Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Update: Zorgoverleg afgeketst

  •  
19-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schippers_01.jpg
Kabinet, werkgevers en bonden worden het niet eens over baanverlies thuiszorg
Kabinet, werkgevers en vakbonden zijn er vrijdagavond niet in geslaagd een zorgakkoord te sluiten. Dat heeft een woordvoerder van minister Edith Schippers van Volksgezondheid gemeld. Wanneer het gesprek verder gaat is onbekend, schrijft Trouw. Het grootste struikelblok was het dreigende verlies van 100 duizend banen in de thuiszorg.
Eerder op de dag werd al duidelijk dat de gesprekken moeizaam verliepen. Toch werd geprobeerd vrijdag nog tot resultaat te komen. Als er geen akkoord voor de zorg komt, wankelt ook het sociaal akkoord dat vorige week maandag tussen het kabinet en de sociale partner is gesloten.
5085403063_02440fa112
Zaterdag beslist de Federatieraad van de vakcentrale FNV, waarin de voorzitters van alle aangesloten bonden zitten, over het sociaal akkoord. De Abvakabo, een van de grootste FNV-bonden, zei eerder tegen dit akkoord te stemmen als er niets zou worden gedaan aan het dreigende banenverlies in de thuiszorg. Daar staan 100 duizend banen op de tocht door de bezuinigingen die het kabinet de gemeenten wil opleggen.
Er is gesproken over een vrijwillige nullijn voor medewerkers in de thuiszorg in ruil voor behoud van werkgelegenheid. Minister Schippers van Volksgezondheid kwam vrijdag met een voorstel dat het banenverlies zou beperken tot 70 duizend. De vakbond sprak van een belangrijke stap, maar ‘natuurlijk nog lang niet genoeg’.
Eigen voorstel
Abvakabo FNV zegt zelf een voorstel te hebben gedaan waarbij de thuiszorg zonder extra kosten voor het kabinet overeind kan blijven. In een persbericht zegt de bond kan dit door 0,3 procent van de loonstijging in de zorg terug te laten vloeien:
Hiermee kan de thuiszorg worden gered en kunnen cliënten hun zorg behouden. Ook blijft er geld over om andere problemen in de zorg op te lossen, bijvoorbeeld problemen die ontstaan door het afschaffen van de dagbesteding, het sluiten van verzorgingshuizen en gehandicaptenzorginstellingen.
Het kabinet stelde eerder aan de vakbonden voor om slechts een kwart extra thuiszorg overeind te houden. Dit zou dan voor het grootste deel ook door de werknemers betaald moeten worden. Dit zou nog steeds een banenverlies betekenen voor 65.000 mensen, wat voor Abvakabo FNV niet acceptabel is. Met het voorstel van Abvakabo FNV kan 80% van de thuiszorg overeind blijven. En door de afspraken in het sociaal akkoord kunnen gedwongen ontslagen voorkomen worden.
Eerder
Enkele dagen wordt tussen kabinet, thuiszorgorganisaties en bonden overlegd over het dreigende banenverlies in de thuiszorg, dat wordt veroorzaakt door de bezuinigingsplannen van het kabinet, welke juist de werkloosheidcijfers van Nederland wil verbeteren.
Ingewijden spreken inmiddels van een vrijwillige nullijn voor medewerkers in de thuiszorg, in ruil voor het behoud van werk. Naar verwachting worden de onderhandelingen uiterlijk morgenochtend afgerond. De vakcentrale FNV beslist dan over het sociaal akkoord.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

ElChe
ElChe19 apr. 2013 - 12:41

Van lotje getikt.

wvdstraat
wvdstraat19 apr. 2013 - 12:41

mw de minister haalt hier het aantal voorgenomen ontslagen en het aantal op korte termijn noodzakelijke extra mensen door elkaar

bruces
bruces19 apr. 2013 - 12:41

100.000 banen weg. 30.000 x 2 = 60.000 handjes terug. Is winst.

