Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van Douglas mogen vrouwen mooi zijn – als ze maar niets zeggen

  •  
08-06-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1173 keer bekeken
  •  
douglas
Parfumerie met een luchtje: directie wentelt kosten lockdown af op winkelverkoopsters
Rode lippen, paarse lippen, glimmende lippen, roze lippen. Parfumerie Douglas brengt in haar nieuwe reclame een ode aan de vrouwenmond. We zien een vrouw met een blinkende oorbel in de supermarkt, een vrouw die over haar sneeuwwitte tanden likt en een energieke dame die goed gekapt een actievoerende menigte toespreekt. Wat zij precies zegt horen we niet, dat is weggevaagd. Douglas benadrukt dat de mond er niet alleen maar is om mooi te zijn. De mond is vooral gemaakt voor vlammende betogen en andere belangrijke uitingen. ‘Je bent zo mooi als je acties’ is het motto.
Als we deze reclame afzetten tegen de werkomstandigheden in de winkels van Douglas, dan zien wij een schril contrast. Als Douglas de acties en de uitingen van de vrouw zo belangrijk vindt, waarom krijgen de eigen medewerkers dan totaal geen waardering als zij bij hun management opkomen voor hun rechten? Vindt Douglas dat vrouwen alleen hun stem mogen verheffen in tv-commercials, of ook in het echt? ‘Let’s do Beautiful’, zegt Douglas in de reclame tegen het publiek. ‘Do beautiful, begin bij jezelf’, zeggen medewerkers van Douglas tegen hun directie. Zij vinden de reclame letterlijk schone schijn.
Ilona werkt twee jaar bij Douglas en zag de reclame laatst op tv. Ilona is 34 jaar en staat drie dagen in de week in de winkel, met perfect verzorgde nagels en tiptop opgemaakt. Van Chanel tot Yves Saint Laurent: Ilona kan alle klanten van passend advies voorzien. Een dame die foundation zoekt, een kind dat een cadeau wil voor zijn moeder; Ilona weet raad, pakt in, en slaat de hele dag door bedragen van tientallen euro’s aan op de kassa. De tv-reclame van haar bedrijf vindt ze totaal ongeloofwaardig, want samen met een groep collega’s heeft zij al een paar keer aangeklopt bij de leiding om het te hebben over haar rechten. Maar keer op keer krijgen de medewerkers nul op het rekest.
Douglas maakt jaar in jaar uit goede omzetten. Vooral de investeerders achter private-equity-eigenaar CVC spinnen daar garen bij. Medewerkers in de winkel hebben er de laatste jaren nauwelijks iets bijgekregen. Hun loon ligt op het minimumloon, of een paar cent daarboven. Voor medewerkster Ilona is dat 10,34 euro bruto per uur. De afgelopen tijd was het natuurlijk een spannende tijd voor Douglas. Met de lockdown hebben medewerkers er alles aan gedaan om de winkel draaiend te houden: door klanten aan te spreken op de veiligheidsregels, door als koerier artikelen thuis te bezorgen en door winkelen op afspraak. Al met al ging het goed genoeg voor Douglas om alleen maar in de eerste NOW-periode noodsteun te hoeven aanvragen, en dat kwam met name door de enorme hoeveelheid bestellingen via de webshop.
Toch heeft Douglas nu een manier bedacht om de rekening van de lockdown bij werknemers te leggen. De uren die zij de afgelopen tijd hebben gemist heeft Douglas eerst in mindering gebracht van hun vakantiedagen. Daardoor zouden zij deze zomer in grote problemen komen, want het is lastig een vakantie te plannen, of thuis op de kinderen te passen. Bovendien komt Douglas hiermee indirect aan de portemonnee van de medewerkers die het toch al niet breed hebben. Via de vakbond hebben medewerkers aan de bel getrokken. Maar Douglas gaat gewoon door met verleggen van het risico naar de werknemers en blijft druk uitoefenen op medewerkers om de min-uren te compenseren. Sterker nog: Douglas wil niet eens op een normale manier in gesprek met de medewerkers. Mensen die melden dat zij het geen eerlijke gang van zaken vinden, worden urenlang onder druk gezet om hun handtekening onder deze verrekening te zetten. Douglas heeft weliswaar aan de vakbond laten weten te stoppen met deze misstand, maar verzint steeds trucjes om op een andere manier toch de vrije uren van de medewerkers te plunderen.
Is Douglas de enige die dit doet? Nee, vanuit de vakbond zien we dat veel winkelketens deze werkwijze van elkaar afkijken. Wibra doet het in een net iets andere variant. Vanilia doet het, Lucardi doet het. Overal krijgen medewerkers ‘coronacorvee’ en moeten zij ten onrechte vele uren onbetaald overwerken. Als het aan de Douglas-reclame ligt, dan stiften deze – veelal – dames hun lippen, en stappen zij strijdlustig op de barricade. Als Douglas in het echt ook waardering zou hebben voor de vrouw, gewoon in gesprek gaat en stopt met het verrekenen van de min-uren, dan zou Douglas net zo mooi zijn als in de reclame.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen9 jun. 2021 - 11:46

