Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

V&D-personeel in het nauw

  •  
04-02-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
VD300.jpg
Vakbond daagt warenhuis namens personeel voor rechter … Directie vraagt 5,8 procent salariskorting, zonder baangarantie …'Ik doe geen oog dicht', aldus verkoopster ... Update: V&D wil loonmaatregel iets verzachten
Vakbond CNV daagt warenhuis V&D voor de rechter. Het bedrijf vroeg een loonsverlaging van bijna 6 procent van haar personeel om een massa-ontslag en faillissement te voorkomen. Het warenhuis heeft grote huurachterstanden waarvoor al een kort geding loopt en lijkt op het randje van een faillisement te balanceren.
Tegenover het inleveren van salaris, vakantie- en seniorendagen bleek geen baangarantie te staan. Ook verdwijnen 50 van de 450 banen op het servicecenter.
RTEmagicC_vend620.jpg
CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer zegt:
Je kunt als werkgever niet eenzijdig ingrijpen in zulke belangrijke primaire arbeidsvoorwaarden als bijvoorbeeld het loon. V&D was wel bereid om te praten, maar niet om de maatregelen voor onze deadline in te trekken. Mocht het zo zijn dat V&D alsnog toegeeft, dan zijn we bereid het kort geding weer in te trekken, maar tot die tijd laten we het aan de rechter over.
De spanning is inmiddels ook op de winkelvloer te merken. Het personeel is bang haar baan te verliezen. Een verkoopster die al 35 jaar voor de winkelketen werkt laat aan NOS weten:
Ik ga ermee naar bed en sta ermee op. Ik doe geen oog dicht. Ik zou niet graag in de schoenen van de rechter staan.”
Derde kort geding De gang naar de rechter van CNV is het derde kort geding waar V&D in korte tijd mee te maken krijgt. FNV dreigde vorige week ook met een rechtszaak, maar wacht eerst een uitgebreide schriftelijke reactie van V&D af voordat ze echt naar de rechter stappen.
Gisteren werd een kort geding behandeld dat was aangespannen door een van de belangrijkste eigenaren van panden die door V&D gehuurd worden, IEF Capital. Zij eisten ontruiming van vier panden wegens huurachterstand. De V&D-vestigingen in Amsterdam, Maastricht, Utrecht en Den Haag waar het om gaat zijn samen goed voor 17 procent van de omzet van de warenhuisketen. De rechter doet vrijdag een uitspraak.
Volgens V&D is de enige manier om nu het hoofd boven water te houden een huurvrije periode van vier maanden in te lassen, gevolgd door een structurele huurverlaging van 20 tot 40 procent, evenals het korten op de personeelskosten. Maar het ziet er niet naar uit dat de in totaal twintig verhuurders hiermee akkoord gaan.
Ongezellige klanten Klanten maken soms vervelende toespelingen naar het personeel en dat maakt de werksfeer er niet beter op. De verkoopster:
“Het is hier een sterfhuis. Waarom zou ik betalen? Jullie krijgen toch ook niet betaald van je baas. Dat zei een klant hier vanochtend tegen mij. Nou gezellig.”
Ook is ze boos op de pers, die schrijven dat nog maar weinig doelgroepen zich aangetrokken voelen tot het warenhuis:
Als ze maar blijven schrijven dat we grijs zijn, dan worden we ook grijs, dan komen de mensen natuurlijk niet meer. En we hebben zulke leuke spullen.
Update 18.00 uur V&D kondigt aan de aangekondigde loonmaatregel deels te verzachten. Ten eerste willen ze de loonsverlaging van 5,8 procent in twee stappen invoeren: per 1 februari 2015 met 3 procent en per februari 2016 met de resterende 2,8 procent. Ten tweede willen ze de maatregel rond de seniorendagen ‘aanmerkelijk verzachten’.
Voor CNV is dat geen reden om het kort geding in te trekken, aangezien het loonoffer in totaal 5,8 procent blijft.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Armagaddon
Armagaddon4 feb. 2015 - 16:02

