Joop

Van Casablanca tot Keulen

  •  
11-01-2016
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
GERMANY COLOGNE SEX ATTACKS

© 2016-01-10 00:00:00 epa05095843 A man from Syria carries a sign that reads 'Islam against sexism' in front of the central railway station in Cologne, Germany, 10 January 2016. Dozens of women

Wie wil dat de Arabische wereld verandert, moet feministen de ruimte geven
In mijn Facebooktimeline zag ik onlangs een foto voorbijkomen van de hoofdstad van Marokko, Rabat, van ergens in de jaren 70. Een man en een vrouw lopen hand in hand over straat. Hij strak in pak, zij in een korte fleurige jurk, flanerend over wat nu avenue Mohammed V is. Het beeld kwam me zo bekend voor dat ik even een tweede keer moest kijken om er zeker van te zijn dat het geen foto uit één van de albums van mijn ouders was.
Afgelopen zomer spitte ik die albums door. Wat ik tegenkwam wist ik al, maar verbaasde me desondanks. Het was alsof ik een fantasiewereld betrad waarin een speciale rol was weggelegd voor mijn ouders als über-mocro-hipsters, in tegenstellig tot de streng religieuzen die ze nu zijn.
Mijn vader was een knappe man. Hij droeg een grote nerdy bril met een zwaar montuur, net zo zwart als zijn forse snor. Althans, dat vermoed ik, de foto’s zijn immers in zwart-wit. Als jongeman werkte hij in diverse kroegen, of zoals hij ze zelf chique noemt: ‘cabarets’. Over die cabarets vertelt hij alleen wanneer we in Marokko zijn en hij overvallen wordt door herinneringen van weleer. Toch zijn de verhalen talrijk. Hij kan prachtig vertellen over het opgroeien in Marokko onder Franse bezetting, maar ook over de bevrijding en hoe het voelde om als land eindelijk weer autonomie en volledige zeggenschap te hebben over het eigen gebied. De heersende vrije moraal onder de Franse bezetting doet hij vaak af als ‘we wisten niet beter’, al verklapt zijn geniepige glimlach dat hij toch ook wel heeft genoten van die tijd. Die vrije moraal ging ook gepaard met een uiterlijk dat inwisselbaar was voor hoe men er in het Westen bij liep.
Mijn oude heer heeft altijd veel van zijn driedelige pakken gehouden. Later, als hij er niet meer is, zal ik mijn dochter vertellen over hoe opa iedere zondagmiddag zijn overhemden stond te strijken alsof hij op maandag naar zijn chique kantoorbaan bij een grote bank of verzekeringskantoor zou gaan, in plaats van net als menig gastarbeider naar de fabriek. ‘Er goed en verzorgd uitzien is belangrijk, dan neemt men je serieus’ is één van zijn motto’s (die ik trouwens in mijn twintigerjaren handig misbruikte om hem ervan te overtuigen dat een opleiding modevormgeving aan de kunstacademie best heel belangrijk is). Mijn moeder droeg vroeger geen hoofddoek of lange rokken maar broeken met wijde pijpen en blouses met van die grote puntige kragen (vooruit, ik zal het haar niet kwalijk nemen). Toen zij de huwbare leeftijd van 16 naderde, stond de ene na de andere man aan de deur, maar mijn ma weigerde resoluut en mijn opa stuurde de stakkers genadeloos weer op weg. Ze zou zelf in alle vrijheid bepalen met wie en wanneer ze zou trouwen.
Wat er in de jaren tussen die vrije moraal en het conservatisme anno nu is gebeurd, kan ik niet helemaal duiden, al heb ik zo mijn theorieën. Zo gold ‘het Westen’ onder het Franse protectoraat in Marokko nog als ideaal – met de daarbij behorende ‘vrije’ manier van leven, inclusief bijvoorbeeld de semi-vrije seksuele moraal en alcoholgebruik. Al voor het afwerpen van de Franse bezetting moest het land opzoek naar een nieuwe gemene deler om die Franse bezetting te kunnen bestrijden en als eenheid sterk uit de strijd te kunnen komen. En dus deed als gemene deler het Arabische nationalisme haar intrede, met de daarbij behorende strenge islamitische leer. Let wel: dat nationalisme kwam lang niet altijd vanuit het volk, maar werd vooral van bovenaf gedicteerd. Koning Mohammed V en zijn zoon, de latere koning Hassan II, regeerden en dicteerden met de koran in de ene hand en de stok in de ander.
Het resultaat is een land dat gebukt gaat onder conservatisme en tegelijkertijd worstelt met westerse verleidingen. Voor vrouwen betekent het achterstelling op elk vlak. De mannen zijn de baas. Het straatbeeld wordt gedomineerd door mannen, de vrouw die zich daarin ‘durft’ te mengen, moet op haar hoede zijn.
De eerste dagen van ál mijn vakanties in Marokko moet ik flink acclimatiseren. Even de knop omzetten en wennen aan het gesis dat luidkeels klinkt, zelfs wanneer ik even brood bij de kruidenier op de hoek moet halen – amper 50 meter van mijn ouderlijk huis vandaan. Ik ken Marokkaans-Nederlandse vrouwen die op vakantie een neptrouwring dragen om mannen te ontwijken die een dagje winkelen in de souk gerust tot spoedcursus hoe-ontwijk-je-een-aanranding weten om te toveren.
De vrouw is in Marokko geen autonoom wezen, ze is bezit. Alleen zij die reeds onder het gezag van een andere man valt, gaat min of meer vrijuit. Het is walgelijk en misselijkmakend. Wat heb ik vaak winkels in moeten vluchten om te ontkomen aan grijpgrage handjes. En dan maar hopen dat de winkeleigenaar geen viezerik met plakkerige handjes is. Het angstzweet breekt me weer uit wanneer ik denk aan die ene keer dat ik met een blonde vriendin verdwaalde in de stegen van Marrakech omdat we voor de zoveelste klootzak op de vlucht waren geslagen. Ook in Marokko is het een klein deel van de mannen dat zich schuldig maakt aan het op allerlei manieren lastigvallen van vrouwen, maar die mannen hebben wel vrij spel. Net zoals niet iedere voetbalsupport een hooligan is, is niet iedere man een aanrander. Maar als er niet tegen wordt opgetreden, wordt het onderscheid maken wel erg lastig.
Feministe Mona Eltahawy zet in haar boek ‘Waarom het Midden-Oosten een seksuele revolutie nodig heeft’ uiteen wat de redding van die landen kan zijn. Ze schrijft onder meer tot het feminisme getraumatiseerd te zijn door haar ervaringen van hoe mannen met vrouwen omgaan in Egypte en Saoedi-Arabië. Feminist zijn is welhaast een noodzaak geworden om in de Arabische wereld te kunnen overleven. Er móet iets veranderen en alleen feministen kunnen dat teweeg brengen.
In het eerder gepubliceerde artikel ‘waarom ze ons haten’ schrijft Eltahawy, die haar onderzoek betrekt op landen van Marokko tot Saoedi-Arabië:
"“Het valt niet mooier te maken dan het is. Wij Arabische vrouwen leven in een cultuur die fundamenteel tegenover ons staat en wordt beheerst door mannen die alleen maar minachting voor ons voelen. […] We hebben geen vrijheden omdat zijn ons haten, […]De vlam van de islamistische haat tegen vrouwen brandt in de hele regio – nu meer dan ooit […] Een onderzoek van de VN uit 2013 meldde dat 99,3 procent van de Egyptische vrouwen op straat seksueel wordt lastiggevallen. Mannen betasten en molesteren ons en toch krijgen wij er de schuld van, omdat we op het verkeerde moment in de verkeerde kleren op de verkeerde plek waren […] Ouders verbieden hun dochters om ’s avonds de deur uit te gaan, zodat ze niet worden aangerand of verkracht, maar is er iemand die jongens en mannen verbiedt ons aan te randen of te verkrachten? […] Daarom stel ik een giftige mix van cultuur en religie verantwoordelijk. Of onze politiek nu gekleurd is door religie of door militair gezag, de gemene deler is de onderdrukking van vrouwen.”"
Het is niet de eerste keer dat ik deze taferelen beschrijf, noch is het de eerste keer dat ik schrijf over de erbarmelijke positie van de vrouw in Marokko of andere Arabische of gearabiseerde landen. En ik ben verre van de eerste. Mona Eltahawy ging mij voor, maar ook Nawal El Saadawi en de afgelopen november overleden Fatima Mernissi strijden en streden jaar in jaar uit voor gelijkwaardigheid voor de vrouw, overal ter wereld, en in de islamitische wereld in het bijzonder.
De emancipatie van de vrouw (en zo je wil ook de man) in de islamitisch wereld is een kwetsbaar onderwerp waar we niet al te lichtvoetig mee om moeten springen. Niet in de laatste plaats omdat het thema met het grootste gemak door extreemrechtse lieden wordt gekaapt als zogenaamde onderbouwing van het eigen gelijk. Extreemrechts staat klaar om eenieder die beweert dat er iets mis is met hoe mannen binnen de Arabische wereld met vrouwen omgaan, in te lijven. Of je wil of niet. En daarom houden veel vrouwen hun kaken stijf op elkaar. Zo ook na de gebeurtenissen in Keulen op Oudejaarsnacht. De conservatieven enerzijds weten op deze manier de misdadige houding van conservatieven anderzijds in stand te houden, door met racistische denkbeelden de progressieven in de weg te zitten. Haat is niet op te lossen met meer haat, conservatisme is niet op te lossen met nog meer conservatisme. Seksisme is niet op te lossen met racisme. Wie oprecht wil dat de Arabische wereld verandert, moet feministen de ruimte geven.
Maar niet zonder excuses te maken aan het ontelbaar aantal overwegend Syrische vluchtelingen dat de gebeurtenissen in Keulen nu op het bord krijgt. De vluchtelingen die aan alle kanten worden genaaid. Enerzijds door het regime van Assad en de daar strijdende IS, anderzijds door de aanranders en door de rechts-xenofoben die nu in iedereen met een Syrisch paspoort een potentiële verkrachter of terrorist zien.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (177)

Hamster2
Hamster223 jan. 2016 - 7:48

Mooi stuk, toch blijft het pijnlijk om te lezen. Wat ik echt niet begrijp is dat mensen die het midden oosten danwel Noord Afrika ontvluchten om in West Europa een beter leven op te bouwen hier verder gaan met hun conservatieve houding. Dat heb ik nooit begrepen. Het is mooi om te lezen dat er weldegelijk een nieuwe generatie van intelligente en mondige vrouwen opstaat binnen deze culturele achtergrond. Het is wel jammer dat menig van deze vrouwen juist het conservatisme lijkt te beschermen, in plaats van het vol aan te vallen. Kom op dames, Nederland zal jullie steunen in de strijd de islamitische verlichting te ontketenen.

Johan Stavers
Johan Stavers21 jan. 2016 - 7:33

De olifant in de kamer... 'conservatisme'...dat is natuurlijk een codewoord voor 'Islam'. Zolang je moslims blijft zien als een ras (wat natuurlijk grote onzin is) zul je ook in iedereen die anti-Islam is een racist blijven zien. Bij een foute diagnose van de ziekte kun je ook geen effectieve behandeling kiezen.

1 Reactie
Sardar2
Sardar221 jan. 2016 - 18:45

@ Johan Stavers, 21 januari 2016 om 08:33 Om islam als ‘conservatisme’ te mogen zien, moet je eerst islam als een ondeelbaar onderdeel van Nederland zien, met andere woorden moet je islam als eigen verworvenheden zien. Anders praat je over iets die niet ter zake doet. In dat geval, naast je eigen religieuze verworvenheden en je nationalisme samen vormen je ‘conservatisme’ in dit land en islam is juist een nieuweling die op zoek is naar haar plek in dit land. Nog belangrijker, islam neemt geen deel aan politiek Nederland, dus kan ook niemand islam politieke ergens van beschuldigen! De ziekte ziet in je eigen verworvenheden, zoek het uit en doe een goede diagnose!

Patrick Faas
Patrick Faas17 jan. 2016 - 1:02

Traditionele culturen in het Midden-Oosten zijn heterofoob en tonen angst voor (vaak ook afkeer van) het andere geslacht. Feminisme is niet per se een middel daartegen, want feminisme en heterofobie kunnen heel goed samengaan. . Het heeft niets met islam te maken, of met monotheïstische preutsheid, want we kennen het verschijnsel al veel langer. Ook de oude Grieken hadden aparte vertrekken in hun huizen voor mannen en voor vrouwen, trouwens. Bij enorm veel culturen zien we dit, maar niet allemaal. Je hebt nu eenmaal meer heterofiele culturen en meer heterofobe. Het blijft relatief, maar de verschillen zijn wel duidelijk aanwijsbaar. . Nederland heeft een heterofiele traditie. Al eeuwenlang schrijven buitenlanders over de opvallende vrijpostigheid en gelijkwaardigheid van Nederlandse vrouwen. Dat gaat terug naar Germaanse tijden. Zelfs de Romeinen vonden Germaanse vrouwen opvallend mondig en de mannen luisterden ook nog. . Het Midden-Oosten daarentegen is heterofoob. En die traditie gaat minstens terug naar de eerste beschaving, dwz de eerste steden, op deze aardbodem. Maar met steden heeft het ook weer niet te maken, want ook Semitische nomaden, die in tenten leven, zijn overwegend heterofoob. . De Bijbel bracht heterofobe doctrines uit het Midden-Oosten naar het westen, en de kerkelijke autoriteiten moesten deze opleggen aan volkeren met heterofiele tradities. Er ontstond een tweedeling van de maatschappij, die meer aansloot op Europese tradities. Man en vrouw bleven nog steeds samenleven, zoals ze gewend waren, maar daarnaast kende men heterofobe gemeenschappen van monniken en nonnen, waarbij de mannen en vrouwen geheel gescheiden leven. En waarbij de nonnen een boerka dragen en de monniken een jurk. . Wie opgroeit in een heterofiele gemeenschap weet zich vaak niet te gedragen in een heterofobe. En andersom. Maar een mens kan heus wel leren.

Hans Beek
Hans Beek16 jan. 2016 - 14:04

Hoezo excuses maken aan Syrische vluchtelingen? Ze worden opgevangen , zijn veilig en hun asielverzoek wordt in behandeling genomen. Daarnaast wonen ze nu in een open en vrije samenleving waar allerlei meningen worden geponeerd. Laat ze daar maar aan wennen. Ik lees dagelijks dat " het westen" of " de witte man"'ergens sxhuld aan heeft..? Ook jij hebt weleens van dat soort stukken geschreven. Ik eis dus excuses van jou want ik ben zonder zonde:-)., maar zal niet de eerste steen werpen , dat laat ik aan andere groepen over.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos16 jan. 2016 - 13:20

[Extreemrechts staat klaar om eenieder die beweert dat er iets mis is met hoe mannen binnen de Arabische wereld met vrouwen omgaan, in te lijven. Of je wil of niet. En daarom houden veel vrouwen hun kaken stijf op elkaar.] - Dit is de essentie van de culture wars die we zien. Als (moslim)vrouwen in de Arabische wereld (en hier) niets zeggen, blijven ontkennen en wegkijken dan gaan anderen de zaken wel benoemen. Als moslims zelf het heft niet in handen nemen (ook de mannen) wat feministische normen en waarden betreft moet je niet raar op staan kijken dat anderen het gaan doen. Deze pavlovreactie om extreem-rechts niet in de kaart te spelen is bij uitstek de strategie om extreem-rechts in de kaart te spelen. En over die vluchtelingen, enige behoedzaamheid in omschrijvingen en betiteling zou gepast zijn. Van veel vluchtelingen weten we vrij weinig. Valse paspoorten worden driftig verhandeld en procedures gaan tergend langzaam. De anti-houding van het kabinet tegen snelle inburgering maakt ook dat we lange tijd niet weten wie we binnen de grenzen halen. Echte vluchtelingen moeten zo lijden onder mensen met minder geoede bedoelingen. De hyperoverspannen reacties aan alle kanten maakt het er niet beter op.

