Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vaccinweigeraars zitten hart- en kankerpatiënten in de weg

  •  
19-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
51232962632_f317dc057e_k

© cc-foto: B. de los Arcos

Ze plegen agressie. Dat mag je ze best vertellen
Overal in het land maken patiënten zich zorgen. Zal de geplande behandeling nu eindelijk doorgaan of gooien acute Covid19-gevallen wéér roet in het eten? Enkele ziekenhuizen zijn al begonnen afspraken te schrappen. Niet toevallig liggen zij in streken met een lage vaccinatiegraad. Negentig procent van de coronalijders op de intensive care heeft zich niet in laten enten. En als ze daar eenmaal liggen, zijn ze er niet één, twee, drie weer weg. Het duurt soms weken voor het virus zich eindelijk gewonnen geeft óf dat ze komen te overlijden.
Daar beginnen mensen zich kwaad over te maken. Waarom zouden kankerpatiënten moeten wachten omdat medeburgers zonder goede reden een ic-bed bezet houden? Ze waren daar immers nooit terecht gekomen als zij zich tijdig hadden laten prikken. Het antwoord vanuit de ziekenhuizen is duidelijk: iedereen die acute zorg nodig heeft, krijgt die. Rokers en veelvraten worden vanwege hun ongezonde levensstijl ook niet achteraan in de rij geplaatst.
Het is echter de vraag, of deze redenering wel helemaal opgaat. Wie zich bewust niet laat inenten, is eerder te vergelijken met iemand die bewust een bewezen effectieve behandeling weigert. Hier is geen sprake van verslaving of  een ongezonde leefstijl, het gaat om een weloverwogen genomen besluit. Dat besluit brengt risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld dat je een ernstige vorm van Covid19 krijgt in een land met te weinig bedden voor intensieve zorg. Tot nog toe hebben bij schaarste Covid-19 patiënten altijd voorrang gekregen omdat hun leven gevaar liep maar je zou ook kunnen zeggen, dat ongevaccineerden eerder hadden moeten beseffen dat je wel eens achter het net kunt vissen.
Nu zijn er inderdaad patiënten met ernstig onderliggend lijden die geen prik mogen nemen omdat in hun geval het middel wél erger is dan de kwaal. Die mag je dat nooit verwijten maar bewuste weigeraars wél.
Het zal in Nederland niet gauw gebeuren dat patiënten wier leven acuut gevaar loopt, worden weggestuurd maar toch mag je weigeraars wel degelijk voorhouden dat zij kankerpatiënten in de weg zitten. Dat zij met hun houding het lijden van anderen verlengen en verergeren. Vaccinweigeraars plegen agressie. Dat mag je ze best vertellen. Het zijn net automobilisten die vanwege hun principes honderd kilometer per uur rijden binnen de bebouwde kom.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (145)

Priscilla2
Priscilla221 okt. 2021 - 19:11

Dus als het gevaccineerd het icu bed bezet is het wel oke? Waar is het verschil? Laat iedereen gewoon zijn eigen keuze hebben over hun eigen lichaam

1 Reactie
Libertain
Libertain22 okt. 2021 - 7:08

@Priscilla, ("Waar is het verschil?") De Grondwet der Nederlanden legt vast dat er geen verschil mag zijn.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 okt. 2021 - 10:44

Wanneer het 'eigen schuld, dikke bult" principe los gaan laten op de gezondheidszorg wordt het in elk geval lekker rustig in de ziekenhuizen. De kraamafdeling kan als eerste gesloten worden.

Kit2
Kit220 okt. 2021 - 10:00

Vaccinweigeraars van welke aard ook (ze mompelen allemaal verschillende argumenten) zijn voor mij behoorlijk de weg kwijt. Toch wil ik erop wijzen, dat het onthouden van zorg vanwege enige vorm van gedrag het einde van de solidariteit betekent waar we ooit de sociaal democratie trachten te vestigen. Wie zorg nodig heeft, krijgt die in principe. Bedenk goed wat je opstart als je dit laat vallen. We gaan risicofactoren aanwrijven: wezen skien? Achteraan voor operaties. Veel te hard gewerkt? Geen hartbewaking. Auto-ongeluk door eigen schuld? Achteraan aansluiten op de IC. Marathons gelopen? Achteraan bij de benendokter. Nog een stapje verder is een overheid die dan even in uw bankgegevens gaat kijken of je de drankhandel niet wat vaak heeft bezocht en je daarom uitsluit van je zorg-rechten. Anti-vaccin mensen zijn moeilijk te volgen en griezelig in hun gedachtenwereld. Gun ze alsjeblieft niet de pret dat we een zorgvuldig opgebouwd recht op zorg de vuilnisbak insmijten vanwege hun gedrag.

4 Reacties
gimli55
gimli5520 okt. 2021 - 12:16

@Kit Dat ligt niet aan de ongevaccineerden, maar aan de onverdraagzaamheid en het onterechte morele superioriteitsgevoel van de gevaccineerden. De werkzaamheid van het vaccin loopt hard terug, de eerste groep gevaccineerden zijn binnenkort net zo beschermd als de ongevaccineerden. Mensen, die volledig gevaccineerd zijn, gaan met een positieve test en hun QR code gewoon stappen en op vakantie, en zijn er nog trots op ook. de QR code hoort een middel te zijn en voor gevaccineerden is het nu een doel, waarna ze gewoon overal naar toe kunnen ongeacht de besmetting of niet. De gevaccineerden willen zelf de nieuwe regels invoeren, ik heb nog geen ongevaccineerde erom horen vragen. Het is echter makkelijker om constant alles om te draaien via een cirkel redenatie dat het aan de ongevaccineerden ligt.

MG1968
MG196820 okt. 2021 - 14:23

"morele superioriteitsgevoel" Onontkoombaar, je bent niet eens bereid om met een klein prikje jou deel van de verantwoordelijkheid voor anderen te nemen en verhoogt daarmee de kans van iedereen die met jou in aanraking komt op gezondheidsschade. Nog afgezien van het feit dat door diezelfde simpele handeling ook nog eens de zorg minder extra belast wordt in de tijd dat het al sowieso bijpoten is. Ook dit heeft gezondheidsschade tot gevolg. Ik vind dat moreel verwerpelijk. Dat mag je best verwijten, maar ik sta vast niet alleen. Dat jij mensen die dat vinden een 'moreel superioriteitsgevoel' verwijt komt alleen maar omdat jij de lat daarvoor wel heel erg laag gelegd hebt.

gimli55
gimli5521 okt. 2021 - 7:33

@MG1968 Ik maak gebruik van mijn grondrechten, die door de onverdraagzamen liever afgeschaft moeten worden. Het is geen simpel prikje en dat veronderstellen is erg dom en gaat voorbij aan de grondrechten die in 200 jaar zijn ontstaan en nu in 1.5 jaar afgebroken moeten worden door aanhangers van een tunnelvisie. De enige oplossing voor simpele mensen is een 1 dimensionale. Als blijkt dat hij niet werkt, is er vast nog wel een andere groep die de schuld kan krijgen, bijv Allochtonen, die de overheid terecht niet vertrouwen door eerder opgedane ervaringen. Je blijft je een dimensionale mantra herhalen, terwijl blijkt dat het vaccin na ruim een half jaar steeds minder effectief is. Er is geen simpele 1 dimensionale oplossing, maar een visie met effectief beleid nodig, en die biedt deze neoliberale overheid niet.

gimli55
gimli5521 okt. 2021 - 7:47

@MG1968 Inhoudelijke argumenten graag, ik zie alleen onderbuik gevoelens. Een overmatige onverdraagzaamheid en het terugbrengen van een vaccinatie tot een simpel prikje, dat is het niet en al helemaal niet voor de mensen die complicaties hebben gehad na de vaccinatie. Vergelijkbaar met de uitspraak van de Jonge, dat de vaccinatie 100% zonder gevaar is. De onverdraagzamen willen de ongevaccineerden uitsluiten van de benodigde zorg, en dat is een feit. Mensen uitsluiten is een glijdend vlak en de schade kan met deze regering groter zijn dan de uitsluiting van ongevaccineerden. Voorbeeld : de Toeslagaffaire was onvoorstelbaar tot 5 jaar geleden, elke keer komt er nog meer rotzooi bovendrijven. Kijk als onverdraagzame in de spiegel en dan zie je een onverdraagzame, die denkt hij of zij gelijk heeft en alles via een cirkel redenatie recht praat. Dat is nu het geval in de maatschappij en hier op Joop. Alles valt dezelfde kant op en dat is in een democratie onmogelijk, want dan heb je een dictatuur. De dictatuur van de onverdraagzamen, die niet zo verschillend zijn van de orthodoxen in allerlei geloven. Streng in de leer en 100% overtuigd van hun gelijk, geen ruimte voor een kritische blik of alternatief. Alle neuzen dezelfde kant op en allemaal lid van dezelfde sekte : de Gevaccineerden.

ton14024
ton1402420 okt. 2021 - 8:18

Dank aan Job Eikelboom.????

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2021 - 7:59

Ik maak bezwaar tegen de stigmatisering en veralgemenisering van mensen met overgewicht, waar vele factoren voor aan te wijzen zijn.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2021 - 8:18

Verder vind ik dat eenieder geholpen moet worden die doodziek in het ziekenhuis komt, en nood heeft aan medische hulp, gevaccineerd of ongevaccineerd. Hoe graag ik ook zou willen dat mensen zich laten vaccineren en hoe boos en bezorgd ik me soms ook maak over sommige beweegredenen.. Men mag allerlei stappen ondernemen voordien om een en ander te voorkomen, maar deze grens mag men wat mij betreft niet overschrijden.

