Joop

Van der Laan frustreert Teeven met opvang asielzoekers

  •  
21-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-VanderlaanAsielzoekers_300.jpg
Update: Asielzoekers in hongerstaking ... Ze eisen echte oplossing van de overheid en geen maandje AZC
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft een tussenoplossing bedacht voor de uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-West. Tien gemeenten gaan de asielzoekers die al weken op straat leven, opvangen. Met die maatregel steekt hij een stokje voor de harde aanpak van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie).
Update 14.30 uur Een deel van de uitgeprocedeerde asielzoeker is in hongerstaking gegaan. Ze eisen een oplossing van de overheid:
Het enige dat de overheid ons biedt, is ons wegstoppen in een AZC voor één maand, om ons vervolgens op weer op straat te gooien als we deportatie niet accepteren. Dit is onacceptabel.
In hongerstaking gaan in de winter, in een tentenkamp, met al veel mensen ziek, is levensgevaarlijk. We hopen dat de regering eindelijk onze wanhoop begrijpt en onze roep om hulp.
Teeven zei eerder dat het bieden van tijdelijke opvang aan uitgeprocedeerde asielzoekers uitgesloten is omdat ze hun terugkeer tegenwerken. ‘Dat ondergraaft de asielprocedure’, onderstreepte Teeven.
Van der Laan heeft de afgelopen weken contact gehad met dertig burgemeesters die de asielzoekers zullen opvangen. Om welke gemeenten het gaat wil hij nog niet zeggen omdat het aanbod nog door de colleges van die gemeenten moet.
De tussenopvang is bedoeld om ‘bijkomen te komen en te herstellen’, benadrukt Van der Laan. Het gaat om de opvang van maximaal 88 asielzoekers.
Een sobere bed-bad-broodvoorziening. De mensen krijgen een slaapplek en eten en hoeven overdag niet op straat te bivakkeren.” Ze kunnen in deze periode contact opnemen met VluchtelingenWerk om over hun dossier en toekomstperspectief te overleggen.
De situatie in het tentenkamp in Amsterdam-West in onhoudbaar geworden vindt Van der Laan. Donderdag dient er een kort geding om het kamp te ontruimen. Volgende week doet de rechter daar een uitspraak over. Volgens Van der Laan is er geen meningsverschil tussen hem en Teeven, zei hij woensdagochtend op Radio 1.
Er wordt teveel verschil gezocht tussen hoe wij erin zitten en hoe de staatssecretaris zijn beleid vormgeeft. Het enige dat wij willen doen, is een bijkomperiode van dertig dagen voor de asielzoekers organiseren. That’s it.
Teeven is volgens hem op de hoogte van de plannen. Volkskrant: Amsterdam tart Teeven met deal over asielopvang
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

lancelot2
lancelot221 nov. 2012 - 10:15

Dat doet van der Laan, en de rest van de rode brigade al eeuwen lang. Zijn volgen hun linkse leer, en wat dat betekend kunt u elke dag in de media zien en horen.

boswachter2
boswachter221 nov. 2012 - 10:15

Dit ruikt naar anarchie, maar ja dat is bij de PvdA normaal.

Meta Foor
Meta Foor21 nov. 2012 - 10:15

sinds wanneer bepalen Burgemeesters het beleid ? nou ? sinds de overheid een zootje is, en dat begon bij Kok

