Joop

Urker jongeren beroepen zich op Wilders bij etnisch geweld

  •    •  
12-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-03-12 om 13.38.45
Op Urk zijn maandagavond tientallen jongeren het huis van een Nederlands-Marokkaans gezin binnengedrongen en hebben daar de 18-jarige zoon aangevallen. De moeder werd tegen de grond gewerkt en ook de dochter kreeg klappen. Tijdens de aanval riepen de jongeren ‘Geertje Wilders’. De politie moest in groten getale uitrukken en ook werd een verslaggever van Omroep Flevoland belaagd en bedreigd.
Het AD meldt dat het op Urk uit de hand liep nadat het slachtoffer ‘vervelend’ had gedaan tegen de vriendin van een plaatsgenoot. ‘Dat moet je niet doen als Marokkaan, dan heb je de poppen aan het dansen op Urk,’ laat een omwonende weten. Het slachtoffer, geboren en getogen op Urk vertelt een heel ander verhaal. Hij werd twee jaar geleden mishandeld en deed aangifte. Op Urk gaat sindsdien het verhaal rond dat het gezin een riante schadevergoeding heeft ontvangen waarvan ze de vader een dure auto heeft gekocht. De vader laat weten: ‘Ik heb hard gewerkt voor die auto! We hebben nooit meer iets gehoord van de politie na die aangifte’.
Dat het verhaal van het slachtoffer aannemelijk is, wordt duidelijk uit WhatApp-berichten die al de hele dag over hem rondgingen. Daarin wordt de zogenaamde schadevergoeding genoemd, maar ook wordt er afgesproken hem te grazen te nemen én de jongeren waarschuwen elkaar niet te filmen, ‘want dan ben ik weer de lul’. ‘Bewijs wissen’, reageert een ander. Later op de dag werd het slachtoffer achtervolgd, waarna hij besloot te schuilen in een snackbar. Een agent bracht hem vervolgens thuis, maar daar stond niet veel later alsnog een woeste menigte voor de deur.
Op sociale media zijn beelden verschenen waarop te zien is hoe er veel agenten op de been zijn, gewapend met wapenstok. Diverse straten werden ontruimd en afgezet. De jongeren gooiden met stenen en vuurwerk. Bij een verslaggever van Omroep Flevoland werd een rookbom in de auto gegooid en zijn apparatuur werd uit de auto gehaald. Ook werd hij met vuurwerk bekogeld en werd hem verteld het dorp te verlaten. Zowel het belaagde gezin als Omroep Flevoland doen aangifte. De burgemeester van Urk Pieter van Maaren heeft de aanvallen ‘ volstrekt ontoelaatbaar ’ genoemd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (128)

W2
W217 mrt. 2019 - 13:12

Gespuis in Urk zou Geertje Wildes hebben geroepen, ja 5 jaar geleden in Geldermalsen heeft men dat geroepen... AD heeft rectificatie geplaatst: Rectificatie – In de video bij dit artikel hebben in eerste instantie abusievelijk beelden gestaan die niets met het geweldsincident in Urk van doen hadden. De beelden blijken vijf jaar geleden gemaakt te zijn in Geldermalsen. Onze redactie heeft deze fout zo snel mogelijk hersteld. In de foutieve beelden werden kreten geuit waarin Geert Wilders werd aangehaald. Hoewel deze beelden niet uit Urk kwamen, verklaart de belaagde familie wel dat soortgelijke kreten ook bij hun huis zijn gescandeerd. https://www.ad.nl/binnenland/woedende-jongeren-uit-urk-dringen-huis-binnen-en-roepen-geertje-wilders~a5128f15/ Wil natuurlijk niet zeggen dat bepaalde zaken niet heeft geroepen tijdens incident en of het gehele voorval nou wel of niet discriminerend gemotiveerd is en of bepaalde zaken wel of niet geroepen is, ik keur dit soort zaken af en het blijft een schande dus daders aanpakken!

1 Reactie
Libertain
Libertain18 mrt. 2019 - 11:39

Terreur tegen minderheden wordt als misdaad gedefineerd, het stadium van schande is in ons land al lang gepasserd station.

mazzel2
mazzel216 mrt. 2019 - 1:25

Gaat men tegenwoordig zo om met elkaar? ik plaats een bericht zoals deze, ik ga niet met vingers wijzen welk Nederlandse politicus mede schuldig is aan de massa moord in #christchurch. wel verfoeilijk ik Nederlandse Politici die haat richting Moslims in hun vaandel hebben staan! #urk En krijg shit als doodsbedreiging terug, helaas kan ik de print screen niet in dit bericht plaatsen. reactie aangifte richting politie is weg

Keilstra
Keilstra15 mrt. 2019 - 9:05

Een huis binnendringen om mensen in elkaar te slaan is al een grote schande. En als het een racistisch motief heeft is het een nog groter schandaal. Propaganda hierover is echter bijzonder onverstandig. Een filmpje uit 2015 gebruiken om racistisch gedrag in 2019 te bewijzen is wat mij betreft niet alleen dom maar ook contraproductief. Verder hoop ik dat justitie snel actie onderneemt tegen de daders en dat ze hard gestraft worden, met een extra harde straf als ze inderdaad racistische motieven hadden.

1 Reactie
Libertain
Libertain18 mrt. 2019 - 11:42

("Een huis binnendringen om mensen in elkaar te slaan is al een grote schande.") Geen schande, betreft het regelrechte misdaad volgens het Nederlandse strafrecht. Wie misdaad wil vergoelijken is er ook misdadiger mee.

Joop Moerkens
Joop Moerkens14 mrt. 2019 - 19:38

Niets, maar dan ook niets, kan deze massale knokploegactie rechtvaardigen. Het geeft wel aan waarmee Wilders zich voedt, en waar hij voor staat. Bedenkelijk, racistisch, verwerpelijk.

2 Reacties
Libertain
Libertain15 mrt. 2019 - 6:47

Heel fijn dat je aanleiding zoekt voor de massale demonstratie van typerende xenofobie en racisme. Die twee zoeken op elke moment voor rechtvaardiging om uit de kast te kunnen komen.

temmink2
temmink215 mrt. 2019 - 8:54

Is het dan al zeker dat Wilders' naam werd geroepen door, door hoeveel van de meute eigenlijk? Enige beeldmateriaal dat ik gezien heb was van Geldermalsen een aantal jaar terug. Als u beeld hebt, graag!

zomaar iemand
zomaar iemand14 mrt. 2019 - 11:04

Grappig om de reacties hier te lezen. Over cognitieve dissonantie gesproken. Als je je tot de feitelijkheden beperkt is het enige dat we weten dat het een ruzie betreft tussen 2 jongeren waarvan 1 Urker en 1 van origine Marokkaanse afkomst. Uit niets blijkt dat de aanleiding raciaal is. Sterker nog de eerste aanzet is gegeven door de Marokkaanse jongen. Dat laat onverlet dat met 100 man (voor zover het er zoveel waren) achter 1 jongen aan gaan not doen is. Laat staan dat je ook nog eens zijn woning binnentreedt. Tot zo ver is het allemaal nog redelijk overzichtelijk en afkeurenswaardig. Wat me alleen hier keer op keer verbaast is de blinde woede indien er een Marokkaanse jongen het slachtoffer is. Ja inderdaad ik noem hem het slachtoffer ondanks het feit dat hem ook wel het een en ander te verwijten valt. Jullie doen niets anders dan waarvan jullie rechts beschuldigen. Namelijk discrimineren(voor zo ver je van discriminatie kan spreken als er sprake is van Urkers) en polariseren. Ik hoor ook niets over het veroordelen van het oproepen tot geweld van de Marokkaanse gemeenschap. Net zo kwalijk, misschien nog wel kwalijker dan het eerste opstootje. Dat gebeurde uit emotie, wat het niet goed praat. Nu heeft iedereen de tijd gehad te bedaren en de informatie te vergaren.

