Joop

Van het gas: aan het gas

  •    •  
19-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
fonsgas
Column: Toen ik ging uitzoeken wat het zou kosten om volledig van het gas af te gaan, viel dat vies tegen.
Ik heb een guilty pleasure. Het betreft mijn gasaansluiting. Die heb ik aangehouden omdat ik verslaafd ben aan koken op gas. Als schrijver van drie kookboeken (met chefs) en gepassioneerd thuiskok geloofde ik dat het vrijwel onmogelijk is om fatsoenlijk te koken op elektriciteit. Dus verbruik ik nu 5 euro gas per maand om te wokken, bakken en koken (zoals eerder vermeld medeverantwoordelijk voor fijnstof). Het bizarre is dat ik wel ook nog eens 60 euro per maand betaal voor mijn aansluiting.
Deze week meldde een rapport van het Planbureau Leefomgeving dat als de overheid wil dat we in 2050 aardgasvrij zijn, diezelfde overheid wel snel wat structurele knelpunten moet oplossen. De experimenten hebben tot nu toe dramatisch weinig opgeleverd. In vier van de 27 experimentwijken zijn in twee jaar tijd zo’n 206 huizen van het gas gehaald.
Nou moet ik ook zeggen dat het je niet gemakkelijk gemaakt wordt. Toen ik ging uitzoeken wat het zou kosten om volledig van het gas af te gaan, viel dat vies tegen.
Om te beginnen meldt de netbeheerder dat ik 600 euro moet betalen om mijn meter te laten verwijderen. Vervolgens beweert mijn elektricien dat ik qua ampères een hogere aansluiting moet aanvragen voor een inductiefornuis gelijkwaardig aan mijn gasfornuis, met hogere maandlasten tot gevolg. Netto schiet ik er dus nog geen paar tientjes mee op.
Een inductiefornuis gelijkwaardig aan mijn gasfornuis kost bovendien meteen een milletje of drie, dus voordat ik dat eruit heb ben ik als tachtigplusser al aangewezen op ‘tafeltje dekje’.
Tuurlijk mag ik mezelf niet als voorbeeld stellen. Als ‘rijke stinkerd’ wil ik ook echt wel betalen om mijn klimaat-aflaat in te lossen. Maar de gemiddelde Nederlander ziet zich voor dezelfde dilemma’s geplaatst. Ook hij betaalt afsluitkosten, wordt met het ampèreprobleem geconfronteerd en moet flink investeren. Niet alleen in een elektrisch fornuis. Zijn CV-ketel kan hij ook bij de ijzerboer inleveren om vervolgens een dure warmtepomp aan te schaffen. En dat allemaal met marginale steun van de overheid. Van het gas af en financieel aan het gas.
En dan is het maar de vraag wat er straks gaat gebeuren als we allemaal het gas vaarwel hebben gezegd. Als iedereen een gesubsidieerde warmtepomp heeft en er vervolgens weer vanaf moet, omdat het RIVM uitrekent dat dit veel te veel elektriciteit kost. Dat we beter – zoals bijvoorbeeld de tuinders in het Westland doen – een gemeenschappelijke warmtebron kunnen gebruiken per straat, of aardwarmte per wijk. En dan niet een borinkje van 120 meter maar meteen kilometers diep naar de kern van de aarde. Daar is natuurlijk ook wel elektriciteit voor nodig. Maar tegen die tijd zijn we vast weer zo ver met de zwaartekracht-superbatterijen (zie NRC van woensdag) dat we het allemaal met zon en wind afkunnen.
Wat ik maar wil zeggen: als we nu eens meer subsidie stoppen in onderzoek naar nieuwe mogelijkheden in de hernieuwbare energie, dan kunnen we van gas, via houtstook en warmtepomp, sneller naar echte duurzame oplossingen voor de energietransitie.
Een minuut voor twaalf: sneller meer onderzoek
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

Alexander Vanderkraan
Alexander Vanderkraan21 feb. 2021 - 8:17

Wel eens gehoord van overgaan van gas naar Waterstof. Het bestaande aardgas netwerk kan gebruikt worden. Bestaande gasmeter kan gebruikt worden. Ook bestaande CV ketel Jan gebruikt worden. Wel andere branders. Geen dure waterpomp. De hele wijk hoeft niet op de schop om extra capaciteiten elektriciteitskabels aan te leggen.