>>> De treurige en helaas de huidige donkere realiteit van een falende politieke koers... >>> Een maatschappelijke afbraak door de ongecontroleerde en gereguleerde vrije(graai) markteconomie en zware lukrake te zware, in een kort tijdsbestek bezuinignigen ( gebaseers op slecht de cijfers..!!) Daar hebbende deskundiegn reeds lang van te voren voor gewaarschuwd...!!

kalmpjes
kalmpjes4 feb. 2015 - 16:02

De onderhandelingspositie van het personeel wordt alleen maar slechter door het optreden van de vakbonden/de media hier. De FNV is de enige die hier op een reële manier mee omgaat en die het beste met hun leden voor heeft. De rest is puur uit emotioneel sentiment en persoonlijke PR overwegingen aan het handelen. Het is niet verwonderlijk dat een deel van de verhuurders niets zien in een huurvrije periode en een structurele verlaging, we hebben het bijvoorbeeld hier in Den Haag over een paar van de beste winkel locaties mogelijk. Dit weten V&D en de vakbonden donders goed en dat is ook de reden dat er geen ontslagen uitgesloten worden, omdat die sowieso gaan vallen aangezien het huurder deel van hun financiële plan enkel een stukje PR is.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 feb. 2015 - 16:02

Ik moet hier denken aan de hongersnood in Marokko ooit, waar alleen de honden en katten met volle buik door het leven gingen, mensen en dieren hadden het moeilijk gehad. De honden worden wakker, lopen naar buiten en gaan naast een bijna gesloopte koe, geit of schaap zitten en wachten tot dat beest neervalt , dan gaan ze ontbijten en zo ging het de hele dag door. Ik denk dat V&D een zo geit is geworden, helemaal gesloopt, waar honden naast zitten en wachten tot de geit neervalt, dan verschenen de honden in pakken en veel geld om de boel te kopen en andere naam te geven en zo ....! Ik heb zelf bij dat bedrijf ooit geweekt, een hele leuke bedrijf vind ik altijd. Zeer jammer. Gecondoleerd mensen!

EricDonkaew
EricDonkaew4 feb. 2015 - 16:02

Directie vraagt 5,8 procent salariskorting, zonder baangarantie ------- Even reëel zijn. Een bedrijf dat bijna failliet is, kan natuurlijk geen baangarantie geven, bij welk percentage salariskorting dan ook. Als alle cijfers eerlijk op tafel komen en ook de top flink moet inleveren (bij voorkeur meer dan die 5,8), dan vind ik die salariskorting wel bespreekbaar. Misschien is er zelfs nauwelijks keus. Als ik daar werknemer zou zijn, zou ik - mits met open kaart - die 5,8% wel accepteren, en dan misschien op zoek gaan naar een beter betaalde baan. Het is gewoon de realiteit, denk ik.

Windowjan
Windowjan4 feb. 2015 - 16:02

''Directie vraagt 5,8 procent salariskorting'' Dat kan en mag, om een bedrijf te redden durf ik zelfs te zeggen dat dat moet. Ik heb jaren geleden precies het zelfde meegemaakt. FNV erbij natuurlijk, ik was een luisterend/contactpersoon oor voor de bond tussen het personeel en de directie. Het loonoffer was ongeveer 10 procent om het bedrijf (waarschijnlijk) gaande te houden, dus geen baangarantie. Prima, loon inleveren is beter dan de WW dachten de meesten. Helaas kwam de aap uit de mouw toen ik de FNV vroeg, geldt dit voor alle werknemers. Ik wacht nog steeds op antwoord, > 15 jaar geleden ;-). Mijn vraag (zonder antwoord) kwam stiekem toch via de FNV terecht bij de directie, wat heb ik een ellende gehad daarna! Mijn punt is, V&D-directie in het nauw/directie moet salaris inleveren.