9 Reacties
Libertain
Libertain14 mrt. 2019 - 12:12

Hier gaan we het systematisch bedoelde criminaliseren van allochtonen aan de hand van de geplastste reacties uitleggen. Eerst komt de verdachtmaking zondert bewijzen: ("Sterker nog de eerste aanzet is gegeven door de Marokkaanse jongen.") Geen bewijs, geen verwijzing, gdewoon - pats, boem verdachtmaking zonder enige uitleg, omdat ons-kent-ons meteen begrijpt welke kant het opgaat. Allochtonen zijn er ten alle tijden ergens aan schuldig, klaar als een kloontje. Tenslotte is deze erg simpele erste regel het basis voor de alombekende discrminerende methode van de ethnische profilering waar ons land reclame maakt. Bij de nooit afgeloste postkoloniale sociale systeem perfect passende oplossing om minderheden nog altijd ter alle omstandigheden voor verdacht te mogen houden. Terwijl de grote drugshandelaren hun vrije weg ongestoord mogen gaan binnen de narcostaat. Zou ik nooit als "grappig" de situatie oftewel de racties durven bestempelen die de wanhopige situatie beschrijven van een gezin, moeder, dochter, zon die thuis door de wilde menigte van rond 100 tuig van het laagste richel aangevallen zijn. Puur terrorisme tegen minderheden. Geen enkel normale democratische land zou deze gebeurtenis in alle toonarden gaan verzwijgen behalve die ene die steevast naar het fascisme afglijdt.

BertrandRussell
BertrandRussell14 mrt. 2019 - 12:33

1) We hebben van de familie verklaringen dat Soufyan al voor de aanval racistisch bejegend werd. 2) Sommige Urkers hebben verklaard dat hij zich had misdragen tegen een meisje, maar dat heeft hij zelf ontkend. Verbazingwekkend hoe je dan concludeert dat 1) "uit niets blijkt" terwijl 2) voor jou een van de onomstotelijke "feitelijkheden" is. Je zou het bijna cognitieve dissonantie noemen.

NuEffeNie
NuEffeNie14 mrt. 2019 - 13:53

@ JVerheijen: Niet zo verbazingwekkend hoor. https://www.destentor.nl/flevoland/hoe-een-bijgelegde-ruzie-tussen-jan-willem-17-en-soufyan-18-uitmondt-in-een-oorlog-op-urk~a0dba081/ Ook de feiten zoals u ze ziet/graag wilt zien staan niet vast.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 mrt. 2019 - 14:12

@zomaar iemand `Jullie doen niets anders dan waarvan jullie rechts beschuldigen. Namelijk discrimineren en polariseren'. Dat is nogal kort door de bocht. Wie zijn die `jullie'? De kritische reageerder die zich door U aangesproken moet voelen? En wat is `rechts' in deze context? Een of andere groep die kennelijk ten onrechte beschuldigd wordt van polarisatie en discriminatie. Door wie? En waaruit blijkt dat? Buiten dat uw reactie klinkt als een zg. jijbak drogredenatie, komt het ietwat slachtofferig over, zo van: hullie tegen ons.

BertrandRussell
BertrandRussell14 mrt. 2019 - 14:33

Beste NuEffeNie, Bedankt voor de link. Ik claim alleen nergens te weten wat de harde feiten precies zijn. Ik wijs er alleen maar op dat waar het artikel een expliciete link legt tussen racistische uitlatingen van Urker jongeren en Wilders (onderbouwd door een verklaring van de familie) allerlei reageerders die connectie op voorhand verwerpen of het op het strenge Urkse geloof gooien.

DaanOuwens
DaanOuwens14 mrt. 2019 - 19:55

@ NuEffeNie Jij schrijft; Ook de feiten zoals u ze ziet/graag wilt zien staan niet vast. Ook na het verhaal in de Stentor is duidelijk dat die jongeren die met 100 die Marokkaanse jongen bedreigden dat deden uit racistische motieven. Het Stentor artikel ontkracht namelijk de andere nieuwsfeiten niet, het geeft wat meer informatie over de concrete aanleiding.

Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 0:37

zomaariemand Wat een Domrechtsputintrolverhaal "Marokkaanse jongen het slachtoffer is. Ja inderdaad ik noem hem het slachtoffer ondanks het feit dat hem ook wel het een en ander te verwijten valt." Vuurwerk naar binnen gedonderd, moeder het ziekenhuis in, zuster gehengst en zomaar iemand, de domrechtseputintrol, heeft de euvele moed om deze jongen, niet het gezin, niet Marokkanen in het algemeen, ,maar deze Marokkaanse (geboren op Urk) uit de naam van Geert salafist, als slachtoffer te bombarderen. Uiteraard is dat gelul, hij vindt dat niet echt want volgens deze domrechtseputintrol valt de Marokkaan ook wat te verwijten dus.... Dan weer dat geouwehoer dat als je rechts ergens op aanspreekt dan ben je hetzelfde als een tiener in Urk etc etc etc. En maar dit extreem rechts blank xenofoob gedrag gedogen en verdedigen.

Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 0:40

jongen

Peterrr2
Peterrr215 mrt. 2019 - 15:42

@ Libertain, welk land bedoel jij met: 'Geen enkel normale democratische land zou deze gebeurtenis in alle toonarden gaan verzwijgen behalve die ene die steevast naar het fascisme afglijdt.' Dan wil ik graag lezen welke instanties deze racistische actie in Urk probeert te verzwijgen. Als je met concrete voorbeelden komt, dan strijd ik zij aan zij met je tegen dit onrecht. Ik vrees alleen dat het weer iets is uit je grote duim....

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 mrt. 2019 - 10:40

En weer blijkt er met het filmpje geknoeid te zijn, met het geluid dan. Dat van Wilders kwam van een heel andere plaats en gebeurtenis. Er is hier niets over Wilders gezegd. Dat gezegd hebbende; Ik begrijp al dat ongecontroleerde gedrag van mensen niet meer, die agressie. Waar komt die vandaan? Ik denk dat daar meerdere oorzaken voor zijn.

3 Reacties
Libertain
Libertain14 mrt. 2019 - 11:58

Zal ik je helpen, begin met de eerste twee broertjes die altijd aanwezig zijn - xenofobie en racisme.

BertrandRussell
BertrandRussell14 mrt. 2019 - 12:24

"Er is hier niets over Wilders gezegd." Alweer iemand die het per se niet over de mogelijke connectie met Wilders wil hebben. De familie heeft, los van dat filmpje, volgens AD en De Stentor verklaard dat de naam van Wilders gescandeerd is, beste Minoes. Of weet jij zeker dat ze dat verzonnen hebben?

Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 1:11

Er is hier niets over Wilders gezegd. Wellicht heb je gelijk want ik hoorde ook dat de Urkse salafisten iets van Allahuakhbar of iets dergelijks scandeerden terwijl ze met grote getale een huis dat volgens hen op Urks grondgebied stond, want de blanke heer had dat geschreven dus het is Urks gebied, het liefst met de bewoners erbij mbv vuurwerk trachten op te blazen en / of met fysiek geweld te vermoorden eehhh verdrijven van de Urkse jordaanoever. Geert Salafist zou dit soort gedrag afkeuren, sterker nog, Knettergek komt in eens op.

