Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Urk landelijk koploper vaccinweigeren

  •  
05-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
480 keer bekeken
  •  
Goede Vrijdag op Urk

© URK- Kerkgangers op weg naar de kerkdienst op Goede Vrijdag. De Urker Sionkerk heeft besloten de beperkende landelijke coronamaatregelen op te heffen zodat het gebouw weer volledig is openges

De gemeente Urk is met een straatlengte voorsprong koploper als het gaat om vaccinatieweigeraars. Het percentage volwassenen dat ten minste één prik heeft gehad, blijft steken tussen de 20 en 39 procent. Dat meldt Omroep Flevoland. Het prikpercentage ligt niet alleen ruim onder het landelijk gemiddelde, ook vergeleken met de rest van de biblebelt komt Urk er bekaaid vanaf.
Om de prikbereidheid op Urk omhoog te krijgen, wil de GGD Flevoland extra campagnes starten om te proberen tot de Urkers door te dringen. Of dat lukt, is de vraag. Locoburgemeester Frank Brouwer wil vooral de keuzevrijheid benadrukken. Tegen Omroep Flevoland zegt hij:
"Wij hebben de informatie gegeven die we denken te moeten geven. De mensen hier op Urk maken zelf een afgewogen keuze en die respecteren wij. Ik weet dat sommigen zich vanuit geloofsredenen niet laten vaccineren. Maar ook door geluiden op sociale media of via de site van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken, besluiten mensen om geen vaccinatie te halen."
Landelijk is zo’n 83 procent van de volwassen bevolking minimaal één keer geprikt. Ook in andere plaatsen in de biblebelt is de vaccinatiebereidheid laag, maar wel nog altijd veel hoger dan in Urk. In Staphorst bijvoorbeeld ligt het percentage tussen de 40 en 59 procent, in Barneveld tussen de 60 en 74 procent.
De prikbereidheid in Urk is het laagst in de leeftijdscategorie 25-44 jaar. Volgens locoburgemeester Brouwer komt dat ook doordat er maar weinig besmettingen zijn. Dat stelde de GGD eerder ook al vast, hoewel niet bekend is waarom. Een mogelijke verklaring is dat Urkers zich simpelweg niet laten testen. In januari van dit jaar ging tijdens de avondklokrellen een. GGD-teststraat in Urk in vlammen op. De daders, twee jongemannen van 21 en 16 jaar oud, werden vorige maand veroordeeld tot celstraf en een taakstraf. Deze week werd ook nog drie andere Urkers veroordeeld voor coronagerelateerd misdrijven. Alle drie hebben ze een verslaggever van omroep Powned aangevallen die een reportage maakte over de massakerkdienst die werd gehouden ondanks de strenge coronamaatregelen. De journalist werd door twee mannen belaagd, een derde Urker reed met zijn auto op de verslaggever in.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (95)

Greendutch
Greendutch6 aug. 2021 - 17:33

het lijkt er sterk op dat religie mensen dommer maakt

Verdi2
Verdi26 aug. 2021 - 8:20

Is vaccinatie nu verplicht of niet?

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 aug. 2021 - 13:12

Nog niet helaas

Verdi2
Verdi26 aug. 2021 - 17:56

Ooit gehoord van het recht op onaantastbaarheid van het lichaam?

LaBou
LaBou 7 aug. 2021 - 10:50

Gebruik je dat ook als argument bij een alcoholtest? En wat denk je van DNA-testen om bijv. een misdrijf op te sporen.

Verdi2
Verdi28 aug. 2021 - 6:06

Deze pandemie is geen misdrijf wat door mij wordt gepleegd.

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht5 aug. 2021 - 21:02

Urk doet het met voorsprong op alle fronten veel beter dan de rest van Nederland. Daarover is vorige maand uitgebreid gepubliceerd in o.a. de Gelderlander omdat wetenschappers niet begrijpen hoe dat kan. Maar het zijn wel de feiten.

2 Reacties
Welp2
Welp26 aug. 2021 - 9:02

@Gewoon en oprecht Urk : 19 overledenen, ruim 21k inwoners Almere : 96 overledenen, ruim 210k inwoners Almere heeft 10x zoveel inwoners met 5x zoveel overledenen. In dat opzichte scoort Almere ongeveer 2x zo goed als Urk. Maar Almere is niet uitzonderlijk ; je ziet het meer in de Noordelijke regio's. Gedeeltelijk is dat deze regio's minder dichtbevolkt zijn en minder verwoven zijn met de rest van Nederland, gedeeltelijk is het vanwege de 1e golf die daar veel minder heeft toegeslagen. Hoeft niet te betekenen dat Urk het 'slecht' gedaan heeft, maar het geeft wel aan dat je op moet passen met vergelijkingen met 'gemiddeld Nederland', want daarvoor zijn er veel factoren die een rol spelen.

vdbemt
vdbemt6 aug. 2021 - 10:43

Beter dan de rest van Nederland? Ja. Als je eerdere feiten vergeet, wel. Urk was eind vorig jaar een besmettingshaard met weken achter elkaar relatief gezien de meeste besmettingen van het hele land. De laatste weken schommelt het aantal besmettingen heel erg in het vissersdorp. De laatste zeven dagen zijn er 36 positieve testen van inwoners bijgekomen. (mei dit jaar) https://www.destentor.nl/urk/burgemeester-van-urk-heeft-corona-dit-is-geen-gewoon-griepje~aae29d2d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.ecosia.org%2F

