Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Vader en dochter uren in cel na gebruik zelfscankassa Ikea

  •  
11-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
260682586_9edde4e975_o

© cc-foto: Dani Lurie https://flic.kr/p/p34Rm

De Franse studente Émilie is samen met haar vader urenlang in een politiecel vastgehouden omdat er een fout werd gemaakt bij de zelfscankassa van Ikea. Het duo kocht vier plastic bewaardozen en wat bekers bij de Ikea-vestiging in Straatsburg. Toen ze hadden afgerekend en weg wilden gaan, stapte er een beveiliger op hen af die de aankopen controleerde. Hij wees hen er op dat ze een fout hadden gemaakt. De deksels van de plastic bewaardozen moesten apart gescand en afgerekend worden.
De beveiliger zei dat het vaker voorkwam en verwees hen naar de receptie om de deksels alsnog af te rekenen. Daar troffen ze een manager, volgens Émilie een Zweed, die minder begrip toonde. Hij maakte hen uit voor dieven en eiste dat ze niet alleen de deksels zouden betalen maar ze moesten ook een verklaring ondertekenen dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan diefstal. Dat laatste weigerden ze waarna de politie werd gewaarschuwd.
De agenten die na enige tijd arriveerden spraken alleen met de manager en riepen direct assistentie in. De dochter en vader werden met twee auto’s naar het bureau vervoerd en daar gescheiden in een cel gestopt. Pas na uren werd de cellen geopend door andere agenten die hun oren niet geloofden. De agenten zeiden als verklaring dat Ikea “nogal streng” is tegen klanten.
Het Zweedse woonwarenhuis heeft excuses aangeboden nadat Émilie haar ervaringen deelde via Twitter en daarmee een storm van verontwaardiging losmaakte. Ook is de aangifte wegens diefstal ingetrokken.
Zie ook opinie Francisco van Jole: Hoe we allemaal ongemerkt dieven worden
cc-foto: Dani Lurie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

BertrandRussell
BertrandRussell12 okt. 2018 - 21:16

@Ozon Je leest slecht. Nog een keer: ze werd door een landgenoot aangesproken op haar Italiaanse, dus on-Franse trekken. Veel Fransen uit het zuiden zien er trouwens ook helemaal niet mediterraan uit. Het meisje had in elk geval een ongewoon voorkomen, zeker in een noordelijke plaats als Strasbourg. Daarmee is er nog geen verband bewezen, maar de manier waarop jij het probeert weg te redeneren zegt denk ik meer over jou dan over het incident. En als je wilt muggeziften: het woord 'herkenbaar' kwam in de reacties op Pascals stuk ook niet voor. Het was al helemaal niet kenmerkend voor de reaguurders die over elkaar heen buitelden om hun gebrek aan empathisch vermogen te etaleren. Als ik me goed herinner was jij er daar trouwens ook een van.

BertrandRussell
BertrandRussell12 okt. 2018 - 17:37

Voor al die reaguurders die een paar dagen geleden meteen 'Verzonnen! Ongeloofwaardig' begonnen te scanderen, toen Pascal zijn onbehaaglijke gevoel bij de zelfscankassa van AH beschreef: Dit gaat om een meisje en een vader met een uitgesproken mediterraan uiterlijk, in een winkel in Strasbourg. Een paar dagen eerder had een leraar nog tegen het meisje gezegd dat ze er zo 'Italiaans' uitzag.

3 Reacties
Ozon
Ozon12 okt. 2018 - 20:25

Niet heel raar toch, in Frankrijk, een “mediterraan” uiterlijk? Immers, heel het zuiden van Frankrijk wordt “Mediterraan” genoemd. Zo zeggen we hier wel eens iets over bv een “Fries” uiterlijk. Het zal schrikken geweest zijn voor die Zweed, al die Fransen uit Zuid Frankrijk. Verder heb ik niet gelezen “verzonnen”, dus reuze benieuwd waar jij dat las. Eerder de reactie: “herkenbaar!”.

LaBou
LaBou 14 okt. 2018 - 5:31

@Ozon, vertel eens: wat is dat precies, een fries uiterlijk?

