Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

UWV helpt werkloze liever aan boete dan aan baan

  •  
23-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1037 keer bekeken
  •  
uwv300_06.jpg
Boetes leverden vorig jaar 23,3 miljoen euro op, veelvoud van opbrengst 2012 ... Ook strafkortingen sterk gestegen
Medewerkers van het UWV worden er door het management op aangestuurd zich te richten op het opleggen van boetes en sftrafkortingen, in plaats van op het helpen vinden van werk, dat schrijft de Stentor vandaag.
Het UWV zou jaarlijks miljoenen ‘verdienen’ aan het opleggen van boetes aan uitkeringsgerechtigden. Over 2013 bracht dat een bedrag van 23,3 miljoen op, een veelvoud van de opbrengst uit eerdere jaren. Ook het aantal strafkortingen is flink toegenomen, waarmee de organisatie – die zelf ook flink de broekriem moet aanhalen – een onduidelijk aantal miljoenen bespaart.
Ex- en huidige medewerkers verklaren onafhankelijk van elkaar aan  de Stentor dat UWV aanstuurt op ‘schadelastbeperking’.
Een medewerker van UWV:
Je wordt afgerekend op je targets. Je moet een bepaald aantal mensen plaatsen, vacatures binnen halen, mensen een boete opleggen en mensen korten op de uitkering.
Een collega verklaart:
Als je 200 mensen aan werk helpt, scheelt dat uitkeringen. Maar je kunt hetzelfde financieel resultaat behalen als je mensen boetes oplegt of kort op de uitkering. Hier wordt op gestuurd door het management.”
Medewerkers zijn daarom vooral bezig met het uitpluizen van bestanden:
Ze volgen mensen intensief om te kijken of mensen fouten maken. Als ze iets vergeten, wordt er direct een sanctie opgelegd.
UWV-directeur André Timmermans ontkent echter dat er sprake is van gericht beleid:
We leggen geen boetetargets op. Wat we wel doen is kijken hoe het aantal kennisgevingen zich tot elkaar verhoudt in de verschillende regio’s. Niet om te zeggen dat iemand achterblijft, maar om de kwaliteit van de programma’s te beoordelen.
cc-foto: mystic_mabel

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.