1 Reactie
P Haan
P Haan22 feb. 2021 - 7:01

Ik was twee jaar terug in Engeland op een testlocatie waar ze proefopstellingen hadden staan voor een woonwijk, en ze zijn zo'n beetje klaar om live te gaan. Iedereen liep zo te jammeren over de problemen met sigaren levering door Brexit dat niemand door heeft hoe ver ze daar al zijn. https://www.h21.green/ Het houdt nog wel wat, waterstof noemen ze niet voor niets knalgas. De huizen zijn tegenwoordig zo goed geisoleerd dat de brandweer er niet meer in kan, dus het stelt wel behoorlijk eisen aan de ventilatie. Maar als drager van energie is electriciteit nu eenmaal minder geschikt, daar reken je alleen maar in verliezen. Waterstof kent geen verlies in de transport fase, dus dat zal een onderdeel van de oplossing kunnen worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2021 - 8:29

Wij hebben 3 maanden geleden van de verhuurder nieuwe verwarmingsketels (gas) gekregen. De andere was al 20 jaar oud. Koken op gas, niets zo prettig en regelbaar.

4 Reacties
The Apple
The Apple20 feb. 2021 - 23:47

Nee Minoes, dat is niet zo. Ik moest wel, omdat iedereen hier kookt op butagas(13kg flessen) en de calorische waarde daarvan is zo laag dat je er amper een ei op kunt bakken, laat staan dat je er een biefstuk mee dicht kunt schroeien. Maar daardoor heb ik wel ontdekt dat het werken met inductieplaten en pannen een verademing is als je het eenmaal onder de knie hebt, -en dat gaat heel snel. Nu weet ik ook wel dat niet iedereen de ruimte heeft (en het geld) om al die oude zooi aan de kant te schuiven en te vervangen door een granieten "tafelblad" met daarop 3 (of 4) van die losse inductie-kookplaatjes, maar geloof me maar.... Overigens gaat de rijst bij ons nog steeds in een speciaal vervaardigde "dekenkist" zo gauw het water aan de kook gebracht is en die is zo goed, dat je de rijst zelfs rustig 3 uur van te voren kunt wegzetten. Ideaal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 feb. 2021 - 13:10

De plaggenhut heeft inductie en het studentenhok gas. Noorse studentenhuizen hadden electrische kookplaten. Het verschil is niet vreselijk groot. Mijn moeders dekenkist en haar petroleumstel zijn helaas "zoekgeraakt".

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 feb. 2021 - 13:19

PS ik ben er aan gewend met tweede & derdehands en antieke spullen te werken. De broodtrommel en het koffieblik vallen ook te bewonderen in het museum net als mijn exemplaar van het electro kookboek. Het metalen koffiekannetje met bekers is jaren 60 retro en inmiddels versiering. Ik moet er niet aandenken dat de inductieplaat het opgeeft. Geen geld voor renovatie.

The Apple
The Apple21 feb. 2021 - 15:04

DanielleDefoe: "Ik moet er niet aandenken dat de inductieplaat het opgeeft. Geen geld voor renovatie." Die dingen van ons kosten 33 euro per stuk en het mooi is dat als er eentje kapot gaat ik niet gelijk een heel fornuis of "cooktop" hoef te laten repareren of vervangen. Wil je weten hoe zelf iets in elkaar kan knutselen dat beter werkt dan die dekenkist van je grootmoeder?

