Joop

Vakantie in Spanje niet zonder risico’s voor Nederlandse toeristen

  •  
19-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
885 keer bekeken
  •  
50133882188_b7b3cbdfc0_k

© cc-foto: Dirk Vorderstraße

Spanje handhaaft overtredingen van coronamaatregelen direct met harde hand. Zonder vriendelijke waarschuwing vooraf en het stil gedogen van ongehoorzaamheid aan regels, zoals Nederlanders in de coronacrisis in Nederland wel gewend zijn.
Nederlanders die straks met coronapaspoort of een negatieve PCR test afreizen naar De Spaanse zon zijn zich vaak niet bewust van de minder leuke kanten van de Spaanse samenleving. Zoals bijvoorbeeld het grote verschil in handhaving van coronaregels door de Spaanse overheid.
Spanje handhaaft overtredingen van coronamaatregelen direct met harde hand. Zonder vriendelijke waarschuwing vooraf en het stil gedogen van ongehoorzaamheid aan regels, zoals Nederlanders in de coronacrisis in Nederland wel gewend zijn. De Guardia Civil en de Spaanse politie treden bij elke overtreding van regels direct hard op. Met forse boetes. Maar ook kun je bij protest of ongehoorzaamheid direct afgevoerd worden naar een politiebureau. Argeloze Nederlandse toeristen moeten daar zolang de coronacrisis heerst, goed rekening mee houden. Spanje als politiestaat is in coronatijd nog steeds goed merkbaar.
Achter de gastvrije en vriendelijke buitenkant worden in coronatijd voor toeristen ook de minder leuke kanten van de samenleving zichtbaar. Veel armoede bij een groot deel van de bevolking en in vergelijking met Nederland zeer slechte sociale voorzieningen voor 80% van de Spanjaarden. De elite uitgezonderd. Corona heeft dat allemaal nog veel erger gemaakt. De gezondheidszorg ligt elke zomer altijd nagenoeg plat door vakanties, door corona nu helemaal. Vanwege overwerkte zorgmedewerkers en het door de overheid ontslaan van zorgmedewerkers die een tijdelijke aanstelling hadden om de corona pandemie te bestrijden. Een goede reisverzekering voor particuliere zorg is zeker geen overbodige luxe voor iedere toerist.
Voor een Nederlandse toerist is het belangrijk om te weten dat het algemene Spaanse zorgstelsel qua kwaliteit en veiligheid op plaats 19 in de meest bekende EU-ranglijst staat vermeld. Nederland op een mooie plaats 2! Direct na Zwitserland. (bron: EU Health Consumers Index 2018). Vergeleken met de hoogwaardige kwaliteit en veiligheid van de Nederlandse zorg is de Spaanse zorg over het algemeen van een behoorlijk mindere kwaliteit. Daarom is het altijd raadzaam om in geval van medische zorg, eerst zelf als toerist de onafhankelijke Spaanse ranglijst van de top 50 staatsziekenhuizen en particuliere ziekenhuizen 2020 te raadplegen. Doet u dat vooral voordat u met de alarmcentrale van uw eigen zorgverzekeraar belt. Dan kunt u zelf controleren of u naar een kwalitatief en veilig ziekenhuis door wordt verwezen.
Er zijn Nederlandse zorgverzekeraars die onder de EU-richtlijn voor niet-gecontracteerde zorg 2011/24/EU voor hun verzekerden gecontracteerde zorg aanbieden in Spanje. Dat kan tot verwarring leiden bij argeloze Nederlandse verzekerden van die zorgverzekeraars. Die zorg hoeft namelijk door de zorgverzekeraars niet gecontroleerd te worden op kwaliteit en veiligheid. Als er onverhoopt iets mis gaat in de behandeling moet de verzekerde dat zelf onder toepassing van uitsluitend het Spaanse recht en met de Spaanse zorgautoriteiten oplossen. De Nederlandse zorgverzekeraars blijven dan passief en verwijzen u voor klachten naar de zorgbehandelaar en de Spaanse autoriteiten.
Groot bijkomend probleem in nagenoeg alle Spaanse ziekenhuizen is de taalbarrière. Engels wordt nauwelijks gesproken en verstaan. Spaans wordt in Spanje gezien als de belangrijkste internationale taal welke in de wereld het meest wordt gesproken. Ook academici waaronder artsen spreken nagenoeg geen Engels. Dat is voor Nederlandse patiënten die geen Spaans spreken maar wel Engels of Frans een risicofactor voor een veilige zorgbehandeling. Om  commerciële redenen vermelden veel particuliere ziekenhuizen dat ze tolken in dienst hebben. Maar dat is vaak een slim verkooppraatje om rijke Noord Europese verzekerden binnen te kunnen halen. Vaak betreft het een klein team van Spaanse medewerkers in het ziekenhuis die op de afdeling buitenland werkzaam zijn.
Voor alle Nederlanders die heerlijk gaan feesten en beesten in Spanje deze zomer is nog een laatste waarschuwing op zijn plaats. Als u met de Spaanse politie of het strafrecht in aanraking komt zult u hulp van de Nederlandse overheid of ambassade niet snel krijgen. Dat komt omdat Nederland zich niet kan en mag bemoeien met interne aangelegenheden van Spanje. Die regel neemt de Nederlandse overheid in Spanje heel serieus.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zolang corona nog heerst is een vrij en blij genieten van de Spaanse zon nog steeds mogelijk. Maar wel met strikte in achtneming van de Spaanse wet en regelgeving, de Spaanse handhaving ervan en niet te vergeten een van Nederland sterk in negatieve zin sterk afwijkend Spaans gezondheidssysteem. Ongeacht of het gecontracteerde of niet- gecontracteerde zorg van uw Nederlandse zorgverzekeraar betreft.
Het is maar dat u het weet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

