Joop

Urbi et Orbi

  •  
04-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
RTEmagicC_Urbi-et-Orbi.jpg.jpg
Cartoon over de Paas-zegen van de Paus

Meer over:

cartoon, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

popsicle
popsicle4 apr. 2010 - 8:38

Digitus dei Hij legt altijd eerst zijn vinger tegen zijn lippen mij tot stilte manend. Daarna wenkt de vinger mij. Als ik voor hem sta, legt hij de vinger zacht tegen mijn voorhoofd. De vinger gaat overal heen, omhoog, omlaag, voor, achter, maar altijd daar eindigend. Dan komen er vingers bij, en nog een hand en weet ik niet waar zij niet zijn tot hij de vinger daar in duwt. Dan is het wit en zwart en ver tot de vinger mijn kin optilt en zich weer tegen zijn lippen legt die als de vinger naar boven wijst zeggen dat ik moet vertrouwen op onze lieve heer Hans Kloos

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 apr. 2010 - 8:38

Een paar jaar geleden zei de Paus in Duitsland:''En wat had Mohammed van de moslims voor de mensheid gedaan..??...'' Ik vraag mij af: ging het al die eeuwen altijd zo met die ongetrouwde priesters? Zien in jongens meisjes en andersom ook? Ga trouwen, man!

objectivist
objectivist4 apr. 2010 - 8:38

Lees de Volkskrant en scherp jezelf aan betere cartoons. Dit is toch niks joh. Sorry dat ik niet meejuich, maar ik vind dat dit thema veel mooier kan worden gebruikt voor een cartoon. Dit is me echt te eenvoudig.

Frank Straathoff
Frank Straathoff4 apr. 2010 - 8:38

Geslaagde cartoon. Wat mij nou weer treft, is dat het toch een reusachtige verworvendheid is om spotprenten over de kerk en het geloof te kunnen/mogen maken, om daar vervolgens nog vrolijk met elkaar over te roeptoeteren. Prima.

artizz
artizz4 apr. 2010 - 8:38

Ach die kerkvorsten. Wat een poppenkast en de mensen maar voor gek houden met hun geestelijk infantielisme, misbruik, pracht en praal.

paulvr2
paulvr24 apr. 2010 - 8:38

Wanneer gaan we een grote campagne tegen het Ministerie van Onderwijs beginnen als de aantallen leerlingen die 40-50 jaar geleden door leerkrachten zijn betast en erger naar buiten komen? Volgens mij is daar vroeger ook het nodige aan overplaatsingen gedaan nadat de feiten intern bekend werden. Zelf ben ik niet alleen niet kerkelijk maar tamelijk fel anti-kerkelijk, maar de ongenuanceerde manier waarop we hier met de vele zelf niet-schuldige mensen omgaan vind ik erg verontrustend. Zoals altijd worden we massaal door de media aangestuurd maar wie controleert de media op fairness en verantwoordelijkheidsbesef?

Ecluse2
Ecluse24 apr. 2010 - 8:38

Für (die Blumen)

1 Reactie
Jahannas
Jahannas4 apr. 2010 - 8:38

...helaas is het geen Duits, wat de Paus daar spreekt, maar Koeterwaals... geen umlaut nodig dus. Maar tegenwoording is het meer: 'Bedankt fuer die Buben'

TheGreenMachine
TheGreenMachine4 apr. 2010 - 8:38

Ook deze is weer niks. Niet grappig, niet spitsvondig, maakt geen discussie los. Geen goede cartoon.

2 Reacties
Klaas2
Klaas24 apr. 2010 - 8:38

Hij wast zijn handen in onschuld (in het heilige!! wijwater), terwijl op de pilaar de slachtoffers worden geteld, en een potentieel slachtoffer er gedienstig de kamasutra openhoudt. Toch wel spitsvondig. Heel spitsvondig zelfs, maar je moet wel enig benul van Katholieke traditie hebben om het te begrijpen. Maar discussie, tja, ik zou niet weten wat ik er over moet zeggen. De misdaden zijn te groot, iedere poging tot gevangenisstraf is zelfs absurd. Wat moet je nu met een pater die 20 jaar geleden 30 jongetjes heeft misbruikt, en de Paus die als Bisschop de andere kant op keek? En als het er eentje is dan kun je de volks-afkeer kanaliseren en kan de telegraaf TBS eisen. Maar duizenden paters die ieder tientallen kinderen seksueel hebben misbruikt, daar wordt je stil van. En niet hier of daar of in een ander achterlijk land, maar wereldwijd. Ook in Nederland. Discussie wordt dan absurd. De kerk kan dit niet meer goedmaken. Dat ze de kritiek dan ook nog vergelijken met antisemitisme, daarmee maken ze het nog erger. Niet alleen omdat de kerk door de eeuwen heen de grootste accumulator van antisemitisme is geweest en medeschuldig is aan de dood van miljoenen joden, maar ook omdat ze dan het lijden veroorzaakt door antisemitisme op zichzelf betrekken, terwijl de beschuldigingen keihard crimineel zijn. De kerk is een criminele organisatie die met die bevlekte en smerige mantel der liefde zeer ernstige misdrijven proberen te verstoppen. En niet voor het eerst, hopelijk wel voor het laatst. Maar discussie is bij dergelijke proporties absurd. Dat ben ik met je eens.