steen15000
steen150004 feb. 2015 - 16:02

Arbeidsrechtelijk kan een eenzijdige door de werkgever afgedwongen loonverlaging niet. Je hebt immers een overeenkomst: jij doet het werk, de werkgever betaald het overeengekomen loon als tegenprestatie. Dat is de letterlijke betekenis van een arbeidsovereenkomst. De rechter kan de een arbeidsovereenkomst ontbinden, daar moet een goede reden voor zijn. Een bijkomende factor is dat als je de loonverlaging accepteert en je wordt alsnog werkloos na een jaar bijvoorbeeld, dan wordt de ww uitkering gebaseerd op het laatst verlaagde jaarloon. De uitkering wordt de eerste maand 75% daana 70 %. van het lagere loon.

Woeki Hypo
Woeki Hypo4 feb. 2015 - 16:02

V&D-personeel in het nauw. Hierbij een interessant artikel: http://www.volkskrant.nl/economie/vd-eist-huurvrije-periode-en-daarna-huurverlaging~a3837308/ Hieruit o.a.: "Maxeda, waarachter onder meer de beruchte risicobelegger KKR school, verdiende op de verkoop van het vastgoed al 1,5 miljard euro - 150 miljoen meer dan voor het hele winkelconcern was betaald." En: "Hij zegt dat V&D compleet is uitgekleed sinds de familie-eigenaren zijn vertrokken." Het lijkt er dus weer op dat het personeel (mede) moet boeten voor het neoliberale beleid. Waar zijn onze hogeropgeleide politici van de "constructieve" partijen en de EU eigenlijk mee bezig? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

TruusBeek
TruusBeek4 feb. 2015 - 16:02

Appie P, do 05 februari 2015 05:12 Reageer op Appie Appie "Een loonoffer heeft nog nooit een bedrijf geholpen" Ik ken een groot duits bedrijf waarbij het personeel daarbij is geholpen maar ik moet zeggen daar stond een baangarantie voor een bepaalde tijd tegenover. Kan je helaas geen details geven

TruusBeek
TruusBeek4 feb. 2015 - 16:02

Bam Tatta, do 05 februari 2015 01:31 "V&D heeft anders ook een webshop" Volgens mij gaat het nu om de winkels

TruusBeek
TruusBeek4 feb. 2015 - 16:02

Bam Tatta, do 05 februari 2015 01:31 Bam V&D heeft anders ook een webshop. Volgens mij gaat het nu om verlieslijdende winkels. Met de webshop vul je de winkels niet

JanB2
JanB24 feb. 2015 - 16:02

Tot nu toe al 43 reactie's op een artikel over een toko die failliet dreigt te gaan. Dat suggereert dat het hier kennelijk niet om zomaar een toko gaat, en zo is het ook. V&D is feitelijk onderdeel van ons nationale bewustzijn. De panden bepalen in menige stad het centrum en hele generatie's zijn opgegroeid met de term "bij V&D". Tragisch dat mismanagement en gegraai dit stuk Nederland nu de nek om draaien.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20144 feb. 2015 - 16:02

Info over de Amerikaanse geldratten die aan de V&D-touwtjes trekken.: http://www.nrcq.nl/2015/02/04/dit-is-de-amerikaanse-eigenaar-die-vd-bijna-failliet-laat-gaan

msj_meijerink
msj_meijerink4 feb. 2015 - 16:02

Maar de vastgoedpoot van het concern heeft gelukkig de buit binnen. Dus de retailpoot kan nu met een gerust hart failliet worden verklaard.

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2015 - 16:02

Laat eerst de directie en het management maar inleveren, die hebben immers prutswerk afgeleverd, niet de gewone werknemers. Vort, allemaal op het minimumloon met die baasjes. En alle bonussen van de afgelopen vijf jaar inleveren.

1 Reactie
TruusBeek
TruusBeek4 feb. 2015 - 16:02

Door mijn straat rijden elke dag betelwagens rond om pakjes aftegeven. Pakjes die wij niet bij VD en Blokker,de volgende, kopen. Dus laten we ook naar onszelfkijken.

