Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Valt BBB straks snel uiteen? Het kan, maar het hoeft niet

  •  
21-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4921 keer bekeken
  •  
carolinevanderplas

Caroline van der Plas dient dan rekening te houden met anderen, die ze niet aan een touwtje heeft.

De BoerBurgerBeweging (BBB) boekt volgend jaar maart ongetwijfeld een fraai resultaat bij de Provinciale Statenverkiezingen. In juni zal de partij vervolgens een flink aantal Eerste Kamerzetels gaan bezetten, want de nieuwe Statenleden kiezen de senaat. Ik sluit zelfs niet uit dat BBB de grootste fractie wordt in de Eerste Kamer. Dat is Forum voor Democratie in 2019 tenslotte ook gelukt. De FvD-fractie viel vervolgens snel in tal van stukken uiteen, omdat partijleider Thierry Baudet met iedereen ruzie maakte. Zou dat met BBB ook gebeuren? Het kan, maar het hoeft niet.

Het mag dan vaker zijn voorgekomen dat een nieuwe populistische partij het na aanvankelijke triomfen niet weet te bolwerken, een wet van Meden en Perzen is het niet. Zeker, ook in de LPF kreeg iedereen het met elkaar aan de stok nadat deze partij in 2002 met 26 zetels in de Tweede Kamer werd gekozen en daarna met een hele zwik bewindslieden in het eerste kabinet-Balkenende plaatsnam. Maar dat geschiedde wel nadat oprichter en boegbeeld Pim Fortuyn was vermoord. De vergelijking is dus niet eerlijk.

Met de PVV van Geert Wilders – toch een alleszins verwante partij – is dat trouwens niet gebeurd. Het klopt dat de PVV haar hoogtepunt (24 zetels) twaalf jaar geleden beleefde en er daarna niet meer in slaagde dat niveau te evenaren. Ze heeft ook problemen gekend, onder meer doordat zich een brievenbuspisser onder de gekozenen bleek te bevinden en doordat diverse invloedrijke leden zich afsplitsten. Niettemin bestaat ze nog steeds en is ze virtueel de tweede partij van Nederland. Misschien dat al te desastreuze ontwikkelingen uitbleven omdat niemand – behalve Wilders zelf – lid kan worden van de PVV. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

Kortom: het staat lang niet vast dat BBB aan haar succes ten onder zal gaan. Van der Plas vormt straks natuurlijk niet langer in haar eentje de partij. Ze dient dan rekening te houden met anderen, die ze niet aan een touwtje heeft. Maar de stelling dat ze dat niet kan is onbewezen.

Van der Plas lijkt uit een ander hout gesneden dan bijvoorbeeld Baudet. Zij hangt geen overduidelijke complottheorieën aan, al zou je haar verzet tegen de ‘stikstofwaanzin’ wellicht als zodanig kunnen beschouwen. Van der Plas ligt juist goed bij veel kiezers door haar relatief ingetogen standpunten. Zo heeft ze het ophangen van een boerenpop boven de A1 afgewezen. Ook het bezoek dat minister Christianne van der Wal thuis kreeg van boze boeren was onjuist, zo liet ze onmiddellijk weten. Heel slim, want dat vinden veel stemgerechtigde burgers ook. Zij kiezen stelling tegen de autoriteiten en nemen het op voor groeperingen die ze als slachtoffers van linkse kletskoek beschouwen. Maar het moet wel netjes blijven. Geen al te wilde of agressieve acties.

Van der Plas toont zich een exponent van wat je als ‘gematigd populisme’ zou kunnen omschrijven. Wel actie, maar geen uitwassen. Je kunt je afvragen of ‘gematigd populisme’ niet vergelijkbaar is met ‘een beetje zwanger’, dus iets wat niet bestaat. Maar vooralsnog komt Van der Plas ermee weg. Ze werkt bovendien listig aan haar naamsbekendheid door voortdurend op te duiken in de lichtvoetige tv-programma’s waarnaar haar potentiële aanhang graag kijkt. Dat ze ‘heel gewoon’ overkomt en niet al te hoog is opgeleid spreekt uiteraard in haar voordeel.

Volgens de allerlaatste peiling staat BBB inmiddels op 14 Kamerzetels, 13 meer dan bij de verkiezingen van vorig jaar. De grootste partij is ze nog niet, maar wat een halvegare als Baudet drie jaar geleden lukte hoeft voor haar toch geen onbereikbaar doel te zijn?

