Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van der Steur weer in opspraak: komt antiterreurafspraak met Turkije niet na

  •  
04-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vdsteur
Minister van der Steur is weer in opspraak geraakt. Hij beloofde eind vorig jaar een intensievere samenwerking aan te gaan met Turkije om jihadstrijders aan te pakken. Dit zou in de vorm van een antiterreurgroep gebeuren. Van die afspraak is helemaal niets terecht gekomen, melden bronnen aan RTL Nieuws.
De minister beloofde na zijn werkbezoek aan Turkije een antiterreurgroep op te richten met Turkse en Nederlandse ambtenaren voor ‘drugscriminaliteit, contraterrorisme en jihadreizigers’. Een dergelijke groep is er vijf maanden later nog steeds niet. Daarbij is de Tweede Kamer überhaupt nooit over de komst van de groep geïnformeerd. SP-leider Emile Roemer:
"Het lijkt erop dat minister Van der Steur de zaken voor de zoveelste keer niet op orde heeft, afspraken met de Kamer niet nakomt en de Kamer niet juist informeert. "
Meerdere Kamerleden eisen opheldering van de minister en wordt, wederom, steeds meer getwijfeld aan zijn geloofwaardigheid. Zo stelt Alexander Pechtold (D66) het volgende:
" De verwarring neemt alleen maar toe! Is er wel een protocol of niet? Zijn er wel afspraken met Turkije of niet? En nu weer die werkgroep. Het zou goed zijn als die er is, maar een werkgroep die nooit bijeenkomt noem ik geen werkgroep. Hoe langer deze kwestie voortsleept, hoe meer vragen er rijzen in plaats van dat er antwoorden komen."
Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft gereageerd op de ophef. De afspraken zouden nog niet gemaakt zijn omdat er gekeken wordt naar hoe ‘deze brede samenwerking verder kan worden verdiept’. Minister Van der Steur zou op zeer korte termijn contact opnemen met zijn Turkse collega’s.
Het is de zoveelste steek die de minister heeft laten vallen. Eerder kwam hij in opspraak vanwege de waarschuwing die Nederland kreeg over één van de hoofdverdachten Ibrahim El Bakraoui, die de aanslag in Brussel pleegde. Ook bleek dat de terrorist vanuit Turkije uitgezet is en de minister daar niets van afwist. Verder heeft hij ook in de MH17-zaak fouten gemaakt en doet hij met zijn nieuwste blunder nogmaals de naam ‘minister van wantrouwen’ eer aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.