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid19 feb. 2021 - 23:08

Fons, I hear you. Als ex souschef was ik ook altijd verslaafd geweest aan gas. Maar de nieuwe generatie inductie geeft dezelfde controle of misschien zelfs wel nog iets beter. Het is inderdaad wel wat duurder, maar in een aantal sterrenzaken zul je geen gaspitten meer aantreffen omdat inductie dus nieuwe voordelen met zich meebrengt wat betreft koken. Kokend water in luttele seconden. Overigens heb ik in dienst leren werken met kookketels en braadbakken allemaal zonder gas. Als wij zonder gas hoogkwalitatieve maaltijden op tafel konden zetten voor 800 man, dan kan jij het voor een klein gezelschap thuis ook. Alleen het vergt dan weer enig vermogen om jezelf nieuwe technieken aan te leren. En wat je verder voorschotelt, ja ik denk dat daarom velen niet voor linkse partijen stemmen. Klimaatplannen kosten nu eenmaal geld. Linkse partijen als GL/PvdA/D66 lopen er graag mee te koop dat iedereen daar aan bij moet dragen. De VVD wil het liever niet maar weet het vervolgens handig te verkopen. Sterker nog, de VVD achterban verdiend er een goede cent aan. Je zal maar in een schimmelwoning woning wonen waar je al teveel huur voor betaald en ook nog eens horen dat iedereen zijn steentje bij moet dragen aan de verduurzaming van NL, dan ga je al snel VVD stemmen die beloofd dat mensen er niet op achteruit gaan. (wat ze dan uiteindelijk toch wel gaan)

The Apple
The Apple19 feb. 2021 - 22:18

Hoi rijke stinkerd, Ik weet natuurlijk niet voor hoeveel mensen jij kookt, maar ik heb dat als volgt opgelost. Een groot granieten "tafelblad" (210x90) met daaronder een elektrische convectie inbouwoven met luchtbevochtiger (lastig te vinden) en bovenop 3 losse kookplaatjes van dit type - Tefal IH2108. Die kookplaatjes staan los en gaat er eentje kapot kun je die zo vervangen, of laten repareren, zonder dat je gelijk alles kwijt bent. Je hoeft nooit over de voorste heen te reiken om bij de achterste te komen en je kunt pannen en kookgerei gewoon naast de kookplaatjes op de granieten tafel leggen. Buitengewoon praktisch, zeer snel en hoge temperaturen. Ik heb wel extra dikke bedrading aangelegd en een aansluiting van 70Amp op het net, maar krachtstroom was niet nodig. (Die van mij waren maar 33 euro per stuk, maar die zijn niet meer in de handel en dat Tefal-ding is natuurlijk een stuk mooier)

DenFlexwerker
DenFlexwerker19 feb. 2021 - 22:08

Ik moet eigenlijk bekennen dat ik dit met meer plezier aan het lezen ben. Eerst de palletkachel die toch niet zo goed was. Nu blijkt alleen al een gasfornuis niet zo te vervangen is. Ik ben benieuwd wanneer dhr. Burger op het punt komt waarop een Amsterdamse professor komt: zich realiseren dat hij niet van het gas af kan. Verder heel leuk, die superbatterijen? Maar wat is de werkelijke capaciteit? Als op een donkere-koude windstille januaridag men massaal zijn warmtepomp aan heeft en elektrische auto gaat opladen, gaan die dingen wel een deuk in een pak boter slaan. Verder blijven de kosten, want subsidie is ook niet gratis. Daarnaast is er een gevestigde energiebron die, per kilowattuur, heel weinig doden kost en ook weinig broeikasgassen aan maakt: kernenergie. In landen om ons heen gaat men juist op het gas. Maar wij kiezen er voor om alles in te zetten op iets waarvan de kosten onbekend hoog zijn en de haalbaarheid twijfelachtig. Niet slim.

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker20 feb. 2021 - 7:46

Die januaridag is inmiddels geen theorie meer: https://www.waarmaarraar.nl/pages/re/118049/_Stroomtekort_in_Zweden_door_windstille,_strenge_winter.html

P Haan
P Haan19 feb. 2021 - 21:44

1 fase inductie kost nog geen 300 euro. Onzin verhaal dus. Het koken zelf is even wennen, maar als je een basis begrip hebt voor koken is dat geen enkel probleem. Warmtepompen zijn ook niet nodig, een ouderwetse elektrische boiler kan je CV circulatie prima van warmte voorzien. Verder nog vragen?

