Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

'V&D mag lonen niet verlagen'

  •  
23-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vend300.jpg
Rechter oordeelt in kort geding dat warenhuisketen te vroeg om 'loonoffer' heeft gevraagd ... V&D mag alleen salarissen van vakbondleden niet verlagen
Warenhuisketen V&D mag de lonen van de FNV- en CNV-werknemers niet zomaar verlagen. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten, meldt NRC. Vakbonden CNV en FNV spanden een kort geding aan, nadat eerder bleek dat V&D de salarissen van de werknemers wilde verlagen, een zogenoemd ‘loonoffer’, als onderdeel van het reddingsplan. De keten wilde de lonen van de werknemers met 5,8 procent verlagen om faillissement te voorkomen.
RTEmagicC_vend620.jpg
De advocaat van V&D liet eerder weten dat de onderneming weer in de gevarenzone zal komen, als de loonsverlaging niet door zou gaan. Het akkoord dat de keten met de verhuurders van de winkelpanden heeft gesloten over huurverlaging, zou daarmee ook op losse schroeven komen te staan, schrijft NRC.
Het besluit om de lonen te verlagen werd echter eenzijdig genomen: de werknemers zaten niet aan tafel bij het reddingsoverleg.
“We hebben gewonnen voor onze leden”, zeg Niels Suijker van de FNV nu tegenover NOS. “We hadden alleen aan de rechter gevraagd om ook namens alle werknemers tot dit oordeel te komen en dat heeft hij niet gedaan. De vraag is nu hoe V&D hiermee omgaat. Gaan ze nu een raar onderscheid maken in de salarisbetaling aan werknemers?”

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

PeterDraman
PeterDraman23 feb. 2015 - 11:41

""We hebben gewonnen voor onze leden", zeg Niels Suijker van de FNV" Het is te hopen dat het straks geen pyrrusoverwinning zal zijn.

BakkerGerard
BakkerGerard23 feb. 2015 - 11:41

Meest voor-de-hand-liggende uitspraak van het jaar. Het is toch logisch dat de rechter dit niet goed vindt. Ik hoop voor de werknemers dat dit niet tot faillissement van (enkele filialen van) V&D zal leiden. De wens van V&D tot salarisverlaging is overigens volkomen begrijpelijk.

eeweew
eeweew23 feb. 2015 - 11:41

Is het niet alsnog mogelijk om vakbondslid te worden voor alle werknemers?

minten
minten23 feb. 2015 - 11:41

mooie uitspraak,alleen de mensen van een vakbond(die volgens de V&D man in de minderheid zijn)kunnen ze niet korten op hun salaris,eigenlijk zou dat nomaal zijn,zij betalen immers de mensen die de cao en andere zaken kunnen regelen,maar vakbond mensen denken niet alleen aan eigenbelang,vele zijn al tientalle jaren solidair met hun niet vakbond collega's,en worden zo nu en dan ook nog eens voor gek verklaard,omdat ze geld betalen voor een vak bond,totdat men op straat staat,of bij V&D werkt,en wie durft te zeggen dat zijn/haar baan tot aan het pensioen gezekert is,denk maar eens effe naar de grote banken medewerkers,en een sigaretten fabriek die ook duizende mensen op straat zet,terwijl ze ook nog winst maken,en wie denkt dat dit allemaal door wilders opgelost wordt,...................................................................

Meta Foor
Meta Foor23 feb. 2015 - 11:41

de uitspraak vd rechter is hilarisch ; hij staaft de beslissing op het arbeidscontract. Dat houdt in dat bonussen ook niet uitbetaald mogen worden

johanversomeren
johanversomeren23 feb. 2015 - 11:41

de V&D is binnen nu en twee jaar gewoon uit het straatbeeld verdwenen. Dus hoe triest ook, die loonsverlaging komt er aan maar dan in de vorm van de WW. V&D is niet met zijn tijd mee gegaan. De jonge consument van nu heeft niets met V&D. Overigens als midden veertiger kan ik me niet heugen dat ik ooit iets heb gekocht bij de V&D. Wat een ratjetoe van niets daar

Armagaddon
Armagaddon23 feb. 2015 - 11:41

>>> Ik koop echt niets meer bij deze aso firma van uitzuigers en wil niet medeverantwoordelijk zijn voor deze roof en uitbuitings politiek van de hudige medewerkers..!!! >>> Wederom het overtuigende bewijs, dat grootmachten hun macht altijd proberen te misbruiken, als zij hun doel (target) niet kunnen halen..!! >>> Initieel probleem, is het opportunisme van V&D, eveneens het falen van directie, raad van toezicht en de eerdere investeerders >>> Dus niet leden, fluks lid worden van de vakbond, daar de vakbonden ook in deze tijd hun nut dik hebben hebben bewezen

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten23 feb. 2015 - 11:41

Ik zou als directie zelf gewoon 10% salaris inleveren, goed voorbeeld doet volgen! Je zal zien hoeveel draagvlak er plots onder het personeel is!

Brauswasser
Brauswasser23 feb. 2015 - 11:41

Rare uitspraak. Het bedrijf mag geen loon verlagen van mensen met een jaarkaart van Volendam.

1 Reactie
Jonas DeRidder
Jonas DeRidder23 feb. 2015 - 11:41

Als V&D afspraken heeft gemaakt met Volendam zou dat best kunnen.

JStokx
JStokx23 feb. 2015 - 11:41

Dus in plaats van loon inleveren zitten de werknemers straks zonder loon omdat V&D failliet is?

