Joop

Vaccinatie-effect zichtbaar in Engeland: nul coronadoden

  •  
11-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
BRITAIN - HEALTH - VIRUS

© Britain's Prime Minister Boris Johnson gives an update on the coronavirus Covid-19 pandemic during a virtual press conference inside the Downing Street Briefing Room in central London on May

Wat het effect is van een succesvolle vaccinatiecampagne, was maandag zichtbaar in Groot-Brittannië. Zowel in Engeland, Schotland als Noord-Ierland werden nul coronadoden gemeld. Alleen Wales bevestigde nog vier overlijdens als gevolg van het coronavirus. Het aantal besmettingen is fors gedaald.
Maandag kondigde de Britse premier Boris Johnson nieuwe versoepelingen in de coronamaatregelen aan. Zo mag er weer geknuffeld worden en nadat eerder de Britse terrassen al waren geopend, mag de horeca straks ook weer gasten binnen ontvangen. Ook bioscopen, musea en theaters mogen weer open. De ernst van de crisis is afgeschaald van niveau 4 naar 3, wat betekent dat het besmettingsrisico niet langer “hoog” is.
Groot-Brittannië begon al aan de start van dit jaar met een grootschalige vaccinatiecampagne en dat is te merken. Nadat in januari nog een piek van 70.000 besmettingen per dag werd bereikt, worden er nu gemiddeld nog geen 2.000 nieuwe besmettingen gemeld. Ruim de helft van de Britten is inmiddels volledig gevaccineerd.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

BigLJohn
BigLJohn20 jul. 2022 - 22:46

Nul Coronadoden 2021 in Engeland. Maar de vaccinaties beginnen te werken. Nu in 2022 las ik dit op een officiele site, url; https://dissident.one/2022/06/02/nieuw-rapport-van-de-britse-overheid-covid-vaccinatie-verhoogt-risico-op-overlijden-en-doodt-honderdduizenden-na-vijf-maanden/ Wanneer zijn u en vele anderen aan de beurt ?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 mei 2021 - 17:09

ja maar wij hebben Rutte En jullie beloonden hem daarvoor

pastafari
pastafari11 mei 2021 - 14:09

Goed gedaan von Johnson. Topvrouw uit het bedrijsleven inhuren en die volmachten geven om het te organiseren. Niet aan ambtenaren overlaten. Dat is het verschil

2 Reacties
JoostdeV
JoostdeV11 mei 2021 - 15:32

Je beseft wel dat het VK in tegenstelling tot het versnipperde Nederland met de NHS een door de overheid centraal aangestuurde gezondheidszorg heeft? De neo-liberalen proberen al jaren om deze de nek om te draaien en de scherven te verkopen aan het bedrijfsleven. Blijkbaar functioneert een collectief systeem in een crisis situatie beter dan een onderling concurrerende lappendeken. Vergeet ook niet dat het VK binnen Europa de grootste productiecapaciteit heeft voor het maken van vaccins en dat ze alle vaccins of materialen voor het maken van de vaccins binnen de eigen grenzen hebben gehouden. Vergelijk het met de gemeente Amsterdam die alle op Schiphol binnenkomende vaccins eerst door een bobo uit het bedrijfsleven aan de eigen bewoners laat uitdelen. Dan waren er inmiddels ook geen mensen meer overleden in het AMC. Hoera voor Halsema? Of de vaccinaties echt helpen gaat komend najaar blijken als iedereen weer is teruggekeerd naar het 'normale'. Laten we het hopen.

pastafari
pastafari11 mei 2021 - 19:24

@JoostdeV ja, dat weet ik (kijk eens de serei Roadkill, met Hugh Laurie). De neo-liberalen maken graag dingen kapot, neo-liberalisme is niet mijn ding. Maar in deze crisis situatie pakte de aanpak goed uit. In tegenstelling tot bijv. Nederland...waar de GGD Noord-Limburg op de vingers wordt getikt. Niet omdat ze het slecht deden, nee gewoon om te laten zien wie de baas is. Ambtenaren, wenig creativiteit, te veel regels

EenMening
EenMening11 mei 2021 - 12:23

Het breedgedragen idee was dat het VK krakend in elkaar zou storten als Brexit een feit werd. Er waren en zjn natuurlijk grote problemen met import en vooral met de export. Het is in het VK nog steeds een zooitje, maar er zijn maar weinig mensen die daarnu oog voor hebben, corona eist nog steeds alle aandacht op. Boris Johnson komt hier voorlopig mee weg, maar ooit breekt het uur der waarheid aan. De EU heeft grote voordelen, maar is ook een log bureaucratisch apparaat dat traag beslissingen neemt. Het VK had daar geen last van en kon grote hoeveelheden vaccins inkopen en snel vaccineren, mede dankzij het befaamde Britse improvisatietalent. Dit succes heeft zich vertaald in een overwinning van de Tories bij de regionale verkiezingen.

