Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vader Maxima in Nederland aangeklaagd

  •  
07-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
ANP-Maxima_vader_300.jpg
UPDATE: Nederland mag Zorreguieta door gewijzigde wet nu wel vervolgen ... Máxima had nieuwe aangifte kunnen voorkomen
Nabestaanden van de verdwenen Argentijn en linkse huisarts Samuel Leonardo Slutzky hebben de vader van prinses Máxima in Nederland aangeklaagd. Dat melden de advocaten van Jorge Zorreguieta vandaag. In de periode 1976-1981 bekleedde hij een hoge positie binnen het regime dat betrokken was bij de verdwijning van duizenden personen.
Door een gewijzigde wetgeving mag Nederland Jorge Zorreguieta nu wel vervolgen. In 2001, toen Máxima nog niet met kroonprins Willem Alexander getrouwd was, had Nederland nog geen rechtsmacht om over die zaak te beslissen.
Slutzky zou op 22 juni 1977 in zijn huis in Argentinië zijn opgepakt en meegenomen. Daarna is er niets meer van hem gehoord. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld maakt Zorreguieta zich tot op de dag van vandaag schuldig aan het misdrijf gedwongen verdwijning: 
Duizenden personen zijn in Argentinië door toedoen van het regime waarvan Zorreguieta actief lid was en waarmee hij zich vereenzelvigde, verdwenen. Familieleden en vrienden dragen niet alleen nog steeds het verlies van hun dierbaren, maar verkeren ook nog altijd in martelende onzekerheid over hun precieze lot”, licht de advocate toe.
Zorreguieta heeft een hoge positie bekleed in een misdadig regime en was in de gelegenheid afstand te nemen van het misdadige beleid. Op geen enkel moment heeft hij in die richting stappen ondernomen”, benadrukt Zegveld. “Maar het gaat verder. Zorreguieta blijft tot nu toe weigeren verantwoordelijkheid te nemen of informatie te verschaffen. Zorreguieta is vanwege zijn familiebanden regelmatig in Nederland. Ook daarom is vervolging in Nederland van ‘deze bijzonder ernstige feiten’ geboden”, stelt Zegveld.
Update 17.15
Achter de aangifte zit Alejandra Slutzky samen met haar dochter Ewa en Matte Mourik, zoon van de inmiddels overleden oud-diplomaat Maarten Mourik die in 2001 ook aangifte deed tegen Zorreguieta. Zo is te lezen in Vrij Nederland. Alejandra is na de verdwijning van haar man samen met haar dochter en broer naar Nederland gevlucht. De drie hebben samen net als Mourik gewalgd van de publiekelijke optredens van Jorge Zorreguieta die bij gelegenheden als de doop van Máxima’s dochters, naast de koningin mag zitten. In een brief naar Máxima schreef Alejandra:
Het is voor ons allen echt te pijnlijk om te zien hoe deze mensen van een rijk leven genieten terwijl de slachtoffers waar ze verantwoordelijk voor zijn, nog steeds geen graf of recht hebben gekregen.
Die brief leidde uiteindelijk tot een uitnodiging op de Eikenhorst. Alejandra sprak daar met Máxima en herhaalde haar verzoek om haar vader niet meer in het openbaar op te laten treden. “De prinses zei dat ze daar begrip voor had en beloofde haar best te doen. Maar daar is dus niet veel van terecht gekomen.”
AD: Zorreguieta opnieuw aangeklaagd voor verdwijningen Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

JoopSchouten
JoopSchouten7 sep. 2011 - 13:08

Het zou je pa maar zijn (...).

rgeurtsen
rgeurtsen7 sep. 2011 - 13:08

Geduld in zake misdaden tegen de menselijkheid moet groot zijn. Maar langzaam sluit het net rond dit soort immorele gespuis. Waarom hoor ik zo weinig over of deze man lastig gevallen wordt over zijn verleden? Let's kick ass. Maxima heeft de tranen over het afscheid nemen van haar vader/moederland al laten vloeien: http://bit.ly/rhA84H !