MarcoG
MarcoG20 okt. 2021 - 13:12

ik maak bezwaar tegen het stigmatiseren van vaccinwiegeraars waar vele factoren voor aan te wijzen zijn.

gimli55
gimli5521 okt. 2021 - 7:34

Thanx, MarcoG

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2021 - 16:10

Ik stigmatiseer vaccinweigeraars niet. Bewijs jij maar eens dat ik dat wel doe. Je reactie slaat nergens op. Dat gimli55 Thanx zou zeggen, kon ik vooraf voorspellen. Ik zal de factoren dan ook op hun meritus beoordelen.Ik heb helemaal geen 'algemeen' oordel over mensen die geen vaccin wensen te nemen. Dus doe niet alsof je hier iets ontdekt heb, dat heb je nl. niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2021 - 16:42

Bovendien kun je van mij nergens lezen dat ik vind dat mensen die niet gevaccineerd zijn van ziekenhuis en/of artsenhulp uitgesloten mogen worden.

RainB
RainB20 okt. 2021 - 3:36

Hoi Han, ik ben een bewuste weigeraar en ben al meer dan 50 jaar niet in het ziekenhuis geweest. Echter betaal ik wel braaf mijn premie en elke keer weer meer omdat andere mensen wel graag ongezond leven waardoor zij elke keer weer meer geld kosten. Dat naast natuurlijk de specialisten die graag een nieuwe boot willen hebben en vooral de pharmaceutische industrie die graag heel veel winst wil maken door ons ziek te houden en steeds meer geld aan ons willen gaan verdienen. Moet ik nu echt boos zijn op iedereen die zijn of haar hele leven zich als een achterlijke heeft gedragen waardoor mijn ongebruikte premie alleen maar hoger wordt? Daarbij heb ik het niet over de dikkerds en de rokers, maar over mensen die (on)bewust zich volgooien met gif en de omgeving ook nog eens vervuilen Immers is het bewezen dat als je gezond leeft en in een gezonde omgeving leeft dat je imuunsysteem een stuk beter werkt en je veel meer weerstand hebt tegen virussen en ander gespuis en is het ook bekend dat het standaard eten wat wij hier in het westen kennnen eigenlijk geen voeding, maar vulling is. Dus hadden we of eerlijk gezegd jullie dit allemaal moeten weten. Wat bewezen is, is dat deze industrie er alles aan gelegen is ons ziek te houden. Dat is het verdien model. Ik ben een bewuste anti vaxxer, ik ben inmiddels 80 en nog steeds gezond genoeg om regelmatig te fietsen en vrijwilligerswerk te doen voor oude mensen die vaak jonger zijn dan ik. Han, bijna de hele wereld bestaat uit wappies. Mensen die zelfs nu ze met de feiten op de neus worden gedrukt niet begrijpen dat hun levenswijze de grote schuldige is voor de meeste ellende en ik laat mij niet door wappies vertellen wat ik wel of niet moet doen.

8 Reacties
Norsemen
Norsemen20 okt. 2021 - 7:55

"Mensen die zelfs nu ze met de feiten op de neus worden gedrukt niet begrijpen dat hun levenswijze de grote schuldige is voor de meeste ellende" Je hebt het over jezelf, dat besef jij je toch wel hoop ik.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 okt. 2021 - 9:23

Je hebt zeker ook nooit te maken gehad met brand of inbraak.

Wieowie
Wieowie20 okt. 2021 - 10:40

De mensen die roken en niet zijn gevaccineerd, moeten ook eerder plek maken. Is er daarna nog plek nodig? Dan worden de ongevaccineerde obese patiënten en mensen op leeftijd weggehaald. Meer plek Nodig? Dan pas de ongevaccineerde gezonde mensen die jonger zijn. Hoe minder begrip voor het niet vaccineren, hoe eerder je los wordt gekoppeld van de apparatuur om plek te maken. Zo gaan we dat doen.

MarcoG
MarcoG20 okt. 2021 - 12:35

Norseman, hoe heeft hij/zij het over zichzelf? Han, wat is de relevantie van die opmerking?

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 okt. 2021 - 13:26

Marco, het verhaal gaat over verzekeringen.

Wieowie
Wieowie20 okt. 2021 - 17:07

Wel over zorgverzekering. Ik vindt overigens dat rokers ook onderaan de lijst moeten komen voor bijvoorbeeld een chemokuur: roken is net zo dom als niet vaccineren.

RainB
RainB21 okt. 2021 - 4:43

@Norsemen, dank voor je wappie antwoord. Ik leef al descennia klimaatneutraal, eet gezond, leef gezond, heb 1 kind, geen auto. Betaal al jaren keurig de ziektekostenverzekering, maar maak daar geen gebruik van. Ik ben inmiddels 80, doe vrijwilligerswerk in verzorgingstehuizen en fiets regelmatig een kilometer of 40 naar mijn zoon en zijn gezin. @HanvanderHorst. Er valt bij mij niets te halen, ik heb ook geen slot op mijn deur. Ik heb niet veel nodig en wat ik heb, deel ik graag. Overigens gaat het over de ziektekostenverzekering en niet over alle verzekeringen.

Wieowie
Wieowie21 okt. 2021 - 8:12

Goed dat je het uitlegt Rainb. Sommige mensen hebben wat meer toelichting nodig.

marcelhermus
marcelhermus20 okt. 2021 - 0:23

Hier thuis, vrouw is gevaccineerd, werkt in de zorg. ik, niet gevaccineerd maak mij geen enkele zorgen. Val buiten de doelgroep, heb tijdens de lockdowns doorgewerkt en wekelijks met 100en leerlingen contact gehad als gymdocent. Oudste dochter word bijna 13 en zit in de 2e. Geen idee waarom zij zich zou moeten laten vaccineren. Stuur die vaccins maar naar Afrika. Als ik de 50 was gepasseerd had ik het vaccin 100% genomen. Laten we die mensen aanspreken in plaats van de jongeren die over het algemeen een nies doen en weer verder gaan.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2021 - 7:52

cubert20 Wat zegt dat over jou? Dat jij het vaccin enkel neemt om jezelf te beschermen en geen enkele reden ziet rekening te houden met de ander. Niet meer en niet minder.

MarcoG
MarcoG20 okt. 2021 - 12:36

Minoes, het vaccin is er ook alleen maar om jezelf te beschermen.

Norsemen
Norsemen20 okt. 2021 - 13:57

“ Geen idee waarom zij zich zou moeten laten vaccineren” Dat je geen idee hebt is wel duidelijk ja.

MG1968
MG196820 okt. 2021 - 14:48

"Val buiten de doelgroep, heb tijdens de lockdowns doorgewerkt en wekelijks met 100en leerlingen contact gehad als gymdocent." Je vind het waarschijnlijk ook gek als een van de ouders bij jou verhaal komt halen als de dochter tijdens één van die lessen besmet is geraakt en daardoor uiteindelijk oma overleden is hé? Dan geef je natuurlijk aan 'het kan ook een ander geweest zijn' wetende dat jij -ja jij- de kans daartoe niet kleiner gemaakt hebt met dat wat tot je mogelijkheden behoorde. Het is het enige wat je gevraagd wordt. Dat doen wat tot jou mogelijkheden behoort. Niet meer maar ook niet minder. Zo'n verhalen laten wel weer zien dat er inderdaad maar een verplichte vaccinatie of qr-bewijs nodig is als jij je vak wilt uitoefenen want er zullen nogal wat mensen zijn die hun kinderen niet bij je af willen leveren (en als ze leerplichtig zijn hebben ze geen keus) en vermoed dat er ook collega's zijn die je niet in de buurt wil hebben. En dat mag jij dan misschien niet begrijpen. Ik begrijp dat wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2021 - 16:21

MargoG Meen je nu echt dat ik daar na al die tijd nog op moet reageren. Je conclusie raakt kant nog wal, klopt ook niet dus.

Verver
Verver19 okt. 2021 - 23:14

Autorijden is zeer slecht voor het milieu, veroorzaakt veelal tot zeer ernstige, longaandoeningen bij mensen. Iedere dag veroorzaken ze enorme economische schade door de files en veel schade als gevolgen van ongevallen. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor honderden doden en nog veel meer gewonden en de gevolgen daarvan. Toch stapt iedereen weer in die auto, terwijl ze enorm risico vormen voor andere mensen en toch doen ze het. Als je ze vraagt waarom ze het toch doen, zullen altijd 'ik' of 'maar' in de eerste woorden van hun betoog voor komen. Bijna niemand zal met de gedachte instappen; 'vandaag ga ik dood' of 'vandaag ga ik iemand voor het leven verminken' of denkt er aan zelf te zullen sterven vandaag. Dat zullen ook niet de gedachten zijn bij de meeste mensen die zich niet laten inenten. De meesten van hen zullen denken dat het zo'n vaart niet zal lopen. Misschien houden de meesten zich nog wel steeds afzijdig van feestjes en houden zich aan de 1,5 mtr. Toch worden autorijders niet verketterd en niet gevaccineerden wel verketterd en beschuldigd van agressie. Nou ja... autorijders pas als ze met 100 door een dorp rijden.

Roeluit1986
Roeluit198619 okt. 2021 - 22:25

Thomas Bollen over de coronapas. Ik kan het niet beter uitleggen: https://www.youtube.com/watch?v=23qN6fSi8cg&t=1700s

Sonic2
Sonic219 okt. 2021 - 21:57

Ik vind het vooral belangrijk dat vaccin weigeraars niet in het ziekenhuis terecht komen. Ik vind het behoorlijk onverantwoordelijk om als je kwetsbaar bent je niet te laten vaccineren. Jonge mensen die zich niet vaccineren heb ik wat minder moeite mee. Voor de rest is ook de ziekenhuis capaciteit in het algemeen onvoldoende. En voor de rest mag iedereen zijn eigen mening uiten, maar ik merk dat ik wat milder word. Zitten rokers andere kanker patienten in de weg? Of drinkers? Hoewel zowel ongevaccineerden als radicaal rechts het hier absoluut niet verdienen dat ik voor hun opkom( als je ziet hoe ik hier gedemoniseerd wordt door een kleine minderheid) vind ik dat het nu wel genoeg is.

