Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Vakantiegeld? Ik zeg zonnepanelen!

  •  
15-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zonnepanelen

© Cc-foto: Maria Godfrida

Volgens het CBS geeft een gemiddeld gezin € 2200 per jaar uit aan vakantie. Voor zo’n € 2500 heb je zeker vier zonnepanelen.
Het ziet er niet best uit voor de vakantieplannen voor menigeen. Een fijne vakantie naar verre oorden zit er niet in. Zomaar naar een Nederlands vakantiepark gaat ‘m ook niet worden, helaas. De coronacrisis gaat er helaas toch voor zorgen dat de vakantiebestemming “thuis” wordt. Dat is niet leuk voor heel veel mensen. Maar het is niet alleen slecht nieuws. Het biedt ook kansen om het leven voor heel veel jaren een stuk goedkoper te maken.
Volgens het CBS geeft een gemiddeld gezin € 2200,- per jaar uit aan vakantie. Veelal wordt dat ruim gedekt door het vakantiegeld dat men in mei krijgt. Dat geld kun je tegen 0% rente op de bank zetten, omdat reizen er toch niet in zit. Maar je zou het ook nu kunnen investeren in zonnepanelen. Voor zo’n € 2500,- heb je er zeker 4. Daarna gaat voor een jaartje of 25 je elektriciteitsrekening flink omlaag. Het is niet denkbeeldig dat je energierekening met € 25,- per maand omlaag gaat.
Woon je in een appartementencomplex, dan zou je met de vereniging van eigenaren nu je slag kunnen slaan. Want eigenlijk merken we nu niet zoveel van het financiële offer dat voor verduurzaming wordt gebracht. Met een paneeltje of 30 zijn zomaar de energiekosten van de liften, gezamenlijke verlichting en intercomsystemen afgedekt. Met een paneeltje of 10 meer ook nog de verlichting van de parkeervoorziening. Dat moet toch te doen zijn, dat dak is toch leeg.
Er zullen best wel wat beren op de weg te vinden zijn. Maar laten we eerlijk zijn: zonnepanelen zijn niet alleen groen. Het is ook gewoon kassa!
Kortom, maak van een nood een deugd. Gebruik dit onfortuinlijke moment om iets goeds te doen. Gebruik uw geld goed en zorg ook nog eens voor werkgelegenheid.  Dus vakantiegeld? Ik zeg zonnepanelen!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (86)

Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 8:37

Is het nog steeds zo dat mensen gemiddeld na zeven jaar verhuizen? In dat geval is een investering in zonnepanelen financieel niet lonend voor een individu, als je het pas na 20 jaar terugverdient.

JoBa2
JoBa219 apr. 2020 - 17:42

Wellicht kunt u deze cijfers even checken over de AOW. Pensioen komt daar bovenop. https://www.voorplussers.nl/2019/12/14/aow-bedragen-en-vakantiegeld-vanaf-1-januari-2020/ Deze cijfers hoef ik helemaal niet te checken heer Blokhuizen. Ik heb zelf AOW en weet heel goed wat er maandelijks binnenkomt. En dat daar pensioen bovenop komt weet ik ook. Maar daar gaat het helemaal niet om!!! Pensionda zegt namelijk "( en in de AOW krijg je geen 2000 euro vakantiegeld hoor)". En dan komt u met reguliere AOW bedragen en pensioen, slaat nergens op. In de AOW krijg je geen 2000 euro en dat klopt als een bus. Vorig jaar voor een stel € 575 p.p. en dat is geen 2000 euro en kun je geen paneeltjes voor kopen. Het lijkt er sterk op dat u niet de moeite neemt de commentaren op uw column nauwkeurig te lezen. Of komt de reactie u niet goed uit en is het een afleidingsmanoeuvre?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen19 apr. 2020 - 7:54

@ JoBa Wellicht kunt u deze cijfers even checken over de AOW. Pensioen komt daar bovenop. https://www.voorplussers.nl/2019/12/14/aow-bedragen-en-vakantiegeld-vanaf-1-januari-2020/ @ Pensoionada Ik heb uw bijdrage zeker wel gelezen. Mijn rekenvoorbeeld onderbouwt mijn stelling in mijn column. Het is niet 1 op 1 van toepassing op uw situatie, maar ook niet op grotere complexen. Ik schrijf over andere situaties dat er best leeuwen en beren op de weg worden aangetroffen. Dus ik begrijp uw felle reactie niet goed. Jammer dat u en uw medebewoners niet willen investeren. En het lijkt mij sterk dat je 40 zonnepanelen op een apartementencomplexje van 10 appartementen krijgt en ook dezelfde kosten maakt. U moet dat wel terugrekenen naar uw eigen situatie. Ook is het belangrijk om het terug te rekenen naar de eigen behoefte. Met 10 appartementen heb je slechts max 1 lift. Bij 40 heel vaak al 2. Bij galerijflat heb je heel veel buitenverlichting, bij inpandige entrees niet. Dus die behoeften liggen anders, dus ook de kosten. Maar het belangrijkste argument om het niet (meestal helemaal gratis) te laten onderzoeken is dat men het gewoon niet wil. Daar zoekt u argumenten bij, zo lijkt het. En met die algemene reserve mag heel veel. En uw vereniging laat het dan liever staan op de bank, waar je dan rente voor betaalt en niet ontvangt. Ik vind dat niet handig en verstandig. Want na de investering gaan de maandelijkse kosten flink omlaag en kan ook de algemene reserve weer worden aangevuld door het niet 100% teruggeven van die kostenbesparing aan de bewoners. Als u een 8020% regeling maakt bent u in 6 jaar weer op hetzelfde niveau als nu en is het daarna 20 jaar kassa, voor u en de bewoners na u.