Ultrasnak
Ultrasnak16 jan. 2016 - 13:17

Feministen in het Westen hebben alle ruimte die ze nemen om de islamitische wereld te proberen te veranderen. In plaats daarvan zien we dat feministen hier een boerka aantrekken uit solidariteit met hun islamitische zusters. Nou ja en met duo Karin Dekker & Ineke van Gent misschien. "Kiezen" voor een boerka is ook feminisme (dat is "cool en dapper" conform de feministische fatwa 19-08-2014 van Asha ten Broeke). Dit is het soort feminisme dat de Arabische wereld gaat veranderen. Volgens mij is het dankzij de ruimte die feministen voor zichzelf nemen meer zo dat de Arabische wereld het feminisme al veranderd heeft.

yoyo2
yoyo216 jan. 2016 - 8:54

"Een giftige mix van cultuur en religie...." . Inderdaad en na enkele jaren in het midden oosten gewoond te hebben wil ik dit niet alleen beamen maar nog een stap verder gaan : als in het m.o. de vrouwen aan het bewind zouden zijn i.p.v. de ziekelijk bekrompen en op macht beluste mullahs, zouden er waarschijnlijk ook geen oorlogen zijn. Misschien is dat voor de rest van de wereld ook een goede suggestie? Alleen één observatie : Islamophobie is een op zich zelfstandig, actief en negatief fenomeen dat precies hetzelfde is als de xenofobie en de schier fascistische trekjes van de (politieke) Islam. . Maar Islamophobie is niet hetzelfde als het reageren op de fascistische en expansionistische uitwassen van de middeleeuwse Islam, tot en met de haatjurken die in het slappe, politiek correcte Nederland mogen komen om onze cultuur te ondermijnen hetgeen hen in Saudi letterlijk de kop zou kosten. . Dus sla ook daarin niet door want ieder beschaafd mens schrikt van en reageert op de botte, agressieve Islam zoals die zich helaas manifesteert dankzij de primitieve mannen die daarachter zitten.

crumb2
crumb215 jan. 2016 - 21:04

Ik heb (gelukkig) geen facebooktimeline, maar ik kan me zo’n foto goed voorstellen. De nostalgie ; mijn oma en opa met mijn vader en moeder en ons kinderen in Plaswijck, het Kralingse bos in Rotterdam. Zelfs mijn overgrootouders leefden toen nog, ze woonden 3 hoog in een minuscuul huisje in het Oude Noorden. Verder houdt de vergelijking eigenlijk op. Althans, hij zou verder kunnen gaan maar dan omgekeerd. Ik zou Rotterdam moeten veranderen in Rabat met de omgekeerde veranderingen. Hasna moest de knop omzetten toen zij op vakantie ging in Marokko. Heeft zij énig idee hoe mensen als ik de knop moeten omzetten als we nu naar Rotterdam gaan ? Geen 2000 kilometer ver weg, maar gewoon 10 kilometers. . Heftig voor Hasna. Maar waarom zou het minder heftig zijn voor Rotterdamse kinderen zoals ik ?

overlever
overlever15 jan. 2016 - 19:19

11 Januari 2016 "Wie wil dat de Arabische wereld verandert, moet feministen de ruimte geven" En? schiet het al een beetje op?

Sardar2
Sardar213 jan. 2016 - 18:29

Een effectieve islamkritiek dient nu eerst de politieke islam (islamitische ideologieën en islamitische staten) te bestrijden om islam depolitiseren. Alvorens kan islam als een religie bestreden worden om de politieke en religieuze potentie daarvan van godsdienstige elementen isoleren (seculariseringsproces). Nu iedere (terecht of onterechte) kritiek op islam wordt (door islamitische politiek en ideologieën) geïnterpreteerd als vijandige aanval op islam, op moslims. Daarin reageren alle stromingen van islam, van gematigd tot fundamentalist eens en hetzelfde. Dat versterkt alleen de positie van politiek en ideologieën die namens islam de moslims aanspreken. Het gevolg hiervan is dat bijna alle burger en politieke bewegingen in islamitische landen worden geëlimineerd en buiten spel gezet, ten gunste van meeste extremistische islamitische politiek en ideologieën. Daarom de (terecht of onterechte) kritiek op islam word bestempeld als islamofobie en een populistische en extreme aanval op moslims. Dat kan ook niet anders zijn. Islamofobie dient alleen extremisme en radicalisme, binnen eigen gelederen maar ook binnen moslimgemeenschappen.

Sardar2
Sardar213 jan. 2016 - 13:33

De conservatieve islampolitiek predikt zich als een identiteitskwestie. En het westen (met islamofobie) bestrijdt islampolitiek als ware islam. Geen moslim is gebaat bij allebei benaderingen. Als moslims toch moeten kiezen, zullen ze voor islam kiezen, met of zonder politiek, om de vernietigingsdrang van het westen (islamofobie) tegen te gaan. Dat is de sleutel van radicale en conservatieve islam tegen moderniteit met het westen als symbool daarvan! En het westen weet het als geen ander. Met zon conditie zullen conservatieven winnen en hun winst is strategisch winst voor het westen. Want conservatieve islam bestrijdt alle vormen van democratisering, vrijheden en moderniteit. Het is een kwestie of het westen kiest voor haar belangen gekoppeld aan conservatieve islam (de huidige omstandigheden) of kiest het westen voor democratisering, vrijheden en moderniteit voor moslims zoals eigen bevolking. En omdat de westerse politiek niet eigen burgers maar de multinationals en grote kapitaal vertegenwoordigt, kiest het gewoon voor het eerste. Daarmee blijven de oorlogen en opstand in islamitische landen tegen politieke orde overeind, en in het westen worden de burgers van deze landen (overwegen moslims) bestreden met islamofobie.

Sardar2
Sardar213 jan. 2016 - 13:12

Mooie weergave op persoonlijke niveau van een verleden die vervlogen is. Maar Hasna is niet in staat uit te leggen waarom zo’n liberale samenleving heeft het afgelegd tegen een sterke terugkeer van islamisering en conservatisme als een hernieuwde algehele identiteit in Marokko. Dat het bijna alle andere landen in N. Afrika en MO overgekomen is. Ik probeer een zeer korte overzicht weergeven van hoe de (oude) koloniën en ontwikkelingslanden zich van een oeroude conservatisme naar een liberale en later opnieuw naar een politiek conservatieve maatschappijen ontwikkeld hebben. De past bijna bij ieder land in deze regio’s in grove lijnen. Het is vooral voor westerse mentaliteit noodzakelijk om te weten wat het aandeel van het westen in problemen van vandaag is en op welke manier is het wel te bestrijden. In de koloniale verleden en afhankelijk houden van industrieel niet-ontwikkelde landen (door overwegend westers en militair sterke landen) groeide algemene liberalisme, modernisering en de individuele vrijheden onder bevolking. In islamitische landen heeft het geleid naar seculiere streven en tot bepaalde mate seculiere politiek. Het vormde geen gevaar voor westerse hegemonie maar wel een logische wijze om een westers gezindte beheer van koloniën en economie mogelijk houden. Dat verhoogde de koloniale winst door exploitatie en beheer door lokale bevolking die veel goedkoper en effectief waren voor grote mogendheden. In die periode zien we dat uitsluitend legers, veiligheidsdiensten, bureaucratie, technocratie en arbeidsparticipatie (ook voor vrouwen) snel groeiden. Dat een enorme trainverlies teweeg bracht voor conservatisme, in politieke macht, maar ook in maatschappij en stedelijk leven. Maar deze modernisering versnelde tegelijk de nationalistische streven om eigen natiestaten, overwegend door interne overwegingen. Door regelmatige contact met het westen was enorme omslag in denk- en leefpatronenwijze van stedelijk mens tot stand gekomen. Ook het westerse ideologieën, zoals liberalisme, socialisme en marxisme domineerden de intellectuele en technocratische, veelal jonge lagen van samenleving. Jaren 30-70 zijn jaren waarin het beeld van straat en neigingen van jonge generaties nauw samengingen met ontwikkelingen in het westen en internationaal. Een moderne stedelijke verlichting was het resultaat van deze westers gezindheid en internationalisering. Ook economisch waren steden het de centra van welvaart en rijkdom geworden met bloeiende economie en dynamiek. Maar toen als gevolg van deze ontwikkelingen het roep om natiestaat, een democratische politiek, de officieel erkende en beschermde vrijheden en individuele rechten, ook het verhogen en stabiliseren van welvaart van enorm werkende klasse, en ook verdergaande hervormingen in platteland voor een vernieuwde en moderne economie en sociaal leven begon de politiek vorm te geven, keerden de westerse en aan hen afhankelijke politiek heersende macht zich tegen de moderne sociale lagen af te zetten. In confrontatie met verlichte bevolking kozen ze om alsnog conservatisme die in veel gevallen niks anders betekende dan religieuzen en in het geval van MO en N. Afrika islam, te versterken tegen moderniteit. Vanaf begin jaren 60 van vorige eeuw in oude koloniën, onderontwikkeld- en ontwikkelingslanden zien we deze ommekeer aan enorme train te winnen, met als gevolg vele oer conservatieve en religieuze overheden. Kortom, wat in het westen nu bestreden word onder islamkritiek is een strijd tegen eigen verleden, maar vooral tegen politieke conservatisme met islam als ideologische verklaring daarvan. Islam als religie had het al een eeuw geleden afgelegd tegen vernieuwing en moderniteit en geïsoleerd geraakt van politiek en macht. Maar de belangen van het westen heeft een hernieuwde politieke islam teweeg gebracht met sterke wortels in Saoedi-Arabië, golfstaten, Pakistan, Iran, Turkije, Indonesië en nog meer kleine en grote landen die uitsluitend gericht waren op het enorme onderdrukking van eigen (moslim)bevolking en in stand houden van strategische westerse belangen.

3 Reacties
Donostia2
Donostia213 jan. 2016 - 15:29

Interessant Bidar! Heb je een verklaring voor dit fenomeen "In confrontatie met verlichte bevolking kozen ze om alsnog conservatisme die in veel gevallen niks anders betekende dan religieuzen en in het geval van MO en N. Afrika islam, te versterken tegen moderniteit"? Was dit om macht te kunnen behouden? Want het lijkt mij geen logische ontwikkeling.

Rootman2
Rootman213 jan. 2016 - 16:00

Dank voor deze zeer heldere analyse!

Sardar2
Sardar213 jan. 2016 - 18:11

@ Donostia, 13 januari 2016 om 16:29 Natuurlijk alles draait over het behoud van macht en gezag. In deze landen is behalve conservatisme geen andere politieke traditie waarop men kan in nood en onzekerheid (strategisch) er op terug vallen. De summiere democratische ervaringen zijn niet diep geworteld in het systeem en hebben geen burgerlijke draagvlak. Dat kun je terugzien in hoe de politieke partijen kunnen makkelijk van liberalisme tot conservatieve radicalisme van politiek veranderen enkel om politieke macht te behouden. Turkije is een van de meeste seculiere landen binnen moslimgemeenschappen. Nu kan men niks terugvinden van ooit zo machtige seculier liberale of conservatief-nationalistische turkse partijen van 30 jaar geleden. Ze zijn allemaal zich bekeerd tot AKP. In andere landen hebben politieke tradities nog minder ruggengraat!

DejanSalomon
DejanSalomon13 jan. 2016 - 12:06

Topstuk mevrouw el Maroudi. Mijn hoop is dat ooit mannen wereldwijd het door u beschreven gedrag afleren of weten te beheersen, maar ik vrees dat het niet zal gebeuren. Zelfs een "westerse" samenleving is geen enkele garantie dat vrouwen veilig zijn....iedereen die dat beweert kletst gewoon uit zn nek en negeert de feiten... Het is diep triest, maar ik denk dat we minstens een eeuw verder zijn voordat hier echt iets aan gaat veranderen....als het uberhaupt al gaat gebeuren. Zoals het ook duizenden jaren duurde voordat we een beetje doorkregen dat het niet echt constructief is om bij elk conflict elkaars kop eraf te hakken....

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jan. 2016 - 11:52

Mooi stuk Hasna. Maar de laatse paragraaf is misplaatst. Excuses kun je alleen maken voor dingen die jezelf hebt misdaan.

doewellenzieniedom
doewellenzieniedom13 jan. 2016 - 10:51

Schitterend betoog, ik zat er helemaal in. Tot de laatste paar alinea's. . Want waar maakt de schrijfster nu precies aannemelijk dat haar mening en die van de gemiddelde bezorgde burger meer dan een armlengte uiteenlopen? Ik zie het niet. Ze doet wel een poging natuurlijk, de obligate tussenzinnetjes over extreme xenofoben vliegen de lezer als vanouds om de oren, maar au fond heeft ze inzake de islamitische praktijk dezelfde grieven als die vermaledijde rechtse rakkers. Met één niet onbelangrijk verschil trouwens: het interesseert de doorsnee bezorgde burger - of, gebaar naar de oldskool Jopers: neo-liberale rechtsracistxenofoobtokkieloser - waarschijnlijk geen ene fluit of de islamwereld verandert. Ze doen maar. Recht op zelfbeschikking & cultuurbehoud, baas in eigen buik, your home is your castle, over smaak valt niet te twisten, vrijheid blijheid etc. De doorsnee bezorgde burger is wat dat betreft een verdomd ruimdenkend mens. Zelfs het openlijk racistische, homofobe, vrouwvernederende, andersdenkende-vijandige partijblaadje, de Koran, mogen ze aanhangen, achter de eigen voordeur van de eigen grenzen - grenzen die we speciaal daarvoor ooit hebben bedacht. Best handig, grenzen, als je er over nadenkt. Maar, alles heeft een maar vandaag de dag, netzomin als zijn islamitische tegenhanger wil de gemiddelde Europese bezorgde burger dat het leven achter de eigen voordeur fundamenteel verandert. En ook dat is een legitieme wens, die in principe geen enkele rechtvaardiging zou behoeven - ook in het westen heeft men immers het eerdergenoemde recht op behoud van de eigen cultuur. Het is dan ook sympathiek dat die rechtvaardiging toch wordt gegeven. Door de schrijfster zelf nog wel, door het schetsen van de toestanden in het land van haar voorouders en door het uiten van de wens die toestanden te veranderen (toestanden die burgers hier pogen te vermijden, de fascisten). En door al die anderen uit de islamitische wereld die de oversteek naar het westen gewaagd hebben omdat ze bekend waren met die mensonterende toestanden maar de wens die te kunnen veranderen hebben opgegeven, of domweg het geld verkozen boven de principes. Die zogezegd stemden met hun voeten, in electoraal jargon. En die voor een substantieel deel maar niet de meest voor de hand liggende conclusie uit die oversteek willen trekken, namelijk dat die verhuizing een keuze inhoudt: de radicale afwijzing van het oude gedachtengoed, de omarming van het gastvrije gastland met al zijn plussen en minnen. Het is precies die inconsequentie, die je ook zou kunnen omschrijven als een totaal gebrek aan manieren en innerlijke beschaving, die de gemiddelde burger irriteert. Die irritatie is overigens universeel en niet via een ingewikkelde wit privilege-formule voorbehouden aan blanke belastingbetalers/klanleden zoals door sommige grote geesten hier op de Joop met een zekere gulzigheid wordt gesuggereerd. Overal ter wereld waar een niet te verwaarlozen percentage van nieuwkomers maling heeft aan bestaande normen en waarden wordt gematigd positief gereageerd. De indianen, de papoea's, ze stonden echt niet juichend langs de kust met ingestudeerde welkomstliedjes op de klanken van de 9-de van Beethoven. Als dat verschijnsel xenofobie heet, is dat prachtig, dan hebben we daar een woord voor..

