Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Update: Partij voor de Dieren wil debat over Bayer-gif en bijensterfte

  •  
10-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
ANP-13138162.jpg
Natuur en Milieu slaat groot alarm, bijengif van Bayer moet per direct verboden worden
Na het alarm van milieuorganisaties vroeg Esther Ouwehand vandaag een debat aan over de kwestie, dat laat ze weten via haar Twitteraccount. Milieuorganisatie Natuur en Milieu las de studies die de basis vormen voor de toelating van de bestrijdingsmiddelen door het Ctgb in Wageningen en noemde de beoordeling ‘flinterdun’. De studies zijn niet openbaar en mochten slechts in een afgesloten leeskamer van fabrikant Bayer worden ingezien.
Bij de proeven met de insecticide imidacloprid zou gebruik gemaakt zijn van extra sterke bijensoorten, die het gif dus beter konden weerstaan, en bovendien zou men geen rekening gehouden hebben met aantasting van het richtingsgevoel. De proef duurde maar enkele dagen, maar bijen die letsel hadden opgelopen en enkele dagen later alsnog stierven werden niet meegeteld.
Naast het per direct verbieden van het middel door Ctgb, roept Natuur en Milieu ook groente- en fruittelers op om imidaclopid te mijden. Het Ctgb buigt zich nog over de kritiek die is binnengekomen, maar zegt de uitspraken van Natuur en Milieu serieus te nemen.
Momenteel lopen er diverse rechtszaken over bestrijdingsmiddelen en het openbaar maken van relevante onderzoeksrapporten. Organisaties als de Bijenstichting en Natuur en Milieu, staan daarbij recht tegenover producenten als Bayer, die publicatie proberen te voorkomen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

Zjenny
Zjenny10 apr. 2013 - 9:06

Het is zo overduidelijk wat corporatisme veroorzaakt in de leefomgeving van alles wat leeft..op elk niveau en op elk gebied. Ik vind het de hoogste tijd dat deze frauduleuze maffia eindelijk ontmaskerd wordt en de status van rechtspersoon afgenomen wordt.

lembeck
lembeck10 apr. 2013 - 9:06

Behalve wat Joop zegt, ook een hele forse schadeloosstelling eisen voor alle geleden schade door imkers en boeren. Er is een actiesite: http://act.rootsaction.org/p/dia/action/public/?action_KEY=7449

insignia
insignia10 apr. 2013 - 9:06

In een recente Fortune stond een artikel over de commerciele exploitatie van bijenvolken die voor een bepaalde periode verhuurd worden om bestuiving te verrichten van de amandelfbomen in California. Ik weet niet of er nog meer op zo grote schaal geld verdiend wordt met bijen, behalve de honing dan, maar deze bijenhouders zouden vanuit hun commerciele belangen zeker het oor kunnen krijgen van de lieden die de dienst uitmaken. Duidelijk is dat we niet zonder bijen kunnen en dat het hoog tijd wordt dat er ingegrepen wordt. Helaas heeft Rutte cs Natuur en Milieu reeds tot ongewenste vreemdeling verklaard.

Hubrecht2
Hubrecht210 apr. 2013 - 9:06

Eindelijk... en laat vooral de Wageningen Universiteit er lering uit trekken...

snapdatdan!
snapdatdan!10 apr. 2013 - 9:06

iedereen weet het,. wat zei die einstein ook al weer ? same old song maffia-narcisten hebben schijt aan een wereld, waar medemensen in het totále ambiënte allemaaaaal afhankelijk van zijn. uit corruptie vermoeden velen nu eenmaal hun eeuwig leven te kunnen waarborgen ,in achter hun gat.. etc etc lol leuk toch?.

lembeck
lembeck10 apr. 2013 - 9:06

We moeten ook weer af van het onzinnige bestralen van ons voedsel en zo zijn er wel meer zaken te vinden die nu niet meer mogen, omdat ze bepaalde VVD aanhang in de weg zitten..., zoals de reguliere artsen b.v.

JanB2
JanB210 apr. 2013 - 9:06

Deze pesticiden deugen echt niet. Er is genoeg bekend over hun schadelijke werking op bijen. Tijd voor een verbod dus. En lobbyisten aan de schandpaal (doe er meteen even een onderzoekje naar steekpenningen en "donaties" bij (schept duidelijkheid)).

meijerlahn
meijerlahn10 apr. 2013 - 9:06

Bayer is een multinational, dus....... geregeerd door nietsontziende sujetten. Zij kunnen doen en laten waar ze zin in hebben. Voorbeelden te over van wat ze in de wereld allemaal uitvreten en op hun geweten hebben. :(

sam tosha
sam tosha10 apr. 2013 - 9:06

Slim change, Bayer is één van dé financiers van De Universiteit van Wageningen, die gaan als zo vaak 'gewoon' zeggen dat het niet waar is. Net zoals ze afgelopen week keiharde onderzoeksresultaten die verband tussen eten van rood vlees en hart- en vaatziekten aantoonde, lacherige wegwuifde, om een andere sponser de bio-industrie van dienst te zijn. Ja, ja, daar zijn we in Nederland mooi klaar mee met zo'n corrupt voedingsadvies centrum, die nog altijd als leidend wordt gezien.

