Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van Dale neemt geen verantwoordelijkheid voor eigen keuzes

  •  
11-12-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
3568 keer bekeken
  •  
vandale

Door Jenny Rozema en Thomas Alonzo, van Trans Utrecht & Beyond

Van Dale heeft de ‘Woord van het Jaar’-verkiezing van 2024 afgelast. De nominaties leidde tot veel reacties online, vooral vanwege het genomineerde woord ‘transitiespijt’. Van Dale stelt in een bericht dat de wedstrijd is “gekaapt door verschillende actiegroepen die oproepen al dan niet te stemmen op bepaalde woorden” en dat er over de wedstrijd een “zeer onprettige maatschappelijke discussie” is ontstaan.

Van Dale heeft wel zelf een ander woord uitgeroepen tot Woord van het Jaar 2024: ‘polarisatie’. Volgens Van Dale: ‘naar aanleiding van de heftige reacties op de verkiezing van dit jaar, die de tijdgeest illustreren’.

Van Dale legt dus vooral de schuld bij anderen, door te zeggen dat de wedstrijd zou zijn “gekaapt door gepolariseerde actiegroepen”. Maar alle ophef rond deze verkiezing is toch echt enkel Van Dale zelf aan te rekenen.

De nominatie
De nominatie van het woord ‘transitiespijt’ was op zichzelf al merkwaardig. Dat begon al bij de gegeven definitie. Van Dale definieerde het woord zelf zo: ‘spijt die transseksuelen of transgenders hebben van hun transitieproces’. Die omschrijving geeft een vertekend beeld. Lang niet alle mensen die transitiespijt ervaren identificeren zichzelf als transgender, ‘transseksueel’ is sowieso al jaren een beladen term die nog maar weinig wordt gebruikt, en met deze verwoording kan het lijken alsof transitiespijt voorkomt onder de meeste of zelfs alle trans mensen, wat absoluut niet zo is. Volgens de meeste onderzoeken ligt het totale aantal mensen met spijt van een genderbevestigende medische behandeling rond de 1 procent.

Bovendien ervaart niet iedereen met spijt dit op dezelfde manier: het kan slaan op de hele sociale en medische transitie of op een specifieke medische behandeling, het kan gaan om de eigen genderidentiteit of reacties uit de omgeving, en zo kunnen meer factoren een rol spelen.

Naast de vertekende definitie voldeed het woord ook niet aan de actievoorwaarden voor ‘Woord van het Jaar’ die Van Dale zelf heeft opgesteld. Die stellen onder andere dat het woord in 2024 moet zijn ontstaan. Dat is voor ‘transitiespijt’ niet het geval: al in 2022 werd het woord in de Tweede Kamer gebruikt.

Maar daarbovenop was de nominatie schokkend vanwege de gevolgen die het kon hebben. Laat er geen misverstand over bestaan: mensen die spijt hebben van een genderbevestigende medische behandeling bestaan, en dat moet ook bespreekbaar zijn. Zij verdienen erkenning en respect. Echter, het is ook welbekend dat deze ervaring aan de lopende band wordt overdreven en misbruikt door anti-transgender individuen en groepen om trans mensen, transrechten en de transzorg mee aan te vallen.

Als je een wedstrijd als deze organiseert, heb je de verantwoordelijkheid om je bewust te zijn van de maatschappelijke impact die je nominaties kunnen hebben. Zeker als een nominatie slaat op een gemarginaliseerde groep voor wie er altijd een reëel risico op haat, discriminatie en zelfs geweld op de loer ligt. Dan kun je je afvragen of het een goed idee is om dit woord op deze manier in de schijnwerpers te zetten.

De ophef
Maar ondanks dit alles plaatste Van Dale het woord toch op de nominatielijst. Vervolgens werd die nominatie vrijwel gelijk misbruikt op sociale media om transhaat te verspreiden. Bekende anti-transgender activisten en anti-transgender organisaties riepen op om te stemmen op ‘transitiespijt’. Sommigen verspreidden hierbij ook ernstige desinformatie over de zorg voor trans mensen. In no-time was #transitiespijt trending op Twitter.

