Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een utopist in het Witte Huis

  •  
21-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
32201893972_bac7336557_z
Trump is de kampioen van de maakbare samenleving
Met Donald J. Trump is een utopist het Witte Huis binnengetreden. Dat bleek uit zijn houding en zijn woorden. De nieuwe president maakte een verbeten indruk. Hij liet met zijn lichaamstaal merken dat de tijd van grappen voorbij was. Hij keek ontevreden. Er kon geen lachje af. Als iemand hem een hand gaf of feliciteerde, gromde hij “thank you”.  Zijn echtgenote kwam in aanmerking voor een kus of de wang van dezelfde orde als mevrouw Obama ontving. Geen wonder dat ze voorlopig in de Trump Tower blijft. Maar dit terzijde.
Daarna kwam de president aan het woord. Toen werd veel duidelijk: de Verenigde Staten zijn decennia lang uitgezogen door een parasitaire elite, die zelf feest vierde, terwijl het volk leed. Als deze elite van het lichaam der natie is afgerukt, dan komt alles goed. Met het America First op de lippen haalt de president de industrieën terug naar de rust belt en krijgt iedereen weer een waardig bestaan. Nadat het land zich heeft afgesloten van importartikelen, dan zal het grote herstelprogramma beginnen, waarbij Amerikanen met Amerikaanse machines en Amerikaanse producten de gammele infrastructuur herstellen.  Donald Trump is de kampioen van de maakbare samenleving. De muziek speelt niet meer. We horen de vuist die op tafel slaat.
“Nun Volk steh auf und Sturm brich los”, zoals de Duitse dichter Theodor Körner het ver voor het twittertijdperk al formuleerde, om vervolgens door staatslieden wel te worden geciteerd.
Trump heeft een vijand aangewezen die alles heeft bedorven, de feestvierende elite. Het aardige van deze vijand is dat die als zodanig niet bestaat. Je kunt geen betalend lid worden van de elite en er zijn voorzitter, penningmeester noch secretaris. Wel kan Trump iedereen die kanttekeningen plaatst bij zijn beleid, onmiddellijk bij deze elite indelen. Dat zullen kritische volksvertegenwoordigers zijn, mediamensen die lastige vragen stellen alsmede waarschijnlijk kunstenaars en wetenschapsmensen in het algemeen. Alles wat misgaat, zal Trump schrijven op het conto van de elite. Die krijgt ook de schuld als de bloeiende landschappen die het publiek afgelopen vrijdag in het vooruitzicht zijn gesteld, niet tot stand komen. Natuurlijk kun je het bestaan van verouderde en economisch niet langer levensvatbare productieprocessen rekken door je als land te verschansen achter torenhoge tariefmuren, maar veel meer dan verlenging van het lijden zit er niet in. Dat leert de economische geschiedenis.
Wat handig dat er dan altijd nog die elite is en – mocht dat niet genoeg zijn – ook nog buitenlandse vijanden met wie die elite handjeklap speelt. En dat maakt Trump tot een gevaarlijk utopist. Als zijn droombeeld een nachtmerrie blijkt, als zijn samenleving minder maakbaar blijkt dan hij iedereen heeft wijs gemaakt, zal hij zijn huid proberen te redden door vijandbeelden op te roepen.
Wat betekent dit voor Europa? Het lijkt erop dat de Amerikaanse markt minder toegankelijk wordt voor onze producten. Het ziet er naar uit dat Trump allerlei vrijhandelsverdragen zou willen opzeggen, met Latijns Amerika bijvoorbeeld. Europa kan dan mooi in het gat springen dat dan valt. We moeten nu niet als een angstig konijntje in een koplamp gaan zitten. Elk nadeel heb zijn voordeel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (111)

de Haas
de Haas22 jan. 2017 - 13:13

Trump is niet de eerste Amerikaanse president die een utopisch karakter voorafgaand aan (en net als die anderen mogelijk ook tijdens) het presidentschap etaleerde. Een van de grootste inspiratoren voor de andere presidenten die dit deden was ongetwijfeld John F. Kennedy en anderen die hen in dat utopisme navolgden waren zowel Bill Clinton als Barack Obama. Maar misschien doe je meer recht aan hen door hun keuze voor deze toon i.p.v. utopisch te omschrijven als idealistisch en visionair. Dat Trump niet aan een of ander zal kunnen tippen is een ander onderwerp. Niets anders dan een pragmaticus is het in ieder geval niet. Blijkbaar is er net als al eerder behoefte aan droom-denkers ipv alleen maar doe-denkers. "Let's Make America Great Again." en "America First" zijn daarbij vergelijkbare idealen als de bewust utopische uitspraak "Those who dare to fail miserably can achieve greatly." van Kennedy. En ja.... Trump zal zeker geen Kennedy zijn of worden maar het gaat dan ook niet om hem maar de bevolking en de instituties te bewegen. Waarheen en waartoe? Dat is vooral aan het volk zelf.

Haastig
Haastig22 jan. 2017 - 10:05

Dat Trump won met "Make America great again" verbaasd mij niet zo. De Amerikaanse cultuur is nu eenmaal niet de Nederlandse. In de 2e helft vd jaren 90 hingen er al labels aan veel producten: "Proudly made in the USA", er werd ook druk gevlagd. Waarom zou dat sentiment nu anders zijn? Het is ook jammer dat Hillary Clinton (echtgenote van) juist nu, in deze verkiezingsstrijd, het opnam tegen Trump. Ik vrees dat dat ruimte gaf voor Trump. De Clinton affaire was een zeer ernstig onderwerp destijds in de VS, dat de president 1/buitenechtelijk aangelegd had met een stagiair 2/met sigaren in de mix 3/met bewaarde spermavlekken en 4/dat hij gelogen had tegen het volk en in de rechtzaal, vonden veel Amerikanen -onvergeeflijk. Het Clinton(-koppel) vertegenwoordigd net zo min als Trump "moraal" of "eerlijkheid" in de ogen van de Amerikanen.

2 Reacties
pieterkamper
pieterkamper22 jan. 2017 - 10:55

De Monica Lewinsky affaire liet twee dingen zien, de ongelooflijke hypocrisie van het land waar de meeste porno vandaan komt, en wat politici daar al niet doen om een tegenstander ten val te brengen. Het laatste heeft met democratie niets van doen, alleen met machtsstrijd. Nu een man van buiten het politieke establishment is verkozen zien we een Monica herhaling, over wat pussytalk. In verhouding tot de Trump stemmers stellen de demonstranten van gister getalsmatig niets voor.

hugo bergveen
hugo bergveen23 jan. 2017 - 11:25

Hoe zou de verkiezingsstrijd zijn verlopen als de Republikeinen niet tientallen jaren hadden geageerd tegen de Clintons, met inzet van de meest flagrante leugens en verdachtmakingen? Er is van alles aan te merken op Hillary, maar ze is in elk geval een zeer ervaren en competent politica, en zelfs dat kun je van Trump niet zeggen.

Basket of Deplorables
Basket of Deplorables22 jan. 2017 - 9:13

Ik kijk gewoon even aan wat er gebeurt met president Bane :) https://www.youtube.com/watch?v=pSH3xWNUWi4

Bert Vlierman
Bert Vlierman22 jan. 2017 - 8:11

De maakbare samenleving is een notie die inherent is aan politieke macht. Van Irak een democratie maken. Vrede brengen in Somalië. De Syriërs verlossen van Assad, de Taliban in Afghanistan vernietigen. Betere zorg tegen een lagere prijs. Goedkoper èn beter openbaar vervoer door marktwerking. Een sterker Europa door de invoering van een Europese munt. Zomaar een paar utopiën van onze politieke elite. Stuk voor stuk utopiën die zijn uitgelopen op hun tegendeel, of erger. Voor dwaze utopiën hoef je geen psychopatiforme Amerikaan te zijn. Een goed gereformeerde Nederlander met een hang naar de VOC kan er ook wat van. Trump is een extreem gevaarlijke utopist. Niet omdat ie een wereldoorlog gaat ontketenen. Want vrijwel allen die bij zo'n actie zijn betrokken, staan de komende vier jaar op scherp. Wel omdat hij de Amerikaanse samenleving binnen de kortste keren voor decennia kan ontwrichten Vergelijk het met de dreigende ontwrichting van het Europa van de huidige politieke elite. Van de bevlogen voorgangers die geen volger kunnen zijn. Zoals Diederik Samsom zo treffend typeerde.

Dubbeldenker
Dubbeldenker22 jan. 2017 - 7:26

Het gaat hem nog steeds om de kijkcijfers. Trump en Witte Huis vallen media aan over "te lage" inschatting aantal aanwezigen bij de Trumpverheerlijking. De Paus overweegt Trump onzalig te verklaren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2017 - 3:37

Han een vraagje. Waarom horen we hier in Nederland niets over de aanzegging van een rechtszaak aan de democratische partij m.b.t. kiesfraude en de dood van 4 of 5 mensen binnen 6 weken, waaronder de advocaat van Bernie Sanders die de aanzegging had gedaan, omdat die bewijzen had van kiesfraude. Mensen inclusief getuigen waaronder een van het desbetreffende kiesbureau heb ik begrepen, die binnen een paar weken dood zijn gevonden, jonge mensen, waar geen officiële mededeling omtrent oorzaak is gedaan in de pers en/of een totaal ongeloofwaardige. Allemaal leden van de democratische partij en aanhangers van Bernie Sanders. Hoezeer ik Trump ook veracht, is me dat een volkomen raadsel. Het is amper in de zijlijn genoemd anders dan dat er sprake zou zijn van...verder zwijgt de pers hier er volledig over. Op You tube is de overdracht van het document m.b.t. de rechtszaak afgegeven door de 4 weken later, dood gevonden advocaat,een democraat. Maak me zorgen over de macht van multinationals en banken en Trump is daar een uitermate machtsfactor in, evenals m.i. de Clintons. Dat Trump op zijn minst even erg is, kunnen we wel vaststellen. Maar is het niet een veelomvattende probleem in de wereld van vandaag,

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2017 - 3:39

veel meer omvattend probleem...