Pensionada2
Pensionada216 apr. 2020 - 18:12

Ik heb een appartement in een complex van 10 appartementen. De meeste bewoners zijn ruim boven de 75 met sommigen bewoners die boven de 80 zijn. Zij voelen niets om op hun leeftijd nog een investering te doen in zonnepanelen.

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 apr. 2020 - 8:08

Tja, Je zou ze moeten voorrekenen dat het gewoon geld verdienen is en dat ze er niets van merken. Ook zou je kunnen vertellen dat schone energie in het belang is van kleinkinderen.

Pensionada2
Pensionada217 apr. 2020 - 14:21

Wat een onzin. Dat ze er niets van merken. Ze moeten eerst even enkele duizenden euro’s neertellen ( en in de AOW krijg je geen 2000 euro vakantiegeld hoor). De terug verdien tijd is 10 jaar en de meesten vrezen toch echt dat ze die tijd niet meer te leven hebben.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 apr. 2020 - 10:19

@Pensionada Heeft u de column wel helemaal gelezen? Het lijkt erop dat u die moeite niet heeft genomen. Waar pleit ik ook alweer voor? Wellicht kunt u ook nog even checken wat ik in de column schrijf over appartementen....... En wellicht heeft u ook de strekking van mijn reactie niet begrepen. De 2e zin in mijn reactie staat de reden waarom je het wel zou kunnen doen. Heeft u ook teruggerekend wat een zonne-installatie gaat kosten als u er 40 plaatst en deelt door 40 appartementen? Ik reken het even voor u uit € 20.000,- : 40 = € 500,-. Hoeveel is het vakantiegeld van een gepensioneerde? Alleen al (afgerond) AOW € 1100,- voor een alleenstaande en € 1550,- voor een stel. Wellicht kunt u nu uw mening bijstellen ;-) Fijn weekend :-)

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 apr. 2020 - 13:00

Nabrander, Zit er geen vermogen meer in de onderhouds- en algemene reserve van het complexje? Daar kan het ook nog uit. Maar goed........... Je kunt het ook nog meenemen in de servicekosten van het complexje. Allemaal mogelijkheden!

Pensionada2
Pensionada218 apr. 2020 - 17:12

Alfred: heb jij mijn commentaar niet gelezen? Het lijkt erop dat jij ook niet die moeite heeft genomen. Jij schrijft dat we 20000 euro kunnen delen door 40 appartementen. Maar dan moeten we er wel eerst 30 bij bouwen want we zijn maar met 10 appartementen. Dus die 2000 euro per appartement geld nog steeds. We hebben inderdaad een VVE en die spaart zoals wettelijk verplicht volgens MJOB voor toekomstig onderhoud. Daar zomaar geld uithalen voor zonnepanelen zou inderdaad leiden tot een verhoging van de maandelijkse bijdrage. Dit kan alleen met algemene goedkeuring van de leden van de VVE en die algemene goedkeuring is er niet.

JoBa2
JoBa218 apr. 2020 - 20:07

Alleen al (afgerond) AOW € 1100,- voor een alleenstaande en € 1550,- voor een stel. Wellicht kunt u nu uw mening bijstellen???????????????? We hebben het toch over vakantiegeld van een gepensioneerde en niet over reguliere AOW. Die reguliere AOW heb je echt wel nodig om van te leven, daar kun je geen zonnepaneeltjes van kopen al is het volgens u alleen maar KASSA!. Vakantiegeld AOW vorig jaar voor een stel ongeveer € 575 p.p. Ik denk dat pensionada dat bedoelde met " en in de AOW krijg je geen 2000 euro vakantiegeld hoor ". En daar heeft pensioanda natuurlijk helemaal gelijk aan.

JoBa2
JoBa216 apr. 2020 - 18:00

Even een snelle rekensom n.a.v het artikel van meneer Blokhuizen. Investering € 2500. Opbrengst € 25 per maand is € 300 per jaar. Terugverdientijd 8 jaar en 4 maanden. Na 10-12 jaar moet de omvormer worden vervangen, zeg € 1200. Komt weer 4 jaar bij. Totale terugverdientijd is dan 12 jaar en 4 maanden. Dan moet het blijken wat de panelen nog opleveren. Een investering die vanaf dag 1 flink geld oplevert? Niet overdrijven meneer Blokhuizen. En er zit geen subsidie meer op maar de BTW kan worden teruggevraagd. Toch ook een soort subsidie. En maar goed ook anders wordt de terugverdientijd nog aanmerkelijk langer. Heb overigens sinds 5 jaar 10 zonnepanelen op dak.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 apr. 2020 - 8:04

BTW teruggave is geen soort van subsidie. Die BTW teruggave, ik heb het hieronder al uitgelegd, is het gevolg dat zonnepaneelbezitter worden gezien als mini energiebedrijven. Kleine ondernemers dus. Daar hebben ze niet voor gekozen, maar is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof. Die uitspraak kwam na klachten van energiebedrijven die zonnepaneelhouders van vals concurrentie beschuldigde. Die uitspraak was een enorme tegenvaller voor de energiebedrijven....... Dat heeft het Europese Hof rechtgezet door zonnepaneelhouder gelijk te stellen met energiebedrijven. Vervolgens vallen zonnepaneelhouders onder de kleine ondernemersregeling, die voor iedere ondernemer geldt. Dus mag men de btw aftrekken. Kortom, geen subsidie, maar gewoon belastingwetgeving die ook van toepassing is voor grote energiebedrijven. Die betalen immers ook geen BTW over de aanschaf van hun zonneparken. Het is gelijkstelling.