Als reactie op deze (voorspelbare) oproepen, riepen anderen op om op andere woorden te stemmen, om te zorgen dat ‘transitiespijt’ niet zou winnen. Trans mensen en mensen die hen steunen probeerden zo een tegengewicht te bieden aan de oplopende haat. Ook lhbtqia+ belangenorganisaties zoals het COC, Transgender Netwerk en Transvisie uitten hun zorgen over de wedstrijd, probeerden een completere definitie van ‘transitiespijt’ te bieden en vroegen Van Dale om met hen in gesprek te gaan.

Dit alles werd Van Dale blijkbaar te veel, want na drie dagen hebben ze de wedstrijd dus stopgezet. Het is goed dat Van Dale tenminste iets van een reactie toont en dit niet zo liet doorgaan. Desondanks blijft hun specifieke reactie laakbaar.

Van Dale geeft trans mensen de schuld
Van Dale stelt dus dat de wedstrijd is “gekaapt” door “actiegroepen”, en kiest zelf als Woord van het Jaar ‘polarisatie’. Dit komt vooral over als een passief-agressieve sneer naar iedereen die zich heeft uitgesproken over deze wedstrijd, inclusief trans mensen en mensen die hen steunen. Immers: als het gaat om ‘polarisatie’, gaat het om twee groepen die tegenover elkaar staan. En Van Dale stelt die hiermee impliciet ook aan elkaar gelijk.

Sterker nog: in een interview legt Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon de schuld ook expliciet bij trans mensen, door te doen alsof zíj zijn begonnen met stennis schoppen toen ze hun zorgen uitten. Ook zegt hij dat Van Dale als samenstellers van een woordenboek een neutrale rol zouden hebben. Zelfs als je daar voor woordenboeken in meegaat: een publiekswedstrijd, waarbij Van Dale nota bene zelf de nominaties uitkiest, is per definitie niet neutraal. Want daarmee geef je als organisator bepaalde woorden extra belang en roep je juist mensen op om erover te praten. Dat is het hele idee van een publiekswedstrijd.

Dit is enkel de verantwoordelijkheid van Van Dale
Als Van Dale geen maatschappelijke discussie wilde rondom deze wedstrijd, dan hadden ze niet een woord moeten nomineren dat zo zwaar beladen is en zo’n sterke sociopolitieke context met zich meedraagt. Iedereen had dit kunnen zien aankomen. Van Dale heeft dus niet goed opgelet, of ze waren zich hier wel van bewust en hebben toch de keuze gemaakt om het woord te nomineren, met alle gevolgen voor trans mensen van dien.

Het probleem is voor Van Dale niet dat ze met hun nominatie een nieuwe golf van haat richting een gemarginaliseerde groep teweeg hebben gebracht, maar enkel dat hun wedstrijd daardoor niet zo gezellig meer was. “Echt onprettig” en “de lol is eraf”, aldus Den Boon. En ondanks dat dit volkomen voorspelbaar was, legt Van Dale de verantwoordelijkheid daarvoor niet bij zichzelf, maar bij alle anderen. Zowel bij de mensen die naar aanleiding van deze verkiezing trans mensen aanvallen en haat over hen spuwen, als bij precies diezelfde trans mensen en hun ally's die proberen daar een tegengeluid tegen te bieden. Want die zijn voor Van Dale gewoon gelijk aan elkaar.

Hopelijk is deze situatie aanleiding voor Van Dale om serieus te reflecteren op hun eigen rol, zowel in deze “discussie” als in de bredere maatschappelijke context. Het zou Van Dale sieren om op zijn minst alsnog een beetje zelfreflectie te tonen. Misschien is het een idee om inderdaad het gesprek met belangenorganisaties aan te gaan.

Want uit hun huidige reactie kunnen we enkel opmaken dat Van Dale zorgen om discriminatie tegen een gemarginaliseerde groep niet serieus neemt. En als Van Dale met die insteek een woord zoekt om “de tijdgeest te illustreren”, dan stellen wij een ander woord voor als Woord van het Jaar 2024: ‘apathie’

Jenny Rozema en Thomas Alonzo

Jenny Rozema (zij/hen) is freelance tekstenschrijver en zelfstandig columnist. Thomas Alonzo (hij/hem) is student in de media en zet zich al jaren in als vrijwilliger voor LHBTQIA+’ers, voornamelijk in christelijke context. Beiden zijn lid van Trans Utrecht & Beyond, een belangenorganisatie voor trans* mensen in en rondom Utrecht.