TimoovanEsch
TimoovanEsch19 feb. 2021 - 19:15

Van het gas af om te koken? Not-a-fuckin' -chance. Niet als je daadwerkelijk kúnt koken. Inductie is leuk, maar absoluut en geen enkele manier te vergelijken met écht vuur. Sorry dat ik het zeg, maar koken doe je op een reteduur gasfornuis, dat je rekening -los van het abonnement- naar de 20€ er maand stuurt. Waar je een vlam uit haalt die je pan in 15sec. van start naar 250 graden celcius blaast. Dát is koken. Verwarming is een ander verhaal. Huis warm houden kan op allerlei manieren. Maar koken? Echt niet. Ik woon in België en gas is hier niet (nauwelijks) te krijgen. Wát een crime, dat inductie!

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 feb. 2021 - 15:00

Timo, Hierzo (California) had je ook veel klagende koks. Dat heb je eigenlijk altijd bij verandering. Veranderen is moeilijk. Een jaar later is dat over en zeggen e koks verbaasd te zijn over wat je allemaal met een inductieplaat kunt maken. Ik vind de kookkunsten hierzo wel op peil.

Willem D2
Willem D219 feb. 2021 - 16:16

De afsluitkosten hoef je niet meer te betalen: https://tweakers.net/reviews/8714/gasverlaters-hoeven-niet-te-betalen-tweakers-community-wint-opnieuw.html Helaas kost capaciteitsverhoging in je meterkast 50 euro per maand extra energie belasting ook al gebruik je geen kWh extra Raar overigens want de energiebelasting bepaalt ook al voor meer dan de helft je kWh tarief.

Will2
Will219 feb. 2021 - 15:49

Het hele klimaat/milieu gebeuren kenmerkt zich door een hoog idealisme gecombineerd met een ontstellend gebrek aan (voortschrijdend) inzicht en paniekvoetbal. Huizen met warmtepomp die later toch aan het gas moeten, omdat de keet gewoon niet warm te krijgen is. Warmtepompen die geluidsoverlast geven. Biomassa centrales die juist meer milieuschade opleveren dan hun hun gasgestookte tegenhanger. Nederland moet van het gas af, onze grote buur in het Oosten gaat juist over op gas. Zonne farms die het landschap ontsieren. Om maar niet te spreken over de ontiegelijke horizon vervuiling in de vorm van gigantische windmolens die ook nog eens andere schade veroorzaken (geluid, licht, dienen als reusachtige insectenverdelgers) etc etc. De regering had na dat Urgenda fiasco gewoon een noodwet moeten maken waarbij ze zich zelf een X aantal jaar de tijd gaven om eens rustig te kijken naar wat ECHT werkt en dan zwaar inzetten op een aantal punten waar de meeste winst in korte tijd te behalen valt. Ik bedoel, de maximum snelheid aanpassen voor 0,0007% of iets dergelijks aan milieu winst. Werkelijk?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 feb. 2021 - 15:08

'Het hele klimaat/milieu gebeuren kenmerkt zich door een hoog idealisme gecombineerd met een ontstellend gebrek aan (voortschrijdend) inzicht en paniekvoetbal.' Hoe zou jij Will beschrijven? lk denk weinig idealisme, gecombineerd met een groot aantal teleurstellingen, allemaal veroorzaakt door anderen, die Will nu tegen wil en dank vanaf de zijlijn zijn wijsheid probeert toe te fluisteren. Wat een boel eomotionele kwaafwrijverij Will, nergens voor nodig.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 feb. 2021 - 14:29

'Als schrijver van drie kookboeken (met chefs) en gepassioneerd thuiskok geloofde ik dat het vrijwel onmogelijk is om fatsoenlijk te koken op elektriciteit' In San francisco mogen in nieuwe gebouwen geen gasaansluitingen meer worden ingebouwd, ook voor gebouwen die als restaurant gaan dienen. https://insideclimatenews.org/news/13112020/san-francisco-natural-gas-ban/

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2021 - 15:48

Dat lijkt me geen groot probleem. Beetje bijscholen hooguit.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 feb. 2021 - 15:03

@Danielle P'cies, een maandje klagen, op cursus, en door met je restaurant. Veranderen is moeilijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 feb. 2021 - 16:23

Klagen is gratis placht een goede vriend te zeggen.????

