Huisartsen zien steeds meer mensen in psychische nood die ze niet goed meer kunnen doorverwijzen
Het aantal zelfmoorden in Nederland zal verder stijgen, mede door bezuinigingen op de geestelijk gezondheidszorg (ggz). Dat stellen twee deskundigen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ook huisartsen melden dat ze vaker mensen zien in psychische nood, die ze door de bezuinigingen minder goed kunnen doorverwijzen naar ggz-instellingen. Dat schrijft Dagblad De Limburger.
Uit een peiling van De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder meer dan achthonderd huisartsen blijkt dat de helft van hen meer mensen met psychische klachten ziet. Door de bezuinigingen kunnen niet al deze mensen even goed geholpen worden, meldt De Limburger.
Omdat mensen in acute psychische nood niet snel genoeg gespecialiseerde hulp krijgen, leiden de recente bezuinigingen op de ggz ook tot meer zelfmoorden. Dat stellen Ad Kerkhof (klinisch psycholoog aan de Vrije Universiteit) en Albert van Hemert (psychiater bij het Leids Universitair Medisch Centrum) in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
De bedoeling van de bezuiniging op ggz-zorg was dat huisartsen veelvoorkomende klachten als slapeloosheid, angsten en overspannenheid zouden behandelen. Daarnaast zou bij de gespecialiseerde ggz wel genoeg zorg moeten zijn voor zwaardere problemen. Dat laatste lukt niet, concludeert de Landelijke Huisartsen Vereniging. De Limburger: ‘Meer zelfmoord door bezuinigingen ggz’