JoBa2
JoBa218 apr. 2020 - 19:56

Nee geen subsidie, klopt helemaal maar dat zei ik ook niet. Met " soort subsidie " bedoel ik dat je van de rekening die je van de leverancier krijgt een gedeelte terug kan vragen. En ik bedoel dat dat maar goed is ook want anders wordt de terugverdientijd nog een stuk langer ( zie mijn berekening die ik heb gemaakt met de gegevens zoals door heer Blokhuizen gebruikt in zijn column. Ik wil hierbij de mening van heer Blokhuizen nuanceren. Het is niet een investering die vanaf dag 1 geld oplevert en echt niet alleen Kassa!! En ik kan het weten want ik heb zelf ook zonnepanelen. Volgens mij levert het pas geld op als je de investering er uit hebt. En wat die al veel genoemde einde saldering betreft, ze gaan echt wel een manier vinden om ook bij de " domme " meters de teruglevering te registreren. Echt helemaal onterecht want, zoals heer Blokhuizen opmerkt, ze gaan het weer verkopen als groene stroom tegen de marktprijs. En tot slot, ik ben nog altijd tevreden dat ik zonnepanelen heb gekocht maar daar zijn ook andere redenen voor.

Ivan61
Ivan6116 apr. 2020 - 11:09

Wat een goede tip Alfred. Ik heb ze al en dat jij moeite neemt om deze column te schrijven om medemens te helpen vind ik geweldig.

Frits Jansen
Frits Jansen16 apr. 2020 - 6:14

Vakantie is een uitgave, een zonnepaneel is een investering. Ze zeggen dat zonnepanelen op den duur zeker rendabel zijn, temeer omdat de techniek niet stilstaat, en ze een steeds beter rendement geven voor een lagere prijs. En geld lenen kost tegenwoordig niets meer. Hier hebben we meer marktwerking nodig! Wel jammer dat flatbewoners zoals ik geen eigen dak hebben.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen16 apr. 2020 - 7:42

Beste mijnheer Janse, Juist voor flatbewoners doe ik een suggestie in mijn artikel. Leg dat voor aan de vereniging van eigenaren. Als u een uitgave niet kunt doen, doe dan met dat geld een investering dat direct en 25 jaar lang gewoon flink geld oplevert. Dat is mijn verhaal.

Erik Tervoort
Erik Tervoort15 apr. 2020 - 19:41

Mensen hier die zeggen dat zonnepanelen niet renderen hebben geen gelijk: Ik heb vorig jaar 41zonnepanelen laten leggen plus 2 batterijen van 20,5 kWh. Bij elkaar € 21.500,-- Per jaar levert het € 2.500,-- op, dus na 8/9 jaar terugverdiend. En dat is zonder subsidie en niet afhankelijk van salderingsregeling. Een en ander is wel afhankelijk van je dakontwerp en locatie van je huis.

7 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2020 - 1:15

item Je vertelt er niet bij dat je afhankelijk bent van de provider hoeveel je krijgt, zog zou krijgen voor de elektriciteit die je terugveert. Die zou weleens flink omlaag kunnen gaan.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen16 apr. 2020 - 9:00

Beste Minoes, U vergist zich over wat je krijgt voor je stroom. Hieronder wordt meerdere malen al gesproken over de salderingsregeling. Dat is een regeling dat je de zelf opgewekte stroom mag aftrekken van de geleverde stroom. Bij slimme meters gebeurt dat met een aparte meter. Bij een oude "draaischijfmeter" gebeurt dat automatisch, omdat die gewoon achteruit draait. Tip: als u de slimme meter aangeboden krijgt..... niet accepteren. Die meter is niet verplicht en het heeft grote voordelen bij het plaatsen van zonnepanelen. Uw netbeheerder doet wel eens alsof u het moet accepteren, maar dat is niet zo. Het EU Hof heeft dat bepaald. Dus dat verhaal over omlaag gaan van terugleveringsvergoeding is dus nog wel een dingetje. Tienduizenden hebben geen slimme meter, want die is niet verplicht, en die zouden dan anders worden behandeld dan mensen die wel een slimme meter hebben. Dat zal nog knap lastig worden voor de energiebedrijven om dat rond te krijgen. Het is niet voor niets al 4 keer uitgesteld in de afgelopen 13 jaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2020 - 13:02

Alfred Blokhuizen Net te laat, helaas, paar weken geleden gebeurd, tegen mijn wijze raad in. Nog steeds zijn er mannen die niet naar wijze vrouwen willen luisteren. :) Die salderingsregeling zoals die nu is, zou die niet weer aan veranderingen/nieuwe regels, onderhevig zijn. Dat is wat ik begrepen had.

4Vier!
4Vier!16 apr. 2020 - 15:02

Alfred Blokhuizen 16 april 2020 at 11:00 Bij mijn moeder was het verplicht, haar meter-type stond op een lijst van een agentschap dat verplicht (veiligheid) vervangen moest worden....

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2020 - 15:54

Ik weet niet hoe dat is als je in een huurhuis zit. Volgens mij komen ze dan gewoon zeggen dat ze hem gaan vervangen!

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen16 apr. 2020 - 17:27

@ Minoes & Klavertje 4 De netwerkbeheerders doen er alles aan om slimme meters geplaatst te krijgen. Soms gebruiken ze daar ontoelaatbare methodes bij. Dat de analoge meter onveilig zou zijn moet de netwerkbeheerder aantonen. Dat doen ze nooit. Je zegt gewoon nee en dan gaan ze weer..... Bekend fenomeen is het sturen van een "afspraak". Dat is geen afspraak, want een afspraak maak je met z'n 2-en. Opeens staat er een man voor je deur die zegt dat de meter moet worden vervangen. Dat klopt dus ook niet Die slimme meter is uitsluitend en alleen in het belang van de energiesector en niemand anders. Dus wat mij betreft kun je er voor kiezen om er niet in te trappen. Ik vind het schandalig dat de overheid, want de netwerkbeheerders zijn overheidsbedrijven, mensen niet correct behandelt.