Of BBB ooit zal gaan regeren is een heel andere vraag. Want daartoe moet je compromissen sluiten en soms handelen in strijd met je uitgangspunten. Zoiets gaat populisten slecht af. Zelfs gematigde populisten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (51)

HaloOfFlies
HaloOfFlies22 jun. 2022 - 7:27

Gematigd populisme? Dat is ronduit belachelijk. De CO2 uitstoot afdoen als kletskoek is niet gematigd, maar zeer radicaal - hetzelfde niveau als Baudet - maar die had er tenminste nog een paar jaar voor nodig om zijn waanzin tot volle bloei te laten komen.

Willem D2
Willem D221 jun. 2022 - 21:30

Er wordt door Fons met enig dedain over Caroline gesproken, zij is immers het uithangbord van die domme provincialen, zonder academische vorming en dan ook nog eens afkomstig uit een stadje als Deventer dat moeten wij toch niet willen. Zie hier een voorbeeld van de polarisatie waar Gertjan Segers het over heeft. De BBB gaat denk ik groot worden buiten de randstad als exponent van deze polarisatie.

2 Reacties
Zandb
Zandb22 jun. 2022 - 7:39

Willem Ik weet niet waar u dat hebt gelezen, dat mevr. Van der Plas het uithangbord van die domme provincialen, zonder academische vorming, is en dan ook nog eens afkomstig uit een stadje als Deventer wat wij niet moeten niet willen. Ik lees dat niet. Zou u eens duidelijk willen maken, waar u dat dan wel zo precies leest, dat van dat uithangbord en zo?

Sonic2
Sonic222 jun. 2022 - 15:05

Caroline van der Plas is een politieke beginneling die een totaal groentje is in Den Haag en alles nog te bewijzen heeft. Tot zij dat gedaan heeft, is het totaal gerechtvaardigd om met enige gereserveerdheid over haar te oordelen. En haar zeer kritisch te beoordelen. Niet de verering die haar ten deel valt van het "rechtse" kuddevolk. Die eerder al volledig ten onrechte Wilders en Baudet op een voetstuk zette. Die verering van Fortuyn sloeg ook nergens op, want ook totaal niet gebaseerd op enige vorm van feiten. Fortuyn werd bij Leefbaar Nederland weg geschopt en als enige wapenfeit heeft hij Leefbaar goed scoorde op 1 geconcentreerde plek. Rotterdam dus. Volkert heeft er voor gezorgd dat we nooit zullen weten hoe ver Pim gekomen was. Van mij krijgt "rechts" een sarcastische schouderklop voor het elkaar de tent uitvechten, voor afsplitsingen maken. Ze zijn ook goed in schreeuwen en andersdenkenden beledigen. En ze zijn ook goed in grote verkiezing overwinningen verkwanselen. Voorlopig heeft het "volk" nog helemaal niets aan hun gehad. Absoluut geen dedain en absoluut geen morele superioriteit. Absoluut ook geen seksisme of haat voor van der Plas. Eerst eens scoren in de kamer in plaats van in de talkshows. En eerst eens die grootspraak waarmaken. Totaal achterlijk dat ophemelen van van der Plas. Vooral door types die eerder al volledig miskleunde bij Baudet en Wilders. En nog steeds te onfatsoenlijk zijn om dat te erkennen en excuses er voor aan te bieden.

wittecisnoot
wittecisnoot21 jun. 2022 - 19:25

Wat mij opvalt is dat BBB, vaak Omtzigt spreektijd geeft. Het zou mij niet verbazen als Omtzigt bij BBB op de lijst komt volgende tweede Kamerverkiezingen.

1 Reactie
Sonic2
Sonic221 jun. 2022 - 20:29

Maurice de Hond heeft een tijdje geleden gepeild( toen BBB nog op 9 zetels stond) dat ze gehalveerd zouden worden als Omtzigt een eigen partij zou oprichten. Van der Plas snijdt zich electoraal in de vingers als ze Omtzigt te hard aanvalt. Dat heeft ze zelf ook wel door. Volgens mij is dat de reden. Ik denk bovendien dat veel linkse Omtzigt aanhangers( want die heeft hij ook) zijn overstap naar BBB niet in dank zullen af nemen. Want veel linkse mensen hebben een wat realistischer beeld van het politieke spectrum. Die vinden niet de VVD links ofzo. Of D66 radicaal links. Wat een aantal rechtse fantasten hier vinden.

PGS
PGS21 jun. 2022 - 18:55

Waarom zoudt de BBB uitelkaar moeten vallen ? Het ging fout bij de LPF nadat Pim Fortuyn vermoordt was, allerlei eigengereide mannetjes hun eigen viool wilde spelen. Het was beschamend dat zij elkaar de tent uitvochten. Als mevrouw van de Plas mensen weet te vinden die voor een gezamelijk belang gaan en niet voor eigen belang, dan kan het nog een hele succesvolle partij worden. Men had destijds ook geen hoge pet op van de Partij van de Dieren. En kijk wat zij voor elkaar krijgen.