2 Reacties
neutralist
neutralist23 feb. 2015 - 11:41

Ja in feite wel.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra23 feb. 2015 - 11:41

== Dus in plaats van loon inleveren zitten de werknemers straks zonder loon omdat V&D failliet is? == Ze hadden ook loon kunnen inleveren en over twee maanden zonder loon zitten omdat V&D dan failliet is. Zo gaat dat, je koopt een bedrijf, verkoopt alle vastgoed van datr bedrijf voor meer dan je betaalde, knipt de zooi op, verkoopt dat aan de volgende sprinkhaan, en die gaat de kersverse verhuurders en het personeel plukken. Alle voor het Verdienmodel. Maar wee degene die oppert dat een eigenaar die een huis van twintig miljoen koopt, best nog wat kan missen. Hoe Krijg Je Het In Je Hoofd! Het Verdienmodel! En daarom moet je als personeelslid inleveren, anders wordt er te weinig verdiend. Wat? Had jij ook wat willen verdienen? Met wat? Met werken? Doe niet zo gek...

Brauswasser
Brauswasser23 feb. 2015 - 11:41

Dan nu over op plan -2- : 6% minder personeel voor hetzelfde werk.

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten23 feb. 2015 - 11:41

A, u wilt liever door een robot geholpen worden?

Rootman
Rootman23 feb. 2015 - 11:41

Zeer belangrijke uitspraak, als het ook in hoger beroep (liefst tot op Europees niveau!) geldig blijft. Het zou jurisprudentie scheppen die aasgierinvesteerders keihard duidelijk maakt dat praktijken voorgestaan door de gebroeders Koch en Mitt Romney NIET opgaan in Europa. Die visie maakt een land tot een middeleeuws feodale maatschappij. Als V&D het desondanks niet redt is er in wezen niets verandert: het bedrijf was toch al aan het zieltogen. Een loonsverlaging en daarna 6 of 12 maanden later alsnog sluiten zou waarschijnlijk net zo slecht voor de werknemers zijn. En daarna zijn vele honderdduizenden werknemers een potentiële prooi voor dat soort fratsen.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 feb. 2015 - 11:41

Het probleem is ook dat, als V&D alsnog sluit, de WW uitkering voor de werknemers ook nog eens 5,8% lager is. Dus loonsverlaging zonder baangaranties is dus mogelijk dubbel zuur voor de werknemers. Zo'n loonsverlaging blijft jarenlang doorwerken, ook bij de pensioensopbouw. Tel daarbij op dat het management slechts 2% wilde inleveren...... De vakbonden hebben gekozen om de lange termijn effecten te beheersen, voor haar achterban. Dat is heel verstandig van de bonden.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder23 feb. 2015 - 11:41

Dit betekent dus dat vakbonden alleen cao's afsluiten voor leden. Dan kunnen de vakbonden wel eens flink gaan groeien.

4 Reacties
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten23 feb. 2015 - 11:41

Dat zou een mooie ontwikkeling zijn

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 feb. 2015 - 11:41

En dat mensen die "gratis" meeliftten op de successen van de bonden eindelijk weer eens gaan mebetalen. Misschien houdt het op dat werknemers roepen dat de bonden niets voor hen doen. Het rekensommetje is heel simpel. Het niet lid zijn van een vakbond kan een V&D-er zomaar € 100,- per maand gaan kosten.

RvDugt
RvDugt23 feb. 2015 - 11:41

Of juist niet, dan kan je als goed presterend personeelslid andere betere afspraken maken met de werkgever. Maar ja in deze gaat het dan ook niet over CAO afspraken.

johanw2
johanw223 feb. 2015 - 11:41

"Dan kunnen de vakbonden wel eens flink gaan groeien." Of niet, in bepaalde sectoren. Ik weet nog dat het FNV een aantal jaren geleden een CAO wilde invoeren in de ICT, met daarin allerlei dingen waar de meeste mensen niet op zaten te wachten. Als die alleen voor leden zou gelden zou ze dat daar wel eens leden kunnen kosten.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 feb. 2015 - 11:41

Even een rekensommetje voor de niet vakbondsleden. De loonsverlaging is al snel meer dan € 100,00 per maand. Lager dan het minimumloon mag men niet overigens nooit betalen. De vakbondscontributie FNV Handel is max € 16,-. Een maand korting staat gelijk aan bijna 6 maanden lidmaatschap en is lager als je minder dan € 1500,- verdient. Binnen een paar maanden heb je de vakbondscontributie voor járen terugverdiend. En dat te bedenken dat in die contributie ook nog een alleraardigste rechtsbijstandsverzekering zit. Maar ja, wie kijkt daar nu nog naar? Het zijn toch allemaal maar linkse roeptoeterende lieden, die van de vakbond. :-(

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg223 feb. 2015 - 11:41

"Binnen een paar maanden heb je de vakbondscontributie voor járen terugverdiend." Denk je nu werkelijk dat vakbondsleden een hoger salaris zullen krijgen? Daar trapt toch werkelijk niemand in. Er zal wel een andere constructie bedacht worden. Of een deel van het personeel wordt ontslagen (vakbond bedankt) of er volgt een reorganisatie waarbij iedereen naar zijn eigen baan mag solliciteren. Voor het verlaagde salaris. Niet akkoord? Dan hoef je dus ook niet naar je eigen baan te solliciteren.

[verwijderd]
[verwijderd]23 feb. 2015 - 11:41

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Quibus2
Quibus223 feb. 2015 - 11:41

Vakbondscontributie wordt bij sommige bedrijven ingehouden op het brutoloon. Dat maakt de selectie (technisch althans) tamelijk eenvoudig.

lembeck
lembeck23 feb. 2015 - 11:41

Inmiddels duidelijk: V&D kort op niemand's salaris.