Willem D2
Willem D216 apr. 2020 - 18:50

Beste mensen, Erik heeft accu’s. Salderen is dus niet aan de orde......

itsme3
itsme315 apr. 2020 - 19:08

@alfred "Op zonnepanelen zit geen subsidie meer." Zonnepanelen worden tot op het bot gesubsidieerd. Je krijgt de btw op de aankoop terug. Je betaald geen energiebelasting en er is nog altijd de salderingsregeling.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 20:24

Uhhhhh.... wta krijgen we nu? Ze worden niet gesubsidieerd, al jaren niet meer. Hoe komt u daarbij? Google FF en u weet het. En sinds wanneer moet je belasting betalen over je zelf gemaakte energie? Wat is dat voor een flauwekul. En de salderingsregeling is dat je niets aan je energiebedrijf betaalt voor zelf gemaakte energie. Je betaalt alleen wat je gebruikt. Dat is de regeling. Ook dat is geen subsidie. Ik geloof niet dat u eerst uzelf heeft geïnformeerd over dit onderwerp.

itsme3
itsme315 apr. 2020 - 21:45

Wordt u zelf ook niet moe van uw eigen factfree gel*l Energiebelasting wordt betaald over het verbruik van energie niet over het maken van energie. En wanneer u brandstof gebruikt om energie te maken dan betaald u er accijns over. Behalve bij zonne energie natuurlijk, want dat wordt gesubsidieert. De salderings regeling is dat het energiebedrijf u een hogere prijs betaald voor de energie dan waarvoor ze het zelf kunnen maken. En ze hebben nog een afnameplicht ook. Ongeacht of ze die energie nodig hebben. Wacht maar tot hij is afgeschaft, dan zult u zien hoeveel subsidie in deze regeling zit.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen16 apr. 2020 - 8:43

Geachte heer Itsme, Jammer dat u anoniem reageert. Heeft u iets te verbergen? Vanwaar die verbale agressie? Ik vind uw taalgebruik ongepast en grof, terwijl u ook nog abuis bent. Ik zal het nog een keer uitleggen. Over energie die je niet koopt, betaal je geen energiebelasting. Op de aankoop van zonnepanelen zit geen subsidie. De salderingsregeling is geen subsidie. Het is een verrekening van gebruik en levering. Dus gewoon geen subsidie. Kortom je betaalt wat het energiebedrijf heeft geleverd. Het enige is dat het energiebedrijf minder omzet. Voor het gebruik van het netwerk, waarop je je energie zet, betaal je vastrecht. Maar dat betaal je aan de netbeheerder en niet aan een energiebedrijf. Deze zaken dient u uit elkaar te houden. Wat u zegt is eigenlijk dat u het normaal vindt dat je zelf energie maakt, je het verplicht moet verkopen aan een energiebedrijf en dat je het dan met winstopslag, accijnzen en btw weer moet terugkopen. Dit terwijl het energiebedrijf er niets voor heeft gedaan en ook geen investeringen heeft gedaan. Gratis geld verdienen dus. Verder kunt u niet kiezen aan wie u uw energie verkoopt. dat is gedwongen dezelfde partij als van wie u koopt. Dat is verplichte winkelnering. Dat is niet toegestaan. Vindt u dat zelf ook niet raar? Zou Vattenfall ook belastingen, winstopslag en btw moeten betalen voor de stroomkosten van de eigen verlichting op de centrale? Wat denkt u zelf? Nou, ik heb het uitgezocht..... nee dus. Overigens betaalt het energiebedrijf 7ct per kWu bij overproductie bij zonnepanelen. Zij verkopen die energie weer als "groene energie" voor ongeveer 23 ct aan anderen. Wettelijk gezien ben je als zonnepaneelbezitter een mini energiebedrijf en dus ook belastingplichtig. Zo heeft het Europese Hof bepaald, nadat energiebedrijven hadden geklaagd over oneerlijke concurrentie. De salderingsregeling is dus feitelijk een levering tussen energiebedrijven, met gesloten beurzen. Door de geringe omzet valt de zonnepaneelhouder onder de kleine ondernemersregeling. Daarmee vervalt een administratie- en omzetbelastingbetalingslicht, zoals bij alle mini ondernemers. Voor de meelezers: laat u niet afschrikken, want de Belastingdienst maakt het heeeeeel makkelijk om niet in administratieve rompslomp terecht te komen. De afschaffing van de salderingsregeling staat al 13 jaar op de agenda en is al 4 maal uitgesteld. Dat gaat steeds niet door, vanwege juridische problemen op het gebied van administrering van levering aan het net. De slimme meter is immers door het Europese Hof onverplicht verklaard. Dat is een groot juridisch probleem, immers teruglevering kan niet worden gemeten. Schatting in een vrije markt is niet aan de orde. Ook ontstaat er een probleem bij de heffingen belastingen, omdat je dus juridisch gezien een energiebedrijf bent. Maar dit nog even terzijde. Dus, als u de volgende keer weer direct, en lekker anoniem, een hoge toon aanslaat zou het u sieren eerst alles goed uit te zoeken en weten tegen wie u tekeer gaat. Geniet van de zon! Hier is het weer een dag die flink veel energie oplevert. :-) Kassa!