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje322 jun. 2022 - 11:19

@PGS: De PvdD heeft in alle rust kunnen werken aan haar opbouw. Die tijd krijgt BBB vrij zeker niet. De peiling geeft niet alleen de grootte van een partij aan, maar ook een trend en die geeft aan dat BBB keihard aan het groeien is. De vergelijking met PS2019 is helemaal nog niet zo vreemd. Inmiddels is de ooit verreweg de grootste partij van ons land (het CDA) leeggegeten door BBB en krijgt ook de VVD klappen uit die hoek. Meer nog dat het FvD lukte overigens. Nu al staat klein rechts (PVV, FvD, JA21, BBB, van Haga) op 1/3 van het totale electoraat en de genoemde trend geeft een voor de huidige machthebbers angstaanjagend beeld. Nu al is de rechtse oppositie groter in de peilingen en ook op links roert het stemvee zich door D66 de rug toe te keren. Klein links (PvdA, GL, SP, BIJ1, PvdD) staat wel nog niet op 1/3, maar gaat ook snel die kant uit. Willen we ons land nog kunnen regeren dan zullen er wat onderlinge uitsluitingen en wat onzinnige stokpaardjes (zoals alle Moslims het land uit) moeten worden herbezien. De VVD66 en CDA kunnen best een tijdje uit de regering als links en rechts elkaar proberen te begrijpen.

Norsemen
Norsemen22 jun. 2022 - 11:52

Het gezamenlijke belang bij BBB bestaat niet. Ze hebben hooguit een gezamenlijk eigenbelang.

Herr Vorragend
Herr Vorragend21 jun. 2022 - 15:52

"Zij hangt geen overduidelijke complottheorieën aan, al zou je haar verzet tegen de ‘stikstofwaanzin’ wellicht als zodanig kunnen beschouwen." Caroline van der Plas ontkent niet dat er milieuproblemen i.h.a. en stikstofproblemen i.h.b. zijn. Zij en haar achterban willen graag naar oplossingen zoeken, maar zijn het overduidelijk oneens met de acties van deze regering. Ik ben bang dat als de BBB snel groot wordt het ook snel afgelopen zal zijn. Ik hoop wel dat CvdP in de kamer blijft. Haar optreden vind ik intelligent, authentiek, oprecht en eerlijk. Dit in tegenstelling tot het abjecte gezever van PVV, FvD en Ja21, en het gedraai en gefleem van de rest.

Frans Akkermans
Frans Akkermans21 jun. 2022 - 15:49

Het ontgaat mij waarom wordt hier het verzet tegen het stikstofbeleid een complotheorie is genoemd.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195521 jun. 2022 - 19:07

Om de discussie uit de weg te gaan, beschuldig de ander met de bekende benamingen en het debat is doodgeslagen. Dat werkt in de politiek ook, dan kun je die tactiek hier ook gebruiken.

Porcupine tree
Porcupine tree21 jun. 2022 - 15:46

Ze speelt het spel tot dusverre heel goed. Koketteert met haar lagere opleiding en nuchtere uitstraling. Dat sluit heel goed aan bij het "als je gewoon doet, doe je al gek genoeg" gevoel dat heerst in de provincie. Zij zijn nu bezig met het screenen van mensen voor de provinciale verkiezingen volgend jaar. Daar zullen ongetwijfeld weer rotte appels door de mazen glippen. Dat is tot dusverre het grote probleem voor elke nieuwe partij gebleken. Ook voor Volt en Bij 1. Het Cda ziet de bui overigens al hangen. In Overijssel hebben vandaag alle lokale partijen van de Cda zich tegen het stikstofplan van het kabinet gekeerd. Als stikstofplan in huidige vorm blijft bestaan, kunnen we de Cda volgend jaar ten grave dragen.

2 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot21 jun. 2022 - 18:45

Ten grave niet helemaal. Maar het gaat de PvdA: je oude achterban onder de bus gooien.

Sonic2
Sonic221 jun. 2022 - 20:34

Die laatste zin he. Ik zou wel eens bewijs daarvan willen zien. Al jaren hoor ik dat de PvdA en het CDA dood zijn. Je bent politiek pas dood als je 0 zetels hebt en op dat punt zie ik PvDA en CDA nog lang niet uit komen. De CU doet met 5 zetels ook gewoon mee in de coalitie. Overigens is het een denkfout dat het allemaal ten koste gaat van het CDA. Die zie ik in bijna alle peilingen rond de 6 a 9 zetels zweven. Die hebben al een soort bodem bereikt. Volgens mij zijn nu eerder VVD en PVV aan de beurt. En het zijn vooral (ultra) rechtse partijen die altijd mislukken. Ik kan er niet 1-2-3 een linkse noemen. VOLT acht ik ook geen mislukking. Nog niet.