oxtan
oxtan23 jun. 2021 - 5:51

Alweer een zwartmakend stukje van dhr Kerstholt over Spanje... Het is zo transparant, en de reden: Spanje heeft goedkeuring gekregen van de EU Commissie voor het herstelplan. Dat vindt dhr Kerstholt niet zo leuk (zie zijn vorig stuk daar over: https://joop.bnnvara.nl/opinies/spanje-zal-met-herstelplan-schuld-aan-eu-nooit-kunnen-terugbetalen). Maar, treur niet: er gaat nog 70 miljard euro die kant op, dus we mogen de komende maanden meer van deze econoom hierover verwachten. Gelden de huisregels van joop ook voor de columnisten? In het bijzonder "beschuldigingen bevatten zonder bewijzen" (zie https://joop.bnnvara.nl/over-joop). Want de hele artikel barst hiervan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jun. 2021 - 8:07

Een familielid heeft ruim twintig jaar in Spanje gewoond en zou het hier totaal mee oneens zijn. Het enige probleem, de wachtlijsten. Echter daarvoor kun je indien gewenst een particuliere verzekering afsluiten naast de sociale verzekering. Met de kwaliteit was helemaal niets mis. Het mooie is dat het voor iedereen toegankelijk is, want sociale verzekering, met hier en daar een kleine extra bijdrage voor bepaalde medicijnen. Voor het overige moet je denk ik vooral naar de Nederlandse verzekeringen kijken die het laten afweten wat betreft vakantiegangers.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jun. 2021 - 8:22

Deze regering heeft de bijstand voor gezinnen in het begin van de crisis als eerste al omhoog geschroefd. Is er nog armoede ja. Is die er in Nederland ook? Ja. Je moet het wel willen zien en niet in je bubbel blijven zitten. Bovendien waren de prijzen en kosten levensonderhoud daar heel lang veel en veel lager dan in Nederland.Ook de belastingen zijn anders. Natuurlijk is het een land dat nog niet zolang democratie heeft en vereist dat veel snellere aanpassingen, De Guardia Civiele is inderdaad streng en is ook in Spanje niet altijd geliefd. Ook dat kost tijd. Ik mag hopen dat het niet vergeleken behoeft te worden met hoe het eraan toegaat in Nederland. Is dat zoals het zou moeten zijn? Voor het overige zou het ook in de schoenen geschoven kunnen worden van hoe Nederland opereert in het buitenland als het om veroordeelden gaat. Dat is niet bepaald om over naar huis te schrijven. Ik kan ook enkel oordelen over hetgeen ik weet van horen zeggen en van wat ik lees. En dat zal inderdaad niet alles zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jun. 2021 - 8:23

Ik denk dan ook dat de waarheid in het midden ligt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jun. 2021 - 11:09

Gelukkig spreken de scandinavische artsen Engels. Dat geldt dan weer niet voor al hun patienten. Verzekeringsstelsels vergelijken is geen sinecure

Buitenstaander
Buitenstaander20 jun. 2021 - 12:39

Als je handhaven van de wet, en niet accepteren van een grote bek naar hulpverleners en GC als politiestaat bestempeld...tsja . Wel iets anders dan het over-tolerante NL waar de politie je vriend moet zijn, maar andersom niet. Zwak, Antonie.