Becky Hofstede
Becky Hofstede19 okt. 2021 - 21:43

Zoveel onzin en zo weinig tijd... Al die mensen die hier beginnen over een tekort aan IC-bedden "want Rutte". Onzin, we hebben een tekort want "Engel". En het gaat in dit stuk niet over de sweet spot wat het aantal IC-bedden betreft, maar wat te doen als je merkt dat anti-vaxers het merendeel van de bedden vullen. Wat mensen met andere 'vermijdbare' aandoeningen betreft: behalve dat niet alles zo vermijdbaar is als het lijkt, zijn verslavingen wel degelijk van een andere orde dan de welbewuste keus om niet even dat prikje te halen. Ook zijn er voor sommige ongezonde leefstijlen wel degelijk consequenties bij de zorgpremie of bij wachtlijsten voor transplantaties. Maar belangrijker nog: Nederland heeft een aantal IC-bedden dat met deze aandoeningen getalsmatig kan dealen. De anti-vaxers liggen bedden in te nemen in veel grotere aantallen en voor een veel langer dan gemiddelde periode dan waar het systeem op berekend is. Dan kan je zeggen 'fuck the system', maar dat is toch vreemd als het om een probleem gaat dat zo makkelijk op te lossen is. Sommigen gaan dan roepen dat er structureel meer IC-bedden moeten komen, maar dat is wel het paard achter de wagen spannen. De zorgkosten lopen al uit de hand en het benodigde zorgpersoneel is schaars. En dan ga ik het maar niet hebben over de mensen die WO2 erbij betrekken of menen dat de zorgplicht van de overheid in de Grondwet staat etc.etc.

1 Reactie
MarcoG
MarcoG20 okt. 2021 - 12:41

Maar belangrijker nog: Nederland heeft een aantal IC-bedden dat met deze aandoeningen getalsmatig kan dealen. Dus slachtoffers van nieuwe ziektes moeten het maar bekijken want we hebben nu eenmaal besloten dat de huidige IC capaciteit voldoende is om de al bestaande ziektes te helpen. Had je je maar kapot moeten zuipen, dan krijg je wel een plekje of zoiets?

JasDon
JasDon19 okt. 2021 - 19:02

Nog bedankt hè, partij van de domme dieren.

Jansen7
Jansen719 okt. 2021 - 18:00

Mij maakt het niet zo veel uit, maar ik zie voor de zoveelste keer dat links zich weer voor een rechts karretje laat spannen. We zijn allang weer vergeten dat tijdens de eerste golf Nederland een beroep moest doen op Duitsland. (Iets met dat we misschien teveel hebben bezuinigd op het personeel op de werkvloer en dat we toch eens moeten kijken waar die 100 miljard zorggeld precies heengaat). Maar dat zijn we allang vergeten, ook hier gaat links enthousiast mee in het 'verdeel en heers' van rechts. Mensen die dagelijks ongezond leven worden door Han van der Horst als slachtoffers gezien want verslaafd aangezien het 'geen weloverwogen keuze is'. Maar mensen die de standaardtesttijd willen afwachten van een nieuw medicijn dat ook nog eens een keer op een nieuwe technologie is gebaseerd worden voor misdadigers uitgemaakt. Kennelijk durft Han van der Horst het niet aan om alle mensen de maat te nemen. Als je als gevaccineerde een steeds grotere kans hebt om op de IC terecht te komen dan moet er toch gekeken worden of er ook andere nog betere vaccins ontwikkeld moeten worden. Wat mooi zou zijn als er ook vaccins op klassieke wijze ontwikkeld kunnen worden (als er toch gezocht moet worden naar medicijnen die een meer langdurige uitwerking hebben).

2 Reacties
RonVa
RonVa19 okt. 2021 - 21:28

[Maar mensen die de standaardtesttijd willen afwachten van een nieuw medicijn dat ook nog eens een keer op een nieuwe technologie is gebaseerd worden voor misdadigers uitgemaakt.] Vertel ons, wat is die standaard tijd waar we op moeten wachten voor al die mensen zich wel laten vaccineren?

MarcoG
MarcoG20 okt. 2021 - 12:43

RonVa: Vaccine development is a long, complex process, often lasting 10-15 years and involving a combination of public and private involvement. https://www.historyofvaccines.org/content/articles/vaccine-development-testing-and-regulation

Wieowie
Wieowie19 okt. 2021 - 17:32

Helemaal mee eens. En dan ook goed uitvoeren. Plek nodig? Dan eerst graag de mensen met bijvoorbeeld obesitas of een rookverslaving van de Covid afdeling verwijderen. Bij niet inenten neem je wel een risico voor lief. Is er meer plek nodig? Dan op leeftijd een keuze maken. Van Iemand van 25 snap ik het eerder dat er geen prik is gehaald dan iemand van 50. Van iemand van 20 kan ik eerder begrijpen om niet te enten dan

8 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij19 okt. 2021 - 18:52

[ Dan eerst graag de mensen met bijvoorbeeld obesitas of een rookverslaving van de Covid afdeling verwijderen. ] [ Van Iemand van 25 snap ik het eerder dat er geen prik is gehaald dan iemand van 50.] Jij hebt de strekking van Han's betoog duidelijk niet begrepen. Verslaving of obesitas is doorgaans geen "keuze". Een prik weigeren is dat wel, ongeacht de leeftijd.

Wieowie
Wieowie19 okt. 2021 - 19:14

Roken is geen keuze? Los van een keuze, heeft iemand die rookt of dik is een hoger percentage op zornhuisopname na een besmetting. Als zij zich niet inenten is er dus een hogere kans op bezetting van een ziekenhuisbed. Als er van de 5 ongevaccineerde COVID patiënten 2 wegmoeten, dan graag beginnen bij de mensen die roken of ouder zijn en niet bij de persoon van 25 die lekker sport. Voor de eerste twee personen is het niet enten het minst begrijpelijk.

Verver
Verver19 okt. 2021 - 23:00

@frans Nee, met obesitas en verslaving ben je slachtoffer van het grootkapitaal zeker? Ja mensen zijn vaak geestelijk minder in staat om de oorzaken en gevolgen te bevechten. Dat accepteren we. Waarom accepteren we niet dat er mensen zijn die de oorzaak en gevolgen van corona niet kunnen bevechten?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2021 - 12:28

Van mij behoeven er geen twee ongevaccineerden weg omdat ze ongevaccineerd zijn. Ieder mens heeft recht op medische zorg als hij in et ziekenhuis komt, gevaccineerd of niet etc..etc...

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 okt. 2021 - 12:54

[ met obesitas en verslaving ben je slachtoffer van het grootkapitaal zeker? ] Voor een deel wel, ja. Tabaksfabrikanten voegen verslavende stoffen aan de tabak toe. Voedselproducenten flikkeren tegenwoordig zowat overal suiker bij. Maar waar het mij om gaat is dat je gewoon om je heen moet kijken en dan zie je mensen met een sterke wil toch weer gaan roken en toch weer aankomen. Als het werkelijk zo makkelijk was, als het slechts een keuze was, dan waren er veel minder mensen dik of roker.

Jansen7
Jansen720 okt. 2021 - 14:15

@Franssen Vrij: de eerste sigaret is een keuze. Je eerste spuit of snuif op meth- of XTC-pil ook. En over suiker: https://www.nu.nl/wetenschap/6027273/nucheckt-waarom-suiker-in-het-brein-niet-hetzelfde-doet-als-drugs.html

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 okt. 2021 - 15:19

[ de eerste sigaret is een keuze. ] Meestal op puberale leeftijd, dus: groepsdwang, nieuwsgierigheid, rebellie, geloven dat jij sterker bent en niet verslaafd zult raken, dat de extra snelle verslavingsstoffen die de fabrikant juist voor jongeren in de sigaretten stopt jou niet zullen raken. Vervolgens dat jij maar een paar sigaretten per dag rookt, dus hoe schadelijk kan dat zijn, en trouwens "ik kan stoppen wanneer ik wil". Totdat je sluipenderwijs een pakje per dag of meer rookt. Kortom, meer stupide pubergedrag dan een volwassen keuze. Mooi artikel over suiker, maar ik heb niet gezegd dat het verslavend is. De voedselfabrikanten zijn verslaafd aan suiker. Mensen die eens op zoek gaan naar de hoeveelheid (toegevoegde) suiker in het bereide voedsel dat ze kopen schrikken zich vaak rot, ze wisten het niet eens.

Jansen7
Jansen722 okt. 2021 - 12:09

@Fransss en Vrij: je hebt enorm veel begrip voor verslaafden (jeugdzonde, groepsdruk), had je dat ook maar voor anderen mensen.

Joop16
Joop1619 okt. 2021 - 17:17

Maar Han toch. Voor een historicus heb je maar weinig inzicht in de manier waarop in het verleden groepen mensen werden uitgesloten/ontmenselijkt/schuldig verklaard aan alles etc, etc. " Vaccinweigeraars plegen agressie." Echt buiten alle proporties.