BertF2
BertF219 apr. 2013 - 12:41

70.000 werklozen erbij. Over wie Kamp vervolgens zegt, dat de overhead ze niet subsidieert om met een pilse op de bank voor hun flatscreen te zitten. Waarna het neoliberale volksdeel applaudisseert en bisbis scandeert.

Le Chat Botté
Le Chat Botté19 apr. 2013 - 12:41

De overwegingen van dit kabinet lijken mij nogal voor de hand liggend: bespaar kosten door thuiszorgers massaal te ontslaan. Wijs vermanend het gepeupel op haar mantelzorgplicht, wetende dat velen die niet kunnen of willen inlossen en dus zelf private thuiszorg gaan inkopen voor hun dierbare familie. Toucheer tot slot schaterlachend de belastinginkomsten die dat oplevert en laat je ongebreideld als toffe gozer op de schouders kloppen door canaille dat zich thuiszorgondernemer noemt.

insignia
insignia19 apr. 2013 - 12:41

@de Geus - hoewel ik niet pretendeer alles te snappen wat je schrijft kan ik een heel eind met je mee gaan in je afkeer van Buurtzorg. Mijn insteek in deze is dat Thuiszorg (en de gehele zorg) onder controle van de gemeenschap dient te zijn en niet als een multinational verkocht moet worden. Kijk naar het debacle kinderopvang. Thuiszorg is iets wat op z'n hoogst op plaatselijk niveau gemanaged EN gecontroleerd dient te worden zodat deafstand tussen werk en verrichtingen niet te groot wordt. Komt natuurlijk absoluut niet overeen met de wens tot commercialisering van deze grote mogelijke winstmaker en daar zou middels wetgeving een stokje voor gestoken moeten worden. Alleen lokale instellingen zonder winstoogmerk doen dit gemeenschapswerk! Onmogelijk? Op deze zondagochtend misschien wel maar over een aantal jaren, als de huidige graaiers hun stekkie gevonden hebben wellicht wel. Wie weet.

macchu
macchu19 apr. 2013 - 12:41

70.000 banen in deze tijd is toch absurd? En wie neemt de zorg dan over?

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat19 apr. 2013 - 12:41

Dat weet u toch wel, de "markt" natuurlijk ! U weet wel, van die uiterst integere ondernemers, waardoor de prijs daalt en de kwaliteit stijgt.... Daarbij kunnen we o.a. denken aan bureaus die gaan bemiddelen en de gelden van hulpbehoevenden beheren. Uiteraard moet e.e.a. nog worden 'aanbesteed'. Maar dan komt alles goed, toch ? Of haal ik iets door de war.....

lembeck
lembeck19 apr. 2013 - 12:41

De uiteindelijke bedoeling is dat de mensen een beroep moeten doen op familie, vrienden en buren. En als die boven de 65 zijn en alleenstaand adviseer ik ze om dat te weigeren, want de SVB deelt ze vrijwel direct in als samenwonend met de persoon waar ze hulp bieden en schoonmaken e.d.

bruces
bruces19 apr. 2013 - 12:41

Nu een praktijkvoorbeeld. Daarop kun je wel besparen. Ik ben nog verbaast over wat ik gezien heb. Mijn niet technische buurman had een vraag en een probleem met de motorische rolstoel van zijn vrouw. Deze rolstoel is van de thuiszorg. Dus bellen met de thuiszorg. Tig keer u wordt door verbonden. Maar geen oplossing. Ik dacht mogelijk zit het probleem in de uitleg. Nee, ook ik werd tig-maal doorverbonden. Vervolgens ben ik toen maar naar de thuiszorg gegaan in een mooi en groot gebouw. Niemand bij de receptie. Dus ben ik maar gaan wandelen door het gebouw. Geteld. 28 personen in allerlei vergaderingen. Ik heb ze allemaal aangesproken. Antwoord : wij zijn niet technisch, maar ik kreeg wel meerdere 06-nummers, waar ik ook niets aan had. Een doolhof aan burocratie. De volgende dag zag ik een bus van een service-monteur van de thuiszorg. Opgezocht en het verhaal vertelt. Die kwam en kon binnen minuten het probleem oplossen. Thuiszorg is met scootmobielen, motorische rolstoelen, motorische bedden, etc., techniek aan het worden. Alfa-mensen snappen het niet meer, als blijkt en zijn helaas overcompleet. Op het kantoor moeten toch personen zitten die dit soort vragen kunnen beantwoorden en een technisch probleem kunnen oplossen. Ik vraag mij echt af waar die 28 stuks alfa-personen over aan het vergaderen waren. Als blijkt kun je met vergaderen geen 2013-problemen meer oplossen en 2013-vragen meer beantwoorden. Wel met handjes aan het bed en met service-monteurs, kan dat. Hoeveel van die vergadertypes lopen er zinloos rond in de zorg ? ...... KIJKEN. PRATEN en NIETS OPLOSSEN ...... DAAR ZIT HET PROBLEEM .....

