Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Ursula von der Leyen luid en duidelijk: Sofagate bij Erdogan was seksisme

  •  
27-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BELGIUM - EU - BRITAIN - BREXIT - PARLIAMENT

© European Commission President Ursula von der Leyen delivers a speech during the debate on EU-UK trade and cooperation agreement during the second day of a plenary session at the European Parl

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen was maandag in een verklaring luid en duidelijk: haar behandeling tijdens een bezoek aan de Turkse president Erdogan was seksistisch. Tijdens de ontmoeting in Ankara bood Erdogan alleen EU-president Charles Michel een stoel aan, Von der Leyen moest op de bank plaatsnemen. Michel deed ondertussen of zijn neus bloedde en bleef gewoon zitten.
De affaire is inmiddels “ sofagate ” gedoopt. In een debat met het Europees Parlement kwam Von der Leyen op de zaak terug en gaf zowel Erdogan als Michel een veeg uit de pan:
"Ik ben de eerste vrouw die president van de Europese Commissie is. Ik ben de president van de Europese Commissie. En dat is hoe ik verwachtte behandeld te worden toen ik twee weken geleden Turkije bezocht. Als een Commissie-president. Maar dat gebeurde niet. Ik kan in de Europese verdragen geen enkele rechtvaardiging vinden voor de manier hoe ik behandeld werd. En dus moet ik concluderen dat het gebeurde omdat ik een vrouw ben. Ik voelde me gekwetst en ik voelde me alleen. Als vrouw en als Europeaan."
Von der Leyen vroeg zich hardop af of het anders geweest was als ze een pak en stropdas had gedragen. Ook wees ze erop dat bij eerdere ontmoetingen tussen Erdogan en EU-leiders geen stoelentekort was. ‘Maar daar waren dan ook geen vrouwen aanwezig.’ Beelden van de affaire, met een verbouwereerde Von der Leyen die luid en duidelijk “Ehm” zegt, gingen de wereld over. Von der Leyen zei ook dat dit moment toevallig op camera was vastgelegd, maar dat zo’n behandeling voor veel vrouwen een dagelijkse gang van zaken is, zonder dat het in beeld komt.
Na het incident heeft EU-president Michel in alle toonaarden ontkent dat zijn rol in het geheel ingegeven was door seksisme. Hij zou zijn blijven zitten om Erdogan niet te schofferen. Hij kon met zijn verklaring op weinig sympathie rekenen van een groot deel van de Europarlementariërs. Veel van hen vonden dat Michel zich moest schamen voor de behandeling van Von der Leyen en voor het schaden van het imago van de hele Europese Unie.
Aan het eind van het debat kreeg Michel, die tijdens de toespraak van Von der Leyen stoïcijns voor zich uit bleef kijken, zelf nog het woord. Hij sprak van een stevig debat en zei zich als vader van twee dochters in te zetten voor een wereld waarin mannen en vrouwen gelijke kansen en gelijke rechten hebben. In tegenstelling tot na de verklaring van Von der Leyen, bleef het na de woorden van Michel oorverdovend stil in het parlement.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

MAD1950
MAD195028 mei 2021 - 6:51

En wanneer trekt de EU nu eens de consequenties uit het onbeschofte gedrag van Erdogan en snijdt ze de banden met Turkije door? Turkije is nog steeds kandidaat-lid en krijgt daarvoor miljarden. Wees nu eens moedig: verklaar dat het EU-lidmaatschap voor Turkije geen optie meer is en stop de geldstroom.

P Haan
P Haan28 apr. 2021 - 6:01

Seksisme? O, ik dacht dat het gewoon een duidelijk minachtend signaal naar de EU was, maar dan valt het weer alles mee.

jandebakker
jandebakker27 apr. 2021 - 19:06

Met een stoel is Erdogan erin geslaagd om de Eu delegatie tegen elkaar uit te spelen en Michel en Von der Leyden zichzelf voor lul te laten zeten. Het is gewoon een blamage voor de Eu dat niemand op het moment zelf in staat was om dit horkerige trucje te doorzien en passend te reageren. En in Peking, Moskou, Washington en Ankara zullen ze door dit seksisme verhaal Heen prikken en de bevestiging zien dat een nogal zwakke kandidaat naar het hoogste ambt van de Eu is gekatapulteerd omdat de lidstaten liever zelf de touwtjes in handen houden.