HM van der Meulen
HM van der Meulen13 mrt. 2019 - 17:53

DaanOuwens: "Als het een joods gezin was geweest en de daders marokkaans hadden alle politieke partijen er schande van gesproken en had de PVV aangedrongen op harde maatregelen en uitzetting. Daar kan je van alles van vinden, maar er is dan een kans dat de slachtoffers voldoende bescherming krijgen. Nu zijn de daders echter autochtonen, met een christelijke achtergrond, en de slachtoffers Marokkaans.(...) Kortom die mensen kunnen beter verhuizen." Ik bedoelde duidelijk de vergelijking te trekken met een joods gezin en Nederlandse daders, maar jouw antwoord is duidelijk genoeg: minderheden kunnen als het erop aankomt de rechtsstaat te handhaven om hun veiligheid te waarborgen, daar maar beter niet op vertrouwen, maar doen er verstandig aan te verhuizen. Nooit weer, hadden we ooit gezworen, maar dus wel. Ruim baan voor het fascisme.

5 Reacties
Paul250371
Paul25037114 mrt. 2019 - 1:02

Inderdaad, Sie sind wieder da, geinfiltreerd in sde bevolking agv een rechtse xenofobe haatcampagne door bijna de hele politiek.

Libertain
Libertain14 mrt. 2019 - 7:27

Wat is dat voor land waar een vader moet zijn werk verzuimen om naar huis terug te keren om zijn kinderen en vrouw voor de fascistische, cocaïne-snuivende falangen te moeten beschermen? Is de volledige stilte van de voltalige Nederlandse politiek in het gezicht van deze ethnische geeweld niet prachtig?

DaanOuwens
DaanOuwens14 mrt. 2019 - 19:51

@ HM van der Meulen Jij schrijft: minderheden kunnen als het erop aankomt de rechtsstaat te handhaven om hun veiligheid te waarborgen Mijn suggestie aan jou is ga zelf in Urk wonen. Doe je vrouw een hoofddoekje om. Ga iedere vrijdag naar de moskee en ga zelf eens uitproberen hoe welkom je bent in die gemeenschap. Of ga in Amsterdam wonen in een wijk waar veel moslims wonen en ga daar iedere vrijdag met een keppeltje langs een moskee wandelen. Of ga samen met een vriend hand in hand over straat in het uitgaanscentrum van Rotterdam en geef elkaar om de 10 meter een kus. Of laat je vrouw met je dochter met hoofddoekje lopen door het centrum van Enschede en laat ze bijhouden hoeveel ze uitgescholden worden of bespuugd. Dat soort vage kreten over de rechtsstaat doen het goed van achter je PC. Maar mensen die anders zijn hebben geen 24/7 bewaking en die worden dag in dag uit bedreigd. Die hebben recht op een eigen leven en dat gaat dit gezin in Urk nooit meer krijgen. Als je een vent ben neem je zelf de risico's die voortvloeien uit je opvattingen, maar je laat niet anderen de klappen opvangen voor jouw idealen. Verder zou ik het prettig vinden als je reacties op mijn tekst gewoon er onder zou plaatsen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mrt. 2019 - 23:12

Ik kende zelf Enschede nog als vuurrood. Maar sinds ik er niet meer kom is er het nodige veranderd. https://nos.nl/artikel/2222975-pvv-wint-aan-populariteit-onder-syrisch-orthodoxen-in-enschede.html

Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 0:39

Libertain Is de volledige stilte van de voltalige Nederlandse politiek in het gezicht van deze ethnische geeweld niet prachtig? Typerend. En maar niet begrijpen dat DENK ontstaat.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout13 mrt. 2019 - 15:51

Tja, volksgerichten zijn nooit weggeweest in gristenfundamentalistische godvrezende goegemeenten in Nêerlands bijbelgordel, de persberichten gaven er nooit kond van. Het siert de vrije nieuwsgaring er thans gewag van te maken.

BertrandRussell
BertrandRussell13 mrt. 2019 - 12:50

Opvallend dat bepaalde rechtse reageerders, die zelf op Joop voortdurend hameren op het gevaar dat migranten vormen voor 'onze' samenleving, het bovenstaande artikel niet willen lezen. In hun reacties willen ze best voor de vuist weg een beetje speculeren over al dan niet aannemelijke causale connecties met de christelijke traditie in Urk, waar geen enkele aanwijzing voor is. Laten we het in godsnaam over Jezus hebben, lijken ze te zeggen, niet over de effecten van de decennialange criminalisering en dehumanisering van alles wat Marokkaans of islamitisch is.

11 Reacties
Thomas Toverbal
Thomas Toverbal13 mrt. 2019 - 13:59

Van mij als VVD-stemmer zult u in ieder geval dat niet lezen of eerder gezien hebben dat ik enig onderscheid maak in het veroordelen van zich intolerant of misdragend volk met een religieus of politiek orthodoxe achtergrond of die prat gaan op een bepaalde etnische achtergrond (westers of niet westers). Ik veroordeel ze zonder onderscheid en wil ze ook zonder onderscheid hard aangepakt zien. Dus of het nu westerse of niet westerse jongeren zijn die een wijk of buurtgenoten terroriseren of huizen binnendringen met een motief iets "recht te zetten" of de bewoners te beroven. Maakt niet uit. Maar dat geldt volgens mij inderdaad niet voor iedereen. Maar dan bedoel ik niet dat dat per se meer rechtse reageerders geldt.

BertrandRussell
BertrandRussell13 mrt. 2019 - 15:09

Dat wil ik graag geloven, Thomas. Maar dan blijf ik het opvallend vinden dat je in jouw reactie de totaal niet genoemde christelijke achtergrond van veel Urkers er met de haren bij sleept en de wel genoemde invloed van de PVV negeert. Precies zoals gebeurt in andere reacties van zelfbenoemde 'islamcritici' op dit forum, zoals die van Z_edje en de inmiddels verwijderde sneer naar religie van Gadfly.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2019 - 15:57

De interviews met de Urkers zelf zijn ook wel zo instructief vergeleken met de bijdragen van Jopers die er allemaal niet bij waren. Hopelijk blijven niet-Urkers thuis.

Ozon
Ozon13 mrt. 2019 - 19:08

JVerheijen 13 maart 2019 at 16:09 Klopt, ik zie dit als racistische lynch-mob-actie met dito-mentaliteit. Gevaarlijk, akelig en ik hoop dat stuk voor stuk de daders gepakt en bestraft worden. Ik zie in dit specifieke geval geen religieuze aanleiding. De aanleiding was volgens de bronnen een ruzie tussen dader en slachtoffer (Marokkaanse jongen) omdat de laatste iets onaardigs gezegd zou hebben over vriendinnen dader. Daarnaast iets over een onzinverhaal over een schadevergoeding. 2 onderwerpen die weinig met religie te maken hebben. Daders riepen ook niet “God is de grootste”, “Er is maar 1 God en dat is God”; nee, ze riepen Geertje Wilders. En die is geen God. Volgens mij geeft GW bovendien aan niet gelovig te zijn. Als ze de jongen achterna waren gegaan omdat hij op zondag met de auto rondreed of aan het voetballen was, dan zou ik wél de connotatie met geloof hebben gemaakt. Als het slachtoffer een Urker vriendin had gehad en de app-wisseling had als onderwerp “zo meteen verlaat ze God” of “Door hem is ze al 3x niet naar de kerk geweest”, had ik het helemaal geweten aan religie. Als het slachtoffer had gewerkt bij een abortuskliniek en verder waren er geen duidelijke clous had ik gedacht: vermoedelijk religie. Maar inderdaad, het is voor zover ik weet wel een vrij gesloten, conservatief religieus dorp. Die staan meestal niet echt open voor anderen. Ik zou zelf ook niet op Urk willen wonen, mij te religieus fundamentalistisch. Ik zou me ook beslist zorgen maken als de christelijke fundamentalisten in aantallen zouden toenemen.