Pater
Pater23 jan. 2017 - 2:41

Trump minstens even erg als de Clintons: staat er een schakeltje verkeerd? Hillary stond achter de regulering door Obama van Wall Street, Trump schaft de regulering weer af. Het fraudecomplot: graag je bronnen. Lijkt me nepnieuws.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2017 - 2:09

https://www.vn.nl/bernie-sanders-de-occupy-revolutie-is-nog-niet-over/ En wat deden de democraten? Juist.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2017 - 1:19

Toen de occupy movement opkwam in de VS en vele andere landen ook in heel Europa, was dat al een symptoom, een teken, dat er iets grondig mis was in de wereld. Echter koos de gevestigde orde( financieel en anderszins) er voor gewoon op de ingeslagen weg voort te gaan. En zie daar het verschijnsel Trump werd geboren die daarvoor model stond. Geld is macht. Vele sociologen hebben ervoor gewaarschuwd maar alles werd en wordt in de wind geslagen. Wij hebben de wereld en de mensen daarin uitgeleverd aan het kapitaal, de multinationals, het bedrijfsleven. Als er iemand een vertegenwoordiger daarvan is is het wel Trump. Ga a.u.b. als establishment (politiek, financieel, intellectueel) eens aan de slag iets te doen met signalen i.p.v. er zelf zoveel mogelijk individueel gewin uit te halen ter bescherming van de financiële eigenbelangen. Dat is wat er aan de hand is. Donald Trump is m.i. een even grote utopist als zij die mede verantwoordelijk zijn voor zijn ontstaan en zijn macht.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2017 - 2:13

en Clinton zelf natuurlijk.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 jan. 2017 - 0:47

De samenleving, dat is de familie Trump, en die is inderdaad goed maakbaar. Vanaf vandaag is www.whitehouse.gov een reclamezuil geworden voor Melania Timepieces & Jewelry, en (zonder de naam van het bedrijf te noemen) voor Trump real estate. Dat roept maar weer eens dit interview in herinnering; http://fortune.com/2000/04/03/what-does-donald-trump-really-want/ En dat allemaal ten koste van zijn kiezers...

Pater
Pater22 jan. 2017 - 0:46

Benieuwd of-ie vrijhandelsverdragen daadwerkelijk gaat opzeggen dan wel afblazen. Zijn ministers zullen bijna allemaal tegen zijn. Verder is het hoofdzakelijk loze praat: wat is dat, de macht aan het volk, als jij zelf die macht hebt? Als hij zich daar echt aan zou houden zou hij meteen af moeten treden, hij had tenslotte 2 miljoen stemmen minder dan de concurrente.

Hertog Jan2
Hertog Jan221 jan. 2017 - 21:51

Petitie voor belastingaangiften Trump al ruim 135.000 getekend. Het wordt Donald J. Trump ook niet gemakkelijk gemaakt.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 jan. 2017 - 0:50

De eerste aangifte voor corruptie is ook al binnen, van de Amerikaanse overheid, en terecht. http://s3.amazonaws.com/storage.citizensforethics.org/wp-content/uploads/2017/01/20141802/GSA-Old-Post-Office-lease-1-20-17.pdf

X4
X421 jan. 2017 - 20:51

Vroeger hadden we veel dominees die hel en verdoemenis predikten. Daarvoor in de plaats hebben we tegenwoordig linkse politici, journalisten,etc. die het hebben overgenomen. Oekraïnereferendum, Brexit of Trump, op de publieke omroep vergaat de wereld nu. Sorry, maar ik weiger bang te zijn.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 jan. 2017 - 23:12

Net als je medelemmingen. Die zijn ook niet bang.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 jan. 2017 - 0:52

[Daarvoor in de plaats hebben we tegenwoordig linkse politici, journalisten,etc. die het hebben overgenomen] Lees de inauguratie speech van Trump nog eens na, het zijn echt niet alleen linksen die hel en verdoemenis preken. Niet voor niets begint het bal na de inauguratie met "And now, the end is near..."

Dubbeldenker
Dubbeldenker22 jan. 2017 - 7:41

Die dominees hadden het over het hiernamaals. En over het hiernamaals is geen enkele voorspelling te controleren. En er bestaan ook geen rekenmodellen voor. Niet bang zijn voor de verhalen van dominees lijkt me heel verstandig. Bang zijn voor de gevolgen van Trump helpt op zich ook niet. Niet willen luisteren naar mensen met veel kennis en ervaring is gewoon dom.

Basket of Deplorables
Basket of Deplorables22 jan. 2017 - 9:14

Ik krijg het gevoel dat je daar geen echt antwoord op had Han.

Rara-
Rara-21 jan. 2017 - 19:57

"Hij liet met zijn lichaamstaal merken dat de tijd van grappen voorbij was" Dat is precies waarom Amerika op hem heeft gestemd en hij durfde het te zeggen in het bijzijn van het hele politieke establishment.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 jan. 2017 - 22:19

[...en hij durfde het te zeggen...] En wat zij hij dan ook al weer? Oh ja, “What truly matters is not which party controls our government, but whether our government is controlled by the people.”, dat was de kernboodschap. Godsonmogelijk, een holle frase en dus een leugen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 jan. 2017 - 10:42

'Dat is precies waarom Amerika op hem heeft gestemd' Dat is dan knap dom. Je moet toch wel heel erg naïef zijn te denken dat een miljardair die rijk geworden is dankzij het bestaande systeem dat systeem zou gaan veranderen te nadele van zichzelf en zijn rijke vriendjes. Ook hier blijkt maar weer dat de deplorables gewoon patent hebben op het maken van verkeerde keuzes.

Cinema2
Cinema221 jan. 2017 - 18:19

Han toch.... Wat Trump ons gaat brengen, geen mens weet het. Het is een "nieuw" avontuur met veel "gevaren". Veel Trump kiezers kiezen (begrijpelijk) voor dit avontuur. Joe the Plumber mag in de avonduren nog pizza's bezorgen anders kunnen de rekeningen niet meer betaald worden. De middenklasse is totaal weggevaagd onder Obama/ Clinton en mevrouw Hillary (een havik, vergeet dit aub niet) zal hier zeer zeker geen verbetering in brengen. Tenminste dit vertrouwen is er niet meer, bij mij en bij veel Amerikanen. Dat veel mensen (in meerderheid) liever voor het onbekende kiezen dan voor het bekende dat is iets wat je Trump onmogelijk mag verwijten. De gevestigde orde (de elite/ onze lei(ij)ders) hebben Joe the Plumber totaal uitgekleed/ het dagelijkse leven totaal onmogelijk gemaakt. Hier binnen Europa zijn wij ook aardig op weg, de middenklasse is (ook) totaal uitgekleed binnen GB, gevolg de aankomende Brexit. Hier binnen ons kikkerlandje kunnen wij er ook wat van...Laat de huren mag stijgen. Zorgmijders, lees mensen die gespecialiseerde zorg niet meer kunnen ophoesten (eigen risico). Onze oudjes pissen in hun broek. Ik voorzie inmiddels 1 van mijn medewerkers van een "lening", hij had een "nieuwe" auto nodig teneinde op zijn werk te kunnen komen!. De bank lachte hem letterlijk uit.... Ook uw partij (Pvda) stond erbij en keek ernaar, net als mijn oude partij de VVD. Wat wel te stemmen, ik weet het niet...Wellicht FVD, wellicht stem ik ook niet. Wat ik wel weet Han dat ik boos, heel boos ben op onze politieke LIJDERS. Trump, Wilders, Le Pen etc. is een keuze op het onbekende...Liever een nieuw avontuur met deze heren en dames dan met de heren en dames die de middenklasse totaal aan het uitkleden is.. Rupsje nooit genoeg is de gevestigde elite. Rupsje nooit genoeg heeft oa. de heer Wilders groot gemaakt.

5 Reacties
Pater
Pater22 jan. 2017 - 0:51

"Dat veel mensen (in meerderheid) liever voor het onbekende kiezen": niet dus, hij had veel minderstemmen dan zijn concurrente. "Laat de huren mag stijgen. Zorgmijders, lees mensen die gespecialiseerde zorg niet meer kunnen ophoesten (eigen risico). Onze oudjes pissen in hun broek. Ik voorzie inmiddels 1 van mijn medewerkers van een “lening”, hij had een “nieuwe” auto nodig teneinde op zijn werk te kunnen komen!. De bank lachte hem letterlijk uit….Wat wel te stemmen, ik weet het niet… " Probeer Klaver eens. Hoort beslist niet bij de heersende elite, heeft een leuk programma. Een stuk beter dan rechtse floepers als Baudet en Roos.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 jan. 2017 - 1:02

[Joe the Plumber mag in de avonduren nog pizza’s bezorgen anders kunnen de rekeningen niet meer betaald worden.] En wat doet Trump op dag 1 met zijn allereerste executive order? Hij geeft opdracht voor regelgeving die Joe the Plumber dwingt een hogere premie op zijn verzekering bij zijn hypotheek aan zijn verzekeraar af te dragen.

RU486
RU48622 jan. 2017 - 9:30

"Ik voorzie inmiddels 1 van mijn medewerkers van een “lening”,".. Dat intrigeert mij. "Eén van jouw mederwerkers" impliceert dat hij bij jou op de loonlijst staat. Is het een optie om ipv hem een lening te verstrekken, beter te betalen?

Dunya2
Dunya222 jan. 2017 - 13:26

"Ik voorzie inmiddels 1 van mijn medewerkers van een “lening”, hij had een “nieuwe” auto nodig teneinde op zijn werk te kunnen komen!. De bank lachte hem letterlijk uit…. " Waarom moet uw medewerker een "nieuwe" auto om op zijn werk te komen? Een auto kan je ook voor een paar duizend Euro kopen. Dat de bank hem uitlachte zal wel een reden hebben. Waarom wil uw medewerker boven zijn stand leven? Dan moet hij een bijbaantje er bij nemen of in zijn situatie een tweedehands auto van een paar duizend Euro accepteren. Dat is gewoon verwend zijn en altijd te klagen hebben, van meer en nog meer boven mijn stand leven en niet zuinig met geld omgaan.