Bernie2
Bernie27 sep. 2011 - 13:08

De Oranjes hadden met de kennis van zaken natuurlijk moeten voorkomen dat de blonde Zorreguieta in hun familie zou introuwen. Redelijk dom, om niet te zeggen ongelooflijk stom om een dochter van een medeplichtige aan een massamoord (op vooral jonge Argentijnen) die haar weergave nauwelijks kent binnen te slepen. -Opa, wat deed jij vroeger? -Ach Amalia mijn kind, ik heb ervoor gezorgd dat mijn vrienden 30.000 lastige kinderen levend in zee konden gooien. Ga je nu lekker slapen liefje en niet lastig doen hoor? Natuurlijk moet Zorreguieta verantwoording voor zijn daden afleggen en reken maar dat tienduizenden nabestaanden uitkijken naar het moment dat hij en andere verantwoordelijken hangen.

doeidoei
doeidoei7 sep. 2011 - 13:08

Ik kan niet echt uit het artikel opmaken of Zorregueta iets met deze zaak te maken had. Hij lijkt erop dat zijn politieke vrienden verantwoordelijk maken, en Zorregueta niet. Ik weet niet of dat nou genoeg grond is voor een veroordeling, lijkt me niet.

Florian2
Florian27 sep. 2011 - 13:08

Waarom moet Zorreguieta zo nodig in Nederland worden aangeklaagd? Waarom gebeurd dat niet 'gewoon' in Argentinië? Zorreguieta heeft waarschijnlijk niet zelf bloed aan zijn handen maar werkte WEL mee (en stemde in met) de machthebbers omwille van geld en macht.

Bakoe
Bakoe7 sep. 2011 - 13:08

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/10310-de-rol-van-jorge-zorreguieta-in-de-vuile-oorlog.html Lees eens, en jij verwijt mij politieke correctheid. Lees je eens in, en ga daarna op vakantie naar Argentinie, zoek een van de dwaze moeders op en vertel haar dat de aanklacht tegen de heer Zorreguieta dubieus is. Weet ook dat de familie van Amsberg al in 1943 contact had met de familie Zorreguieta. Waarom hebben wij een internatinaal gerechtshof? Deze man zou daar ook zijn verdediging moeten voeren.

Lucifer2
Lucifer27 sep. 2011 - 13:08

Iemand stelde de op zich niet irrelvante vraag : waar betaalt dit meisje dit allemaal van ? Die post is weg. Hoezo eigenlijk ? Hoe dan ook : voor het geval haar ouders onvoldoende inkomen en vermogen hebben : zie RaadvoorRechtsbijstand.org (of zoiets). Volkomen duidelijk. Recht halen voor on- of minvermogenden wordt overigens op korte termijn verder uitgeknepen, zie griffierechten kostendekkend maken. Dat is evenwel een andere discussie, die ons overigens wel allen aangaat.

Lucifer2
Lucifer27 sep. 2011 - 13:08

Excuses, mijn laatste bericht hoort thuis in de thread over Don Bosco en het hoofddoekje. Multi-tasken is niets voor mij ;-)

schrijverazazel
schrijverazazel7 sep. 2011 - 13:08

Deze man zal ongetwijfeld wel weer de dans ontspringen. Enigszins vreemd want hij word ook wel eens betiteld als een van de financiers die videla met gelden heeft gesteund, van de architecten van de vuile oorlog kan je die man ook wel noemen. Maar het koninklijk gezin zal een normale rechtsgang wel voorkomen en iedereen deed daarna een spreekwoordelijke plas en zo bleef alles wat het was.

a.doorgeest
a.doorgeest7 sep. 2011 - 13:08

Papa Zorreguieta is als prominent lid van de Videla-junta (zwaar mede) verantwoordelijk voor de dood en verdwijning van 3000 mensen binnen de landbouwsector, de feiten enigzins kennende. Alex was zo briljant om met de - verder uitstekende - dochter van een prominent oorlogsmisdadiger thuis te komen. Juist dit feit en de totale blindheid voor deze vreselijke zaken maken hem volkomen ongeschikt als toekomstige koning. Het lijkt erop dat HM Beatrix nog lang niet weg kan, en dat één van Alexanders broertjes maar een spoedcursus koningsschap moet gaan volgen. Tot slot: de nederlandse politiek en ook grote stukken van de samenleving zijn er de afgelopen jaren berucht om geworden schijnwerkelijkheden op te bouwen. Ook het huwelijk van Alex met een dochter van een (burger)oorlogsmisdadiger is zo'n zorgcvuldig geconstrueerde schijnwerkelijkheid geweest. Maar helaas: toen kwam het aapje toch weer even uit de mouw gekropen. Met dank aan o.a. Wim Kok die deze zaak elegant heeft willen dichttimmeren, maar hier na tien jaar hopeloos in blijkt te hebben gefaald. Er is niets sterker dan de waarheid - als je dat onthoudt, zit je altijd goed...