Paul250371
Paul25037114 mrt. 2019 - 1:05

Ozon Daders riepen ook niet “God is de grootste”, “Er is maar 1 God en dat is God”; nee, ze riepen Geertje Wilders. En die is geen God. Volgens mij geeft GW bovendien aan niet gelovig te zijn. Geert is hun God en ze aanbidden een a 4tje en "minder, minder, minder, is hun mantra.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon14 mrt. 2019 - 7:13

@ "reacties van zelfbenoemde ‘islamcritici’ op dit forum" Ik ben kritisch op alle vormen van religie, kennelijk is dit hier niet meer te verenigen met een linkse inborst. Eigenlijk speelt zich op dit forum op microniveau af wat voor tout links geldt, een clash tussen "nieuw links" en "vrij links".

BertrandRussell
BertrandRussell14 mrt. 2019 - 8:25

Misschien moet je het allemaal nog eens rustig overlezen, beste Z_edje. Jou noem ik in mijn tweede reactie in een rijtje zelfbenoemde islamcritici en die kwalificatie kun je moeilijk betwisten, lijkt me. Verder ‘sneer’ ik niet naar een mogelijke religieuze connectie. Ik merk alleen op dat speculatie daarover in jullie reacties de plaats inneemt van de expliciete connectie met de PVV in het artikel. Waar jij je allemaal ‘schuldig’ over voelt interesseert me niet en mag je helemaal zelf weten.

BertrandRussell
BertrandRussell14 mrt. 2019 - 11:01

Beste Z_edje, ik vind het komisch om een college te krijgen over arrogantie van iemand die me vertelt dat mijn 'discussie hoogtevrees [sic] weer opspeelt', 'dat je hier alleen maar post om je moralisme uit te venten' etc, als ik iets noem dat me opvalt in sommige reacties. Die tekst over balken en splinters die je citeert is wel helemaal in de roos natuurlijk.

BertrandRussell
BertrandRussell14 mrt. 2019 - 14:53

Beste Z_edje, Je beweert 'dat die PVV connectie zo expliciet helemaal niet is', want er werd al in 1998 geknokt en zo. Volgens mij heb je me weer te haastig gelezen, want ik had het over 'de expliciete connectie met de PVV in het artikel'. Nergens claim ik de ware verklaring te kennen. Ik beweer niet dat de PVV verantwoordelijk is en ook niet dat elke reageerder schuldig is die iets anders denkt. Mijn enige punt is dat het ARTIKEL een expliciete connectie maakt met Wilders. En dat ik het opvallend vind dat sommige reageerders die connectie op voorhand uitsluiten of negeren, om in plaats daarvan over het strenge Urkse geloof te speculeren. Haal anders even diep adem of zo en lees mijn reacties nog eens.

BertrandRussell
BertrandRussell14 mrt. 2019 - 23:32

Volgens mij zijn we het al oneens over de betekenis van de woorden ‘expliciet’ en ‘connectie’, beste Z_edje. ‘Expliciet’ betekent volgens het woordenboek ‘uitdrukkelijk’, ‘letterlijk gezegd’ en een ‘connectie’ is een ander woord voor een relatie. Een artikel met de kop ‘Urker jongeren beroepen zich op Wilders bij etnisch geweld’ legt dus een expliciete connectie tussen Urk en Wilders, omdat het die twee letterlijk met elkaar in verband brengt. Dit in tegenstelling tot de connectie tussen het Urkse geweld en religie, die sommige mensen proberen te maken, maar waar het artikel in elk geval niks over zegt. Daarmee zegt het stuk nog vrij weinig over de aard van de connectie met Wilders, behalve dat die jongens zich dus op hem beroepen. Als je schrijft ‘die PVV connectie is zo expliciet helemaal niet’ omdat er al langer vechtpartijen zijn, verwar je ‘expliciete connectie’ met ‘causaal verband’ of ‘verantwoordelijkheid’, taal en werkelijkheid, de relatie tussen Wilders en Urk in de kop van het artikel met reële banden. Afijn, het was een waar genoegen, maar op deze manier kunnen we nog dagen doorgaan zonder veel voortgang te boeken. ‘Je hebt in ieder geval niets begrepen van Matteüs 7.’ Volgens mij hebben de meeste mensen moeite om te handelen naar Matteüs 7, beste Z_edje. Ik in elk geval, dus bedankt dat je me er nog eens aan herinnert. Maar ik weet niet zeker of iemand die die regels gebruikt om er anderen mee om de oren te slaan ze beter begrepen heeft. Goed weekend.

Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 0:49

Z_edje Geert Wilders levert in deze haattragedie de benzine en de aansteker.

Paul250371
Paul25037113 mrt. 2019 - 12:37

https://www.krapuul.nl/blog/2734793/geertje/ Deze column onderschrijft mijn gevoel. Urk is het logische gevolg van 20 jaar haat- en polarisatie zaaien.

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr213 mrt. 2019 - 13:46

De columnist slaat de spijker op de kop. Maar probeer dat maar eens aan de fans van Gekke Geert duidelijk te maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2019 - 12:04

Op jeugdbendes die "het gaan uitvechten" zit hopelijk ook niemand te wachten.

Paul250371
Paul25037113 mrt. 2019 - 11:43

Ik zit vaak op je te zeiken maar ik vind het fijn dat ik je bericht geheel kan onderschrijven.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 mrt. 2019 - 10:29

Altijd prijs. Als moslims zijn betrokken bij ongeregeldheden lees je hier commentaren die moeten bewijzen dat het geweld door de Islam is geïnspireerd. Als er geknokt wordt in een zwaar christelijke gemeente met wat typische sub-culturele kenmerken ligt dat aan dat orthodoxe geloof van hen.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart13 mrt. 2019 - 10:53

Ook altijd & eeuwig prijs: mensen die parmantig komen verkondigen dat 't altijd prijs is.

Bluesboy
Bluesboy13 mrt. 2019 - 10:09

Er moet een verbod komen op Urker vis,je wordt er agressief van!

msj_meijerink
msj_meijerink13 mrt. 2019 - 9:23

De fijngevoeligheid van de gemiddelde Urker is al tijden befaamd in stad en land, behalve op de zondag. Dan is alles pas echt rustig in die gemeente.

Libertain
Libertain13 mrt. 2019 - 9:06

Hiermee wordt het ernstige probleem blootgelegd dat allochtonen in ons land stelselmatig belemmert worden om een normaal bestaan op te bouwen. Moeten ze bijvoorbeeld autosnelwegversperringen, persoonlijke aanvallen als deze in het geval van mevrouw Emmanuels en pogroms als bovenstaande steeds moeten vrezen. Het meest walgelijke is het totaal institutioneel zwijgen van de Nederlandse politiek. Het is zeker een soort reclame voor het clubje ons-kent-ons.

2 Reacties
Peterrr2
Peterrr213 mrt. 2019 - 11:58

Institutioneel zwijgen, mooi bedacht hoor... gelukkig heeft DENK wel vragen gesteld. Hmm, dat telt natuurlijk niet.

Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 1:23

Als er weer een Marokkaan wat fout doet dan mag jij los gaan op een forum. Waarom kun je nu niet gewoon dat rechtspvvgetesiem veroordelen zonder een Trumpie, both sides did it gelul, te moeten verdedigen? Waarom heb jij de behoefte als er buitengewoon kwalijk, bedreigend, zwaar fysiek, vuurwerk in dat huis met ca 100 man buiten, racisme wordt geopenbaard, de behoefte om een nuance aan te brengen en deze Kristalnachtsituatie te bagatelliseren?