2 Reacties
lembeck
lembeck19 apr. 2013 - 12:41

Nee, de Thuiszorg houdt zich niet bezig met scootmobielen en rolstoelen en trapliften. Daarvoor moet je bij WELZIJN zijn, Realist. Ik geef direct toe dat deze dingen bij elkaar horen, maar ook de Thuiszorg is opgedeeld. Een deel doet de verpleging en de lichamelijke verzorging en het andere deel is Alpha hulp of eigenlijk gewoon schoonmaakster. Beide delen zijn keihard nodig en dan nog zitten apparaten bij de gemeente onder WELZIJN, of bij de zorgverzekeraar.

lembeck
lembeck19 apr. 2013 - 12:41

In de Rotterdamse wijk Feyenoord gaat de lokale GroenLinks fractie inspringen in de Thuiszorg. http://www.rijnmond.nl/nieuws/18-04-2013/groenlinks-gaat-thuiszorg-bieden-feijenoord Ik heb een vriendin in de Thuiszorg. Ze woont in Pendrecht: "Jazeker… maar ik woon niet in de wijk Feijenoord vandaar dat ik daar niet kan en mag werken….te zot voor woorden, want de dames van Faveo willen daar niet werken(Tzorg) omdat er maar in functiegroep 10 wordt uitbetaald….vandaar dat er te weinig huishoudelijke hulpen zijn voor Feijenoord…. " KUCH... ik bedoel maar?

[verwijderd]
[verwijderd]19 apr. 2013 - 12:41

Ik wordt er een beetje onpasselijk van.... Zorg!!! Kwamen daar niet iets van 50.000 banen bij, nog niet zo lang geleden? Is dat niet een sector die al enorm overbelast is? Nu gaan er minsten 70.000 geschrapt worden maar wie gaat de gaten invullen? Vrijwilligers? Die moeten toch wel enige ervaring hebben anders komen er ongelukken. Of is de bedoeling dat die toekomstige bijstanders het werk op vrijwillige basis gaan doen? Of als ZZP-er...de klant betaalt? Afbraak, afbraak, afbraak....braak, braak ....

1 Reactie
prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel19 apr. 2013 - 12:41

Die zullen veelal worden ingenomen door mensen met een wwb uitkering, die het mom van een werkstage plaats het werk gaan overnemen. Lekker goedkoop de zorgaanbieder is hiermee gelijk af van die vervelende loonkosten.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 apr. 2013 - 12:41

Als die 70.000 banen zou uitsluitend managers zijn, dan is het probleem in 1 keer opgelost: de thuiszorg functioneert weer en is betaalbaar...

1 Reactie
lembeck
lembeck19 apr. 2013 - 12:41

Kijkend naar Buurtzorg zou dat inderdaad best eens een heel groot deel van de ellende kunnen oplossen, ja. Zeker in de schonmaak Thuiszorg kan een hele managerslaag weggesneden worden en kunnen de HH directieleden met minder inkomen toe. Het is en blijft tenslotte maatschappelijk geld dat ze gebruiken. NU worden de dames bruto betaald met 9,42 bruto per uur... terwijl de directiesecretarsse met (meer dan) 20 euro per uur aan de haal gaat... dankzij het zware werk van de Thuiszorgsters.