Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van de succesvolste schrijver van Nederland heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord

  •  
22-06-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5896 keer bekeken
  •  
ANP-425217316

Soms als het debat weer eens gaat over de kloof, de diplomademocratie, de bubbels (nee, niet om te drinken), de politieke apathie en het hele rijtje andere benamingen voor een samenleving waarin het samen ontbreekt, denk ik aan Jan Mens. Een enkele keer noem ik zijn naam. Glazige blikken zijn steevast het gevolg. Deels omdat de naam zo’n wonder van eenvoud is, dat het wel een verzinsel moet zijn. En deels om de explosie van onzekerheid: zou ik die moeten kennen, waarvan in hemelsnaam?

Jan Mens overleed in 1967. Hij was op dat moment de meest gelezen schrijver uit de Nederlandse geschiedenis. In nog geen 25 jaar tijd werden er meer dan een miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. En toch heb je nooit van hem gehoord. Zo versluierend kan de geschiedenis zijn.

De Amsterdammer Mens was een meubelmaker die gedwongen door geldgebrek in de jaren ‘30 ging schrijven. Vrijwel al zijn boeken gaan over het leven van ‘gewone’ mensen en de beproevingen die ze moeten doorstaan. Zijn beroemdste werk is De Kleine Waarheid, een trilogie waar begin jaren ‘70 een veel bekeken tv-serie van werd gemaakt. Erkenning kreeg hij nooit. De critici en andere schrijvers moesten niks hebben van zijn werk. Ze vonden het niet meer dan kale vertellingen.

Als je z’n werk nu leest, is het alsof je in een tijdmachine stapt. Het is de taal van bijna 100 jaar geleden, met beroepen die niet meer bestaan. Scheepbeschieters, ketelbikkers, reepgasten. Ze drinken klare en soppen pruim. Het is het leven van mijn grootvader, zakkendrager in de haven.

Ik ben geen letterkundige, noch socioloog maar ik vermoed dat het werk van Mens een sociale humuslaag creëerde. Zijn lezers herkenden zich en leerden over elkaar. Het schiep een band. Dat was niet voor niks, Mens was een overtuigd socialist en wilde die band scheppen. Ik denk wel eens dat het daar nu aan ontbreekt. Dat er geen boeken meer zijn met die functie. Ik weet te weinig van tv om te weten of daar hetzelfde voor geldt maar in mijn omgeving kijkt iedereen naar buitenlandse series op Netflix. Dat is geen humuslaag maar een onderhoudsvrij terras met betontegels.

Ik moest aan die zelfverzonnen functie van Jan Mens denken toen ik Leuker Kunnen We Het Niet Maken las van Renske Leijten. Het oud-Kamerlid voor de SP beschrijft daarin de lotgevallen van Eva González Pérez, de vrouw die het Toeslagenschandaal aan het licht bracht. Het is een makkelijk geschreven vertelling die ik achter elkaar uit las. Van hoe haar ouders in de jaren ‘60 vanuit een klein dorpje in de Spaanse Extremadura emigreerden naar Eindhoven, omdat de vader daar werk vond als fabrieksarbeider. De tiener Eva wordt tot haar eigen ontzetting naar de huishoudschool gestuurd terwijl ze advocaat wil worden. Ze begint een strijd en weet haar doel te bereiken. Ze trouwt met de zoon van Turkse gastarbeiders en leidt het leven waar hun ouders van droomden. Migranten verhuizen nooit alleen maar voor zichzelf - daar is migratie een te zware opgave voor - maar voor de toekomst van hun kinderen.

De echtgenoot van Eva heeft een succesvol gastouderbureau. Tot op een dag de Belastingdienst moeilijk begint te doen. Om onverklaarbare redenen blijkt er steeds iets niet in orde. Wat er precies niet goed is, wil maar niet duidelijk worden. Eva gaat zich er mee bemoeien. Ze is een vrouw met twee bijzondere karaktereigenschappen: een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en een ongekend doorzettingsvermogen. Ze stort zich op de kwestie en weet naar boven te halen dat de staat op onvoorstelbaar wrede wijze met burgers omgaat. Voornamelijk burgers met een migratieachtergrond, wel te verstaan. Haar spit- en graafwerk mondt uiteindelijk uit in het parlementaire rapport Ongekend Onrecht dat leidde tot de val van Rutte III.

