Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vakbond FNV komt zelf niet over de brug met loonsverhoging, medewerkers gaan staken

  •  
01-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3735 keer bekeken
  •  
ANP-467755537

Medewerkers van vakbond FNV gaan dinsdag staken bij de vakbond zelf. Dat meldt ANP. Volgens FNV-bestuurder Judith Westhoek, die namens het personeel van de bond onderhandelt over de lonen, zou FNV zijn eigen mensen namelijk een hogere loonsverhoging moeten geven. "FNV’ers hebben net zo goed recht op eerlijke cao-afspraken die passen bij deze tijd", laat ze weten.

De staking duurt dinsdag naar verwachting de hele dag. Westhoek denkt dat verspreid over het land honderden van de circa 1700 FNV-medewerkers meestaken. "FNV is ook gewoon een bedrijf, met een facilitaire afdeling, ICT, financiën, juridisch medewerkers en mensen op het contactcenter", legt ze uit. Doordat veel van deze mensen hun werk neerleggen is de kans aanwezig dat de bond op dinsdag slecht of niet bereikbaar is. Geplande stakingen in andere sectoren gaan wel gewoon door.

Het stoort FNV-medewerkers dat ze zelf de laatste tijd de ene na de andere staking opzetten en voor medewerkers in andere sectoren hoge loonsverhogingen eisen, terwijl het loonbod van FNV zelf niet voldoende is om de inflatie te compenseren. Met eigen personeel wil de bond een driejarige cao afsluiten waarbij mensen er per 1 mei dit jaar tussen de 3 en 7 procent op vooruitgaan. Voor latere jaren wordt de inflatie wel gevolgd, maar tot maximaal 5 procent. Westhoek eist een volledige inflatiecorrectie en wil dat het door de bond voorgestelde plafond van tafel gaat.

Dat FNV-personeel daarom zelf overgaat tot een staking, gebeurt volgens Westhoek niet zomaar. "Zolang ik hier werk heb ik dat nog niet meegemaakt." Westhoek bekent zelf ook wel zorgen te hebben dat de actie de geloofwaardigheid van de vakbond kan aantasten. "Maar dit is waar wij voor staan. Als we het dan bij onszelf laten gebeuren, is dat ook niet uit te leggen."

Meer over:

nieuws, fnv, stakingen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.