Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vader verdronken Aylan slaat aanbod verblijfsvergunning af

  •  
26-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
vader_300_01.jpg
Man die na tragedie werd belasterd door anti-vluchtelingenactivisten rouwt in Kobani
De Duitse krant Bild zocht Abdullah Kurdi op, de man die bij een poging naar het veilige Europa te vluchten zijn twee kinderen en vrouw verloor. De foto van zijn verdronken 5-jarig zoontje Alan werd symbool voor het tragische lot van vluchtelingen en bracht de publieke opinie in beweging. Anti-vluchtelingenactivisten en media die met hen sympathiseren openden daarop de aanval op de vader.
De 40-jarige Abdullah Kurdi barst tijdens het interview met de verslaggever in tranen uit over de ramp die zijn gezin is overkomen. Hij is teruggekeerd naar Kobani waar hij vandaan vluchtte, een stad die later op de extremisten van IS is heroverd. 
vader_300.jpg
“Het is terecht dat de media die foto gebruikt hebben. De mensen moeten niet wegkijken voor de veschrikkingen die gebeuren op de weg naar Europa, alleen omdat men ons niet eerst een visum wil geven. Iedere keer weer als ik hoor dat er een boot is gezonken, moet ik huilen.” Kurdi uit kritiek op het feit dat vluchtelingen in Europa alleen een status kunnen krijgen als ze eerst de levensgevaarlijke oversteek maken, een verzoek daartoe indienen vanuit bijvoorbeeld Turkije is onmogelijk. Zelf pakte hij met zijn gezin een boot omdat het niet lukte een visum te krijgen voor Canada. Hij noemt het een wanhoopsdaad.
Kurdi werd gevangen door IS en gefolterd. Met een waterpomptang werden zijn voortanden uitgetrokken, vertelt hij aan Bild. Na de ramp keerde hij terug naar Kobani om zijn gezin te begraven. Hij verblijft nu een paar dagen in Erbil, in Noord-Irak. “Mijn doel is dat er weer een ziekenhuis in de stad komt, een school, dat de huizen herbouwd worden. Nadat mijn gezin omkwam heb ik vanuit diverse landen visa aangeboden gekregen. Maar die nu aannemen zou verraad aan mijn gezin zin. Ik blijf in Kobani leven.”
Na het drama richtten anti-vluchtelingenactivisten hun gifpijlen op de vader. De man zou alleen op eigen gewin uit geweest zijn en al drie jaar in Turkije wonen. In Nederland werd de door noodlot getroffen vader aangevallen door Elsevier en ook de Volkskrant publiceerde kritiekloos een heel reeks verzinsels van ‘critici’ over de man. Een van de voornaamste punten van ‘kritiek’ komt er op neer dat niet alle mediaverhalen identieke elementen bevatten, een redenatie waardoor zo’n beetje ieder relaas dat in meerdere media verschijnt als ongeloofwaardig kan worden afgedaan.
Daarnaast was er de beschuldiging van een medepassagier dat Kurdi zelf mensensmokkelaar was. Zij beweerde ook dat hij de schipper was. Tegen Bild verklaart Kurdi: “Ik kan niet begrijpen waarom mensen zulke leugens over me verspreiden.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.