In ruim een jaar tijd zijn er door de massale coronavaccinatiecampagne zo’n 88.000 ziekenhuisopnames voorkomen, zo maakt het RIVM bekend. Dat is twee keer zoveel als het aantal mensen dat in dezelfde periode met een coronabesmetting in het ziekenhuis belandde. Zonder op grote schaal vaccineren waren dat er dus drie keer zoveel geweest, een niet te behappen ramp voor het toch al overbelaste zorgsysteem. Het RIVM spreekt bovendien van een 'voorzichtige schatting'.
NRC schrijft:
Omdat het instituut de indirecte effecten van coronavaccinaties in deze analyse niet heeft meegenomen verwacht het nog een hoger aantal voorkomen ziekenhuisopnames. „Gevaccineerde mensen hebben een kleinere kans om anderen te besmetten. Daardoor zijn er minder mensen ziek geworden die anders mogelijk ook in het ziekenhuis terecht waren gekomen.” Het voorkomen van ziekenhuisopnames had als gevolg dat er minder andere zorg uitgesteld hoefde te worden. Daarnaast had, zonder vaccinaties, het aantal ziekenhuisopnames zo hoog kunnen oplopen dat extra maatregelen nodig waren geweest, stelt het RIVM. Daarnaast hebben vaccinaties sterfgevallen voorkomen.
In dertien maanden, van begin augustus 2021 tot eind augustus 2022, hebben de vaccinaties 87.676 ziekenhuisopnames voorkomen. 78 procent van de mensen die het betreft is zestig jaar en ouder. Maar, zo stelt het RIVM, ook voor jongere mensen heeft de campagne effect gehad: in de groep 12 tot 49 jaar gaat het om 7.568 voorkomen opnames.
Op een cumulatief aantal COVID ziekenhuisopnames van dik 124.000 lijkt de vaccinnatiecampagne dus behoorlijk succesvol. https://allecijfers.nl/nieuws/corona-virus-covid19-opgenomen-pati%C3%ABnten-per-dag-nederland-provincie-gemeente/
Het Nederlandse coronabeleid is zwaar bekritiseerd. Op bepaalde punten was dat zeker terecht, maar grosso modo kan het Nederlandse coronabeleid de vergelijking met andere West-Europese landen prima doorstaan.
1. Waar baseer je dat op? 2. Dat andere landen het slechter doen betekend niet automatisch dat Nederland het goed deed, of niet beter had kunnen doen.
@volrin Theoretisch kan altijd alles beter, zeker meter kennis van nu. De vraag is echter of je redelijkerwijs iets heel anders zou kunnen verwachten obv de beperkte informatie en diverse belangen destijds.
Gelukkig sterfgevallen voorkomen, anders waren de oversterfte cijfers nog hoger.
Dat is niet echt nieuwswaardig. Immers taak van vaccins. Ik hoor liever waarom ondanks dat de oversterfte zo hoog blijft dit najaar. Inmiddels in oktober per week ca. 450 gevallen meer dan verwacht. Maar RIVM en GGD zouden die oorzaakcijfers niet bekend willen maken vanwege privacy (de AVG).
Beste Sam V, Ik denk dat de instanties die cijfers graag bekend willen maken. Dat het niet gebeurt, is een kwestie van niet mogen. Om dit te kunnen onderzoeken moeten gegevens van verschillende instanties worden gekoppeld voor iets waarvoor ze niet zijn verzameld. Bovendien geeft dat koppelen geen antwoord op de vraag die een flink deel van de geïnteresseerden in het antwoord beantwoord willen zien. Namelijk of die oversterfte wordt veroorzaakt door de vaccins. Dat is niet statistisch te bepalen en met gegevens koppelen bedrijf je statistiek. De statistiek kan hier hooguit correlatie aantonen om causaliteit aan te tonen is heel ander onderzoek nodig. Of het delen werkelijk niet mag, wordt pas duidelijk als een rechter zich erover uitspreekt. Maar voordat we zover zijn moet er eerst iemand die gegevens gaan delen en vervolgens moet er iemand bezwaar tegen dat delen maken. De deler loopt het risico op een boete van maximaal € 20 miljoen. Daar Zitten GGD-en en ziekenhuizen niet op te wachten. Zeker niet omdat het antwoord niet bevredigend zal zijn.
@ Ballonnenprikker Kan zo zijn, maar zou ditzelfde dan niet ook gelden voor het RIVM statement? RIVM spreekt over een causaal verband: meer vaccinaties = minder ziekenhuisopnames. Ik vind dat aannemelijk en ik vind meer doden door vaccinaties niet aannemelijk. Maar ja, aannames. Los van de vraag of voor bepaling causaal verband vaccins-ziekenhuisopnames ook niet informatie op persoonsniveau benodigd is. Als dat niet mag, hoezo dan dit nieuwsbericht dat er een causaal verband is?
Beste Sam V, Omdat je om dat aan te tonen, geen persoonsgegevens hoeft uit te wisselen of te koppelen. De een houdt bij hoeveel er is gevaccineerd (RIVM en GGD). De ander registreert de vaccinatie status van iemand die het ziekenhuis in moet. Als vervolgens blijkt dat van de totale club 80% is gevaccineerd en van de club die in het ziekenhuis beland is 40% gevaccineerd, dan kun je berekenen hoeveel opnames het vaccin heeft voorkomen.
@ Balonnendoorprikker Maar als het door het RIVM op de door u geschetste wijze is berekend, is er toch alleen een correlatie aangetoond. Geen causaal verband. U en het RIVM kunnen dan toch niet uitsluiten dat de mensen die in het ziekenhuis belanden met corona niet door corona in het ziekenhuis zijn beland, maar toevallig ook corona hebben. Daarbij geldt dan misschien ook wel dat mensen die ongezond leven ook minder geneigd zijn om preventieve maatregelen te nemen, maar zouden ze ook met vaccin in het ziekenhuis belanden. Oftewel er valt veel zonder nader onderzoek niet uit te sluiten. De stelligheid van het RIVM is dan ook niet verklaarbaar vanuit uw berekeningswijze. Wel indien er meer persoonsonderzoek is verricht. Maar dat zal niet het geval zijn, gezien de reactie ten aanzien van de oversterfte.
fantastisch. blij dat het RIVM zulk top werk gedaan heeft, complimenten. ook fijn dat ik nog steeds ons vaccinatiesysteem kan vertrouwen
Dat wist ieder zinnig mens.
LaBou, de wetenschap wist het wel hoor. Het kwam door de desinformatie uit de complothoek dat mensen gingen twijfelen aan de wetenschap.
Kraaier, niet zo snel happen. We zijn het gewoon eens. Ook hier waren er mensen die te vuur en te zwaard verdedigden dat vaccinatie geen zin had. En die hoor je nu niet meer. Het is net als indertijd na die oorlog: iedereen zat achteraf in het verzet.