Thuiszitter
Thuiszitter15 apr. 2020 - 16:30

En vanwaar kan ik in de maand juli - augustus niet op vakantie in eigen land ? China had 8 weken lockdown en dan langzaam terug naar het normale. Wij hebben er nu 4 opzitten . Half mei en juni om weer langzaam terug te komen. In juli zijn de campings weer toegankelijk verwacht ik, zo ook de horeca. Mijn cardioloog maakt weer afspraken hem te kunnen bezoeken vanaf 1 juli . Heeft Blokhuizen aandelen in de zonnepanelen? vraag ik mij af, een huiseigenaar snapt zelf heel goed wat hij aan zijn eigendom wil veranderen of verbeteren. En dan nog maar niet te denken aan de velen ondernemers en werknemers die een behoorlijke strop hebben geleden door de maatregelen . Die zijn blij dat ze het leven hebben.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen16 apr. 2020 - 8:47

Is lezen van een korte column lastig? Uw reactie gaat er namelijk inhoudelijk niet over. Ik wens u overigens alle gezondheid toe. Ik zie dat u hartpatient bent. Dat gun ik niemand. Geniet van de zon!

Bromsnor3
Bromsnor315 apr. 2020 - 16:29

Heb voor €5000 op mijn dak gelegd. Terugverdientijd theoretisch 7-8 jaar. In de praktijk zeker het dubbele. Dan zijn je panelen waarschijnlijk al op en kun je opnieuw beginnen. Als straks de salderingsregeling wordt aangepast zal het nog langer duren voordat je je panelen hebt terugverdiend.

KM2
KM215 apr. 2020 - 16:19

Zonnepanelen, het nieuwe asbest. En wat als er de komende jaren ineens een giga-stroom van afgeschreven panelen naar de mileustraat gaat? Het is nu nog gratis, maar reken maar dat er voor betaald moet worden. Daar gaat iedereen nu de mist in met de rekenplannetjes (om nog maar te zwijgen over de profielen, hakenboutjes en de veelal foute berekeningen van hoek en niet te vergeten draag/trek-kracht van het dak). Lekker rendement in de middag, maar niks in de nacht/ochtend, zoek maar eens op "duckcurve". En 2500 euro voor 4 panelen?!!! Holy cow, is het frame van goud gemaakt? Of zit er in de berekening een middenspanningskabel van 50 meter? Ik heb de afgelopen 3 jaar ongeveer 220.000 panelen geplaatst (inclusief constructie) op grote zonne-parken, maar hoe meer je er vanaf weet, hoe meer het je tegen gaat staan... en heel veel jaren plezier, absoluut niet, het rendement van de panelen neemt relatief snel af en je omvormer gaat in 20 jaar zeker 2 vervangen moeten worden of wordt nietmeer geupdate met nieuwe software (Huawei omvormers binnen 3 jaar, kanjers!). Spanning staat en stroom loopt.

Max6
Max615 apr. 2020 - 16:07

Ik denk niet dat je mensen nu moet aanraden om 4 zonnepanelen te nemen... ik denk dat dan de kosten van de omvormer (+ vervangen over 10-15 jaar) + de installatie kosten in verhouding te veel geld kosten... als je dan ook nog meeneemt dat de salderingsregeling wat minder gunstig wordt, dan denk ik dat je flink moet rekenen (en een dak in de juiste richting/hoek moet hebben) wil dit voordelig zijn.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 20:26

Meeste bedrijven geven 20 jaar garantie. Vraag eens vrijblijvend een offerte aan. Ze leggen het u graag uit.

Buitenstaander
Buitenstaander15 apr. 2020 - 15:53

Slimme man, die Alfred: Zonnepanelen = niet op vakantie = niet vliegen = niet via Schiphol = geen geluidsoverlast…. En ik maar denken waarom gaat Alfred t nu ineens over zonnepanelen hebben? :-)

Salama.
Salama.15 apr. 2020 - 15:44

Ik zou heel graag zonnepanelen willen hebben. Helaas heb ik geen eigen huis en dan is het eigenlijk geen optie.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter15 apr. 2020 - 17:17

Je verhuurder gaat daar op een gegeven moment wel aan moet je dan maar denken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2020 - 1:20

Onze verhuurder deed dat al, moest dan m te beginnen al, ik dacht 30 euro in de maand, betalen aan de zonnepanelen. Had uitgerekend dat ik dan zelf als huurder die panelen aan het betalen was, de subsidie meegerekend.

adriek
adriek15 apr. 2020 - 15:42

De ECB pompt duizend Miljard per jaar in de economie van de grote banken en het grote aandelenkansspel. Als ze dat geld in zonnepanelen hadden geinvesteerd waren we halverwege de energietransitie geweest en betaalden we (Europese burgers) honderden miljarden euro's per jaar minder aan oliestaten.

Robert Follon
Robert Follon15 apr. 2020 - 14:20

Je doet 'dubbel' iets goeds voor ons allen. Je neemt niet enkel zonnepanelen, je betaalt ook volgend jaar (en daarna elk jaar opnieuw) extra OZB over dat 'waardevermeerderende' zonnedak....

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 20:29

Dat waardevermeerdering is een hoax. Veruit de meeste gemeenten doen daar niet aan bij zonnepanelen, want anders halen ze hun transitiedoelstellingen niet. Er wordt wat verondersteld in het land. En dan nog....2000 meer betekent hooguit 1-2 tientjes extra belasting. Dat hal haal je er makkelijk uit.

JaapBo
JaapBo15 apr. 2020 - 13:54

Als je zonnepanelen nog terug wilt verdienen kun je beter snel zijn. Over enkele jaren wordt de salderingsregeling namelijk afgebouwd. Daarna is je zonne-energie waarschijnlijk veel minder waard, want als je panelen produceren dan is er extreem veel aanbod van elektriciteit en krijg je er bijna niks voor, terwijl als je afneemt (bijv. 's nachts of in de winter) je een veel hogere prijs betaald. De komende jaren mag je nog salderen, dus doe het snel! Overigens is 4 panelen wel schamel. Een gemiddeld gezin kan er beter 12 nemen. Dat dekt ongeveer het jaarverbruik.

