Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Urk bereidt afscheid van racistische zwarte piet voor, maar wel heel voorzichtig

  •  
19-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2647 keer bekeken
  •  
ANP-457945941

Het heeft even geduurd, maar ook Urk beweegt richting een afscheid van Zwarte Piet. Dat meldt Omroep Flevoland. Binnen de Stichting Intocht Sinterklaas Urk (SISU) zijn meerdere leden voor de komst van de roetveegpiet met ingang van komend jaar. Een van de redenen daarvoor is dat het volgens de stichting “steeds moeilijker uit te leggen” is dat alleen Urk vasthoudt aan het racistische stereotype.

"We hebben het lang uitgesteld maar vinden dat het uiterlijk ondergeschikt moet zijn aan het feest,” laat SISU-bestuurslid Richard Oost weten. De stichting wil racistische Urkers niet te veel voor het hoofd stoten, en kiest bij de volgende intocht daarom nog voor een mengvorm. Wat de verdeling roetveegpiet en racistische piet is, is nog niet duidelijk. 

Dit jaar zorgden Urker jongeren voor onrust in het dorp door verkleed als Zwarte Piet zwaar vuurwerk af te steken na afloop van de intocht. Volgens de SISU gaat met de reparatie van de vernielingen en met de politie-inzet onnodig veel geld gemoeid, geld dat beter besteed had kunnen worden aan “pepernoten en cadeautjes”. 

Dat de racistische karikatuur uiteindelijk compleet uit het Urker straatbeeld verdwijnt is volgens de organisatie onvermijdelijk: "Daar verander je met vuurwerkbommen of hard geschreeuw over 'wel of niet racisme' niets aan. Het is tijd om de discussie achter ons te laten en er een feest van te maken voor iedereen".

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.