Ewout Pool
Ewout Pool21 jun. 2022 - 14:40

Wie weet. De meeste nieuwe partijen spatten inderdaad met ruzie uiteen. Maar niet alle. D66, PSP, PPR en later de EVP hielden het redelijk uit. Veel hangt al van werving, selectie, kadervorming en programvorming. Als ze dat een beetje redelijk kunnen doen geef ik het een kans. Als het weer een partij wordt voor politieke zondagsrijders geef ik er geen cent voor.

pahan
pahan21 jun. 2022 - 12:33

De statenverkiezingen zijn voor een relatief nieuwe partij niet de juiste om het politieke landschap te betreden. Dat hebben we gezien met FvD, dat gaan we zien met het PvdGLA vehikel en dat geldt ook voor BBB. Benieuwd wie ze meeneemt. De invloed op de langere termijn is daar te groot en de Tweede Kamer is een prima plek om op te bouwen als beweging. Verder, van mij mag ze. Dat is nu eenmaal wat een democratie is, niet heel zuur framen en tiepen dat ze niet hoog opgeleid is maar gewoon luisteren naar de wens van de stemgerechtigde Nederlanders.

1 Reactie
wittecisnoot
wittecisnoot21 jun. 2022 - 18:50

FvD kan ik niet echt als voorbeeld zien. Met een partijleider wiens ego zo groot is, is zelfs de verkiezing voor klassenvertegenwoordiger fataal.

Zandb
Zandb21 jun. 2022 - 12:28

Dat zien we dan wel weer.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jun. 2022 - 12:12

Volgens mij springt BBB in het gat dat het CDA heeft achtergelaten, het boerengat genaamd.

2 Reacties
PVDB2
PVDB221 jun. 2022 - 17:37

Inderdaad Minoes. Populistische partijen werken tot dat ze de mogelijkheid krijgen om aan een regeringscoalitie mee te doen. Dan zal je verantwoordelijkheid moeten nemen en soms moeten instemmen met zaken die de achterban niet erg zullen waarderen. Het is makkelijker om inderdaad klein vanaf de zijkant te ageren (en onderscheiden van de "concurrentie"). De vraag is hoe lang je nog halve waarheden kan laten horen (cherrypicking) zoals Even tot Hier mooi liet zien. Je kan lid worden van BBB. Afhankelijk van het leden kan je subsidie krijgen. Van FVD weten we dat dat één van de verdienmodellen was. En of er ledenvergaderingen komen. Of er gestemd mag worden op een nieuwe lijst-trekker 😉 anders dan CvdP. Je kan op de aaibaarheidsfactor leunen. Er zullen er genoeg zijn die het allemaal slachtoffers vinden. En dat terwijl het al 50 jaar bekend is, vele malen is geprobeerd te minderen en de boeren en natuur al in blessuretijd leven. Dat er grappenmakers rondlopen blijkt wel uit het feit van een boer die vandaag protesteerde met een bord op tractor (geen galg of doodskist deze keer). Een bord met de leuze " Ze (de overheid) willen onze koeien vermoorden”. En dat terwijl veehouders zelf elk jaar 2 miljoen koeien naar het slachthuis transporteren. En als je na gaat waar het financiële vermogen zit is het in de landbouwgrond. Dat zal je van CvdP niet horen. Via de subsidie 130 euro per persoon in NL. Gemiddelde waarde landbouwgrond per boer: 3.2 miljoen euro.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jun. 2022 - 8:49

BBB is een reclamebureau.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 jun. 2022 - 12:00

Goede analyse. De politiek mag zich prijzen met een Wilders, zo houd die hoek zichzelf beperkt en is het eenvoudig buiten te sluiten. Baudet is een narcist met idiote volgers, die heeft het geheel zelf verkloot. Blijft over een JA21 en de BBB, dat is het grote gevaar voor de gevestigde politiek. Terecht nmi, daar die de afgelopen decennia door verkeerde keuzes en non-beleid hun eigen graf hebben gegraven. Van monetaire unie tot toeslagenafffaire, overal mist men het inzicht tav de mensen willen. Als gevolg van arrogantie en naïviteit doet men rare dingen. Terecht dus dat er een politieke aardverschuiving plaats vind. Het gevaar voor de BBB en ook JA21 zit 'm in gelukszoekers die er deel van uit willen maken met een te groot ego