Cinema2
Cinema222 jan. 2017 - 23:58

Nou meneer mevrouw Dunya dit soort geleuter zijn de inmiddels ex Pvda kiezers spuug en spuug zat. De lagere middenklasse, ook hier in Nederland verzuipt, door 100% kabinetsbeleid. Geen huurtoeslag, geen zorgtoeslag, niet voldoende binnenharken om een huis te kunnen kopen. Maar wel laat dit kabinet de huren explosief stijgen, zorgtoeslag omhoog, eigen risico (een straf op ziek zijn) omhoog. Btw omhoog, dit raakt deze groep heel hard in hun vrij besteedbaar inkomen. Het Nibud heeft ook dit kabinet een aantal keer gewaarschuwd, de "nieuwe" armen zijn de werkende...Inmiddels is het zo dat 40% van de voedselbank klanten in het bezit is van een baan... Nu mag ik rechts zijn, maar ik gun deze mensen een fatsoenlijk bestaan/ inkomen. Anders dan u kijk ik niet neer op mensen die een zinvolle en nuttige bijdrage leveren aan deze samenleving. "Dat is gewoon verwend zijn en altijd te klagen hebben, van meer en nog meer boven mijn stand leven en niet zuinig met geld omgaan." Hoe krijgt u het uit uw pen, u lijkt wel een (pvda) politicus. “The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money.” Dit punt is bereikt binnen de UK (Brexit), dit punt is bereikt binnen de VS (Trump). De alarmbellen binnen Europa gaan nog steeds niet af bij onze lei(ij)ders. Wij burgers zijn er niet voor om uw natte droom te verwezenlijken. U bent dienst van van het volk, daar betalen wij u schandalig veel voor!. De heren en dames actief binnen de politiek draaien weer aan wat knoppen teneinde HUN droom te verwezenlijken...Het volk, ach het volk. Brengt mij bij @RU486. Ik betaal iets boven van wat marktcomfort is, als mijn concurrenten de lonen laten stijgen, dan zal ik zeker niet achter blijven. Als ik dit eenzijdig ga doen, dan ben ik binnen vier maanden failliet. @Pater Ik zal nooit stemmen op populisten, dus never nooit GL voor mij. Nivelleren is geen feestje, onze Jesse is druk bezig om het nivelleer feestje wat te verruimen. Vadertje staat moet er zijn voor een ieder die met de rug tegen de muur staat. GL komt niet veel veder dan flikker de rekening maar bij de buurman over de schutting. Groen, jazeker ik zeg doen!. Maar wie gaat dit betalen? Lijnvluchten via Ankara Amsterdam (vluchtelingenstroom) wie gaat dit betalen voor nu en in de toekomst? Zorg, ach geen flauw benul hoe dit goedkoper en efficiënter kan...Trek de knip maar zegt GL alles boven de 60.000 Euro, betalen maar... Wat een droefheid......

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon21 jan. 2017 - 17:58

Waarom is het een utopie om de maakindustrie weer terug te halen naar de VS? Amerikaanse computer, foto en printerfabrikanten hebben hun productie en masse naar Azie verplaatst. De lonen in deze sector hebben hier de laatste jaren een inhaalslag gemaakt en daarnaast nemen de arbeidskosten door toenemende robotisering af. Deze ontwikkeling samen met importheffingen zou fabrikanten kunnen verleiden om productie te verplaatsen naar het thuisland. Bovendien zal dit beleid het effect hebben dat sectoren zoals bv de chemische en farmaceutische industrie, die nog aan het begin staan van outsourcen en verplaatsen van productie, zich achter de oren zullen krabben. Deze werkgelegenheid kan voor de VS worden behouden.

4 Reacties
Kees Bruin2
Kees Bruin221 jan. 2017 - 22:20

Ja, de Amerikaanse industriëlen hebben, gedreven door niets dan hebzucht, hun productie naar lage lonen landen verplaatst. Met alle gevolgen van dien. En wie stonden er bij en keken er naar? Zowel de democraten als de republikeinen. Het is met die kwestie zo'n beetje hetzelfde als met het oprukken van het neoliberalisme en de EU in Europa. Ze stonden er allemaal bij, de christendemocraten, de liberalen en de sociaaldemocraten, de hele politieke mainstream. En maar dansen rond het gouden kalf. En door al die negatieve ontwikkelingen maken figuren als Trump en Wilders furore, door het volledige falen van de hele politieke mainstream. En gaan Wilders of Trump die problemen oplossen? Reken daar maar niet op: veel geschreeuw en weinig wol, wacht maar af.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 jan. 2017 - 23:04

Alles dat je beschrijft over insourcing gebeurt gewoon, daar is Trump echt niet voor nodig, al is hij hard bezig het succes te claimen. Afgezien daarvan koopt Trump zelf voor zijn vastgoed bouwmateriaal in China in, met als excuus, letterlijk, "Ja, dan had Clinton het maar moeten verbieden." Terwijl Clinton daar niet over ging. Verder stel je, net als Trump, importheffingen voor, zonder er gewoon bij te vertellen dat die al lang en breed bestaan.

Paddy3
Paddy321 jan. 2017 - 23:28

Trump zei het niet vinden kunnen dat er veel Duitse auto's in Amerika rijden, maar maar weinig Amerikaanse in Duitsland. Reactie vanuit Duitsland: maak dan ook betere auto's.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon22 jan. 2017 - 7:59

@ Kees Bruin Ook de republikeinen hebben boter op hun hoofd. Het is vooral de lagere middenklasse die te lijden heeft onder de globalisering en zich beginnen te roeren. Trump probeert het tij te keren @ Jansen & Jansen Die omgekeerde beweging is zich idd al aan het voltrekken. Beleid van Trump zal dit m.i. versnellen.

Bert Vlierman
Bert Vlierman21 jan. 2017 - 16:24

'De maakbare samenleving' is een schimpscheut van rechts richting links. Vaak wordt aan die maakbare samenleving 'linkse regeldrift' gekoppeld. Beide, de linkse maakbare sameneving en linkse regeldrift, zijn nepbeelden die zijn opgeroepen door spindoctors uit rechse elitaire kring. Want de werkelijkheid wil dat het liberalisme is doordrenkt van ideeën over de maakbare samenleving (neem bijvoorbeeld de opvattingen over de mgelijkheid om middels onderwijs bandeloosheid tegen te gaan) en van ideeën over regelgeving als middel tot beïnvloeding (om maar iets te noemen: de regelwaanzin die de zorg en het onderwijs heeft vergiftigd). Het is dus geen wonder dat de ultrarechtse Trump met een stortvloed aan regels zal komen om de samenleving in de door hem gewenste richting te sturen. Maar dat is bijzaak, hoe vervelend ook. Hoofdzaak is dat de overwegend rechtse politieke elite nog steeds niet bezig is met een aanpak van de oorzaak van de opwinding van de 'boze blanke man'. (Dat laatste is trouwens ook een typering uit rechts elitaire kring.) En daardoor hebben de horden nog steeds vrij baan.

2 Reacties
pieterkamper
pieterkamper22 jan. 2017 - 8:00

Maakbare samenleving komt van natuurkundige Tinbergen, die econoom Joop den Uyl aanpraatte dat bedrijfsinvesteringen centraal in Den Haag geregeld zouden kunnen en moeten worden. Het gebrek aan ervaring op economisch gebied liet Den Uyl deze illusie geloven. Ondanks een PvdA verkiezingsoverwinning werd het het politieke einde van Den Uyl, zoals Dries van Agt, jurist, later zei 'dat wilden wij niet'. De illusies van weer een natuurkundige, Diederik, hebben de PvdA nu te gronde gericht.

Hanvander Horst
Hanvander Horst22 jan. 2017 - 12:39

Wat je over Tinbergen en Den Uyl schrijft, is stompzinnige en kwaadaardige onzin. Dan druk ik het nog vriendelijk uit.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen221 jan. 2017 - 16:14

Ik hoop dat jullie Duits lezen, mensen. Het navolgende plukte ik uit Die Zeit van vandaag, een redactioneel stuk (hallo Tom Meijer). Ik wil hierbij de vrienden van Schtroumpf feliciteren. Al langer dacht ik dat ze tegen de Verlichting, tegen de wetenschap, en vóór een zo snel mogelijk leeg roven van alles wat de aarde te bieden heeft. Dat bewijst zich nu. Overal op de wereld, en ook te Koblenz, doen de Nieuwe Barbaren het uitstekend. Ik zie in het verschiet de terugkeer van knuppels, berevellen, holen, grootschalige verkrachting en moord (die dan natuurlijk niet meer zo heten), en nog veel meer ellende. -------- "Dass der neugewählte US-Präsident die Politik seines Vorgängers in ihr Gegenteil verkehren will, wurde im Moment des Amtsantritts von Donald Trump auch auf der Website des Weißen Hauses deutlich: Die Seite der Obama-Regierung liegt nun im Archiv – nach der Wahl eines neuen Präsidenten sind Änderungen üblich. Dafür sind nun Trumps Themen gebündelt online.* Eine Folge: Die bisherigen Themenseiten zu Klimawandel, Gesundheitsvorsorge, Bürger- und Schwulenrechten sind nicht mehr direkt sichtbar. Wer die alten Links anwählte, sah zwischenzeitlich den Hinweis "Entschuldigung, die gesuchte Seite kann nicht gefunden werden". Klimawandel "kann nicht gefunden werden" In Donald Trumps Themenkatalog ist stattdessen ein "America-First-Energieplan" zu finden, in dem der Klimawandel ignoriert wird; dort heißt es über zwei von Obamas Gesetzen: "Präsident Trump wird schädliche und unnötige Politiken wie den Climate Action Plan und die US-Wasserregel (zum Schutz von Trinkwasser) abschaffen." Die Suche nach dem Begriff Klimawandel liefert auf der gesamten Seite des Weißen Hauses keine Ergebnisse mehr. Damit scheint eine Befürchtung von Klimaforschern wahr geworden zu sein: Trump wird versuchen, Ergebnisse aus der Klimaforschung zu verstecken. Um bisher gesammelte Daten zu retten, hatten sich Wissenschaftler in den USA zum großen Speichern verbündet. Schon vor Wochen haben sie begonnen, wertvolle Informationen außer Reichweite der Trump-Regierung zu schaffen und auf unabhängige Server auszulagern. Es geht beispielsweise um Auswertungen von Gesteinsschichten, biologischen Klimaarchiven wie Korallenriffen und Analysen zu Mooren sowie Satellitenaufnahmen – grundsätzlich alle Informationen, die notwendig sind, um verlässliche Klimavorhersagen zu erstellen." ------- Het ligt helemaal in de lijn van de rede dat Trump, in navolging van Erdogan, de pers helemaal zal muilkorven. Rechts vindt dat altijd fijn, want het maalt niet om feiten of waarheid. Alles moet leuk zijn, en de realiteit zit daarbij alleen maar in de weg. Moedige mensen die daar toch iets over willen zeggen, die worden geneutraliseerd.

