Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

10 UWV-bestuurders 'te goed' voor ministerssalaris

  •  
23-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
568 keer bekeken
  •  
New Year's Eve Party
Maar liefst tien topmannen en -vrouwen van uitkeringsorganisatie UWV verdienen meer dan het ministersjaarsalaris van 178.000 euro. Dat meldt Trouw op basis van het jaarverslag van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. De salarissen zijn daarmee niet in overeenkomst met de Wet normering topinkomens (WNT), die voorschijft dat leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector niet meer mogen verdienen dan een minister.
Boventallig Bruno Bruins, voorzitter van het UWV, mocht vorig jaar 219.388 euro op zijn rekening bijschrijven. De raad van bestuur bestaat uit drie leden, waarvan de andere twee respectievelijk 211.437 euro en 195.906 euro toucheerden. Daarnaast verdienen zeven afdelingsdirecteuren elk een salaris variërend van 178.100 tot 196.246 euro. Behoorlijke bedragen voor een overheidsinstelling waar al jaren flink bezuinigd wordt, sinds 2004 al 4000 man boventallig werd verklaard en waar veel vaste werknemers het veld moeten ruimen voor goedkopere, tijdelijke krachten. Je zou je bovendien kunnen afvragen of een dergelijke beloning passend is gezien de vele problemen bij de instelling, zoals de belabberde bereikbaarheid , gemankeerde dienstverlening en soms Kafkaësk beleid.
De WNT werd in 2013 ingesteld en aanvankelijk vastgesteld op 130 procent van een ministerssalaris, oftewel 230.474 euro. In 2015 werd dat bedrag bijgesteld naar 100 procent, oftewel 178.000 euro. Overgangsregels stellen echter dat zittende bestuursleden er maximaal zeven jaar over mogen doen om op dit bedrag uit te komen. Een regeling waar de Raad van Bestuur dus gretig gebruik van maakt. De veelverdienende afdelingsdirecteuren van het UWV gebruiken andere uitzonderingsmogelijkheden, zoals een jubileumuitkering of managementtoeslag.
Een woordvoerder van het UWV kon gisteren niet uitleggen waarom de raad van bestuur er niet voor kiest om zich aan de WNT te conformeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.