MG1968
MG196820 jun. 2021 - 12:08

Kijk.. een gezamenlijk Europa met verschillende uitvoeringssmaakjes. Met die constatering moet toch menig kiezer op de flanken (zowel op rechts als op links) in zijn nopjes zijn. Zoals ze ook al waren met de vrijheid binnen de eu die een land als Hongarije heeft. Hard onder de riem voor al diegenen die het hier ook onleefbaar willen maken. Het blijkt toch mogelijk. Voor niets tegen de EU.. damn.. wat een verspilde energie hé..

Josehennekam
Josehennekam20 jun. 2021 - 11:13

Wat een ontzettend slecht (en gekleurd) artikel. 1. Gezondheidszorg. Op de Bloomberg-ranglijst van gezondheidszorg staat Spanje op de 15e plek (stond 4e maar door de Covid-19 crisis zijn ze 11 plaatsen gezakt) en staat Nederland op een schamele 26e plaats. Als je in Spanje bijvoorbeeld kanker krijgt is de overlevingskans ruim anderhalf keer zo groot als in Nederland. Waarschijnlijk heeft de heer Kerstholt naar de EHCI-ranglijst gekeken. Maar die meet geen kwaliteit van de gezondheidszorg maar de tevredenheid van de patienten aan de hand van 40 willekeurige indicatoren. 2. Taal. In de staatsziekenhuizen in Spanje (en zeker in die langs de kust en in toeristische plaatsen) zijn zo goed als altijd tolken aanwezig. Vaak zelf in meerdere talen. Dit in tegenstelling tot Nederland. Als je als Spaanssprekende in Nederland in een ziekenhuis terecht komt hebben ze maar zelden een tolk voor je, terwijl er op de gehele wereld toch meer Spaans dan Engels gesproken wordt. Wanneer je bij vertrek een goede gezondheid hebt is een extra reisverzekering totaal overbodig en zonde van je geld. Gewoon een EHIC kaart aanvragen en meenemen en mocht er iets opdoen naar een normaal ziekenhuis gaan. Het verhaal dat de gezondheidszorg elke zomer nagenoeg plat ligt door vakanties is lariekoek en komt uit de duim van de heer Kerstholt. 3. Covid-19 regels. Refereren aan de politiestaat van vroeger slaat echt nergens op. Spanje handhaaft inderdaad overtredingen van Covid-19 maatregelen. Meestal eerst met een waarschuwing, maar soms ook meteen met een boete. En bij onbehoorlijk protest kan je inderdaad afgevoerd woorden naar het politiebureau. Deed men dat in Nederland ook maar. Hoeveel mensen ik de afgelopen maanden bij bijvoorbeeld de AH zonder mondkapje heb zien winkelen terwijl er niets van gezegd werd… Regels zijn er om na te leven, niet om aan je laars te lappen. 4. Armoede. Spanje is inderdaad veel armer dan Nederland. Maar waar de heer Kerstholt het gegeven vandaan haalt dat er voor 80 % van de Spanjaarden zeer slechte sociale voorzieningen zijn is mij een raadsel. En achter de gastvrije en vriendelijke buitenkant vind je meestal een gastvrije en vriendelijke binnenkant in Spanje. Kortom, dit artikel van de heer Kerstholt staat vol onzin. Het is maar dat u het weet.