5 Reacties
pieterkamper
pieterkamper21 jan. 2017 - 17:50

De man is gister beëdigd, als ik alle aanvallen op hem lees lijkt het of hij al een jaar in functie is. Wat betreft CO2, ik meen me een onderzoek, recent, in Nederland te herinneren waaruit blijkt dat twee % zich druk maakt over de CO2 opwarming. Als nu toch Hillary het was geworden, had iemand haar dan voor de voeten geworpen dat, toen zij nog senator van New York was, in een rede in Israel Arafat verweet 'van alles de schuld te zijn ?'. Of zouden haar flirts met VS bankiers naar voren zijn gehaald ? Of, wat haar misschien de das heeft omgedaan, grote groepen VS burgers stigmatiseren als 'deplorables' ? En die nieuwe barbaren, bedoel je daarmee dat Duitsers zich ten eeuwigen dage schuldig moeten blijven voelen over dingen waaraan zij part noch deel hadden ?

bob b.
bob b.21 jan. 2017 - 20:04

Waar Trump en zijn vrienden op uit zijn is het schrappen van regels die hen beletten nog meer geld te verdienen. Dus schuiven ze het klimaatakkoord aan de kant en de sancties voor Rusland omdat ExxonMobil zo eindelijk die miljardendeal met Poetin kan sluiten. Voor wie nog niet begreep waarom Trump zo aardig was voor de man. De elite waar populisten hun sprookjes mee vol stoppen is de bestuurlijke elite die hen tot nu toe belette hun rijkdom extra ordinair te vergroten door hen te wijzen op de maatschappelijke regels. Regels die Trump cs aan hun laarzen lappen. En die dus moeten verdwijnen samen met degenen verantwoordelijk voor het handhaven van die regels, de bestuurlijke elite. Maar omdat dat niet kan zonder democratische besluitvorming is de hulp van de burger nodig. Die wordt op de mouw gespeld dat de elite hen heeft belazerd en alleen aan zich zelf denkt. Met andere woorden, het is de schuld van linkse en haar elite. Ik denk dat we iets unieks mee maken. Het grootste bedrog in de hedendaagse geschiedenis. We zien hoe er een vijand wordt gecreëerd die feitelijk alleen de vijand van de echte financiële elite is.

Barefoot2
Barefoot221 jan. 2017 - 23:10

De boze witte racistische mannen hebben zich na de verkiezingen van obama fatsoenlijker gedragen dan de tegenstanders van Trump nu met hun plunderingen en rellen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 jan. 2017 - 1:10

[Wat betreft CO2, ik meen me een onderzoek, recent, in Nederland te herinneren waaruit blijkt dat twee % zich druk maakt over de CO2 opwarming.] Wat doet dat er nu weer toe? Het is de taak van de overheid om de 98% die zich niet druk maakt + de 2% die zich wel druk maakt te beschermen tegen elke reeel bestaande bedreiging waarover de bevolking zich wel of niet druk maakt, en dus met name voor global warming. Dat nu is precies het hele punt van het hebben van een overheid, sommige dingen laat je niet over aan ongelovige konijnen die maar in de koplampen van de aanstormende auto blijven staren

Dubbeldenker
Dubbeldenker22 jan. 2017 - 8:15

@Barefoot Een zeer klein aantal demonstranten verstoorde met vernielingen het protest van de honderdduizenden vreedzame betogers. Zo zou een niet populistische omschrijving van de gebeurtenissen er uit kunnen zien.

Sonic2
Sonic221 jan. 2017 - 15:58

Amerika is inderdaad een soort Zimbabwe en Albanie. Als Trump er niet was, was de Apocalypse uitgebroken. Gelukkig redt Donald Trump Amerika. En toen ging de wekker bij de kritiekloze Trump aanhangers. Ik ontken niet de barre armoede in Amerika. Ik ontken niet dat er niet voor iedereen een American dream is. Overdrijven is echter ook een vak. Populistisch rechts van 2017 is inderdaad het links van 1967. We kunnen de grenzen dicht doen. We kunnen uit de EU en we kunnen dan enorm groeien. We kunnen de islam het land uitzetten. En dan wordt alles weer zoals in 1962. En het mooiste is. Marine, Geert, Donald gaan het allemaal regelen. Totaal losgezongen van de werkelijkheid heet dat. Trump zal zogenaamd Washington veranderen. Alsof zijn vele voorgangers dat niet geprobeerd hebben.

1 Reactie
RU486
RU48622 jan. 2017 - 9:39

Precies, Elke keer weer, na meestal na 8 jaar, veranderd daar het politieke klimaat. Dan winnen de democraten weer [ minder rechts dan de republikeinen] dan de republikeinen. De kiezers die dan weer Dem en dan weer Rep kiezen zijn de zwalkers en ontevredenen. In de US zijn dat er kennelijk heel veel. Deze groep kiezers wordt er over het algemeen niet wijzer van. Eigenlijk zou er in de US 1 of 2 echt toedoende politieke stromingen bij moeten komen die deze onbalans wegvaagd.

RoBru
RoBru21 jan. 2017 - 15:28

Ik vind Trumps vertoog over 'fair trade' ipv 'free trade' een beetje dubieus: op lange termijn is het wegnemen vanhandelsbelemmeringen zeker macro-economisch gezien het best. Maar op dit moment zijn er veel landen die op allerlei manieren hun export steunen en op die manier feitelijk oneerlijk concurreren. Het lijkt erop dat het hanteren van een reciprociteitsbeginsel op dit terrein voorlopig voordelig voor de VS zal uitpakken en nadellig voor China. Is dat 'maakbaar'? Inderdaad.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen221 jan. 2017 - 14:59

Han heeft volkomen gelijk. Ik schreef eerder, toen iemand noteerde dat hij met Trump 'het paradijs' verwezenlijkt verwachtte te worden: pogingen om in deze wereld een paradijs te creëren, die hebben altijd miljoenen mensenlevens opgeëist. De Amerikaanse (en: wereld-) crises van tegenwoordig zijn veroorzaakt door een utopie: die van het neoliberalisme. Die dragen we als een maligne, mogelijk inoperabele kanker mee. Uit de vorige eeuw. Het zombiekapitalisme is 'undead'; het is er, en het kan alleen bestreden worden als zinnige mensen hun schouders zetten onder een gemeenschappelijk, sociaal, en dus vreedzaam verzet. Figuren als Milton Friedman, Ayn Rand, Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Tony Blair, Wim Kok, George Bush père et fils, Silvio Berlusconi, en al die anderen, die associëer je makkelijk met die heilsleer, die een kanker is. Maar ze zijn niet in persoon verantwoordelijk voor onze ellende. Niemand van hen heeft zijn of haar dictatoriale wil opgelegd aan hele bevolkingen, en deze geen keus meer gelaten om daarmee tot een andere inrichting van de samenlevingen te komen. Misschien zijn de democratieën in de westerse wereld niet meer vitaal. Misschien zijn veel burgers niet goed genoeg geïnformeerd, zeker is dat diezelfde burgers nog maar een klein aantal keuzes hebben, keuzes die bijzonder weinig van elkaar verschillen. Fataal is de 'Werdegang' van de sociaaldemocraten overal ter wereld geweest. Hoe kon het mogelijk zijn dat zij, waar ze toch intelligente mensen met een goede reputatie in huis hadden, zonder merkbaar verzet meewerkten met het in de uitverkoop gooien van wat het hart van samenlevingen is: goed functionerende gemeenschappelijke voorzieningen en instellingen, die de eerste levensbehoeften van ons allemaal veilig stelden? Waarom meenden diezelfde sociaaldemocraten opeens dat leiders uit het bedrijfsleven invoelende en sociale mensen zijn, die diezelfde nutsvoorzieningen eerlijk kunnen beheren? Sterker nog: wat maakte dat 'links' betoverd werd door het waanidee dat je het profijtbeginsel werkelijk overal moest introduceren (scholen, ziekenhuizen, woningbouw, noem maar op)? Vermoedelijk zat er in de jaren tachtig en negentig iets in het leidingwater, denk ik maar. Iets dat bij nuchtere en tamelijk wijze politici alle kritische vermogens, en alle verstand überhaupt, buiten werking stelde, waardoor ze slappe, ruggegraatloze lakeien van het kapitalisme werden. ------- Trump trekt dus ten strijde tegen de (linkse) elites. Wat een grap. Iedereen die dit echt gelooft kan men gevoeglijk 'te naïef, te goedgelovig voor woorden' houden. Trump is de personificatie van de elite (waarmee ik bedoel: diegenen, een kleine groep, bij wie alle macht en alle geld geconcentreerd is). Hij ligt in bed met mensen van Goldman-Sachs, van Big Oil, en van fundamentalistisch en godsdienstwaanzinnig rechts. En uiteraard van de National Rifle Association. Wil je af van je zorgverzekering? Wil je de natuurlijke reserves zo snel mogelijk uitputten, zodat je eigen kleinkinderen al geen leven meer hebben? Wil je dat gedegen en voor iedereen toegankelijk onderwijs opgeheven wordt, en dat je kinderen alleen nog tot produktiemachientjes voor multinationals omgevormd worden, die oud moeten worden in armzalige flexbaantjes voor een paar stuivers? Wil je dat noodhulp voor vrouwen die slachtoffer zijn, en voor mensen die lijden onder racistisch geweld, eraan gaat? Word dan fan van Donald Trump, en luid daarmee je eigen ondergang in. Trump is niets anders dan voortzetting van de Verelendung in het kwadraat. Neoliberalisme tot de macht 3. Onthutsend is dat mensen maar niet begrijpen dat Trump ze op het oog in eerste instantie wat cadeautjes voor de nabije toekomst toewerpt, maar dat die geschenken op alle fronten niet te verwerkelijken zijn. Amerika is in oorlog met zichzelf. En gezien het gezelschap van verschrikkelijke engerds die in Koblenz zijn, gaat Europa die weg ook op. (Ik schreef: 'wil je....?'. Ik had ook kunnen schrijven: 'Wollt Ihr Den Totalen Krieg?'. Lijkt me niet eens zo'n onrealistische vraag.