Joop den Uil
Joop den Uil19 okt. 2021 - 17:10

Nederland heeft momenteel meer experts op gebied van covid vaccins dan voetbalcoaches. Het blijft dat ''de overheid'' heeft verzuimd IC bedden te minimaliseren, geen rekening met uitbreken van een calamiteit. Zo ook de files; geen rekening met de belabberde OV voorzieningen, geen rekening met grondverzakking in Groningen, want een strenge winter was niet voorzien, geen rekening met de toelagecrisis,. want geen rekening met een vasthoudend kamerlid (2), geen rekening met CO2 crisis want we gingen plots meer vlees eten geen rekening met grotere drugs en misdaad, want de politie ging immers efficienter werken met internet ? ga maar door; regeren is vooruitzien en risico afwegingen. Dus nu niet mekkeren dat ze in de bible belt en achterstandswijken terughoudend zijn met vaccins. Zo makkelijk om anderen de schuld te geven ipv hand boezem, weetjewel

Ewout Pool
Ewout Pool19 okt. 2021 - 16:28

Goed stuk Han, maar niet helemaal juist. Als ik (als roker) een longtransplantatie moet hebben kom ik later op de lijst. Want ik heb het er zelf naar gemaakt. Idem voor een alcoholist. Meestal moet je minimaal een jaar gestopt zijn. Als ik in die tijd doodga? Dan is dat pech. Ik vind dat je dezelfde redenering mag toepassen op vaccinweigeraars. Je hebt pas recht op een plek op de IC als je gevaccineerd bent. Als je dat niet bent dan kan het alleen als er nog plek over is. Je mag een keuze maken, maar keuzes hebben nu eenmaal consequenties.

4 Reacties
Jansen7
Jansen719 okt. 2021 - 17:44

@E-wood: vind je ook dat niet-rokers bij tekorten voorgaan op rokers, denk aan longontstekingen maar ook aan hart- en vaatziekten die samenhangen bij hun rookgedrag, los van transplantaties?

Verver
Verver19 okt. 2021 - 22:40

@ewood Net als jij (zo schat ik in) meent recht te hebben op een longtransplantatie, omdat je na verkeerde keuzes tot inzicht bent gekomen, kan een covidpatient ook inzicht krijgen na het ziekenhuis en zich alsnog laten inenten. Of zeg je nu nee, die covidpatient moeten ze desnoods maar laten sterven en iemand die gerookt heeft en ondanks dat ie een jaar niet meer rookt, moet gewoon maar doodgaan, maar hij krijgt geen occasionlong.

Ewout Pool
Ewout Pool20 okt. 2021 - 2:10

@Jansen: ehh ja? Ik zou het niet onredelijk vinden dat ik als roker achterin de wachtrij zou moeten plaatsnemen. Dan moet ik stoppen met roken, en ik neem een risico als ik dat niet doe. Mijn keuze heeft consequenties.

Jansen7
Jansen720 okt. 2021 - 8:53

@E-wood: ik zou zeggen, stel het voor aan de overheid dat ze nu ook bij door roken-gerelateerde aandoeningen niet rokers voorrang geeft. En rokers bij tekorten niet als eerste helpt. Nu, en niet achteraf. En als je dit doet dan moet je het ook uitbreiden naar mensen die HIV hebben gekregen door onveilige seks, en verkeersongelukken als ze alcohol hebben gedronken.

Thuiszitter
Thuiszitter19 okt. 2021 - 15:35

Bizarre eigenlijk dat er nog steeds veel mensen zich niet willen laten vaccineren.

15 Reacties
adriek
adriek19 okt. 2021 - 15:41

En in verreweg de meeste gevallen om totaal onzinnige redenen: omdat Facebook ze wijsgemaakt heeft dat dat moet.

Brabootje
Brabootje19 okt. 2021 - 16:06

Voor mij kan een vaccinatie mijn dood betekenen, die gok ga ik dus niet nemen. En zoals mij zijn er meer.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 okt. 2021 - 16:41

@Brabootje leg uit.

ton14024
ton1402419 okt. 2021 - 17:16

S, hij schijt in zijn broek om die 0.000001 kans.

Ik weet het wel
Ik weet het wel19 okt. 2021 - 17:32

Dat is brabootjes goed recht (vind ik). Wat brabootje zich wel moet realiseren (er vanuit gaande dat het hier om een bewust ongevaccineerde gaat) dat hij indirect ( ollectief) verantwoordelijk is voor de dood van een ander. Er is een vrije keuze, maar die heeft wel consequenties, ik kan het niet mooier maken.

Brabootje
Brabootje19 okt. 2021 - 17:36

Ik heb reeds corona gehad alleen is het de bloed-hersenbarrière gepasseerd. Er gebeurden steeds gekkere dingen in mijn hoofd (dat kan ik echt niet onder woorden brengen) totdat 3 maanden later het lampje ineens uit ging zomaar opeens. Na die 3 maanden duurde het nog weer 3 maanden voor het echt beter ging. Gelukkig ben ik medisch onderlegd (tientallen jaren op medisch wetenschappelijke laboratoria gewerkt) en vond ik een wetenschappelijk artikel waarin stond dat 'Corona causes epileptic-like seizures'. Nou dat klopte helemaal. Daarna kwam ik nog weer een medisch wetenschappelijk artikel tegen over corona in de hersenen en daarin stond dat als patiënten waaronde ik dus die dat reeds hadden gehad zich in zouden laten vaccineren en weer zo'n reactie in de hersenen zouden krijgen (redelijk wat mensen waren doodziek na vaccinatie) dat ze dan dood kunnen gaan. Tja en dat risico ga ik dus absoluut niet nemen dat lijkt mij duidelijk toch beste Ton of ben jij soms alwetend?

Jansen7
Jansen719 okt. 2021 - 17:46

@Thuiszitter: bizar dat de EU (tot de Corona-crisis) strenge regulering had t.a.v. genetisch gemodificeerd voedsel.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 okt. 2021 - 18:22

'Gelukkig ben ik medisch onderlegd' En hoeveel artsen heb je geraadpleegd?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij19 okt. 2021 - 18:58

[ Voor mij kan een vaccinatie mijn dood betekenen ] Leg eens uit, want je houdt je aardig op de vlakte. Medische noodzaak of mogelijk vatbaar voor een van de zeldzame afwijkingen? Geldt dat voor elk type vaccin?

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 okt. 2021 - 19:52

Niet alleen Facebook, ook YouTube of WhatsApp werken van harte mee.

Thuiszitter
Thuiszitter19 okt. 2021 - 22:05

Brabootje - Ik heb reeds corona gehad alleen is het de bloed-hersenbarrière gepasseerd. ???? Dat gaat mij al te ver . Sterkte , heeft het iets met mijn opmerking te maken verder ? Janse - er gebeuren veel bizarre dingen in de EU maar wat heeft jouw opmerking nu te maken dat veel mensen zich niet willen laten vaccineren ?

ton14024
ton1402420 okt. 2021 - 7:52

B, je weet dat je dan een goed excuus hebt, dus niet zeuren, je had mijn opmerking kunnen voorkomen door direct open kaart te spelen ipv iets te zeggen wat iedereen kan zeggen.

Jansen7
Jansen720 okt. 2021 - 8:59

@Thuiszitter: 1) natuurlijk gebeuren er bizarre dingen in Europa, maar we hebben het nu over, volgens jou, bizarre wetgeving door de EU op gebied van onder meer voedselveiligheid. 2) " wat heeft jouw opmerking nu te maken dat veel mensen zich niet willen laten vaccineren " Je leest kwaliteitskwaliteitsmedia: dus waarom weet je dat niet? Of heb je daar voornamelijk gelezen dat mensen met vaccinatiebezwaren dom zijn? ;-)

MarcoG
MarcoG20 okt. 2021 - 12:54

ik weet het wel, er zijn een miljoen dingen die iedereen doet die indirect de dood van een ander veroorzaken dus die opmerking slaat nergens op. Ton, waarom moeten mensen hier hun medische achtergrond gaan beschrijven als ze willen reageren. Je kan ze ook gewoon geloven, dat is toch wat linkse sociale mensen doen? Franss, zie Ton.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 okt. 2021 - 16:36

Corona vaccin en epilepsie hebben zeker wel een risico in zich, op een epileptische aanval door vaccinatie bij mensen die bekend zijn met epilepsie. Kun je gewoon op pagina van Lareb en bij RIVM lezen. Dus staan ze wel op enige manier met elkaar in verband.

EricDonkaew
EricDonkaew19 okt. 2021 - 15:16

Helemaal eens met de strekking van het betoog. Vaccineren verplichten gaat inderdaad niet, maar de sociale druk om je te laten inenten kan niet groot genoeg zijn. Vaccineren doe je in de eerste plaats niet voor jezelf, maar voor je medemens en de maatschappij.

7 Reacties
Brabootje
Brabootje19 okt. 2021 - 16:08

Veel mensen laten zich niet vaccineren omdat ze er ziek van kunnen worden. Hoe erg weet niemand maar ja dan ga je het risico dus echt niet nemen geloof mij maar.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 okt. 2021 - 16:41

@Brabootje Ik geloof je niet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 okt. 2021 - 16:43

'Hoe erg weet niemand' Het is al lang bekend dat je meer risico loopt door je niet te vaccineren dan door het wel te doen. Alleen is dat bij mensen die er de ballen verstand van hebben nog steeds niet doorgedrongen.