mariaderaadt
mariaderaadt4 apr. 2010 - 8:38

Als ik op je naam klik zie ik dat je eigenlijk alleen maar zo reageert, graag bijdragen van anderen afbreekt. En dat je op de VVD stemt. Dat was ooit een club van vrolijke geesten. Ik vind de tekeningen van Adriaan tot de betere op internet horen.

SirCharles
SirCharles4 apr. 2010 - 8:38

Had liever gezien dat de jongen een ordinair homoblaadje vasthield. De kamasutra is heel iets moois waarbij wederzijds liefhebben en erotisch plezier voorop staan. Kan me niet indenken dat de katholieke geestelijken zich op die wijze bezighielden met de jongens. Die priesters, paters enz. wilden recht toe recht aan zonder enige romantiek, affectie en emotie doch uitsluitend voor eigen gerief.

2 Reacties
ReneeO
ReneeO4 apr. 2010 - 8:38

Ben het met je eens, @Sir Charles, de Kamasutra is een wat merkwaardige keuze van de tekenaar. Hij gaat immers uitsluitend over liefde en erotiek tussen man en vrouw, waarbij met name de man leert hoe een vrouw te behagen. Kortom, het boek heeft niets te maken met perversiteiten tussen mannen en kinderen.

Klaas2
Klaas24 apr. 2010 - 8:38

---[Had liever gezien dat de jongen een ordinair homoblaadje vasthield]--- De kamasutra is wel weer leuk omdat die verwijst naar een levensbeschouwing, en daarvoor staat de paus ook.

geejeehaa
geejeehaa4 apr. 2010 - 8:38

Ontzettend flauw, voorspelbaar en niet gevat of scherp. Een beetje zoals de beruchte Mohammed cartoon met bom-tulband. Ben benieuwd of katholieken wereldwijd nu Nederlandse vlaggen gaan verbranden.

1 Reactie
Klaas2
Klaas24 apr. 2010 - 8:38

---[Ontzettend flauw, voorspelbaar en niet gevat of scherp.]--- Dat vind ik nou van jouw reactie, zelfs rancuneus. Hoe komt dat? Wordt er een heilig huisje geraakt? Kun je niet hebben dat de katholieke kerk zwaar de fout ingaat, en dat die kritiek openbaar wordt geventileerd, bijvoorbeeld in de vorm van een cartoon? Hier is wat anti-gif in de vorm van cartoons: http://tinyurl.com/yc336b3

JoopSchouten
JoopSchouten4 apr. 2010 - 8:38

Grove doofpotten moet je grof afbeelden naar mijn idee. Intrigerende illustratie. Volgens Boeddha is de Kama Sutra een boek over de zoektocht naar zintuiglijk plezier maar ook hoe dit tot ongeluk kan leiden. Misschien is het daarom afgebeeld.

2 Reacties
SirCharles
SirCharles4 apr. 2010 - 8:38

We hebben het over misbruik, verkrachting door volwassenen op jongens dat heeft met de kamasutra niets te maken. Zoals Renée O ook al aangaf is de kamasutra een vrijwillig zinnespel zonder perversiteit doch met wederzijds respect tussen man en vrouw. Van mijn part ook tussen twee mannen, we hebben het uiteindelijk over homofilie. Vrij gezegd heeft de Boeddha er mee bedoeld dat bij een overdaad aan begeerte en genot rationeel leven en denken steeds moeilijker wordt wat uiteindelijk tot ongeluk kán leiden. Mijn vriendin wacht op me, we kunnen morgen toch heerlijk uitslapen. ;)

rgeurtsen
rgeurtsen4 apr. 2010 - 8:38

Kamasutra is een sutra, niks met Boedha te maken, het is een hindu tekst. het verhaal is dat Nandi de deurwachter van Shiva, deze Hindu God hoorde praten met Parvatie (Shiva's vrouw) en dat de deurwachter dacht, verrekt dit moet ik vastleggen en verspreiden. Zal hij trouwens ook wel menig vrouw mee 'plat' hebben gekregen. Voor mij is het gebruik van de Kamasutra een heerlijke zinspeling op het sexueel misbruik/dwang in andere godsdiensten, inclusief het Boedhisme.