Joop

Utrechtse PVV'er dreigt nog voor de verkiezingen met zetelroof

  •    •  
14-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ronjansenPVV
De Utrechtse nummer vier op de kandidatenlijst van de PVV, heeft op Twitter aangekondigd dat hij zich na de verkiezingen zal afsplitsen indien hij wordt gekozen. Dat meldt het AD. De Utrechtse PVV-fractie zou er volgens hem ‘te gematigd’ ingaan. Jansen kwam eerder in het nieuws nadat hij Barack Obama voor aap uitmaakte en toen hij het telefoonnummer van een SP-raadslid op Twitter gooide, waarna de laatste veelvuldig telefonisch werd lastiggevallen.
Tegen het AD zegt Jansen geen verdere toelichting te willen geven:
Ik wil het verder niet opblazen. Een statement is voldoende. Ik ga er verder niet op in. Mocht ik toch gekozen worden, dan zal ik er uitgebreid op ingaan.
Lijsttrekker Henk van Deún bevestigt dat Jansen de standpunten van de partij niet ver genoeg vindt gaan:
Het gaat dan vooral over zaken als moskeeën en migranten. Hij wil dat ik bijvoorbeeld in debatten veel meer praat over de islam en veel minder over woningbouw en verkeer. Maar wij zijn geen racistische partij. Het gaat in de gemeentepolitiek ook over andere dingen dan de islam. Islam is ook belangrijk voor ons, maar niet meer dan we nu al doen. Wij hebben hem gezegd dat als hij het niet met ons eens is, hij z’n zetel kan opgeven.
Afbeelding: screenshot PVV Utrecht
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

adriek
adriek16 mrt. 2018 - 7:16

Dit pleit er maar weer voor om in de gemeenteraden meer op persoonlijke titel en minder in partijkliekjes mee te doen. Het enige lastige is dan: hoe stel je de kieslijsten op?

Pas2
Pas215 mrt. 2018 - 12:56

Prima, dan weet je tenminste van tevoren waar je (niet) op stemt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mrt. 2018 - 12:14

Als dat voor de verkiezingen al bekend is en hij wordt toch gekozen kan ik het in de verste verte geen zetelroof noemen.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mrt. 2018 - 12:19

Een die gemeden moet worden als de pest. Wordt deze man niet gewoon veroordeeld voor racisme? Als alles klopt wat daar staat dan lijkt dat me wel duidelijk, kant en klaar op een bordje aangeboden. Of mag dat wettelijk al niet meer omdat hij zich als politieke kandidaat profileert?

OlavM
OlavM16 mrt. 2018 - 1:29

@ Minoes&tuin: Volgens artikel 22 Gemeentewet hebben personen die deelnemen aan de beraadslaging in de gemeenteraad en bestuurscommissies (het gemeentebestuur en gekozen volksvertegenwoordigers) strafrechtelijke immuniteit voor hetgeen zij in de vergadering hebben gezegd of schriftelijk hebben overgelegd. Voor het overige zijn ook zij onderworpen aan de bepalingen in het Wetboek van Strafrecht.

adriek
adriek16 mrt. 2018 - 7:15

Als hij met voorkeursstemmen gekozen wordt heb je gelijk. Als de nummer 1 t/m 3 van de lijst genoeg stemmen krijgen voor vier zetels en Jansen niet genoeg voorkeursstemmen krijgt voor een zetel zou de fractie het recht moeten hebben om nummer vijf in de zetten en hem te passeren.

Libertain
Libertain15 mrt. 2018 - 9:12

Wat? Is extreem-rechts zijn niet meer voldoende? Moet nog extremer worden volgens deze typje? Over stelselmatig verzieken van de sociaal-maatschapelijke sfeer in ons land gesproken.

Paul250371
Paul25037115 mrt. 2018 - 8:54

Wat heb je toch akelige mensen.

Break on through
Break on through15 mrt. 2018 - 7:53

Andermaal een bevestiging waar de PVV uit bestaat. Kan zo bij de VVD terecht.

Bernie2
Bernie215 mrt. 2018 - 7:43

"...wij zijn geen racistische partij." Twittert racist Henk van Deún, lijsttrekker van een 1-issue club dat zich richt op het verwijderen van moslims, hen de religie wil afnemen en ook iets vindt van de griezelige en hufterige Wilders/Bosma woordjes 'de-islamiseren' en 'radicale islam', zoals Hitler destijds ook van de joden af wilde. Geen enkele handlanger van Wilders racistische organisatie is onschuldig, Hetgeen onverminderd ook geldt voor het FvD. Ze stappen er allemaal met gestrekte benen in. Allemaal. En met dit gedachtegoed over de schouder ben je een landverradende racist. Niemand uitgezonderd. Geen handlanger van Wilders, van Baudet evenmin. Fout volk. Verder lijkt een afgescheiden moslimhater als Jansen mij een niet al te groot gevaar in de Utrechter raadsbankjes. De evidente lichtgewicht zal, als-ie al komt opdagen bij raadsvergaderingen wegens drukke baan) geen serieuze inbreng hebben, weggelachen worden en zo politiek onschadelijk worden gemaakt.

1 Reactie
Henri Zwols
Henri Zwols15 mrt. 2018 - 11:38

Blijkbaar is Henk van Deún ook bezorgd over woningbouw en verkeer.

punt2
punt215 mrt. 2018 - 7:19

Ik ben benieuwd af het zelfs mag.. ik denk dat de kiesraad hierover zich mag buigen, deze man heeft zich niet als zodanig ingeschreven in het kiesregister, heeft niet aan de voorwaarden tot deelname voldaan en geeft vantevoren al toe dat hij met zijn eigen zetel wil doorgaan nog voor de verkiezingen. Dus hij laat zich verkiesbaar stellen onder valse voorwendselen...

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen15 mrt. 2018 - 12:05

Dit mag gewoon hoor. Je wordt namelijk als persoon gekozen en niet als partij. Ik dacht dat dit algemeen bekend was, maar helaas.... Er is maar 1 methode voor de PVVers om verkiezing te voorkomen....niet op personen op de PVV lijst stemmen, zodat ze geen 4 zetels halen.

punt2
punt215 mrt. 2018 - 15:26

Alfred, dat klopt. Maar het punt zit in het feit dat hij als persoon niet heeft volgedaan aan de eisen tot deelname als partij/ verkiesbaar persoon op eigen meritus. Hij is verkiesbaar onder de gestelde voorwaarden waar de PVV aan heeft voldaan. Nu al voor de verkiezing aangeven dat hij zich afsplitst houdt in dat als als zelfstandige zijn zetel innneemt zonder dat hij aan de gestelde eisen voldoet. Wanneer PVV hem terugtrekt als kandidaat nog voor de verkiezingen is het aan de kiescommissie om deze figuur als onafhankelijk kandidaat toe te laten, of de partij zet hem op een onverkiesbare plek en kan hij alleen met voorkeurstemmen gekozen worden

adriek
adriek16 mrt. 2018 - 7:18

Hij stelt zich als persoon verkiesbaar, maar in de meeste gevallen komt nummer vier in de raad door stemmen op nummer 1 en wordt dus niet persoonlijk gekozen. In dit geval zou de rest van de fractie het recht moeten hebben hem te passeren.

msj_meijerink
msj_meijerink14 mrt. 2018 - 21:14

Meneer wil zeker kantoor gaan houden aan de Maliebaan! Wat een zot.