Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Van Ark: Onafhankelijk onderzoek naar Sywert van Lienden en rol overheid

  •  
07-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de mondkapjesdeal tussen Sywert van Lienden en het ministerie van Volksgezondheid. Dat heeft demissionair minister van Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) laten weten. Dinsdag wordt de Kamer uitgebreider ingelicht, maar Van Ark laat nu al weten dat de bedoeling van het onderzoek is dat ‘alle feiten op tafel komen’.
Het is nog niet bekend wie het onderzoek uit zal voeren, alleen dat dit expliciet niet door het ministerie van VWS zelf gedaan wordt. Dit omdat de rol van de overheid in de omstreden deal ook moet worden onderzocht. Van Ark zelf ligt ook onder vuur nadat zij vorige week Kamervragen over de deal beantwoordde, maar veel van die antwoorden al snel niet bleken te kloppen, onder meer over de prijs en kwaliteit van de door Van Lienden geleverde maskers.
Binnen het CDA wordt de mondkapjesaffaire ook onderzocht. Zondag zei Van Lienden, die meeschreef aan het partijprogramma, in het programma Buitenhof dat hij zijn verdiende miljoenen vorig jaar al bij de integriteitscommissie van het CDA had gemeld. Die commissie liet direct weten dat dit niet het geval is. Of en zo ja waar dit wel bekend was, wordt nu uitgezocht. Partijleider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra houdt nog altijd de kaken stijf op elkaar over de mondkapjesdeal.
Zondag besteedde ook Nieuwsuur aandacht aan de steeds verder uitdijende affaire. In het programma kwamen journalisten Jan Hein Strop en Stefan Vermeulen van Follow The Money aan het woord. Zij zijn degenen die naar buiten brachten dat Van Lienden 9 miljoen euro verdiende aan de deal, terwijl hij tot dan toe naar buiten toe communiceerde ‘om niet’ te werken. Kijk de uitzending terug bovenaan dit artikel.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

J.janssen2
J.janssen28 jun. 2021 - 7:39

Hoezo een commissie instellen.... zo iemand is toch gewoon strafbaar wegens oplichting. Kom op overheid stel een keer een voorbeeld zorg dat deze man door het OM strafrechtelijk wordt vervolgd en zorg dat betrokken ambtenaren/ CDA betrokkenen ook een passende sanctie krijgen. Ik krijg nu bijna de indruk dat dit soort selectieve, lucratieve "deals" met private bedrijven die dikke winsten worden gegund aan de orde van de dag is ondanks de zogenaamde aanbestedingsregels. Niet goed voor het vertrouwen in de overheid Heb het interview in Buitenhof met Sywert gezien, product van deze tijd en overheid die dit gewetenloze gegraai mogelijk maakt. Idiote moraal houden dit soort types er op na.

1 Reactie
MG1968
MG19688 jun. 2021 - 9:33

"Hoezo een commissie instellen…. zo iemand is toch gewoon strafbaar wegens oplichting." Ben jij naast hetgeen van Lienden uitgespookt heeft niet ook gewoon geïnteresseerd hoe dit heeft kunnen gebeuren, waar er fouten zijn gemaakt (procedureel, individueel, verwijtbaar, niet verwijtbaar). Niet alleen om er van te leren maar heb echt toch ook zo wel het vermoeden dat er binnen de overheid rotte appels zijn die dit mogelijk hebben gemaakt voor van Lienden. Die appels wil je toch ook verwijderen? Onderste steen boven lijkt me wel zo raadzaam.

MG1968
MG19688 jun. 2021 - 7:17

@Hakkepuf Tuurlijk, het moet immers gewoon nooit goed zijn. Je hebt je argumenten al gereed liggen zowel in het geval dat er geen onafhankelijk onderzoek gedaan wordt (de slager keurt zijn eigen vlees) als in het geval dat dat wel gedaan wordt (deksel beerput, handeltje voor de onderzoekers). Zeg dan ook gewoon dat je wilt dat al dat onderzoek gewoon onnodig is en dat moet doen wat jij wilt op basis van jou conclusies. Want feiten boven tafel halen.. ach dat is zo onnodig.

1 Reactie
MG1968
MG19688 jun. 2021 - 7:19

Sorry, dubbel, gebruik van de terug toets in het reactie systeem, zeker als je pas net ingelogd hebt leid tot onvoorspelbare resultaten ;) Dit reactie hoort onder Hakkepuf 7 juni 2021 at 20:41.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf7 jun. 2021 - 18:54

Glas, plas, was.

3 Reacties
Zandb
Zandb8 jun. 2021 - 6:08

Franciscus En als het aan u lag?