rgeurtsen
rgeurtsen21 nov. 2012 - 10:15

Van der Laan, klinkt wel loyaal en slim politiek richting Teeven, in de pers en hier op Joop.nl krijgt hij krediet voor afwijken van de Teeven lijn. Maar dat is zelfbevrediging. Heel veel mensen willen een ander beleid zien t.a.v. mensen zonder verblijfsvergunning, dan de regering nu doet. Alsof een afwijzing van de IND de enige maat is voor recht op verblijf. Economische immigranten mogen best aangepakt worden. het probleem daarbij is dat de stroom groot is en niet zal stoppen door de maatregelen die woden genomen. Wat er gebeurt is dat er een steeds grotere gemeenschap zogenaamde illegalen (MENSEN die zonder verblijfsvergunning en voorzieningen op ons grondgebied rondlopen) ontstaat. Bij de chinese gemeenschap is dit goed georganiseerd, daar wordt goed voor elkaar gezorgd - ook al worden mensen economisch misbruikt en laten zij zich gebruiken en zijn zij altijd op zoek naar de Nederlandse partner met geld en verlangen naar gezelschap. Andere nationaliteiten doen het ook slim, zoals de Ghanezen in Zuid-Oost dat lange tijd deden, en nog steeds doen i.s.m. met andere West-Afrikanen. Nederland is door het rechts radicale onmenselijke en irrealistische beleid van VVD, CDA en PVV, nu vet gesteund door de PvdA een land aan het worden met veel illegalen die rondzwerven en een donkere economische macht vormen. Een regelrechte ondermijning van solidariteit en economisch samenleven - van dezelfde orde en grote als het pathetische afwijzen van nivelleren en weigeren de lasten van bezuinigingen eerlijker te verdelen door D'66 en CDA maar met de VVD-stemmers voorop. De groei van illegalen toont wat mij betreft een falend politiek beleids-antwoord op een regionale situatie en de onwil van Nederland om vluchtelingen ruimhartig te bejegenen.

denmol
denmol21 nov. 2012 - 10:15

Hulde voor deze moedige burgemeester in "oorlogstijd". Bravo!!!

denmol
denmol21 nov. 2012 - 10:15

Van de Laan heeft ook zijn eerste succes tegenover Peppie en Kokkie al binnen want die wietpas is nu echt van de baan en daarvoor wederom hulde aan van der Laan.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai21 nov. 2012 - 10:15

Valt me tegen van de heer Van der Laan ben over het algemeen eens met de mannier hij Amsterdam bestuurd. In dit geval vind ik dat hij zijn poot stijf had moeten houden. Het is gewoon weer uitstellen en buigen voor uitgeprocedeerde avonturiers.

vriest
vriest21 nov. 2012 - 10:15

Aboutaleb heeft ergens wel gelijk ,er was een paar maanden geleden een stukje over de overlast die men had in duitsland in steden in het roergebied .Daar is zinds de intocht van de roma,s een steiging van criminaliteit is gekomen zoals diefstal ,woninginbraken ,intimidatie het verjagen van ouderen uit hun woningen die zij dan betrekken prostitutie.Zij breken onbewoonbaar verklaarde woningen open en betrekken die wat dan ook overlast en brandgevaar oplevert.Daar zijn de oorspronkelijke bewoners er ook al achter dat het openstellen van de grenzen geen zegen is .

Lucifer2
Lucifer221 nov. 2012 - 10:15

Al die hartelozen die hier de wanhopige uitgeprocedeerden lafhartig en achteloos vanachter hun i-Pad uitfoeteren wens ik gaarne een enkeltje Mogadishu. Het is ook schandalig dat vd Laan hen een maandje wil laten bijkomen van fysieke malheur ; het moet niet gekker worden, weg met die lui nietwaar, als ze maar niet in beeld zijn.

Rootman
Rootman21 nov. 2012 - 10:15

Het immigratiebeleid is ondoordacht. Vergeten te kijken naar de condities in het thuisland. Wat te doen als dit land ze niet meer opneemt? Prima dat de gemeenten de fout in deze wet omzeilen, alleen wel minstens de hele winter om te beginnen! Met rechtse symboolpolitiek wordt uiteindelijk een illegale schaduwklasse gecreeerd, want de mensen gaan gewoon ondergronds. Net als in Amerika, waar meer dan 10% niet legaal verblijft, en waar oa. de landbouweconomie op draait. Door hun slechte positie is er een levensgroot gevaar dat de drugcartels er rekruten vinden. Dit gebeurt nu al volop.