3 Reacties
erikbos
erikbos20 jun. 2021 - 11:38

@José Hennekam De bloomberg ranking is gebaseerd op de efficiency van het systeem of wel ze kijken gewoon naar de uitgaven aan gezondheidszorg versus de levensverwachting in een land. Dus ik zou die lijst met een korrel zout nemen.

korheiden2
korheiden220 jun. 2021 - 15:53

Het is goed om dit eens te lezen. Nederlanders hebben moeite met regels, vaak is men eigenwijs en meent men het beter te weten. Hier in Toscane, waar weinig besmettingen zijn, moet je ook buiten in de stad een mondkapje op. Voor de ingang van een winkelcentrum neemt men je temperatuur op. Vanaf middernacht is er een avondklok. Geen gezeur, men doet het gewoon.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jun. 2021 - 10:31

erikbos Klopt!

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 jun. 2021 - 10:40

Ik ben blij dat mijn kleinzoon zojuist belde dat hij gisteren zonder schade of wat dan ook weer terug was uit Spanje. Hij is zeker geen doetje dus de angst die dit artikel bij mij opriep is nu verdrongen door blijschap van hij is weer terug. Over een maand of 3-4 ga ikzelf die kant op. 't Zal mij benieuwen.

1 Reactie
Josehennekam
Josehennekam20 jun. 2021 - 11:36

Frans, dit artikel slaat echt nergens op en er is totaal geen reden om je zorgen te maken. Lees anders mijn reactie maar.

Crunchy Frog
Crunchy Frog20 jun. 2021 - 8:49

'Handhaven van overtredingen van coronamaatregelen' = 'risico voor Nederlandse toeristen'? Klinkt alsof iemand een Spaanse boete wegens mondkapje-alleen-op-de-kin nog niet helemaal heeft verwerkt.

Piet Helmons
Piet Helmons20 jun. 2021 - 8:34

Nederland staat op een mooie 2e plaats van Europees zorgstelsel. Valt dus wel mee met dat afbreukbeleid van de VVD zoals hier door velen wordt beweerd. We hebben het hier gewoon goed voor elkaar.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt20 jun. 2021 - 9:17

Mag ik je wijzen op de reactie van Cor Glansdorp? 'Wij' in Nederland denken dat we in alles het beste zijn: zorg, onderwijs, pensioenstelsel, sociaal stelsel, klimaatmaatregelen. In 1 ding zijn 'wij' zeker het beste: ons zelf overal het beste in vinden. Zelfs terwijl dat onder liberaal afgebroken wordt.

Exkraker
Exkraker20 jun. 2021 - 9:45

@Piet Klopt, Nederland heeft samen met Zwitserland het beste zorgsysteem van Europa.

Josehennekam
Josehennekam20 jun. 2021 - 11:16

Op De Bloomberg-ranglijst van gezondheidszorg staat Nederland op een schamele 26e plaats (Spanje 15e). De EHIC-lijst meet namelijk geen kwaliteit van gezondheidszorg maar tevredenheid van patienten aan de hand van 40 willekeurige indicatoren. Door de betere Spaanse gezondheidszorg is de overlevingskans bij kanker in Spanje bijvoorbeeld ruim anderhalf keer groter dan in Nederland.

Piet Helmons
Piet Helmons20 jun. 2021 - 12:40

VdBemt: ik ben zelf ook ervaringsdeskundige (kanker) en weet dus dat je heel goed behandeld wordt in Nederlandse ziekenhuizen en dat wanneer de nood aan de man is je binnen enkele dagen behandeld wordt. De ranglijst is blijkbaar gebaseerd op waardering van patiënten maar dat vindt jij maar onzin. Ik dacht dat deze waardering het belangrijkste moet zijn. Ja maar ja dan heb je niets om over te zeiken en dat zit niet in jouw karakter.

Buitenstaander
Buitenstaander20 jun. 2021 - 12:45

@vdbemt Nee, vdbemt, het contante gezeur over onze gezondheidszorg en de zgn 'afbraak'. Altijd met bijbedoeling. Ik ben ongeveer de hele wereld over geweest, maar ik ben toch wel blij om de NLse gezondheidszorg te hebben. Let op als links in de regering mocht komen wordt t niet beter, maar t gezeur houdt op, want 'links'.