Norsemen
Norsemen13 mrt. 2019 - 8:59

"‘Dat moet je niet doen als Marokkaan, dan heb je de poppen aan het dansen op Urk,’ laat een omwonende weten." Precies in een zin verwoord wat het probleem is, het gaat niet om het wat maar om het wie.

Norsemen
Norsemen13 mrt. 2019 - 8:53

Een combinatie van het gedachtegoed van de PVV en SGP. Verwerpelijker en dommer dan dat kan het niet worden.

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr213 mrt. 2019 - 12:00

Ik heb lang nagedacht om deze stelling te weerspreken... dat is me helaas niet gelukt ;-)

Satya
Satya13 mrt. 2019 - 8:43

Juist gadfly.

Possie2
Possie213 mrt. 2019 - 7:54

Politie op urk: in het dorp staan ze de vuurpijlen te bewonderen en buiten het dorp houden ze een 'etnitsch profileren'-oefening. Zij zullen (uit angst) hun racistische jeugd beschermen tegen de kwade Marokkanen. Dus het wachten is op een nieuwe razzia, wellicht onder politiebegeleiding, want de racistische jeugd zal zich gesteund voelen.

3 Reacties
trottlesnot
trottlesnot13 mrt. 2019 - 10:08

Beetje ver gezocht vind je zelf ook niet? Uiteraard hoort de politie de toegangswegen naar Urk in de gaten te houden naar aanleiding van social-media oproepen tot wraak. Social-media groepen waarin wapens werden getoond en werd opgeroepen tot grof geweld. Eigen rechter spelen in NL doen we namelijk niet aan. De politie zal daarnaast ook het Marokkaanse gezin op Urk beschermen, en ze zullen ongetwijfeld ook een aantal daders van de huisvredebreuk/mishandeling gaan arresteren, zodra de bewijslast voldoende is. Of wou je alle 16-jarige Urkers collectief straffen?

Possie2
Possie213 mrt. 2019 - 21:05

Ik wil dat ze mensen op heterdaad aanhouden als ze rellen. Op urk geldt niet alleen de Nl wet, het is daar heel normaal om voor eigen rechter te spelen. De politie is blijkbaar alleen bij machte appgroepen in de gaten te houden als het gaat om revanche, niet preventief. Heel toevallig in een pvvdorp.

Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 0:52

trottlesnot Beetje ver gezocht vind je zelf ook niet? Wellicht maar ze politie, bijna een synoniem voor de PVV stoottroepen, maken ook geen haast met arrestaties

Libertain
Libertain13 mrt. 2019 - 6:39

Heeft het Premier van alle Nederlanders reeds officieel afstand van deze pogrom genomen? Hebben de grote traditionele partijen CDA en VVD bij mond van hun voorzitters reeds afstand van die pogrom genomen?

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 mrt. 2019 - 10:33

Dat heeft de burgemeester al gedaan.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon13 mrt. 2019 - 6:13

in een rechtsstaat

Kotenelli
Kotenelli13 mrt. 2019 - 1:16

Dat krijg je met coke het tast je verstandelijke vermogen aan.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen13 mrt. 2019 - 16:25

Het probleem hier is de combi van een zwaar christelijke opvoeding en het steeds normaler vinden van racisme. Daar heeft coke niets mee te maken.

Bluesboy
Bluesboy13 mrt. 2019 - 0:59

Dat op Urk bij de School met met den Bijbel les wordt gegeven dat Geertje één van de dicipelen is verbaast me zeer.De Minister van Onderwijs moet hier onderzoek naar laten doen!

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal12 mrt. 2019 - 23:09

Huizen binnendringen en mensen intimideren of gewelddadig aanvallen is in alle gevallen, onafhankelijk wie de daders zijn en wat de motieven, verwerpelijk en verdient harde aanpak. Het is echter geen uitzonderlijke zaak net zo min dat het typisch iets is van daders met een autochtone of orthodoxe christelijke achtergrond.

Lucas2000
Lucas200012 mrt. 2019 - 22:13

Overigens, twee aanhoudingen tot op heden? Ik denk dat de (blanke) politie daar onder een hoedje speelt met de PVV-menschen.

9 Reacties
Handige harry
Handige harry13 mrt. 2019 - 7:21

Wat is dit nu voor een onzin over de politie. Je weet niet wat ze aan het doen zijn. Je polariseert zelf net zo hard mee dat je over blanke poltitie praat. Laat die mensen hun werk doen.

Libertain
Libertain13 mrt. 2019 - 8:57

("Laat die mensen hun werk doen.") Dit doen ze juist niet, voor de zoveelste keer bij gevallen van ethnisch geweld. Het is alsof minderheden moeten de toenemende racistsich geweld gaan verdragen. Eerst autosnelwegen doen versperren, thans invallen en pogroms in huuiizen van allochtonen. Wachten we nu op de Nederlandse Breivik?

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2019 - 11:38

Breivik moordde de leden van de jongerenafdeling van de linkse Ap partij uit en maakte geen onderscheid tussen allochtoon/autochtoon.

DaanOuwens
DaanOuwens13 mrt. 2019 - 13:36

@ DanielleDefoe Jij schrijft; .. en maakte geen onderscheid tussen allochtoon/autochtoon. Ben je vergeten waarom hij die kinderen vermoordde? Hij zag ze als degenen die zijn land hadden verraden aan de moslims. Hij noemde ook Wilders als een van de mensen door wie hij was geïnspireerd. Kortom Breivik maakt een zeer duidelijk onderscheid tussen allochtoon en autochtoon.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2019 - 15:17

Breivik vermoordde allochtone en autochtone kindren, al had hij het volgens sommigen vooral op meisjes voorzien. Hij was van origine een anti-feminist die droomde van een terugkeer naar het patriarchaat. Tragisch genoeg blijft dat deel van zijn gedachtengoed dat in bredere kringen dan alleen extreem rechts ondersteund wordt stelselmatig onderbelicht. http://kjonnsforskning.no/nb/2013/12/breiviks-kompendium-avslorer-logikken-bak-antifeminismen

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2019 - 15:20

Breivik werd vooral beinvloed door Noorse bloggers als Fjordman. Deze laatste bewonderde Wilders. Daarbij waren ze afhankelijk van "horen zeggen" in Noors/Engelstalige media.

DaanOuwens
DaanOuwens13 mrt. 2019 - 19:08

@ DanielleDefoe Ik vind deze tekst van jou werkelijk extreem: Breivik werd vooral beinvloed door Noorse bloggers als Fjordman. Dit is een impliciete ontkenning van het feit dat deze sociaal democratische kinderen zijn doodgeschoten vanwege hun gedachtegoed. Stellen dat Breivik vooral meisjes wilden doden zou de aandacht weg kunnen nemen van zijn werkelijk motief. Zijn haat voor moslims en zijn haat voor sociaal democraten. Ik vind een dergelijk tekstje onbegrijpelijk en beledigend voor de kinderen die slachtoffer zijn geworden van deze moordenaar. Breivik moordde vanuit ideologisch motief niet vanwege een seksistisch motief. Dat jij die laatste variant prettiger vindt klinken zegt wellicht meer over je eigen opvattingen. Ook Fjordman haatte moslims en zag sociaal democraten als de mensen die verantwoordelijk waren voor de veranderingen en zijn land en als rechtvaardiging voor geweld tegen hen. Laat de schuld daar waar hij hoort, bij haat tegen vreemden en nationalisme. De oorzaak in niet het "engels".