Bart Kuipers2
Bart Kuipers25 aug. 2021 - 18:07

“Vaccinweigeren”, met dit woord is de toon al meteen gezet en de stellingname duidelijk. Ondertussen is Urk vooral koploper met laagst aantal ziekenhuisopnames en dat ondanks de lage vaccinatiegraad. De meest logische verklaring hiervoor is de aanwezigheid van een hoge graad van immuniteit, in dit geval dus natuurlijke immuniteit. En zo laat Urk, waar de grote uitbraken al 15 maanden geleden zijn, de rest van Nederland zien hoe goed natuurlijke immuniteit werkt, terwijl onze “deskundigen” en dus ook Overheid nog steeds één prik eisen. Daarvoor zelfs eerst nog beide. En dit terwijl vanuit Israëlisch onderzoek al duidelijk was, dat immuniteit na infectie na 9 maanden nog steeds optimaal was. Inmiddels komen al meerdere onderzoeken op deze bevindingen uit, maar wordt je als reeds immuun persoon na infectie, nog steeds nagenoeg gedwongen om ook nog een onnodige prik te nemen. We worden bestuurd door “wetenschappers” zonder enige drang naar wetenschap.

4 Reacties
gimli55
gimli555 aug. 2021 - 21:35

Wat mij opvalt, zijn de vele veronderstellingen, beschuldigingen en aannames zonder enig inhoudelijk relevant argument. Met de bekende plaat voor het hoofd is het oordeel geveld en zijn de reageerders aanklager zwakke advocaat, rechter en beul tegelijkertijd. Erg oppervlakkig en erg hypocriet, alsof het in de Randstad zo veel beter gaat met de maatschappij? Ook erg voorspelbaar met een gebrek aan inzicht in eigen falen. Gelukkig zijn er nog wel integere politici, die voorspelbaar niet uit de Randstad komen.

LaBou
LaBou 6 aug. 2021 - 6:09

Je roept wel veel maar vergeet de links die e.e.a. al dan niet bewijzen.

vdbemt
vdbemt6 aug. 2021 - 11:01

"Geen coronavaccin willen en vervolgens doodziek worden. Zulke patiënten treffen artsen deze weken op de ic’s aan. ‘Ze zijn ziek, gruwelijk ziek. Dan komt de eerlijkheid boven. Ze vertellen dan: ik ben verkeerd beïnvloed.’Geen coronavaccin willen en vervolgens doodziek worden. Zulke patiënten treffen artsen deze weken op de ic’s aan. ‘Ze zijn ziek, gruwelijk ziek. Dan komt de eerlijkheid boven. Ze vertellen dan: ik ben verkeerd beïnvloed.’ Zie volgende artikel: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vaccinweigeraar-met-spijt-mijn-ogen-zijn-geopend-ik-ben-gered-door-het-ziekenhuis~bda833b4/

gimli55
gimli556 aug. 2021 - 14:17

@vdbemt Ze blijkt 1 persoon te zijn en dat mag hij of zij vinden, dat betekent niet dat hij of zij de waarheid spreekt. Het is zijn aangepaste mening.

Phil2
Phil25 aug. 2021 - 17:15

Staat Urk niet ook bekend vanwege cocaine smokkel en gebruik? Tijd dat daar misschien eens afstand van wordt genomen, van dat beeld van een oh zo zielige en ambachtelijke vissergemeente. Voeg daar gewoon "achterlijk" aan toe.

7 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter5 aug. 2021 - 19:57

Gebruik oké maar smokkel ?

Welp2
Welp25 aug. 2021 - 20:51

@Thuiszitter Ja, Urk staat idd bekend om de drugssmokkel (zoals dat wel voor meerdere vissersplaatsen geldt). Wat typisch gedaan wordt/werd, was dat door een vrachtschip ergens in de Noordzee een pakket dropt, waarbij dan een vissersboot de coördinaten kreeg zodat ze dat het pakket kunnen opvissen. Vervolgens wordt dit dan naar de vissershaven gebracht, waar het vervolgens verder vervoerd wordt. Daarbij voert de douane geen grootschalige controles uit in de vissershavens, waar het zeker vlak voor het sluiten van de visveiling er hectisch aan toe gaat. Vorig jaar was er nog een wethouder op Urk die opstapte, nadat zijn zoon in Frankrijk opgepakt was met 400kg drugs [1]. [1] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5187146/sgp-wethouder-urk-geert-post-stapt-op-na-drugsarrestatie-zoon

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2021 - 4:57

Ja, smokkel! Nooit gelezen.

Marcus A.2
Marcus A.26 aug. 2021 - 6:46

Omdat iets ergens om bekend zou staan (feitelijke onderbouwing?) gaat u al gooien met termen als achterlijk. Wat je zegt ben je zelf.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen6 aug. 2021 - 7:58

"Staat Urk niet ook bekend vanwege cocaine smokkel en gebruik?" Rotterdam staat bekend als de drugssmokkelstad van Nederland. Gebruik van drugs schijn tegenwoordig normaal te zijn in heel het land. Urk is hierin maar heel klein bier.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 aug. 2021 - 13:16

veel Urkers bezoeken dagelijks de site van de Nederlandse Vereniging Kritisch Snuiven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2021 - 8:20

Ik heb weleens in de krant gelezen dat met vissersboten drugs vervoerd werden.