Fredje3
Fredje319 feb. 2021 - 13:34

Het is gewoon heel simpel. Blijven zitten hoe je zit en veroer je niet, totdat die prutsers in de politiek een keer met serieuze plannen komen die wel uitvoerbaar zijn en dat ze ook een keer wel hebben nagedacht voordat ze iets roepen. En natuurlijk wachten dat de prijzen betaalbaar zijn. Zo rij ik ook nog steeds mijn oude diesel totdat de alternatieven bewezen goed en betaalbaar zijn.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 feb. 2021 - 14:34

'Het is gewoon heel simpel.' Denk jij nou nooit eens: is het wel zo simpel? En interessant: dus je wacht nog even op betrouwbare alternatieven voor een oude diesel. De roetfilter doet al een hoop, en die zit toch niet in 'oude diesel'? Maar jij hebt eerst de wettelijke verplichting nodig, daar ga je dan een tijdje tegen tekeer ('in de randstad, mmisschiejn, maar hier komt helemaal geen roet uit de diesels;') kostat, etc, en dan ga je je oude diesel inschrijven als 'old timer' dat scheelt weer, en dan kom\ je hier op Joop berichten dat de rest eens met een goed plan moet komen. Tja,

Fredje3
Fredje320 feb. 2021 - 13:14

@Stokkickhuysen, klopt helemaal. Ik betaal een enorm bedrag per jaar voor hele slimme mensen die mij ontzorgen. Dat zijn mensen die elke maand weer enorm veel geld op hun rekening gestort krijgen om dit te doen, dus mag ik ook aannemen dat ze dat gaan doen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 feb. 2021 - 15:12

@He Fred, Je oude diesel inruilen is een uitvoerbaar plan. Er zijn echt veel mensen, misschien wel bij jou in de straat, die ooit een auto hebben 'ingeruild'. Ga eens met ze praten over hoe dat werkt. Inruilen??!! wat denk je dan dat er met die auto gebeurt!! Uitfaseren heet dat. Dat jij denkt dat je voor een dubbe;tje op de eerste rij kan zitten betekent alleen maar dat die oldtimer regeling op de schop moet.

Fredje3
Fredje321 feb. 2021 - 13:09

@Stockkickhuysen, Inruilen deed ik tot nu toe altijd, maar met die hetse tegen diesel en absurd hoge prijzen van elektrische auto's. Ik heb gekeken naar dezelfde auto die ik heb, maar dan elektrisch. Dat is dan ongeveer 180% extra aanschafkosten. Ik moet deze auto dan wel 2x per dag opladen anders red ik het niet. Na het aanschaffen moet ik de auto ook nog laten aanpassen op mijn handicap, dat kost dan ook nog bijna 10.000 euro. Dan moet ik nog een lader aan huis aanschaffen. Dan kom je er achter dat zo'n auto misschien wel helemaal niet zo klimaat vriendelijk is en al helemaal niet mens vriendelijk omdat er allemaal kleine kinderen werken in sterk vervuilende mijnen voor de grondstoffen voor die enorm accu's waarvan we eigenlijk ook nog niet zeker weten hoe lang deze mee gaan en hoe we deze milieu vriendelijk kunnen recyclen. Komt er ook nog eens bij dat garagekosten al snel hoger liggen zodra er iets mis is omdat de gemiddelde garage daar niets mee kan. Waardoor je je auto ook nog langer kwijt bent. Dus wat weten we wel. Het alternatief is enorm duur Het alternatief is enorm mens onvriendelijk Wat weten we niet. Of het alternatief wel zo klimaat vriendelijk is. Overigens zijn dat ook de redenen waarom de buren tegenover mij hun elektrische auto weer hebben ingeruild.