Blitskikker
Blitskikker13 jan. 2016 - 10:01

Er is maar één manier waarop de positie van vrouwen in islamitische landen kan worden verbeterd, namelijk door de islam (die een ondergeschikte positie van vrouwen predikt) terug te dringen, of met een drastische reformatie van de islam. En dat is inderdaad precies waar politici die door jou als extreem-rechts worden bestempeld voor pleiten. Misschien zijn die dus helemaal niet zo extreem en ook niet zo rechts, maar de ware strijders voor vrouwenrechten.

2 Reacties
Arie Roos
Arie Roos13 jan. 2016 - 15:11

[Er is maar één manier waarop de positie van vrouwen in islamitische landen kan worden verbeterd, namelijk door de islam (die een ondergeschikte positie van vrouwen predikt) terug te dringen, of met een drastische reformatie van de islam. En dat is inderdaad precies waar politici die door jou als extreem-rechts worden bestempeld voor pleiten.] Ja, net als vele normale politici, van zowel linker- als rechterzijde. Het probleem met extreem-rechtse politici is niet hun wens om de Islam te hervormen. Het probleem is dat ze burgerrechten willen inperken op basis van religie.

Sardar2
Sardar216 jan. 2016 - 10:50

@ Blitskikker, 13 januari 2016 om 11:01 [Er is maar één manier waarop de positie van vrouwen in islamitische landen kan worden verbeterd, namelijk door de islam (die een ondergeschikte positie van vrouwen predikt) terug te dringen, of met een drastische reformatie van de islam.] En wie moet volgens jou ‘de islam terug dringen’ of ‘drastisch hervormen? De moslim vrouwen? Denk je dat moslimvrouwen het inzien dat hun tweederang positie door islam komt of het ongewenst is? Als het gaat over terugdringen van islam, de steun van vrouwen hard nodig is. En voor hervormen van islam is bevrijde moslimvrouw een voorwaarde. Want zonder verlichte vrouwen (en mannen) is geen verlichting in islam mogelijk. Wie islam bestrijd voordat er politieke en maatschappelijke vrijheden gekomen is voor vrouwen, bestrijdt de moslimvrouwen zelf. Dan is het beweren dat men voor de rechten van moslimvrouwen strijdt een grote leugen. Dat is wat islamofobie van rechts en extreemrechts doen.

Blis2
Blis213 jan. 2016 - 9:38

"Extreemrechts staat klaar om eenieder die beweert dat er iets mis is met hoe mannen binnen de Arabische wereld met vrouwen omgaan, in te lijven. Of je wil of niet. En daarom houden veel vrouwen hun kaken stijf op elkaar" ....Hasna ik vind het een helder artikel, echter met deze zin ga je effe de mist in. Als je zou schijven: en daarom houden veel vrouwen "ook" hun kaken stijf op elkaar, was ik het met je eens geweest. In het midden oosten zal er alleen iets veranderen in positieve zin voor vrouwen, mits er feministische imams aangesteld gaan worden die voor een flinke verlichting gaan zorgen binnen islam. De feministische i-mamas mogen dan ook aan de slag met het opvoedingssysteem waarin jongens verheerlijkt worden en meiden ondergeschikt zijn aan de zonen binnen de opvoeding. Jongens worden dan bijgebracht dat vrouwen geen juwelen zijn die gekoesterd moeten worden. Want hoe poetisch bedoeld ook, een juweel is een bezit, en vrouwen zijn geen bezit. En als jullie als feministen het dan toch voor het zeggen hebben als i-mamas, willen jullie er dan voor zorgen dat eventuele ex-gelovigen niet vogelvrij verklaard, uitgestoten en vervolgd worden door de islamitische gemeenschap. Dit is namelijke niet wat een ex-gelovige wil. Geloven is een recht, geen dwangmiddel. Als jullie als feministische i-mamas voor deze veranderingen gaan staan, dan zullen wij ons best doen om die rechtsextremen tot de orde te roepen en proberen een cultuuromslag te bewerkstelligen waarin niet holleeder op tv verheerlijkt wordt door de anchormen van de publieke omroepen, maar dat ieder persoon op het tv-schild gedragen gaat worden die een bijdrage wil levert om deze maatschappij tot een leefbare te maken en te houden.

Meta Foor
Meta Foor13 jan. 2016 - 8:56

Er wordt aan de situatie veel te veel zendtijd, overheidsgeld en mankracht aan verspild; die lui horen hier gewoon niet thuis, willen zich niet aanpassen, leven buiten de wet , normen en waarden, dus moetn gewoon terug. Is beter voor hen, voor ons en voor hun families. Zo simpel ligt dat.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus13 jan. 2016 - 10:38

Op basis waarvan meen jij hier wel thuis te horen? En wanneer mogen we onze stem uitbrengen over de vraag of we het daar wel mee eens zijn?

peterh2
peterh213 jan. 2016 - 6:33

Het zijn niet alleen de vrouwen, ook Christenen komen steeds meer in de verdrukking: . "Op die ranglijst van landen waar het gevaarlijk is voor christenen staat Noord-Korea voor de 14e keer op 1. In dat land wonen ruim 200.000 christenen die volgens Open Doors worden onderdrukt en vervolgd. Daarna volgen Irak, Eritrea, Afghanistan en Syrië op de ranglijst. Landen waar niet alleen christenen, maar ook moslims wegvluchten." . http://m.ad.nl/ad/m/nl/1013/Buitenland/article/detail/4223420/2016/01/13/Vervolging-christenen-blijft-toenemen.dhtml?originatingNavigationItemId=5585 . Als we nu eens zouden beginnen om in het Westen deze mensen op te vangen in plaats van hun onderdrukkers?

7 Reacties
Zandb
Zandb13 jan. 2016 - 8:01

Citaat: "Als we nu eens zouden beginnen om in het Westen deze mensen op te vangen in plaats van hun onderdrukkers?" Natuurlijk, het ei van Columbus: We kunnen toch potdorie zonder bewijs wel vaststellen wie slachtoffer en dader is.....

Arie Roos
Arie Roos13 jan. 2016 - 8:29

[Als we nu eens zouden beginnen om in het Westen deze mensen op te vangen in plaats van hun onderdrukkers?] - Zucht. Diepe zucht. Er is al zo vaak uitgelegd dat vluchtelingen juist op de vlucht zijn voor onderdrukking, maar dat zal dom rechts niet tegenhouden om elke keer weer met dit soort onzin te komen.

Kolok
Kolok13 jan. 2016 - 8:58

Als ze daar voor op de vlucht zijn, waarom worden christenen dan nog steeds onderdrukt in opvangcentra? Waarom worden christenen dan overboord gegooid tijdens de vlucht? Ps om iedereen met een andere mening als jij als 'dom' te omschrijven is echt enorm arrogant.

Albert Einstein
Albert Einstein13 jan. 2016 - 9:41

Arie, Blijf maar lekker trappen. dan begrijpen de mensen des te beter wat voor kwaadaardige revanchisten jij en je soortgenoten zijn.

Arie Roos
Arie Roos13 jan. 2016 - 10:35

[Als ze daar voor op de vlucht zijn, waarom worden christenen dan nog steeds onderdrukt in opvangcentra?] Waar en hoe worden er precies Christenen onderdrukt in opvangcentra ?

Hell You
Hell You13 jan. 2016 - 11:03

Kokos , niet iedere mening is interessant of de moeite waard. Wist je dat? Soms kom je mensen tegen die hun mening best voor zich houden. Nietwaar?

omaoeverloos
omaoeverloos13 jan. 2016 - 13:27

"Waar en hoe worden er precies Christenen onderdrukt in opvangcentra ? Zo maar een voorbeeld uit je geliefde AD: Christelijke vluchtelingen in Duitse asielzoekerscentra zijn hun leven niet zeker. Zij worden door strenggelovige moslims uitgescholden, gespuugd, geslagen en met de dood bedreigd. Ook christelijke kinderen worden aangevallen. Volgens de voormalige Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich (CSU), moeten Duitse moslimorganisaties van islamitische asielzoekers 'respect eisen voor onze cultuur en onze rechtsstaat'. De voorzitter van de Duitse Groenen, Cem Özdemir, wil meer bescherming voor christenen, jezidi's en andere religieuze minderheden, die in overvolle asielzoekerscentra blootstaan aan geweld door moslimfundamentalisten. ,,De islam hoort bij Duitsland,'' zei Özdemir. ,,Maar het islamisme zeker niet.''

Rootman2
Rootman213 jan. 2016 - 6:25

Een stuk van Hasna waar ik het grotendeels mee eens ben! Prachtige observaties die veel oorzaken levendig illustreren. Met haar conclusie, dat feminisme de oplossing zou zijn kan ik veel minder meegaan, al zou het slechts zijn omdat niet aangegeven wordt hoe. Waarbij ook telt dat het begrip een heel scala van betekenissen en nuances heeft, en niet duidelijk wordt wat er hier bedoeld wordt. Als extreem voorbeeld FEMEN, wat slechts kan polariseren, en waar Amina Sboui inmiddels afstand van heeft genomen. Mijn suggestie van een oplossing is op korte termijn net zo onpraktisch: stoppen met westerse interventies in het midden oosten (MENA) en via boycots en embargos de salafistische monarchiën afknijpen: dan kan de Arabische idenditeit zich hervinden anders dan als reactionair religieuze anti- westerse cultuur. Dat gaat wel generaties kosten, en hier in Europa zullen de alhier verblijvende moslims, net als de lagere autochtone inkomensgroepen ook meer kans op een perspectief moeten krijgen. Zeer lastig te realiseren in een periode van crisis, werkloosheid en bezuinigingen. Uiteindelijk zal herverdeling van arbeid hier ook bijhoren. En wat de vluchtelingen betreft: het kan en mag niet zo zijn dat 90% van die vluchtelingen jonge mannen zijn. Òf men sluit alle grenzen (waarbij het aantal, dan illegale, vluchtelingen vrijwel 100% man wordt, òf men gaat een selectief immigratiebeleid voeren dat voorlopig alleen vrouwen en kinderen toelaat.

1 Reactie
peterh2
peterh213 jan. 2016 - 7:46

Mannen als onderdeel van een gezin met jonge kinderen, homoseksuelen en transgenders mogen best blijven komen. . De grote groep alleenstaande jonge mannen moet echter tegen elke prijs gestopt worden.

WendyB2
WendyB212 jan. 2016 - 21:31

De 'progressieven' gaan helemaal geen oplossing beiden want die zijn uitsluitend nog bezig met het bestrijden van de PVV (en tot voor kort de SP). Het gaat in de politiek en media uitsluitend nog om koste wat kost aan de macht te blijven. Vrouwen en homo's en transgenders, maar ook gehandicapten en bejaarden zijn zwaar in de steek gelaten door de zelfbenoemde 'sociale' politiek. Ik vind het ook wat onlogisch dat veel homo's PVV stemmen, maar ik begrijp het wel. Zelf ga ik helemaal niet meer stemmen. Dat in landen als Marokko aanranding en verkrachting blijkbaar normaal is geworden heeft niets meer te maken met cultuur of religie maar is gewoon degeneratie. In mijn blanke west-europese cultuur was het 70 jaar geleden normaal om 6 miljoen ongewenste landgenoten te vergassen. Vrijwel iedereen noemt die periode achteraf terreur en oorlog, een tijdelijk fenomeen, een afwijking. De concrete invulling van het begrip 'beschaving' is misschien cultureel bepaald, maar het concept zelf is universeel en snapt ieder normaal mens. Een cultuur die vrouwen haat en mishandeld is helemaal geen cultuur. Nu niet, en 1400 jaar geleden ook niet.

2 Reacties
Bob Moon
Bob Moon13 jan. 2016 - 1:31

"Ik vind het ook wat onlogisch dat veel homo’s PVV stemmen, maar ik begrijp het wel" Ja, heel logisch.

Stiek
Stiek16 jan. 2016 - 14:02

@ Bob Moon Ik snap het ook niet helemaal, maar begrijp het wel.

peterh2
peterh212 jan. 2016 - 19:52

Heel mooi artikel uit de Duitse Frankfurter Algemeine dat daar nu heel veel losmaakt: http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/gastbeitrag-von-samuel-schirmbeck-zum-muslimischen-frauenbild-14007010.html . Vertaling in het Nederlands, hoop dat het geplaatst wordt ook al komt het van TPO: http://politiek.tpo.nl/2016/01/12/het-islamitische-vrouwenbeeld-jullie-haten-ons/

1 Reactie
Rootman2
Rootman213 jan. 2016 - 10:40

[Kijk eens ook naar jezelf, als je bijvoorbeeld aan het werk bent dan zijn 9 van de 10 opmerkingen seksistisch. De man superieur jegens zijn vrouwelijke collega. Als we op vakantie gaan, dan het liefst naar Brazilië of Thailand (sekstoerisme en uitbuiting), de redenen spreken voor zich. Pak dat OOK aan mensen! ] - Teveel sexistische opmerkingen over sex zijn een teken van onvolwassen of armoedige sexuele cultuur. Anderzijds is de mens een zeer sexueel wezen en is een forse aandacht voor sex heel gezond. En uiteraard is veel humor helemaal niet zo sexistisch, maar zoekt wel de grenzen op. - Wat betreft vakantie naar zonnige romantische oorden: sexwerk is werk. Wat ze nodig hebben is rechten , geen redding, en zeker niet dat ´aanpakken´. De sexwerker kan zo haar kinderen+ neefjes en nichtjes langer naar school sturen en beter eten op tafel zetten. (ik heb het uiteraard niet over kinderen en dwang, maar dat neemt alleen maar toe met dat ´aanpakken´--zie het beleidsstuk van amnesty: - https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/08/sex-workers-rights-are-human-rights/ - 3e wereld sexwerkers zijn de mondigste vrouwen in hun land en in hun beroepsgroep. - -PS: - Ik kan nu alleen alineas maken door een -streepje- te zetten- - Dat doe ik dan maar omwille van de leesbaarheid...