Division Bell
Division Bell5 aug. 2021 - 15:51

Urk zit qua sterftecijfer gewoon op het landelijke gemiddelde en het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is zelfs wat hoger (net als die van cocaïne trouwens). De Urkers zijn dus wel degelijk net zoveel besmet alleen wordt het niet geregistreerd omdat ze zich niet laten testen, op die manier houden landen als Rusland en China ook hun besmettingscijfers kunstmatig laag. Uiteindelijk hebben ze alleen zichzelf hier maar want het virus laat zich niet voor de gek houden door kunstmatige lage cijfers. Als de nieuwe variante doordrukken en de rest van Nederland een hogere vaccinatiegraad haalt breken ze vanzelf een keer de records. Niet dat dat heel erg is, Darwin gaat vanzelf een keer het probleem oplossen.

1 Reactie
Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht5 aug. 2021 - 21:04

En hoe komt u aan die wijsheid?

Nina4
Nina45 aug. 2021 - 15:50

Geloof dat Urkers de grens van hun dorp nauwelijks overkomen.

3 Reacties
Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht5 aug. 2021 - 21:05

Dat gelooft u verkeerd. Urk is een internationaal zeer ondernemend dorp.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 aug. 2021 - 11:05

Urk heeft een abnormaal jonge bevolking en zal dus ook een bijdrage leveren aan de beroepsbevolking in de omgeving.

Nina4
Nina46 aug. 2021 - 18:16

Gewoon en oprecht. Tegenwoordig hoef je daar de gemeente grens niet meer voor over.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen5 aug. 2021 - 14:13

Urk heeft, in vergelijk met andere gemeenten, een zeer laag sterftecijfer. Het zou interessant zijn, gezien de opstelling van de Urkers mbt corona hier eens wat onderzoek naar te doen.

4 Reacties
Welp2
Welp25 aug. 2021 - 15:52

@Dick Roelofsen Het percentage ouderen (60+) is op Urk ongeveer de helft t.o.v. het landelijke gemiddelde, wat te zien is in de bevolkingspiramide per gemeente [1]. Verder speelt mee dat Urk (net zoals veel andere landelijke gebieden in Noord- en Oost-Nederland) redelijk ontzien was gedurende de 1e golf, omdat de 1e golf een grotere impact heeft gehad in Noord-Brabant en de grote steden qua aantal overledenen. In de andere golven liep het aantal besmettingen wel snel op, maar zullen veel Urker ouderen toch wel wat voorzichtiger aan zijn doen. [1] https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/regionaal/inwoners

Satya
Satya5 aug. 2021 - 15:56

Of de sterfgevallen zijn niet als corona doden geregistreerd.

Durk Morrees
Durk Morrees5 aug. 2021 - 16:12

@Dick Dat is niet zo gek hoor, net als dat er in Urk relatief veel minder mensen aan ouderdom sterven. Er zijn relatief veel meer kinderen en jongeren die er minder onder lijden.

Durk Morrees
Durk Morrees5 aug. 2021 - 18:07

Ter aanvulling en definitief bewijs dat het verschil in coronasterfte (en ook ouderdom e.d.) een oorzaak heeft in het veel hogere aandeel kinderen en jongeren in Urk dan in Nederland als geheel en daaruit de wordt verklaard. Misschien ook handig dat de redactie dat nog ergens aanvullend vermeldt. Er is geen ontkomen aan de conclusie dat dit het door verschillenden verkeerd begrepen aangevoerde feit over verschil in sterftecijfers verklaart. 0 tot 25-jarigen in Urk 44,45% 0 tot 25-jarigen in Nederland 27,98% Bronnen: https://allecijfers.nl/gemeente/urk/ https://allecijfers.nl/nederland/ De percentages heb ik berekend aan de hand van de twee staafdiagrammen met de leeftijdsverdeling tegenover aantallen personen die te vinden zijn in deze bronnen.

Welp2
Welp25 aug. 2021 - 13:10

"Volgens locoburgemeester Brouwer komt dat ook doordat er maar weinig besmettingen zijn." Blijkbaar hebben harddrugs een anti-virale werking, mits wekelijks een booster wordt toegediend in combinatie met grote hoeveelheden alcohol. Tenslotte zijn de barretjes niet dicht gedaan gedurende de lockdown met horecasluiting, zie [1]. Let vooral op het verweer van de verdachte (veroordeeld voor 'joyriding') : "....op 6 maart..." "De advocaat van de veroordeelde Urker vindt dat diefstal niet bewezen is. Volgens hem liep de man met vrienden naar een barretje en had hij geen zin om te lopen." [1] https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/239987/werkstraf-voor-joyriding-met-heftruck

Durk Morrees
Durk Morrees5 aug. 2021 - 13:08

Urk onderscheid zich hierin als een omgeving met een hoge dichtheid van orthodoxe religieuzen niet van andere groepen orthodox christelijke gemeenschappen en ook niet van diverse niet westerse minderheden zowel etnisch als ook al orthodox religieus. "De vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa is onaanvaardbaar lager in vergelijking met de algemene bevolking." https://www.rug.nl/news/2021/01/onderzoek-naar-verhogen-vaccinatiegraad-bij-minderheden Dat geldt bij al deze groepen voor diverse gronden voor vaccinatie.

4 Reacties
Satya
Satya5 aug. 2021 - 16:05

Het gaat hier niet over jouw zondebok Lego maar over Urk. Door iedere keer niet westerse mensen bij ieder Onderwerp te betrekken geef je aan hoe diep racistisch je bent. Je obsessie is eng, bang makend. Redactie geef deze persoon toch gewoon de kans te reageren.