4 Reacties
Norsemen
Norsemen21 jun. 2022 - 12:34

Mensen die gaan lopen afgeven op Baudet en/of Wilders, en vervolgens doen alsof JA21 en BBB respectabele partijen zijn, vertrouw ik nog minder dan een hardcore Baudet fan.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist221 jun. 2022 - 15:12

@ Norseman Mensen met abject extreemlinkse standpunten vertrouw ik al helemaal niet…

Sonic2
Sonic221 jun. 2022 - 16:38

@ Norsemen BBB en JA21 profiteren ervan dat "rechts" op een vakkundige manier het beeld heeft neergezet dat als je niet mee gaat in hun krankzinnigheid dat je tegen andersdenkenden bent. Veel mensen gaan daar in mee en zijn bang om JA21 en BBB van te voren al af te schieten. Voor je het weet demoniseer je. Voor je het weet smoor je "critici". Ook de leugenachtige term "uitsluiten" wordt door veel mensen gelooft. Dus je kunt niet Ja21 en BBB "uitsluiten". JA21 is inderdaad een inhoudelijke kopie van Forum. Eerdmans komt redelijk over. Van der Plas wordt ook door velen verkeerd en te hoog ingeschat. Omtzigt ook trouwens. Ik had niet anders verwacht, want de mensenkennis aan die kant van het spectrum is aller belabberdst @ RaymondenJoop Ik denk dat het vooral links( en dan vooral PvdA en GL) in de kaart speelt. En dan totaal. En het maakt ons land onbestuurbaar. Het maakt een rechts kabinet onmogelijk.

Norsemen
Norsemen22 jun. 2022 - 9:01

"Mensen met abject extreemlinkse standpunten vertrouw ik al helemaal niet… " ik ook niet

Sonic2
Sonic221 jun. 2022 - 10:51

Ik denk dat je naar het patroon moet kijken. Ik zie op dit moment vooral allerlei gelijkenissen met Forum en LPF. Een snel groeiende partij. Een door sommige als charismatisch aangeduide leider. Een boodschap die lekker ligt bij het volk. En een leider die flink gehypet wordt en ook nog nergens echt heeft aangetoond dat ze een partij kan leiden of dat ze van BBB een macht machine kan maken. Ik zie exact hetzelfde patroon als bij Forum. De PVV volgt een heel ander patroon. De PVV is een partij die sterk gewaardeerd wordt door een bepaald deel van de kiezers. Wilders is ten opzichte van 2010 gedaald. Van 24 naar 17. Bij Wilders gaat het geleidelijk. Bij Forum is het in elkaar gedonderd. Ik zie geen wezenlijk verschil, behalve dat de PVV nog meer als Forum de VVD naar links duwt. Ik zie bij de PVV hooguit stagnatie en misschien is het beter te zeggen dat er sprake is van zeer geleidelijke achteruitgang. Ik denk overigens dat de Hond er met de PVV naast zit. Die 17 zetels lijken me wel heel veel. BBB heeft bovendien het nadeel dat ze dit momentum nog 9 maanden moet volhouden. Normaal gesproken valt BBB uit elkaar. Het zou me verbazen als de BBB tot de macht door stoot.

2 Reacties
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen21 jun. 2022 - 13:40

Ik ken geen enkele partijleider die heeft aangetoond dat ze een partij kan leiden nog voordat ze partijleider werd. Stel je nu niet te hoge eisen aan deze, jou onsympathieke, partijleider?

Sonic2
Sonic221 jun. 2022 - 15:55

Van der Plas laat me koud. U verzint hier ter plekke dat zij mij onsympathiek zou zijn. Waar zeg ik dat eigenlijk? Mijn houding is een goede. Laat van der Plas mijn enorme ongelijk dan maar eens bepalen. Dat is een betere houding als al die "rechtse' fanboys en fangirls die niets anders doen als hun leiders en partijen als een soort voetbal hooligans te verdedigen. Ik vind dat altijd een meelijwekkend. Ook in Amerika. Al die sneue figuren met shirts en petjes van Trump. En het is fout. Trump staat zo beetje voor elke rechter. Hij is door tientallen vrouwen beschuldigd. Mijn houding is een rationele. En partijen zoals die van van der Plas falen meestal. En voor de rest zijn de eerste 2 zinnen van je verhaal onzin. Wouter Bos was een belofte. Balkenende deed het al aardig als fractievoorzitter. Ook Klaver bracht nieuw elan in het begin. Er is altijd wel iets. Bij van der Plas zie ik vooral hijgerige fanboys en fangirls die haar op een voor mij onbegrijpelijk voetstuk plaatsen. In Wouter Bos kon je een toekomst premier zien. In van der Plas? Waarom zou ik dat moeten vinden? Legt u dat eens uit. Mij schofferen dat kan iedere boerenkinkel wel. Net als met Omtzigt trouwens. Niemand hier kan echt beargumenteren waarom de solist Omtzigt een goede partijleider of premier kan zijn. Een goed kamerlid. Dat is hij zeker, maar ik zie 0,0 onderbouwing voor die gigantische hoeveelheid virtuele zetels.

