Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Utrecht laat vluchtelingen niet meer wachten

  •  
27-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Uitgaande basisschool kinderen binnen het asielcomplex Ter Apel

© Uitgaande basisschool kinderen binnen het aanmeldcentrum in Ter Apel. Kinderen die op de opvanglocaties in Ter Apel verblijven gaan op het terrein naar school. cc-foto: Directie Voorlichting

De gemeente Utrecht gaat asielzoekers die in de stad neerstrijken direct na hun aankomst integreren in de samenleving. Ook al is niet duidelijk of de personen in kwestie een verblijfstatus krijgen. Op die beslissing moeten ze vaak maanden wachten zonder iets om handen te hebben. Utrecht wil ook dat asielzoekers niet meer voortdurend verkast worden. “Als je aankomt in Utrecht, blijf je in Utrecht’, zegt wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) tegen de Volkskrant. Het doel is zo rust te scheppen voor de asielzoekers en – vooral – hun kinderen.  De gemeente stuurt de asielzoekers op Engelstalige cursussen. Mocht de asielzoeker worden afgewezen dan is de bijgebrachte kennis ook elders bruikbaar.
"De nieuwe noodopvang voor vierhonderd asielzoekers opent in juli in de wijk Overvecht. De Universiteit van Utrecht en de Volksuniversiteit gaan in dit voormalige kantoorgebouw cursussen geven in onder meer ondernemerschap aan gemengde groepen, van asielzoekers en jongeren uit Overvecht. In het gebouw krijgen ook 25 woningzoekende jongeren uit Overvecht tijdelijk onderdak. Aan hen wordt gevraagd contact te leggen met de nieuwkomers. De gemeente gaat daarnaast extra activiteiten organiseren voor de wijkbewoners in het naastgelegen wijkcentrum, om het draagvlak te vergroten. In de flatwijk is nu veel weerstand tegen de komst van de asielzoekers."
De gemeente gaat daarnaast extra activiteiten organiseren voor de wijkbewoners in het naastgelegen wijkcentrum, om het draagvlak te vergroten. In de flatwijk is nu veel weerstand tegen de komst van de asielzoekers.
Het COA zegt blij te zijn met het initiatief en gaat proberen de regels zo toe te passen dat de vluchtelingen binnen de gemeente kunnen blijven. Nu is dat meestal niet het geval. Wetenschappers onderzoeken de komende jaren of het nieuwe beleid succesvol is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.