3 Reacties
LaBou
LaBou 28 apr. 2021 - 5:32

Vooral Michel heeft zichzelf voor lul gezet door mee te gaan in het spelletje van Erdogan. Michel had beter moeten weten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 apr. 2021 - 15:53

LaBou Eens!

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 apr. 2021 - 13:00

Eerlijk gezegd denk ik niet eens dat hij is meegegaan in het spelletje van Erdogan. Voor hem was het m.i. volkomen normaal dar hij ging zitten. Ik heb niet een moment van twijfel gezien.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 apr. 2021 - 17:46

Ik kan me haar woede en onmacht goed voorstellen. Of het nu opzet was van Erdogan, hij is tenslotte een proleet eerste klas, iets in de orde van grootte van een Poetin en een Trump of hij wilde alleen zijn minachting tonen tov vrouwen, uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Mocht hij ooit naarBrussel komen, dan zetten we een Frans hurktoilet voor hem klaar.

1 Reactie
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas21 jul. 2021 - 12:55

hahah ja ja. Het was echt Erdogan zijn keuze om Michel daar te laten zitten. Alsof er een naambordje zat op de stoel waar Michel ging zitten. Michel had ook kunnen zeggen, dames voor. Maar was het dan opgelost? Niet voor mensen die zoals u denken. En nee, Erdogan heeft meer respect voor vrouwen dan jij ooit zult hebben. Of heeft u een voorbeeld van hem waar hij zich respectloos uitlaat naar vrouwen toe?

Joop den Uil
Joop den Uil27 apr. 2021 - 17:11

Ik heb even Frau Merkel hierover gebeld : ''Hallo ! wie geht's ? "" (we dudoiseren mekaar)... Was hattest du gemacht in dieser selbe Umstandigheit"". Nou, dat wist ze wel ! Jawohl ! ik hatte die Damestaschen von Frau Thatcher gelehnt mit die StrasseSteiner darin und sowohl Michel als Erdogan ein riesigen klap fur die Kopfe gegeben ! Aber auch die Frau Leyen ! das ist kein Kerl auf die richtige poste .... Ich gehe nach Bruschel und nehme die Functione uber... Wir sollen die europeaner ein pupchen riechen lassen !! Tot zover mevrouw Merkel die opvallend emotioneel reageert op de desensibilering van het hoogste EU ambt.

1 Reactie
LaBou
LaBou 28 apr. 2021 - 5:34

"we dudoiseren mekaar)… ” Ik weet niet of Merkel ook frans spreekt maar een mensel van steenkoolduits en frans spreekt ze zeker niet.

Buitenstaander
Buitenstaander27 apr. 2021 - 16:54

Ja achteraf een beetje jankerig doen... beter was geweest als mevr Von der Leyen daar ter plaatse haar eigen boontjes hadgedopt en met luide stem had gesteld dat zijn 'nu!' een stoel moest krijgen, anders zou ze direct rechtsomkeer maken, met toevoeging dat Erdogan er nog wel van zou horen... dat zou pas een feministisch standpunt zijn geweest. Maar ja, we blijven diplomatiek met mensen zoals Edogan die alleen respect hebben voor oog om oog tand om tand, en wij in de EU kiezen steevast op dergelijke plekken mensen waar weinig gevaar van te duchten valt. En dan hebben we het nog niet over onze slapjanus Michel. Wat een half-zachte. Zo zien we de machtspositie van de EU steeds verder wegzakken omdat we allemaal graag vasthouden aan ons eigen natonaliteitje... Verdeel en heers heet dat al een tijdje. ....

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander28 apr. 2021 - 6:52

@Moeder Wat ik bedoel te zeggen: Als je tamelijk zwakke vertegenwoordigers van de EU kiest, omdat je als individuele lidstaat zelf de touwtjes in handen wilt houden, moet je niet raar opkijken dat zoiets als in Istanbul gebeurt...... Ursula was het vertrouwelingetje van Angela, maar kijk eens naar haar optreden, in bijna alle gevallen.... Daar raak je nimmer nooit van onder de indruk.... Dat geldt evenzo voor de buitenland vertegenwoordiger, en Michel..... een echte compromis-Belg. En daarom acceptabel voor iedereen...