EenMening3
EenMening321 jun. 2022 - 10:11

Ik verwacht niet dat de BBB een blijvertje is. Deze beweging dankt zijn bestaan aan de boerenprotesten tegen de stikstofmaategelen. Op en dag zijn die voorbij, op dat moment is ook de BBB verledentijd.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop121 jun. 2022 - 10:03

''Valt BBB straks snel uiteen?'' Hoezo? Moeten we dat willen? Verdient BBB geen plek in onze democratie? Is BBB een populistische partij? Veel meer populistisch dan bijvoorbeeld D66, GL, VVD, PVV etc.? Is BBB verwant aan de PVV? De PVV is een afsplitsing van de VVD met als verschil dat de PVV asielzoekers wil opvangen in het buitenland en geen soevereiniteit wil afstaan aan aan de EU en nog miljarden moeten betalen aan andere landen ook. Voor bepaalde partijen is het wel nodig om de leden een een touwtje te hebben. Strakke fractiediscipline, lig je dwars dan weet je dat je je baantje kwijt bent etc. Kijk naar D66, PvdA, GL, PVV, VVD etc. etc. Maar moet je dat als BBB ook willen? Zo ondemocratisch, dan kun je beter gelijk gaan fuseren met, ja met wie eigenlijk?

4 Reacties
Norsemen
Norsemen21 jun. 2022 - 12:41

''Valt BBB straks snel uiteen?'' Laten we het hopen. "Is BBB een populistische partij?" Ja "Veel meer populistisch dan bijvoorbeeld D66, GL, VVD, PVV etc.?" Ja "De PVV is een afsplitsing van de VVD met als verschil dat de PVV asielzoekers wil opvangen in het buitenland" De VVD wil asielzoekers in het buitenland opvangen, en de PVV interesseert het geen reet wat er met asielzoekers gebeurt zolang ze maar niet in Nederland komen. De VVD wil asielzoekers in Nederland opvangen? Haha

spelregeltoerist2
spelregeltoerist221 jun. 2022 - 15:16

@ Norseman Wel eens in Ter Apel geweest? Ik wel want woon in de buurt. De problemen lopen daar de spuigaten uit. Mijn oplossing: iedere dag met een aantal bussen ALLE nieuwe asielzoekers naar het Binnenhof vervoeren en daar afzetten met de boodschap uit Ter Apel: Regering, red je er maar mee, wij kunnen het niet meer aan…

Kipzonderkop1
Kipzonderkop121 jun. 2022 - 15:34

''De VVD wil asielzoekers in Nederland opvangen? Haha'' Wel onder voorwaarden natuurlijk Nors. Haha. Liever zien VVD leden asielzoekers ook opgevangen in de eigen regio net als de PVV. Maar opvang in pauperwijken is het prijsje dat de VVD elite dan wel wil betalen in ruil voor het gedogen van rechts beleid door de ''progressieven''. Op voorwaarde dat asielzoekers niet gehuisvest worden in- of in de onmiddellijke omgeving van de eigen doelgroep. Te weten de rijke helft van Nederland, bovenmodaal gezinsinkomen, met eigen villa met subsidie in de villawijk. Dat zal ook niet snel alsnog gaan gebeuren want commerciële woningcorporaties die met dikke winst (ruim 20% exclusief waardestijging onroerend goed) sociale woningen verhuren gaan die winst gebruiken om extra woningen voor de asielzoekers van de VVD c.s. te bouwen. En Rutte mag de locaties aanwijzen. 3 keer raden waar die asielzoekerswoningen gaan komen. Ha ha. https://www.nu.nl/economie/6207799/corporaties-willen-binnen-jaar-tienduizend-huizen-bouwen-voor-vluchtelingen.html

Norsemen
Norsemen22 jun. 2022 - 9:09

@spelregeltoerist2 Als je bedoelt dat er in Nederland veel meer (vaste) opvangplekken bij moeten komen, ben ik het helemaal met je eens. En verder is het in de eerste plaats vooral voor de vluchtelingen/asielzoekers een probleem dat Ter Apel zo vol zit.