Brabootje
Brabootje19 okt. 2021 - 17:39

@stokkickhuysen: Je hoeft mij niet te geloven, ik werk zelf niet meer in de Gezondheidszorg maar mijn hele familie, veel vrienden nog wel dus ik spreek alles en iedereen en geloof mij er zijn mensen die deze vaccinatie afgeraden wordt door hun arts. Je hoeft het niet te geloven maar je ziet zelf toch ook wel dat alle berichtgeving alleen maar gericht is op angst aanjagen en dwingen tot vaccinatie of ben je dat met mij oneens. Ik hoor vrijwel nooit kritische geluiden of zie op tv twee kanten van het verhaal belicht.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij19 okt. 2021 - 19:01

Ah, ik zie hier dat Brabootje ws teveel op Facebook of Café Weltschmerz vertrouwt. [ Ik hoor vrijwel nooit kritische geluiden of zie op tv twee kanten van het verhaal belicht. ] Dat heb je nu eenmaal als je nooit tv kijkt. Er is een overvloed aan wappies op tv geweest bij de talkshows en in de kranten.

lmgikke
lmgikke19 okt. 2021 - 20:23

brabootje. Zoals Han in het artikel zegt: "Nu zijn er inderdaad patiënten met ernstig onderliggend lijden die geen prik mogen nemen omdat in hun geval het middel wél erger is dan de kwaal. Die mag je dat nooit verwijten maar bewuste weigeraars wél." Jij valt onder die eerste categorie. Echter projecteer jij je persoonlijke situatie op de rest van Nederland en dat is niet juist. Ook niet als je medisch onderlegd bent. Als een arts een vaccinatie afraad is dat een medische afweging. Niets mis mee. Maar door het zo te lopen presenteren legitimeer je alle vaccin weigeraars. En dat is iets anders. Want de ziekte doormaken (zoals je zelf ervaren hebt) is ernstiger zonder vaccin dan met vaccin. Dat is al lang wetenschappelijk bewezen. Ga niet met de uitzondering de regel onderuit halen. De uitzondering bevestigd de regel is het gezegde.

MarcoG
MarcoG20 okt. 2021 - 12:57

Vaccineren doe je voor jezelf. Als dat niet genoeg is om de medemens te redden zal men een beter medicijn moeten uitvinden.

Absentereo
Absentereo19 okt. 2021 - 15:07

Maar geen woord over het lage aantal bedden wat er in Nederland is? En geen referentie aan de afwezige voorlichting en regelgeving voor veilige binnen lucht... Nee alle problemen zijn veroorzaakt door vaccin weigeraars... Dat is echt te kort door de bocht.

24 Reacties
gimli55
gimli5519 okt. 2021 - 15:28

De reactie is niet anders dan Wilders die de Marokkanen de schuld geeft of Baudet de EU en buitenlanders. Gezien de terechte reacties van Hertog van Zouteveen, Absentereo en de weigering om antwoorden te geven op hun vragen is het makkelijker om de schuld weer ergens anders neer te leggen. De bekende "historici", die hysterisch de bekende weg bewandelen van de schuld ergens anders neerleggen, kopiëren het gedrag van de '20 er jaren van de vorige eeuw en de 10 jaar erna. Geen inzicht in het falende beleid van Rutte 1 tm 3, wat gevolgd wordt door Rutte4. Blind achter de demagogen aanlopen en ik ben benieuwd of dit geplaats wordt. Dat is al vaker niet gebeurt. Dit beleid is een voortzetting van de laatste 40 jaar met dezelfde reactie : de schuld ergens anders neerleggen dan hij hoort.

ManekiNeko
ManekiNeko19 okt. 2021 - 15:29

Je bedoeld te zeggen dat als je maar zorgt dat je genoeg bedden hebt, je je niet hoeft te laten vaccineren. Plaats genoeg!!!!

MG1968
MG196819 okt. 2021 - 15:37

@Absentereo "Maar geen woord over het lage aantal bedden wat er in Nederland is?" Dus jij vind dat er standaard een dusdanige overcapaciteit moet zijn om in pandemieën vaccinweigeraars op te kunnen vangen? En je vind ook vast dat iedereen maar aan dat o zo gemakkelijk op te lossen probleem (prikje) moet meebetalen. Ja, dit probleem wordt toch echt wel veroorzaakt door vaccin weigeraars. Of er iets meer overcapaciteit moet zijn dan dat er nu is, daar kun je best over twisten, maar op dat hoge niveau wat de weigeraars de zorg dwingt... dat gaat niet eens structureel laat staan dat we dat met zijn allen gaan bekostigen. "Nee alle problemen zijn veroorzaakt door vaccin weigeraars…" Wat jij doet is zeggen 'ik verwerp de makkelijke, doenlijke en zeer breed geaccepteerde oplossing, zoek maar naar lastige, ondoenlijke. Terwijl je weet dat die niet geaccepteerd zullen worden. Maja.. dan kun je wel weer zeggen 'ze moeten mij/ons weer hebben'.

MG1968
MG196819 okt. 2021 - 15:39

@Gimli "Dit beleid is een voortzetting van de laatste 40 jaar met dezelfde reactie : de schuld ergens anders neerleggen dan hij hoort." Het niet willen meewerken aan de goede, werkende oplossing impliceert schuld. Vaccinweigeraars zijn schuldig. Zwaar schuldig. Het overschaduwd al je 'ja maars'.

adriek
adriek19 okt. 2021 - 15:43

Die vaccinweigeraars hebben net zo veel recht om vaccinatie te weigeren als dat rokers recht hebben om te roken en hartpatienten het recht hebben om te veel en te vet te eten. Ze hebben het recht, maar dat maakt het niet minder stom en egoistisch.

itsme3
itsme319 okt. 2021 - 15:58

Bedden zat. Als iedereen twee prikjes had genomen, dan had 75% van de huidige patienten geen IC bed nodig gehad en hadden er nu maar een handvol mensen op de IC gelegen.

Me, myself and I2
Me, myself and I219 okt. 2021 - 16:09

Iedereen blijft maar in die val trappen om een groep ergens de schuld van te willen geven. Laten we het zo stellen. Als je gevaccineerd bent en je krijgt corona en je beland in het ziekenhuis dan heb je pech. Als je niet gevaccineerd bent en je krijgt corona en je beland in het ziekenhuis dan is het je eigen schuld. Fijn om te weten. Het is echter niet hun verantwoordelijkheid. Maar het is de verantwoordelijkheid van de overheid om zorg te bieden. Althans, dat hebben we zo geregeld in de grondwet. In diezelfde grondwet staat ook nog iets over vrijheid van keuze over wat er met je lichaam gebeurt. Lijken me prima uitgangspunten. Als het aantal bedden te weinig is dan hebben ze er gewoon voor te zorgen dat dit wordt uitgebreid.

Middenman
Middenman19 okt. 2021 - 17:34

@Me, myself and I - De overheid zijn wij. Ben jij bereid om via belasting en verzekeringspremie mee te betalen aan de leegstaande bedden inclusief personeel als de pandemie weer voorbij is?

Ik weet het wel
Ik weet het wel19 okt. 2021 - 17:38

@Me, myself and I Je zou misschien gelijk hebben als je er niet van op de hoogte bent dat je als niet-gevaccineerd je een bed van een bijv. een hartpatient in beslag neemt, maar het is nu wel duidelijk dat dit het geval is. Je speelt als niet-gevaccineerde bewust met het leven van een ander. Onder normale omstandigheden kunnen de IC’s de bezetting prima aan, ook voor de mensen die te veel drinken, roken, te zwaar zijn etc. Het zijn de niet-gevaccineerde die de overbezetting van de IC’s bewust creeeren.

Me, myself and I2
Me, myself and I219 okt. 2021 - 18:26

@Middenman Kort antwoord: ja. Langer antwoord: Ik heb sowieso geen enkele invloed op hoe mijn belastinggeld besteed wordt, anders dan via de stembus. En mijn vertrouwen in de politiek is op een ongekend laag peil beland. @ikweethetwel Moah, dan kun hardrijders ook één op één verantwoordelijk houden voor het leed wat door andere hardrijders wordt veroorzaakt. En rokers. En drinkers.

gimli55
gimli5519 okt. 2021 - 18:51

@MG1968 Stel dat alle ongevaccineerden opeens gevaccineerd worden, is het probleem van de 180.000 achterstallige behandingen opgelost, zijn er dan opeens wel genoeg IC bedden? Zijn er dan opeens genoeg zorgmedewerkers?. Neen, er is een systeem fout in de zorg, het onderwijs en de politie. In vrijwel alle ondersteunende instanties, controlerende instituten en gezien de rechtstaat is in het EU rapport ook wat zaken genoemd, heb je gelezen over de 1125 kinderen in de laatste 5 jaar, alsof het toen opeens ontspoort is. Het systeem faalt en deze regering is goed om altijd een zondebok te vinden en er zijn altijd aanhangers die daar achter aan hollen als een kip zonder kop. Vergelijkbaar met Wilders en Baudet. Dat geldt al sinds tijden als taktiek in de Nederlandse politiek. Gelukkig komen er eindelijk genoeg rapporten die de mooie lijstjes wegvagen en de werkelijke staat van het democratische gehalte tonen. Ik hoef ze niet allemaal op te noemen, het moet wel geaccepteerd worden. Je kunt de gevaccineerden de schuld blijven geven, het lost echter niets op in de Covid bestrijding en alle andere fundamentele problemen. Die hebben allemaal dezelfde oorzaak, de gevolgen en maatregelen zijn bijzaak.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij19 okt. 2021 - 19:08

[ En geen referentie aan de afwezige voorlichting en regelgeving voor veilige binnen lucht…] De experts zeggen dat uiteindelijk iedereen met het virus in aanraking zal komen, dus dan ken je je kansen als ongevaccineerde. Voorlichting of goed ventileren zorgt dus alleen voor uitstel, geen afstel, je gaat gewoon besmet raken. Wees dan maar gevaccineerd, voor je zelf en uit solidariteit met de maatschappij die voor jouw ziekte moet komen opdraven.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 okt. 2021 - 19:16

gimli55: "Stel dat alle ongevaccineerden opeens gevaccineerd worden, is het probleem van de 180.000 achterstallige behandingen opgelost, zijn er dan opeens wel genoeg IC bedden?" Natuurlijk niet. En weet je, die achterstallige behandeling zijn veroorzaakt doordat er vorig jaar 1100 IC-bedden bezet waren door ongevaccineerden, omdat er nog geen vaccin was. Nu zijn er 154 bedden bezet en doet men net alsof de zorg overbelast raakt door dat handjevol covidlijders, terwijl het de nawerking is van 1,5 jaar ellende. Er zijn nog bijna 900 IC-bedden vrij, of zijn die ineens allemaal verdwenen? Daar komt bij dat het RIVM zelf wel degelijk vermeld dat de verhouding gevaccineerden/ongevaccineerden op IC en in ziekenhuis helemaal niet 10/90 is, maar in twee maanden tijd verschoof van 20/80 naar 40/60. Je moet alleen iets dieper in de dagelijkse publicaties duiken dan enkel de oppervlakkige cijfers tonen.

MG1968
MG196819 okt. 2021 - 19:57

@Gimli55 "Neen, er is een systeem fout in de zorg, het onderwijs en de politie. In vrijwel alle ondersteunende instanties, controlerende instituten en gezien de rechtstaat is in het EU rapport ook wat zaken genoemd, heb je gelezen over de 1125 kinderen in de laatste 5 jaar, alsof het toen opeens ontspoort is." Allemaal waar. Maar dat neemt niet weg dat wat betreft dit dossier de ongevaccineerden schuldig zijn. Zwaar schuldig. En al de ge-wijs naar ander onrecht doet alleen maar ontzettend hypocriet, gemaakt en gezocht aan als je zelf niet eens de moeite wil nemen door het nemen van 1 simpel prikje mee te werken aan de oplossing. Laten we het nog wat scherper stellen: jij speelt bewust met andermans leven, in de ongelooflijke gevolgen van wanbeleid zijn nimmer een bewuste keuze geweest. "Het systeem faalt en deze regering is goed om altijd een zondebok te vinden en er zijn altijd aanhangers die daar achter aan hollen als een kip zonder kop." Één prikje. En jij doet wat je kunt doen om leed te besparen. Dat wil je niet. Er hoeft géén regering te wijzen. De schuldigen tonen zich zelf. Dat is geen zondebok.. daar zit de zonde. "Gelukkig komen er eindelijk genoeg rapporten die de mooie lijstjes wegvagen en de werkelijke staat van het democratische gehalte tonen." Ook weer hypocriet. Want als het op het gebied van corona, vaccins en QR-codes gaat wil jij helemaal niet dat wat de meerderheid van Nederland zo besloten heeft. Ja, die vind dat je je niet hoeft te vaccineren maar wel dat de gevolgen voor jou zijn. Vooralsnog zijn die dat het overgrote gedeelte van Nederland niet in je buurt wil komen en het je tot in de lengte der dagen zal verwijten als die zelf of een bekende gezondheidsschade oploopt door de anti-vaccinerende. Hoe kun je zo wijzen naar anderen maar zelf er bewust voor kiezen een extra gevaar te vormen, extra problemen te veroorzaken binnen de zorg. Ik vind het extra verwerpelijk.

MG1968
MG196819 okt. 2021 - 20:03

@Gimli55 "Stel dat alle ongevaccineerden opeens gevaccineerd worden, is het probleem van de 180.000 achterstallige behandingen opgelost, zijn er dan opeens wel genoeg IC bedden? Zijn er dan opeens genoeg zorgmedewerkers?." Waarom, waarom sta jij zo te springen om de problemen -die er echt wel zijn en niemand ontkent- nog groter te maken. Want dat beste Gimli.. dat is waar je bewust en in volle verstand voor kiest. Ik neem het je kwalijk en geloof me, ik niet niet alleen.

gimli55
gimli5519 okt. 2021 - 21:02

@MG1968 Blijf maar door een buis je tunnelvisie spuien en voorbij gaan aan mijn inhoudelijke argumenten. Ja, maar betekent gewoon nee, en dat blijf je gewoon doen. De systeem fout, waaronder de halvering van het aantal IC bedden in 10 jaar en de sluiting van een stel ziekenhuizen is vele malen schadelijker dan de ongevaccineerden. Zeker nu blijkt dat de verhouding tussen gevaccineerden en ongevaccineerden aan het verschuiven is richting 50/50. DE QR code lost niets op, er staat in het nieuws dat besmetten en positief geteste mensen gewoon op vakantie gaan, want ze hebben een QR code. Net als het twitter bericht waarin iemand trots vertelde dat het feestje van Oma's verjaardag door kon gaan in een restaurant ongeacht dat een van de familie leden positief was getest. De positieve persoon had gelukkig een QR code. Het sluiten van die kroeg was ook door een besmetting van volledig gevaccineerden. In het nieuws werd uitgebreid verteld dat Gen. Powell overleden was aan Covid, terwijl hij volledig gevaccineerd was en ook aan de ziekte van Kahler leed. De media vond het echter niet opportuun om het nieuws na de komma ook te geven. Het grondrecht geeft mij het recht om af te zien van vaccinatie, verder voldoe ik aan alle voorschriften en heb ik mij altijd gehouden aan alle voorschriften. Ik werk op een school tussen 1100 leerlingen en ik doe gewoon mijn boodschappen in de supermarkt. Ik ga niet eten in een restaurant en ga niet naar de bioscoop musea of andere horeca. Ik voel me op geen enkele wijze schuldig aan wat dan ook, ik heb het ook nog niet gehad en al 2x negatief getest. Ik test me niet om te bewijzen dat ik niets onder de leden heb, dat heb ik ook nog nooit gedaan. Ik denk dat de systeem fouten en de manier waarop deze regering met Covid is omgegaan vele malen schadelijker is dan mijn ongevaccineerd zijn, dat zal later terugkijkend vast nog wel blijken. Vergelijkbaar met de Toeslagaffaire en de gaswinning schade, maar dan zal net als vlak na de WW2, dat iedereen in het verzet hebben gezeten. En ja, dat is een Godwin. Ik vind het triest dat Nederland afhankelijk is van enig kritisch vermogen door de extreem rechtse partijen en verder iedereen achter dit falende kabinet blijft staan. Ervaringen uit het verleden zijn een zekerheid voor de toekomst.

MG1968
MG196820 okt. 2021 - 7:18

@Gimli "Het grondrecht geeft mij het recht om af te zien van vaccinatie, verder voldoe ik aan alle voorschriften en heb ik mij altijd gehouden aan alle voorschriften." Applaus. Maar door het nalaten van het simpele dingetje met echte impact vind ik het nogal hypocriet dat je continue verwijst naar missers van anderen. Gokje: je hebt vast nogal wat met de conservatief nationalistische kant van de SP waarbij één van de kenmerken is dat continue solidariteit geeist wordt maar zelf op geen enkele manier sprake is van solidariteit naar anderen. Continue wijzen en het zelf als het middelpunt van de wereld zien. Voor de goede orde: dat is niet links, dat is kneiterrechts. Het past met wat jij laat zien. Absoluut niet iets (kleins) willen doen wat in het belang van anderen maar wel de anderen continue de maat nemen als het invloed heeft op jou. Vraagje: waarom zouden ze?

MG1968
MG196820 okt. 2021 - 7:24

@Gimli "Inhoudelijke argumenten" Je 'inhoudelijke argumenten' dienen alleen het doel om de aandacht van je eigen rol en verantwoordelijk weg te leiden. Verwacht je nou echt dat iedereen daarin zal trappen? En verwijt je het ook nog als iemand dat niet doet? Kijk gewoon eens in die spiegel. Wat zie je dan?

gimli55
gimli5520 okt. 2021 - 12:31

@MG1968 Ik heb tenminste nog inhoudelijke argumenten, jij mist ze volledig. Er worden grote woorden gebruikt door je. Ik heb een nier gedoneerd aan een collega, ik heb 23 jaar op een laboratorium van een ziekenhuis gewerkt. Ook toen was elk jaar de IC gevuld met griep klanten en was de werkdruk onverantwoordelijk hoog. Daar is niets mee gedaan en in de 23 jaar erna, waarin ik 23 jaar in het onderwijs heb gewerkt en zelfs nu ik al officieel met pensioen ben, ik nog steeds in het onderwijs werkzaam ben. Er is geen vervanging te vinden. Dat zijn voorspelbare problemen geweest, net als de babyboomers en de energie transitie. Feit blijft dat het systeem faalt en blijft falen. Dat is niet de schuld van de ongevaccineerden of de buitenlanders of de boomers of de jongeren. Dat is de schuld van incapabele bewindspersonen en politici, die het makkelijker vinden om de schuld ergens anders neer te leggen en de luie aanhangers die achter die demagogen aanhollen. History repeats itself en de ezels blijven hun hoef stoten aan de zoveelste steen van hetzelfde kaliber. Wat nu gebeurt is een herhaling van zetten van de vorige eeuw. De politiek creëert een systeem van uitsluiting en schuld, vergelijkbaar met de Toeslagaffaire en vele andere problemen. Elke keer trappen er weer domme meelopers in en wordt er weer een groep de schuld in de schoenen geschoven.

gimli55
gimli5520 okt. 2021 - 12:47

@MG1968 Ik zie iemand die gezorgd heeft dat een collega nog 11 jaar heeft kunnen genieten van zijn leven, die zijn kleinkinderen nog geboren heeft zien worden. Die zijn plicht heeft vervuld aan de samenleving door 23 jaar in de zorg te werken en daarna 23 jaar in het onderwijs. Die gemeenteraadslid is geweest en in zowel OR-en als MR- en heeft gezeten. Die onbezoldigd vakbondswerk heeft verricht, lid en voorzitter van een wijkvereniging is geweest. Ik kijk terug op een rijk leven en mijn ongevaccineerd zijn definieert niet mijn wezen, hooguit de keuze om gebruik te maken van het grondrecht om af te zien van vaccinatie tegen Covid. Dat heeft gevolgen en die heb ik gedragen en niemand, maar dan ook niemand heeft het recht om mijn keuze op wat voor manier dan ook af te keuren. Net als dat ik geen mening heb over of iemand wel of niet de vaccinatie ondergaat. Die keuze is vrij. Uiteraard heb ik in mijn leven fouten gemaakt, wijs mij maar iemand aan die dat niet heeft meegemaakt. Leven is keuzes maken, soms goede en soms minder goede of zelfs slechte. Het punt is dat vaak in de spiegel kijk en bij mijzelf te rade ga, twijfel is een goede zaak, en het is goed om de mogelijkheid tot aanpassing van je keuze open te houden. Zo lang dit vaccin een voorlopige goedkeuring heeft en ik weet waar ik over praat. Ik heb me terdege op mijn keuze voorbereid en als Bèta neem ik mijn besluiten weloverwogen, zal ik mij op dit moment niet vaccineren. Maakt me dit een minder mens of hypocriet?

MarcoG
MarcoG20 okt. 2021 - 13:04

Gimli, maak het nu niet zo moeilijk for MG68. Hij heeft zo'n makkelijke vijand wat het leven voor hem eens tstuk makkelijker maakt. Alles is jouw schuld, accepteer het gewoon.

MG1968
MG196820 okt. 2021 - 14:26

@Marco Ik zeg niet dat Gimli alles schuld is. Verre van. Ik concludeer dat dat gene Gimli wel effectief kan doen hij niet toe bereid is.

MG1968
MG196820 okt. 2021 - 14:29

@Gimli "Maakt me dit een minder mens of hypocriet?" Hypocriet is je continue afgeven op fouten van anderen maar zelf niet bereid zijn om ook maar het minste te doen. Minder mens ben je nimmer. Of bedoelde je in moreel opzicht?

Daslief
Daslief21 okt. 2021 - 18:20

@MG, "maar zelf niet bereid zijn om ook maar het minste te doen. " Misschien moet je dit argument voor iemand anders bewaren? Iemand die bij leven een nier doneert, 46 jaar werkt in zorg en onderwijs, daarnaast vrijwilligerswerk doet en doorwerkt na zijn pensioen, is blijkbaar best bereid om iets voor een ander over te hebben.

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen19 okt. 2021 - 15:07

Zo weet ik er nog 1: de laatste 20 jaar is de zorg uitgekleed en draait op een 'shoestring' budget. Een zwarte zwaan en alles valt om. Precies waar vele deskundigen al die jaren voor gewaarschuwd hebben. Maar die waarschuwingen zijn in de wind geslagen om de belastingen maar zo laag mogelijk te maken. Dus heb je VVD/D'66/CDA gestemd? achter in de rij als je ernstig ziek wordt. En verder, iemand die 30 kilo te zwaar is, daar tot in den treure opgewezen is , maar die zich evengoed vol blijft proppen neemt toch ook een weloverwogen besluit?

2 Reacties
itsme3
itsme319 okt. 2021 - 16:00

U noemt 100 miljard een shoestring budget? En ieder jaar komen er weer miljarden bij. En begin niet over kapotbezuinigd. Er is deze eeuw exact 1 jaar geweest waarin iets minder is uitgegeven dan het jaar ervoor.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 okt. 2021 - 19:18

itsme fulmineert: "U noemt 100 miljard een shoestring budget? En ieder jaar komen er weer miljarden bij." Daarom. Als dit bedrag aan pillen, prikken en andere chemie nog niet voldoende is om ons gezond te houden, dan denk ik dat er iets veel fundamentelers mis is dan gebrek aan geld. Maar vooral niet aan denken hoor, wat dan kan zijn...

Mark Huysman
Mark Huysman19 okt. 2021 - 14:59

Helemaal mee eens.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 okt. 2021 - 14:57

Dat zal allemaal wel @Han Maar die bedden die niet beschikbaar zijn die zijn gewoon door Rutte weggehaald omdat dat geld wel beter gebruikt kon worden om schatrijke aandeelhouders in het buitenland kadootjes te geven. En Rutte heeft nu twee jaar de tijd gehad om die fout te herstellen maar heeft dat gewoon niet gedaan want jij en ik en uw buurman, wij kunnen allemaal de tering krijgen. In plaats van dan een paar vaccinweigeraars, tevens onze landgenoten, die naar zijzelf vinden, een weloverwogen afweging gemaakt hebben, de schuld te geven zouden we eens met zijn allen naar een stad moeten gaan waar de politie er niet gelijk met knuppels op gaat slaan om te eisen van Rutte dat ie het aantal bedden eens even rap gaat verdrievoudigen en laat m voor elk afgebroken ziekenhuis er twee neerzetten . Want ze hebben het mooi voorelkaar die 'elite' van ons. De kop hier op joop.nl gaat over dat vrouwen mannen de schuld geven van de klimaatscrisis - kunnen we mooi elkaar aanwijzen en weer lacht de 'elite' zich een broekzweer .

8 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 okt. 2021 - 15:32

Zelfs voor corona was er budget voor meer IC-bedden. Alleen niemand wil IC-verpleegkundige worden, dus de ziekenhuizen konden en kunnen ze niet realiseren. Vele sectoren kampen met personeelstekorten, geld is niet de oplossing voor alles. Meer mensen moeten (full-time) gaan werken, of we moeten accepteren dat niet alles optimaal is.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 okt. 2021 - 15:49

Onzin want die IC bedden waren er gewoon voordat Rutte vond dat we wel wat minder toekonden . En het personeel werd ook wegbezuinigd en zij die er werken zijn overwerkt omdat Rutte weigerde er ook maar iets aan te doen . Die man heeft 2 jaar lang zitten klunzen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 okt. 2021 - 16:37

@Griezel, de IC bedden zijn afgebouwd door betere behandelmethoden waardoor mensen minder lang hoefden te herstellen op de IC's. Daarnaast hebben we minder IC bedden dan de landen om ons heen omdat we in Nederland anders omgaan met de dood. We zijn hier veel verder in zaken als euthanasie en mensen rustig durven laten sterven (in een hospice bijvoorbeeld). Je mag van mij overigens Rutte van alles de schuld geven als dat beter voelt, maar je lost er niets mee op.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 okt. 2021 - 17:29

U citeert waarschijnlijk de smoesjes die men indertijd aanvoerde . Net als bezuinigingen op de geestelijke zorg dat mensen die dringend in een kliniek moeten nu wordt verteld dat ze thuis beter zitten omdat ze in hun vertrouwde omgeving alles bijelkaar zitten te krijsen .

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout19 okt. 2021 - 17:41

Rutte wist in 2018 al dat er onvoldoende zorgcapaciteit was gedurende de griepgolf destijds: zelfde problemen, hoewel uiteraard in veel mindere mate. @itsma weet niet wat financieel kapitalisme inhoudt. Dat houdt in dat alle instanties hun eigen broek moeten ophouden. De hoogst verantwoordelijken bij het beleid van ziekenhuizen stellen dan ook dat verhoging van salaris niet of moeilijk te realiseren is gezien de geringe winstmarge. Waarop personeel geheel volgens het ''principe van de vrije markt'' stelt dat men elders meer kan verdienen. Natuurlijk alles te koste van patiënten.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij19 okt. 2021 - 19:13

[ U citeert waarschijnlijk de smoesjes die men indertijd aanvoerde ] Wat een argument zeg. Je kunt zelf opzoeken dat de gemiddelde ligduur in het ziekenhuis rond 1970 maar liefst 28 dagen was en tegenwoordig is dat onder de 8! Precies wat A little bit of sunshine zegt. Dan kun je met veel minder bedden toe en dus ook minder IC-bedden. [ Net als bezuinigingen op de geestelijke zorg ] Whataboutism. Je hebt gewoon geen argumenten.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 okt. 2021 - 15:49

Dat heb ik wel regeren is vooruitzien je moet je dus wapenen tegen eventuele rampen dus altijd teveel IC bedden aanhouden want anders .... ik weet niks van de dijken op dit moment maar ik durf te wedden dat die ook niet bestendig zijn tegen rampen wegens rutte neoliberalen werken met het idee van de beurs en de beurs doet niet aan langetermijnwinsten - behalve bij idioten als musk

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij20 okt. 2021 - 19:18

[ ik weet niks van de dijken op dit moment maar ik durf te wedden ] Dat illustreert je hele onzinnige houding. En wedden in plaats van weten. Terwijl je uitgebreid gegevens over dijken en doorbraakrisico's per 1000 of 10.000 jaar kunt vinden, ga jij "wedden". Je weet ook niks van bedden en de ontwikkeling sinds 1970, maar gaat wel de schuld aan Rutte geven. Nogmaals, begin eens je loze beweringen te onderbouwen met cijfers, dat blijf je nl. halsstarrig vermijden. En ik weet wel waarom.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 okt. 2021 - 14:52

Voor het overige ben ik van mening dat die QR toegangspas voor geen meter werkt. In woonzorgcentrum De Kiekendief in Almere zijn sinds vorige week 26 bewoners en 24 medewerkers besmet, zo meldt Omroep Flevoland. Een woordvoerder van Zorggroep Almere vertelt dat alle bewoners volledig gevaccineerd zijn. Desondanks zijn er een aantal mensen erg ziek geworden, waarvan er 3 in het ziekenhuis opgenomen zijn. 3 van de 26 volledig gevaccineerden is 12 op de 100. Bij mijn weten 10 tot 12%. Gaat lekker en maar de schuld geven aan die ongevaccineerden. Van de 17 miljoen inwoners liggen er thans 152 met corona op intensivecareafdelingen, 14 meer dan een week geleden. Wow...

