Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bevallingsverlof voor partners uitgebreid met drie hele dagen

  •  
21-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91587515_df7db07210_o
Minister Koolmees negeert het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de uitbreiding van het ouderschapsverlof. De SER adviseerde de minister het verlof na het krijgen van een baby uit te breiden tot zes weken betaald verlof voor moeder én partner, om er op die manier voor de te zorgen dat de taken in en rond het huis beter en eerlijker worden verdeeld. Zo ver wil Koolmees echter niet gaan. Partners (lees: overwegend mannen) moeten het in de toekomst met één week betaald verlof doen.
Op de negenmaandenbeurs presenteerde Koolmees woensdag de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), die dat mogelijk moet maken. Nu krijgen partners nog twee dagen verlof, straks wordt dat dus een week. Daarnaast mogen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby vijf weken extra verlof opnemen, tegen 70 procent van hun loon.
Koolmees:
Als je een kind krijgt, verandert er van de ene op de andere dag van alles. Je zit meteen in het spitsuur van het leven. En dan is het natuurlijk goed om met elkaar extra tijd te krijgen, om te kunnen wennen aan het leven met een baby erbij. Daardoor ontstaat er een betere start voor moeder, partner en kind.
Door mannen drie dagen meer verlof te geven gelooft de minister dat “de taken in en rond het huis en het werk daarmee vanaf het begin beter en eerlijker worden verdeeld en daar worden later de vruchten van geplukt”.
cc-foto: Patrick
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.