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 14:05

Ach die salderingsregeling afbouwen. Dat wordt nog een dingetje. Ze kondigen het al een jaar of 10 aan. Duizenden zonnepanelenbezitters weigeren de slimme meter. De teruglevering is dan niet te meten. Daar loopt het al een jaar of wat op vast. Die slimme meter kan niet worden verplicht..... En we wonen in een land waar iedereen gelijk moet worden behandeld. En dan nog, de thuisaccu's worden ook met het jaar goedkoper. Die gaan dat probleem ook weer grotendeels oplossen. Dat gaat de netbeheerders ook weer veel geld kosten. Dan verliezen ze ook het vastrecht. Ik weet niet of ze dat echt willen. Je zou ook kunnen zeggen dat je het elektriiciteitsnet gebruikt als je accu en daar dus gebruiksrecht voor betaalt, in de vorm van dat vastrecht.

erikbos
erikbos15 apr. 2020 - 14:56

@Alfred Blokhuizen "Ze kondigen het al een jaar of 10 aan" En dat is dit jaar definitief geworden vanaf 2023 mag je elke jaar 9% minder salideren. "Duizenden zonnepanelenbezitters weigeren de slimme meter." Een slimme meter mag je weigeren, maar de netwerkbeheerder mag daarvoor in de plaats wel een "domme" meter installeren die de teruglevering meet, die mag je niet weigeren. " thuisaccu’s worden ook met het jaar goedkoper" En zijn nog steed peperduur, die verdien je niet terug. Ook al omdat je in de zomer dagelijks meer produceert dan er in zo'n thuisaccu past. En in de winter produceer je bijna niets en heb je het meeste stroomverbruik(zeker met een warmtepomp). Dus die aansluiting met vastrecht blijf je gewoon nodig hebben. Maar dit jaar nog zonnepanelen aanschaffen is een goede investering, over jaar 5 misschien niet meer, dus nu is wel het moment voor aanschaf.

korheiden2
korheiden215 apr. 2020 - 15:19

@Alfred: Een thuisaccu van Tesla kost volgens mij rond de 3500 euro en slaat ca 10kwh op. Dat is voor weinig mensen een optie, lijkt me.

adriek
adriek15 apr. 2020 - 15:45

Dankzij de slimme meter kun je de slimme vaatwasser op je eigen goedkope stroom laten draaien en 's nachts je huis verwarmen met de stroom die je in je autoaccu hebt opgeslagen. Alleen jammer dat er van al die slimme beloften nog niets waar is. De slimme meter is alleen slim voor het energiebedrijf omdat ze de meterstanden realtime kunnen uitlezen. Er zijn nog nauwelijks slimme vaatwassers, wasmachines of andere apparatuur te koop, en geen enkele elektrische auto kan energie terugleveren aan het net. Maar zonnepanelen verdienen zich voorlopig nog even terug.

korheiden2
korheiden216 apr. 2020 - 8:12

@Alfred: Ik dacht dat de slimme meter maar door een paar procent geweigerd wordt. Bovendien zal deze op den duur wel verplicht worden. Daarmee kan dan worden gespecificeerd hoeveel stroom je op welk tijdstip teruglevert, dus overdag als diezelfde stroom vrijwel niets waard is. Je kunt dus het beste je eigen stroom zelf gaan gebruiken, voor zover mogelijk.

Jorah
Jorah15 apr. 2020 - 13:47

Ik zat zelf te denken aan een nieuwe camera of een nieuw tele objectief. Wat ik overhoud zet ik wel weer op de spaarrekening.

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 14:33

Op de spaarrekening met 0% rente en een inflatie van 2%. OK......... Interessante manier van omgaan met geld. :-)

adriek
adriek15 apr. 2020 - 15:46

@Alfred vindt het uitgeven aan bier en bitterballen of aan een nieuwe auto (met dertig procent afschrijving per jaar) beter?

Jorah
Jorah15 apr. 2020 - 16:16

Een hele veilige manier van omgaan met geld. Zodra er hier iets vervangen moet worden in huis dan kan ik het probleemloos vervangen voor een nieuw exemplaar. Of het nou een auto is of een wasmachine. Zonnepanelen heb ik al gehad op mijn vorige huis. Aangezien we het huis een anderhalf jaar na plaatsing al weer verkochten was dat ook niet zo'n beste investering daarnaast is mijn huidige dak een stuk minder geschikt (oost/west) en zijn mijn energiekosten al behoorlijk laag (energieklasse A).

Willem D2
Willem D216 apr. 2020 - 18:58

Ik weet niet of die spaarrekening zo handig is. Gezien de enorme hoeveelheid euro’s die er in Frankfurt geproduceerd worden is de kans op hyperinflatie aanwezig.

Goverman
Goverman15 apr. 2020 - 13:46

Ai, deze suggestie komt drie jaar te laat... Wij hebben 14 stuks geïnstalleerd. Sindsdien word ik van een zonnige dag nog nét even wat blijer dan voor die tijd. Het is vooral een heerlijk overzichtelijk systeem: aansluiten en geen omkijken meer naar. Misschien een keertje per jaar schoonmaken (hoewel dat door regen eigenlijk niet echt nodig is) en na een jaar of tien is de omvormer aan vervanging toe. Tja... De salderingsregeling gaat eraf, dat is al bekend. Toch is de terugverdientijd bij normaal gebruik nog steeds minder dan zeven jaar.