4 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde11 mei 2021 - 13:33

Wat heeft de Brexit hier mee te maken? Ieder EU land bepaalt zijn eigen beleid, koopt zijn eigen vaccins etc.

DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2021 - 13:46

@ EenMening Jij schrijft: Het breedgedragen idee was dat het VK krakend in elkaar zou storten als Brexit een feit werd. En correct idee gezien je tekst. Want je schrijft eerst dat er grote problemen zijn en vervolgens dat er soms iets goed gaat zoals de inkoop van corona. Je sluit je dus geheel aan bij de mensen die kritiek hadden op de brexit je levert alleen nog een nogal vaag tekstje af. Geeft niet ik maak het wel even duidelijk. Volgende keer moet je het zelf proberen.

EenMening
EenMening11 mei 2021 - 21:56

@Daan De wereld zit niet zo zwart-wit in elkaar als jij denkt. Corona is de grootste crisis sinds WOII. Als je dan door verstandig inkopen en snel vaccineren de EU-aftroeft heb je een prestatie van formaat geleverd. Dat kan BJ op zijn conto schrijven.

Sonic2
Sonic211 mei 2021 - 22:28

Johnson heeft er natuurlijk een grote zooi van gemaakt in 2020. De Brexit is absoluut geen succes. Hij heeft veel te laat ingegrepen in het voorjaar van 2020. Hij is op stomme manier handen gaan schudden met Corona patienten. Hij heeft Engeland in een eindeloze lockdown gehouden, maar is gaan versoepelen rond kerst. Dat gaf de Britse variant alle kans. Alles maar dan ook echt alles heeft hij verkeerd gedaan. De vaccinatie is een succes geworden. De economische krimp in 2020 was een ramp. 9,9 % krimp. Johnson is een grote schande. Net als al die ultra rechtse malloten er een grote puinhoop van maken. Of ze nu Bolsonaro of Trump heten. Al dat volk wat er op stemt staat aan de totaal verkeerde kant. En is fout. En al de mensen die zich tegen dit soort zeer foute leiders verzetten staan aan de goede kant en zitten in het verzet. En voor de rest wil ik niet in goed of fout praten. En dat meen ik. Maar ook Johnson steunen is erg fout. En dan heb ik het nog niet over onze 2 pannenkoeken gehad. Die steunen is echt nog veel fouter.

Justine Case
Justine Case11 mei 2021 - 12:14

> nul coronadoden Dus er komt gelukkig niemand bij de 127.538 eerder overledenen onder Conservatief leiderschap. Op 68 miljoen inwoners. Goed werk Doris.

1 Reactie
arjanzuur
arjanzuur11 mei 2021 - 15:42

*doden met Corona.

frankie48
frankie4811 mei 2021 - 10:07

Wordt er in het VK ook een coronapaspoort ingevoerd als zij daar deze ruime versoepelingen gaan doorvoeren? Dat vraag ik omdat ze daar verleden maand over aan het nadenken waren, en er veel weerstand tegen was.

JasDon
JasDon11 mei 2021 - 9:53

Je kan van alles vinden van de Britten vinden, maar een maatschappelijk probleem lossen ze als maatschappij op. In Nederland daarentegen is het normaal aan te twijfelen aan wetenschap en moeten we mensen die er rare ideeën op dat gebied nahouden vooral in hun waarde laten.

4 Reacties
EenMening
EenMening11 mei 2021 - 12:28

Dat was ook al het geval in 1940 toen alle partijen zich opstelden achter Winston Churchill en een Nationale Regering vormden.

Hakkepuf
Hakkepuf11 mei 2021 - 12:31

Je vergeet de bevolkingsgroepen waar het oordeel van de Dominee (of diens collegae bij andere religies) zwaarder weegt dan die van de medische wetenschap. Om electorale redenen en de heiligheid van Art. 6 van de Grondwet worden deze altijd ontzien. Dit heeft alle gevolgen van dien.

DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2021 - 13:49

@ EenMening Jij schrijft: Dat was ook al het geval in 1940 toen alle partijen zich opstelden achter Winston Churchill en een Nationale Regering vormden. Dat is zo lang gelden dat het nu niet meer relevant is. Bovendien is er nogal wat kritiek op het beleid van Johnson en liet een groot deel van de Schotten deze week weten dat ze het zonder Johnson en de rest van het VK willen proberen. Ik denk dat je oogkleppen een beetje in de weg zitten.

EenMening
EenMening11 mei 2021 - 22:21

@Daan Samenvattend: Het coronabeleid van Johnson was inderdaad niet succesvol maar het vaccineren heeft hij veel beter aangepakt dan de EU. De kiezers hebben hier oog voor, en hebben de Tories daarvoor beloond tijdens de regionale verkiezingen. Brexit is m.i. geen verstandige keuze geweest maar in bepaalde gevallen is het een voordeel om los van de EU-bureucratie te opereren. Een onafhankelijk Schotland is een interessant experiment. In 2014 besloten de Schotten bij het VK te blijven, en nieuw referendum kon wel eens anders uitpakken.