CliffClavin1993
CliffClavin19934 feb. 2015 - 16:02

Tja. Je ziet het gebeuren, en je denkt: wat kan ik er nog van zeggen? De houten koppen van het neoliberalisme zullen er weer hun eigen draai aan geven. Tegen domheid en hebzucht is geen kruid gewassen; tegen criminaliteit ook niet. Het is niet toevallig dat die drie eigenschappen heel vaak samengaan. Het late kapitalisme is daar slechts de politiek-economische expressie van. (Zag net reacties bij de woekerpolissen, in de trant van: ja dan hadden die naïeve en onnadenkende klanten maar beter moeten opletten het is hun eigen schuld enzovoorts ad infinitum en ad nauseum - neoliberalen zijn moreel zo ver afgezakt dat ze opzettelijke misleiding en onvolledige en/of valse informatie aan de klant ook al dik in orde vinden - ik noem dat: ziek.)

2 Reacties
kalmpjes
kalmpjes4 feb. 2015 - 16:02

Indien je niet de moeite neemt om bij één van de of dé belangrijkste financiële keuze van je leven niet alles tot in de puntje uit te zoeken dan is het inderdaad je eigen schuld. Altijd maar weer iemand anders de schuld geven van hebzuchtige beslissingen is hetgeen wat ziek is.

123456zeven
123456zeven4 feb. 2015 - 16:02

In dit geval is het publiek juist heel slim geweest. Dezelfde spullen voor minder bij andere winkels, die er ook nog eens netter uitzagen. De V&D hier is me een partij slonzig, daar zou de Action zich nog voor schamen.

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2015 - 16:02

Tja, wanneer je je baan wilt houden , moet je soms bewegen Je kunt wel zeggen dat dat niet eerlijk is, maar wat is dan wel eerlijk ? De kille waarheid is dat V&D de afgelopen jaren veel klanten is kwijtgeraakt doordat consumenten gingen shoppen op internet, bij de Action en Primark en andere winkels . Allemaal krodilletranen plengen over dat het allemaal oneerlijk is, lost niets op. Laatste kans voor het bedrijf is dat je de kosten terug brengt en ja, helaas , daar horen ook de personeelskosten bij. En ik vrees dat voor veel medewerkers van V&D straks het enige alternatief een WW uitkering is. En dan ga je je afvragen : hadden we wellicht toch niet beter een loonoffer moeten brengen ..... ?

2 Reacties
johanw2
johanw24 feb. 2015 - 16:02

"Tja, wanneer je je baan wilt houden , moet je soms bewegen" Het is een gok want ze geven geen baangarantie: als de werknemers accepteren en ze taan dan alsnog op straat (zeker niet denkbeeldig), dan is de WW uitkering straks lager.

Quibus2
Quibus24 feb. 2015 - 16:02

Een loonoffer vragen van 5,8%, en een huurverlaging van 30%, is, als je 2% verlies draait, oneerlijk. Soms is het zo simpel. Sterker nog, het is best vaak zo simpel als je de bakerpraatjes van de 'durfinvesteerders' laat voor wat ze zijn en simpelweg naar ingaande en uitgaande geldstromen kijkt. Gelukkig, in dit geval althans, zijn (een aantal van) de verhuurders vergelijkbare spinkhanen met vergelijkbaar diepe zakken, dus komt Sun Capital er niet zomaar mee weg.

Florian2
Florian24 feb. 2015 - 16:02

Tjah; je kunt wel een kort geding starten maar als V&D failliet gaat heb je niets! Het personeel zal toch _iets_ moeten doen; er moet iets gebeuren en dat moeten de bonden toch ook begrijpen? Het meest kansloze aan deze hele geschiedenis is natuurlijk het feit dat V&D dankzij allerlei capital investment maatschappijen volledig is leeggeroofd en geen enkel vet meer op de botten heeft om nog te kunnen investeren of innoveren.....