Phantom3
Phantom321 jun. 2022 - 9:56

De tijd zal het leren. De toon van haar debat kan helaas geen stok zijn om mee te slaan. We moeten iets anders bedenken.

r v b
r v b21 jun. 2022 - 9:29

Als er nu 10 veeboeren voor BBB in de kamer gaan zitten kan er zo'n 600 hectare aan landbouwareaal nuttiger gebruikt worden. Boeren hebben nieuwe baan, en wij hebben iets meer ruimte voor huizenbouw. Dan wint iedereen.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jun. 2022 - 12:13

Megaboeren opruimen prima maar dat levert vnl grond op op plekken waar niet gebouwd moet worden, ook geen villas in het groen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen21 jun. 2022 - 13:20

Hoe zit dat eigenlijk in Noorwegen Danielle? Ik heb begrepen dat dat land wel voor 40 procent door bossen bedekt wordt maar dat het ook een soort nationale hobby is om een vakantiehuisje te bouwen, die bovendien ook nog van steeds meer gemakken voorzien worden. Dat moet toch botsen op een gegeven moment, ook al is het dunbevolkt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jun. 2022 - 21:24

@Kees van Bemmelen volgens een vrij recent artikel in de Aftenposten (een soort NRC) loopt het de spuigaten uit met die 2de huizen en heeft het met de oude "hytte"cultuur en natuurbeleving niets meer te maken. Ook hier maakt alleen links zich druk om de biodiversiteit die hardhollend achteruit gaat. Overigens ligt de in mijn optiek meest interessante natuur boven de boomgrens (voorlopig!!).

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jun. 2022 - 22:19

Er zijn ook diverse wetenschappelijke studies over de (negatieve) klimaateffecten van de moderne "multi-dwelling lifestyle" . https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15022250.2020.1787862

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen22 jun. 2022 - 10:18

DanielleDefoe, Dank voor je antwoord, ook daar is een pas op de plaats een goed idee lijkt het.

Break on through
Break on through21 jun. 2022 - 8:55

Goed verhaal. Heldere weerspiegeling van zaken. BBB is weer de zoveelste populistische verschijningsvorm die alle andere populisten de wind uit de zeilen haalt, en daarmee zichzelf. Regeren met BBB lijkt me ook een regelrechte no go voor de gevestigde, normale, partijen links van het midden. BBB druist immers regelrecht in tegen klimaatwetgeving en beleid. Een clash tussen realisten en nostalgische gevoelens...

2 Reacties
Sonic2
Sonic221 jun. 2022 - 11:15

BBB zal zich binnen de kortste keren zelf klem zetten. Van der Plas heeft natuurlijk een grote mond, maar als CDA en VVD of andere partijen niet mee werken aan haar grootspraak dan zal het haar naïeve achterban snel duidelijk worden dat BBB weer een zeepbel is. Een ideaal recept voor Rutte 5. Alles rechts van Rutte vecht elkaar de tent uit of versnippert elkaar verder. Alles rechts van Rutte verliest zich in grootspraak die ze absoluut niet kunnen waarmaken. Links moet alleen regeren als ze de grootste zijn. Al dan niet met een gecombineerde fractie. Voor de rest moeten ze niet eens met BBB, JA21 willen regeren en met VVD en CDA samen ook niet.

Break on through
Break on through21 jun. 2022 - 15:55

Dat zie je goed. BBB blijkt natuurlijk snel weer een vroegtijdig uit elkaar springende zeepbel. De tijd zal het leren. Grote probleem wat populisten hebben is dat ze hun waanideaal gewoon onmogelijk waar kunnen maken in een democratie. Wat dan rest is een mokkende en uit elkaar vallende teleurgestelde achterban op rechts. Op dat moment gaat de (extreem) rechtse achterban meer en meer shoppen bij andere populisten en ruilen ze net zo makkelijk hun oude ideaalbeeld in voor weer een ander onhaalbaar waanidee. Rechts en extreem rechts versnipperd lekker zo. Ik weet niet of het een ideaal recept voor Rutte 5 is hoor. Alles rechts van Rutte vecht elkaar inderdaad behoorlijk de tent uit. Maar of dat weer een Rutte kabinet oplevert? Maar aan rechtse grootspraak die ze absoluut onmogelijk kunnen waarmaken weinig gebrek....