Karakter2
Karakter212 jan. 2016 - 19:13

Het is grappig om te zien hoe de "hypocriete populistische kliek" het altijd beter weet en het is altijd "Zij" of "Hullie". "Altijd weer die buitenlanders". Kijk eens ook naar jezelf, als je bijvoorbeeld aan het werk bent dan zijn 9 van de 10 opmerkingen seksistisch. De man superieur jegens zijn vrouwelijke collega. Als we op vakantie gaan, dan het liefst naar Brazilië of Thailand (sekstoerisme en uitbuiting), de redenen spreken voor zich. Pak dat OOK aan mensen! In Arabische landen wordt in het geheim prostitutie bedreven, vooral ook in het belang van de blanke toerist. De rijke Arabische sjeiken doen hard mee....."goed voorbeeld doet goed volgen", maar niet heus.....

2 Reacties
Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 19:45

Ik vond het boek beter, Karakter.

Zandb
Zandb13 jan. 2016 - 8:04

Ik begrijp wel wat u bedoelt.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201412 jan. 2016 - 18:56

Ik kwam dit tegen Hasna. (Ter ondersteuning en wegens de historie.) http://www.theatlantic.com/photo/2013/07/afghanistan-in-the-1950s-and-60s/100544/ (...) x

2 Reacties
taylor
taylor13 jan. 2016 - 5:22

Waarom dat x?? Vind je het niet een beetje vreemd iemand die je niet kent waar je nooit persoonlijk iets mee te maken heb gehad. Beetje eng en gemaakt.

Hell You
Hell You13 jan. 2016 - 11:04

x

[verwijderd]
[verwijderd]12 jan. 2016 - 18:43

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 19:51

Incidentele aanrandingen? Btw, de opkomst van Fortuyn kwam naar aanleiding van iets, niet andersom.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 jan. 2016 - 19:53

[ Wat betreft de incidentele aanrandingen in Keulen ] Je vergeet 'georganiseerd' en 'groepsverband' en de andere steden en landen. . [ en hangen ook grotendeels samen met de westerse agressie ] Zeg je nu dat de aanranding in Keulen tot het georganiseerd terrorisme hoort? Daar is nu toch geen bewijs voor? Of is het een ongelukkige formulering?

Klaas3
Klaas312 jan. 2016 - 21:05

'' Hoe dit zo gekomen is zal ongetwijfeld een combinatie zijn van de aanslagen van 9/11 en de opkomst en dood van Fortuyn '' Ongetwijfeld?, Who the Hell You Think You Are https://www.youtube.com/watch?v=2gm9q8uabTs

Molly Sweet2
Molly Sweet212 jan. 2016 - 22:33

Erwin, ik begin jouw bijdragen steeds meer te waarderen. Je bent eerlijk en positief en dat is fijn om te lezen. En je overtuigt me af en toe zelfs met sterke standpunten. Dank je.

20202
2020213 jan. 2016 - 22:12

"Desalniettemin wordt het toch een keer tijd dat het islamitisch geloof in Europa een vergelijkbare verlichting doormaakt" Je bent waarschijnlijk jong en hebt veel gemist. Ik kom uit de tijd dat alles in dit land bespreekbaar was. Ook het Islamitische geloof. Sinds de grootschalige import van dat geloof is dat taboe. Charlie Hebdo en Theo van Gogh bewijzen waarom. Verdiep je in 9/11 en de dood van PF. Dan krijg je vanzelf de antwoorden en begrijp je de reden.

arno consu
arno consu12 jan. 2016 - 17:02

'Arabische' mannen die zich laten veranderen door de macht van feministes. Ik zie het niet voor me. Ik heb de invloed alleen maar zien groeien en de rechten van vrouwen zien krimpen in landen zoals Iran. Voor mij is het duidelijk welke kant dit op gaat. Ook in het westen. De stelling dat een anti geluid je gelijk in het extreem rechtse kamp plaatst klopt volledig. Niet omdat je door rechts gekaapt wordt maar omdat je door links direct in dat hokje gestopt wordt wanneer je een andere mening verkondigt die niet in het plaatje past. Wie moet er trouwens excuus maken? De Duitsers die deze mensen met open armen ontvangen hebben? De media die rapporteert? En waarvoor? Voor het verkondigen van de gebeurtenissen? Van een feministe zou ik eerder verwachten dat de aandacht bij de Duitse vrouwen zou liggen. Dat zijn tenslotte de slachtoffers.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jan. 2016 - 11:47

De aandacht voor vernederde vrouwen is allang weer vervangen door de discussie over gestigmatiseerde mannen. Ach seksisme, niet sexy.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik212 jan. 2016 - 16:55

En zo blijkt maar weer eens dat de dames de enige echte kerels zijn. Het is een hormonale kwestie. En - mede daarom - leeftijdsgebonden. Alle testosteron eikeltjes - de Hollandsche voorop, want die weten het beter - moeten met de billen bloot.

6 Reacties
Klaas3
Klaas312 jan. 2016 - 17:41

''moeten met de billen bloot '' We moeten helemaal niets. https://www.youtube.com/watch?v=jvkshYLyi1k

Brave Hendrik2
Brave Hendrik212 jan. 2016 - 18:06

Lekker makkelijk, Kees. Die Hans T. is multimiljonair en voorzitter van de culturele elite. Die hoeft geen eelt te kweken of op de blaren zitten, laat staan in de loopgraven te ploeteren. Nee, wij, het voetvolk mogen de kastanjes uit het vuur slepen! Gatverdamme!

Piet de Geus
Piet de Geus12 jan. 2016 - 18:58

"Nee, wij, het voetvolk mogen de kastanjes uit het vuur slepen!" De laatste keer dat ik keek werd dat voetvolk met tientallen miljarden aan inkomensherverdeling per jaar op de been gehouden. En dan nog het lef hebben om te klagen ook.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik212 jan. 2016 - 20:17

Tientallen miljarden voor kanonnenvoer? Da's een grijpstuiver, Piet!

Brave Hendrik2
Brave Hendrik212 jan. 2016 - 20:39

Dit leidt af van de eigenlijke discussie, maar het mot maar effe: men steelt, rooft, bedriegt, graait, mutileert, vernietigt en jokt miljarden en miljarden bij elkaar. En dan heeft men toch nog het lef om een douceurtje, een aalmoesje dat volstrekt onvoldoende is om het pijnlijke, ondraaglijke creperen zelfs maar een greintje dragelijker te maken, 'herverdeling' te noemen! Godgeklaagd, man, echt! Zo is verkrachting zeker ook een herverdeling van vloeistoffen?

Piet de Geus
Piet de Geus13 jan. 2016 - 0:29

"Tientallen miljarden voor kanonnenvoer? Da’s een grijpstuiver" Zelfs als je eens ging leveren zou dat riant betaald zijn.

Poezenmens
Poezenmens12 jan. 2016 - 15:54

Heel bijzonder dat de westerse mannen plotseling in de rij staan om het voor de vrouw op te nemen. Tot nu toe nooit iets van gemerkt. Heel apart.

6 Reacties
Hell You
Hell You12 jan. 2016 - 16:46

De hypocrisie druipt van de smartfoonschermen af.

FransBrinkman
FransBrinkman12 jan. 2016 - 17:09

:) Ik had beroepshalve ooit (in)direct met vrouwenopvang te maken en die vrouwen hadden nogal last van mannen, dezelfde mannen die zich nu aan de stamtafel of op internet als ware voorvechter van vrouwenrechten opwerpen. Zolang het maar niet hun vrouw betreft? M.b.t. homo's kun je net zoiets stellen. Statistisch moeten er onder de babbelaars op tv, etc. etc. mannen zijn die vrouwen onheus bejegenen, en misschien potenrammen niet echt een probleem vinden.

taylor
taylor12 jan. 2016 - 19:19

Omdat nu de beerput open gaat en er een grens is overschreden.

Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 19:52

Inderdaad, heel apart.(...)

Kriegel
Kriegel12 jan. 2016 - 23:19

Komt denk ik door een gevoel van "blijf van ONZE vrouwen af" dat onder vele mannen, van alle rassen en afkomsten overigens, heerst waardoor de verontwaardiging bij "witte" man nu extra groot is. Dat doet er echter niets aan af dat we dit soort massale aanrandingen in West-Europa de afgelopen decennia, buiten oorlogssitutaties in de Balkan, niet meegemaakt hebben en een groot deel van de verontwaardiging daarom meer dan begrijpelijk is. Daarnaast vind ik het een zwaktebod dat u zich geheel stil houdt over de inhoud van het, mooi geschreven, artikel. De stilte van autochtone feministen als het aankomt op "vrouw en islam" is vaak toch echt oorverdovend en dat siert u niet.

Ravens
Ravens13 jan. 2016 - 9:31

Zeker zitten slapen al die tijd, je kan het slechter treffen.

Hell You
Hell You12 jan. 2016 - 14:33

Nu de vinger door Hasna op de zere plek is gelegd, het is de **** ARABISCHE ****** cultuur, gaat de patriarchale cultuur die wereldwijd vrouwen benadeelt en die mannen als vanzelfsprekend superieur verklaard , gewoon door met zich vrij te pleiten en vrouwen te behandelen als prooi. We, vrouwen, en zeker feministes, gaan dus weer het onderspit delven.

2 Reacties
kindval
kindval12 jan. 2016 - 15:21

u draaft door..

Hell You
Hell You12 jan. 2016 - 16:49

Kindval #wijoverdrijven niet

Molly Sweet2
Molly Sweet212 jan. 2016 - 14:21

Wat een goed en eerlijk stuk. Ik heb Hasna al een tijdje best hoog zitten, al ben ik het niet altijd met haar eens; voor mij is ze een van Joops beste columnisten. Ze onderbouwt haar argumenten goed en durft tegen de stroom te zwemmen. Hasna, meid: absoluut doorgaan!

1 Reactie
kindval
kindval13 jan. 2016 - 9:55

+1

freeek
freeek12 jan. 2016 - 13:30

Dit wisten wij al langer maar het werd steed ontkent ook door de autochtone multiculti's. Het is goed dat het nu voor iedereen duidelijk is dat het aan religie/cultuur ligt en dat we dus de instroom van islamitische mannen moeten beperken. Die politiek wordt nu ook gepland. Het is stoppen van de instroom op deze schaal of volksopstanden en groeiende partijen als de PVV. Lees ook de recente analyse van Karskens.die ikzelf al 12 jaar geleden ten beste gaf incl. de termen "explosief mengsel' en 'ingredienten'.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten12 jan. 2016 - 15:40

Dat is gelul. Geen autochtone multiculti of hoe je het ook wil noemen heeft ooit ontkend dat hier problemen waren, wat ze niet wilden dat vreemdelingenhatend rechts ermee aan de haal ging. Precies wat Hasna zegt. Je zet kraaiend de vaste stropopredenering van rechts op en doet precies met Hasna's verhaal wat ze niet wil dat ermee gebeurt. Dat is respectloos en vies.

Albert Einstein
Albert Einstein12 jan. 2016 - 13:13

"Extreemrechts staat klaar om eenieder die beweert dat er iets mis is met hoe mannen binnen de Arabische wereld met vrouwen omgaan, in te lijven. Of je wil of niet. En daarom houden veel vrouwen hun kaken stijf op elkaar" De media hebben misstanden verzwegen. In het verlengde daarvan hebben de media de islamcritici die de misstanden WEL aankaartten, gedemoniseerd, en als "extreem rechts" geframed. Daardoor is het onderscheid tussen islamkritiek en neonazisme volledig aan het oog onttrokken. Het is kortzichtig om deze samenhang niet te willen zien, en nu de schuld voor het niet aankaarten van de misstanden door feministen, bij zogenaamd "extreem rechts" neer te leggen. De schuld ligt niet bij "extreem rechts", maar bij degenen die islamkritiek als iets "extreem rechts" geframed hebben. Bovendien zijn er genoeg critici met een bonafide links CV, zoals Paul Scheffer. Houden de vrouwen ook wegens ZIJN uitspraken "de kaken stijf op elkaar"?

2 Reacties
Arie Roos
Arie Roos12 jan. 2016 - 15:38

[De media hebben misstanden verzwegen.] Nou nee. Het zijn vooral de autoriteiten, die misstanden hebben verzwegen. Je kon in de media wel vaker dingen over misstanden lezen, maar meestal waren dat nogal ongefundeerde berichten, die je vaak ook vrij snel kon ontzenuwen. Als de autoriteiten met betrouwbare informatie waren gekomen, dan zou de media die gewoon overgenomen hebben. - [In het verlengde daarvan hebben de media de islamcritici die de misstanden WEL aankaartten, gedemoniseerd, en als “extreem rechts” geframed.] - Zucht. Er zijn nauwelijks mensen die problemen hebben met Islamkritiek. Niemand zal "extreem rechts" genoemd worden omdat hij kritiek heeft op de Islam. Extreem Rechts wordt gebruikt voor mensen die burgerrechten willen inperken op basis van religie, en voor mensen die allochtonen onterecht negatief blijven afschilderen. - [Daardoor is het onderscheid tussen islamkritiek en neonazisme volledig aan het oog onttrokken.] Voor jou misschien. Voor de rest van Nederland is dat verschil overduidelijk. - [Het is kortzichtig om deze samenhang niet te willen zien, en nu de schuld voor het niet aankaarten van de misstanden door feministen, bij zogenaamd “extreem rechts” neer te leggen.] Helemaal niet; "extreem rechts" is precies de reden die de autoriteiten geven voor het verzwijgen van misstanden. Dat is niet kortzichtig, dat is de werkelijkheid. - [Bovendien zijn er genoeg critici met een bonafide links CV, zoals Paul Scheffer.] O ? Maar ... dat kan toch helemaal niet ? De Linkse Kerk is toch bezig met een totale oorlog tegen het volk, samen met de Islam ?

Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 15:44

Je weet dat er iets niet klopt en dat er een probleem is als men je aanmerkt als extreem-rechts terwijl je nog steeds zelf vind links te zijn.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete12 jan. 2016 - 12:30

Nog 1 vraagje; Hasna, nu je zelf ziet hoe nadelig de resultaten zijn voor Marokko, door de infiltratie van een buitenlandse religieuze cultuur, kan je dan ook wat empathie opbrengen voor mensen in NL, zoals mijzelf, die de komst van Islam in NL niet zien zitten vanwege de negatieve effecten op onze eigen culturele verworvenheden en vooruitgang? Of blijf ik een domme, witte man wiens leven waarschijnlijk zodanig mislukt is dat hij zondebokken zoekt?

7 Reacties
Zandb
Zandb12 jan. 2016 - 13:31

Als u het dan zo stelt: "Of blijf ik een domme, witte man wiens leven waarschijnlijk zodanig mislukt is dat hij zondebokken zoekt?", dan is het antwoord: "Ja".

noMan2
noMan212 jan. 2016 - 13:58

Ja.

Hell You
Hell You12 jan. 2016 - 14:34

Je leven is niet mislukt maar zelfreflectie is wellicht een gemist station.