Andreas Torre
Andreas Torre20 jun. 2021 - 8:19

Antonio, als je niet van de hoed en de rand weet. Schrijf dan niet van die niet onderbouwde onzin! In Nederland is het veilig...ja dat hebben we gezien toen de avondklok ingesteld werd...slaan we gewoon de boel kort en klein....de politie agenten krijgt bakstenen naar hun hoofd gegooid en worden voor rotte vis uitgemaakt! Ja, ja dat heet ontzag en respect voor de politie. Je bent vast en zeker in de Coronatijd in Spanje op ontdekkingsreis geweest om je mening over de gezondheidszorg te kunnen onderbouwen. Je hebt dan ook zeker de vele artsen en verpleegkundigen in Spaanse ziekenhuizen gesproken! die zich net zoals in Nederland allemaal een slag in de rondte werken. Wat dacht je van de 9 miljoen mannen die over de rug van Covid zich lekker verrijken....ja ja dat is allemaal goed geregeld (geweest) in de gezondheidszorg in Nederland. Steek je hand in eigen boezem en schrijf niet van de negatieve praat over

Bart Mellink
Bart Mellink20 jun. 2021 - 8:06

Wat een gezever. Glaasje azijn teveel gedronken vanochtend? Spanje is uitermate vriendelijk voor toeristen en een fantastisch vakantieland.

Cor Glansdorp
Cor Glansdorp20 jun. 2021 - 8:02

Wat is dit voor een broodje aap verhaal. Woon al 10 jaar in Spanje ben bij lymfklierkanker en dubbel hartinfarct perfect geholpen door het Spaanse systeem. Niet particulier dat zijn geld inhalers. Dat de politie hier strenger is klopt. In Nederland internationaal gezochte criminelen worden meer is Spanje opgepakt dan in Nederland. zie op Nederlandse tv dat als men het niet eens is met de avondklok dan maar gaat plunderen. Is de Schrijver van het artikel wel eens in Spanje geweest en heeft hij wat hij schrijft zelf ervaren ?

1 Reactie
HappyBuddha
HappyBuddha20 jun. 2021 - 10:13

zie op Nederlandse tv dat als men het niet eens is met de avondklok dan maar gaat plunderen https://inspanje.nl/algemeen/14773/rellen-en-protesten-in-spanje-tegen-coronamaatregelen/ https://nos.nl/artikel/2369462-relschoppers-plunderen-winkels-op-vierde-avond-betogingen-spanje

Xander Vink
Xander Vink20 jun. 2021 - 6:59

Geen idee hoe u aan de wijsheid over de Spaanse zorg komt. Uit eigen ervaring weet ik dat het in Spanje beter geregeld is dan in Nederland voor een significant lagere prijs. In het ziekenhuis spreken de specialisten gewoon Engels. De politie is inderdaad een stuk strenger dan in Nederland maar u schetst hier de situatie zoals deze 30 jaar geleden was.

1 Reactie
D5
D520 jun. 2021 - 9:20

Xander Vink. Twee zonen van ons wonen al lang (15 en 18 jaar) en zijn daar getrouwd. Wij zelf komen al net zo lang naar Spanje en kunnen dit verhaal zeker niet bevestigen. Onze jongste zoon had een scooter-ongeluk in 2014 en is volgens de reguliere zorg behandelt met een heel erg gecompliceerde breuk aan zijn linker voetgewricht. Uitstekend gedaan en alle artsen in het ziekenhuis spraken Engels en zelfs ook nog een paar verpleegsters. En wat betreft de Corona regels, zijn deze in der daad wat strenger en in Cataluña mocht je tijdens de lockdowns niet buiten je gemeente boodschappen doen of naar b.v. de dierenarts. Er werden alleen waarschuwingen uitgesproken en geen boetes uitgedeeld. Wij zijn recentelijk 5 weken in Spanje gereisd en hebben nergens problemen ondervonden en met de Guardia Civil ook nog nooit problemen gehad (sinds 20 jaar). Hebben onze zoons dit artikel gemaild en die zeiden allebei: Wat een gelul en een eenzijdig bericht. Laat ze maar in NL blijven, Spanje kan ook zonder dit soort mensen!!!! Maar zoals vaker, wij NL denken het beste jongetje in de klas te zijn...!!!! P.S.: Wat trouwens vaker gebeurd is dat mensen uit NL of D naar Spanje reizen, zich tijdelijk inschrijven en op kosten van het reguliere zorgsysteem operaties laten doen!!!