bruces
bruces21 nov. 2012 - 10:15

Nederlanders wordt eens wakker. VEGHEL - ROC de Leijgraaf, gaat in opdracht van uitzender HOBIJ uit Veghel de komende twee jaar 300 van haar 1.200 flexwerkers opleiden. Is dat de taak van een ROC ? Gaan wij zo om met ons onderwijsland ? Is dit de sociaal Democratische gedachten van de PVDA ? HOBIJ, actief op het gebied van Internationale Arbeidsbemiddeling, wil hiermee uiting geven aan haar missie om de meer dan 1.200 flexwerkers uit landen als Litouwen, Letland, Polen en Hongarije een platform te bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Zo laten wij met ons belastinggeld de Nederlandse WW-ers weer verrekken. Ik betaal met steeds meer tegenzin belastingen. Ik ga ook maar schaduw-bankieren.

Klungel2
Klungel221 nov. 2012 - 10:15

...Dan weet Teeven ook eens hoe frustratie voelt....

bruces
bruces21 nov. 2012 - 10:15

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam waarschuwt voor de komst van Roma's. Bij Uw collega Burgemeester Eberhard van der Laan, zijn ze van harte welkom.

1 Reactie
TheBigLebowski
TheBigLebowski21 nov. 2012 - 10:15

Vikingen graag melden in Scandinavie. Wegwezen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 nov. 2012 - 10:15

ik snap er echt niks meer van dit zijn mensen van wie de rechter bepaalt heeft dat ze geen enkel recht op asiel hebben en hun land neemt ze op als ze vrijwillig vertrekken. De NL overheid geeft ze onderdak, zorg en eten als ze bereidt zijn naar terugkeer te werken en waarschijnlijk ook nog een zak geld mee en nog vinden sommige linkse mensen dit onmenselijk...wat is het alternatief dan???

2 Reacties
BasVV
BasVV21 nov. 2012 - 10:15

Ik gok er op dat de illegalen, want het zijn geen asielzoekers meer, niet akkoord gaan.

tijsraman
tijsraman21 nov. 2012 - 10:15

In het artikel staat dat die mensen juist niet terug kunnen, ook al zouden ze het willen. Dat is toch niet zo moeilijk om te snappen? Wat ik niet snap, is dat het rechtse beleid deze mensen zomaar dumpt en criminaliseert. Zoiets stoms kun je toch geen beleid noemen?

[verwijderd]
[verwijderd]21 nov. 2012 - 10:15

toekomstperspectief is in land van herkomst. Dit uitstellen is typisch weer een voorbeeld van compleet onjuist beleid en juist de renden waarom deze mensen nog in NL zitten. Vervolgens weer om een generaal pardon pleiten vanwege de hechting die men zelf veroorzaakt heeft

1 Reactie
cormol
cormol21 nov. 2012 - 10:15

De heer Teeven stelt toch uit? Hij voert het beleid uit om asielzoekers terug te sturen, niet de gemeente? Dat het beleid wanbeleid is. is dan ook volledig zijn verantwoordelijkheid. Dat is het voordeel van de nieuwe coalitie opzet. De VVD wilde dit beleidsterrein, nou dan mogen ze het ook regelen en zijn 100% verantwoordelijk om de strenge wet Cohen (u weet wel, die theedrinker) uit te voeren. De gemeenten moeten voor opvang zorgen, nu dat doen ze nu ook. http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/14492_hoogste_rechter_uitgeprocedeerde_asielzoeker_recht_op_opvang/

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch21 nov. 2012 - 10:15

Ik mag die van der Laan wel. Goeie Gosert

1 Reactie
bruces
bruces21 nov. 2012 - 10:15

Zoiets als : een leuke vent, maar je kunt er niets mee. Gezellig in de kroeg.

BasVV
BasVV21 nov. 2012 - 10:15

Goh. Nu zijn ze ook nog in hongerstaking gegaan.