tempest
tempest19 feb. 2021 - 11:41

De huidige technologie is nog helemaal niet goed ontwikkeld voor grootschalig gebruik. Je koopt nu "groene" technologieën om ontwikkelingen te stimuleren zodat uiteindelijk de prijzen naar beneden gaan, een teken dat het echt duurzaam is geworden. Het is een soort van crowdfunding van de ontwikkelingskosten in ruil voor een goed gevoel en prestige, want tot nog toe is het eigenlijk niet duurzaam (zolang elektriciteit hoofdzakelijk "grijs" wordt opgewekt.). Er is veel te veel nadruk op deze experimentele eindpunten zoals elektrische auto's en warmtepompen. Uiteraard is een beetje aanmoedigen dat mensen daar geld insteken prima, maar mensen zonder voldoende middelen moeten niet worden gestraft dat ze hier nog niet aan meedoen, zolang de basis nog totaal niet duurzaam is heeft dat voor het milieu ook geen zin. De overheid heeft het heel erg lastig gemaakt voor zichzelf om de overstap te maken. De privatisering van de elektriciteitsbedrijven maakt het veel lastiger invloed op de productie uit te oefenen. Volgens mij kunnen ze wel het netwerk upgraden, maar dat kost miljoenen/miljarden, kost jaren/decennia en gaat met veel overlast gepaard, waarbij het onduidelijk is wat je precies moet doen (hoeveel extra capaciteit en waar is die nodig). Het is een veel lastigere puzzel dan bijvoorbeeld het oplossen van de Corona-crisis omdat alle onderdelen met elkaar verweven zijn en er geen blauwdruk nog bestaat. Overigens is vermoedelijk die "zwaartekracht-superbatterijen" niet iets dat schaalt. Wel kunnen we "zwaartekracht" gebruiken met een enorm stuwmeer of een getijdengenerator, waarbij voor ons het IJsselmeer en het waddengebied logische plekken zijn. Maar ook dat kost veel tijd, geld en gaat ten koste van de natuur.

2 Reacties
Fons Burger
Fons Burger19 feb. 2021 - 12:05

Eens. Laat mensen die het kunnen betalen maar investeren, dat is een betere garantie dan het over te laten aan energiereuzen als Shell c.s. en de overheid. We hebben nog zoveel stappen te gaan en waar we nu staan is inderdaad maar een tussenstap.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2021 - 8:33

Vroeger zeiden ze altijd; Eerst denken dan doen! Dat is niet meer.

Pieterplezier
Pieterplezier19 feb. 2021 - 11:38

Fons, serieus, hoe meer stukjes je schrijft voor Joop, hoe meer je me tegenvalt. Een huis in Spanje waar je met je autootje naartoe kachelt, ook in coronatijd. Een gasaansluiting "omdat ik verslaafd ben aan koken op gas". Gast, serieus? "Netto schiet ik er nog geen paar tientjes mee op". Dit dus, dit is exact waarom klimaatdoelen niet van de grond komen. de "het mag me niks kosten" argumenten. Als zelfs jij niet wilt investeren in het milieu, welk voorbeeld geef je dan... (zelfde geldt voor "voor dat ik dat er uit heb"... Amperekosten is echt dikke onzin. Je inductiekookplaat heeft 1, of 2 groepen bij een geintegreerde afzuigkap nodig. Daarvoor heb je echt geen hogere ampere-aansluiting voor nodig. Of je moet toevallig een jacuzzi in je tuin hebben, waar ik overigens ook niet gek van sta te kijken ("want ik ben verslaafd aan mijn jacuzzi"). Wat je (in mijn ogen) wel goed ziet is dat er onderzoek moet komen, grootschalig, naar best practices, die eenvoudig en zonder lasten kunnen worden uitgespreid over arbeiders-Nederland. Mensen zoals jij kunnen heus zelf investeren.

6 Reacties
Fons Burger
Fons Burger19 feb. 2021 - 12:08

Geloof niet dat je het stuk goed hebt gelezen en ook dat je weinig verstand hebt van electra. Laat je niet leiden door afgunst anonieme Pieter. Ik heb er hard voor gewerkt en mijn huizen zijn CO2 neutraal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2021 - 12:16

Dat "ik heb er hard voor gewerkt" is een excuus van nix.