Durk Morrees
Durk Morrees5 aug. 2021 - 21:22

Nee Satya Het gaat niet om Urk maar om gemeenschappen die onder invloed van onderling gegenereerde wanen en wantrouwen zich tegenover vaccinatie verzetten en die vul ik aan met allerlei andere die daarin in motivatie niet wezenlijk verschillen. Daar hoort voor mij geen zondebok bij. Of verdenk je daar de RUG uit de door mij toegevoegde link ook van als zij geen onderscheid maken bij het benoemen van groepen en het bestrijden van de wanen en het wantrouwen van deze groepen?

Satya
Satya6 aug. 2021 - 8:29

Het onderwerp gaat over Urk. Niet over andere groepen. Lijkt veel te veel op bij een jihadistische aanslag over christen beginnen. Bij jou is dat een vast patroon, dan trek ik daar conclusies uit.

Durk Morrees
Durk Morrees6 aug. 2021 - 12:03

Nee Satya. Het gaat erover dat er gemeenschappen zijn onder invloed van er in samenhang veel voorkomende overtuigingen die een wantrouwen en weerstand hebben tegenover de in dit geval door overheid dringend gestimuleerde vaccinatie. Dat is in de orthodox christelijke gemeenschappen zoals Urk en andere uit de biblebelt niet anders dan onder verschillende niet westerse gemeenschappen in ons land en in dat geval niet alleen die een orthodoxe religie gemeen hebben. "Vooral Nederlanders met een migratieachtergrond weigeren de prik, blijkt uit gezamelijk onderzoek van GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en Expertisecentrum Pharos. Eind mei zei 80 procent van de autochtone Nederlanders zich zeker te zullen laten vaccineren, bij de migrantengroepen was dat gemiddeld 43 procent." https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-nederland-gaapt-een-grote-vaccinatiekloof-migranten-blijven-achter~b0515b77/

Jaco38
Jaco385 aug. 2021 - 11:30

Aanvullend: en in de stadsdelen Zuid-Oost (90.000 inwoners) en Nieuw-west (160.000) is maar liefst 60% niet gevaccineerd en ook geen afspraak. Urk: 22.000

2 Reacties
JasDon
JasDon5 aug. 2021 - 13:03

Goed punt Jaco, religie of de vatbaarheid voor religie kan wel eens het probleem zijn.

Satya
Satya5 aug. 2021 - 16:10

En? Het gaat hier over Urk.

Jaco38
Jaco385 aug. 2021 - 11:24

“ Landelijk is zo’n 83 procent van de volwassen bevolking minimaal één keer geprikt” Dat gaat dan om volwassenen in alle leeftijdscategorieën neem ik aan? Dat de vaccinatiegraad op Urk lager ligt is geen verrassing, voor een zuivere vergelijking met landelijke gemiddelden zou m.i wel zo fair zijn ook rekening te houden met de uitzonderlijke leeftijdsopbouw van de Urkse bevolking. Urk heeft nml een zeer jonge bevolking, circa 50% 65 jaar. Dwz de groep waar de vaccinatiegraad het grootst is, is op Urk het kleinst en vice versa. Leg het met deze wetenschap even naast de cijfers van Amsterdam waar in de leeftijdscategorie 24-29 39% niet gevaccineerd is en in de categorie 60-65 is maar liefst 71% niet gevaccineerd. En dan is Urk het probleem? https://www.ggd.amsterdam.nl/coronavirus/situatie-regio-amsterdam-amstelland/

11 Reacties
vdbemt
vdbemt5 aug. 2021 - 12:01

Sjongejonge. Wat een moeite om te ontkennen dat de lage vaccinatiegraad op Urk ALLES te maken heeft met hun religieuze achtergrond. Toegegeven Urk is niet HET probleem. Wel 'n probleem.

gimli55
gimli555 aug. 2021 - 13:17

@vdbemt Het is het bekende verschijnsel, je creëert een probleem, geeft er erg veel aandacht aan. Liefst maak je er een hype van, dan schuift de aandacht weg bij wel grote en fundamentele problemen. Is er in Urk een probleem? Neen dat is er niet, Covid komt er amper voor. Waarschijnlijk hebben heel veel bewoners de ziekte doorlopen met de bijbehorende slachtoffers en is bijna iedereen immuun. En dat alles zonder de vaccinaties.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen5 aug. 2021 - 13:21

"Wat een moeite om te ontkennen dat de lage vaccinatiegraad op Urk ALLES te maken heeft met hun religieuze achtergrond" Bijna NIETS met de religieuze achtergrond, op Urk hebben ze het niet zo op de overheid en de jongeren zijn meer door Baudet geinspireerd.

Jaco38
Jaco385 aug. 2021 - 13:58

VdBemt: ik schreef: “Dat de vaccinatiegraad op Urk lager ligt is geen verrassing” Of dat in Urk vooral verklaard wordt door religie (kennelijk gaat het u vooral daarom) zoals u meent is helemaal niet zo duidelijk immers: - Urk kenmerkt zich - naast een religieuze bevolking - vooral door een hele eigen, bijzondere eiland cultuur, het is een eigenzinnig volkje, alles wat negatief afwijkt verklaren over de as van religie is te kort door de bocht; - in andere streng kerkelijke dorpen zoals Staphorst en Barneveld ligt de vaccinatiegraad beduidend hoger (de sluit aan op de ontwikkeling dat de groep met strikte opvattingen in deze kringen over vaccinatie op religieuze gronden steeds kleiner wordt) - de verschillen tov landelijke cijfers worden vervolgens genuanceerd als men niet uitgaat van een landelijke gemiddelde zoals het artikel doet (83%) maar dit per leeftijdsgroep bekijkt (deze cijfers zijn gewoon bekend); - de vaccinatiegraad in grote steden zoals Amsterdam - is ook zeer laag. Religie (Islam) kan daar een rol spelen. Dat zou dan onderzocht moeten worden. Vooralsnog stel ik vast dat er een correlatie lijkt tussen een een hoger aantal niet-vaccineren in bepaalde plaatsen/wijken en een gesloten cultuur, voor de overheid - om uiteenlopende redenen - lastig te bereiken groepen. De eenzijdige belangstelling voor Urk snap ik daarom niet. Zelfs al zou het volledig veroorzaakt worden door religie dan nog hebben zij getalsmatig een zeer marginaal aandeel in de populatie niet-gevaccineerden in ons land. Ik heb hier volgens mij nog geen artikel gezien met grote zorg voor de getalsmatig zeer grote groep niet gevaccineerden in Amsterdam Zuid Oost om waar wat te noemen. Maar ga er vooral inhoudelijk op in.