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2019 - 23:20

D.O. Ik citeer brave Noorse wetenschappers die Breivik's gedachtengoed hebben bestudeerd zoals een van mijn voormalige docenten. Maar het heeft niet zoveel nut deze discussie voort te zetten, omdat de meeste artikelen moeilijk toegankelijk zijn zonder een universitaire affiliatie. oa. Stephen J. Walton. Anti-feminism and Misogyny in Breivik's “Manifesto” NORA - Nordic Journal of Feminist and Gender Research, Volume 20, 2012 - Issue 1

DaanOuwens
DaanOuwens14 mrt. 2019 - 16:51

@ DanielleDefoe Jij schrijft: D.O. Ik citeer brave Noorse wetenschappers die Breivik’s gedachtengoed hebben bestudeerd zoals een van mijn voormalige docenten. Maar het heeft niet zoveel nut deze discussie voort te zetten, omdat de meeste artikelen moeilijk toegankelijk zijn zonder een universitaire affiliatie. Neemt niet weg dat Breivik zelf veel heeft gepubliceerd en ook over Fjordman is er veel te vinden. En zeker over de motivatie van Breivik is er in het kader van de rechtszaak veel over zijn motieven aan de orde gekomen. Ik weet niet wat exact je motivatie is voor de bewering dat Breivik heel boos was op linkse meisjes. Maar het is wel zeker dat hij moslims en de islam als een grote bedreiging zag en de sociaal democraten als verraders. Daar is verder inderdaad geen discussie voor nodig. Ik denk dat je niet een goede studie hebt gevolgd.

Lucas2000
Lucas200012 mrt. 2019 - 22:11

Redelijke kans dat dat voormalige eiland met de klimaatverandering voorgoed van de kaart verdwijnt. Opgeruimd staat netjes. Wat een laffe mensen daar zeg.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 mrt. 2019 - 22:05

Karskens, Duk, Greet, et alia, wrijven zich vergenoegd in de vrome handjes: loon naar werken, eindelijk is de volksopstand daar: de pogrom is terug van weggeweest. (Maar pas op met wat je wenst: het blijft riskant die volkswoede, voor je het weet bungel jezelf ook aan de hoogste ra: elke revolutie eet - het kan kort duren, het kan lang duren - zijn eigen kinderen op). Natuurlijk, die gedrogeerde Urkers zijn niet helemaal maatgevend. Daar gaat men tollend van de coke, en klapwiekend van de vreze Gods over straat, de tale Kanaäns is er voertaal, masturbatie zonder handschoenen de grootste zonde. Wat een leven! Maar 't is ook weer niet 't enige afvoerputje in dit deerniswekkend lage landje. Welk dorp zal ons hierna aan die furie ontvallen? Venlo, Rotterdam, Dehaag? Tijd om de Republiek Amsterdam af te kondigen.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 0:56

Tijd om de Republiek Amsterdam af te kondigen. Inderdaad, en dat is nu een muur wat ik wel de moeite waard vind om een donatie voor te doen. No passeran

Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 1:00

Misschien dat we de andere provincies zo gek krijgen dat zij die muur financieren?

Ozon
Ozon12 mrt. 2019 - 20:07

Walgelijk, wat een ultiem laf en eng gebeuren. Ik mag hopen dat er veel daders gepakt zijn.

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans12 mrt. 2019 - 20:02

-Zaalvoetballers geschorst na vechtpartij Urk. -Verjaardagsfeest Urk mondt uit in massale vechtpartij. -Drie gewonden na vechtpartij in kerk Urk. -100 Urkers dringen huis binnen en slaan vrouwen in elkaar. -Verslaggever belaagd. -Vechtpartij tussen groepen na langslepende ruzie Urk. -Agent gewond geraakt bij vechtpartij Urk. -Wedstrijd tegen Urk gestaakt na vechtpartij.

bert schaak
bert schaak12 mrt. 2019 - 18:59

En Schreeuwwitje is geen haatzaaier. Toch?

quatsch
quatsch12 mrt. 2019 - 17:42

Wat de invloed van SGP, PVV, de kerk en incest vermag op deze zieltjes is iedere keer toch weer een verrassing.

1 Reactie
Libertain
Libertain13 mrt. 2019 - 6:36

Welnee, xenofobie en racisme in ons land als verrassing bestempelen is uiterst hypocriet. Urk bewijst dat die twee wezenlijk onderdeel van de heersende plaatselijke cultuur in delen van het land zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter12 mrt. 2019 - 17:36

Volendam idem dito .

Possie2
Possie212 mrt. 2019 - 17:31

Heel vreemd dat er geen aanhoudingen zijn geweest. Wat zegt dat over de urker politie? Ze hadden tenminste die puls-visnetten kunnen uitgooien over de groep racisten, gemiste kans.

3 Reacties
Libertain
Libertain13 mrt. 2019 - 6:43

Opletten om de cocaïne-lijn niet te doen verstoren?

Gubo2
Gubo213 mrt. 2019 - 8:52

er zijn wel aanhoudingen geweest, beter op het nieuws letten, Possie.

Possie2
Possie213 mrt. 2019 - 21:17

Mijn bron was het nos journaal. Die meldde mij letterlijk 'er zijn geen aanhoudingen geweest'.

DaanOuwens
DaanOuwens12 mrt. 2019 - 16:04

Ik begreep uit stukken die enkele jaren geleden gepubliceerd werden in het kader van de landelijke verkiezingen dat een groot deel van dit soort dorpen SGP stemde en dat de nieuwe ontwikkeling is dat bijna de helft overstapt naar de PVV. Logisch lijkt mij dat de jongeren PVV gaan stemmen en de ouderen trouw blijven aan de SGP. Ik had al weinig op met Urk en dat is dus alleen maar minder geworden. Ik zou er geen bezoek aan brengen. Dat Marokkaanse gezin heeft verder geen schijn van kans in die gemeenschap. Eigenlijk begrijp ik niet eens dat die mensen daar zijn gaan wonen. Maak als lokale overheid wat geld vrij en zorg dat die mensen een vergelijkbaar huis krijgen in een dorp minimaal 50 kilometer verderop. Waar de bevolking een andere samenstelling heeft. Natuurlijk is dat zwichten voor geweld, maar het is ook realistisch. Dat gezin heeft een zoon en wellicht andere kinderen, geef die een opvoeding in een omgeving waar ze wel welkom zijn. Gezien de normen en waarden op Urk moet je daar als Marokkaanse Nederlander niet willen wonen.

10 Reacties
Libertain
Libertain12 mrt. 2019 - 16:38

@Daan, valt Urk onder Nederlandse jurisdictie of niet? Indien wel, dan is het aan de OM zaak van te maken. Wat jij verder voorstelt is puur steun aan racisme door te wensen dat het gezin ergens anders gaat wonen. We leven in Europa en daar zijn antiracisme wetten geldig die de Nederlandse Ministerie van Biza moet gaan implementeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2019 - 18:11

CU en CDA zijn op Urk de grootste partijen, SGP is op zijn retour maar ook dat is nog geen reden om er te willen wonen.

Quibus2
Quibus212 mrt. 2019 - 20:19

Nogal overtrokken. Ja, er stemmen teveel mensen op de PVV, helaas ook op Urk. Maar de PVV heeft op Urk nooit hoger gescoord dan 11% (TK2017) en ook bij die verkiezingen was dat significant beneden het landelijke gemiddelde. Daarnaast scoort de PVV op Urk steevast slechter dan CU (en CU ongeveer gelijk met CDA, en beide blijven dan nog ver achter bij de SGP). Nederland zou een veel mooier land zijn, als de PVV overal slechter zou scoren dan CU (zo op het oog de enige regeringspartij in alle kabinetten Rutte die niet permanent bang is voor PVV/FvD/ellendig-rechts-in-het-algemeen). Natuurlijk dient dit geweld te worden veroordeeld. Maar, dit geweld gebruiken als pars pro toto voor de gehele Urkse bevolking is net zo discriminatoir als het doorsnee taalgebruik van de PVV.