Pieterplezier
Pieterplezier19 feb. 2021 - 12:20

Fons, geen afgunst, respect voor het feit dat je bemiddeld bent. Als je nog aan het gas zit ben je niet energieneutraal. Je compenseert van het een naar het ander. Perilex, zoek maar even op, dan neem je stroom van 2 groepen, heb je echt geen andere aansluiting nodig. Weet niet of je blind vaart op je electricien, of zelf ook wat verstand er van hebt?? Maar je komt niet terug op mijn eerdere statements: "verslaafd aan gas", "het mag niks kosten", "ik schiet er niks mee op", "voordat ik dat er uit heb".

itsme3
itsme319 feb. 2021 - 13:13

@Fons Burger "Ik heb er hard voor gewerkt en mijn huizen zijn CO2 neutraal" Maar wat is dat het probleem. Dan bent u dus al afgesloten van het gas en het elektriciteitsnet.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij19 feb. 2021 - 15:06

[ Perilex, zoek maar even op, dan neem je stroom van 2 groepen, heb je echt geen andere aansluiting nodig. ] Het is niet zo belangrijk voor de discussie, maar nu we het er toch over hebben... Een 90 cm brede 6 pits consumenten-inductieplaat heeft al 11 kW nodig, dat zijn 3 fasen van 16 ampère. Als je een professionele horeca-inductieplaat wilt, zoals dat het geval lijkt bij Fons, dan kom je makkelijk op 15 of 20 kwh.

voorburg2
voorburg23 mrt. 2021 - 9:07

Franss en Vrij: correct. En dan moet je een 3x35A aansluiting nemen die 400 euro extra per jaar kost, terwijl je 200 euro per jaar bespaart op je gasaansluiting... Actief meewerken aan de energietransitie doe je niet voor het geld, dat doe je voor het milieu. Aan de andere kant worden we gewoon zachtjes de elektra-kant op gedwongen en hebben we over 20 jaar gewoon niets meer te kiezen. Tot die tijd, gewoon lekker doorkoken/verwarmen op gas zolang het fornuis/cv het doet. En als het kapot gaat, eens kijken wat verstandig is.

Juppé🎗
Juppé🎗19 feb. 2021 - 11:35

Electrisch koken, roerbakken of anderszins brutselen is best te leren. Mijn eerste pastasauzen en gebakken eieren maakte ik al op de electrische kookplaat in mijn studentenhok. Ik was daar toen al beter in als mijn buurdames, of zij verborgen heel slim hun kunde op dit gebied. Veel meer dan een zoen op mijn wang heeft het nooit opgeleverd. Het waren van klassieke kookplaatjes. Die hebben we hier ook 25 jaar geleden geïnstalleerd omdat er geen gas was en het gedoe met buta ongewenst. 15 jaar geleden zijn ze vervangen door inductie en daar kunnen ook mensen die alleen gas gewend zijn heerlijk knapperige courgettekoekjes op bakken. Niets houdt U tegen om op electrisch over te gaan Oja die koekjes smaken hetzelfde als ze op zonne-electriciteit gebakken zijn als op kernenergie, in het laatste geval geven ze alleen licht.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2021 - 11:50

Mijn moeder kookte in haar eind jaren 40 huis ook electrisch op 3 kookplaatjes. Van haar heb ik het "Electro kookboek " ge-erfd. In mijn "plaggenhut", een optrekje uit de jaren 30 vorige eeuw kook ik electrisch maar van het gas af voor verwarming en warm water vergt een praktisch volledige herbouw. Onbetaalbaar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2021 - 11:52

PS de schaduw van de omringende bomen en een gecompliceerd dak zijn ook niet bevorderlijk voor zonnepanelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2021 - 11:56

Plaatje van het boek. Het mijne is wel in slechtere staat. https://museumrotterdam.nl/collectie/item/83124

Fons Burger
Fons Burger19 feb. 2021 - 12:10

Jullie hebben gelijk. Alles went.