Greendutch
Greendutch11 mei 2021 - 9:38

de man heeft zijn uiterlijk niet mee: zelfs op een vrolijk moment kijkt hij zielig blij voor de Britten, Welshmen, Schotten????

Klein zonnetje
Klein zonnetje11 mei 2021 - 9:35

Zelfs de grootste Brexit tegenstander (in het VK) moet nu toch wel een beetje blij zijn dat het VK in deze zijn eigen bootjes mocht rooien. Een mooi voorbeeld dat groter niet altijd beter of daadkrachtiger is.

9 Reacties
Klein zonnetje
Klein zonnetje11 mei 2021 - 9:35

bootjes = boontjes natuurlijk ;-)

Miss Piggy
Miss Piggy11 mei 2021 - 9:50

Het improvisatievermogen van de Britten was gelukkig op dat punt nog aanwezig. Hebben ze goed gedaan. Zeker vergeleken met het gezwalk hier in de EU. En blijft irritant dat je spelfouten etc in je post niet kan wijzigen.

itsme3
itsme311 mei 2021 - 10:03

Er is in dit geval geen relatie met brexit. Het VK is pas op 1 January uit de EMA getreden en de vaccinatie heeft dan ook plaatsgevonden onder de regels van de EU. Ieder ander EU land had hetzelfde kunnen doen, even afgezien van het gigantisch tekort aan (Astrazeneca) vaccins.

EricDonkaew
EricDonkaew11 mei 2021 - 10:15

@Klein zonnetje ----------------------------------------- Klopt. Hoe je het wendt of keert, dit is een overwinning voor de Brexit. Niet per se de totaaloverwinning, maar een belangrijk punt is gescoord.

Dehnus
Dehnus11 mei 2021 - 10:31

Je mag gewoon je eigen vaccines kopen binnen de EU. Maar goed de mythe gewoon doorzetten alsof het waar is want :"dat valt beter in mijn straatje". De VK zat tijdens deze aanschaf gewoon nog in de EU, dus ja dat mocht dus gewoon. Maar goed. Lekker met het linkerpootje omhoog Wilhelmus gaan zingen, had het vast beter gedaan terwijl Duitsland alle vaccines op had gekocht. Om nog maar te zwijgen hoe geniepig de hele zooi met AZ is gegaan en hoe ze (onder andere India) hebben genaaid. Maar goed.. lekker vol blijven houden. PS: Nederland LICHT ACHTER! Omdat ze niet sneller vaccineren. Er zijn ook al EU landen de VK voorbij in vaccinatie graat.

adriek
adriek11 mei 2021 - 10:51

Zelfs de grootste tegenstander van chips in de bloedstroom moet nu toch erkennen dat vaccineren ergens goed voor is. Zelfs het onoverwinnelijke, niet bestaande, onschadelijke, in een Chinees lab door Amerikaanse vleermuizen ontwikkelde dodelijke griepje, blijkt niet bestand tegen een strak georganiseerde vaccinatiecampagne: de wetenschap heeft het van de wappies gewonnen.

Klein zonnetje
Klein zonnetje11 mei 2021 - 10:53

@itsme, alleen was de stap om het niet 'samen' te doen wellicht wel makkelijker nu de Brexit in gang was gezet. @Dehnus, idd Hongarije doet het ook heel goed, maar die wijken wel eens vaker af van de EU lijn (en dan nog wat hele kleine landen als Malta)

itsme3
itsme311 mei 2021 - 11:55

@Klein zonnetje "@itsme, alleen was de stap om het niet ‘samen’ te doen wellicht wel makkelijker nu de Brexit in gang was gezet." Persoonlijk denk ik dat het VK eigenwijs genoeg was geweest om niet met de gezamelijke goedkeuring en inkoop mee te doen. Overigens, het was een drama geworden als ieder land zijn eigen gang was gegaan en iedereen tegen elkaar was gaan concurreren om de schaarse vaccins. Nederland bijvoorbeeld had waarschijnlijk bijna volledig ingezet op AstraZeneca en had alleen van vaccins kunnen dromen.

EricDonkaew
EricDonkaew11 mei 2021 - 12:58

@Klein zonnetje: idd Hongarije doet het ook heel goed, (...) ---------------------------------------- Ja, maar dat komt ook wel een beetje doordat haast iedereen die daar dood kon gaan aan Corona, inmiddels ook dood is. Van alle landen in de wereld, ruim 200, heeft Hongarije het hoogste dodental per 1 miljoen inwoners. Bron: https://www.worldometers.info/coronavirus/ en dan sorteren op Deaths/ 1M pop.