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2018 - 14:30

Jeanne D'Arc had volgens de overlevering donker haar en een donkere teint net als Friezin Margaretha Zelle, maar die werd geacht er exotisch uit te zien. Het zou me niet verbazen als veel friezen van nature donkerblond zijn, net als Doutzen Kroes, maar ik heb er geen onderzoek naar gedaan.

Ozon
Ozon12 okt. 2018 - 17:11

Dat is weer eens wat anders dan een melding dat er dadelijk een medewerker komt ‘om assistentie te verlenen’....

Rechtse Bal
Rechtse Bal12 okt. 2018 - 8:13

ik denk dat heel wat winkels de zelfscanners verfoeien... het is een klinklare uitnodiging om te sjoemelen; zijn daar cijfers over bekend ? zeker geheim om niemand op een idee te brengen. Voor deze ikea mgr was vwaarschijnlijk deze zaak een druppel die een hele dag deed overlopen; overspannen maar begrijpelijk

2 Reacties
Proletarier
Proletarier12 okt. 2018 - 9:16

Beste rechtse bal. Ik neem aan dat u weet waarom er zelfscanners bestaan? Dat is omdat uw collega rechtse ballen geen arbeiders willen betalen en het geld liever uitkeren aan de aandeelhouders. Dat bralt beter op de wellicht bij u bekende borrels met de vrindjes van de societeit en andere rode broeken meneren.

Hiltermann
Hiltermann14 okt. 2018 - 7:58

Naarr de effecten van zelfscannen zoals frauderen en diefstal heeft het winkelbedrijf voor de invoering natuurlijk onderzoek gedaan. Het werkt kosten besparend, ook een student aan de kassa kost geld. Klanten irriteren zich bij kassa's aan mensen die traag afrekenen, de bankpas zit onder in de tas waar nu de inkopen op liggen etc. Fraude en diefstal zijn ingecalculeerd. De klanten draaien gezamenljjk op voor de kosten van deze ontwikkeling net als voor "gewone" diefstal. Ik sprak een bedrijfsleider van een AH vestiging aan op het opvallend veel voorkomen van diefstal in die vestiging aan. Er werd laconiek op gereageerd. "Dat is ingecalculeerd in de prijzen" Sindsdien kom ik niet meer bij AH. Andere supermarkten zijn alerter op diefstal. Zij laten correcte klanten niet achteloos opdraaien voor kwaadwillende klanten.

Cliff Clavin
Cliff Clavin12 okt. 2018 - 8:02

Er moet me iets van het hart - te vaak worden tegenwoordig negatieve berichten geplaatst over die hoogtechnologische zegening van vandaag de dag: het zelfscannen. Waarlijk elk mineur incident wordt aangegrepen om al die prachtapparatuur en al die verfijnde betaalopties in een kwaad daglicht te plaatsen. Dit is niet rechtvaardig. Tenslotte moeten de directieleden van Ikea en Albert Heijn zelf ook hun huur betalen, hun kinderkes voeden, en af en toe een weekend naar Center Parcs kunnen gaan, om uit te rusten van hun noeste arbeid voor volk en vaderland. Kom, mensen, je hebt altijd klagers die terug willen naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Wij weten wel beter. Hoofd fier omhoog, borst vooruit, en niet zaniken. Op naar de toekomst, op naar 2100, en op naar het onder water lopen van heel Europa!

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer12 okt. 2018 - 12:10

Bij 70 meter plus loopt niet heel Europa onder hoor. Zelfs van ons land blijven nog wat heuveltjes boven water.

Cliff Clavin
Cliff Clavin12 okt. 2018 - 14:44

@ Tom Meijer - dank je. Dus het word zaak om deze hoogtes te reserveren voor de verstandigste Nederlanders die in de komende decennia geboren worden. Het selectieproces zal beslist niet aan onze commerciële universiteiten, onze multinationals, onze financiële sector, en hun loopjongens, onze overheid, toevertrouwd mogen worden.

Proletarier
Proletarier12 okt. 2018 - 6:43

Ik zal even uitleggen waarom dit belachelijk is en waarom dit allemaal de schuld is van het kapitalisme. Kijk, Ikea wil natuurlijk geen personeel in dienst nemen om voor u de goederen aan te slaan. Want ja dat kost geld en dat geld kan natuurlijk ook naar de aandeelhouders. Daarom hebben ze die zelfscan kassa's gemaakt, dat hebben ze echt niet gedaan omdat ze u zo lief vinden. Op het moment dat u een fout maakt bent u de lul want dan kost het Ikea geld. Ikea maakt natuurlijk nog steeds niet genoeg winst. Wanneer gaan mensen nu eens snappen dat grote corporaties niet het beste voor hebben met mensen maar alleen het beste voorhebben met aandeelhouders. Alles draait om aandeelhouderwinstmaximalisatie. Maar slaapt u lekker verder en vooral volgende keer VVD stemmen. Gegroet!

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 6:35

overspannen en foute reactie van de manager. ken helaas de context niet om verder te oordelen. vindt dit dagelijks plaats? komt eventueel kasverschil voor rekening van diezelfde manager? wat zijn de bedrijfsrichtlijnen hierbij? al met al lijkt het een absurde reactie, maar heeft het wellicht wel een oorzaak?

L.Brusselman
L.Brusselman12 okt. 2018 - 0:55

Moet je ook maar geen zelfscankassa gebruiken,net zo min als gewoon pinnen. Ik boycot dan ook pin-only zaken,waar er helaas steeds meer van bijkomen.

12 Reacties
Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 6:29

ben toch echt bang dat u dan binnen afzienbare tijd een probleem heeft. contant geld zal namelijk op den duur verdwijnen. hoezo zou je überhaupt pinzaken mijden? pinnen zorgt voor lagere kosten en meer veiligheid (geen kas opmaken, afromen, sealbacken, kluisjes, wisseltrucs, overvallen).

Frans Kwakman
Frans Kwakman12 okt. 2018 - 8:13

Kijk daar is er nog een. Ook ik koop beslist geen koffie in het restaurant van de zorginstelling waar ik kom. Ik weiger uit principe iets af te nemen bij een zaak welke geen geld accepteert. Aan de voordelen die Doemaarnormaal noemt kan ik er nog een toevoegen: de kaart dus de persoon is nog beter te volgen in de automatiseringssystemen.

Mormel2
Mormel212 okt. 2018 - 10:01

Succes, China is al begonnen met op grote mate contant geld te verbieden/ontmoedigen. Nog meer dan de zelfscan kassa's gaat cash er echt uit.

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 10:16

@Frans En dit is erg omdat...? Waar haalt u trouwens uw geld vandaan? Neem aan uit een pinautomaat. Weet u wel dat daar een camera in zit! Net zoals in elke winkel en op elke hoek van de straat. Ik heb echt niet de illusie dat ik anoniem door het leven kan. Wanneer 'ze' kunnen zien waar ik zoal pin, dan maakt mij dat niets uit. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat ik ongewenste reclame krijg? Die krijg ik sowieso wel. Zolang het geen fysieke reclamefolders zijn vind ik het prima.

LaBou
LaBou 12 okt. 2018 - 10:18

Ach, de grootste lol heb je op het moment dat al die technologieaanbidders als Doemaarnormaal moeten wachten omdat er niet afgerekend kan worden wegens een pinstoring die nog wel enkele uren kan duren. Dan komen de voordelen van contant geld weer goed naar voren. En wist Doemaarnormaal dat er een vergoeding moet worden betaald per pintransactie en bij een transactie met contant geld niet? Ziet hij niet want de ondernemer betaalt dat zogenaamd (maar die rekent het wel door). Daar gaan je "lagere kosten"

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 okt. 2018 - 10:22

"Ik boycot dan ook pin-only zaken" Ik ook.

marcelhermus
marcelhermus12 okt. 2018 - 10:42

Wat leuk, allemaal hangouderen hier.

Frans Kwakman
Frans Kwakman12 okt. 2018 - 11:34

cubert20 - over hangouderen, misschien kan je er nog wat van leren. Zaken waarvoor reeds een goede oplossing is hoef je niet op te lossen. En die handouderen beletten je heus niet om per pinpas/telefoon of ingebouwde chip te betalen. Ze willen alleen maar betalen met de centen die ze in hun zak hebben. Persoonlijk zie ik lieden, jong en oud, die er een kunst van maken om alles wat nieuw is zonder verdere studie te grijpen. Een goed voorbeld op het gebied van geld zijn de cryptomunten. Een speculatiemiddel dat alleen met bloembollen vergeleken kan worden.

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 11:52

@LaBou ach. Er geldt al bijna een jaar een verbod op pintransacties. Maar dat terzijde. Weet u trouwens dat u met contant geld óók betaalt voor het afromen en het bijkomend renteverlies! Dit is gewoon in de prijs doorberekend. En een tijdelijke pin storing kom ik wel te boven. Als ondernemer overvallen worden heeft een beduidend grotere impact. En dan heb ik het nog niet eens over het vele valse geld dat in omloop is. Angstvallig vastklampen aan papier, nikkel en staal is als Don Quichot. U gebruikt zeker ook nog kleitabletten en kerfstokken?

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 12:06

@Frans Kwakman Cryptomunten zijn als bloembollen. Alleen als je ermee speculeert. Dankzij Blockchain en cryptovaluta zijn er straks geen derde partijen betrokken bij transacties, kan iedereen zijn eigen geld beheren en er betalingen mee verrichten. Er is geen bank die failliet kan gaan, er zijn geen pinautomaten nodig, er is geen overheid die geld kan onderscheppen of afnemen, er zijn geen hoge transactiekosten en lange wachttijden bij internationale overboekingen. En dan hebben we het alleen over valuta. Maar dankzij blockchain verzend je straks net zo gemakkelijk en veilig grote bestanden. Of zie bijvoorbeeld je exact waar je jeans is gefabriceerd, onder welke omstandigheden, wat het loon was van de man/vrouw die de broek naaide etc. etc. Het is dus zoveel meer dan alleen een digitale munt. En ja, een Bitcoin minen vergt heel veel energie. Gelukkig zijn er tientallen crypto's die nog minder energie vergen dan Visa, stukken goedkoper zijn en vele malen sneller en veiliger. Bitcoin is een zeepkist die racet tegen een formule 1 wagen.

Mr Ed
Mr Ed12 okt. 2018 - 13:16

Ik pin ook niet, uit principe. Als we allemaal gaan pinnen is er voor de gemiddelde gewapende overvaller natuurlijk geen droog brood meer te verdienen.

LaBou
LaBou 13 okt. 2018 - 5:38

Je mag jezelf dan wel "Doemaarnormaal" noemen maar gezien je laatste reactie houdt je jezelf daar niet aan. Wat is er trouwens tegen kleitabletten en/of kerfstokken? Die zijn in ieder geval te recyclen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 okt. 2018 - 22:54

Zijn ook sh*t dingen ook, die zelfscan kassa's

2 Reacties
madbako
madbako12 okt. 2018 - 9:27

Dat vindt mijn moeder van 87, dementerend , ook.

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 okt. 2018 - 15:16

@madkabo Vandaar dat de rij altijd relatief kort is, er altijd iemand staat om te helpen, en het toch lang duurt voordat je aan de beurt bent Volgens jou dus allemaal dementerenden. Ik heb met je te doen.

Jan_Modaal
Jan_Modaal11 okt. 2018 - 18:43

Maar: ze hadden dus niet de deksels afgerekend en wilden deze dus zonder betalen mee nemen.....dus was het formeel diefstal. Dus?

4 Reacties
Tommy Skylar
Tommy Skylar11 okt. 2018 - 21:45

@Tommy T. Door rood rijden kan als het opzettelijk gebeurt zeker dood door schuld worden en is in ieder geval een zwaar te bestraffen feit vanwege het gevaar wat je veroorzaakt. Maar volgens mij ging het bij die deksels niet om opzet en was er dus ook geen sprake van diefstal maar van een fout. Jij en Jan zitten dus beide mis.

LaBou
LaBou 12 okt. 2018 - 10:19

Voor mij is het deksels een intregaal onderdeel van een opbergdoos, niet een los onderdeel. En nu, meneer Modaal?

kweenie2
kweenie212 okt. 2018 - 14:20

Nee, het is geen diefstal. Tenminste niet volgens het Nederlandse strafrecht. Artikel 310. Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie. Het oogmerk was niet om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, het oogmerk was om het te kopen (en ze waren in de veronderstelling dat ze dat ook gedaan hadden). Dan is het geen diefstal meer. Probleem is natuurlijk wel dat je moeilijk aannemelijk kunt maken dat dat het oogmerk niet was, maar dat is wat anders. Formeel wordt niet aan de delictsomschrijving voldaan. Franse strafbepaling ken ik niet.

Urlanacus
Urlanacus12 okt. 2018 - 14:27

Er staat nergens dat ze niet wilde betalen. In mijn optiek heeft de manager wat te heftig gereageerd.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins211 okt. 2018 - 18:36

Die manager zal wel een Front Nationale stemmer zijn. Zo'n onbegripvol, oliedom volk stemt vooral daarop.

3 Reacties
Ozon
Ozon11 okt. 2018 - 21:21

Ik gok van niet, Zweden hebben in de regel geen stemrecht in Frankrijk.

Doemaarnormaal
Doemaarnormaal12 okt. 2018 - 6:31

wat een vooroordelen heeft u toch. u zou eens wat meer opener in de wereld moeten staan... maakt alles een stuk makkelijker en leuker.

Mormel2
Mormel212 okt. 2018 - 10:03

Als expat waarschijnlijk niet, dit klinkt vooral als projectie. Ik heb vooral het gevoel u onbegripvol volk bent dat alles wat populistisch is afdoet als fascisme. Mocht dat zo zijn, dan is dat een belediging voor de slachtoffers van echt fascisme. Maar wellicht is dit weer projectie van mijn kant.

Tommy Skylar
Tommy Skylar11 okt. 2018 - 17:11

Wat een knøs. Met køpp en kønt erûût die brüüt. Wel meteen even een ondersteunend bewijs van wat verschillenden Pascal Vanenburg al duidelijk te maken. De zelfscans blijken zonder aanziens des persoons meer verdenking te genereren bij personeel wat wellicht geïnstrueerd is vanwege loopholes beter op te letten. Maar die loopholes veroorzaken dus ook niet te tolereren onrecht.

Joop den Uil
Joop den Uil11 okt. 2018 - 17:10

zo opmerkelijk is dit incident toch niet ? of moet ik tussen de regels door lezen om de essentie te begrijpen in contekst en duiding ?

Hiltermann
Hiltermann11 okt. 2018 - 16:05

Lijkt me een uitstekende manager die Zweed. Van de Franse politie kun je zoiets verwachten. Er wordt niet eens geluisterd naar de beide"verdachten". Die manager heeft zijn werkgever veel negatieve publiciteit opgeleverd. Worden die mensen niet opgeleid?

eaubiqu
eaubiqu11 okt. 2018 - 15:44

Manager had zijn cup-a-soupje nog niet gehad?

RealistischLinks
RealistischLinks11 okt. 2018 - 15:07

Ikea moet eens goed naar zichzelf kijken. Zij hebben tenslotte een reputatie opgebouwd van kinderarbeid in Verweggistan. Dat zal inmiddels wel zijn verbeterd na alle kritiek, maar toch..

Tom Meijer
Tom Meijer11 okt. 2018 - 14:39

Hier komt Ikea dan nog mooi mee weg. Het lijkt me dat vader en dochter het hierbij niet moeten laten.

2 Reacties
dordtenaar2
dordtenaar212 okt. 2018 - 14:17

Is het de schuld van IKEA dat de Franse politie pas na uren besluiten om verdachten van een eenvoudige winkeldiefstal te verhoren?

Hiltermann
Hiltermann14 okt. 2018 - 8:28

Ikea management besluit voor een vergissing van een klant die niets met diefstal te maken heeft de politie in te schakelen. Daar ontspoort de zaak al. De gevolgen zijn voor rekening van Ikea.

rvb2
rvb211 okt. 2018 - 14:21

Dan wordt het nu tijd om aangifte te doen tegen IKEA, wegens smaad.