Juppé🎗
Juppé🎗20 feb. 2021 - 12:44

« maar van het gas af voor verwarming en warm water vergt een praktisch volledige herbouw. Onbetaalbaar. ». Al het financieel zo scheef ligt, zal de CO2 uitstoot door de verbouwing ook wel zodanig zijn dat die niet snel terug te winnen is. Wij hebben in de woonkamer wel warmtepompen maar geen vloerverwarming. Kostte heel veel en er liggen mooie plavuizen. Beneden Ca. 2 graden moeten we daar nu bijverwarmen met een oude radiator of hout (kaphout uit ons bosje). Vorst komt hier niet vaak voor, maar deze winter meer. Bedank voor info boekje. Kende het niet. Ik heb geëxperimenteerd met electrisch koken vanuit mijn natuurkundige kennis. Je moet alles wat eerder doen , wat heter en beginnen met minder vet. Met inductie is dat vrijwel niet meer nodig Op gas koken helemaal verleerd. Toen we de laatste keer in NL waren (6 jaar geleden) was daar gas in het vacantiehuisje en ik moest iets heel kort heel heet bakken. Toen heb ik het kennelijk wat overdreven en is de vlam in de pan geslagen en ging daarna het brandalarm. Gedoofd met handdoek en daarna is het met letterlijke sisser afgelopen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 feb. 2021 - 16:32

Juppé???? 20 februari 2021 at 13:44 Plavuizen in de gang en keuken. Originele houten vloer (geschuurd en gelakt) elders. Alleen het dak is geisoleerd toen er nieuwe pannen op gingen. In Noorse studentenhuizen is wordt er electrisch gekookt en verwarmd. De brandalarmen waren er wl erg strak afgesteld.

korheiden2
korheiden219 feb. 2021 - 11:04

Dit stuk is me uit het hart gegrepen. Het doel van het klimaatakkoord is toch : minder CO2. Huishoudens maken 13% uit van het totale energiegebruik en zorgen voor 8% van de CO2-uitstoot. Dat is niet niks, maar het lijkt me dat vergaande isolatie, zonnepanelen al voor heel veel reductie gaan zorgen. Nieuwe bouw kan en moet gasloos en dat is geen enkel probleem. Maar oudere huizen, dat wordt een kostbare en tijdrovende operatie. Een hybride warmtepomp kan voor het grootste deel van het jaar je huis verwarmen en als het echt koud wordt kan de cv-ketel op gas bijspringen. Er zijn op termijn waarschijnlijk veel meer ontwikkelingen. Zo heeft iemand een systeem bedacht met boilers : https://gasloosvooriedereen.jouwweb.nl/

[verwijderd]
[verwijderd]19 feb. 2021 - 11:03

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
rvb2
rvb219 feb. 2021 - 11:53

Is er al een oplossing voor het nucleaire afval? Zodra die oplossing er is kunnen we kerncentrales gaan bouwen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 feb. 2021 - 14:43

@teun Waarom waren er niet deze problemen in Arizona North Dakota South Dakota oklahoma, Mississippi, en zo blijft de lijst maar doorgaan. Antwoord: they fed you bullcrap. But please, try to not enjoy it.

Jozias2
Jozias219 feb. 2021 - 11:03

Logisch verhaal: 1 aanvulling: van het gas af is bij nieuwbouw wel goed te doen. Ben nu een jaar van het gas af, met warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming. De Bora werkt prima (maar ik mis ook wel het koken op gas maar daar heb ik een mooie buiten bbq voor met gasbbq en green egg).

1 Reactie
ton14024
ton1402419 feb. 2021 - 15:07

En als je die buiten bbq naar buiten zet ga je van het gas áf, en naar binnen ga je weer aan het gas?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 feb. 2021 - 10:50

Vergeel niet, Fons, dat je je pannen ook nog kunt wegflikkeren als je op inductie gaat koken.

3 Reacties
Jozias2
Jozias219 feb. 2021 - 12:03

Dat wordt gezegd maar valt in de praktijk erg mee

Fons Burger
Fons Burger19 feb. 2021 - 12:12

@Dick nee hoor ik heb ze "op de groei" gekocht

ton14024
ton1402419 feb. 2021 - 15:02

J, een beetje wegflikkeren dan?