2 Reacties
poelly12
poelly1221 nov. 2012 - 10:15

dan lost het probleem zich vanzelf wel op, lijkt me zo

lancelot2
lancelot221 nov. 2012 - 10:15

Zal wel druk worden in Amsterdam, dat wil men met eigen ogen zien. Koffie en brood mee, kan gezellig zijn en nog gratis vermaak ook. ;-)

TheBigLebowski
TheBigLebowski21 nov. 2012 - 10:15

Van der Laan hulde! Teeven? |Brrrrr.

1 Reactie
bruces
bruces21 nov. 2012 - 10:15

http://www.youtube.com/watch?v=y5Yei7oG40k JIJ NIET.

startmeop
startmeop21 nov. 2012 - 10:15

Als Teeven iets besluit dan ga ik er al vanuit, dat het uit een verwrongen geest komt van een man die teveel eet en teveel nadenkt. Moet hij niet doen. Is niet goed voor hem. Vander laan is advocaat. Die zal wel weten wat hij doet. Goed zo, burgemeester!

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat21 nov. 2012 - 10:15

"...(-)... te WEINIG nadenkt.... (-) ..." bedoelt u toch ?

[verwijderd]
[verwijderd]21 nov. 2012 - 10:15

Het blijft raar dat je zomaar een land kunt instappen en dan dingen gaat eisen. Als we je dan weer buiten de poort willen zetten krijgen we gelijk termen als 'deportatie' om de oren. Is dit de norm? Als je terug moet naar een geboorteland omdat er geen goede reden is om hier te blijven wie ben je dan om te eisen dat we je hier alsnog houden en dan nog verzorgen ook? Natuurlijk, er zullen altijd schrijnende gevallen zijn die nergens meer welkom zijn of echt gevaar lopen. Die verdienen hier een plek. Dat zijn ze echter lang niet allemaal.

2 Reacties
denmol
denmol21 nov. 2012 - 10:15

"Natuurlijk, er zullen altijd schrijnende gevallen zijn die nergens meer welkom zijn of echt gevaar lopen. Die verdienen hier een plek. Dat zijn ze echter lang niet allemaal." Deze mensen zijn hier en kunnen nergens meer heen en zijn dus in jouw definitie schrijnende gevallen maar ze zullen wel niet allemaal mogen blijven dus dan gaan we lootjes trekken of zo. Ik heb al voorgesteld een aantal op te nemen maar dat zal wel gedwarsboomd worden door Peppie en Kokkie je weet wel die twee dwaallichten van veiligheid en justitie.

rbakels
rbakels21 nov. 2012 - 10:15

Toen ik ooit een poosje in Duitsland ging wonen moest ik een (gratis) verblijfsvergunning aanvragen waarbij ik moest aantonen 1) middelen van bestaan en 2) een ziektekostenverzekering te hebben. Zo voorkomt een land immigranten die meteen een beroep gaan doen op de plaatselijke sociale zekerheid. En het schijnt ergens in een EU verdrag zou geregeld te zijn. Eenmaal terug in Nederland heb ik eens navraag gedaan bij de IND, maar die begreep de vraag eerst niet eens, en maakt geen gebruik van deze regeling. Waarom zouden we een zigeuner, pardon: roma of sinti weigeren die werk en een verzekering heeft? Tegenwoordig vermijden de Duitsers trouwens het beladen woord verblijfsvergunning (Aufenthaltserlaubnis) en spreken ze van een "Freizügigkeitsbescheinigung", als het ware een "bewijs van bewegingsvrijheid".