*Onder "trans" vallen hier trans mensen, non-binaire mensen, alle andere niet-cis mensen, en mensen die in detransitie zijn gegaan die zich verbonden voelen met de trans gemeenschap.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Manusje van Alles
Manusje van Alles
12 dec. 2024 - 13:12

Wat een onzin dat het primaire perspectief politiek moet zijn. Van Dale moet blijkbaar eerst 'deugen' en mag dan pas liefde en fascinatie voor de taal hebben. Als Van Dale deze nominaties baseert op een frequentietoename in gebruik, is transitiespijt een prima keuze. Je kunt best van trans mensen vragen of ze een andere perspectief dan het politieke kunnen handelen. De wereld, ook die van trans mensen, vergaat niet door het woord van het jaar.

Gerygrr
Gerygrr
12 dec. 2024 - 12:42

Het probleem met de wedstrijd is simpelweg:

Er moet sprake zijn van een nieuw woord.

Geen samenvoeging van twee bestaande woorden.

Swaffelen was zo’n woord.

Dus bij gebrek aan nieuwe echte nieuwe woorden is de keuze helemaal illustratief voor onze tijd.

Een nooit aflatende strijd en gekaapte verkiezingen…..

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 16:58

https://nos.nl/artikel/2410345-prikspijt-woord-van-het-jaar-2021-na-oproep-antivaxers-op-twitter

MicroWolf
MicroWolf
12 dec. 2024 - 11:23

Van Dale kiest hier bewust om een woord te nomineren dat een bekende dog whistle is bij extreemrechtse trans-haters. Dit woord is dus absoluut niet neutraal. Datzelfde geldt voor de term "biologische vrouw of man". In die term wordt onderscheid gemaakt tussen cis-mensen en trans-mensen, door te suggereren dat trans-vrouwen of -mannen minder vrouw of man zouden zijn dan cis-vrouwen of -mannen. Woorden hebben wel degelijk macht, en creëren (een deel van) de werkelijkheid. Door de term transitiespijt zo te benadrukken versterk je het extreemrechtse gedachtengoed van transhaat. Hun reactie daarna om het woord "polarisatie" te kiezen is so wrong in so many ways. Ten eerste al omdat het woord al jaaaren bestaat, maar vooral ook omdat het, zoals al gezegd, twee groepen gelijkstelt, de transmensen, en de transhaters. Foute boel daar bij Van Dale.

3 Reacties
Mirzas
Mirzas12 dec. 2024 - 12:04

Foute boel bij vD, of vermeende foute boel in de samenleving?

Ook zonder de wedstrijd ligt dit type strijd op de loer. Dat kun je niet neutraliseren door er uit voorzorg bij uit de buurt te blijven.

Los daarvan hoop ik niet dat een organisatie als van Dale een commissie aanstelt voor de neutraliteit van kanshebbende woorden. Een soort SIRE-orgaan binnen de gelederen. Ze moeten of de ballen hebben door te zetten of de stekker in zijn geheel uit dit type wedstrijd te trekken. Dit is zouteloos en heeft alleen maar eindeloos geleuter tot gevolg.

Campanula
Campanula12 dec. 2024 - 12:05

Goed gesproken. Een 'both sides' oplossing kiezen waarbij je een potentiële hater aan een tamme transgender gelijkstelt en ongevraagd een verbale boksring intrekt. Van Dale doet een Anoukje. Just Love. Proest.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 12:11

Mirzas

het valt inderdaad niet te hopen dat ons belangrijkste woordenboek regelmarig bezoek gaat krijgen van de taalpolitie.

Anna R. Chist
Anna R. Chist
12 dec. 2024 - 10:17

het woord van het jaar, door mij exclusief democratisch besloten :

Van Dalisme

1 Reactie
Mirzas
Mirzas12 dec. 2024 - 12:05

Hahaha 👍🏻

Mirzas
Mirzas
12 dec. 2024 - 10:11

Wordt een woord van het jaar niet juist ook genomineerd omdat het reactie oproept? Juist de controverse maakt het een belangwekkend woord. Het is niet aan van Dale om de woorden op de morele weegschaal te leggen.

Die actiegroepen zijn ook niet bepaald nieuw. En hebben soms ook geestige gevolgen, zoals olv John Oliver die de pūteketeke tot vogel van de eeuw wist uit te laten roepen in Nieuw Zeeland.