Ik denk dat dit bijzinnetje "en dat kwam met name door de enorme hoeveelheid bestellingen via de webshop" de hele crux is. De fysieke winkels kosten alleen nog maar geld, dus daar willen ze op termijn helemaal van af, op wellicht nog een paar pop-up stores na.

Jan Jansen2
Jan Jansen29 jun. 2021 - 10:03

Wat is kapitalisme toch fijn!

Paul250371
Paul2503719 jun. 2021 - 9:50

Smeerlappen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2021 - 9:45

Uitbuiters! Ik ga ze vooralsnog mijden!

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2021 - 10:39

Ik kwam er toch al nooit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2021 - 13:48

Ik heel zelden, is al even geleden, kom niet meer in winkels. Ik kreeg weleens iets van een vriendin daarvandaan!

adriek
adriek9 jun. 2021 - 7:54

Je kunt het verhaal niet mooier of lelijker maken dan het is: "Vooral de investeerders achter private-equity-eigenaar CVC spinnen daar garen bij." Deze clubs van sprinkhanen en aasgieren accepteren alleen maar jaarlijks groeiende winstcijfers. Wat er binnen de deuren van een organisatie gebeurt is voor hen totaal onbelangrijk zolang het maar in meer geld resulteert waar ze nog meer bedrijven mee kunnen opkopen en leegzuigen.

Ch0k3r
Ch0k3r9 jun. 2021 - 6:18

"Medewerkers in de winkel hebben er de laatste jaren nauwelijks iets bijgekregen. Hun loon ligt op het minimumloon, of een paar cent daarboven. Voor medewerkster Ilona is dat 10,34 euro bruto per uur." Het zijn altijd dezelfde opmerkingen van de FNV die tegelijkertijd namens Ilona aan de onderhandelingstafel met Douglas zitten over het Cao-loon he? Want zo'n collectieve arbeidsovereenkomst wordt maar door een paar mensen uitonderhandeld. Ilona zit daar niet bij. Jarenlang doen jullie blijkbaar ook helemaal niks voor Ilona en nu is het puur de schuld van Douglas. Schijt bedrijf, idd als je zo met je personeel omgaat, maar kom op zeg. Overigens is de ceo van Douglas holding een vrouw.

1 Reactie
LaBou
LaBou 9 jun. 2021 - 11:11

Voor zo ver ik weet (maar ik kan het mis hebben) heeft de FNV geen 100% organisatiegraad bij Douglas. Zodra dat het geval is én de aktiebereidheid is ook hoog dán kun je echt eisen stellen. Zoals het nu is zijn er genoeg "onderkruipers" die wel willen springen als de baas dat zegt

jantje
jantje8 jun. 2021 - 20:43

Ik had altijd een hoge pet van Douglas. Maar die pet gaat nu wel diep de kast in. Ik had geen idee dat ze zo slecht met hun personeel omgingen.. Daar ga ik dus voorlopig niet meer naar toe.. Veel sorry voor de mensen in de winkel die altijd zo aardig voor me waren en me een proefflesje Chanel nr 19 voor me aanmaakten. En van Wibra had ik helemaal niet verwacht dat ze hun medewerkers corona-corvee opleggen. Het valt me echt vies tegen van die bedrijven.

Joopinie
Joopinie8 jun. 2021 - 20:40

Een baan betekende vroeger je levensonderhoud. Nu beunt iedereen kennelijk maar een beetje bij volgens bedrijven. Serieuze salarissen zijn een privilege geworden die niet met hard werken en inzet gegund worden. Nee hoor je krijgt een behandeling alsof je geen echte baan hebt. Douglashard houden ze vol dat het niet anders kan. Mooie reclames, lelijk bedrijf.