Welp2
Welp25 aug. 2021 - 14:07

@Jaco38 Nu heeft het RIVM ook kaartjes voor de verschillende leeftijdscategorieën [1]. Voor 66-jarigen en ouder (figuur3) ligt de vaccinatiegraad op Urk tussen de 40-59%. Omdat de kaartjes soms niet de meest onderscheidende kleuren hebben (en de data niet in tabelvorm gegeven wordt), is het moeilijk om van Amsterdam + omgeving goed de percentages te onderscheiden, maar daar lijkt de vaccinatiegraad voor deze leeftijdscategorie tenminste 75+% te liggen. Wat wel een punt is dat bij Urk tot een onderschatting kan leiden, is dat ze niet toegang hebben tot informatie van alle vaccinaties. Zo is niet alle data van (alle) huisartsen opgenomen, wat gedeeltelijk ook kan verklaren waarom in het algemeen 60-65-jarigen laag scoren in veel gemeentes. Wat voor Urk ook een grote rol speelt, is dat wanneer iemand die aangevinkt heeft dat hij/zij geen toestemming geeft voor registratie in de RIVM-databases, niet onder de gevaccineerden meegeteld wordt. Het is best mogelijk dat een grote groep Urkers toch wel gevaccineerd zijn, maar dat ze geen toestemming voor registratie hebben gegeven. [1] https://www.rivm.nl/sites/default/files/2021-08/COVID-19_Vaccinatie_Schattingen_WebSite_rapport_20210802_1711_final.pdf

itsme3
itsme35 aug. 2021 - 14:36

'Leg het met deze wetenschap even naast de cijfers van Amsterdam waar in de leeftijdscategorie 24-29 39% niet gevaccineerd is en in de categorie 60-65 is maar liefst 71% niet gevaccineerd." U leest de grafiek verkeerd. Deze betreft gevaccineerden door de GGD. De 60-65 jarigen zijn voor het overgrote deel door de huisarts gevaccineerd. Uw 71% is dus onzin.

Jaco38
Jaco385 aug. 2021 - 15:04

@Welp: kan de Amsterdamse cijfers zo snel in uw link niet vinden. De GGD Amsterdam houdt dit zelf wel precies bij, zie link. Kan 75+% niet plaatsen. Paar cijfers: - maar liefst 39% niet gevaccineerd en ook geen afspraak; - per leeftijdsgroep behoorlijke uitschieters, in de groep 60-64 maar liefst 71% niet gevaccineerd; - uitgesplitst naar stadsdeel ook uitschieters, in Zuid Oost en Nieuw West is maar liefst gemiddeld over alle leeftijdsgroepen 49% niet gevaccineerd. Ik schrik daarvan, dit valt weg in de landelijke gemiddelden, maar feit lijkt dat de niet-gevaccineerden getalsmatig niet evenwichtig verdeeld zijn over het land maar zich met name in de grote steden bevinden. Met dat gegeven kan ik het inzoomen op Urk niet goed plaatsen, komt op mij wat “gezocht” over. In deze (en de RIVM) cijfers zitten idd niet de bij de huisarts gevaccineerden. Inderdaad zullen plaatsen waar men zich relatief vaker bij de huisarts heeft laten vaccineren in deze op de GGD gebaseerde plaatjes er slechter vanaf komen. Dat is nog een extra nuancering voor de cijfers van Urk waar men - net als in andere kleine plaatsjes - zich vaker bij de huisarts heeft laten vaccineren. https://www.ggd.amsterdam.nl/coronavirus/situatie-regio-amsterdam-amstelland/

Jaco38
Jaco385 aug. 2021 - 20:17

@Ietsisme: dat is te makkelijk, ook in de Urkse cijfers wordt enkel uitgegaan van de GGD cijfers als ik het artikel goed begrijp. Ook daar zal een correctie plaatsvinden voor de huisarts gevaccineerden. Dat de vaccinatiegraad in bepaalde wijken van (o.a) Amsterdam zorgelijk laag is, is algemeen bekend. Is veel over gepubliceerd. Als we de cijfers van Urk - slechts 22.000 inwoners en daarmee beduidend kleinere populatie dan bijv Zuid Oost - laten opgaan in de cijfers met omringende gemeenten dan valt de lagere vaccinatiegraad ook weg. Ik vind dit dus maar wat googelen met cijfers. Urk is qua inwoner aantal vergelijkbaar met een paar straten in Amsterdam. https://www.at5.nl/artikelen/210337/vaccinatielocaties-calandhal-en-ndsm-loods-straks-dicht-grootschalige-gaan-we-afbouwen

vdbemt
vdbemt6 aug. 2021 - 8:41

@Jaco38. "Vooralsnog stel ik vast dat er een correlatie lijkt tussen een een hoger aantal niet-vaccineren in bepaalde plaatsen/wijken en een gesloten cultuur, voor de overheid – om uiteenlopende redenen – lastig te bereiken groepen." Dat vind ik wel een sterke opmerking. Dat kan religie zijn, maar ook wat anders. Wellicht is mijn eerdere conclusie dat het op Urk de religie is. te boud, maar dat je bij Urk over 'een gesloten cultuur' kunt spreken, lijkt me wel duidelijk.