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert21 jun. 2022 - 8:51

Een aardig overzicht van Fons Kockelmans - ik heb niet de tijd om me met de avonturen van al onze kleine partijen bezig te houden; nu weet ik meer. En ik was gelukkig ruim klaar met lezen voordat de door Joop geoorloofde drie minuten verstreken waren. Wat historische context voor de (oudere) jongeren op Joop: vanaf 1963 tot in 1981 was de Boerenpartij van Hendrik Koekoek en Evert Jan Harmsen in de Tweede Kamer vertegenwoordigd (dat lijken wel namen van winnaars van de nu alleen nog imaginaire Elfstedentocht). Kijk hier voor meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Boerenpartij_(Nederland) Goed, we hebben nu de terreurboeren als dominante maatschappelijke factor; en de BoerBurgerBeweging als een toekomstig succesnummer in de politiek. Althans, dat laatste zit er wel in. Hierbij breek ik een lans voor een derde kracht: laat alle agrariërs die de menselijke maat en de natuur respecteren zich verenigen; pronto graag, als dat kan. Laat ze een geuzennaam aannemen, een titel die toe is aan een glorieuze herwaardering: 'De Keuterboeren'. (Voor hen ga ik nog wat slogans en logo's met een aanzuigende werking verzinnen. Zaak is dat die terreurboeren gauw heengezonden kunnen worden. Ik pleit voor opvang in de regio, in dit geval Rwanda. Een locatie die ingericht is voor probleemgevallen. Dat las ik op Joop, en dan weet je dat het klopt.)

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens21 jun. 2022 - 10:54

@drs. Queyncken Om in Kockelmans beeldspraak te blijven, zou ik jouw driedeling als volgt willen kensschetsen: De terreurboeren zijn zo impotent als wat, in het geheel niet in staat zwanger te geraken. Hun ideeën zijn vruchteloos en leiden tot niks. Dit in tegenstelling tot Caroline van der Plas, die wel degelijk zwanger is, zij het slechts een beetje, maar dat is op haar leeftijd toch een bijzondere prestatie! En dan die Keuterboeren van jou. Dat zijn natuurlijk de echt zwangeren onder ons, of ze zijn bezig zwanger te worden. Dat komt, zij zijn aanhangers van Mother Nature, net als Allanah Myles in onderstaand liedje.

Eric Minnens
Eric Minnens21 jun. 2022 - 11:02

@drs. Q (aanvulling) https://youtu.be/eDKsbjbHIqc Overigens had ik mijn reactie hierboven willen beginnen met: "Mijn complimenten!" Maar die vergat ik vervolgens toe te voegen. Bij deze dus.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jun. 2022 - 12:10

De keuterboeren leefden vooral in Brabant op de 'arme' zandgronden. Dat waren in verhouding tot het noorden en het midden van het land maar armzalige stulpjes waar met veel meelij naar werd gekeken.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert21 jun. 2022 - 16:20

@ Eric Minnens & Minoes - dank voor jullie stichtende, opbouwende bijdragen. Door het lezen ervan kreeg ik een constructief idee voor een nieuwe politieke partij. Ik ga er van uit dat op een afkorting als 'BBB' geen auteursrecht rust; soort van patent vanwege naamsbekendheid. Daarvoor is deze naam veels te triviaal. Dus ik steel hem gewoon. Mijn partij zal waarden als eerlijkheid, betrouwbaarheid, en verantwoordelijkheid als eerste eigenschappen voeren en koesteren. De leden worden geacht over de vereiste intelligentie, gevoeligheid, en algemene ontwikkeling te beschikken. Hun vocabulaire zal het huidige gemiddelde in de Tweede Kamer ruim moeten overstijgen - wij achten 100 woorden te weinig. Onze missie, ons 'unique selling point', ja, ons affiche zal zijn: een nimmer aflatende strijd tegen die aandoening, die uitwas, die woekerende politieke ziekte die zich uitgeeft als de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Je noemt je zó, en je gijzelt alle burgers in een land... ik zeg: dat is nog erger als dat wat Kim Jong-Un doet in Noord-Korea. Die laat Goddank geen vulgair-bourgeois tronie zien. Die is altijd herkenbaar als de tiran die hij is. Mijn partij gaat in harmonie met haar uitgangspunten heten: BeschermingBurgerBevolking (BBB). Dat jullie dat maar weten.

Miss Piggy
Miss Piggy21 jun. 2022 - 8:09

Dit artikel slaat de spijker op de kop. Vooralsnog lijkt VD Plas een rationeel en ingetogen populisme te bieden. Zeker ten opzichte van de angst die Wilders verspreid en ronduit idioterie van Baudet. Hoog opgeleid of niet (ik denk dat dit eigenlijk niet zo van belang is), ze komt iig authentiek over. Op een afstand gezien denk ik dat het gevaar voor BBB er vooral inzit als de partij straks opeens van 1 kamerzetel naar 14 zetels gaat. En VD Plas te maken heeft met allerlei partijgenoten met allerlei ideeën en persoonlijkheden. Vrees dat dan de één na de ander de fractie verlaat om een 1 mans fractie te beginnen. Dit hebben we de afgelopen jaren al talloze keren met andere partijen gezien.