Leijten legt in het boek niet de nadruk op de verschrikkingen die de slachtoffers zijn overkomen - die hun werk, huis en zelfs kinderen kwijtraakten - maar op hoe Eva de strijd aanging. Je woont als lezer als het ware in haar huis en ziet met haar verbijstering hoe ze tussen ontbijt en nachtrust laag voor laag van de bureaucratie weet af te pellen tot het monster in al zijn naaktheid wordt blootgelegd. De mensen die al de verschrikkingen aanrichten zijn ambtenaren die gewoon doen wat hen gezegd wordt en niet meer dan dat, op letterlijk een moedige enkeling na. Dankzij hem weet Eva de beerput te openen.

Het is ook een vertelling over gewone burgers die gepakt worden omdat hun ouders of zijzelf in het buitenland zijn geboren. Uit het boek wordt duidelijk dat Eva mede vanwege haar achtergrond zo gedreven is. Niet alleen vanwege het Spaanse temperament, niet alleen omdat ze heeft moeten vechten om advocaat te kunnen worden maar omdat ze van haar vader lessen meekrijgt over de staat als dictatuur. Spanje werd tot 1975 met ijzeren hand geregeerd door de fascistische dictator generaal Franco. Het lijkt me geen toeval dat het Toeslagenschandaal wortel schiet in een tijd dat dergelijke extreemrechtse ideeën over ‘hard aanpakken’ weer salonfähig werden.

Leuker Kunnen We Het Niet Maken is niet bedoeld als roman maar leest wel als een verhaal van Jan Mens. En dat bedoel ik als groot compliment. Om de kloof die de samenleving splijt te overbruggen heb je bewustwording nodig. Dat heeft Leijten goed begrepen. Daarom heeft ze het boek zo geschreven terwijl iedereen zei ‘dat weten we nu toch allemaal al’. Want die aanname is mede oorzaak van de kloof.

Leuker kunnen we het niet maken; door Renske Leijten; 384 pagina's; Xander Uitgevers