Welp2
Welp26 aug. 2021 - 9:58

@Jaco38 De Amsterdamse 'cijfers' staan in de RIVM rapportages niet in tabelvorm, maar als kleurenkaartjes in figuren. Ik heb zelf moeite om sommige kleuren goed te onderscheiden, zeker als het om soortgelijke blauwtinten gaat, vandaar dat ik 75+% noem (want het is in die figuur3 een blauwtint behorend bij 85-89% of 75-84%). De reden dat ik van de RIVM rapportages uitga, is dat dit ook de figuren zijn die uitgemeten worden in de media. Elke GGD heeft weer zijn eigen manier om verdere onderverdeling te maken. Overigens heb ik nog de dataverantwoording bekeken ; het is niet zo dat per se dat alle huisarts-vaccinaties niet meegenomen zijn. Alleen van het CIMS systeem is bekend dat er relatief veel missende huisartsen-info niet meegenomen is/was. Dit kan vergelijkingen wel vertroebelen. Daarnaast zou landelijk gezien ongeveer 5-10% geen toestemming tot delen hebben gegeven, waarbij vaccinaties van deze groep niet in het systeem meegenomen is. Het is denkbaar dat op Urk relatief veel mensen die geprikt zijn, echter geen toestemming tot delen van deze data geven, toch wel vanwege de (semi-)taboesfeer.

Jaco38
Jaco386 aug. 2021 - 11:37

“Vdbemt: Wellicht is mijn eerdere conclusie dat het op Urk de religie is. te boud, maar dat je bij Urk over ‘een gesloten cultuur’ kunt spreken, lijkt me wel duidelijk” Dan zijn we het eens. Urk is op diverse redenen een unieke plaats met een hele eigen cultuur. Dat moet meegewogen worden. Het valt mij op hoe makkelijk (dit is niet de eerste keer) incidenten op Urk worden verklaard vanuit religie. Dat vind ik slordig, het is veel complexer dan dat, kan mij niet aan te indruk onttrekken dat anti-religieus sentiment hierbij een rol speelt.

JasDon
JasDon5 aug. 2021 - 11:18

Die mensen kunnen er helaas ook weinig aan doen dat ze geboren en getogen zijn in Urk.

1 Reactie
Zandb
Zandb5 aug. 2021 - 14:23

JasDon Dat klopt. Dáár kunnen ze niets aan doen. En dat kan niemand. Maar waarom zou dat 'helaas' moeten zijn zijn?

Herr Vorragend
Herr Vorragend5 aug. 2021 - 11:09

Als gelovige, en dan vooral de aanhangers van één van de drie Abrahamitische religies, ben je per definitie al adaptief voor feitenvrije onzin.

3 Reacties
Zandb
Zandb5 aug. 2021 - 14:27

Herr Onzin met een verlengsnoer. Iedereen is per definitie adaptief voor feitenvrije onzin. Of denkt u dat bijvoorbeeld de reclame op u geen invloed heeft?

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht5 aug. 2021 - 21:11

Ik ben benieuwd naar het wereldbeeld van Herr Vorragend. Wat voor antwoord heeft op de grote vragen en heeft hij daar enig bewijs voor?

JasDon
JasDon6 aug. 2021 - 6:29

Klopt Vorragend, als je meekrijgt dat feiten er niet toe doen is dit het een kleine stap naar verder geloven in ongeloofwaardige dingen.

Stephan25
Stephan255 aug. 2021 - 11:02

Iedereen is maar negatief over Urk, maar ondanks dat zijn er amper tot geen besmettingen. Dit kunnen we niet negeren.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt5 aug. 2021 - 12:33

Nee. Maar dit ook niet: Het lijkt er dan op dat ze via de natuurlijke weg de groepsweerstand hebben opgebouwd. Wel ten koste van 19 doden uit de tijd hiervoor. In Urk zijn er sinds het begin van de coronapandemie 2647 besmettingen geweest. Aan het virus zijn in de gemeente 19 mensen overleden en er zijn 55 opnames in het ziekenhuis geweest.”

gimli55
gimli555 aug. 2021 - 13:24

19 overleden mensen op 21.000 bewoners is 0.09%. 19 overleden personen op 2647 besmettingen is 0.72% Een stuk lager dan menigeen blijft verkondigen alsof de IFR vele malen hoger ligt zonder opgave van feitelijke cijfers. Enige nuance is in vele reacties veer te zoeken.

Bouwman2
Bouwman25 aug. 2021 - 10:42

Je denkt natuurlijk< Urk, dat zijn provinciaaltjes daar op Urk. Pas toch op: dat kan een vergissing zijn. IJdelheid, vooral die ten koste van een ander is een klassieke hoofdzonde.

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra5 aug. 2021 - 10:34

Als je de Trump-methode hanteert, niet zoveel testen dan zijn er ook niet zoveel besmettingen, dan begrijp ik dit wel.