Albert Einstein
Albert Einstein12 jan. 2016 - 15:35

Phoenix, Ironie is aan de zandbergjes van deze wereld niet besteed! Humor is rechts, zou je bijna denken.

TimoovanEsch
TimoovanEsch12 jan. 2016 - 16:52

Beste, Gaf ze zelf al niet het antwoord? In Marokko ging het niet om infiltratie van buitenaf; het ging om oplegging van bovenaf. Enerzijds de verafgoding van de koning, anderzijds de oplegging van de Islam. Dat zie ik in NL nog niet gebeuren, jij wel? Hoe het afliep met infiltranten? Lees "Turkenkrijg" er eens op na, zou ik zeggen...

Albert Einstein
Albert Einstein12 jan. 2016 - 20:16

TimoovanEsch, In Marokko ging het van bovenaf, maar in Syrie en Lybie niet.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete13 jan. 2016 - 1:22

@ TimoovanEsch Arabisering van de NL wonende islamitische gemeenschap is al tijden aan de gang. Abdelkader Benali had daar een paar weken geleden een mooie essay over geschreven hoe alhier de berbercultuur geheel is gearabiseerd.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete12 jan. 2016 - 12:22

En hoe gaan we feminisme meer ruimte geven? Een begin zou zijn om niet bang te zijn om een mening te hebben die gedeeld wordt met extreem rechts. Daar komt bij dat de frame extreem rechts vaak onterecht is. De waarheid is niet zwart wit. Ik zie me zelf als politiek neutraal maar heb soms meningen die je zou kunnen framen van extreem links tot extreem rechts. Ze doen maar. Het gaat om de waarheid en Zoals je zelf concludeert gaat het mis door arabisering in Marokko. Deze arabisering heeft zich niet alleen in Marokko afgespeeld maar overal waar moslims wonen; dus ook in Nederland. Abdelkader Benali had daar een paar weken geleden een mooie essay over geschreven hoe alhier de berbercultuur geheel is gearabiseerd. Helaas heeft door het vervuilde debat, en de hang naar stemmen, de politiek in de grote steden deze arabisering ondanks alle waarschuwingen laten gebeuren; in sommige steden zoals Amsterdam zelfs actief geholpen door de overheid (subsidies) en de politiek correcte media die tijden lang elk anti islam geluid slechts heeft beantwoord in de trand van: je bent angstig, je bent xenofoob en dat komt waarschijnlijk omdat je eigen leven mislukt is etc etc etc. (Niet alleen de PvdA en GL maar ook door de VVD en de CDA hoewel de laatste twee minder macht hebben in de grote steden). De positie van de vrouw binnen de islam is daardoor enorm verslechterd. En dit komt dus door arabisering. Arabisering is het opleggen van de Arabische cultuur en hun versie van Islam. Als je wat wilt beteken voor deze vrouwen moeten er wat vragen worden beantwoord: - Hoe komt het dat er nauwelijks enig verzet is geweest tegen deze arabisering? - Is dat angst? - Of staan er misschien meer mensen achter deze arabisering dan je zou denken? - Zijn moslims in staat om kritisch te kijken naar Islam? Ik kan niet voor jou antwoorden maar wil de positie vd vrouw verbeteren ontkom je er niet aan Islam ook in het beklaagde bankje te zetten want religie is een intrinsiek onderdeel van de cultuur. Maar dan moet je dat wel aan durven.

Sob Okan
Sob Okan12 jan. 2016 - 12:17

Als men denk dat er in Nederland niet van alles onder de pet wordt gehouden, kijk dan eens op bijvoorbeeld het P2000 kanaal van politie, brandweer en ambulance. Filter alleen al op AZC en je ogen vallen uit je hoofd. Maar niets tot weinig in de nationale of regionale media..

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 jan. 2016 - 12:12

Hier een vrouw die niet haar kaken stijf op elkaar houdt, Tahmina Akefi: http://www.nrc.nl/next/2016/01/12/die-mannen-ja-en-de-moeders-1578593

6 Reacties
Kolok
Kolok12 jan. 2016 - 15:29

Goed stuk.

Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 15:47

Betaalmuur. Wat is de strekking van het artikel?

kassakijker73
kassakijker7312 jan. 2016 - 18:14

Geen betaalmuur, hoor.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 jan. 2016 - 19:56

NRC-koekjes wissen en pagina refreshen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 jan. 2016 - 19:58

De strekking is dat moeders wel hun dochters alle beperkingen tegenover vader, broer, neef of oom bijbrengen maar hun zoons geen strobreed in de weg leggen.

Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 20:02

Stuitte steeds op betaalmuren elders. Dit is van haar faceBook : · Facebook © 2016 Nieuwsoverzicht Tahmina Akefi 11 uur · Vanochtend in nrc.next en vanmiddag in NRC Handelsblad: vrouwen creëren monsters In de krant staat een kortere versie. Hier het originele stuk: "De laatste dagen heb ik vaak het gevoel dat de wereld begint en eindigt in Keulen. Alsof zich daar het grootst mogelijke drama ooit heeft afgespeeld. Natuurlijk moet er aandacht besteed worden aan de massale aanranding, maar houd alsjeblieft op met die hysterisch toon en verzin iets nieuws in plaats van elkaar na te praten. De vraag hoe groot de kans is dat ‘zoiets ook in Nederland gebeurt’, kan ik niet meer aanhoren! Niet alleen omdat het een niet al te intelligente vraag is - je hoeft echt geen professor voor te zijn om te weten dat er geen zinnig antwoord op te geven is – maar ook omdat die vraag in elk programma gesteld wordt. Nog steeds! Alsof men van de ‘deskundige’ in kwestie wilde horen dat Nederland nu aan de beurt is. ‘Blijf binnen, sluit deuren en ramen want de aanranders komen eraan!’ In de discussies in de media miste ik de werkelijke verklaring voor het gedrag van de aanranders. Grote uitzondering was het mooie stuk van Hafid Bouazza in deze krant. Op de radio hoorde ik er een korte reactie van een mevrouw die zei dat Syrieche mannen (en moslimmannen in het algemeen) een Westerse vrouw als losbandig zien, iemand die toch geen grenzen kent en waar je dus alles mee mag doen. Daar had ik meer over willen horen, maar de verslaggeefster ging daar verder niet op in. ‘Waar is het idee dat je met een Westers vrouw alles mag doen, op gebaseerd?’ was een goede vervolgvraag geweest die niet werd gesteld. Dat moslimmannen, uitzonderingen daar gelaten, de Westerse vrouw als een lustobject zien, heb ik al vaker gehoord en voorbeelden van gezien. Een Westerse vrouw is voor je plezier en als je toe bent aan een serieuze relatie, dan trouw je een maagd uit je eigen omgeving. Ja, een maagd, want dat ziet zo’n man als zijn recht en waar hij recht op heeft, dat zal hij krijgen ook! Terwijl de jongen plezier heeft met zijn vriendinnetje, zoekt moederlief naar een onbeschreven blad voor zijn zoon. Je zou die mannen bijna gaan haten om hun egoïsme en arrogantie, maar de echte boosdoeners zijn de vrouwen achter die mannen! Zij creëren monsters en houden regels en tradities in stand die hun eigen vrijheid en die van de volgende generaties beperken. Een jongen krijgt van de moeder andere waarden en normen mee dan een meisje. De dochters moeten, al is het ten koste van hun eigen leven, de eer van de familie beschermen door zich netjes en zedelijk te gedragen. Dat nette gedrag houdt in: kledingvoorschriften volgen, uit de buurt van jongens blijven en al helemaal geen amoreuze contacten onderhouden met mannen, je stem nooit verheffen, zeker niet tegenover je broer, neef en je toekomstige man, altijd gehoorzamen en vanuit gaan dat de man gelijk heeft en als hij geen gelijk heeft en hij weet dat hij geen gelijk heeft, hem toch gelijk geven, want hij is tenslotte de man! Kortom; je leven in dienst stellen van hem. Kledingvoorschriften worden streng nageleefd omdat blote huid en losse haren mannen het hoofd op hol kunnen brengen. Jongens wordt niet geleerd zich te beheersen. Het is de taak van de vrouw om te voorkomen dat de man in verleiding komt. Het idee dat een vrouw die wat van haar huid laat zien, een slechte vrouw is, maar ook beschikbaar om er alles mee te doen, is een directe gevolg van deze vorm van opvoeding. Dit alles wordt de meisjes bijgebracht door hun moeder die thuis verantwoordelijk is voor de opvoeding. En de jongens? Die hebben alle vrijheid, want mannen kunnen alles maken zonder dat anderen daar de schande van spreken. Zijn reputatie staat nooit op het spel, terwijl die van een meisje aan een zijde draadje hangt. En als een vrouw zijn haar boekje te buiten gaat dan zijn het in de eerste plaats niet de mannen die haar als slecht bestempelen, maar de vrouwen. Vrouwen onderling zijn meer bang voor elkaars oordeel dan van dat van een man. Ergens zal hier afgunst ook een rol spelen: ‘als ik die vrijheid niet heb (gehad), waarom jij dan wel?’ Misschien is het een idee om hier een een paar minuten uitzendtijd aan te wijden, echte deskundigen aan het woord te laten en te kijken hoe we de huidige en toekomstige moeders kunnen bereiken die hun kinderen opvoeden met eeuwenoude denkbeelden die niet in onze samenleving passen. Als we willen weten hoe groot de kans is…. Kunnen we misschien beter vragen hoe groot de kans is dat we deze tendens kunnen doorbreken? Die mannen ja, én de moeders Wees eerlijk! Laten we nog meer aandacht besteden aan wáárom deze mannen zo zijn, zegt Tahmina Akefi." www.nrc.nl https://www.facebook.com/tahmina.akefi/posts/10207302637877137

slopsma
slopsma12 jan. 2016 - 11:22

Allemaal best rot voor die vrouwen in het mo, maar wat hebben vrouwen in het westen daar mee te maken? Die zijn in die strijd al mijlen verder, maar worden nu door de migranten toestroom terug geworpen. Daar zijn ze lekker mee.

3 Reacties
Hell You
Hell You12 jan. 2016 - 14:37

Ik voel me niet terug geworpen door de migranten/vluchtelingenstroom. Ik voel diepe teleurstelling over hoe weinig mannen vrouwen respecteren en zichzelf wat bescheidener opstellen. Ik ben verbijsterd door de grote aantallen witte westerse mannen die vrouwen haten.

Frank Straathoff
Frank Straathoff12 jan. 2016 - 17:03

= Ik ben verbijsterd door de grote aantallen witte westerse mannen die vrouwen haten = Onderscheid maken op huidskleur is racistisch.

noMan2
noMan212 jan. 2016 - 17:15

Goh, waar zijn de vrouwen in het westen verder dan? Ik zie juist dezelfde principes van onderdrukking, maar dan in een ander jasje. En het feit dat het door zoveel vrouwen niet wordt gezien, vind ik nog gevaarlijker ook! Collectief Stockholm syndroom noem ik dat: "Nee, ik wil zelf (half)naakt alle aandacht van mannen krijgen hoor, omdat ik bevestiging van hen nodig heb om mezelf waardevol te vinden. Dat noem ik dan uiten van mijn seksualiteit." Goh, dus voldoen aan de seksuele wensen van mannen is het uiten van vrouwelijke seksualiteit?? Weet je wat ik uiting van mijn seksualiteit vind? Een orgasme van +20 minuten. Maar omdat vrouwen het te druk hebben met te voldoen aan het perfecte neukobject, weten de meesten niet eens dat hun lichaam daartoe in staat is. Ze weten niet wat ze missen, de vrouwelijke seksualiteit is fantastisch!!!!

Jan Pieter2
Jan Pieter212 jan. 2016 - 10:58

Helder verhaal en geeft nog maar weer eens duidelijk aan dat er wat mis is met vrouwbeeld vd Islam. Afhankelijk vh land en de Islam stroming zal daar zeker nog differentiatie in aangebracht kunnen worden. Maar wat ik niet begrijp is dat nu men dit opeens als een openbaring, een heel nieuw inzicht ziet. Het vrouwbeeld vd Islam mag toch als bekend worden verondersteld? De conclusie dat de gebeurtenissen in o.a. Keulen primair met etnische achtergrond (cultuur, religie) te maken hebben ligt dan ook vrij voor de hand. Het vrouwbeeld binnen de Islam verander je niet zo maar. Ik zie daar zeker in de Moslim landen geen rol voor feministen weggelegd. Die hebben daar nu eenmaal niets of zeer weinig te vertellen, een rol in bewustwording dat zie ik wel gebeuren. Een vrouwbeeld diep verankerd in cultuur, traditie en religie stel je niet zo maar even bij. Dat gebeurt in de Islam niet en zal ook niet bij de orthodox gereformeerden in NL gebeuren.

Peter_K2
Peter_K212 jan. 2016 - 10:26

Progressieven zitten zichzelf in de weg. Vroeger waren ze fel tegen het geloof (christendom) en vóór vrouwenrechten. Nu ze met de islam te maken hebben is het om de een of andere reden andersom. Met conservatisme heeft dat niets te maken, dat is gewoon een politieke stroming waar je voor of tegen kunt zijn. Verder: als iemand die ik haat iets doet waar ik vóór ben, weerhoudt mij dat niet om er zelf toch ook vóór te zijn. Progressieven moeten eens wat minder anti-(extreem-)rechts zijn, en wat meer eigen ideeën verzinnen. Anders eindigt de PvdA straks echt met 0 zetels.

6 Reacties
Arie Roos
Arie Roos12 jan. 2016 - 11:09

[Progressieven zitten zichzelf in de weg. Vroeger waren ze fel tegen het geloof (christendom) en vóór vrouwenrechten. Nu ze met de islam te maken hebben is het om de een of andere reden andersom.] Daar hebben we hem weer: de rechtste stroman. Rechts kan maar niet accepteren dat Links gewoon de Westerse normen en waarden probeert te verdedigen, kennelijk. - [Progressieven moeten eens wat minder anti-(extreem-)rechts zijn, en wat meer eigen ideeën verzinnen. Anders eindigt de PvdA straks echt met 0 zetels.] Ehm ... de PvdA wordt nog maar door heel weinig mensen als links en progressief gezien, tegenwoordig.

arjenZH
arjenZH12 jan. 2016 - 12:55

"Daar hebben we hem weer: de rechtste stroman. Rechts kan maar niet accepteren dat Links gewoon de Westerse normen en waarden probeert te verdedigen, kennelijk." Dat Is helemaal geen Stroman, het probleem in deze discussie is dat jij en anderen maar blijven ontkennen dat de positie van de vrouw in vele Arabische landen zeer slecht en dat het dus niet raar is dat als er immigranten of vluchtelingen uit dat gebied komen die problematiek hiermee naar toe importeren. Dat benoemen is helemaal niet in tegenspraak met onze normen en waarden. Er wordt namelijk helemaal niet beweerd dat IEDEREEN uit die regio problemen veroorzaakt met vrouwen. Gelukkig werkt ons rechtsysteem zo dat iedereen individueel wordt beoordeeld. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen probleem is

Arie Roos
Arie Roos12 jan. 2016 - 15:41

[Dat Is helemaal geen Stroman] Dat is zeker wel een stroman. Of kan jij een linkse politicus aanwijzen die tegen vrouwenrechten en voor de sharia is ?