Ronaldo Spain
Ronaldo Spain20 jun. 2021 - 6:50

Aan de Spaanse costas waar het meest vakantie word gevierd, zijn privé ziekenhuizen volop aanwezig. Daar wordt Engels gesproken. Een privé of extra verzekering is aan te raden. Ja de Guardia Civil waarschuwt niet! Gelijk wordt er bekeurd! Geld overigens ook voor niet toeristen in Spanje. Politie nacional heb je als toerist niet veel last van. Politie lokaal, de gemeentelijke politie is over het algemeen vriendelijk

adriek
adriek20 jun. 2021 - 6:03

De kans om - door corona - met de Spaanse zorg in aanraking te komen is minimaal. Tegen de tijd dat je eventueel ernstig ziek wordt ben je alweer minimaal een week thuis. De straffen zijn streng, maar de pakkans is - ook in Spanje - heel klein. En ook de Spaanse politie weet bliksems goed wie hun boterhammen betaalt. Uiteraard zullen er uitzonderingen zijn, en als je toevallig die uitzondering bent is er flinke kans dat je vakantie langer duurt en duurder wordt dan verwacht, maar of je nou duizend euro in de disco besteed of aan een boete kwijt bent, het valt allemaal binnen het vakantiebudget...

2 Reacties
ton14024
ton1402420 jun. 2021 - 14:18

Hoe groot is de kans dat je naar/op/vanaf Schiphol besmet raakt?

adriek
adriek21 jun. 2021 - 11:57

Als je je aan de regels houdt is die kans minimaal.

nikita72
nikita7220 jun. 2021 - 5:37

Ik denk trouwens dat een dergelijke waarschuwing ook geldt voor iedereen die een zonvakantie boekt in Turkije, Egypte of zuid-amerika.

1 Reactie
ZonderNaam2
ZonderNaam220 jun. 2021 - 10:08

In Zuid-Amerika zijn de boetes niet zo hoog en is de politie ook altijd bereid de boete weer te verscheuren als je de agent gewoon even een deel van het bedrag cash overhandigt.

nikita72
nikita7220 jun. 2021 - 5:35

Dus Nederland heeft een mooie tweede plaats in de meest bekende EU-ranglijst van de kwaliteit van de zorg, na Zwitserland. Ik ben verbaasd dat Nederland hoger dan Duitsland staat. Nederlandse corona-patiënten werden in Duitsland verpleegd omdat daar nog wel ruimte in de ziekenhuizen was.

1 Reactie
Middenman
Middenman20 jun. 2021 - 8:24

Het gaat om kwaliteit niet om kwantiteit. Veel lege bedden kosten heel veel geld en dat geld kan niet naar de zorg zelf. Duitsland heeft de keuze gemaakt om veel meer capaciteit vrij te houden dan nodig, Nederland niet.

Thuiszitter
Thuiszitter19 jun. 2021 - 20:27

Nog een tip : Bij de Guardia Civil ben je de pineut , de nationale en locale politie kun je dikwijls afkopen maw. zijn zeer gevoelig voor omkoping .

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗20 jun. 2021 - 7:48

« de nationale en locale politie kun je dikwijls afkopen maw. zijn zeer gevoelig voor omkoping . »……ik zou het bij de Mossos d’Esquadra in Catalunya maar liever niet proberen. Trouwens veel zaken , ook rond Corona, zij in de regio’s heel verschillend.

Josehennekam
Josehennekam20 jun. 2021 - 13:26

Nog nooit iets van gemerkt, van dat "afkopen".

Juppé🎗
Juppé🎗20 jun. 2021 - 14:26

« Nog nooit iets van gemerkt, van dat “afkopen”.« ….Ik ook niet José en ik zou dat zeker niet gaan proberen. Ik kom vaak in Catalunya en ken daar veel mensen al lange tijd, maar heb ze nooit over de zorg horen klagen. Gelukkig nooit zelf in het hospital gemoeten . Bij de Farmàcia spreken ze Frans. De Guardia Civil is wel gehaat, dat is het enige wat klopt van het verhaal. Maar ik kom niet vaak in andere delen van Spanje.

EenMening
EenMening19 jun. 2021 - 20:16

"Veel armoede bij een groot deel van de bevolking en in vergelijking met Nederland zeer slechte sociale voorzieningen voor 80% van de Spanjaarden. " Vergeleken met Spanje is Nederland zo gek nog niet.