Gi Raf
Gi Raf15 apr. 2020 - 13:42

''Volgens het CBS geeft een gemiddeld gezin € 2200,- per jaar uit aan vakantie. Veelal wordt dat ruim gedekt door het vakantiegeld dat men in mei krijgt.'' GL is en blijft toch altijd het speeltje van de rijke helft van Nederland dat niks beter te doen heeft dan laten zien dat ze het heel erg met zichzelf hebben getroffen. Op zich geen probleem zolang ze de subsidie op zonnepanelen ook maar zelf ophoesten. En niet afwentelen op die mensen die niet eens de poen hebben om op vakantie te gaan, laat staan poen voor zonnepanelen op de huurwoning. Een lage GL Blokhuizen energierekening is alleen weggelegd voor subsidieslurpers, niet voor arme mensen.

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 14:14

Wist u dat er op zonnepanelen al jaren geen landelijke subsidieregeling meer zit voor zonnepanelen? Is ook niet meer nodig, omdat ze zo goedkoop geworden zijn. Is het een idee om voortaan eerst even te checken of het klopt wat u meent? Google "zonnepanelen en subsidie".... als eerste kwam een artikel van de Consumentenbond naar boven. En jawel.... "geen subsidie". Mooie zonnige middag!

Gi Raf
Gi Raf15 apr. 2020 - 15:06

Alle begrip hoor Alfred dat je op je GL teentjes getrapt bent maar misschien moet je toch nog even verder klikken dan de consumentenbond. Dat de (landelijke) zonnepanelensubsidie lager is dan vroeger neemt niet weg dat er geen (landelijke) subsidie meer is. Neem nu alleen al de landelijke BTW subsidie op die krengen. Peanuts waarschijnlijk voor de rijke subsidieverslaafde GLer met villasubsidie, teslasubsidie, tweeverdienersubsidie, ZZPsubsidie, kinderopvangsubsidie etc. maar je weet wie het kleine niet eert ...... Is hoogstwaarschijnlijk een GLer met subsidie. Stuitend is ook het subsidierecht om stroom terug te leveren aan het net op het moment dat niemand, ook de GLer met zonnepanelen niet, om stroom verlegen zit. Tegen een prijs die vele malen hoger ligt dan waarvoor een vervuilende GL biomassacentrale met subsidie zelf stroom aanmaakt. Die stroomterugleversubsidie voor de zonnepaneel eigenaar brengt de biomassastroomproducent dan weer in rekening bij alle afnemers. Ook bij de mensen die zich geen zonnepanelen met subsidie kunnen veroorloven. Schande.

madbako
madbako15 apr. 2020 - 15:39

@Alfred Blokhuizen 15 april 2020 at 16:14 Wist u dat er op zonnepanelen al jaren geen landelijke subsidieregeling meer zit voor zonnepanelen? Dat klopt, maar.... Voor zonnepanelen is er geen landelijke aankoopsubsidie. Wel zijn er gemeenten met subsidieregelingen en speciale gunstige leningen. Ook de btw over je investering kun je terugvragen. Dat levert al honderden euro’s op.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 20:34

@ Gi Raf Nog een keertje Er is geen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen. Die is al jaren geleden afgeschaft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2020 - 1:25

Gi Raf Mijn vakantiegeld gaat ieder jaar helemaal op aan de eigen bijdrage ziektekostenverzekering. Kun je nagaan hoeveel dat is. En wij zijn niet de enigen.

madbako
madbako16 apr. 2020 - 16:55

@Alfred Blokhuizen 15 april 2020 at 22:34 @ Gi Raf Nog een keertje Er is geen landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen. Die is al jaren geleden afgeschaft. Dan ook nog maar een keertje voor jou speciaal: Wel zijn er gemeenten met subsidieregelingen en speciale gunstige leningen. Ook de btw over je investering kun je terugvragen. Dat levert al honderden euro’s op. Er is idd geen landelijke regeling meer, maar lokaal kan je ook nog aan je trekken komen. Heb het maar even in vet gezet opdat je er niet weer overheen kijkt

Bouwman2
Bouwman215 apr. 2020 - 13:39

Zolang de subsidie op nieuwe energie bestaat blijf ik maar in isolatie.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 14:30

Op zonnepanelen zit geen subsidie meer.

korheiden2
korheiden215 apr. 2020 - 13:30

Zonnepanelen zijn een goede investering voor wie het geld echt over heeft. Gezien de onzekere tijden denk ik dat velen het geld liever achter de hand houden. Wie weet voor een vakantie op een later tijdstip, of als appeltje voor de dorst.

1 Reactie
4Vier!
4Vier!15 apr. 2020 - 15:26

korheiden 15 april 2020 at 15:30 "of als appeltje voor de dorst." Hangt er misschien wel vanaf hoe dorstig je denkt te gaan worden. Ik kan me voor huizenbezitters juist wel voorstellen dat zonnepanelen of het isoleren van dak/vloer e/o buitenmuren nu best een appeltje voor de dorst is: minder hoge energiekosten in de periode erna, minder vermogen voor de belastingdienst om op te azen. Tenzij je vreest dat je je huis verkopen moet, dan heeft het geen zin want je investeringen verdienen zich bij verkoop niet terug.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal415 apr. 2020 - 13:30

ik lever en installeer ze voor 1650 , en dan zorg ik ook nog dat je BTW terug betaald wordt. Overigens : zonnepanelen beter idee dan al die energieslurpende lawaaiproducerende warmtepompen die door de Overheid door de strot van goedwillende bewoners wordt geperst.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 14:19

Dank voor uw reactie. Ik wilde niet te laag inzetten, anders krijg je daar weer commentaar op. Bij u dus 6 panelen voor de prijs van een gemiddelde vakantiebesteding. Mooi!

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2020 - 7:32

Ik meen dat mijn vriendin ook zoiets betaald heeft en inderdaad later geld teruggestort kreeg. Wat ik alleen wat griezelig vind is dat je het laatste jaar weleens hoort van het plotseling in brand vliegen van die dingen. Slecht vakmanschap?