Arie Roos
Arie Roos12 jan. 2016 - 15:46

[Het probleem in deze discussie is dat jij en anderen maar blijven ontkennen dat de positie van de vrouw in vele Arabische landen zeer slecht ...] En dit is helemaal een stroman. Ik heb, voor zover ik weet, uberhaupt nog nooit iets beweerd over de positie van de vrouw in vele Arabische landan. Maar als ik dat gedaan zou hebben, dan zou ik zeker hebben opgemerkt dat die slecht is. Je legt met hier woorden in de mond die ik niet alleen nooit heb gebruikt, maar die ik nooit zou gebruiken. - Het is sowieso een gotspe dat je mensen ervan beschuldigd geen aandacht te hebben voor de positie van de vrouw in Arabische landen. Decennialang zijn er mensen, vrijwel altijd links, uitermate kritisch geweest op die positie, maar dat werd door rechts altijd genegeerd. En nu zou rechts dit plotseling claimen, en ook nog eens beweren dat zij de eerste zijn die het ontdekt hebben ? En je vraag je nog af waarom rechts niet serieus genoemen wordt met dit soort smerige trucjes ? - [Dat benoemen is helemaal niet in tegenspraak met onze normen en waarden.] Nee, natuurlijk niet. Waarom zou het dat zijn ? - [Er wordt namelijk helemaal niet beweerd dat IEDEREEN uit die regio problemen veroorzaakt met vrouwen. Gelukkig werkt ons rechtsysteem zo dat iedereen individueel wordt beoordeeld.] En laat dat nu net precies zijn wat rechts graag zou willen veranderen ...

Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 15:50

Voor mij en vele anderen een raadsel hoe mensen die eerst fel tegen religie waren nu voor Islam een uitzondering maken. Ik vermoed dat ze Islamieten sinds dat ze hier binnen kwamen is gaan associeeren met slachtoffers dus "van de eigen groep".

Peter_K2
Peter_K212 jan. 2016 - 16:29

"Daar hebben we hem weer: de rechtste stroman. Rechts kan maar niet accepteren dat Links gewoon de Westerse normen en waarden probeert te verdedigen, kennelijk." Die verdediging heeft maar weinig om het lijf. In Amsterdam waar de PvdA zeer lang de scepter gezwaaid heeft, is onder de neus van een PvdA burgemeester Theo van Gogh vermoord. De bestuursters van de trams mogen uitbundig de Islam uitdragen met het dragen van hoofddoeken. Enzovoorts enzovoorts... Het wordt kennelijk als progressief gezien om de Islam ruim baan te geven, ten koste van verworven vrijheden.

Muxje3
Muxje312 jan. 2016 - 10:25

Een interessant stukje. En ik ken de verhalen uit die landen helaas. Maar hier had ik wel moeite mee: "Extreemrechts staat klaar om eenieder die beweert dat er iets mis is met hoe mannen binnen de Arabische wereld met vrouwen omgaan, in te lijven. Of je wil of niet. En daarom houden veel vrouwen hun kaken stijf op elkaar." Nee. Extreem-rechts is ongetwijfeld blij met steun uit onverwachte hoek, en ze zullen zeker de aandacht vestigen op meningen en artikelen die hun gedachtegang bevestigen. Maar inlijven is wel een erg zwaar woord. Ik zie die beweging eerder uit de tegenovergestelde hoek: eenieder die een mening neerzet, hoe genuanceerd dan ook, die een bepaald lijntje overschrijdt, wordt niet door extreem-rechts ingelijfd maar door de politiek-correcten onverbiddelijk in die hoek weggezet. En dat is waarom zoveel vrouwen én mannen hun mond hielden over kwesties als deze: het is niet leuk om achter een cordon sanitaire te zitten. Iedereen lijkt wel bang te zijn voor extreem-rechts. Mensen geven hun mening niet om maar niet voor "racist" te worden uitgemaakt, vrouwen zwijgen liever over flagrante schendingen van vrouwenrechten dan in het extreem-rechtse hoekje geplaatst te worden, en de politie verzwijgt een groot aantal aanrandingen uit angst extreem-rechtse partijen in de kaart te spelen. Gelukkig lijkt het tij nu wel een beetje te keren.

4 Reacties
Arie Roos
Arie Roos12 jan. 2016 - 11:11

[Ik zie die beweging eerder uit de tegenovergestelde hoek: eenieder die een mening neerzet, hoe genuanceerd dan ook, die een bepaald lijntje overschrijdt, wordt niet door extreem-rechts ingelijfd maar door de politiek-correcten onverbiddelijk in die hoek weggezet.] Maar waarom is dat zo'n probleem voor jou ? Ik zie het wel vaker. Mensen nemen enthousiast rechtse standpunten in, of praten rechtse agitprop na, maar zodra je ze dan als rechts benoemd dan vinden ze het plotseling niet leuk meer. Waarom is dat, eigeniljk ? Zijn rechtse mensen bang om voor hun eigen standpunten uit te komen ?

Muxje3
Muxje312 jan. 2016 - 13:46

@Arie Roos: Het is niet vervelend om rechts genoemd te worden, zeker niet als je rechts bent. Wel is het erg om in de extreem-rechtse hoek gezet te worden, zeker als je dat absoluut niet bent. Dat laatste is waar ik het over heb: niet "Jij bent rechts", maar "Dat mag je niet zeggen, jij bent extreem-rechts, jouw mening is abject en je bent een minderwaardig mens". Als sympathisant van extreem-rechts te boek staan kan gevolgen hebben voor je sociale contacten, je werk, en je veiligheid.

peterh2
peterh212 jan. 2016 - 14:59

[Als sympathisant van extreem-rechts te boek staan kan gevolgen hebben voor je sociale contacten, je werk, en je veiligheid.] . Het label 'rascist' of 'rechts-extreem' is niet zo'n probleem meer: deze typering is nogal aan inflatie onderhevig sinds iedereen die kritisch kijkt naar migratie en de islam zo genoemd wordt...

Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 15:54

En het framen van mensen die gewoon heel redelijk zijn met hun kritiek en zorgen tav Islam blijft maar door gaan. Ook nu. Pegida demonstratie en wat wordt er hier op JOOP getoond : het schuim der aarde deel of iig een shot van een groepje boos kijkende mannen. Hoe zag de rest van die demonstratiegroep eruit? Juist.

noMan2
noMan212 jan. 2016 - 10:16

Vervang het woordje 'Islam' met 'testosteron' en het woordje 'hoofddoek' met 'schaars gekleed achter glas', en dit stuk had bijna door een Nederlandse Nederlander geschreven kunnen worden.

2 Reacties
peterh2
peterh212 jan. 2016 - 10:44

Verder alles goed met u?

noMan2
noMan212 jan. 2016 - 13:57

Ja, heel goed. Ik vraag me alleen af hoe het met de rest gaat, aangezien het overduidelijke zo ontzettend over het hoofd gezien wordt.

PietManeo
PietManeo12 jan. 2016 - 10:10

Feminisme doorvoeren is verder prima maar dat duurt in het gunstigste geval een generatie of twee. Ik denk namelijk niet dat de huidige generatie chauvinistische graaiers in Marokko/Egypte ooit nog op andere gedachten geholpen kunnen worden. Dan zul je toch echt bij de nieuwe generaties moeten beginnen. In de gevallen die El Maroudi beschrijft is pepperspray effectiever. Een vraagje voor de kenners: hoe wordt er vanuit de moskee tegenaan gekeken? Worden deze gedragingen in de preken veroordeeld?

2 Reacties
Albert Einstein
Albert Einstein12 jan. 2016 - 13:27

"Feminisme doorvoeren is verder prima maar dat duurt in het gunstigste geval een generatie of twee" Uit het stuk blijkt dat feminisme AFSCHAFFEN in het gunstigste geval een generatie of twee duurt. (anders 1)

Patrick Faas
Patrick Faas12 jan. 2016 - 21:43

Kom op zeg. U weet heus wel hoe kuis gelovigen dienen te leven.

noMan2
noMan212 jan. 2016 - 10:07

Ja, hier hebben de mannen wel oren naar. Opgelucht dat ze zijn zelf niet langer voor hun eigen wangedrag naar vrouwen worden aangeproken. Het lag gelukkig toch allemaal aan de Islam. Nee, want ook de Islam is een product van mannen. Hoe denken mannen zelf dan dat de Islam is ontstaan dan?

2 Reacties
Klaas3
Klaas312 jan. 2016 - 15:24

'' Hoe denken mannen zelf dan dat de Islam is ontstaan dan? Hetzelfde als vrouwen?, en nu een wedervraag, wat vertelt de koran over het ontstaan van mannen.

Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 16:01

Wat een wanen toch. Ik en vele andere NL mannen zijn van meet af aan opgevoed met alle redelijkheid en gevoel tav gelijke berechtiging van vrouwen en hebben nog nooit een vrouw een haar gekrenkt. Feminisme , ik krijg ik het idee dat er een grote groep mannenhaters onder zit en dat er ook veel onnodig stukgemaakt is door de beweging. Of is wat ik schreef(gelijkberechtiging ed)niet 1 op 1 hetzelfde als feminisme?. Ik ga ervan uit dat de strijd veel goeds en broodnodigs bewerkstelligd heeft. Maar die haat, wat is dat toch? Nogmaals, zonder medewerking van NL mannen was de gelijkberechtiging nooit tot stand gekomen.

chrisvandenheuvel
chrisvandenheuvel12 jan. 2016 - 9:57

Eerlijk gezegd had ik mij niet kunnen voorstellen om het grotendeels eens te zijn met mevrouw El Maroudi. Maar ik ben het zowaar (grotendeels) eens met haar stuk. Wel zet ik er mijn vraagtekens bij dat feministen de juiste oplossing voor het huidige probleem (en dat ligt dan weer aan wat wat zij onder een feminist verstaat). . Maar waar dit inzicht ineens vandaan komt is voor mij een raadsel. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Respect in ieder geval voor deze omslag.

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks12 jan. 2016 - 9:55

Je hebt misschien het feminisme nodig om een sterke vrouw te worden, maar niet om een sterke vrouw te zijn. Tenslotte was het de vrouw die door al haar levens heen haar zonen heeft opgevoed, zij leerde haar zoons weer aan zich boven de vrouw te stellen. De kracht zit dus manier waarop zowel de vrouw als de man worden opgevoed. Vrouwen gaan nu vaak nog onvolwassen met hun schoonheid om; kijk naar de mode, de presentatie van vrouwen in de media, het huidige schoonheidsideaal en de industrie daar omheen. Willen voldoen aan een uiterlijk ideaalbeeld is geen emancipatie. Verandert de opvoeding dan krijgt de vrouw opnieuw de plaats die haar toekomt! Een ander zelfbeeld begint bij jezelf. Stop met jezelf te zien als een schepsel met minder kracht en minder verstand. Vrouwen zijn in staat de man op elk gebied te overtreffen. Zonder de vrouw komt niets tot leven, kan niets bloeien. Ook al beschikt de man over het zaad, de kiem, hij kan er zonder de vrouw niets mee, niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk. We hebben de twee principes, mannelijk en vrouwelijk, tegelijkertijd even hard nodig.De waarheid ligt in het midden. Zodra deze gelijkwaardigheid een feit is en de kritische massa wordt gevormd, dan krijg je een kettingreactie en zal het leven totaal veranderen; sociaal, economisch en kosmisch. In plaats van verleidster te spelen kan ze de man leren zijn verbeeldingskracht te gebruiken, hem boven zichzelf uit laten stijgen. In plaats van wraak te nemen voor wat hij haar heeft aangedaan met zijn egocentrisme en fysieke kracht, zou de vrouw de man kunnen vergeven. Als moeder, die de man heeft grootgebracht, en omdat ze van nature daadwerkelijk liefde kan geven, kan ze hem opvoeden om toegeeflijk, gul, onbaatzuchtig en harmonieus te zijn. De vrouw is de opvoedster van de man, op twee manieren; niet alleen als moeder maar later ook als partner.

4 Reacties
Anja Lodewijks
Anja Lodewijks12 jan. 2016 - 10:54

laatste deel van laatste zin is: als partner en als moeder

Molly Sweet2
Molly Sweet212 jan. 2016 - 12:46

'Tenslotte was het de vrouw die door al haar levens heen haar zonen heeft opgevoed, zij leerde haar zoons weer aan zich boven de vrouw te stellen.' Heerlijk, zo kort als mensen door een historische bocht kunnen gaan.

Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 16:05

Ik weet niet zeker of ik uw fladderende tekst wel helemaal kan volgen. Gaat het er niet gewoon om dat je met je poten van anderen moet afblijven?

Klaas3
Klaas312 jan. 2016 - 17:29

'' Zonder de vrouw komt niets tot leven '' Zonder de man wel?

arjenZH
arjenZH12 jan. 2016 - 9:09

Prachtig verhaal en ook een mijlpaal dat dit op Joop geplaatst wordt na allle politiek correcte statetements en het ontkennen van problemen met het Arabisch nationalisme en de onderdrukking van vrouwen. Vrouwen als Hasna verdienen ook alle steun, want in opstand komen tegen dergelijke praktijken kan tot de nodige problemen en loyaliteitsconflicten leiden.

Nico de Mus
Nico de Mus12 jan. 2016 - 8:57

En het gaat allemaal heel sluipend en geniepig,elke keer een klein beetje ,veel te weinig om daar massaal voor in opstand te komen. En wat doet de politiek,deze steekt de kop gewoon dieper in de shit.

kassakijker73
kassakijker7312 jan. 2016 - 8:42

Goed dat deze kant van het verhaal ook eens verteld wordt. Dit bevestigt dat het seksistisch gedrag van islamitische mannen in Europa niet het gevolg is van discriminatie, maar van religie en cultuur. Bedankt voor je eerlijke bijdrage.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jan. 2016 - 8:25

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Arie Roos
Arie Roos12 jan. 2016 - 9:45

[Zijn we nu in de situatie dat de linksprogressieven terecht worden gewezen door de mensen die ze in bescherming proberen te nemen?] Lees jij in dit stuk een oproep om burgerrechten van moslims in te perken ?

arjenZH
arjenZH12 jan. 2016 - 10:55

@Arie Roos "Lees jij in dit stuk een oproep om burgerrechten van moslims in te perken" Nee dat staat er niet. De Arie Rozen van deze wereld zeggen dat er niets aan de hand is ("gewone oudejaarsonrust") en dat we niet naar de cultuur van de daders mogen kijken want discriminatie. Deze dame constateert terecht dat er wel iets aan de hand is met de positie van de vrouw in de Arabische Wereld en dat dit aangepakt moet worden. Vroeger steunde Links zo'n oproep en streed met zij aan zij met deze vrouwen. Nu niet meer want kwetsend voor Moslims, stigmatiserend en het speelt extreem Rechts in de kaart. Zie ook de opiniestukken van Van Jole van afgelopen vrijdag. Het is ook veelzeggend dat jij hier een oproep tot het inperken van burgerrechten van Moslims in wil lezen. Wat zeg ik, niet veelzeggend maar absurd!

Molly Sweet2
Molly Sweet212 jan. 2016 - 12:49

'Lees jij in dit stuk een oproep om burgerrechten van moslims in te perken ?' Ik denk niet dat je dat er, zelfs al wil je het lezen, in terug kunt vinden. Tegenvraag: hou jij van drama's bedenken?

Arie Roos
Arie Roos12 jan. 2016 - 15:48

[Ja, dat denk ik wel. Je leest steeds vaker stukken van vooruitstrevende moslims dat het vrouwonvriendelijke gedrag met religie en cultuur te maken hebben. Blijkbaar vinden veel linksdenkende / politiek correcte mensen vrijheid van godsdienst belangrijker dan in vrijheid vrouw zijn.] - Zucht. Waar komt dat waanidee toch vandaan dat vrijheid van godsdienst betekent dat andere vrijheden ingeperkt worden ?

Arie Roos
Arie Roos12 jan. 2016 - 15:52

[De Arie Rozen van deze wereld zeggen dat er niets aan de hand is (“gewone oudejaarsonrust”)] Keiharde leugen, maar dat weet je zelf ook wel. Ik heb mijn standpunt aangepast aan nieuwe informatie. - [ .. en dat we niet naar de cultuur van de daders mogen kijken want discriminatie.] Keiharde leugen, dat heb ik nog nooit gezegd. - [Deze dame constateert terecht dat er wel iets aan de hand is met de positie van de vrouw in de Arabische Wereld en dat dit aangepakt moet worden. Vroeger steunde Links zo’n oproep en streed met zij aan zij met deze vrouwen. Nu niet meer ..] O ? Wie heeft zich dan uitgesproken tegen het verbeteren van die positie ? - [Het is ook veelzeggend dat jij hier een oproep tot het inperken van burgerrechten van Moslims in wil lezen.] Keiharde leugen. Waar zeg ik dat ik in het artikel lees ? Volgens mij maak ik juist heel erg duidelijk dat dat er jusit niet in staat.

Piet de Geus
Piet de Geus12 jan. 2016 - 8:17

"Een man en een vrouw lopen hand in hand over straat. Hij strak in pak, zij in een korte fleurige jurk, flanerend over wat nu avenue Mohammed V is." Tot in de jaren 80 was het beeld hier niet anders. Hoofddoekjes zag je amper. Tegenwoordig zijn de draagsters ervan zo brutaal om te verkondigen dat juist zij geëmancipeerd zijn. En ik heb niet de indruk dat dat allemaal het gevolg is van de lange arm van Hassan, al heeft die zeker een rol gespeeld bij het herislamiseren.

6 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 jan. 2016 - 10:58

Misschien niet de lange arm van Hassan maar leven in Marokko via de satellietschotel?

sjaakie2
sjaakie212 jan. 2016 - 11:36

Wat is jouw verklaring voor dit fenomeen dan?

Piet de Geus
Piet de Geus12 jan. 2016 - 12:49

Mijn verklaring is een erg lang verhaal, dat te maken heeft met specifieke omstandigheden van de generatie gastarbeiders die niet terugkeerde maar bleef hangen en van lieverlee immigrant is geworden. Zelf hebben ze daar niet bewust voor gekozen: ze kwamen om na een paar jaar met een zak geld terug te keren, ze raakten werkloos of arbeidsongeschikt en konden niet terug zonder hun inkomsten te verliezen, ze lieten hun gezin overkomen in afwachting van hun pensionering waarna ze wel met behoud van AOW terug zouden kunnen keren. Ook Nederland heeft lang niet gezien dat gastarbeiders langzaam veranderden in immigranten en dat het dus tijd werd om de taal te leren en dergelijke. In plaats daarvan bleef men formulieren in tig talen verstreken en liet taallessen over aan vrijwilligers. Hun kinderen groeiden op tussen twee culturen: het door de ouders verheerlijkte vaderland en het Nederland waarin ze leefden maar zich niet al te zeer aan aan mochten passen omdat de ouders vreesden dat ze dan na terugkeer nimmer meer in Marokko zouden kunnen aarden. Dat aantrekken en afstoten kwam van twee kanten, met dank aan xenofobe politici. Wat de schizofrenie van de situatie nog groter maakte en het bovendien aantrekkelijk maakte om te vluchten in de godsdienst die voor de ouders heel lang amper een rol speelde. Want dat is het natuurlijk: een vlucht. Net als voor de ouders, waarvan je kunt zeggen dat het terugkeren naar de islam een substituut is geworden voor terugkeren naar Marokko.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 jan. 2016 - 13:58

De toenmalige 'gastarbeiders' kwamen en gingen net zo makkelijk weer weg om daarna weer een paar jaar terug te komen. Maar na de oliecrisis in '74 ging de grens dicht voor buitenlandse arbeiders en moesten ze blijven anders kwamen ze niet meer binnen.

sjaakie2
sjaakie212 jan. 2016 - 18:58

Ik kan mij wel vinden in deze analyse maar de oorzaak is naar mijn mening niet dat immigranten hun thuisland missen en daardoor strenger in de leer worden. Want hoe verklaar je dan dat er op de meeste islamtische plaatsen in de wereld sprake is geweest van herislamisering? Dan heb ik het dus over Afghanistan waar nog niet zo heel erg lang geleden vrouwen met blote benen rondliepen en nu in een burka rondlopen. Idem dito geldt voor Egypte en Irak. Iran kan ik nog wel verklaren doordat er een islamitisch regime aan de macht is gekomen als tegenreactie op het misdadige beleid van het westen (en dan bedoel ik voornamelijk Amerika maar ook Frankrijk en Engeland hadden en hebben trouwens nu nog steeds bloed aan hun handen). In een land zoals indonesie is het ook ontzettend veranderd, in de jaren 50 liep daar bijna geen enkel vrouw met een hoofddoek om heb ik begrepen van mijn familieleden (ik heb een beetje indisch bloed in mij). Toen een oom 5 jaar geleden terugging liep elke vrouw daar met haar hoofd bedekt en een stuk conservatiever gekleed, hoewel dit ook wel verschilt per eiland. Een voor de hand liggendere verklaring lijkt mij dat streng/conservatief islamisme een goed verzet vormt tegen westerse invloeden(''imperialisme'') waar veel mensen een afkeer van hebben.

Piet de Geus
Piet de Geus13 jan. 2016 - 0:43

"de oorzaak is naar mijn mening niet dat immigranten hun thuisland missen en daardoor strenger in de leer worden." Zoals gezegd: een echte verklaring is een erg lang verhaal. Ik schets slechts wat grote lijnen m.b.t. specifiek de Marokkaanse gastarbeiders en hun gezinnen. "Want hoe verklaar je dan dat er op de meeste islamtische plaatsen in de wereld sprake is geweest van herislamisering?" Dat is een nog langer verhaal, waarbij nog veel meer elementen een rol spelen. Een antiwesterse houding speelt zeker een rol maar niet alleen op de manier die jij noemt, een strijd tegen het imperialisme. Veel vaker is het de wraak van het achterlijke platteland op de stedelijke bevolking die in hun ogen te westers is geworden. Of eigenlijk: losser in de leer zijn dan zij, een fatsoenlijke opleiding hebben en als gevolg daarvan veel welvarender zijn. Zie bijvoorbeeld Syrië: daar kwamen goed opgeleide stedelingen in opstand tegen dictator Assad en vervolgens werden ze niet alleen door Assad van de straten geveegd maar ook door achterlijke horden van het platteland, onder aanvoering van buitenlandse jihadisten. Per plaats verschilt wie misbruik maakt van het gemor, dat kunnen ook binnenlandse politici zijn. In wezen verschilt het ook niet van wat we zagen toen het Oostblok uiteen begon te vallen: toen bestonden de horden vaak uit mijnwerkers en dergelijke die naar de stad werden gehaald om de vooruitgang met ijzeren staven en pikhouwelen tegen te houden. Je zou zelfs een vergelijking met Nederland kunnen maken, waar populisten proberen om de vooruitgangsverliezers (die niet alleen intellectueel maar ook emotioneel zwak in hun schoenen staan en makkelijk te manipuleren zijn) voor hun karretje te spannen. Overal waar het ook maar even wat minder stabiel wordt (op zijn minst in de ogen van de achterblijvers) duiken lieden op om het angstige volk voor hen doel te misbruiken. Zelfs in een welvarend land als Nederland waar zij niet alleen op de welvaart mee kunnen liften maar ook nog eens tientallen miljarden per jaar krijgen toegeschoven middels inkomensherverdeling. Het is dus ook weer niet zo simpel dat je er maar wat geld heen hoeft te gooien, want het is nog veel meer een sociaal-cultureel dan een sociaaleconomisch probleem.

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje12 jan. 2016 - 8:00

Ik zie een positieve kentering wat betreft realiteitszin, met dit stukje op Joop.nl van Hasna El Maroudi. Er heeft wel ontzettend veel moeten gebeuren, Keulen, Stuttgart, Hamburg, Zweden enzovoort. Maar: "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald".

Mandara
Mandara12 jan. 2016 - 7:11

Ik heb het stuk meermalen gelezen, maar een klein stemmetje in mijn hoofd zei telkens: 'it's the islam stupid'. Mevrouw stelt dat de gebeurtenissen gekaapt wordt door rechts. Ik denk dat links jaren lang en tegen haar principes in, de man/vrouw relatie binnen de islam genegeerd heeft, ja zelfs een blinde vlek heeft ontwikkeld. Orthodoxe moslims stemmen doorgaans links en waarom zouden wij hen voor het hoofd stoten, nietwaar? Het kost stemmen, dus roeren wij deze ongemakkelijke waarheid niet aan. Het stuk dat Hafid Bouazza onlangs voor de NRC schreef, is meer verontrustend, maar realistischer. De hoofdgedachte van Bouazza's stuk? 'it's the islam stupid'. http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/09/08/neem-ze-op-en-je-krijgt-die-arabische-mentaliteit-1531436 Een ander opmerking die ik wil maken, is: Hoe wil je feministen meer ruimte geven? Jammer dat ze deze niet onbelangrijke vraag niet uitwerkt.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jan. 2016 - 13:30

Is dit niet hetzelde als dat Geert Wilders' populariteit de schuld is van de zittende politiek die te weinig doet? De conservatieve islam is ontstaan door de aanhoudende inmenging van de westerse wereld in islamitische landen, ten voordele van de westerse landen? Dus niet zozeer de islam maar ons eigen gemanipuleer heeft het religieus-conservatieve monster uit zijn grot gelokt.

Van der Wal
Van der Wal12 jan. 2016 - 5:53

Conclusie: laat de Islam de overhand nemen en het wordt hier net zo als daar. Want daar was het net zoals hier, en nu is dat dus niet meer zo. Misschien iets ingewikkelder dan 1+1=2, maar niet heel veel ingewikkelder.

rbakels
rbakels12 jan. 2016 - 4:00

Onzin! De criminelen in Keulen hadden echt niet "bekeerd" kunnen worden met feminisme. Eerder is hier sprake van doorgeschoten integratie. Verkrachtende zakkenrollers had je al langer, en daar doen nu ook een paar vluchtelingen aan mee.

Crowne
Crowne12 jan. 2016 - 1:21

Chapeau!

Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 1:04

From the horse's mouth.

dodito321
dodito32111 jan. 2016 - 23:54

Prima open verhaal. Het is belangrijk dat data en feiten niet gepoliticeerd worden. Of het nou climate change (denial) is rechts, of de correlatie tussen mannen van bepaalde landen/culturen en sexual harrassment links: als die correlaties er zijn let's deal with it. Ik reisde zelf in Marokko 10 jaar geleden en bezocht een familie van een vriend, met daar een nieuwe schoondochter in huis. De manier waarop zij behandeld werd was walchelijk -- bijkans slavernij.

1 Reactie
peterh2
peterh212 jan. 2016 - 6:11

Wat zijn nog feiten? Wat is de waarheid? . Als men bewust verzwijgt en verdraaid zoals in Duitsland en Zweden is gebeurd, wat kan je nog geloven?

Muhammed Saeed al-Sahaf
Muhammed Saeed al-Sahaf11 jan. 2016 - 23:53

Prima, we moeten niet denken dat iedere man met een Syrisch paspoort een verkrachter, terrorist of crimineel is. De kans is echter wel een flink stuk groter dat dit wel het geval is dan bij autochtonen. Kan het dan goed zijn voor de eigen bevolking om de groep Syriërs (en anderen uit de wijde regio) hier op te nemen? In Duitsland wordt verwacht dat al spoedig de helft van de bevolking onder de 40 islamitisch is. Wanneer je dat percentage ongebreideld laat groeien dan heb je hier na verloop van tijd dus ook een arabische cultuur waarin vrouwen bezit zijn van de man. Waar wil je dan nog naartoe vluchten?

4 Reacties
Stiek
Stiek12 jan. 2016 - 7:14

Ochjah, blanke (autochtone) Nederlanders maken zich volgens de statistieken weer eerder/vaker schuldig aan pedoseksualiteit. Dus dat houdt mekaar mooi in balans!..

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jan. 2016 - 9:12

Je moet linkjes meesturen zodat anderen je feiten kunnen controleren. Ik heb heel andere getallen gezien. Welke bronnen baseer jij je op? Hier is een link van het CBS, niet over Dld nmaar over NL. Dat laat echt heel andere verhoudingen zien dan die jij noemt. Het opvangen van vluchtelingen heeft per definitie niets van doen met de vraag of het goed is voor de eigen bevolking. Het heeft te maken met de verplichting andere mensen in nood te helpen.

Muhammed Saeed al-Sahaf
Muhammed Saeed al-Sahaf12 jan. 2016 - 17:52

in Nederland zijn de verhoudingen anders dan in Duitsland inderdaad, maar laten we het daar maar bij laten. Jij komt met iets veel fundamentelers, namelijk dat het opvangen van vluchtelingen per definitie niets van doen heeft met de vraag of het goed is voor de eigen bevolking, en dat het enkel gaat over de verplichting te helpen. Dit is het soort dingen zijn veel interessanter om de discussie op te richten dan elkaar met allerhande cijfers om de oren te slaan. Want waar nu het exacte verschil van inzicht zit tussen voor en tegenstanders heb ik nog steeds niet goed voor ogen wanneer ik alle reacties lees. Er is tenslotte vrijwel niemand die vluchtelingen in het algemeen haat of anderzijds per definitie een hekel aan iedereen met een iets ander kleurtje heeft en dus een racist is. Daarnaast kunnen we denk ik ook wel vaststellen dat vrijwel iedereen graag een ander wil helpen, dus daar zijn we het allicht meteen al een heel stuk met elkaar eens. Dan kom je vervolgens bij het punt dat er het nodige mis is gegaan met de integratie van al deze nieuwe Nederlanders waardoor steeds meer van de huidige inwoners, inclusief allochtonen, op verschillende manieren in de verdrukking komen. Zou je een beeld kunnen schetsen waar het in jouw ogen naartoe gaat met Nederland wanneer we zo doorgaan met nieuwe Nederlanders verwelkomen als dat we in de afgelopen decennia hebben gedaan? En moeten we echt alle minpunten zoals criminaliteit en kosten tot in het oneindige accepteren?

Van der Wal
Van der Wal16 jan. 2016 - 19:06

De verplichting anderen te helpen is geen reden om jezelf in gevaar te brengen. Het eerste wat je leert in bv een cursus bergreddingstechnieken. Niemand is er bij gebaat dat de redder ook doodgaat.

Haastig
Haastig11 jan. 2016 - 23:37

Dank je. Eindelijk een genuanceerd stuk. Een mooi stuk en wat een heerlijke beschrijving van de jaren 70, het idee dat ik door de foto-boeken van mijn eigen ouders aan het bladeren was, miste alleen nog de bakkebaarden :-) . Desondanks toch wat opmerkingen. "Wie wil dat de Arabische wereld verandert, moet feministen de ruimte geven". Ja. Maar het is ook een kwestie van ruimte nemen door de Arabische vrouwen daar én hier. Ik ben redelijk feministisch, maar wordt wegens verkeerde kleur/cultuur/godsdienst snel weggezet als rechts/PPV (ik stem zeker geen PVV) zodra ik kritiek heb op "gesis", mishandelingen en eerwraak. . Laatst schreef je dat je de norm bent. Ik denk dat je niet de norm bent. Er zijn nogal vrouwen met NA-etnische achtergrond die de huidige situatie prima vinden, of lijken te vinden, of verdedigen. Uiteraard zijn er net als jij uitzonderingen (Ebru Umar, Dilan Yesilgoz/zij het wat rechtser), maar ik vind de "roep" redelijk verstomd. Je noemt ook extreem rechts. Ik snap dat je niet gelieerd wilt worden aan racistisch tuig, dat je je er niet mee wilt associëren, er zeker niet naast wil lopen; maar ik denk dat ook onkritisch-bekijk-het-maar-met-je-vrouwen-emancipatie-links het doel ook geen goed doet. De doofpot-, wegkijk- en alles komt goed-cultuur maakt veel mensen -waaronder mezelf- nogal nerveus. . Ik denk dat het verstandig is om niet af te wachten tot je de ruimte krijgt, maar nu -met alle vrouwen die jij de norm beschouwd- de ruimte pakt. Zoals je nu doet. Ik denk dat daarmee heel veel lucht uit de bubbel van de PVV gezogen wordt. Ik denk dat de PVV en extreem rechts groeit met elke vergoelijking en wegkijk-actie. Of het nu gaat om het uitnodigen van haatimams (o.a. oproepen tot doden van ongelovigen) of het goedpraten van aanrandingen of "is niet gebeurd"- als in Keulen en en en. Ik snap dat dat eng is, ongemakkelijk voelt, zeker met de hete lucht van de F-side van welke voetbalclub dan ook, maar ik denk dat het helpt. Dat de lucht uit de gespannen ballon loopt naarmate meer vrouwen die de norm zijn (of zouden moeten zijn) zich ook als zodanig uitspreken en de vaders/broers/mannen met hen. Ik moet toegeven dat ik niet weet welke gevolgen het heeft voor de vrouwen die minder geëmancipeerde ouders/broers hebben.... Laatst een treurig stuk gelezen van een vrouw die inmiddels niet meer geloofd, maar dat uit lijfsbehoud niet aan de rest van het gezin durft te zeggen, maar nu eerst een vluchtplan aan het maken is. Dat is wellicht de klem, is het wellicht veiliger voor de samenleving, maar niet voor jezelf.

5 Reacties
Zandb
Zandb12 jan. 2016 - 6:44

Het volgende is natuurlijk klinkklare nonsens: "Ik ben redelijk feministisch, maar wordt wegens verkeerde kleur/cultuur/godsdienst snel weggezet als rechts/PPV (ik stem zeker geen PVV) zodra ik kritiek heb op “gesis”, mishandelingen en eerwraak." Ik neem dan ook aan dat u wat anders bedoelt, maar wat.....

Donostia2
Donostia212 jan. 2016 - 9:44

Mooi stuk. Ik denk ook dat de PVV bubbel heel snel leegloopt wanneer vrouwen én mannen de ruimte pakken en hun verantwoordelijkheid nemen. De woede van de onderbuikers gaat juist over desinformatie, leugens en het aanklagen van mensen met andere meningen. Ben heel blij met de merkbare verandering hier op Joop, de laatste dagen. Waar in nog steeds nieuwsgierig naar ben is wat maakt dat de ontwikkeling die Hasna beschrijft uit Marokko in heel de Islamitische wereld plaatsvond. Ik heb Indonesië zien veranderen in een conservatief naar land, Egypte en zelfs Moslims in China die conservatiefer en radicaler worden. Hasna voert de dekolonisatie aan, dat klinkt aannemelijk. Toch verklaart het niet alles, de Tjetjenen, De Chinese Moslims, de subsahara Islamisering. Zou er toch Saudie arabië achter zitten?.

Haastig
Haastig12 jan. 2016 - 22:28

Zandb 12 januari 2016 om 07:44 "Het volgende is natuurlijk klinkklare nonsens (...) Ik neem dan ook aan dat u wat anders bedoelt, maar wat….." . Misschien kan je wat specifieker zeggen wat je klinkklare nonsens vindt, dat haal ik niet uit je reactie. Ik doe m'n best, maar ben nog steeds niet telepathisch.

Zandb
Zandb13 jan. 2016 - 8:14

Ach Haastig: Ik ben, samen met bijna alle burgers en met deze rechtsstaat ronduit tegen "gesis, mishandelingen en eerwraak". Dat is al heel wat meer dan "kritiek hebben". Dat al die mensen daarom uitgemaakt worden voor PVV-er, dat is natuurlijk klinkklare nonsens.

Haastig
Haastig15 jan. 2016 - 11:20

Zandb 13 januari 2016 om 09:14 "Ik ben, samen met bijna alle burgers en met deze rechtsstaat ronduit tegen “gesis, mishandelingen en eerwraak”. Dat is al heel wat meer dan “kritiek hebben”." . Leg dat eens uit: "ronduit tegen zijn" is meer dan "kritiek hebben"? . Want, als iemand zich er echt tegen uitspreekt, vind dat er echt wat aan gedaan moet worden, wetgeving aangepast moet worden, dan ben je er als de kippen bij om te suggereren dat diegene de rechtsstaat niet zou respecteren. . Ik heb je volgens mij ooit horen suggereren dat je over dat onderwerp wat "genuanceerder" dacht omdat je "enorm hecht aan de rechtsstaat", onderwijl suggererend dat Hirshi Ali -slachtoffer van FGM- dat niet zou doen (en uiteraard niet op verzoek willen toelichten hoe je dat bedoelde) op het moment dat het ging om een iets pro-actiever aanpak. . Volgens mij kwam ook deze zin uit uw mond toen ik iets te definitief FGM veroordeelde: “Ik heb het idee, dat u wat te makkelijk kiest voor de slachtoffers. Op zich lovend maar in mijn ogen op de lange termijn erg kwalijk.” . Ach Zand, van jouw inzet voor vrouwenrechten verwacht ik helemaal niets. Helemaal niet als je leunend op niet werkende, ontoereikende wetgeving denkt meer te doen dan als je kritiek zou uiten.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jan. 2016 - 23:00

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
EvanS2
EvanS212 jan. 2016 - 10:39

Oprechtheid? Noem jij het oprecht omdat het meer strookt met jouw eigen mening? Ben het eens met het constructief blijven, dat zou imho altijd het uitgangspunt moeten zijn.

Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 16:29

We zouden afmoeten van het idee dat kritiek op Islam en nog meer immigratie naar hier van hen rechts is.

deVrolijkeCynicus
deVrolijkeCynicus11 jan. 2016 - 21:25

Begin jaren 70 reed ik door Marokko naar het zuiden, naar wat toen de Spaanse Sahara was. Vrijwel nergens zag je hoofddoekjes en nergens vrouwen met tenten om zich heen. Nooit gezien dat vrouwen werden lastiggevallen. Je houd je hart vast als je ziet hoe snel dat veranderd is en je vraagt je af hoe erg het over nog eens 40 jaar is. Als feminisme hiervoor de oplossing is, God zegene de greep!

1 Reactie
Bob Moon
Bob Moon12 jan. 2016 - 16:30

Haat bestrijden met haat?

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 jan. 2016 - 21:06

Slotzinnen klinken als een klok. De rest trouwens ook.

1 Reactie
Haastig
Haastig11 jan. 2016 - 23:42

HanvanderHorst 11 januari 2016 om 22:06 "Slotzinnen klinken als een klok. De rest trouwens ook." . Dan vraag ik me af waarom je de slotzinnen specifiek benoemt. Het klinkt nu als: de rechten van mannen die gevlucht zijn meest belangrijk; ok, vooruit, die van onze vrouwelijke landgenoten tellen ook nog net mee. Wellicht bedoel je dat niet, maar zo klinkt het me in de oren.

Mark Gh
Mark Gh11 jan. 2016 - 20:59

Volgens mij heeft de Arabische wereld meer een algehele Verlichting nodig. Mannen én vrouwen dienen zich vrij te maken. Geen feminisme - wat vaak doorslaat in discriminatie - maar Liberté, Egalité en Fraternité. . Zeg maar gerust, het Marokko van voor de dekolonisering. Zelfbestuur - natuurlijk - maar dan met meer van de Franse verworvenheden als basis, zoals Trias Polica en het principe van Laïcité. . De mens weer centraal, in plaats van het geloof.

5 Reacties
WendyB2
WendyB212 jan. 2016 - 22:19

Misschien moeten we in Europa eens een keertje af van de heiligverklaring van de Verlichting. Niet alleen de moslims, maar ook de conservatieven in Europa zijn niet 'Verlicht' want het conservatisme is immers per definitie een oppositie tegen de Verlichting. Daarom noemden de Nederlandse conservatieven zich vroeger ook anti-revolutionairen. Ook de Amerikanen hebben niet de Verlichting meegemaakt, want die is Europees. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring stamt nog van vóór de Franse revolutie. Het conservatisme stelt dat er een 'natuurlijke orde' is in een samenleving en dat het kunstmatig verstoren er van alleen maar tot ongelukken kan leiden. Die 'natuurlijke orde' zou dan bepaald worden door God dan wel Darwin. De progressieven van de Verlichting stellen dat alle antwoorden bepaald moeten worden door de 'onafhankelijke' ratio; Met andere woorden de technocratie waar we nu in leven. Een totalitaire monocultuur waar alle antwoorden op maatschappelijke issues op pseudo-wetenschappelijke wijze eenduidig worden vastgesteld door een 'deskundige' elite van 'hoogopgeleiden'. In de Europese landen volgens Franse Revolutiemodel heeft de parlementaire democratie zo'n beetje de plek ingenomen van de absolute vorst. Overheden volgens dit Franse model zijn zo goed als onschendbaar en voor een burger is het zo goed als onmogelijk de staat aan te klagen. In feite zijn west-europese landen dus 'gekozen' dictaturen. In Amerika, wat de Verlichting heeft gemist, ziet men veel beter in dat de burger boven de staat staat ipv. andersom. Het grote probleem is dat de meeste Nederlanders zich geen andere Waarheid meer kunnen voorstellen dan alleen de progressieve Waarheid. Hierboven geef ik maar één van de vele alternatieven die er zijn, ook in het Westen.

Mark Gh
Mark Gh13 jan. 2016 - 6:46

De Franse revolutie was dan ook het eind, niet het begin, van de periode die we "Verlichting" noemen. De Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en grondwet zijn zonder enige twijfel gebaseerd op de uitgangspunten van de Verlichting. . Natuurlijk is het hier ook allemaal niet perfect, dat kan ook niet. Maar de Verlichting heeft ons wel onmetelijk veel gebracht.

WendyB2
WendyB213 jan. 2016 - 14:00

@Mark Gh De Amerikaanse Onafhankelijk is gebaseerd op de toenmalige Nederlandse republiek. De Franse Revolutie was blijkbaar inspiratie om juist die republiek af te schaffen en een koningshuis te verzinnen wat nooit eerder heeft bestaan. De Verlichting overboord gooien betekent natuurlijk niet dat we dan maar weer terug naar conservatieve ideeën terug moeten. Dat is nu juist wat zowel in het Westen als in de Islamitische wereld aan het gebeuren is. In plaats daarvan moet er een nieuwe beweging komen maar helaas maken de zelfbenoemde 'progressieven' hun benaming niet waar want ze hebben zich volledig ingegraven in een ontwijfelbare, onwrikbare 250 jaar oude Waarheid, die van de Verlichting. Dat is niet de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis: Na de 17e eeuw is Nederland 150 jaar lang in de stagnerende greep geweest van eenzelfde soort reactionaire, zelfingenomen, zelfverklaard liberale, burgerlijke elite.

Mark Gh
Mark Gh13 jan. 2016 - 17:05

Oh zeker, je moet niet aan iets blijven vasthouden enkel en alleen om er aan vast te blijven houden. Dan wordt het een soort religie/ideologie en dat wil je juist niet. Maar het is mijns inziens wél zo dat de islam een verlichting in de vorm van toen zeer goed zou kunnen gebruiken.

WendyB2
WendyB214 jan. 2016 - 9:13

@Mark Gh Uit het verhaal van Hasna hierboven leidt ik juist af dat deze zogenaamde 'traditionele' cultuur eigenlijk niet meer dan een paar decennia oud is. Dat is natuurlijk geen cultuur. En het heeft dan ook geen zin dit te gaan bestrijden met intellectuele methoden. Het lijkt er eerder op dat Marokko (zoals zoveel voormalige kolonies) in een cultureel vacuüm terecht gekomen is na het verjagen van de koloniale overheersers. Ik vind het ook allang achterhaald om religie als bron van alle kwaad te gaan bestrijden. Ik zie liever dat men op zoek gaat naar een gezamenlijke consensus tussen alle culturen en religies over wat beschaving is, zoals bijvoorbeeld de UVRM. Stoppen met praten over cultuurverschillen en beginnen met praten over waar men het in beginsel wél over eens is.

peterh2
peterh211 jan. 2016 - 20:57

Mooi oprecht betoog en een scherpe pijnlijke analyse: . Het is natuurlijk verschrikkelijk voor de welwillende, beschaafde, migrant maar zoals je zelf al beschrijft: "Net zoals niet iedere voetbalsupport een hooligan is, is niet iedere man een aanrander. Maar als er niet tegen wordt opgetreden, wordt het onderscheid maken wel erg lastig." . Zo is het natuurlijk ook voor de West-Europese bevolking: er wordt weggekeken, weggestopt, ontkent of wat dan ook om er niet tegen te hoeven optreden. Het is heel lastig om op te treden tegen iets dat zo massaal is dat het bijna niet aan een individu is toe te wijzen. In de massa is iedereen elkaars alibi, in de anonimiteit is elke vrouw en portemonnee vogelvrij. . Het probleem is dat je in een rechtsstaat iemand niet kunt 'straffen' die niets te verliezen heeft: de gevangenis is ook een soort AZC en uitzetten 'kan' niet omdat een 'beschaafd land' mensen niet naar het gevaar terugstuurt, zelfs na de meest walgelijke daden. Gevolg is dat deze 'heren' zich onaantastbaar voelen, politici niet verder komen dan holle woorden en het volk in haar machteloosheid iedere migrant/moslim/arabier als een potentieel gevaar ziet... . "Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning." . - Winston Churchill