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Zandb
Zandb
24 jun. 2024 - 6:28
De uitstekende mensen - waaronder zeker ook ambtenaar Jack. Dank Thijs - geven een beeld van 'hoe het er met onze samenleving voor staat'. En hoe staat het er dan met onze samenleving voor? Vijf reacties en 14 duimen.
EenMening6
EenMening6
22 jun. 2024 - 23:43
Twee archetypen, de ondernemer en de ambtenaar. Beide uitersten. De ondernemer met zijn inventiviteit en creativiteit, die mogelijkheden ziet waar de meeste mensen alleen maar moeilijkheden zien. De ondernemer, bij uitstek een vrije geest, die out-of-the-box kan denken, en met originele oplossingen komt, waar nog niemand aan gedacht heeft. De ambtenaar, een bureaucraat die alleen maar, binnen een hiërarchie, kan werken volgens procedures en richtlijnen. De ambtenaar, een weinig flexibele persoonlijkheid die gehoorzaam en loyaal instructies van hogerhand opvolgt. De ambtenaar die deel uitmaakt van een bureaucratie, die gemakkelijk kan ontaarden in een Kafkaëske nachtmerrie. Een Minotaurisch labyrinth, waaruit het individu niet meer ontnappen kan en langzaam en systematisch verpletterd wordt.
1 Reactie
Zandb
Zandb23 jun. 2024 - 17:28
mening Wat een kortzichtig stuk. Er zijn 'goede' en 'slechte' ondernemers maar ook 'goede' en 'slechte' ambetnaren. Wat u hier beschrijft, dat is voor de ondernemer het ideaal in positieve zin en voor de ambtenaar een persiflage in negatieve zin.
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
22 jun. 2024 - 19:58
Ik ben geen fan van Renske Leijten, als kamerlid teveel activistisch theater, teveel wensdenken en een schrijnend gebrek aan zelfreflectie, ze heeft zich met hand en tand verzet tegen het opnemen van de rol van de wetgever, de kamer in “ongekend onrecht” , helaas heb ik het kranten bericht niet kunnen terug vinden, dat neemt niet weg dat ze zich met hart en ziel heeft ingezet voor de slachtoffers, in die zin verdient ze meer erkenning dan een PO die zich schijnheilig opwierp als reddende engel terwijl hij hemel en aarde heeft bewogen om tot meedogenloze fraude bestrijding over te gaan n.a.v. de bulgaren fraude. Als schrijver kan ik Leijten niet beoordelen maar mw. González Pérez is de echtgenote van de eigenaar van gastouderbureau Dadim waar bij de administratie niet op orde bleek bij inspectie van de belastingdienst, hoe Leijten dat soort gegevens verwerkt weet ik niet, misschien gaat het daar niet over maar vermoed dat het boek gekleurd wordt door de wens mw. González Pérez als heldin tegenover die boze meedogenloze belastingdienst te plaatsen, zo ja dan denk ik dat het iets genuanceerder ligt, dat neemt niet weg dat mw. González Pérez zeker een belangrijke rol in de toeslagenaffaire heeft gespeeld.
2 Reacties
Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen23 jun. 2024 - 8:12
Weet u wat u eens zou kunnen doen? U zou eens de moeite kunnen nemen om uzelf voldoende te informeren over de "verdenkingen" tegen Dadim, over waar de "verdenkingen" op gebaseerd waren en over wat er van die "verdenkingen" overbleef. Dat had u kunnen doen door het boek te lezen. Dan had u geen dingen "gedacht", dan had u ze zeker geweten. Dan had u uzelf uw reactie kunnen besparen en ik mezelf de mijne. Dat laatste had ik sowieso kunnen doen, want tegen lui die anderen (opnieuw) verdacht maken om zo hun gelijk te halen is geen stro kapot te bijten, al helemaal niet als ze strooien met opmerkingen als "zo ja dan denk ik dat het iets genuanceerder ligt".
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 jun. 2024 - 13:40
“Dat had u kunnen doen door het boek te lezen.” Het boek van Renske?, daar begin ik niet aan, ik ken haar goed genoeg van optredens om me een beeld te kunnen vormen. “Dan had u geen dingen "gedacht", dan had u ze zeker geweten.” Als het om feiten gaat kan ik je de volgende link van harte aanbevelen, Dadim had de administratie niet op orde. https://www.rvdj.nl/2021/49 [Dat laatste had ik sowieso kunnen doen, want tegen lui die anderen (opnieuw) verdacht maken om zo hun gelijk te halen is geen stro kapot te bijten, al helemaal niet als ze strooien met opmerkingen als "zo ja dan denk ik dat het iets genuanceerder ligt".] Een weinig inhoudelijke reactie, de vraag die voor mij blijft liggen of het inderdaad de heldin (Eva GP) vs de boze meedogenloze belastingdienst is, zo ja dan denk ik dat het genuanceerder ligt.
Peterrr.
Peterrr.
22 jun. 2024 - 17:49
Mooie recensie en leuk die vergelijking met Jan Mens. Ik ga het boek kopen en daarna op mijn gemakje lezen!
2 Reacties
MG1968-2
MG1968-223 jun. 2024 - 10:08
Ik sluit me hierbij aan.
Peterrr.
Peterrr.23 jun. 2024 - 14:08
@MG, nou vooruit dan maar ;-)
ThijsHuib
ThijsHuib
22 jun. 2024 - 11:50
Ja, wat Renske schrijft over advocaat González Pérez is bijzonder. Maar in haar boek verschijnt nog een ander bijzonder persoon: ambtenaar Jack. Die wel de moed heeft om de bevelen van zijn meerderen naast zich neer te leggen. Die informatie en documenten naar buiten durft te brengen, waardoor González Pérez stap voor stap ontdekt hoe het zit. Dergelijke ambtenaren zullen we de komende kabinetsperiode zeer hard nodig hebben. Want o, wat zullen er 'in het Haagsche apparaat' weer brutale plannen worden opgezet, die weer uitmonden in affaire nummer zoveel.
Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen
22 jun. 2024 - 10:54
Het is een geweldig, zeer leesbaar boek. Speciaal aan te bevelen aan degenen die nu om het hardst schreeuwen dat ambtenaren het beleid maar hebben uit te voeren of anders maar een andere baan moeten zoeken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor