Joop

Vaccinweigeraar loopt blijvende longschade op en komt op ic tot inkeer: 'Denk goed na'

  •  
28-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
valentin
Een trompetspeler van in de zestig moet door het coronavirus voorgoed afscheid nemen van zijn muziekpassie. Hij was gezond, liet zich niet vaccineren, werd besmet en moest met spoed naar het ziekenhuis vervoerd worden. Hij ligt nu op de ic en artsen constateren dat zijn lichaam voorgoed beschadigd is en niet meer volledig zal herstellen. Sterker nog, zijn longen zijn zo zwaar aangetast dat een longtransplantatie waarschijnlijk de enige optie is voor terugkeer naar een min of meer normaal leven.
Het VRT Journaal interviewde Valentin op de ic van het academisch ziekenhuis Vesalius in Tongeren. Hij vertelt dat hij bang was voor het vaccin en zich liet leiden door negatieve berichtgeving in de Franstalige media. “In het begin kwam daar op televisie wat het vaccin slecht doet. (hoest) De ene heeft dit gekregen en de andere dat. Daarom hebben ik en mijn vrouw ons niet laten inenten.” In oktober moest hij opgenomen worden en dat heeft zijn inzicht veranderd. “Wat ik nu meegemaakt heb… (stilte) Ze zijn me komen halen met de MUG (Mobiele Urgentiegroep, een speciaal medisch team, red.). Ik geloof dat ik nog een zuurstofwaarde van 35 had in mijn bloed – bij gezonde mensen ligt die saturatiewaarde tussen 95 en 99 procent, red. Maar ik herinner me nog heel veel. Ik heb de dood van kortbij gezien.”
Hij heeft een oproep voor iedereen die nog niet gevaccineerd is: “Mensen moeten goed nadenken. Vaccinatie, een mondmasker dragen, en alles wat daar rond hangt. (…) Mensen moeten beter opletten en meer respect hebben.”
De wijze woorden zijn nog niet aan zijn levenspartner besteed. Ook zij liep corona op en ondervond zware gevolgen, al waren die minder ernstig dan bij haar man. Ze wil haar standpunt over de vaccins nog steeds niet opgeven maar is wel bereid zich te laten vaccineren, als dat weer nodig mocht zijn. “Als ik me in de toekomst laat vaccineren, dan doe ik het voor mijn man, om hem te beschermen. Maar het zal met tegenzin zijn.”
Valentin heeft voor de weigeraars geen begrip meer en vindt ze zelfzuchtig. “De dokters, verplegers… ze werken hier allemaal, maar hebben ook nog hun privéleven. We moeten niet egoïstisch zijn, we moeten ook naar hen kijken. Want als we die niet hadden, dan was ik er niet meer.” Tegen vrienden die nu nog niet gevaccineerd zijn, zou hij zeggen dat ze “egoïstisch zijn voor de anderen. Je moet het meegemaakt hebben om het te begrijpen.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Nemo2
Nemo229 nov. 2021 - 13:30

Ik denk dat we niet te snel deze man moeten veroordelen. Uit zijn verhaal maak ik op dat hij vooral angstig is geworden door informatie van de Franse media, in het bijzonder door Franse tv-uitzendingen met onheilspellende berichten. Nog veel (oudere) mensen nemen aan dat informatie op de tv altijd betrouwbaar is, ook als ze nog een of andere dokter weten op te trommelen die spookverhalen vertelt, zulke artsen zijn er altijd. Nergens blijkt dat hij actief op facebook c.s. heeft lopen zoeken naar bevestiging van zijn ideeën, of deze daar fanatiek heeft zitten verspreiden. Het is natuurlijk wel mogelijk, maar zolang we daar geen informatie over hebben, past ons enige terughoudendheid in het veroordelen. In ieder geval pleit het voor hem dat hij nu duidelijk toegeeft dat zijn weigering van vaccinatie verkeerd is geweest en dat hij de mensen waarschuwt om niet dezelfde fout te maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 nov. 2021 - 12:04

Beter laat dan nooit! Ben blij dat deze man zichzelf alsnog ten dienste stelt van het algemeen belang.

frankie48
frankie4829 nov. 2021 - 8:31

De angst voor het onbekende overheerste schijnbaar zijn hele leven, dat hij met die angstgevoelens toch nog aan een partner is gekomen, dat is wonderbaarlijk goed nieuws toch! Die oproep om je aan alle maatregelen te houden om geen besmetting op te lopen of toch onbewust te verspreiden, die oproep doet elke verstandig mens al vanaf de eerste dag dat wij met dit virus geconfronteerd worden, en heeft niets met het wel of niet laten vaccineren te maken, omdat die aan het begin van de pandemie helemaal niet beschikbaar waren.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout29 nov. 2021 - 7:21

Correlatie tussen vaccinatie en slechte afloop - Percentage of population vaccinated / Deaths per 1 million (Europe) (25 november 2021) https://twitter.com/GreggDCaruso/status/1463853288525283339

1 Reactie
ManekiNeko
ManekiNeko29 nov. 2021 - 16:34

Kan je die cijfers ook even duiden. Wat je plant die hier zo pontificaal via een twietjuh, maar ik kan daar niets mee

djh
djh29 nov. 2021 - 1:14

Nee joh, dit is een acteur die is ingehuurd door de medicijnfabrikanten en onjuiste informatie en leugens verspreid over een ongevaarlijk griepje zodat de overheid U kan onderdrukken. En die MUG is eigenlijk de plaatselijke carnavalsvereniging die hem voor een practical joke naar het ziekenhuis bracht waar de IC 's praktisch helemaal leeg staan (dat laatste niet doorvertellen hoor). ​Zo, nu eerst even mijn aluminium hoedje aan de kapstok hangen. Wat betreft de laatste zin van het verhaal; je kunt wat betreft antivaxers beter tegen de muur lullen, de kans dat je dan nog een intelligent antwoord terugkrijgt is groter

jantje
jantje28 nov. 2021 - 23:30

Toegeven voor iets van wat je verkeerd hebt gedaan is heel moeilijk. Het is voor deze meneer heel moedig dat hij durft te zeggen dat hij fout zat. Nu de rest van de wappies nog.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 nov. 2021 - 22:16

Ik snap niet goed waardoor kortsluiting in de hersenen ontstaat, mensen willen zwelgen in negatieve berichtgeving terwijl iedereen zou moeten weten dat de gevolgen heel ernstig kunnen zijn en tot de dood kunnen leiden, niets lijkt indruk te maken tot dat het hen treft, ik kan er met mijn verstand niet bij.

4 Reacties
19682
1968229 nov. 2021 - 8:33

Raymond: "niets lijkt indruk te maken tot het hen treft,ik kan er met mijn verstand niet bij " Nou Raymond heb je enig idee hoeveel er zijn met longkanker of copd die vrolijk doorroken ?

ManekiNeko
ManekiNeko29 nov. 2021 - 16:37

@1968 29 november 2021 at 09:33 Nou Raymond heb je enig idee hoeveel er zijn met longkanker of copd die vrolijk doorroken Tja tegen longkanker en COPD hebben ze nog geen vaccinatie en zijn COPD en longkanker naar mijn weten niet besmettelijk. Mocht dat wel zo zijn, dan laat je het maar even weten

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin29 nov. 2021 - 19:13

“Nou Raymond heb je enig idee hoeveel er zijn met longkanker of copd die vrolijk doorroken ? Geen idee, jij wel?, risico inschatting zal een rol spelen en zolang copd en longkankerpatiënten niet gaan demonstreren, de boel slopen en het hele land ontwrichten omdat ze zich in hun vrijheid beknot voelen is het als maatschappelijk probleem nog te overzien, om voor mij onduidelijke redenen een prik weigeren of doorroken omdat het toch een aflopende zaak zou kunnen zijn, verslaving roken niet weerhoudt is onvergelijkbaar, een manke vergelijking.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin29 nov. 2021 - 19:14

ManekiNeko, bedankt voor de aanvulling.

Peter Stans
Peter Stans28 nov. 2021 - 19:21

Tja helaas komt inkeer pas op die momenten. En zo te lezen snapt zijn echtgenote het nog altijd niet. Bizar...

2 Reacties
sr626
sr62628 nov. 2021 - 23:02

Zoiets heet geloof. Kijk naar andere "geloven".

19682
1968229 nov. 2021 - 18:37

Manekineko :Wat heeft dat nu in godsnaam te maken met wat raymond bedoeld .Het gaat erom dat niets indruk lijkt te maken tot het hen treft .Tot Corona hen treft ,tot longkanker hen treft of tot copd hen treft ,zelfs dan blijven mensen vaak doorgaan op de oude weg . Er werd pas tegen mij “gezegd” jammer dat je het niet wil begrijpen.Dat wou ik nu niet herhalen,wel de nu volgende ,jammer dat je het niet KAN begrijpen.

voorburg2
voorburg228 nov. 2021 - 19:21

Als deze meneer het na 20 maanden nog niet begrepen had, dan tja, wat moet je nog zeggen...

Mostafa
Mostafa28 nov. 2021 - 19:09

Toch een sterk en eerlijk man. Iedereen mag twijfelen en denken maar nadenken is alle beste. Complement meneer.

Erik B2
Erik B228 nov. 2021 - 18:31

Zucht al die google onderzoekers die geen benul hebben waar ze het over hebben landen op de IC. Geen enkel begrip voor.

Thuiszitter
Thuiszitter28 nov. 2021 - 18:27

Er zullen er velen zijn die tot inkeer komen op het ic na de covid behandeling , we schieten er zo weinig mee op. Dit soort filmpjes doen de ongevaccineerden niet veel , gezien de cijfers.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -28 nov. 2021 - 17:45

Nou weten we het wel hoor ; is er nog een andere kant ?

2 Reacties
sr626
sr62628 nov. 2021 - 23:03

Ja hoor, de achterkant van het ongelijk.

19682
1968229 nov. 2021 - 8:35

Al die 80 jarige met corona en alleen een snotneus ?

Didgeridodo
Didgeridodo28 nov. 2021 - 17:45

Als deze wappie een "Geen ziekenhuisopname bij Covid-19" verklaring had ingevuld was hij nu waarschijnlijk dood geweest. Maar dan was er wel dagenlange/wekenlange IC-bed capaciteit vrij gebleven. Zo'n verklaring bestaat helaas nog niet, maar als hij wel zou bestaan, zou dat de IC's enorm ontlasten.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter28 nov. 2021 - 22:28

Dat gaat toch niet , mensen die geen adem kunnen krijgen stikken zich letterlijk de moord , hun omgeving zal ter alle tijden hulp gaan zoeken, geen arts die weigert hen te helpen .

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout28 nov. 2021 - 17:27

Ik heb compassie met alle weigeraars en blijf ze een fijn leven toewensen, zonder ziekte of dood.

4 Reacties
ton14024
ton1402428 nov. 2021 - 17:42

Met zo´n bekeerling misschien.

vdbemt
vdbemt28 nov. 2021 - 18:48

Even voor de zekerheid. Compassie = verdrietig gevoel als iemand anders iets naars meemaakt. Heb jij Compassie met alle weigeraars? (Dat staat er) Of heb je compassie met de weigeraars, die door hun weigering ernstig, hier zelfs levenslang, schade oplopen? Het eerste slaat namelijk nergens op. Die zijn een gevaar voor zichzelf en de samenleving, maar willen dat niet weten. Daar heb je toch geen compassie mee??

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout29 nov. 2021 - 12:43

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/veganist-weigert-vaccin-vanwege-dierproeven-en-overlijdt Ik bedoel piëteit & compassie met de nabestaanden van iedere vaccinweigeraar die is overleden. Medelijden vind ik zo'n naar woord, want medelijden is de vijand van de liefde, zo hoort men wel eens. Het `eigen schuld-dikke bult' oordeel wat men nogal eens hoort n.a.v. overleden antivaxxers stoort me enorm. Door zo te denken draagt men bij aan deshumanisering en aan een nare publieke opinie.

vdbemt
vdbemt2 dec. 2021 - 14:15

@Hannes. Ik vind dat detail wel belangrijk. Als je compassie zou hebben met alle vaxxinweigeraars (zonder het detail 'die er aan zijn overleden') had ik moeten concluderen dat jij ook een weigeraar was. (Hoewel dat nog niet is uitgesloten)

ManekiNeko
ManekiNeko28 nov. 2021 - 17:24

Dat IC bed had veel beter gebruikt kunnen worden dan voor deze knakker

1 Reactie
Knertel
Knertel28 nov. 2021 - 18:06

Volkomen mee eens!