Hallo4
Hallo45 aug. 2021 - 8:54

Al vanaf februari 2020 drommen de viruswaanzinnigen uit het hele land elke dag weer (en niet alleen op zondag) massaal samen op Schiphol. Zonder gestigmatiseerd te worden. Blijkbaar doen die Urkers iets niet goed.

vdbemt
vdbemt5 aug. 2021 - 8:18

"Locoburgemeester Frank Brouwer wil vooral de keuzevrijheid benadrukken. Tegen Omroep Flevoland zegt hij: Wij hebben de informatie gegeven die we denken te moeten geven" Informatie die we DENKEN te moeten geven. Daar begint het al.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen5 aug. 2021 - 10:54

Alsof die christenfundamentalisten iets met keuzevrijheid hebben.

Andre6
Andre66 aug. 2021 - 6:05

@ Norsemen "Alsof die christenfundamentalisten iets met keuzevrijheid hebben." Kijk zo kennen we Norsemen weer.

FonsRietdijk
FonsRietdijk6 aug. 2021 - 10:32

@ André, Zou ie zelf de tegenwoordigheid van geest hebben te beseffen dat ie qua fundamentalisme niks onderdoet?

Andre6
Andre66 aug. 2021 - 18:00

@ FonsRietdijk "Zou ie zelf de tegenwoordigheid van geest hebben te beseffen dat ie qua fundamentalisme niks onderdoet?" Daar is hij waarschijnlijk te vol van zichzelf voor.

Joop den Uil
Joop den Uil5 aug. 2021 - 8:15

met de introductie van testcentra en vaccinaties zijn ook alle regels van Privacy maar overboord gegooid. De politieke partijen die ''privacy'' hoog in hun vaandel hadden , houden hun mond.

gimli55
gimli555 aug. 2021 - 8:06

Wat de laatste 4 zinnen met het onderwerp te maken heeft, ontgaat mij ten enen malen. Het dient geen inhoudelijk argument en heeft ook niets met het onderwerp te maken. Uiteraard geeft dat een inkijkje in de psyché van de boodschapper aka de schrijver van het stuk. Dat is geen aanval, maar een verwijzing naar de oogklepjes die de schrijver heeft, wie dat ook is. Net als de melding in de media dat een sportieve antivaxxer besmet is geraakt en overleden is aan Covid, ik zie nooit mededelingen over rokende overleden longkanker patiënten, of obesitas overleden personen aan hart en vaatziekten en of diabetes. Er gaan nu wekelijks 4 mensen dood aan Covid, in vergelijking gaan er 150.000 mensen per jaar normaal dood. Dat zijn er 411 per dag, 2868 personen per week. Even wat feiten op een rijtje om wat nuance te brengen.

11 Reacties
Norsemen
Norsemen5 aug. 2021 - 9:11

@gimli "Wat de laatste 4 zinnen met het onderwerp te maken heeft, ontgaat mij ten enen malen" Het verband tussen kerkgangers die een journalist aanvallen vanwege een covid rapportage, en het feit dat het dorp waar die kerkgangers wonen het laagste vaccinatiegraad van Nederland hebben ontgaat jou? Bijzonder. En dat je ook nog eens serieus gaat zeggen dat de schrijver oogkleppen op heeft, geeft nog eens goed aan dat je er vreemde denkbeelden op na houdt. Je zou in Urk moeten gaan wonen, ik denk dat jij je er goed thuis zou voelen.

fluffie3
fluffie35 aug. 2021 - 9:48

Het stuk gaat over de problemen met de corona maatregelen op Urk. De laatste 4 zinnen gaan over de uitwassen daarvan. Anti-rook campagnes hoort u al decennia. Pro vaccinatie campagnes krijgt u nu mee tijdens een globale pandemie.

Me, myself and I2
Me, myself and I25 aug. 2021 - 10:41

@gimli Grappig dat er nooit iemand inhoudelijk reageert als je met cijfers komt. Cijfers die je gewoon op het coronadashboard en bij het cbs kan halen. @eeniederdienietnadenktoverdecijfers Die cijfers zijn een weergave van de werkelijkheid waarin we leven. Toegegeven, je kunt hier en daar best kritiek uitoefenen op het tot stand komen van de cijfers, maar zolang je niet in een opgezet complot geloofd, zijn ze een prima richtlijn om het verloop van zaken te volgen. Ik nodig een ieder uit om dat eens een poosje te doen. Je hoeft namelijk geen statisticus of viroloog te zijn om het verschil te zien tussen de stijgende ziekenhuiscijfers vorig jaar en die van de afgelopen weken. Zo ook voor het aantal doden. Als vorig jaar de ene week 100 mensen dood gingen en de week daarop 200, dan is dat een verdubbeling. Kop: "Aantal coronadoden verdubbeld" Als vorige maand de ene week 1 mens dood ging en de week daarop 2, dan is dat ook een verdubbeling. Kop: "Aantal coronadoden verdubbeld" Daarom is het handig om zelf naar de cijfers te kijken.