Oemmukke
Oemmukke21 jan. 2017 - 14:36

Geen idee eigelijk wat die kerel verkoopt, wat het ook is: Boycotten die handel!!

Johan eldert
Johan eldert21 jan. 2017 - 14:34

Met het wegvallen van de koude oorlog en het daaruit voortvloeiende vijandsbeeld en vijandsdenken, heeft populistisch rechts dus een nieuw vijandsbeeld gecreerd. En ja het werkt altijd. Mensen, gegroepeerd, vinden het comfortabel als zij tegen een andere groep kunnen afzetten. dAt versterkt het groepsgevoel en groepsdenken. En niemand die er tussen komt. Gezond verstand en rede maakt dan plaats voor een naar binnen gekeerde groep met een gemeenschappelijk doel en vijand.

Joop Schouten
Joop Schouten21 jan. 2017 - 14:29

Ik bedacht me dat de meeste Amerikanen Ayn Rand's 'Atlas Shrugged' naast de Bijbel hebben liggen. Dit krankzinnige gedachtegoed zal deze idioot goed uitkomen. Het is deze utopie die gevolgd zal worden.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2017 - 13:34

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Andreas Cappen
Andreas Cappen21 jan. 2017 - 16:49

@ Boenders dat hij af wil van die vrijhandelsverdragen >> Maar dat gaat 'm niet lukken. en dat hij dede Koude Oorlog met Rusland wil stoppen >> Er is helemaal geen koude oorlog met Rusland. Ja, misschien in het hoofd van Putin. En dan nog iets: ik heb nog steeds geen argumenten gezien dat de VS de coup in Kiev actief georganiseerd heeft. Waarom kom je er eigenlijk de hele mee, terwijl je weet dat het onzin is. Denk je dat de lezers er nog een keer intrappen??

Andreas Cappen
Andreas Cappen23 jan. 2017 - 9:42

@ Boenders @Andreas, lees dit eens. >> Nee, je komt met een algemeen artikel als bewijs voor een stelling die je, na vele malen vragen,nog steeds niet kunt onderbouwen. Ik vraag om bewijzen dat de VS de coup in de Oekraïne actief heeft opgezet. Ik heb je inmiddels de nodige tegenbewijzen gegeven dat de VS geen 5 miljard daarin geïnvesteerd heeft en dit heb je tot nu toe niet weten te weerleggen. Kom Boenders: wees eens volwassen en blijf geen leugens herhalen die je niet kunt onderbouwen.

poeslief
poeslief21 jan. 2017 - 13:29

http://www.oxfamnovib.nl/nieuws/8-rijksten-bezitten-evenveel-als-armste-helft-wereldbevolking "Trump heeft een vijand aangewezen die alles heeft bedorven, de feestvierende elite. Het aardige van deze vijand is dat die als zodanig niet bestaat." Wie weet of ze feest vieren Han? Jij stelt van niet. Komt dat omdat jij die elite zo goed kent of omdat jij eigenlijk in het duister tast omdat jij ze niet kent?

Basket of Deplorables
Basket of Deplorables21 jan. 2017 - 13:05

Tot nu toe zat iedereen die tegen Trump is er flink naast (hij won) Dus laten we gewoon even afwachten wat er gebeurd

Henriette3
Henriette321 jan. 2017 - 13:02

Kan iemand mij vertellen wat Obama ons de afgelopen 8 jaar gebracht heeft? Iemand....?

2 Reacties
Bickle
Bickle21 jan. 2017 - 18:22

1) de regering Obama heeft in 8 jaar tijd 11,3 miljoen nieuwe banen gecreëerd. 2) er zijn 78 achtereenvolgende maanden van economische groei 3) werkloosheid is gedaald van 10,1% naar 4,9% 4) de aandelenbeurzen blijven continu records verbreken 5) sinds 2009 is het overheidstekort met 2/3 gedaald 6) afhankelijkheid van externe/buitenlandse energiebronnen is afgenomen 7) voor 95% van de Amerikaanse bevolking zijn de belastingen verlaagd 8) er is een zorgverzekering gekomen voor 20 miljoen amerikanen die dat niet konden betalen 9) er zijn minder Amerikaanse soldaten actief in het buitenland dan de afgelopen 12 jaar 10) er zijn meer illegale immigranten opgepakt dan ooit tevoren 11) klimaatakkoord gesloten 12) nucleair akkoord met Iran gesloten Wil je nog meer horen?

pieterkamper
pieterkamper21 jan. 2017 - 21:06

Ik had niet iets willen horen, ik had iets willen zien. Stoppen met gigantische bedragen uit te geven aan 'defensie', geld wat wordt misbruikt om landen te verwoesten en te destabiliseren. De VS bankwereld saneren, de Federal Reserve nationaliseren. Een progressief belastingsysteem invoeren, belastingontduiking door 'filantropie' stoppen. Die progessieve belasting gebruiken voor inkomensoverdracht van rijk naar arm. Stoppen met regime changes. Ophouden te pogen de hele wereld te beheersen, dus ook geen agressie richting Rusland. Stoppen met Z Amerika economisch te beheersen. Fatsoenlijke pensioensystemen invoeren, zodat steenrijk worden niet meer nodig is. Het niet meer nodig zijn steenrijk te worden kan dokters er toe brengen met lagere inkomens genoegen te nemen, en daardoor een ziektekosten systeem met solidariteit mogelijk maken. Stoppen ziektekosten verzekeringen te zien als autoverzekeringen: wie te veel schade maakt, gaat er uit. Kortom, de VS inrichten als de W Europese landen waren voor de EU toesloeg.

Piet de Geus
Piet de Geus21 jan. 2017 - 12:57

"de Verenigde Staten zijn decennia lang uitgezogen door een parasitaire elite, die zelf feest vierde, terwijl het volk leed" Jammer dat de Amerikaanse tv bij die woorden geen beelden vertoonde van de woonhuizen, buitens en jachten van Trump. Gewoon om een idee te geven van hoe uitbundig die feestjes konden worden. "Als deze elite van het lichaam der natie is afgerukt, dan komt alles goed." Waarbij het toch echt tijd was om middels bijschriften de achtergronden te schetsen van de ploeg die Trump om zich heen heeft verzameld. Dat is toch echt een beweging de andere kant op. "Met het America First op de lippen haalt de president de industrieën terug naar de rust belt en krijgt iedereen weer een waardig bestaan." En waarom ook niet: wat beelden van Trumps projecten in het buitenland, waaruit het geld kennelijk schielijk teruggetrokken gaat worden om banen in de VS te creëren...

1 Reactie
frankie48
frankie4822 jan. 2017 - 8:37

Ja beste Piet, zijn woorden passen inderdaad niet bij het beeld van het leven wat hij geleefd heeft. En laat zijn democratische voorbeeld nou precies uit hetzelfde milieu vandaan komen, maar elk woord van de 32ste president was gemeend en werd gelooft.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 jan. 2017 - 12:38

Trump is een dystopist. Hij koos echt niet per ongeluk My Way met als openingszin "And now the end is near" om het bal mee te beginnen.

bob b.
bob b.21 jan. 2017 - 12:36

Vroeger vertelden we elkaar dat in Amerika het geld regeerde. Dat het niet de politici waren maar de grote bedrijven die de dienst uitmaakten. Met Trump is de rol van de politiek definitief ondergeschikt gemaakt aan die van het geld. Als Trump zegt het moeras in Washington op te blazen en de politieke elite weg te jagen dan bedoelt hij dat hij de politieke macht ondergeschikt maakt aan de economische macht van bedrijven. Weg met de regels en de onnodige belastingen. Vrij baan voor het bedrijfsleven. Het neoliberalisme in optima forma. De enige rol die de overheid nog heeft is die van investeerder en risicodrager voor het bedrijfsleven.

dijkbewaker
dijkbewaker21 jan. 2017 - 11:34

Goed het zal dus niks worden met Trump. Zijn droombeeld wordt een nachtmerrie. Wat opvalt is het feit dat de niets voor elkaar brengende Trump het toch voor elkaar heeft gekregen wat Niemand hier of in de VS ooit gedacht had. Namelijk President worden. Dus die slag heeft Trump gewonnen. Dat moet je de man nageven. Of ligt het wat anders. Is het misschien het totaal mislukken van overheidsbeleid wat een enorme aversie tegen Washington heeft opgeroepen om iemand te kiezen buiten het gangbare politieke kliekje. Deze discussie is allang gevoerd en het is voor iedereen toch nu wel duidelijk dat de slechte staat van midden Amerika, de verwaarlozing van de eigen burgers voor een soort regime change heeft gezorgd. Overigens is die zogenaamde vrijhandel nogal minder vrij wat betreft China. China zelf houdt de grenzen dicht. Die vrijhendel vind China prima behalve in het eigen land. Er lijkt me niets mis mee om zo veel mogelijk producten zelf te produceren in plaats van de hele wereld over te laten vliegen en varen. Zoveel energie en afvalstoffen vragende economie lijkt me niet meer van deze tijd. Selfsupporting wordt de nieuwe economie. Ik zie niet in waarom Trump op wat voor onderwerp dan ook geen resultaat zou kunnen halen. Hij heeft alles mee om zijn agenda er door te krijgen. Allemaal in handen van de republikeinen. Als het wel lukt komt er dan een mea culpa of blijft het negatief vol rancune omdat de verkeerde man het niet gegund wordt om succesvol te zijn?

10 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 jan. 2017 - 12:21

Wat jij voorstelt heet mercantilisme. Deze leer is ontwikkeld door Colbert, de minister van financien van Lodewijk XIV. Ook Napoleon was een mercantilist. Het is een van de redenen waarom hij van Engeland verloor.