José
José10 apr. 2013 - 9:06

@ Blisss Blisssc Die wet werd vrij onopgemerkt aangenomen omdat hij deel uitmaakte van bredere wetgeving om een nieuwe begrotingscrisis af te wenden. Door tegenstanders wordt het al de 'Monsanto Protection Act' genoemd, en Food Democracy Now is een campagne begonnen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 apr. 2013 - 9:06

De bijen hebben gif en medecijnen, zij geven aan de mensheid alleen medecijnen, gif is voor de bijdehands mensen die ze gaat pesten krijgt een bult en liever op zijn lange neus. Dus, stank voor dank bijnen? ik hou van dat beestjes.

JoopSchouten
JoopSchouten10 apr. 2013 - 9:06

'Syngenta, fabrikant van een bestrijdingsmiddel, heeft in januari geprobeerd een persbericht van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid Esfa tegen te houden.' 'Fabrikanten van bestrijdingsmiddelen maken overuren in Brussel om een verbod tegen te houden op het gebruik van landbouwgif dat er van wordt verdacht hele bijenvolken uit te roeien.' Bron.: http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3426305/2013/04/16/De-lobby-rond-het-bijengif.dhtml

JoopSchouten
JoopSchouten10 apr. 2013 - 9:06

Inderdaad, meteen verbieden en de producenten voor de rechter slepen. De ontdekker en klokkenluider die het verband bewees tussen neonicotinoïde pesticiden en bijensterfte, de toxicoloog Henk Tennekes, is nu slachtoffer van een boycot en zijn leven is veranderd in een nachtmerrie. Hij krijgt wereldwijd bijval door vele collega-wetenschappers. Zijn onderzoeksresultaten zijn empirisch bewezen maar in het Europarlement werden de drie stofjes die deze ellende veroorzaken besproken, imidacloprit, clothianidin (bayer) en thiamethoxam, (Syngenta/Monsanto). Het was de bedoeling deze te verbieden maar lobbyisten konden Duitsland en Groot-Brittanië overtuigen dit voorstel te torpederen. De drie genoemde stofjes hebben geen 'veilige dosis', is vergelijkbaar met kankerverwekkende stoffen en richt schade aan in het zenuwstelsel. Ook in dat van mensen. De verwevenheid van bedrijven, politiek en wetenschap zal per direct moeten stoppen. Het creëert schoften.

1 Reactie
lembeck
lembeck10 apr. 2013 - 9:06

Echt, ik ga steeds meer in die filmpjes geloven.... Georgia's staande stenen: https://www.youtube.com/watch?v=94TdcdobayA

ElChe
ElChe10 apr. 2013 - 9:06

Zonder de bijen rest ons de hongerdood.

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn10 apr. 2013 - 9:06

http://www.nrcnext.nl/blog/2012/09/18/als-de-bij-uitsterft-volgt-de-mensheid-binnen-twee-jaar/

steppewolf
steppewolf10 apr. 2013 - 9:06

Dat Henk Bleeker nog geen commissariaatje bij Bayer heeft is mij een raadsel. Hij stond toch maar mooi publiekelijk te springen op die doofpot voor Bayer. Die prachtige demonstratie van de vernietigende effecten van industriele lobby belangen was toch wel een commissariaatje waard. Bayer?..... Het was ook een schoolvoorbeeld van de over lijken gaande mentaliteit van de industrie en de gecorrumpeerdheid van onze politici die onze gezondheid zonder problemen uitverkopen aan de hoogste bieder.

2 Reacties
steppewolf
steppewolf10 apr. 2013 - 9:06

En trouwens, de gecorrumpeerdheid van de universiteit van Wageningen baarde me eigenlijk nog meer zorgen. Als universiteiten zo makkelijk hun wetenschappelijke objectiviteit uitverkopen aan de hoogste bieder, hoe staat het dan met de veiligheid van al ons voedsel? Ze lijken mij na deze affaire, gewetenloos genoeg om, zonder problemen ons langzaam te vergiftigen als dat maar genoeg geld oplevert. "Wetenschappelijk onderbouwt", dat dan weer wel natuurlijk.

sam tosha
sam tosha10 apr. 2013 - 9:06

Waarschijnlijk heeft Henkie een puike nieuwe paardenschuur van Bayer gekregen. Zie hem nog staan in de Tweede Kamer: Neeeeeeeeee we gaan niet aan de woorden van Wageningen twijfelen. Dat gaan we nieieieieit doen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 apr. 2013 - 9:06