Mini2
Mini25 aug. 2021 - 11:28

@Norsemen Er is geen verband, agressieve gekkies heb je helaas door het hele land. "Correlation is not causation"

gimli55
gimli555 aug. 2021 - 11:56

@fluffie en Norsemen Volgens de regels van de GGD is er op dit moment geen pandemie, zelfs geen epidemie. De misdragingen hebben inhoudelijk niets te maken met het feit dat er weinig mensen gevaccineerd zijn in Urk, ok niet met met feit dat Covid weinig voorkomt in Urk. De misdragingen evenmin, het is er met de haren bij getrokken, wat vaker voorkomt bij de MSM. Ik woon in een andere stad, waar we 31 kerkgenootschappen hebben en de bevolking weinig last heeft van de Randstad problemen. als je kijkt naar de Covid gevallen, doen ze het in Urk niet slecht en is het niet slecht wonen.

gimli55
gimli555 aug. 2021 - 13:09

@Norsemen Daar naast zijn beschuldigingen geen inhoudelijk argument, net zo min als vergelijkingen.

gimli55
gimli555 aug. 2021 - 13:11

@Me, myself and I Wat wil je met je bijdrage zeggen, dat je met getallen kunt goochelen? Wat is de inhoudelijke argumentatie, wat wil je ermee bereiken en wat lost het op?

Norsemen
Norsemen5 aug. 2021 - 14:29

31 kerkgenootschappen? Dat zal een vrolijke boel zijn dan. En met randstadproblemen bedoel je waarschijnlijk problemen van deze tijd. En ga je nu echt ontkennen dat er een link is tussen niet gevaccineerde kerkgangers in Urk, en kerkgangers in Urk die vanwege vragen over covid maatregelen een journalist mishandelen?

Norsemen
Norsemen5 aug. 2021 - 14:31

@Mini Alleen voor mensen zoals jij is er geen verband tussen kerkgangers uit Urk die vanwege vragen over covid een journalist mishandelen en kerkgangers uit Urk die zich niet laten vaccineren.

gimli55
gimli555 aug. 2021 - 21:29

@Norsemen Die zal er ongetwijfeld zijn, het heeft echter niets te maken met het onderwerp. Het onderwerp gaat over vaccin weigeraars en niet over de strafbare feiten gepleegd door kerkgangers. En ja, het is hier heel gezellig, vooral op zondag rond 10.00 uur. Dan klinkt er heel veel klokken gebeier in het centrum waar ik woon. Het klopt dat we gezegend zijn met veel minder Randstedelijke onzin. Dat willen we ook zo houden. Vreemd genoeg wordt hier veel minder geoordeeld en helpt iedereen mekaar.

Norsemen
Norsemen6 aug. 2021 - 12:20

gimli Er wordt minder geoordeeld zolang men zich maar gedraagt zoals iedereen?

Juistem2
Juistem25 aug. 2021 - 7:43

In Urk waren ook de minste besmettingen dus dan is dit niet zon heel gek gevolg.

6 Reacties
Norsemen
Norsemen5 aug. 2021 - 9:13

?

vdbemt
vdbemt5 aug. 2021 - 10:05

En uit welke periode heb jij deze waarneming? November vorig jaar was Urk DE brandhaard van besmettingen: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5199014/urk-coronabrandhaard-nederland-coronabesmettingen-24-november Het ziet er daar NU stabiel uit. Geen besmettingen. Het lijkt er dan op dat ze via de natuurlijke weg de groepsweerstand hebben opgebouwd. Wel ten koste van 19 doden uit de tijd hiervoor. Situatie nu: https://www.covidbesmettingen.nl/urk/ "Momenteel is er 1 besmetting in Urk, de afgelopen zeven metingen was het gemiddelde 1. In Urk zijn er sinds het begin van de coronapandemie 2647 besmettingen geweest. Aan het virus zijn in de gemeente 19 mensen overleden en er zijn 55 opnames in het ziekenhuis geweest."

vdbemt
vdbemt5 aug. 2021 - 10:08

En dat op een inwoner-aantal van slechts ruim 21000.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen5 aug. 2021 - 14:10

dus in Urk een sterfte van 0,09%, vdbemt Ter vergelijking: 0,10 in Amsterdam 0,15 in Rotterdam 0,14 in Hellendoorn en in Wassenaar 0,12 Dus zo slecht toeven qua corona is het niet in Urk.

vdbemt
vdbemt5 aug. 2021 - 16:10

@Dick. Ik geloof niet dat je het een prestatie moet noemen om als gehucht het nét iets beter te doen dan grote steden als Amsterdam en Rotterdam. Waar ze, net als in Urk, te maken hebben met geloofsgemeenschappen die om reden van hun geloof tegen vaccinatie zijn.

vdbemt
vdbemt5 aug. 2021 - 16:15

@Dick. Het is koffiedick (...) kijken, maar het zou me niet verbazen als Urk weer te maken gaat krijgen met een piek. De deltavariant gaat zo zijn eigen weg. Met zo weinig gevaccineerden ligt die weg open.

rupsje2
rupsje25 aug. 2021 - 7:28

Er is maar één manier om van Covid-19 af te komen en dat is massaal vaccineren plus groepsimmuniteit door natuurlijke besmettingen. Schijnbaar werkt dat laatste dus ook prima. Om die reden zullen landen met zeer strenge lockdowns zoal in Australië nog lang aan het kwakkelen blijven.

3 Reacties
itsme3
itsme35 aug. 2021 - 10:34

Dat laatste is helemaal waar. China idem dito.

Zeeman3
Zeeman35 aug. 2021 - 11:17

Kortom ga gewoon door met leven zoals Jett Rebel al schreef: https://tinyurl.com/fz32chh8

vdbemt
vdbemt5 aug. 2021 - 12:06

Nou, nee hoor. Zo lang je de vaccinatiegraad maar hoog houdt. En groepsimmuniteit langs de natuurlijk weg werkt (natuurlijk) óók. Alleen gaat dat gepaard met aanzienlijk meer doden. Mwaah, wat maakt dat uit.