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos15 apr. 2020 - 12:59

Alles liever dan Windmolens. In Nederland wil ik er ook een paar hebben. Het probleem is dat ik een rieten dak op mijn stolp heb. Ik wil ze daarom in de achtertuin leggen. Ik weet alleen niet of dat mag. Wanneer je ze aan je huis monteert, dan wordt dit als onlosmakelijk deel van het huis gezien. De OZB, huurwaardeforfait, waterschapslasten etc gaan dan gelijk verder omhoog door de meerwaarde op het huis.Dit kan zomaar een paar honderd euro per jaar schelen.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 14:17

Zie heer enkele leeuwen en beren die ik bedoelde. Veel gemeenten maken een uitzondering voor zonnepanelen, anders halen ze hun energietraditiedoelen niet (uh... Scrabble). Vraag uw gemeente. Ik weet zeker dat ze u verder willen helpen.

Daniel Blank
Daniel Blank15 apr. 2020 - 12:44

Ik denk voor menigeen dat die 2200 euro een appeltje voor de dorst zal zijn. Het zal voor velen toch moeilijk worden de komende periode. Is nobel je geld steken in werkgelegenheid van anderen, maar voor iedereen die leeft met financiele onzekerheid daarvoor zal dit budget misschien wel voor andere levensbehoeften worden gebruikt. Nobel streven, maar niet altijd even realistisch.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 13:45

Heeft u gelezen dat de energierekening per direct omlaag gaat, waar je dan je appeltje voor de dorst kunt opbouwen. En dat gaat dan tenminste 25 jaar door! Jammer alleen dat dat geen cent rent oplevert. Zonnepanelen hebben een rendement tussen de 8-12%. Dus sparen....mwa.... niet echt handig op dit moment. Dat kost geld. Geen rente en een inflatie van 2%.

Quint2
Quint215 apr. 2020 - 12:39

Ik ga liever op vakantie.

[verwijderd]
[verwijderd]15 apr. 2020 - 12:35

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 13:48

Ach Oma, dat is het lot van een columnist. Als je een mening hebt krijg je tegengas. Dat is OK zolang het maar netjes blijft, niet persoonlijk wordt en bij het onderwerp blijft. Dat is nog wel eens lastig voor de reaguurders. Fijn dat je het deze keer met me eens bent en het ook gewoon zegt. Super! :-)

4Vier!
4Vier!15 apr. 2020 - 15:30

Oma, ben het met je eens. En ja Alfred, dus zowaar met jou ook. Al is isoleren misschien nog handiger. Voor wat je niet hoeft te verwarmen of te koelen heb je ook geen energie nodig, en bovendien ook minder verborgen energiekosten/milieubelasting.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 apr. 2020 - 1:27

Alfred Ik vind reaguurders nu ook niet zo'n fijn woord.

Juppé🎗
Juppé🎗15 apr. 2020 - 12:27

Nooit gedacht dat ik het een keer principieel met de heer Blokhuizen eens zou zijn. Wel is vier panelen een beetje weinig en zitten er relatief veel initiële kosten in. Handiger om er in één moeite 8 of 10 te laten plaatsen.....

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 apr. 2020 - 13:30

Ik heb geen geschikt dak om ze op te leggen.

Juppé🎗
Juppé🎗15 apr. 2020 - 13:54

« Ik heb geen geschikt dak om ze op te leggen.« ......Dan houdt het inderdaad op, Danielle, er zijn wel ramen in ontwikkeling met cellen er in, maar dat wordt economisch nog niet verantwoord.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 apr. 2020 - 13:54

@ Juppe Kijk...zijn we het toch nog eens eens :-) Dat moet niet gekker worden ;-) Moet je wel weer € 4500,- hebben. Dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Maar als je toch niet met vakantie kunt....... Ik heb er al 22 jaar 16. Kortgeleden heb ik ze vervangen en heb nu overproductie. Ik heb geen elektriciteitsrekening meer en krijg 7,3 ct vergoeding voor de overproductie van de energiemaatschappij. Gewoon kassa dus.

Bert VanDuren
Bert VanDuren15 apr. 2020 - 12:23

Zonnepanelen in het zonovergoten Nederland.., nee ik heb liever kernenergie..

5 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r15 apr. 2020 - 13:21

Jij wilt een kernreactor op je dak???

Nico de Mus
Nico de Mus15 apr. 2020 - 13:23

Dat is hier nog steeds vloeken in de kerk. In menig ander land denkt men daar toch anders over.. https://www.world-nuclear.org/information-library/current-and-future-generation/plans-for-new-reactors-worldwide.aspx

Juppé🎗
Juppé🎗15 apr. 2020 - 13:49

Het is allebei redelijk schoon en nodig. Ik ben er ook geen voorstander van om hele stukken natuur vol te gaan zetten , maar op je eigen dak voor grotendeels eigen gebruik is het prima. Daarom wat meer dan de 1500W waar hier over wordt gesproken, dan kun je met een beetje plannen veel zelf gebruiken. Heb je een electrische auto dan is 4KW het minimum.

Mr Ed
Mr Ed15 apr. 2020 - 13:53

Ik weet niet of u daar een vergunning voor krijgt

adriek
adriek15 apr. 2020 - 15:53

Kernenergie van Thorium neem ik aan? Thorium dat vrijwel onbeperkt in ieders achtertuin op te graven is? In reactors die al tientallen jaren bijna klaar zijn? Kernenergie komt uit Uranium dat tegen enorme milieuschade gewonnen wordt, veelal in landen waar we net zo min zaken mee zouden moeten doen als met (veel) olieproducerende landen. Kernenergie is niet (alleen) vanwege de (mogelijke) gevaren een slechte oplossing. Het is duur, niet duurzaam, niet milieuvriendelijk.