Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Utrecht roept noodtoestand voor het klimaat uit

  •  
12-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
800px-Stadhuis_Utrecht
Utrecht heeft donderdag de noodtoestand voor het klimaat uitgeroepen. Dat gebeurde nadat de Partij voor de Dieren (PvdD) daartoe een motie indiende. Daarin wordt opgeroepen een maximale inspanning te leveren de opwarming van de aarde tot een minimum te beperken. Een meerderheid van de Utrechtse raad stemde voor.
Indiener van de motie, PvdD-raadslid Maarten van Heuven, laat aan de NOS weten:
"Door de klimaatcrisis uit te roepen, doen we wat moreel gezien van ons verwacht mag worden. Meer echt duurzame energie, dus geen biomassacentrales en mestvergisters. Wel meer natuur, meer biodiversiteit, veel meer plantaardige voeding, en meer duurzaam openbaar vervoer in plaats van auto’s en vliegtuigen. We kunnen de urgentie van het klimaatprobleem niet langer ontkennen en doorschuiven naar volgende generaties. Gelukkig vindt de overgrote meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad dit ook."
Met het uitroepen van de noodtoestand volgt Utrecht in de sporen van Amsterdam en Haarlem die dat eerder al deden. Ook buitenlandse steden als Londen, Sydney en eerder deze week nog Parijs deden hetzelfde. In totaal riepen al 746 steden en lokale overheden in 16 landen over de hele wereld de klimaatnoodtoestand uit.
cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.