2 Reacties
adriek
adriek9 jun. 2021 - 7:58

Niks mis mee om 'gewone' werknemers uit te buiten om investeerders rijker te maken, toch? Werken voor je geld is alleen voor losers: de zegeningen van het kapitalisme.

Ch0k3r
Ch0k3r11 jun. 2021 - 8:37

Ilona werkt drie dagen in de week. Daar kun je jezelf niet van onderhouden. Vroeger betekende een baan 40 uur per week en nog wat overuren indien nodig. Ik heb het afgelopen jaar er geen collega bijgekregen die meer dan 4 dagen wil werken. Dat beetje bijbeunen klopt dus tot zoverre wel. Ook gezien het voorbeeld dat wordt aangehaald.

Jozias2
Jozias28 jun. 2021 - 20:08

Is mis een beetje op welke manier de rechten van deze werknemer nu worden geschonden. Doet de werkgever iets wat niet mag op basis van de CAO? Dat heeft de FNV vast wel een juridische afdeling die daar raad mee weet. Waarom zou een medewerker van Douglas niets mogen zeggen en niet mondig mogen zijn. Ze wordt toch niet ontslagen of krijgt anderszins daar de negatieve effecten van. Maar iets aankaarten is toch niet hetzelfde als je zin krijgen. Ze hebben kennelijk iets aangekaart maar niet hun zin gekregen. Dat laatste kun je het mee oneens zijn maar dat is een ander punt. Of is het de kift bij FNV dat er CAO's worden afgesloten waarbij de FNV zichzelf buiten spel heeft gezet en zo de vergoeding van de werkgevers misloopt?

11 Reacties
LaBou
LaBou 9 jun. 2021 - 5:30

Jozias weet natuurlijk donders goed dat er in de CAO geen rekening is gehouden met een situatie als de huidige. En hij weet ook dat de kosten van die nul-uren al lang betaald zijn via de NOW. Maar aangezien jozias een regelneuker is verdedigt hij tegen beter weten in morele fraudeurs want "zo staat het nou eenmaal opgeschreven!"

adriek
adriek9 jun. 2021 - 7:55

Als iets legaal (binnen de wet) is, wil dat nog niet zeggen dat het goed is.

Poeha2
Poeha29 jun. 2021 - 7:58

Lablablabou: grappig dat je je mengt in grote mensen discussies en je meer probeert te zeggen dan blabla. Ben je er inmiddels al uit wat het verband is tussen giro555 en COVID? Die vraag stelde je. Ik ben ook benieuwd waar de comment van kz staat over de bijstandsmoeder en de boodschappen. Je lijkt Mark Rutte wel. Steeds ga je snel weg voordat je de oplossing op je eigen vraag hebt gevonden.

Karingin
Karingin9 jun. 2021 - 8:08

Typische slechtse moraal; als het juridisch klopt dan is 't ook rechtvaardig. Ze leven in een tweedimensionale wereld, plat als een dubbeltje

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2021 - 10:42

Kunst en cultuur: totaal overbodig. Dat constateerde NRC columnist Maxim Februari die ik heel hoog heb zitten ook al. Tragisch.

LaBou
LaBou 9 jun. 2021 - 11:19

Als juichcape kouwe drukte aangeeft wat de relevantie is van zijn reactie begint het ergens op te lijken. En als hij dan ook nog zegt wat zijn mening is mbt de initiele reactie wordt het misschien nog wat meer. Nu zegt hij dat hij het met jozias eens is, gewoon omdat anderen het oneens zijn. Hij laat zich wel heel erg kennen als een kleine kleuter die op zijn pikkie is getrapt (van enig volwassen niveau heb ik bij juichcape nog niets kunnen vinden). Overigens, heb je al gereageerd op al die anderen die jou te kijk hebben gezet als de blaatkop die je eigenlijk gewoon bent?

Jozias2
Jozias29 jun. 2021 - 11:54

@Labou In de CAO is daar nu juist wel rekening mee gehouden. In uitzonderlijke situatie mogen werkgevers de werknemers bijvoorbeeld 10% minder laten werken en op een later moment 10% meer. Als de hele Covid situatie en winkelsluiting geen uitzonderlijke situatie is. Wat dan wel? @Karin, ik zou het met de manager bespreken. Het gaat er om dat werknemers 'opkomen voor hun rechten', dat suggereert dat ze nu hun recht niet krijgen. Dat staat letterlijk in het artikel. Als een werkgever zich houdt aan de afspraken die hij met de bonden heeft gemaakt dan kun je er moreel alles van vinden. Maar het heeft niets te maken met het 'opkomen voor je rechten'.. Ik zou zeggen neem het op bij de volgende CAO onderhandelingen.