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf8 jun. 2021 - 20:37

@Zandb Als het aan mij lag zou dit gevolgen hebben. Niet alleen voor vd Lienden, maar ook voor hen die dit mogelijk hebben gemaakt van de andere kant. Dit riekt te veel naar vriendjespolitiek of in het gunstigste geval een aan corruptie grenzende incompetentie.

Zandb
Zandb9 jun. 2021 - 6:16

Franciscus Aan uw tweede reactie, daar heb ik in ieder geval veel meer meer aan, dan dat het lijkt, in uw eerste reactie, of u zich al gewonnen geeft. Bedankt.

Hakkepuf
Hakkepuf7 jun. 2021 - 18:41

Ze begonnen al over een onafhankelijke commissie die het uit moet gaan zoeken. Dan kun je van te voren al raden dat er veel meer mensen een warme binnenzak aan dit handeltje overgehouden hebben en dat het deksel vooral op de beerput moet blijven.

3 Reacties
PVDB2
PVDB27 jun. 2021 - 21:28

Inderdaad. Wil je echt dat iets uit naar de achtergrond verdwijnt stel dan een commissie in dit moet gaan onderzoeken. dat duurt een jaar, daar gaat aardig wat budget inzitten en tegen de tijd dat het zover is moet je maar afwachten of het opgepikt en herinnerd word. Dat kennen ze bij de VVD heel goed. Of je nou Broekers Knol heet of Van Ark. Men heeft dan iets gedaan aan de zaak en de vraag is dan wat de uitkomst is. Soms is de uitkomst niet degene die jij wil en dat moet er nog een onderzoekje komen, een commissie etc. Want het vaak beeldvorming, niet de waarheid boven te halen of recht te doe maar vaak puur uit (partij) politieke belangen. Als je de juiste mensen kent in je netwerk kunnen die altijd wat voor je regelen mits je ook iets te bieden hebt waar je hen mee kan helpen. De kans is aanzienlijk dat er meer mensen zijn op hogere posities die er hun voordeel mee hebben gedaan. Daarom is het goed dat er onderzoeksjournalistiek is. Niet altijd gewaardeerd en waar nodig tegengewerkt of financieel beknot als de partijen in kwestie hun invloed gaan gebruiken.

Zandb
Zandb8 jun. 2021 - 6:12

Hak We hebben natuurlijk ook de journalistiek, die ook de deksel van die beerput wil. Verder is er nog een Tweede Kamer, die zich vast niet met een kluitje in het riet wil laten sturen. En wij zijn er ook nog.

MG1968
MG19688 jun. 2021 - 7:17

@Hakkepuf Tuurlijk, het moet immers gewoon nooit goed zijn. Je hebt je argumenten al gereed liggen zowel in het geval dat er geen onafhankelijk onderzoek gedaan wordt (de slager keurt zijn eigen vlees) als in het geval dat dat wel gedaan wordt (deksel beerput, handeltje voor de onderzoekers). Zeg dan ook gewoon dat je wilt dat al dat onderzoek gewoon onnodig is en dat moet doen wat jij wilt op basis van jou conclusies. Want feiten boven tafel halen.. ach dat is zo onnodig.

Phil2
Phil27 jun. 2021 - 17:17

Mogen we dan ook eindelijk eens koppen zien rollen bij het ministerie? Sywert kan je het bijna niet kwalijk nemen dat ie zich zelf zo teleuggesteld heeft dat die een gehaaide snaaier is... Maar zoals altijd gaat het om de 'enablers', de ambtenaren die dit gefaciliteerd hebben. Denk maar even aan de NS die doodleuk (met facturen) joden afvoerde naar het oosten in WO2.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -7 jun. 2021 - 15:17

Wat een voortvarendheid wordt er eensgezind opgevoerd !! zal dat -in politieke termen- leiden tot een moedige en niet gemakkelijke daad van vL... zich terugtrekken uit de politiek? Zo kenden we de afgelopen 10-tal jaren nog wel meer .. nu nog die andere 999 zaken waar een financieel luchtje aan hangt... of ''tillen we dat over de zomer naar het nieuwe kabinet ...''

Mokker
Mokker7 jun. 2021 - 15:07

De 15 documentjes die het vast goed bedoelde Informatieknooppunt Zorgfraude sinds 2017 heeft gepubliceerd zijn bijzonder arm aan concrete informatie en blijven hangen in algemeenheden. Het woordje doofpot zal ik niet gebruiken, maar je gaat toch wat twijfelen aan de capaciteiten van de de overheid op het gebied van intern fraudeonderzoek in de zorg. Misschien is dit meer wat voor de onderzoeksjournalistiek, of wellicht een leuke 'functie elders' voor een politicus die Den Haag een beetje zat is?