Volgens mij is de keuze: laten gaan of stoppen met de wedstrijd. Polarisatie is typisch zo'n tussenoplossing van net helemaal niks.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 11:24

In ieder geval omdat het opvalt en dat doet polariatie niet. Van Dale heeft geen morele opdracht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 11:26

polarisatie

Minoes&tuin
Minoes&tuin
12 dec. 2024 - 9:35

Misschien begrijp ik het niet helemaal, maar is dit niet erg vergezocht?

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 11:03

Ja.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 12:20

Hopelijk krijgen de Syrisch minderheidsgroepen binnenkort niet te maken met transitiespijt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 12:27

Lexicografie is een aparte specialisatie binnen de linguistiek. Bijdragen zijn te vinden op Taalbank. Zie bv het korte artikel over "flaking".

https://www.taalbank.nl/2024/11/28/flaken/

JohannesV2
JohannesV2
12 dec. 2024 - 9:33

Volgende keer kiezen we gewoon weer voor 'swaffelen'.

Tortuga_
Tortuga_
12 dec. 2024 - 9:25

0,6% van de bevolking... Waar hébben we het over?

1 Reactie
Campanula
Campanula12 dec. 2024 - 12:07

Over een groot deel van de wereldbevolking die zich graag bemoeit met de genitaliën van vreemden. Oude wijn in nieuwe zakken.

android1984
android1984
12 dec. 2024 - 8:43

in 1984 staat "newspeak" al helemaal beschreven. Dat in 2024 de newspeakregels uiteindelijk de van dale bereiken na alle inhoudsloze gevechten over taallabels verbaast mij niets

Davaillaud
Davaillaud
12 dec. 2024 - 5:44

waar gáát dit over? Zelfs dit wordt door beíde groepen aangegrepen om hun punt weer eens onder de aandacht te brengen, en men verwacht van de wereld dat die op eieren gaat lopen vanwege een wóórd, geheel afzonderlijk, zonder tekst erbij die een mening weergeeft? Want er zou eens op tere genderzieltjes getrapt kunnen worden? Dat je jezelf wil verbouwen, óf juist niet, prima, eigen keus. Maar schrijf een ander níet voor hoe díe zich moet gedragen, en blijf met je tengels van de taal af. Deze lui veroorzaken hun eigen discussie over al dan niet geaccepteerd worden, maar ze nemen andermans mening naar hartelust af of in de maling. Verdraagzaamheid begint bij jezelf, en ábsoluut níet bij het anderman opleggen van jóuw mening. Man up.

1 Reactie
Campanula
Campanula12 dec. 2024 - 10:05

Op eieren lopen en 'ze' nemen je mening in de maling. Over een tere ziel gesproken.

Marie Timmerman
Marie Timmerman
11 dec. 2024 - 21:26

In de Eeuwige Oorlog voor macht over taal, wil het Verdedegings Front van Palestina wil niks weten van het Bevrijdings Leger van Palestijnen, laat staan het Palestijns Volks Front.

1 Reactie
Henk Douma
Henk Douma12 dec. 2024 - 10:11

Cheer up Brian ;) !

Campanula
Campanula
11 dec. 2024 - 21:20

De term is niet problematisch maar de agenda erachter wel. Terugdraaien van transzorg is het doel, omdat men genderrigide is. De bezorgdheid en roep om zorgvuldigheid is nep. Van uitstel tot afsteltaktiek, met glibberige desinformatie als bronnen. Van Dale is een stokebrand gebleken. Ze zochten zelf de polarisatie. Goed dat de community en belangenorganisaties tegengas geven. Er is zoveel onzin in omloop om die rare genitaliënpreoccupatie van sommige cisgenders te stillen. Het lijkt wel bijna cisverplichting.

Frits Jansen
Frits Jansen
11 dec. 2024 - 20:32

Wat een zeur-onderwerp. Kennelijk hebben we niets belangrijks aan ons hoofd.

Van Dale gaat over taal en dan is een "woord van het jaar" best een leuke aandachtrekker.

Doen ze er goed aan geen controversiële woorden te nomineren? Zelfcensuur is uit den boze, maar als commercieel bedrijf zou ik aan de veilige kant blijven. Want het primaire doel van de Van Dale uitgeverij blijft geld verdienen.

