Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

[Update] Saoedi's, Bahreini en Jemeni de straat op

  •  
10-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sidp.JPG
Politie Saoedi-Arabië schoot donderdagavond op betogers
[Update] In de Saoedische hoofdstad Riyad is de politie vrijdag massaal op de been uit vrees voor mogelijke demonstraties, zo meldt de Volkskrant. Ook in andere landen in de regio maken de autoriteiten zich op voor protesten na het vrijdaggebed. De Saoedische oproerpolitie opende donderdagavond al het vuur op een demonstrerende menigte in de oostelijke stad Qatif.
Hoewel de regering in Saoedi-Arabië elke vorm van protest heeft verboden, zijn ook in de oostelijke stad Hofuf ruim tweehonderd mensen aan het demonstreren. In het oosten wonen veel sjiieten en liggen belangrijke olievelden. De sjiieten eisen meer rechten, aldus de Volkskrant. In buurland Bahrein hebben radicale organisaties aangekondigd naar het koninklijk paleis op te trekken. Hier eist de sjiitische meerderheid meer macht van de heersende soennitische minderheid.
In Jemen eist de oppositie het vertrek van president Ali Abdullah Saleh. Saleh is sinds 1978 aan de macht. Jemen is het armste land van de Arabische wereld.
In Koeweit gingen honderden statenloze Arabieren (zogeheten bidoons) de straat op. Ze eisten het staatsburgerschap. Er zijn ongeveer 100.000 bidoons en velen wonen al decennia in het land. De regering omschrijft ze als ‘illegalen’. Ze hebben geen recht op gezondheidszorg en onderwijs waardoor ze aan de onderkant van de samenleving blijven hangen.
De politie zet onder meer traangas in om de protesten te stoppen.
NRC meldde donderdag dat bij het hardhandige ingrijpen door de Saoedische oproerpolitie minstens één persoon gewond zou zijn geraakt. De betoging trok volgens de ooggetuige enkele honderden shi’ieten. Volgens NRC voelen de shi’ieten zich gediscrimineerd. Het bericht over de onrust in Qatif komt aan de vooravond van een voor vrijdag aangekondigde protestdag. Dan gaan in Riyadh en andere steden Saoedi’s de straat op om democratische hervormingen in het autoritaire koninkrijk te eisen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 mrt. 2011 - 19:50

Nou zeg.

JoopSchouten
JoopSchouten10 mrt. 2011 - 19:50

Ik zal wat vaker op de fiets zitten ...

AlbertHofmann
AlbertHofmann10 mrt. 2011 - 19:50

Saudi Arabië...de oliekraan van de VS, als dit doorzet kijken ohe de VS hier op reageert. Een Saudische collega vertelde me eens dat Saudi Arabië het enige land ter wereld is wat genoemd is naar de naam van de familie die het heerst.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen10 mrt. 2011 - 19:50

Albert, wat een standaard hollandse negatieve anti-amerika reactie. Het is niet per se alleen Amerika die economische schade leidt als de olietoevoer uit Saoedië stokt of hapert. Het aandeel van Saoedië in de wereldhandel in olie is dusdanig groot dat de hele wereld economie in wanorde raakt. Dus vraag je niet naïef af, wat zal Amerika doen, maar wat ga jij doen? Hoe spreek jij je regering aan? Wat heb jij persoonlijke de afgelopen jaren gedaan om van olieproducten gebruik te maken die bijna allemaal komen uit landen waar wat mis is - en burgers minder rechten hebben. De rapporten van de verenigde naties hebben de tendens al jaren geleden aangekondigd. Human development reports. Tjaaaa, jouw welvaart en democratie is voor jou mooi, maar gaat tot nu toe in de geschiedenis altijd ten laste van anderen, ook NU. De vraag is dus ben jij straks slachtoffer en achtergestelde of heb je (veel te laat) al die jonge gasten in de rest van de wereld iets te bieden? Tja, iets te bieden hebben betekent in ieder geval iets af staan. Of behoor je tot de mensen die zegt: "oh jee minder welvaart, dan eerst de afhankelijke burgers een schop onder de hol of bij de enkels afzagen en wat minder in de envelop geven?" Geloof jij ook zo in die mythe dat de welgestelden het geld voor het land verdienen?

[verwijderd]
[verwijderd]10 mrt. 2011 - 19:50

En Iran zag dat het goed was... http://www.depers.nl/buitenland/551108/De-al-Sauds-en-al-Khalifas-zweten-peentjes-voor-Iran.html

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 mrt. 2011 - 19:50

Juist, de enige winaar met de hoofdprijs van alles is Iran. Ahmadinajade is Ghaddafi van de jaren 80, groot mond, scheld op iedereen en maakt iedereen bang, maar dat doen zij alleen om hun eigen volk bang te maken om lekker te blijven zitten waar ze zitten. De droom van de zware gelovigen in Iran is 14 eeuw oud: het Midden Oosten en vooral Saoedi Arabie Shiiteseren in plaats van soeniet!

sam tosha
sam tosha10 mrt. 2011 - 19:50

Ja Iran is een enge factor aldaar. Maar de opstanden in Tunesië en Egypte hebben nou geen aanwijzingen gegeven dat deze staten naar een orthodox religieus bestuurde staat als Iran gaan. Sterker nog de betogers hebben explicite te kennen gegeven niet die kant op te willen maar naar een democratie, waar alle religies welkom zijn. Maar ja willen en bereiken dat lopen niet altijd synchroon. Aan de andere kant, heerst er in Iran veel verzet tegen het huidige regiem en is het nog maar de vraag of dat regiem wel stand houdt.