4 Reacties
ManekiNeko
ManekiNeko19 okt. 2021 - 15:32

Er is ook nooit door wie dan ook beweerd dat je met vaccinatie niet ziek kan worden van Corona. Daar valt of staat je reply mee. In deze dus: Fail!

itsme3
itsme319 okt. 2021 - 16:03

Wat toevallig. Degenen die in het ziekenhuis zijn opgenomen zijn niet gevaccineerd, aldus omroep Flevoland. U zit er dus naast. "Volgens Mensink is 90 procent van de bewoners gevaccineerd. Van de bewoners die in het ziekenhuis zijn opgenomen was het merendeel niet gevaccineerd."

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 okt. 2021 - 16:04

ManekiNeko is heel bang: "Er is ook nooit door wie dan ook beweerd dat je met vaccinatie niet ziek kan worden van Corona. Daar valt of staat je reply mee. In deze dus: Fail!" Hij valt of staat ook met 152 op de 17 miljoen. Je hebt een rekenmachine nodig om uit te rekenen hoeveel delen van een promille dat is. De bron van mijn bericht was een bericht van omroep Flevoland en RIVM voor de cijfers van de IC-bezetting van vandaag. Ik verzin niks zelf. De invulling van ieders gevoel voor verhoudingen is natuurlijk wel vrij. Dus fail of niet bepaal jij niet voor mij, maar hoogstens voor je eigen zelfje.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 okt. 2021 - 16:45

Mooi dit otkan Dit is nou wat je noemt 'anekdotisch bij elkaar gegrabbeld bewijs. Trek die hoed nog maat wat verder over je oren.

Geen3
Geen319 okt. 2021 - 14:52

Han, prima verhaal! Ik probeer me voor te stellen, dat ik als gezonde (gevaccineerde) bejaarde in het ziekenhuis terecht kom. Ik moet naar de intensive care, maar daar meldt zich ook Willem Engel, snakkend naar adem! Wie heeft er voorrang bij tekort aan ic plaatsen? Ik denk: Ikke, ikke, en Engel mag…….stikke!

Bert de Vries
Bert de Vries19 okt. 2021 - 14:49

Mensen die vaccinatie weigeren en die toch naar de IC moeten met Covid19, moet toegang tot de IC worden geweigerd omdat ze mensen met kanker en andere levensbedreigende aandoeningen de noodzakelijke zorg onthouden. Niemand heeft het recht om zijn of haar leven voorrang te geven boven dat van meerdere anderen.

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries19 okt. 2021 - 15:08

En terzijde: door falend overheidsbeleid loopt de ziekenhuiszorg voor de zoveelste keer vast. Rutte zal tevreden zijn, want het IC-personeel komt voorlopig niet toe aan duimendraaien.

Gerygrr
Gerygrr19 okt. 2021 - 14:47

Inderdaad, klopt als een bus!

Brabootje
Brabootje19 okt. 2021 - 14:38

Hier een twitter-bericht over het massaal weglopende zorgpersoneel: https://twitter.com/shossontwits/status/1438125840060059654

Brabootje
Brabootje19 okt. 2021 - 14:37

Wat ik van al mijn collega's in de zorg hoor is niet dat er een gigantisch probleem is met corona maar qua personeelsbezetting. Hoe vaak ik niet moet horen dat men op het LUMC, Het Alrijne, HMC etc. (= ziekenhuizen in de regio waar ik woon en werk) totaal NUL komma NUL reacties krijgen op vacatures. Er is gewoon helemaal niemand te vinden voor vacatures in met name de verpleging beste Han! En waarom is dat??? Wel heel simpel Mark Rutte voert al meer dan 11 jaar een totaal afbraakbeleid en zie hier het resultaat. Laat je dus geen zand in de ogen strooien of voor de gek houden. PERSONEELSTEKORT!

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 okt. 2021 - 17:13

Er kunnen best andere redenen zijn voor krapte, maar het staat toch als een paal boven water dat niet vaccineren veel sneller tot ziekenhuisopname leidt? Ik begrijp dat hier in de US meer dan 90% van de Covid gerelateerde ziekenhuisopnames ongevaccineerden zijn. Laat je dus geen zand in de ogen strooien

Ik weet het wel
Ik weet het wel19 okt. 2021 - 17:41

Onzin, onder normale omstandigheden kunnen de IC’s het prima aan, het zijn de niet-gevaccineerden die bewust met jet leven van andere spelen. Dat is een keuze, maar dan moet je niet wegduiken voor de consequenties en proberen iemand anders de schuld te geven.

Daniel Blank
Daniel Blank19 okt. 2021 - 14:32

Han je hebt gelijk, laat dat voorop staan. Alleen wanneer is iets bewust gedrag en wanneer onbewust? Dat ligt allemaal best genuanceerd. Zeker wanneer mensen selectieve informatie krijgen.

Riet3
Riet319 okt. 2021 - 14:31

Bovendien kun je ook redeneren: als je een vaccin weigert omdat je het overlaat aan God of, een andere groep, aan je immuunsysteem, dan hoef je toch ook niet naar het ziekenhuis.

1 Reactie
Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 okt. 2021 - 16:06

Klopt Riet. Weet je hoeveel miljoen er inderdaad ook niet naar het ziekenhuis hoeven? Heel wat minder in elk geval dan voor allerlei andere enge ziektes waar je ook de zorg mee overbelast en waarvan je met hetzelfde gemak kunt zeggen dat ze "verwijtbaar" zijn. Maar hee... eenmaal een zondenbok in het vizier laat niet-denkend NL die zomaar niet meer los natuurlijk.

Sam V
Sam V19 okt. 2021 - 14:30

Ik ben zelf al jaren van mening dat, bij donororganen, patiënten die zelf bereid zijn hun organen na hun dood te doneren altijd voorrang hebben op mensen die dat weigeren. De redenen zijn veelal hetzelfde als in dit geval. Maar de politiek stelt het bij donororganen niet voor, hoewel daar ook moeilijke/onmogelijke keuzes gemaakt moeten worden door artsen. Ik zou het zeker toejuichen als het bij covid zou worden ingevoerd. Niet gevaccineerd door eigen keuzes dan achteraan. Graag dan ook direct voor donororganen. Dan hebben we geen maatschappij waar we dwang (tot vaccineren of donoren) hebben, maar wel een maatschappij waar keuzes consequenties hebben. Dat is nu te beperkt. Kleine kinderen als wij burgers zijn.

3 Reacties
gimli55
gimli5519 okt. 2021 - 15:31

@Sam V Ik heb bij leven al een nier gedoneerd, daarom sta ik dus vooraan. Ben overtuigd niet gevaccineerd, dat plaatst me weer achteraan. Gelukkig hebben de gemiddelde burger niets te zeggen over de verdeling of plaats. Dan zou een Godwin een zekerheid zijn in de zorg. Als een minister daaraan mee doet, is hij geen knip voor zijn neus waard.

ton14024
ton1402419 okt. 2021 - 17:13

´´Ben overtuigd niet gevaccineerd´´ Door jezelf waarschijnlijk. Waarom lukt het je niet bij anderen?

gimli55
gimli5520 okt. 2021 - 12:51

@Ton14024 ??????´´Ben overtuigd niet gevaccineerd´´ Door jezelf waarschijnlijk. Waarom lukt het je niet bij anderen? Wat bedoel je met deze cryptische opmerking?

plainview
plainview19 okt. 2021 - 14:23

En hart en vaat patienten zitten iedereen in de weg omdat ze teveel eten/ slecht eten/roken ect... Al die kosten die zij maken kunnen we ook uitgeven aan armoede preventie.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 okt. 2021 - 15:54

ja en mensen die wintersporten, mensen die autorijden, mensen die met wisselende partners seks hebben enzovoorts iedereen heeft wel een ongezonde hobby op een paar freaks na laten we gewoon iedereen zorg weigeren behalve die 5 mensen met het saaiste leven ter wereld die voortdurend angstig achter de ruiten schuilen .

plainview
plainview19 okt. 2021 - 17:25

Ik ben volledig gevaccineerd. Maar dit soort logica, hoewel ik het begrijp is een gevaarlijke helling. Je kan voor tal van aandoeningen en situaties, eigen gedrag van een individu kwaailijk nemen.

Ik weet het wel
Ik weet het wel19 okt. 2021 - 17:43

@griezel Dit is een kul argument. Onder normale omstandigheden kunnen de IC’s het prima aan en kan iedereen geholpen worden. Het zijn nu de niet-gevaccineerden die spelen met het leven van anderen. Dat is een keuze, maar dan moet je wel de consequenties aanvaarden.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij19 okt. 2021 - 19:16

[ iedereen heeft wel een ongezonde hobby op een paar freaks na ] Niet vaccineren is dezelfde hobby als voetballen, skieën, parachutespringen?

rvb2
rvb219 okt. 2021 - 14:23

De aggressie komt van 2 kanten: zowel van de vaccinweigeraars als van de pro-coronapassers.

2 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries19 okt. 2021 - 17:42

Kun je ook maar 1 voorbeeld geven van agressie door pro-coronapassers?

MarcoG
MarcoG20 okt. 2021 - 13:10

Bert, lees het stukje hierboven van Han die heel aggresief naar vaccinweigeraars is.