Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vaker geweld tegen moslims en moskeeën in PVV-gebieden

  •  
28-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-28-om-20.52.24
In gebieden waar relatief veel PVV-stemmers wonen, zijn moskeeën vaker slachtoffer van geweld en agressie. Dat schrijft het AD naar aanleiding van een rapport van onderzoeker Ineke van der Valk.
Van der Valk, die voor de Universiteit van Amsterdam al jaren onderzoek doet naar geweld tegen moslims en moskeeën in Nederland, concludeerde na een eerder onderzoek al dat 68 procent van moskeeorganisaties met agressie te kampen heeft gehad. Daarbij varieert het geweld van ingegooide ramen tot fysiek geweld tegen moskeebezoekers.
In het nieuwe rapport staat te lezen:
"‘dat in bijna alle gemeenten waar de moskeeën slachtoffer waren van geweld en agressie meer dan 10 procent van de kiezers op de PVV stemt. In bijna alle gemeenten waar de moskeeën geen incidenten meemaakten, stemt minder dan 10 procent van de kiezers op de PVV’"
Volgens Van der Valk komen ‘anti-islamuitingen van de PVV of rechtsextreme groepen’ duidelijk uit het onderzoek naar voren als risicofactoren. Uit het eerdere onderzoek was al gebleken dat het anti-islamklimaat, zoals aangewakkerd door de PVV, in Nederland een van de oorzaken is van het geweld tegen moslims en moskeeën.
"Het zijn vaak jonge daders. Groepsdruk speelt een rol, maar breder gesproken is een van de oorzaken een algemeen antimoslimklimaat in Nederland. Dat wordt ook nog eens sterk bevorderd door de PVV. Zij duiken op iedere discussie. Dan krijg je vanzelf een basis waardoor anderen denken: dan kunnen we wel een steen door de ruit gooien."
Het is volgens Van der Valk echter niet uitsluitend de PVV die de moslimhaat aanwakkert. Ook het beeld in de media en sociaal-economische omstandigheden van direct omwonenden spelen een rol.
[su_qote]De islam wordt door veel mensen in Nederland gezien als een bedreiging. Het klimaat wordt ook versterkt door de extremistische islam en door criminaliteit onder jongeren en de berichtgeving daarover.[/su_quote]
Moslimhaat onderschat Vorige maand bleek al dat de groeiende moslimhaat een veel groter probleem is dan eerder werd aangenomen. De mate van agressie en het aantal geweldsincidenten tegen moskeeën en andere islamitische instellingen werd structureel onderschat en bleef onderbelicht in de media.
Saida Derrazi van het in 2013 opgerichte Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) sprak van een ‘collectief bagatelliseren van islamofobie’:
"Dat sprake is van een groeiende haat tegen moslims, wil maar niet tot de gevestigde politieke orde en de reguliere journalistiek doordringen, ook al wordt daar al jaren voor gewaarschuwd. De kloof tussen moslims en niet-moslims wordt steeds dieper. We zien dat anti-islamgeweld door overheidsfunctionarissen plichtmatig wordt veroordeeld, maar dat actief beleid uitblijft. Het vertrouwen in de rechtstaat slinkt."
Politicoloog Rob Witte noemde het in de Volkskrant opmerkelijk dat anti-moslimgeweld meestal wordt geïndividualiseerd of wordt teruggebracht tot een beperkt groepje, terwijl geweld ‘uit de moslim- of Marokkanenhoek’ al snel geframed wordt ‘als iets collectiefs:
"Daar is veel meer politieke ophef over, dat weer resoneert in de reguliere media. Door de lauwe politieke reacties voelt de moslimgemeenschap zich buitengesloten. De politiek zou meer urgentie moeten uitstralen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.