Karingin
Karingin28 apr. 2021 - 7:57

Niets begrepen van diplomatiek, da's wel duidelijk. Zo werkt dat natuurlijk niet, als je je gastheer beledigt - zeker een Erdohitler - laat je je ten eerste kennen, ten tweede is je missie dan meteen mislukt, en ten derde kost het onevenredig veel moeite om de banden weer te herstellen. Je gaat niet op je strepen staan vanwege een stoel, het gaat niet om oorlog of zo

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 apr. 2021 - 8:40

Weglopen was voor Von der Leyen in ieder geval geen optie en het is nog maar de vraag of Erdo's gedrag hem een voordeel heeft opgeleverd.

Autofiets
Autofiets28 apr. 2021 - 12:32

@Karingin, De enige die niks heeft begrepen van politiek ben jij. Erdogan bedrijft politiek door een stoel te weinig neer te zetten, ongemak te veroorzaken door Michel en Von der Leyen verschillend te behandelen en zo de toon te zetten voor een gesprek. Weken later weet de EU (en von der Leyen) ineens hoe ze hadden moeten reageren, maar in de tussentijd hebben ze het moment dat er politiek bedreven moet worden, laten schieten. Natuurlijk zal Erdogan zich beledigd voelen of voordoen als Von der Leyen er wat van had gezegd, natuurlijk zou dat voor dit gesprek misschien een lastige situatie opleveren. Wat de EU echter nog moet leren is dat de bereidheid om iets te laten resulteren in een lastige situatie een van je belangrijkste troeven is tijdens onderhandelingen. Turkije heeft de EU vele malen harder nodig dan andersom, toch lijken we bang te zijn voor het omgekeerde en daar maakt Erdogan keer op keer handig gebruik van. Karingin echter lijkt vooral een fan te zijn van appeasement.

Sam V
Sam V27 apr. 2021 - 16:48

Het lijkt wel of ze zich op haar pik getrapt voelt. Ondertussen zal Erdogan smullen van dit onderling gesteggel tussen die E.U. bureaucraten. Doel bereikt.

2 Reacties
ton14024
ton1402427 apr. 2021 - 17:13

Erdogan zal zeker smullen. Hij begrijpt de consequenties niet.

Stheno
Stheno27 apr. 2021 - 18:19

Ton14024, Tweespalt zaaien is tegenwoordig de norm. Ook de Russen doen het (en wel continu), net zoals de Chinezen. Welke consequenties begrijpt Erdogan niet volgens jou, beste Ton?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -27 apr. 2021 - 16:41

Ach meid, lach erom en span je in voor klimaat, werkgelegenheid, economie en probeer dat rare circus van subsidies en geld rondpompen te stoppen. Gewoon geduldig zijn en onverwacht die Michel te grazen nemen.

Greendutch
Greendutch27 apr. 2021 - 15:31

Ook hieronder bijzonder weinig reacties ivm dit onderwerp. Schandalig van beide mannen die eens goed in hun nakie gezet moeten worden! Turkije zal niet meer in aanmerking komen voor lidmaatschap want EU moet al knokken om progressieve houding te bewaken, geen achterlijke toevoegingen meer nodig. En Michel moet een prijs voor lomperik v.h.jaar krijgen. Dus ook hier dient in de top van de EU nog veel geleerd te worden!

3 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.227 apr. 2021 - 21:44

"En Michel moet een prijs voor lomperik v.h.jaar krijgen." Is het niet seksistisch te veronderstellen dat mannen het voor vrouwen moeten opnemen (omdat het 'zwakke geslacht ' dat zelf niet zou kunnen)? Mw. had daar zelf een statement kunnen maken. Goed dat ze dat alsnog doet. Maar Michel heeft er weinig mee te maken, Erdogan des te meer vermoed ik.

Karingin
Karingin28 apr. 2021 - 7:52

Marcymark bewijst zijn sexisme door ervan uit te gaan dat Michel het had moeten opnemen voor vd Leyen. Nee dumb ass, hij had gewoon het benul moeten hebben dat het onbeleefd is om te gaan zitten terwijl zijn partner geen stoel kreeg aangeboden

Marcus A.2
Marcus A.228 apr. 2021 - 9:06

@karingin Vrouwen hebben gewoon een achtergestelde positie in Turkije, steeds meer. Zie ook de uittreding uit het vrouwen verdrag. Moeten we niet, net zoals Kaag in het verleden deed, andere culturen respecteren? Door gewoon gesluierd te gaan en een plek op de tweede rij te accepteren?