KeesV3
KeesV321 jan. 2017 - 12:28

"Selfsupporting wordt de nieuwe economie. " Dat zou werkelijk waar geweldig zijn!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 jan. 2017 - 12:33

[Wat opvalt is het feit dat de niets voor elkaar brengende Trump het toch voor elkaar heeft gekregen wat Niemand hier of in de VS ooit gedacht had. Namelijk President worden.] Tja, en het eerste dat een POTUS dient te doen voordat hij begint is zijn kabinet vullen. Dat heeft Trump al buitengewoon succesvol gedaan, hij heeft al twee ministers benoemd gekregen. Dat belooft erg veel en snel succesvol handelen....

Johan eldert
Johan eldert21 jan. 2017 - 14:36

dat ligt er aan of het zijn succes is. Nu beroept hij zich er al op dat hij grote bedrijven wist over te halen in de VS te blijven. Wat totale onzin is want die beslissingen waren allang genomen. Heeft hij niets mee te maken. en daar doemt het probleem op. Zijn achterhang zal daar doof en blind voor zijn. Al t goede wordt aan hem toegeschreven en al t slechte is de elite schuldig aan. Zo wordt de wereld zwart / wit ingedeeld. Dus mea culpa over wat?

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 jan. 2017 - 15:04

'Is het misschien het totaal mislukken van overheidsbeleid wat een enorme aversie tegen Washington heeft opgeroepen' Totaal mislukken? Jij trapt blijkbaar ook al in de verkooppraat van de populistjes. Meer dan 70% van de verkiezingspraatjes die Trump heeft verkocht is gewoon aantoonbaar gelogen. Als je nou maar vaak genoeg zegt dat het heel slecht gaat, gaan wat minder slimme mensen dat vanzelf geloven. Zie ook hier Wilders. Ondanks het feit dat we in één van de meest welvarende landen ter wereld leven, weet deze geblondeerde charlatan zijn achterban wijs te maken dat het hier één grote puinhoop is.

Kilted
Kilted21 jan. 2017 - 16:41

-- Er lijkt me niets mis mee om zo veel mogelijk producten zelf te produceren in plaats van de hele wereld over te laten vliegen en varen. -- Dat is er ook niet, op voorwaarde dat men aan de consumentenkant ook bereid is dat te accepteren. Zo komt veel van het vlees dat bij de AH verkocht wordt uit Ierland. We hebben zelf koeien genoeg, maar die zijn in Nederland zijn voornamelijk bedoeld voor zuivelproductie. Als vleeskoeien zijn ze weliswaar eetbaar, maar de kwaliteit is dan minder. Als we bereid zijn dat voor lief te nemen is het geen probleem; maar zijn we dat ook? We kunnen met zijn alle besluiten om geen landbouwproducten vanuit het buitenland in te voeren. We produceren zelf meer als genoeg. Maar zijn we ook bereid te accepteren dat dit betekent dat we 's winters merendeels op ingeblikte, ingevroren of gewekte groentes zullen moeten leven. Want behalve boerenkool groeit er dan niet zoveel in ons land. En vraag jezelf af hoe consistent je zelf bent bij het boodschappen doen. Neem je er genoegen mee dat je 's winters nauwelijks of geen vers fruit kunt eten, of koop je Nieuw-Zeelandse appels. En oh ja... Bananen groeien hier ook niet in het wild of op plantages. Natuurlijk, je kan sinaasappels, bananen etc. in kassen kweken. Maar kassen kosten ook geld en dragen zo ook bij aan het verhogen van de productiekosten. €5.- voor een tros bananen zal ook niet iedereen willen of kunnen betalen. De Amerikaanse auto-industrie heeft de slag verloren omdat Europese en Japanse auto's gewoon kwalitatief beter waren. En ja er worden veel auto's voor de VS-markt in Mexico gemaakt, maar veel ook in de VS zelf. Alleen niet meer in Detroit. Veel Europese en Japanse automerken hebben de nodige productiefaciliteiten binnen de VS, maar dan bijvoorbeeld in een staat als Alabama. Het is nog maar de vraag of productie die teruggehaald wordt uit Mexico ook weer wordt opgestart daar waar het ooit geweest is. In noordelijke landbouwstaten als Wisconsin en Minnesota (en ook deels ten noorden daarvan in Canada), is de productie in de jaren '60 al ingekrompen, simpelweg omdat Europa de wederopbouw na WW-II had afgerond en weer op eigen benen kon staan. Ze verloren daardoor markt die altijd al tijdelijk was. Verder heeft door gebrek aan personeel in WW-II - immers nogal wat geschikte krachten zaten in het leger - mechanisatie een grote vlucht genomen, ten koste van vele banen. Maar dat is niet iets wat je zomaar terugdraait. Ook in ons land is iets vergelijkbaars gebeurd. Als gevolg van WW-II was er in ons land een stevige markt voor de vervanging van verouderde en verloren gegane treinen. En dat werd nog versterkt doordat de NS in hoog tempo ging ontstomen, waardoor markt voor diesel en elektrische treinen ontstond. Bedrijven als Werkspoor, Beijnes en Allan hebben daar flink van geprofiteerd. Maar medio jaren '70 droogde de binnenlandse markt aardig op, en een grote buitenlandse markt was er niet omdat nogal wat landen een eigen spoorwegindustrie hadden. De ambachtelijk manier van scheepsbouw in de UK waarbij schepen jaren op werf lagen en vakkundig werden geklonken is stevig de nek omgedraaid omdat na 1945 er duizenden in de VS gebouwde Liberty schepen overbodig werden en op de markt kwamen. Die markt heeft zich nooit meer hersteld. En die gaat zich ook niet meer herstellen. De huidige scheepsbouwcapaciteit in de UK is zodanig dat men niet eens in staat is de eigen handelsvloot te kunnen vervangen als dat nodig mocht zijn. Als Theresa May morgen zegt dat die banen wel terugkomen is het best mogelijk dat ze dat waar kan maken. Maar dat zal jaren en jaren duren en heel veel subsidie vergen. Al was het maar omdat de UK's eigen steenkoolvoorraden aan het opraken zijn, Zweeds ijzererts veel rijker is aan ijzergehalte en de staalfabrieken zwaar verouderd zijn. Dat laatste is op te lossen, maar de eerste twee veel minder. Daaruit volgt dat materialen en grondstoffen ingekocht zullen moeten worden. En dat is nu net wat je niet wil, toch? Die zal je immers moeten verschepen. Europa [als continent] bezit alleen in Griekenland over een kleine voorraad economisch winbaar Bauxiet – het voornaamste erts voor de productie van aluminium. Ook in de VS zijn de rendabel winbare voorraden relatief klein. Dat erts zal dus altijd moeten worden in gevoerd. En zo kan je nog 17 A4’tjes verder gaan. Als je stelt; “we produceren het zelf tenzij het niet anders kan”, dien je er rekening mee te houden dat het aantal gevallen waarbij je moet zeggen, “hier maken we een uitzondering op de regel”, weleens nogal groot zou kunnen zijn. Landen als de VS, China, Rusland en misschien Canada en Australië hebben door hun enorme omvang misschien de mogelijkheid autarkisch te kunnen zijn, en misschien kan je Zuid-Afrika en Brazilië eraan toevoegen, maar dan houdt het wel min of meer op. Nederland zal dat zeker niet lukken, en dat geldt voor zo ongeveer alle landen binnen de EU, ook de groteren incl. het VK.

pieterkamper
pieterkamper21 jan. 2017 - 16:56

Ik dacht dat Napoleon verloor van de Russische steppen. Ook van de Britse vloot, zijn poging tot blokkade mislukte, ook door Nederlandse smokkelaars, vooral in Zeeland en de Biesbosch.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2017 - 20:29

Kilted: "En zo kan je nog 17 A4’tjes verder gaan. " Inderdaad. Familie van de koude kant werkte in de textiel industrie in Twente. Ten onder gegaan omstreeks 1980. Komt nooit meer terug vermoed ik.

Hertog Jan2
Hertog Jan221 jan. 2017 - 23:10

Speedboot snapt het nog steeds niet. Het gaat niet om de schnitzel maar om de saus dat verkoopt.

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 jan. 2017 - 23:27

Napoleon verloor omdat hij de economische oorlog tegen Engeland op een verkeerde manier voerde. Hij dacht Engeland te verarmen door het zoveel mogelijk te laten kopen, terwijl hij verkoop van Engelse producten verhinderde. Zo kon Engeland zich altijd voeden en de vloot waar jij het over hebt, in de vaart houden. Hij verloor ook omdat hij op den duur geen jonge mannen genoeg meer had om de dood in te jagen.

Kees Bruin2
Kees Bruin221 jan. 2017 - 11:25

Trump gaat tekeer tegen de elite, maar is zelf ook onderdeel van een elite, namelijk die van miljardairs en uiterst rechtse rakkers. Wilders gaat tekeer tegen de elite, maar heeft zelf járen deel uitgemaakt van de elite, voor de VVD pró EU etc zitten stemmen. Ze doen allebei alsof ze voor het 'gewone volk' zijn, maar het is gewoon niet waar, het is fake, het is een leugen. Zo gauw ze de touwtjes in handen hebben gaan ze het gewone volk een oor aan naaien. Met Wilders gaat dat zo gauw niet lukken, maar Trump is nu aan zet. We wachten af wat hij gaat uitspoken, maar ik ben er allerminst gerust op. Dat was ik in het geval dat Clinton had gewonnen trouwens evenmin geweest. Het was gewoon twee keer niks met die presidentsverkiezingen, waardeloze kandidaten!