Meta Foor
Meta Foor7 sep. 2011 - 13:08

wat zouden benno en jorro samen een lol gehad kunnen hebben zeg .... hoop dat de genen het overnemen

1 Reactie
Bakoe
Bakoe7 sep. 2011 - 13:08

Erg leuk dank je, ik hoop ook dat de genen zich goed mixen, dan kunnen we nog lachen de aankomende jaren.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2011 - 13:08

Jaaahhhh? En daar schiet iemand iets mee op of is het uit pure wraak? Moet de butler van de buurman van iemand die dicht bij het ''regime'' stond ook in Nederland aangepakt worden? Ik geef je nog een tip: die lui die dat regime financierden en aanstuurden daar mee dus hoofdelijk verantwoordelijk voor de moorden en verdwijningen hebben een ambassade hier. Ze noemen zich Amerikanen....kunnen we die nu eindelijk een keer aanhouden?

1 Reactie
Bakoe
Bakoe7 sep. 2011 - 13:08

Dus mensen die deel uitmaken van een misdadige regering hoeven niet vervolgt te worden, immers want ze hebben het niet zelf gedaan? Dat is een aparte redenatie... een soort omgekeerd bevel is bevel.

JanJansen9
JanJansen97 sep. 2011 - 13:08

Triest voor Maxima. Maar aan de handen van haar vader kleeft bloed. Laten we dat niet op haar conto schuiven.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen7 sep. 2011 - 13:08

Heeft zij duidelijk afstand genomen van wat haar pa en het regime waaraan hij deelnam? Indien niet, dan hebben we ook nog een appeltje met de glunderende veertigster te schillen. Misdaden tegen de menselijkheid zijn belangrijker dan de gevoelens en de zielerust van individuën. Mind You.

denmol
denmol7 sep. 2011 - 13:08

Opmerkelijke rol van Liesbeth Zegveld die, gezien haar staat van dienst als advocaat met oog voor kwaliteit van wetgeving, volgens mij een zegen voor de advocatuur, de rechtsstaat en dit land is. Als deze vrouw een kans van slagen ziet voor het voor de rechter brengen van Zorreguieta die mogelijk betrokken is bij misdaden tegen de menselijkheid, dan kan ik dat mede gezien haar deskundigheid en expertise niet anders dan van harte steunen.

1 Reactie
caquerlaque
caquerlaque7 sep. 2011 - 13:08

'mogelijk' is de strafrechtelijke term neem ik aan?

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2011 - 13:08

Dit is weer typisch hypocriet Nederlands we vegen ons eigen straatje schoon gedrag. Het is niet het werk van de Nederlandse justitie het werk van de Argentijnse rechter te doen.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe7 sep. 2011 - 13:08

Wel als hij hier wil komen wonen lijkt mij.

denmol
denmol7 sep. 2011 - 13:08

Mensen verdacht van het plegen van misdaden tegen de menselijkheid evenals het plegen van seksueel misbruik van kinderen worden, waar dan ook ter wereld gepleegd, volgens mij vervolgd in Nederland.

Lucifer2
Lucifer27 sep. 2011 - 13:08

Tis dat-ie geen asiel in Nederland heeft aangevraagd ; art. 1-F (oorlogsmisdadiger vanwege 'personal or knowing participation') was zijn deel geweest ! Maar een ongewenstverklaring en een inreisverbod behoort bestuursrechtelijk, in afwachting van een eventuele strafzaak in het Haagse, zeker tot de mogelijkheden. Voor dit soort zaken is geen ruimte voor vergiffenis.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe7 sep. 2011 - 13:08

De bedoeling was wel dat hij zijn laatste jaren in Nederland zou slijten, dan was hij dicht bij zijn dochter. Zo blijkt uit diverse berichten in 2009. Daarom is het ook logisch dat hij hier aangeklaagd wordt. De verantwoordelijkheid.... Hij heeft een grote rol gehad in de landbouwstakingen in Argentinie, die het land zo instabiel maakten dat een coupe mogelijk werd. Daaraan heeft hij ook zijn post in de regring te danken.

Lucifer2
Lucifer27 sep. 2011 - 13:08

'Behoort' moet zijn behoren en oorlogsmisdrijven moet zijn misdrijven tegen de menselijkheid. Art. 1-F van het Vluchtelingenverdrag sluit ook hen van bescherming uit die, al dan niet politiek geinspireerde, misdrijven hebben gepleegd waar -plat gezegd- dooien bij zijn gevallen.