1 Reactie
lembeck
lembeck4 feb. 2015 - 16:02

Dat heb ik meer gehoord. En dit fenomeen schijnt inmiddels veel vaker voor te komen. De werknemers zijn de dupe en worden geslachtofferd voor de toename van de rijkdom voor slechts enkele mensen. Daarnaast zat V&D al een aantal jaren mis te kleunen met veel artikelen die ze inkochten. Ze bleken niet in de smaak te vallen van het grote publiek. O.a. mode bleek erg tegen te vallen. Misschien is het meer een combinatie van factoren. Maar ongelooflijk triest voor al die werknemers die strakjes 1 jaar WW mogen 'genieten' en dan op bijstandsniveau gezet worden. Veel personeelsleden zijn op een leeftijd dat ze nooit meer ander werk zullen vinden. Triest!

vanessa2
vanessa24 feb. 2015 - 16:02

Zeg we maken geen winst op doosjes spijkers, nou dan halen we die uit het assortiment... een week later komen ze ook niet meer voor een hamer.. nee dan halen we dat eruit... en alle gereedschap maar gelijk weg.. ohh nu komen ze ook niet meer voor badkamerartikelen..weg ermee.. nu gaan ze ergens anders heen voor verf..weg ermee.. en zo ging de wasmachine weg, de tv, de computer.. campingartikelen... net zolang tot V&D zichzelf neer had gekruimeld tot een zaak in te dure pannen en potten, wat outdated te dure mode, onverkoopbare kantoorartikelen en een matige boekenafdeling. Mismanagement dat niets met internetverkopen te maken heeft, maar gewoon een warenhuis dat uit kruimelwoede vrijwel niets meer verkoopt. Penny-wise and Pound foolish.

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser4 feb. 2015 - 16:02

Moet je eens kijken waar ze de markt nu mee moeten delen. Bouwmarkten. IKEA. MAKRO. H&M. Primark. Blokker. Lidl. Kruitvat. ETOS. Esprit. Bristol. Bart Smit. Inter toys, Intersport. Wibra. Zeeman. Cool Cat. Didi. Zara. Vul verder maar in. Zelfs de Lidl verkoopt van alles. Beslist.nl - Bol.com – Staples.nl – Zalando.nl - Vul verder maar in.

dino_radja
dino_radja4 feb. 2015 - 16:02

5,8% inleveren, en niet eens een baangarantie? NEE!

1 Reactie
neutralist
neutralist4 feb. 2015 - 16:02

Het is V&D geen gemeentehuis he. Baangarantie??? Uit welk ei kom jij dan ??

wvdstraat
wvdstraat4 feb. 2015 - 16:02

V&D directie en bestuurders krijgen wellicht een bonus ? Het is immers 2015..... :-(

1 Reactie
lembeck
lembeck4 feb. 2015 - 16:02

Zou zomaar kunnen, vermoed ik. Ik zag de foto en dat lijkt op de vestiging in Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht, hoek Grote Houtstraat. Daar heb ik mijn eerste vakantiewerk gedaan, toen ik 15 was en en wilde sparen voor een brommer. Helemaal bovenin was het kantoor. Een schitterend uitzicht op de duinen tot aan de zee en verder over die prachtige stad Haarlem.

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2015 - 16:02

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
adriek
adriek4 feb. 2015 - 16:02

De managers boeit het niet. Die vinden wel weer een ander baantje.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra4 feb. 2015 - 16:02

Het mooie familiebedrijf V&D, opgekocht door roofkapitalisten die als eerste het onroerend goed verkochten en daar anderhalf miljard mee verdienden, daarna nog alles er uitgeknepen wat er uit te knijpen was, en nu laten ze de boel failliet gaan. We gooien er nog even een dramatische doodsstrijd tegenaan, kijken of we met wat loonkorting en uitgestelde huur net nog wat laatste druppeltjes er uit kunnen persen, en dan, poef. En door naar de volgende. Miljarden verdienen.

1 Reactie
adriek
adriek4 feb. 2015 - 16:02

Op naar een doorstart. De leveranciers kunnen slikken of stikken, en over vijf jaar spelen we het spel opnieuw.