DaanOuwens
DaanOuwens12 mrt. 2019 - 23:22

@ Libertain Jij schrijft: @Daan, valt Urk onder Nederlandse jurisdictie of niet? De Hell Angels vallen ook onder de Nederlandse jurisdictie en toch handelen ze al tientallen jaren in drugs, persen mensen af en slaan mensen in elkaar. Ik heb het een beetje gehad met dit soort teksten. Ze zijn leeg en betekenisloos. Omdat de Hell Angels niet verboden zijn is er geen Nederlandse jurisdictie? Het wordt blijkbaar tijd dat jij je gaat afvragen of de wet wel voor alle situaties een oplossing biedt. Dat blijkt namelijk heel vaak niet het geval. Die mensen in Urk die daar door hun buren bedreigd worden hebben er helemaal niets aan. Net zoals die zwarte vrouw die in Duindorp wilde gaan wonen en weggetreiterd werd of de blanke mensen die in een Molukse wijk gingen wonen, weggetreiterd. Als je dan typt: @Daan, valt Urk onder Nederlandse jurisdictie of niet? Dan ben je het contact met de normale werkelijkheid nogal kwijt. Het is dus niet eens typisch Urk. En het zal je overkomen, je voelt je niet meer veilig in je eigen huis. Die mensen moeten daar weg. Het gebeurd vaker en door verschillende groepen en het valt allemaal onder de jurisdictie. Maar het probleem wordt er niet me opgelost. @ DanielleDefoe Jij schrijft: CU en CDA zijn op Urk de grootste partijen, SGP is op zijn retour maar ook dat is nog geen reden om er te willen wonen. Het ging mij niet om de exacte situatie op Urk. Wat ik er interessant aan vond wat de overstap van een forse groep christelijken naar de PVV. Die trend blijkt voor dit gezin nogal van invloed op hun woonomgeving. @ Quibus Jij schrijft: Nogal overtrokken. Nou niet ik las gewoon over zonen van vissers die inplaats van hun ouders die SGP stemden PVV gingen stemmen. Ik heb niet naar de stemverhoudingen gekeken maar blijkbaar is het een belangrijke trend. En je schrijft: Maar, dit geweld gebruiken als pars pro toto voor de gehele Urkse bevolking is net zo discriminatoir als het doorsnee taalgebruik van de PVV. Ik heb net nog even de beelden gezien. Het ging inderdaad om meer dan honderd jongeren. Dat is een flink deel van de jongeren van de gehele Urkse bevolking. Er is weinig reden om niet aan te nemen dat zij een goede doorsnede vormen van het hele dorp. Overigens schreef ik niet over het geweld. Ik vind dat het beter is dat dit gezin elders onderdak krijgt. Op het moment dat een groot deel van je gemeenschap jou op deze manier behandeld moet je er weg gaan. Dat vind ik helemaal niet overtrokken.

HM van der Meulen
HM van der Meulen13 mrt. 2019 - 4:01

"Dat Marokkaanse gezin heeft verder geen schijn van kans in die gemeenschap. Eigenlijk begrijp ik niet eens dat die mensen daar zijn gaan wonen." Moet je eens kijken wat je naar je hoofd geslingerd zou krijgen als je het over een Joods gezin zou hebben gehad. En terecht natuurlijk. Het lijkt me dat de overheid zich wel gedwongen zal zien om te reageren, want anders is het hek van de dam.

Libertain
Libertain13 mrt. 2019 - 7:17

("Het wordt blijkbaar tijd dat jij je gaat afvragen of de wet wel voor alle situaties een oplossing biedt. Dat blijkt namelijk heel vaak niet het geval. ") Heb ik een voorstel voor je: ga 's lezen wat Artikel1 inhoudt en denk even wat de plichten van een rechtstaast zouden zijn, indien dergelijk zou bestaan. Inmiddels is het door je reacties steeds opvallender geworden hoe "gematigden" het bestaande xenofobie en racisme probleem in ons land steeds doen ondersteunen.

DaanOuwens
DaanOuwens13 mrt. 2019 - 9:51

@ HM van der Meulen Jij schrijft: Moet je eens kijken wat je naar je hoofd geslingerd zou krijgen als je het over een Joods gezin zou hebben gehad. En terecht natuurlijk. Als het een joods gezin was geweest en de daders marokkaans hadden alle politieke partijen er schande van gesproken en had de PVV aangedrongen op harde maatregelen en uitzetting. Daar kan je van alles van vinden maar er is dan een kans dat de slachtoffers voldoende bescherming krijgen. Nu zijn de daders echter autochtonen, met een christelijke achtergrond, en de slachtoffers Marokkaans Je kan dus vaststellen dat de reacties vanuit de politiek en samenleving aanzienlijk minder heftig zijn. Vergelijk het eens met een Israëlische vlag in een restaurant. Kortom die mensen kunnen beter verhuizen. @ Libertain Jij schrijft: Heb ik een voorstel voor je: ga ’s lezen wat Artikel1 inhoudt en denk even wat de plichten van een rechtstaast zouden zijn, indien dergelijk zou bestaan. De plichten van de rechtstaat zij mij wel helder, maar het ontgaat jou blijkbaar dat die in de praktijk lang niet altijd gehandhaafd worden. Dan kom je nog met een verwijt: Inmiddels is het door je reacties steeds opvallender geworden hoe “gematigden” het bestaande xenofobie en racisme probleem in ons land steeds doen ondersteunen. Ik denk dat jouw zinloze teksten de xenofoben en racisten meer steun geven dan mijn tekst. Jij geeft als signaal af dat er geen consequenties verbonden zullen worden aan racisme en geweld. Het enige wat je doet is je rituele tekstje nog eens herhalen. Daar liggen xenofoben en racisten echt niet wakker van, dat hebben ze al zo vaak gehoord.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2019 - 9:53

DaanOuwens 13 maart 2019 at 00:22 Uw advies om elders te gaan wonen lijkt mij uit pragmatisch oogpunt uitstekend. Ook homostellen die het martelaarschap niet nastreven doen er soms beter aan te verhuizen.

DaanOuwens
DaanOuwens13 mrt. 2019 - 11:56

@ DanielleDefoe Jij schrijft; Ook homostellen die het martelaarschap niet nastreven doen er soms beter aan te verhuizen. Als mensen vanwege hun geaardheid weggetreiterd worden is dat inderdaad zo. Als het zo duidelijk is zou ik het wel mooi vinden als zij op rekening van de daders een riante verhuiskosten vergoeding krijgen die het mogelijk maakt een nieuw huis ook naar gewenste stijl en kwaliteit in te richten. Ik vind dat dit soort hufter gedrag aangepakt moet worden maar niet over de rug van de slachtoffers.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2019 - 13:15

"Ik vind dat dit soort hufter gedrag aangepakt moet worden maar niet over de rug van de slachtoffers." Precies. Het Utrechtse homostel dat systematisch werd gepest kreeg dacht ik ook andere huisvesting aangeboden.

geronimo3
geronimo312 mrt. 2019 - 16:03

Urker christelijke naastenliefde zullen we het maar noemen,ons kent ons. Blij dat ik niet in dit dorp woon,blijf er ver vandaan,weg van deze kleine intolerante christenen,denk niet dat er dorpelingen zich tegen dit gedrag durven uit te spreken!!!

rvb2
rvb212 mrt. 2019 - 15:47

Laat de politie ook eens naar de racistische reacties op geenstijl kijken. Veel reageerders juichen het racistische geweld toe.