[verwijderd]
[verwijderd]21 nov. 2012 - 10:15

Het krantenbericht van Aboutaleb over roma dat kennelijk de nodige reuring heeft veroorzaakt. De succes-Marokkaan heeft snoeiharde kritiek. Een andere burgemeester was wellicht niet zo makkelijk met xenofobe uitspraken weggekomen. Citaat: "Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam waarschuwt voor de komst van nog meer Oost-Europeanen naar Nederland. 'We zitten nu aan ons maximum', concludeert Aboutaleb in Elsevier. Verder laat hij in het weekblad weten bezorgd te zijn over de mogelijke komst van duizenden Roma, die nu nog in landen van het voormalige Oostblok wonen. 'Als die mobiel worden en naar mijn stad komen, is de ellende niet te overzien.' Aboutaleb vindt dat de Europese Unie de overlast, die de massale immigratie uit Oost-Europa veroorzaakt, onderschat. Alleen al in Nederland verblijven momenteel naar schatting 300.000 Oost- en Midden-Europeanen." Einde citaat.

2 Reacties
rbakels
rbakels21 nov. 2012 - 10:15

Aboutaleb doet ijverig zijn best om zijn taak als hoeder van de openbare orde zo goed mogelijk te vervullen. Maar laat hij niet vergeten dat de ordelijkste stad een lege stad is, m.a.w. dat zijn streven tegen andere doelen moet worden afgewogen. Ik ken diverse Oost-Europeanen persoonlijk en het zijn heel gewone mensen. Ik denk dat Noord-Europeanen zelfs meer gemeen hebben met elkaar dan West-Europeanen. Ik houd van Italië en Spanje, maar de mensen daar zijn toch anders, terwijl Polen meer met ons gemeen hebben. Poolse arbeiders zijn een aparte kwestie. Gelukkig krijgt Den Haag een "Polenhotel", speciaal voor hen. Tja, en sommige Polen zuipen net zo veel als autochtone Volendammers of Urkers. Maar een arbeider die duizend kilometer reist om wat bij te verdienen is geen loser maar een man (of vrouw) met initiatief. Laatst was ik in een niet-EU Oostblokland. Bij terugkeer geneerde ik mij werkelijk bij de grenscontrole op het vliegveld: ze werden stuk voor stuk ondervraagd alsof ze hoogstwaarschijnlijk van plan waren hier illegaal te gaan werken. Overigens moest ik daarop wachten, want zo streng als ze zijn houdt de marechaussee de mensen niet aan de aangegeven scheiding tussen EU/non-EU paspoorten. Maar dat zal wel bedoeld zijn om mij te ontmoedigen naar dat soort landen te reizen! Ik vermoed dat bij de marechaussee veel PVV-aanhangers zitten.

rbakels
rbakels21 nov. 2012 - 10:15

Van der Laan heeft een stuk "rechtsere" opvatting over openbare orde en veiligheid dan zijn voorganger. Maar Teeven is (als ex-"Leefbaar" man) een representant van een griezelig rechtse stroming in de VVD, die bijv. ook voor autochtonen een beroep op grondrechten maar flauwekul vindt, en meent dat de rechter de politiek niet voor de voeten moet lopen. Ik denk dat zulke opvattingen uiteindelijk een groter gevaar zijn voor de PvdA-VVD-coalitie dan plaagstootjes over nivellering.

Lucifer2
Lucifer221 nov. 2012 - 10:15

Zeg Hartman, nou moet je niet boos worden als je zelf begint met kinderachtige vragen te stellen. En wat ik allemaal wel en niet voor illegalen doe gaat jou geen zak aan, maar je moest eens weten. En de wet ? Het bij nacht en ontij 's winters de straat op schoppen van gezinnen komt gevaarlijk dicht in de buurt van het verbod op onmenselijke of vernederende behandeling in de zin van art. 3 EVRM en zo nog wat bepalingen van internationaal mensenrecht. Maar de regels zijn regels fetisjisten, zeg maar de Hartmannen, zijn te kortzichtig om in te zien dat hun starheid zich uiteindelijk tegen henzelf zal keren.

1 Reactie
Lucifer2
Lucifer221 nov. 2012 - 10:15

Reactie op Hartman 11.50 uur.