[verwijderd]
[verwijderd]27 apr. 2021 - 14:02

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Zandb
Zandb27 apr. 2021 - 16:57

Beunhaas Ehmmm?

Karingin
Karingin28 apr. 2021 - 7:49

Ach natuurlijk, ze had zichzelf helemaal buiten spel moeten zetten

ton14024
ton1402427 apr. 2021 - 13:35

Een eersteklas sukkel die Michel. Fijn dat het hele parlement dat beaamt.

Bouwman2
Bouwman227 apr. 2021 - 13:30

Ik houd het er maar op dat madame Van der Leyen daar zit omdat anderen als dr Merkel en meneer Rutte nog niet beschikbaar waren. Als opvolgend voorzitter tip ik alvast Kaag. Die is namelijk zo ambitieus dat de Paus zelve op moet passen, en ie niet een briefje aangereikt krijgt met "Francisco positie elders"er op. .

1 Reactie
LaBou
LaBou 27 apr. 2021 - 16:39

Die borrel, die had bouwman moeten laten staan. Die is slecht gevallen gezien zijn tekst.

[verwijderd]
[verwijderd]27 apr. 2021 - 13:14

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg27 apr. 2021 - 16:47

Michel was in die positie geweest; hij had op het stoelentekort kunnen wijzen, of -heel ridderlijk- zogenaamd onhandig zijn zetel aan Van der Leyen kunnen aanbieden.

ton14024
ton1402427 apr. 2021 - 17:08

Precies H, dat was de koninklijke weg geweest. Maar voel je dat wel zonder het mandaat van een parlement?

Karingin
Karingin28 apr. 2021 - 7:47

Ja laten we sexistische denkbeelden nog even bevestigen...dat zou pas echt dom zijn, en dat geldt zowel voor hysterisch doen als een man die opstaat voor een vrouw

[verwijderd]
[verwijderd]27 apr. 2021 - 13:12

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
LaBou
LaBou 27 apr. 2021 - 16:39

Eikel moet niet uit zijn nk zwetsen.

Karingin
Karingin28 apr. 2021 - 7:44

Tot zover de newsspeak van eikelenberg

Mokker
Mokker27 apr. 2021 - 13:04

Charles Michel is een slappe beroepspoliticus, hij had Erdo keihard moeten schofferen. Misschien dat Erdo dan ook wat meer respect voor Europa zou tonen als haar leiders voor de eigen waarden durven te staan.

Antje4
Antje427 apr. 2021 - 13:03

Duidelijk verloren met de stoelendans...????

Mini2
Mini227 apr. 2021 - 12:46

Charles Michel (die er als een zak aardappelen bij stond) heeft een hogere positie dan Von der Leyen, is het dan niet logisch dat Erdogan hem die stoel aanbood?

4 Reacties
LaBou
LaBou 27 apr. 2021 - 16:42

Dat zou Michel wel willen: "De belangrijkste topfunctie in Europa is het voorzitterschap van de Europese Commissie. De voorzitter heeft veel macht en draagt samen met de lidstaten ook de overige eurocommissarissen voor. Bovendien is het voorzitterschap van het Europees Parlement en de Europese Raad een gewilde functie binnen de Europese Unie. Sinds de Eurocrisis heeft ook het voorzitterschap van de Eurogroep en de Europese Centrale Bank (ECB) aan gewicht gewonnen." (Citaat uit https://www.europa-nu.nl/id/vjkjfy93blhi/benoemingen_topfuncties_in_de_eu)

ton14024
ton1402427 apr. 2021 - 16:59

Von der Leyen werd door het parlement gekozen, Michel door de Raad. Als democraat is er voor mij geen twijfel.

Karingin
Karingin28 apr. 2021 - 7:42

Al zou 't zo zijn, maakt geen ruk uit. Er komen 2 diplomaten op bezoek, die geef je dus allebei een stoel. Michel had ook niet zijn stoel aan moeten bieden, maar gewoon blijven staan tot er een stoel bij gezet was

Mini2
Mini228 apr. 2021 - 14:06

@Karingin Zo werkt het niet in masculine culturen zoals ze die bijvoorbeeld in Turkije hebben.