Herr Vorragend
Herr Vorragend12 mrt. 2019 - 15:29

Zo gaan we toch niet met elkaar om in Nederland. Ik adviseer een paar thee-sessies, flinke zak gratis geld voor straatcoaches, jongerenwerkers en een luxe clubhuis, een wandelvakantie voor de hele groep in de Ardennen en voor de twee of drie ongelukkigen die met hun tronie op facebook staan, een taakstrafje want het zijn natuurlijk allemaal hele lieve jongens die normaal nog geen vlieg kwaad doen maar nu een keertje een incidentje veroorzaken. Moeilijke jeugd en zo. Het Marokkaanse gezin maar adviseren om te verhuizen want een Marokkaans gezin is natuurlijk pure provocatie voor de typisch Urker culturele gevoeligheden. Als afsluiting nog een gesprekje met de dominee en dan zal het allemaal ongetwijfeld weer goed komen. Toch ??

1 Reactie
Gandalf2
Gandalf212 mrt. 2019 - 19:16

Gratis kickboks lessen, is ook een fantastisch idee.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2019 - 15:21

Tja die zijn boos vanwege het verbod op pulsvisserij en dat moeten ze weer ergens op botvieren. Een slachtoffer is dan snel gevonden.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 mrt. 2019 - 14:34

Heftig. En beschamend. Hoop dat iedereen daar aanwezig een zware douw krijgt. Wat loopt er toch een tuig rond in Nederland. En het is geen toeval dat die lui Wilders als inspiratiebron noemen. Wilders moet zich persoonlijk van distantiëren. Hoewel hij natuurlijk meteen van de gelegenheid gebruik maakt om te zeggen dat als daar geen Marokkanen hadden gewoond er helemaal niets gebeurd was.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal212 mrt. 2019 - 14:09

Urk moet maar gauw weer een eiland worden; vroeger had je dat geklier niet.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037114 mrt. 2019 - 1:11

Geklier. Als het 100 Nederlandse moslims waren tegen een Joods gezin dan liep jij met een Je suis Cohen button op. Nu is het geklier. Treurig.

Phil2
Phil212 mrt. 2019 - 13:48

De vis wordt duur betaald. Doek maar op dat Urk, hebben de vissen ook meer rust.

1 Reactie
Zwerfstein
Zwerfstein12 mrt. 2019 - 14:05

hee, wel belangrijke afzetmarkt voor cocaïne, die kan je niet zomaar opdoeken

Joop den Uil
Joop den Uil12 mrt. 2019 - 13:31

elk geweld is volstrekt ontoelaatbaar en onacceptabel! wat ik bij artikel las dat voor jongeren geen vertier is ; kan er niet voor een clubhuis voor de jeugd gezorgd worden ? dan heb je dit soort pesterijen niet meer en kan aandacht en energie meer toegespitst worden op integratie en samengaan

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud12 mrt. 2019 - 15:26

Het zou werken als het gieng on een groep jongeren die zich verveelde inplaats van een menigte die afspraak om een gezin te linchen.

Starter2
Starter212 mrt. 2019 - 15:43

Je dient je gewoon te gedragen, clubhuis of niet.

Gubo2
Gubo212 mrt. 2019 - 13:27

Daar gaat het niet bij blijven, Urk staat een hete zomer te wachten, de etnische verhoudingen zijn op scherp gezet, geweld, beschuldigingen en dreigementen zullen de sfeer gaan bepalen. Menig Urker zal zijn dorp vervloeken. De doos van Pandora weer sluiten is heel erg moeilijk.

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland12 mrt. 2019 - 14:40

Verklaar je eens nader! Je schrijft alsof je meer over de inhoud weet. Is dat zo? Of hoe moet ik je opmerking precies lezen? Als buitenstaander lijkt mij dat als iedereen even zijn hoofd gebruikt dit een strom in een glas water is over een paar dagen. Of weet jij meer?

meneer Zuur
meneer Zuur12 mrt. 2019 - 17:10

@ Rick Hofland 15:40 Heel soms is het best wel lastig om een prachtig met vitriool en cynisme doorspekt comment te herkennen. Maar hier druipt het er gewoon af en daarom is het ook zo goed geschreven.

Bernie2
Bernie212 mrt. 2019 - 13:26

Urk, waar de puistenkoppen naar het schijnt meer coke snuiven dan de lokale bakker aan meel verwerkt, voeren een razzia uit. Een diepbeschamende volgende stap in het ontmenselijken van medelanders waar haatzaaiers als Wilders en ander tuig als Wagensveld inderdaad uitputtend voorwerk hebben gedaan. "Urk Welkom", zo valt op een toegangsbord van de gemeente te lezen. Welkom, echt waar? Moest even denken aan het aangrijpende liedje dat Claudia de Breij schreef nav. verwikkelingen rond het uitzetperikelen rond Mauro: "...dit land is wel beloofd, maar niet aan jou..!" Ik kan me gezien het beeldmateriaal erg goed voorstellen dat de justitie de daders van deze razzia achterhalen en zwaar zal straffen. En dan bedoel ik geen voorwaardelijke- of taakstraffen.

Perspectief
Perspectief12 mrt. 2019 - 13:19

Naast dat zijn naam gebruikt is heeft Wilders hier niks mee te maken. Sluit mij aan bij de burgemeester: 'volstrekt ontoelaatbaar'

7 Reacties
Poezenmens
Poezenmens12 mrt. 2019 - 14:05

Hier heeft Wilders welzeker mee te maken. Z’n uitlatingen tijdens z’n bezoek aan Urk in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen met z’n geblèr: “Opkomen voor christelijke waarden.” https://youtu.be/8GVRE9STXbI

vdbemt
vdbemt12 mrt. 2019 - 14:06

Het laat anders zien dat 'de leer' van Geert Wilders haatzaaiend is. Laten we doen wat Wilders met de haatzaaiende Islam wil doen: de PVV leer verbieden.

MarcoG
MarcoG12 mrt. 2019 - 14:18

Maar Merel, 1 van die Christelijke waarden is de andere wang toekeren, dus kan dit niet iets zijn wat Wilders wil?

Sonic2
Sonic212 mrt. 2019 - 15:11

Wilders en zijn aanhang zijn hier 100 procent (mede) verantwoordelijk voor. Met hun ongekende wangedrag elke keer. Het is Wilders die het over kruistochten tegen de islam heeft. Het is Wilders die elke keer op agressieve toon Marokkanen bejegend. Het is Wilders die pleit voor minder Marokkanen. Als je dat elke keer blijft herhalen. 15 jaar lang. Dan moet je niet raar opkijken als een PVV dorp zich gaat misdragen. Ik waarschuw er al ongeveer net zo lang tegen. PVV'ers moeten zich kapot schamen dat ze op de PVV stemmen. Wat een volk.

Perspectief
Perspectief12 mrt. 2019 - 22:47

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag. Het is niet rechtvaardig om iemand aansprakelijk te stellen voor het gedrag van een ander.

Ozon
Ozon13 mrt. 2019 - 22:48

MarcoG 12 maart 2019 at 15:18 “Maar Merel, 1 van die Christelijke waarden is de andere wang toekeren,” Dat is inderdaad 1 van die waarden. Een andere christelijke waarde is “oog om oog, tand om tand”

Paul250371
Paul25037114 mrt. 2019 - 1:13

Sonic. Helemaal eens. https://www.krapuul.nl/blog/2734793/geertje/

meneer Zuur
meneer Zuur12 mrt. 2019 - 12:44

Racisme ten top vanuit dit confessionele bolwerk. Zwaar abject en ik ben echt geschokt dat dit in Nederland kan!