3 Reacties
dijkbewaker
dijkbewaker21 jan. 2017 - 12:52

@Kees Bruin Het was gewoon twee keer niks met die presidentsverkiezingen, waardeloze kandidaten! ----- Clinton en Trump zijn niet met elkaar te vergelijken. Trump is eigenlijk met niemand te vergelijken (misschien met Reagan de acteur, en ik heb vergelijkingen met Kennedy gelezen: Kennedy werd te jong en te onervaren geacht. Zijn Republikeinse tegenstander Nixon was slechts vier jaar ouder, maar werd op grond van zijn vice-presidentschap als een politiek volwassen man beschouwd. Bovendien kwam Kennedy uit een rijke familie en er werd onder het gewone publiek van hem gedacht dat hij niet genoeg oog zou hebben voor de armen. ---- Voor de politiek (en daar gaat het hier om) is Trump een outsider. Ook doet hij het Presidentschap baantje gratis! Nou ja, voor 1 dollar dan. Het vliegtuig hoefde hij ook al niet en het nieuwe gevechtsvliegtuig vind hij veel te duur. Dus die besparingen zijn al binnen. Waarom zou een 70 jarige man nog zoveel gedoe op de hals halen als hij gewoon naast zijn zwembad kan relaxen van het goede leven wat iedere ander op die leeftijd zou doen. Tja, het moet toch uit een bepaalde gedrevenheid komen. Trump is meerdere malen in het verleden ondervraagt wanneer hij weer eens kritiek had op overheid beleid. Steevast kwam de vraag : Hoelang blijf je nog langs de kant maar wat roepen mister Trump? Dan moet je toch eens een keertje bewijzen dat je het beter kan dan de rest. Geen woorden maar daden deze keer. Tuurlijk is het een botte hork, maar dat zijn er wel meer. Waar het om gaat is: krijgt hij voor elkaar wat hij belooft. Tot nu toe staat alles op groen en verder is het simpel afwachten. Het voordeel van de twijfel. de Verenigde staten op de eerste plaats kan je ook vertalen als Verbeter de wereld en begin bij jezelf... Wie kan daar nou iets tegen hebben?

Basket of Deplorables
Basket of Deplorables21 jan. 2017 - 12:58

Rijk zijn en deel van de elite zijn, zijn twee verschillende dingen Kees. Overigens staat Trump, voor Amerikaanse begrippen, dicht bij het centrum

Kees Bruin2
Kees Bruin221 jan. 2017 - 22:16

@dijkbewaker 13:52 Nu ja, het voordeel van de twijfel krijgt Trump sowieso, want hij is al president, dus daar valt niets meer aan te veranderen. En inderdaad, hij moet een zekere 'drive' hebben om op zijn oude dag nog aan zo'n baan te beginnen, dat spreekt voor zich. Maar verder, ik verwacht er weinig goeds van. De tijd zal het leren, meer wil ik er niet over zeggen. (Voorlopig....)

KeesV3
KeesV321 jan. 2017 - 11:09

Het blijft verbazingwekkend dat Links tegenwoordig zo opkomt voor vrijhandel. Hand in hand met hun kameraden van het Word Economic Forum in Davos en de WTO strijdt het nieuwe Links voor economische vooruitgang en globalisatie. Inderdaad: erg progressief. Mooi, die inzichten van het Nieuwe Links: er bestaat helemaal geen elite die zichzelf verrijkt. Alle berichten van de SP dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer, zijn onzin. De invloed van banken en het groot-kapitaal... die bestaat niet... Allemaal sprookjes van 'complot-denkers' en populistische nationalisten. Drie maal hoera voor het Neo Liberalisme!

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 jan. 2017 - 12:24

Je weet niks van links. Anders zou je bekend zijn dat links altijd voor vrijhandel is geweest. En met die elitefiguren bedoel je zeker projectontwikkelaars zoals een zeker Donald. T.

pieterkamper
pieterkamper21 jan. 2017 - 13:16

De linkse illusie die tot het neoliberalisme leidde lijkt mij iets van wereldwijde solidariteit door wereldwijd elke werker met elke andere werker te laten concurreren. Het gaat in de richting van de Kominterm, die een wereldwijd communisme wilde 'werkers aller landen, verenigt U'. Dat werkte ook al niet, de linkse rakkers begrijpen niet dat degenen die het overgrote deel van het vermogen in deze wereld bezitten, acht mensen evenveel als 3,5 miljard, veel meer macht hebben dan die 3,5 miljard. Adam Smith legde al uit dat de strijd van de werkers tegen de kapitalisten een ongelijke is. De socialisten zien niet dat alleen de vakbonden iets bereikten, maar wereldwijde vakbonden zijn ook al een illusie, de werkenden zijn wereldwijd niet solidair, hun hemden zijn nader dan hun rokken.

Johan eldert
Johan eldert21 jan. 2017 - 14:38

oh en over welke partijen heb je het dan? SP wijst het af. GL wijst het af. PVDD wijst het af. Je moet en je zal maar tegen links aan schoppen nietwaar? Factfree geleuter dus

KeesV3
KeesV321 jan. 2017 - 20:42

@Johan De SP, GL en PVVD wijzen het zeker af! Daarom begrijp ik het artikel van Han niet. Ik doel op de PVDA kliek en mensen die DWDD uitnodigt. En ik doel hier specifiek op Han. Waarom reageer je niet op zijn opmerking: "links is altijd voor vrijhandel is geweest."? Dat is toch je reinste kolder? @Han, "Je weet niks van links. Anders zou je bekend zijn dat links altijd voor vrijhandel is geweest. " Ik kan me niet voorstellen dat je werkelijk meent dat links voor vrijhandel is en dat altijd is geweest. Wie waren al die lui dan die demonstreerden tegen het WTO? Allemaal nationalistische fascisten? (zie bijv: https://en.wikipedia.org/wiki/1999_Seattle_WTO_protests). Ik heb nog meegedaan met demonstraties bij vergaderingen van de WTO. Kan me niet herinneren dat ik tussen 'bruinhemden' liep...

bob b.
bob b.21 jan. 2017 - 21:34

@pieterkamper:"De linkse illusie die tot het neoliberalisme leidde". Wahblief?

Hertog Jan2
Hertog Jan221 jan. 2017 - 10:57

utopist ? Dat zal nog moeten blijken. Hij is in ieder geval geen persoon uit de wereld van falende politici. Dat is al een pluspunt.

7 Reacties
Vuurrood
Vuurrood21 jan. 2017 - 11:56

Maar hij is wel afkomstig uit de wereld van de in het failliet gaan grossierende ondernemers!

theoswg
theoswg21 jan. 2017 - 13:09

Grappig deze logica. Bestaat er ook een wereld van niet-falende politici , Hertog ? Of is uw stelling nu al dat hij niet kan falen ? Dat zou betekenen dat hij een goddelijke wezen is, eens ?

mordicant
mordicant21 jan. 2017 - 13:54

een kinderhand is gauw gevuld

Johan eldert
Johan eldert21 jan. 2017 - 14:39

nee wel uit de falende business. Onder zijn leiding is het Trump imperium al behoorlijk geslonken. Het is dat zijn vader zo'n groot en solide bedrijf had neergezet en dat de RvB van Trump organisation nog genoeg slimme mensen kent. Alle business initiatieven die hij op eigen houtje heeft opgezet zijn allemaal compleet mislukt. met uitzondering van de Apprentice. al is dat maar deels zijn succes

Hertog Jan2
Hertog Jan221 jan. 2017 - 16:22

Vuurrood : "I've used the laws of this country to pare debt. … We'll have the company. We'll throw it into a chapter. We'll negotiate with the banks. We'll make a fantastic deal. You know, it's like on 'The Apprentice'. It's not personal. It's just business.

Hertog Jan2
Hertog Jan221 jan. 2017 - 16:53

theoswg. LEZEN. Dat zal nog moeten blijken.

Dubbeldenker
Dubbeldenker22 jan. 2017 - 8:07

Onze dementerende ouderen hebben altijd al "in hun broek gepist". Dat deden ze in de jaren 80 nog op meerpersoons slaapkamers, met weinig en laag opgeleid personeel, zonder gespecialiseerde (para)medici, zonder anti doorligmatrassen. Met (vooral in de Randstad) vaak Ttot 30%) ongediplomeerden aan het bed. Tegenwoordig hebben deze ouderen een eigen slaapkamer, gespecialiseerde zorg en grotendeels gediplomeerd verzorgend en verplegend personeel. Het kan uiteraard altijd beter en verblijf in een verpleeghuis is niet iets waar je naar uitkijkt. Alle regerende partijen hebben sinds Zalm vooral gelet op uitgaven en tekorten, het huishoudboekje. Mede daarom staat Nederland er op dit moment economisch redelijk goed voor. Uiteraard zijn er groepen die daar een groter deel van de prijs voor hebben betaald dan anderen. En hebben de bezuinigingen er ingehakt op allerlei plekken.. Jouw verwijt aan zoals jij ze noemt "onze politieke LIJDERS" is helemaal terecht, op één voorwaarde: ALS HET ALLEMAAL HEEL GEMAKKELIJK ANDERS HAD GEKUND EN DAT OOK VOORAF AL DUIDELIJK WAS GEWEEST

Mohawk2
Mohawk221 jan. 2017 - 10:55

Het brein versus Trumps leugens: een verloren zaak, het brein is geen partij... Het brein lijkt niet bestand tegen het eindeloos herhalen van leugens, leugens en nog eens leugens, zelfs als het weet dat het leugens zijn. Laten we met Trump een grossierder hebben in leugens. Als het op liegen aankomt staat hij eenzaam bovenaan. Maar liefst 70% van zijn gefactcheckte uitstpraken bleken niet waar te zijn. "But Donald Trump is in a different category. The sheer frequency, spontaneity and seeming irrelevance of his lies have no precedent. Nixon, Reagan and Clinton were protecting their reputations; Trump seems to lie for the pure joy of it. A whopping 70 percent of Trump’s statements that PolitiFact checked during the campaign were false, while only 4 percent were completely true, and 11 percent mostly true. (Compare that to the politician Trump dubbed “crooked,” Hillary Clinton: Just 26 percent of her statements were deemed false.)" Wat er allemaal gebeurt met uw brein als het met leugens geconfronteerd wordt, wordt helder uiteengezet in dit artikel: http://www.politico.com/magazine/story/2017/01/donald-trump-lies-liar-effect-brain-214658

Harba Lorifa
Harba Lorifa21 jan. 2017 - 10:38

Wie had gedacht dat ze t hier voor de 1% zouden opnemen.

3 Reacties
mordicant
mordicant21 jan. 2017 - 13:57

Ik zie veel mensen dezelfde fout maken, keer op keer op keer..... Als je niet vóór Trump bent ben je "dus" voor de elite. Als je niet vóór Wilders bent ben je "dus" een links moslimknuffelaar zucht

Molly Veenstra
Molly Veenstra21 jan. 2017 - 15:13

'Ze' daarmee bedoel je waarschijnlijk de elite. Maar die 1%, dat zijn toch gewoon Trump's ministers en hijzelf?