Poeha2
Poeha29 jun. 2021 - 15:16

Lablablabou; ik geef altijd antwoord. Wellicht voor jou in wat veel letters. Maar je vroeg je af wat het verband was tussen giro555 en COVID. Althans, je zei iets van “nou dat verband bestaat alleen in Boumans hoofd”. Heb je zelf het verband al gezien? Je zei ook iets van “kz vond wel dat een bijstandsmoeder aangepakt kon worden, omdat ze boodschappen kreeg” Kz heeft echter geen enkel comment geplaatst. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/bijstand-gekort-omdat-moeder-boodschappen-schonk Waar staat zijn comment precies?

LaBou
LaBou 9 jun. 2021 - 16:27

@jozias: het gaat niet om 10% maar beduidend meer. Overigens is het verolicht sluiten van winkels iets waar geen enkele CAO rekening mee houdt dus dat punt is niet bepaald valide. En punt twee (iets wat je gemakshalve maar overslaat): die uren zijn al betaald via de NOW-regeling. E.e.a. riekt dus naar fraude danwel oplichting.

Jozias2
Jozias29 jun. 2021 - 18:01

@labou Het maximum aan min uren is 35%. Dus in dit voorbeeld is dat ongeveer 8 uur per week dat een werknemer minder ingezet kan worden. De cao heeft het over uitzonderlijke gevallen. Een verplichte winkelsluiting lijkt me nu juist een uitzonderlijk geval. Het zou kwalijk zijn als er min uren worden ingezet zonder dat er sprake is van een uitzonderlijk geval. Dat deze uren al betaald zijn door de NOW regeling is niet juist. De NOW is direct gekoppeld aan het aantal gewerkte uren en als er minder is gewerkt dan komt daar geen now voor. In dit voorbeeld werkt iemand 24 uur bij douglas. Er is geen werk dus iemand werkt 0 uur. In de cao is de minuren opgenomen dus dat is 8 uur. Die andere 16 uur worden voor de werknemer 100% vergoed. Deels door de now en deels door de werkgever. En als de webwinkel veel omzet genereert 100% door de werkgever. In de weken dat er wel gewerkt wordt dan kan iemand 32 uur worden ingezet. En die persoon krijgt dan ook 32 uur betaald.

Poeha2
Poeha29 jun. 2021 - 18:51

Lablablabou: wat een onzin. Kijk naar de cao in de bouw. Genoeg regels over wat de doen als de “winkel” niet open mag door vorst de hele maand of sneeuw. Of als de winkel dicht moet vanwege verbouwing. Waar staat overigens de opmerking van kz (waar je het over had) over de bijstandsmoeder die aangepakt kon worden vanwege boodschappen ontvangst? Ik ben maar aan het zoeken.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman8 jun. 2021 - 19:15

Om eerlijk te zijn een overbodige winkel, je bent mooi zoals je bent, "wit gepleisterde graven" zijn er genoeg.

4 Reacties
JJP2
JJP28 jun. 2021 - 20:06

Tja, waarom zou je inderdaad nog meer dan brood en water bij de Albert Heijn verkopen als dat voldoende is om te leven. En kleren, die haal ik uit de kleding container. En als ze zeggen dat ik slonzig uitzie en stink: who cares, het gaat tenslotte om de innerlijke mens, niet dan?

Thuiszitter
Thuiszitter8 jun. 2021 - 20:11

De cosmetica-industrie draagt bij aan de Nederlandse Economie. Met een omzet van ruim 2,6 miljard euro en werkgelegenheid voor meer dan 100.000 personen, je kan het ook overbodig noemen .

adriek
adriek9 jun. 2021 - 7:57

Kunst en cultuur: totaal overbodig. Toerisme: waarom zou je vakantie willen? Gezondheidszorg: uiteindelijk gaat iedereen dood...

Thuru
Thuru14 jun. 2021 - 10:20

@eirda Sommige “kunst” is echt overbodig. Dat “kunst” van bijvoorbeeld banaan met ductape noem ik geen kunst en is het schandelijk dat daar zoveel voor betaald is op kosten van de burger. Als een iemand, dus niet uit kunst pot, het koopt voor veel geld prima, maar niet de burger die met onzin opgescheept zit.