Als mensen toch eens wisten hoeveel proeven gemanipuleerd zijn en worden, man man man. Ook in onze "gezondheids"zorg. Juist levensgevaarlijke geldgekken azen op macht en ze krijgen het nog voor elkaar ook. Alles komt boven. Uit dezelfde kliek levensgevaarlijke geldgekken proberen men nu puur natuurmiddelen te verbieden omdat er op de natuur geen patent zit. Nee, alles moet chemisch nagemaakt worden, verbanden worden uit elkaar gerukt, gif aan toe gevoegd en de hele symbiose doet er helemaal niet meer toe. Diep en diep trieste lui. En politici worden of gepaaid of ze zitten tot aan hun ellebogen in belangen. En wie tegenwerkt krijgt jackhalzen op z'n nek.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny10 apr. 2013 - 9:06

Anja, had je dit al gezien? gmo troep , niet te vreten :) http://www.globalresearch.ca/biotech-lies-exposed-genetically-modified-corn-kills-its-loaded-with-chemical-poisons/5330747 A breakthrough report on the nutritional density of genetically-modified (GM) corn crops demolishes all existing claims that GMOs are “substantially equivalent” to non-GMOs. Entitled 2012 Nutritional Analysis: Comparison of GMO Corn versus Non-GMO Corn, the paper reveals not only that GMO corn is greatly lacking in vitamins and minerals compared to non-GMO corn, but also that it is highly toxic and filled with deadly crop chemicals like glyphosate (Roundup).

[verwijderd]
[verwijderd]10 apr. 2013 - 9:06

Daar moet geen debat over, dat gif moet meteen uit de handel. De discussie gaat helaas alleen over de honingbij. Dat de neonicotinoiden ook effect kunnen hebben op hommels en zweefvliegen gaat het nooit over. De werkelijke natuurschade kan velen malen groter zijn dan nu al wordt vermoed.

2 Reacties
JanB2
JanB210 apr. 2013 - 9:06

De werkelijke natuurschade kan velen malen groter zijn dan nu al wordt vermoed. Goed (maar verontrustend) punt.

poelly12
poelly1210 apr. 2013 - 9:06

of die schade is dat niet. ik heb nog nergens kunnen lezen of vinden, dat men onderzoek gedaan heeft met 20 bijenvolken en 20 andere als controlegroep. Dat kan natuurlijk aan mijn zoeken liggen (mannen zoeken, vrouwen vinden), maar zolang dat niet duidelijk is, is roepen van gelijk verbieden natuurlijk onzin. Overigens laat ik mij graag overtuigen in deze, maar dan wel door wetenschappelijk onderzoek, niet door antipathien tegen multinationals.

José
José10 apr. 2013 - 9:06

@ Godzilla de Godin "A breakthrough report on the nutritional density of genetically-modified (GM) corn crops demolishes all existing claims that GMOs are “substantially equivalent” to non-GMOs. Entitled 2012 Nutritional Analysis: Comparison of GMO Corn versus Non-GMO Corn, the paper reveals not only that GMO corn is greatly lacking in vitamins and minerals compared to non-GMO corn, but also that it is highly toxic and filled with deadly crop chemicals like glyphosate (Roundup)" Vorige week stond in de NRC dat het Amerikaanse Congres een wet heeft goedgekeurd die genetisch gemanipuleerde gewassen beschermt tegen rechtszaken om gezondheidsredenen.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny10 apr. 2013 - 9:06

Ja Jose, die paragraaf is in de landbouwwet er stiekem in gesmokkeld maar er is heftig verzet tegen en zal er hopelijk in november ook weer uitgaan.

lembeck
lembeck10 apr. 2013 - 9:06

En niemand die zich realiseert dat ze hiermee uiteindelijk ook zichzelf schaden?

[verwijderd]
[verwijderd]10 apr. 2013 - 9:06

Alleen een verbod in Nederland zal weinig helpen dit moet mondiaal gebeuren en dan maar hopen dat de betreffende wetenschapper het bij het recht eind hebben gehad.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny10 apr. 2013 - 9:06

elke verandering begint met 1 stap van 1 individu of autonome regering.

Blisss
Blisss10 apr. 2013 - 9:06

" Vorige week stond in de NRC dat het Amerikaanse Congres een wet heeft goedgekeurd die genetisch gemanipuleerde gewassen beschermt tegen rechtszaken om gezondheidsredenen"..Jose dat is toch om in en in triest van te worden..jeetje...!!!

1 Reactie
Zjenny
Zjenny10 apr. 2013 - 9:06

Maar die stiekem erin gesmokkelde paragraaf in die landbouwwet gaat over 6 maanden er weer uit als ie niet bekrachtigd wordt . Er is heftig verzet tegen.

Meta Foor
Meta Foor10 apr. 2013 - 9:06

sinds ik op TV heb gezien hoe de LOBBY in zn werk gaat , heb ik de grootste argwaan tegenover dit soort akties. Ik hoop dat onze voorzitster vd 2e kamer haar lompe botheid zal gebruiken om dergelijke prietpraat te weren uit ons parlement en terug te zetten op het nivo waar het hoort: de Joop site

1 Reactie
Gualtero
Gualtero10 apr. 2013 - 9:06

Het probleem is te ernstig om het op deze manier weg te zetten.