Harba Lorifa
Harba Lorifa21 jan. 2017 - 17:23

Onze Han is degene die het hier voor de elite opneemt.

pieterkamper
pieterkamper21 jan. 2017 - 10:13

Een kretoloog in het Witte Huis, lijkt het steeds meer. Wat dat great gaat betekenen, geen idee. De Goldman Sachs man die op Financiën moet komen zakte al voor het vragen stellen door het ijs, hij was vergeten $ 100 miljoen op te geven, en een directeurschap op de Kaaiman eilanden van een investment fund. De man die hij voor huisvesting heeft beweert dat de piramiden graanopslagplaatsen waren, kennelijk is hij bouwkundig zo onderlegd dat hij meen dat de piramiden hol zijn. Dan mag er geen land meer profiteren van de VS, maar Trump is een warm voorstander van het land wat dat het meeste doet, Israel. Zijn plannen voor auto's in de VS alleen nog gebouwd in die VS strandden ook al, zijn invoerheffing op auto's van 35% bleek niet uitvoerbaar, dat zou dan ook moeten gelden, goed begrijpen doe ik dat niet, voor ingevoerde onderdelen voor in de VS gebouwde auto's. Zwarte VS burgers huilden van vreugde toen de lichtgetinte Obama werd gekozen, aan het eind van diens periode huilden ze van verdriet, hun achterstelling was nog niets veranderd. Die VS Trump stemmers die verwachten nu snel weer een baan te krijgen zouden ook wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen. Dan, Hollande en Verhofstadt zijn geschokt, maar het zou wel eens er op kunnen uitdraaien dat het nationalisme van Trump hun EU gaat redden.

Bouwman2
Bouwman221 jan. 2017 - 10:08

Toen de economische sancties tegen Rusland van kracht werden werd er angstig geklaagd door exporterende bedrijven die de Russische markt bedienen. Nu blijkt dat andere markten meer dan complementair zijn. De restricties op de handel met Rusland zijn het meest schadelijk voor de Russen zelf. Eens zullen de Russen weer bij te les terugkeren. Het getuigt van waanzinnige overmoed om de markt de beheersen, die werkt anders. Nog meer overmoed is te vinden in het inperken van de aspiraties van rood China. Dat is een markt opengegaan die niet meer te sluiten is. Niet enkel van prullaria, maar van technisch hoogstaande producten. Het zwaartepunt van de wereld economie is in westelijke richting van de VS verplaatst. Je kunt wel proberen wat verouderd is te reanimeren, maar dat is een doodlopende weg die enkel spotzucht uitlokt. De mafia is een criminele organisatie louter gebaseerd op geld en macht. Een gewone middenstander is er nooit welvarend door geworden, hij werd enkel afgeperst. In de VS is de mafia aan de teugels gaan trekken incluis de daarbij horende familiale banden van klatergoud.. De Amerikanen die op Trump stemden, de helft minus 3,4 miljoen, zijn in handen gevallen van de maffiose illusionist. Ze gaan spoedig ontdekken dat ze bedrogen en afgeperst zijn. Vandaag is niet enkel de grote wraak begonnen maar ook het grote aftellen.

7 Reacties
pieterkamper
pieterkamper21 jan. 2017 - 10:48

Waar Trump natuurlijk gelijk in heeft is dat het toch merkwaardig aandoet dat VS staalarbeiders thuis zitten, terwijl Chinees staal van de andere kant van de wereld wordt gehaald. Dat zal dan wel in de VS goedkope gebouwen opleveren, maar de VS maatschappij is nog niet zo ver dat men werklozen laat verhongeren, dus die kosten geld, wat je eigenlijk bij de kosten van het goedkope Chinese staal moet tellen. Of het Trump gaat lukken allerlei werk wat voor VS burgers verloren is gegaan, terug te halen, dat moeten we afwachten.

Vuurrood
Vuurrood21 jan. 2017 - 12:01

pieterkamper: Wel eens de staalindustie in de VS gezien? Ik wel. Technologie welke is stil blijven staan in de vijftiger jaren. Totaal verouderd en niet in staat om te concurreren met de Chinese staalindustrie!

bob b.
bob b.21 jan. 2017 - 13:10

Pieterkamper, in Nederland hebben we dezelfde ontwikkeling gezien. Veel productie ging naar elders, tot de lonen daar zo hoog werden dat ook dat ophield. Een aantal bedrijven keerden terug naar Nederland, maar alleen omdat het kennisniveau hier hoog genoeg was. Niet omdat de arbeid zo goedkoop is. Kijk je naar de VS dan zie je daar veel laagopgeleiden die in de loop der jaren steeds meer zijn gaan verdienen. De Amerikaanse arbeider heeft zichzelf buitenspel gezet, hij gaat niet voor een minimumloon aan de slag. Migranten wel. Bedrijven in Silicon Valley draaien voor 70% op migranten. En voorlopig blijven die want er is geen enkele reden om hen uit te zetten. Ondanks alle mooie woorden van Trump. De economie zou instorten en dat wil Trump natuurlijk niet. Hij wil die fabrieken helemaal niet terugbrengen, hij wil het minimumloon in die sectoren afschaffen. Zodat arbeiders wel moeten werken tegen hetzelfde salaris als migranten. Trump had de stem van de arbeiders nodig en wist ze moeiteloos om zijn vinger te winden met loze beloften.Dat het nu zo slecht met de arbeiders gaat hebben ze grotendeels aan zichzelf te wijten, niet aan een onzichtbare en niet bestaande elite. Ze dromen nog steeds van vroeger toen je zonder diploma hoger op kon omdat zwarten en vrouwen je niet aan alle kanten voorbij vlogen. Dat het straks nog slechter met ze gaat hebben ze volledig aan zichzelf te wijten. Ze kozen de man met de mooiste woorden en de leegste handen. Ik geloof helemaal niet in dat nieuwe sprookje van de slechte elite en de arme witte man. Het zijn gewoon verzinsels. Waar het op neer komt is dat wit zijn geen garantie meer is voor The American Dream. En dat is voor wit en laagopgeleid Amerika een te harde pil om te slikken. Daarom geloven ze liever in de sprookjes van Trump. Want dan lijkt het net alsof het hen allemaal overkomen is, het bekende slachtoffergedrag dat je ook zo duidelijk bij de Wildersaanhang treft.

Zomaareenmening
Zomaareenmening21 jan. 2017 - 13:14

Pieterkamper: Je zegt dat Trump gelijk heeft wat betreft het Chinese staal maar je vergeet een vastsaand feit ( of misschien is je kennis dermate dat je dit niet weet). Trump heeft voor zijn gebouwen, waaronder de "almachtige" Trumptower net gebruik gemaakt van het Chinese staal. Beetje hypocriet, vindt je niet om nu te schreeuwen dat Amerika nu amerikaans staal moet gaan gebruiken. Oveigens behoort Trump zelf bij de, door hemzelf verfoeide elite die tot op heden de gewone arbeiders heeft uitgebuit ten faveure van zijn eigen kapitaal.

Johan eldert
Johan eldert21 jan. 2017 - 14:42

je heb gelijk maar zijn aanhang zal dat nooit zo zien. net zomin de pvv aanhang doof en blind is voor het opportunisme en het bedrog van wilders. wat ik al eerder zei: gaat het goed dan is dat dankzij de populist. gaat het fout dan is dat de schuld van de elite. zo denkt zijn achterban en trump weet dat.

pieterkamper
pieterkamper21 jan. 2017 - 16:51

Niemand is zo gek in bedrijven te investeren die ten dode zijn opgeschreven door buitenlandse concurrentie in lage lonen landen. Jullie draaien oorzaak en gevolg om. Hoe dachten jullie dat ons RSV debakel ontstond ? Een wanhopige poging vanuit de politiek werkgelegenheid te houden in het Nieuwe Waterweg gebied, ook door goedkope arbeid te importeren. Het resultaat is bekend door de parlementaire enquete naar het debakel. Nederland is te klein voor protectionisme, of het Trump in de VS wel gaat lukken, in beperkte mate, misschien. Onze export is iets van 75% van ons nationale inkomen, dat van de VS, ik weet het exacte cijfer niet, schat ik op 10.

bob b.
bob b.21 jan. 2017 - 21:41

Pieterkamper, en met dat rsv debacle voor ogen beweer je met droge ogen dat het Trump gaat lukken?

[verwijderd]
[verwijderd]21 jan. 2017 - 10:02

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
pieterkamper
pieterkamper21 jan. 2017 - 10:53

Toen ik in 1978 voor het eerst in de VS was vond ik het al een armoedige puinhoop, het enige wat letterlijk great was waren de benzine slurpende auto's, en ook toen waren er al rijken ghetto's, de gated communities. Het racisme was toen ook al manifest, ik was verbijsterd over de hoeveelheid denigrerende woorden voor groepen, van WOP duurde het lang voor ik ontdekte wat het betekende, WithOutPapers, criminele immigranten. Het lijkt me dan ook tekenend voor de VS maatschappij dat het eerste wat Trump doet is Obama care afschaffen.

Staart2
Staart221 jan. 2017 - 10:54

Beste Edwin, Elke post die je schrijft eindig je met dezelfde woorden:een hommage aan de eu met daarna de aanbevelingen dat het democratischer moet. Wie zou daar dan voor moeten zorgen,de mensen die er nu zitten?

Vuurrood
Vuurrood21 jan. 2017 - 12:12

pieterkamper: Exact. Het ophemelen van de Amerikaanse technologie zoals Trump doet geldt misschien voor slechts 20% van deze technologie. De rest is hopeloos verouderd! Van buiten rijkelijk voorzien van glitter, glamour en een ontstellende hoeveelheid bla bla. Van binnen volkomen uit gehold, afgeleefd en door de eigenaren volledig uitgebuit. Niet geïnvesteerd in vernieuwing of innovatie. Niet geïnvesteerd in de toch echt noodzakelijke arbeidskrachten. De industrieterreinen zien er exact hetzelfde uit als een afgelegen industrie terrein in welke willekeurige sovjet industrie stad. Haveloos en verwaarloosd.