Ze zouden de criteria voor een "woord van het jaar" moeten aanscherpen. Is het de bedoeling een woord te kiezen dat het jaar karakteriseert? Dat is bijna onmogelijk. Een woord dat een opvallend fenomeen uit het afgelopen jaar betreft?

Ik heb een ander idee: het moet een creatief nieuw woord zijn, dat een actueel verschijnsel betreft.

Koot & Bie leverden in hun beste tijd woorden van het jaar aan de lopende band, met woorden die soms een blijvende plek in ons idioom kregen, zoals "doemdenker". Dat klinkt als een woord dat er altijd al was - maar Koot & Bie hebben het verzonnen.

"Veiligelander"? Nee, ook weer te controversieel om leuk te zijn.

Of is een woord pas leuk als het controversieel is?

2 Reacties
Henk Douma
Henk Douma12 dec. 2024 - 10:14

Regelneef niet te vergeten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 10:56

Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, kiest ook iedere week woorden die hem opvallen.

https://www.vandale.nl/de-woorden-van-de-week-45-2024

Roffa Sam
Roffa Sam
11 dec. 2024 - 20:17

Van Dale gaat naar Van Bale :)

Anna R. Chist
Anna R. Chist
11 dec. 2024 - 19:39

Wellicht moet men eens ophouden met van die fratsen als 'woord van het jaar' je bent een woordenboek, geen Avroshow.

3 Reacties
Robbin_T
Robbin_T11 dec. 2024 - 21:08

Ook gewoon een bedrijf dat winst moet maken en een beetje ophef daarbij kan nooit kwaad.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 10:55

Van Dale Uitgevers. Een bedrijf dus dat diverse woordenboeken uitgeeft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 11:38

De primaire taak ligt natuurlijk niet in het verdienen van geld.

Robbin_T
Robbin_T
11 dec. 2024 - 19:33

"Volgens de meeste onderzoeken ligt het totale aantal mensen met spijt van een genderbevestigende medische behandeling rond de 1 procent."

.

Dat maakt het nog steeds een woord. Een paar jaar geleden werd prikspijt het woord van het jaar. Dat betreft waarschijnlijk ook maar een marginaal percentage van de populatie. Het was echter makkelijker om hier overheen te stappen.

.

.

"Zeker als een nominatie slaat op een gemarginaliseerde groep voor wie er altijd een reëel risico op haat, discriminatie en zelfs geweld op de loer ligt."

.

Als je een groep minder kwetsbaar hiervoor wil maken moet er toch echt iets anders gebeuren dan deze positie aannemen. Het COC deed dit in de jaren tachtig echt beter mvt de hele AIDS kwestie. Ook daar waren mensen bang voor het onbekende en leide dat tot vooroordelen en stigmatisering. Met open vizier vol erin in plaats van proberen het weg te houden uit de maatschappelijke discussie.

4 Reacties
Roffa Sam
Roffa Sam11 dec. 2024 - 20:16

Het woord is geen probleem , alleen de uitleg erbij was niet volledig , en daar ging het over.

*Transmansplaining

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 dec. 2024 - 12:31

'Een paar jaar geleden werd prikspijt het woord van het jaar. Dat betreft waarschijnlijk ook maar een marginaal percentage van de populatie. '

Holy moly, ik dacht dat ik het nooit zou zeggen maar google eens de discussie over vaccinatie die nog steeds gaande is

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 15:15

stokkickhuysen

laten we het daar maar niet meer over hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2024 - 16:55

Het weerspiegelde in 2021 de polarisatie die in de maatschappij leeft rond die vaccinatie en dat boosteren volgens Den Boon. Je kunt er twee kanten mee uit, Het kan ook worden gebruik voor spijt over afzien van vaccinaties.

Andreas4
Andreas4
11 dec. 2024 - 19:19

En ik maar denken dat het over de energietransitie ging...

2 Reacties
Davaillaud
Davaillaud12 dec. 2024 - 5:46

Die is leuk!

Henk Douma
Henk Douma12 dec. 2024 - 10:16

Ja, vooral omdat er pas weer zo'n vaag bedrijf falliet gegaan is en er een hoop mensen daardoor geld kwijtraakten en in 'transitiespijt' kwamen dus.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor