Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

[Update] Libische legerleider kiest kant betogers

  •  
21-02-2011
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
mirage_300.jpg
Tegenstanders nemen stad Misurata in handen... Leger generaal sluit zich aan bij betogers en vraagt het leger hetzelfde te doen … Buitenlanders geëvacueerd ... Khadaffi: 'Ik treed niet af'
Update 14.00: Khadaffi verliest langzaam maar zeker het land aan zijn tegenstanders. De stad Misurata, in het westen van Libië is in handen intussen in handen gekomen van zijn tegenstanders. Iets wat tot dusver alleen nog steden in het oosten van het land was gelukt.
In Tripoli hebben Khadaffi aanhangers het vuur geopend op betogers. Volgens verschillende bronnen zijn er sinds het begin van de demonstraties op 18 februari al meer dan duizend doden gevallen.
Update 23 februari 8.40
De VN-Veiligheidsraad heeft dinsdag het geweld in Libië veroordeeld. De Veiligheidsraad wil ‘een duidelijk signaal’  afgeven aan Khadaffi. Volgens Ibrahim Dabbashi, de tweede man bij de VN voor Libië, spreekt over genocide in het Noord-Afrikaanse land. Dabbashi meent dat de moordpartijen na de laatste speech van Khadaffi zijn begonnen. Hij hekelt de Veiligheidsraad een verklaring te hebben afgeleverd die niet sterk genoeg is.
Ook de Verenigde Staten hebben het geweld afgekeurd, maar de regering Obama heeft zich niet uitgesproken over een eventueel aftreden van de dictator. Volgens NRC-correspondent Tom-Jan Meeus houdt Amerika zich afzijdig en blijkt uit niets dat het de komende dagen zal interveniëren:
Feit is dat de Libische leider sinds 2003 groot geld aan prominente Amerikanen betaalt om zijn imago te verbeteren. Kun je eerst miljoenen aan een dictator verdienen en daarna eisen dat hij op humanitaire gronden wordt aangepakt? Dat is een mooi Amerikaans dilemma.
Update 21.30
Na de toespraak van Khadaffi heeft de Libische minister van Binnenlandse Zaken Abdul Fatah Younis zijn ontslag ingediend. Hij kiest de kant van de betogers. Fatah Younis is eveneens generaal van het leger en heeft de strijdkrachten opgeroepen zich bij het volk aan te sluiten. De Libische autoriteiten melden dat in totaal 300 mensen zijn omgekomen bij de demonstraties.
Update 17.20
De Libische leider Khadaffi heeft aangekondigd niet te zullen opstappen. In een tv-toespraak zegt hij niet van plan te zijn zijn rol als ‘leider van de revolutie’ op te geven. In zijn toespraak zegt hij geen geweld te hebben gebruikt, maar dat niet te schuwen indien het nodig blijkt te zijn. Verder geeft hij de jeugd de schuld van alle onrust. Zij zouden opgehitst zijn door de gebeurtenissen van de afgelopen weken in de buurlanden. Ook hekelt Khadaffi de Verenigde Staten. Hij herinnert het volk eraan dat de VS Libië in het verleden heeft gebombardeerd.
Update 15.00
In een wijk in de Libische hoofdstad Tripoli liggen de straten bezaaid met de lichamen van demonstranten. Dat meldt Trouw. Zij zijn doodgeschoten door veiligheidstroepen die trouw hebben gezworen aan de Libische leider Moammar Khadaffi. Dat hebben de Libische oppositieactivist Mohammed Ali en een bewoner van Tripoli dinsdag gezegd.
Volgens getuigen die anoniem wensen te blijven openden de troepen het vuur op ambulances en demonstranten. Sommige demonstranten bloedden dood op straat, aldus Trouw.
Update 14.00
In het oosten van Libië lijken delen van het land in handen te zijn van het verzet. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN , die voorlopig als enige een verslaggever te plaatse heeft. Volgens deze verslaggever patriouilleren niet-geünformeerde oppositiegroepen met wapens in wijken om de orde te handhaven. Uit het verslag van CNN wordt niet duidelijk in welke plaatsen dit dan is.
Volgens CNN hebben oppositiegroepen buurtcommittees gevormd om de orde in te handhaven in het deel van het land dat zij hebben veroverd op de troepen van president Muammar Khadaffi. Khadaffi is al sinds 1969 aan de macht. Sinds negen dagen is de bevolking tegen hem in opstand gekomen.
Een man die zich identificeerde als een leider van het verzet vertelde de verslaggever van CNN dat hij contact had gehad met commandanten van het Libische leger en dat vele van hen zich inmiddels bij het verzet hebben gevoegd.
Update 12.00
Het fregat Hr. Ms. Tromp, dat in eerste instantie onderweg was naar de kust van Somalië om daar ingezet te worden in de anti-piraterijmissie, heeft rechtsomkeer gemaakt. Het fregat is nu onderweg naar Libië om Nederlanders te evacueren. Het ministerie van Defensie wilde een vliegtuig inzetten, maar het luchtruim boven Libië is nog gesloten. Ook is eerder bekend gemaakt dat de start- en landingsbanen van de luchthaven van Benghazi vernield zijn. Ook andere landen halen hun mensen weg uit het land.
Khadaffi heeft op de Libische staatstelevisie laten weten dat hij in Tripoli is en niet in Venezuela bij zijn vriend Hugo Chavez. Dat meldde de NOS dinsdagochtend. Eerder sprak Venezuela al tegen dat Khadaffi naar dat land is uitgeweken. Khadaffi was 22 seconden te zien op de staatstv, leunend uit een auto met een paraplu op. Hij riep op niet te geloven wat er wordt gezegd op “zenders die van zwerfhonden zijn”.
Volgens onbevestigde berichten heeft het regime van Khadaffi bombardementen uitgevoerd op de protesterende menigten in Tripoli. Twee Mirage-straaljagers zijn geland in Malta. De piloten hebben asiel aangevraagd.
Khadaffi gebruikt grof geweld in een poging de revolutie neer te slaan. Hele steden zijn inmiddels volgens berichten in handen van de bevolking. Delen van het leger zouden zich achter de vrijheidsstrijd geschaard hebben.
De NOS meldde maandag:
Dit is onvoorstelbaar. Oorlogsvliegtuigen bombarderen het ene gebied na het andere. Er zijn veel, heel veel doden”, zegt de politieke activist Adel Mohjamed Saleh. “Ons volk gaat dood, het is de tactiek van de verschroeide aarde.” Volgens hem was een begrafenisstoet het eerste doelwit van de bombardementen. Nu wordt er overal gebombardeerd. “Het gaat maar door, het gaat maar door. Iedereen die beweegt, is een doelwit.
Twee luchtmachtpiloten zijn naar Malta gevlogen en hebben daar politiek asiel aangevraagd. Ze weigerden de opdracht op de betogers te schieten.
Ondertussen raakt de Libische dictator steeds verder geïsoleerd. De Volkskrant meldt dat steeds meer Libische ambassades Khadaffi laten vallen.
De Nederlandse regering stuurt een militair transportvliegtuig naar Libië om ruim honderd Nederlanders te evacueren.
Update 23:00 Trouw meldt dat het luchtruim boven Tripoli door het regime is gesloten. Onduidelijk is hoe nu buitenlanders geëvacueerd moeten worden.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

keroman
keroman21 feb. 2011 - 20:28

link over mogelijke vluchtelingenstroom: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8339225/Libya-up-to-a-million-refugees-could-pour-into-Europe.html

Florian2
Florian221 feb. 2011 - 20:28

Ik kan me Rosenthal´s voorzichtige reactie wel voorstellen, er is totnutoe nog erg weinig echt betrouwbare informatie beschikbaar. Maar hoe kunnen soldaten of mensen in vredesnaam op een massa protesterende mensen schieten? En de LUCHTMACHT inzetten?????? Ik hoop dat het meevalt....maar boven alles dat de gerechtigheid zegeviert. Zonder geweld tegen onbewapende mensen.

Bakoe
Bakoe21 feb. 2011 - 20:28

Wanneer een regime het leger moet inzetten tegen de eigen bevolking heeft het alle legitimiteit verspeelt. Wanneer deze schoft voet op buitenlandse grond zet, direct arresteren en voor het internationaal gerechtshof brengen. Verder, de gehele Arabische wereld wankelt, en het zal tijd worden, maar een actieve houding vanuit het westen is vereist. Steun, hulp aan de bevolking, en zonder eigen belang er naar streven dat gematigde krachten de overhand krijgen. Europa wake up.

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

Zjen's military/world/libya/af-equip ontdekking: http://www.globalsecurity.org/military/world/libya/af-equip.htm Naar alle waarschijnlijkheid is dit het wapentuig dat wordt ingezet tegen de 'eigen' bevolking.

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

De Libische oppositie is vannacht van plan om ‘strategische doelen’ in Tripoli aan te vallen.: Ooggetuigen in Tripoli melden dat vandaag ook gewapende milities door de straten reden en demonstranten neerschoten. Zij spreken van “slachtingen” onder burgers. Vermoedelijk zal de onrust en het geweld vannacht aanhouden. Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/21/libische-oppositie-valt-vannacht-strategische-doelen-gaddafi-aan/

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

Fatwa uitgesproken tegen Kadafi Van Trouw. (Wie anders....) De invloedrijke soennitische geestelijke Yusuf al-Qaradawi heeft maandag gezegd dat het leger de Libische leider Moeammar Kaddafi moet doden. Hij sprak een fatwa uit en zei dat iedere Libische militair die Kaddafi kan doodschieten dit moet doen om „Libië van hem af te helpen”. „Wie in het leger in de gelegenheid is om een kogel op meneer Kaddafi af te vuren zou dat moeten doen”, zei Qaradawi (85). De uiterst conservatieve soennitische moslimgeleerde uit Egypte, die leiding geeft aan een islamitisch onderzoekscentrum in de Qatarese hoofdstad Doha, geniet veel aanzien in de Arabische wereld en andere islamitische landen. Hij zei verder dat Libische militairen geen orders moeten uitvoeren en hun eigen volk niet moeten aanvallen. Qaradawi riep verder alle Libische ambassadeurs op zich te distantiëren van het regime-Kaddafi. Enkele ambassadeurs hadden de banden met Tripoli al verbroken. Zie: http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article3435492.ece/Fatwa_uitgesproken_tegen_Kadafi.html

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

Zoon Kaddafi: leger bombardeerde wapendepots TRIPOLI (ANP) - Het Libische leger heeft de eigen wapendepots in afgelegen gebieden gebombardeerd en niet wijken in Tripoli en Benghazi. Dat heeft Saif al-Islam, de zoon van de Libische leider Muammar Kaddafi, gezegd, berichtten staatsmedia van het Noord-Afrikaanse land maandagavond rond middernacht. http://www.trouw.nl/nieuws/article3435543.ece/Zoon_Kaddafi__leger_bombardeerde_wapendepots.html

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

Laatste nieuws. Het leger is gevraagd over te lopen naar de bevolking. (...) Welterusten. Hoop ik...

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort21 feb. 2011 - 20:28

"Twee luchtmachtpiloten zijn naar Malta gevlogen en hebben daar politiek asiel aangevraagd. Ze weigerden de opdracht op de betogers te schieten." Helden.

TanjaC2
TanjaC221 feb. 2011 - 20:28

Ik moet wel zeggen dat ik ongelooflijk respect en ontzag voor al die protestanten in de diverse landen heb. Het is echt geen sinecure wat die nu massaal doen. Kogels, bommen en granaten trotseren klinkt een stuk makkelijker hier in onze veilige omgeving, dan dat je er middenin zit. Petje af.

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

'Duizend doden bij opstand Libië' Er zijn mogelijk al duizend doden gevallen bij de opstand in Libië tegen het bewind van Moammar Kadhafi. Die schatting komt van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini. Hij zei vandaag op een persconferentie in Rome: 'We hebben geen waterdichte informatie over het aantal mensen dat is gestorven. Maar we geloven dat schattingen van rond de duizend geloofwaardig zijn.' Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4936/VK-Dossier-Onrust-in-het-Midden-Oosten/article/detail/1851178/2011/02/23/Duizend-doden-bij-opstand-Libie.dhtml

JustMatthias
JustMatthias21 feb. 2011 - 20:28

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/1850893/2011/02/23/Kadhafi-s-miljarden-Die-liggen-in-Ridderkerk.dhtml Ongetwijfeld een interessante link.

leeuwenvanj
leeuwenvanj21 feb. 2011 - 20:28

http://www.evd.nl/zoeken/showbouwsteen.asp?bstnum=151682&location=/home/landen/landenpagina/land.asp?land=lie Doelstelling De voornaamste doelstelling van het ENPI is het creëren van een gebied van gemeenschappelijke waarden, stabiliteit en welvaart, toenemende samenwerking en versterkte economische en regionale integratie. Voorwaarden Deelname aan aanbestedingen en subsidieprogramma's uit het ENPI staat open voor: * alle rechtspersonen die gevestigd zijn in een EU-lidstaat; * alle rechtspersonen die gevestigd zijn in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (bijvoorbeeld IJsland, Noorwegen en Liechtenstein); * alle rechtspersonen die gevestigd zijn in een (pre-)kandidaat-lidstaat van de EU (Turkije, Kroatië, Macedonië, Servië, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo en Montenegro); * alle rechtspersonen die gevestigd zijn in een van de zeventien landen waarop het ENPI van toepassing is; * internationale organisaties; * alle rechtspersonen uit de landen die volgens reciprociteit hun externe hulp openstellen; * alle rechtspersonen uit een ander zogenaamd derde land (zie 2.3.2. van de Practical Guide); * bovenstaande geldt ook voor de herkomst van goederen. Bij technische-assistentieprojecten worden geen beperkingen meer gesteld aan de herkomst van de experts. Het handboek van de Europese Commissie voor alle projecten en programma's gefinancierd uit het ENPI is de Practical Guide. Deze uitgebreide handleiding bevat gedetailleerde informatie over de verschillende aanbestedingsprocedures en -regels voor goederen, diensten en werken. ENPI-landen: * oost: Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbaidzjan; * zuid: Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Syrië en de Palestijnse Autoriteit. Welke waarden hebben wij gelijk met Libie en noem maar op? Er wordt flink zaken gedaan met Libie en het gaat door ondanks alle moordpartijen. van Rompeu in het Europarlement hand in hand met Kaddafi. Walgelijk en nog eens walgelijk

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

Leger weigert Benghazi te bombarderen Het Libische leger heeft volgens een Libische krant de opdracht gekregen om de stad Benghazi in het noord-oosten van het land te bombarderen. Het leger zou de opdracht geweigerd hebben. Omdat de bemanning van een bommenwerper die onderweg was naar Benghazi weigerde een bevel uit te voeren en aan parachutes uit het vliegtuig sprong, zou het toestel zijn gecrasht, meldt de krant Quryna. VK-site

leeuwenvanj
leeuwenvanj21 feb. 2011 - 20:28

http://www.fd.nl/artikel/21486251/bam-onderzoekt-alle-opties-evacuaties-libie Bam bedrijf,verdienen veel geld http://www.shell.com/home/content/footer/about_this_site/contact/contact_libya.html Shell helpt de dictator met zijn oliegeld en slaapt er niet minder om. Maar lees eens hoe de dictator van Equatorial Guinea nu met de G20 mee mag doen en wapens via Nl heeft gekregen en Nl bedrijven zaken doen. google maar eens naar mensenrechten,wapenhandel en ga maar zo door. Wij zijn bang voor vluchtelingen die Europa binnen komen en voor islamisering van moslimlanden. Christelijke dictators zijn niet gevaarlijk of belangrijk.

lalex
lalex21 feb. 2011 - 20:28

en Rosenthal reactie: "Rosenthal: nu nog te vroeg voor sancties (...) 'Maar we zetten alles op alles om die vluchtelingenstroom te voorkomen.', http://www.fd.nl/artikel/21480169/rosenthal-nog-vroeg-sancties' Wat een wereld! Wie zijn wij? Wat betekent democratie als dat zelfde democratie, zo reageert op tyranie en mensen rechten? Op deze manier is Democracie een illusie!

3 Reacties
keroman
keroman21 feb. 2011 - 20:28

Het is nogal wat als er plots 2 miljoen mensen naar Europa komen. Waar gaan die mensen wonen? En werken? Uiteraard is zo'n grote vluchtelingen stroom een probleem! Hier direct de woorden van Rosenthal uit z'n verband rukken door te suggereren dat dit iets met het NL immigratiebeleid te maken zou kunnen hebben vind ik in het licht van wat er nu in Libië gebeurt ranzig, triest en beneden peil. Inderdaad; wat voor mensen zijn wij?

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

Ik zie sinds 1883 niets anders van dit type Eloquente Kruideniers. Droombeelden, dogma's en kasboekjes. Actie ho maar. Of ho, ja toch, door anderen er op af te sturen.... Andere sufferds.

daniel565
daniel56521 feb. 2011 - 20:28

'Op deze manier is Democracie een illusie!' Je komt wel erg gretig tot die conclusie. Wij kunnen helemaal niets doen, en waarom zouden mensen hiernaartoe moeten komen? Ze vechten daar toch niet om weg te komen? Ze vechten voor de vrijheid van hun land. Jaren van bezetting door een krankzinnig regime en niemand vond het een veroordeling waard. Nu nog niet. Waar is de VN veiligheidsraad? Die houdt zich bezich met Israelische nederzettingen. Vinden ze belangrijker.

Bodde2
Bodde221 feb. 2011 - 20:28

Wat een schoft. Hopelijk sterft ie een pijnlijke dood.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

? Waarom? De man is ziek. Een gevaarlijke gek. Je gaat jezelf toch niet verlagen tot hetzelfde niveau?

keroman
keroman21 feb. 2011 - 20:28

Ongekende schande; een leider die z'n eigen mensen door de luchtmacht laat bombarderen! Oppakken die gek! Zo'n bloedbad in de achtertuin van Europa kunnen we niet zonder ingrijpen laten gebeuren.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje21 feb. 2011 - 20:28

Had u gedacht dat meneer Rosenthal maar direct op binnenlandse onlusten in een soeverein staat reageert door troepen te sturen en meneer Khadaffi te arresteren? Of dat hij proclameert: Och arme Libiërs, kom allemaal maar vlug naar Nederland? Meneer Rosenthal weet, net als iedereen, niet eens wat er daar feitelijk aan de hand is aangezien het hele verhaal voorlopig nog leunt op onbevestigde berichten.

[verwijderd]
[verwijderd]21 feb. 2011 - 20:28

Zal meneerTurksema ten stelligste ontkennen!

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

Nu niet meer. Hij verblijft elders en ontvangt het nieuws waarschijnlijk later.

Pjotrs
Pjotrs21 feb. 2011 - 20:28

Alternatief: hij stelt dat het nu eenmaal nodig is om de broodnodige stabiliteit te herstellen.

arieroos
arieroos21 feb. 2011 - 20:28

Dit loopt slecht af. Wat er ook gebeurt, er zijn inmiddels meer dan 500 doden gevallen, en dat betekent een paar duizend nabestaanden op zoek naar wraak. Als Khadaffi niet toegeeft, dan gaat dit in een bloedbad eindigen. Ik heb een raar gevoel bij de gang van zaken. Het verbaast me, dat nu al die Libische ambassadeurs plotseling ontslag nemen ... net alsof ze iets weten dat wij nog niet weten. Het gaat ook allemaal heel snel, eigenlijk; in Egypte duurde het weken voordat er iets gebeurde, nu is het eigenlijk na 1 dag al meteen raak.

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 feb. 2011 - 20:28

[Ik heb een raar gevoel bij de gang van zaken. Het verbaast me, dat nu al die Libische ambassadeurs plotseling ontslag nemen ... net alsof ze iets weten dat wij nog niet weten. Het gaat ook allemaal heel snel, eigenlijk; in Egypte duurde het weken voordat er iets gebeurde, nu is het eigenlijk na 1 dag al meteen raak.] Dat ben ik met je eens. Heel vreemd dit. Godzijdank is het leger overgelopen naar de bevolking. Als ik het goed begrijp heeft Ghadaffi nu "alleen nog" z'n huurlingenleger?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 feb. 2011 - 20:28

Als dit uitmondt in een erg pro-Amerikaans regime, dan valt die vreemde gang van zaken te verklaren... Het gaat om erg veel olie...

Pjotrs
Pjotrs21 feb. 2011 - 20:28

"Het gaat ook allemaal heel snel, eigenlijk; in Egypte duurde het weken voordat er iets gebeurde, nu is het eigenlijk na 1 dag al meteen raak." Het optreden van de speciale eenheden is dan ook een stuk extremer. Zij staan ook veel verder van de bevolking af dan het leger, dat al jaren bewust is verzwakt omdat die door Khadaffi niet als betrouwbaar worden gezien sinds een couppoging. Daarnaast spelen stamverbanden een grote rol in Libië en de grootste stammen hebben zich al tegen Khadaffi uitgesproken. Het is overigens niet al na 1 dag raak: in het oosten is het al jaren onrustig.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 feb. 2011 - 20:28

Al jaren hoorde ik in de Arabische media dat Ghaddafi Cocaine snuift en daarom draagt hij enorme zonnebrillen ook als het regend is. Wat hij gisteren tegen zijn volk deed en nog steeds aan het doen is is en teken dat hij een zware verslaafd aan drugs is. Een normaal mens moet zich gaan schamen, wat een ''salo''. Nou smmerige beest, neem nog een paar meter lijntjes cocaine!

1 Reactie
keroman
keroman21 feb. 2011 - 20:28

Helemaal mee eens! Die arme Libiërs zijn 42 jaar lang onderdrukt door een junk, een idioot. Misschien had Reagan in de jaren '80 wel gelijk toen ie Kadaffi 'een dolle hond' noemde.

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle21 feb. 2011 - 20:28

Franse Mirage toestellen, natuurlijk. Frankrijk, naast Amerika de grootste bevoorrader van dictatoriale regimes wereldwijd. Zolang het maar ex-koloniën in Afrika zijn die een pro-Franse koers varen is er niets te gek.

3 Reacties
kingfishererik
kingfishererik21 feb. 2011 - 20:28

http://tweedekamer.groenlinks.nl/node/62561

Klaas2
Klaas221 feb. 2011 - 20:28

---[Franse Mirage toestellen]--- Het zijn toestellen van Khadaffi, de massamoordenaar.

keroman
keroman21 feb. 2011 - 20:28

Daarnaast zie ik ook Russische tanks van het type T85 rond rijden.

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

SP: kom terug van wapenbeurs Abu Dhabi DEN HAAG - De SP vindt dat vijf Nederlandse bedrijven onmiddellijk moeten terugkomen van de grote wapenbeurs Idex die nu in Abu Dhabi wordt gehouden. Op de beurs, waar negenhonderd internationale wapenfabrikanten hun waar aanbieden, zijn ook vijf Nederlandse bedrijven aanwezig. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. Foto: Fotopersburo Dijkstra bv Van Bommel vindt het „moreel niet aanvaardbaar dat regimes uit het Midden-Oosten via deze beurs hun onderdrukkingsapparaat verfijnen. Omdat er tegen Libië en veel andere landen in de regio geen wapenembargo geldt, doe ik een moreel appel op deze Nederlandse ondernemers om deelname aan deze beurs voortijdig af te breken.” De Nederlandse bedrijven die aanwezig zijn op de beurs, zijn EADS, Imtech Marine & Offshore, Madera Ribs, Microflown Technologies en Techno Plast Marine. Van Bommel pleit ook voor een wapenembargo van de EU tegen Libië en andere landen in het Midden-Oosten waar de mensenrechten worden geschonden. Telegrof-site.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje21 feb. 2011 - 20:28

Loopt meneer van Bommel nadien dan ook mee in de demonstratie van de werknemers van de betreffende bedrijven omdat zij ontslagen dreigen te worden?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 feb. 2011 - 20:28

''Ghaddafi gaat vandaag of morgen zelfmoord pleigen, hij kan nergens toe,want deze is verslaafd aan drugs en aan de macht en hij is de grootste mietje die er bestaat, anders leef hij niet in tenten"" Dat zei net mijn oma die voor heel even graag de gedachtenlezer wil spelen.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 feb. 2011 - 20:28

Plegen bedoelde ik verdorrie. Correctie.

JoopSchouten
JoopSchouten21 feb. 2011 - 20:28

Gestoorde freak Gaddafi gaat ‘land niet verlaten’ De wereld verstoort het beeld van Libië”, zei Muammar Gaddafi vandaag in een televisietoespraak voor de Libische staatstelevisie. Hij geeft aan dat hij niet het land zal verlaten en dat hij zal blijven “vechten tot de laatste druppel van mijn bloed”. “Ik ben een Bedoeïenenkrijger die het land roem heeft gebracht”, zei Gaddafi. Hij zal de demonstranten in zijn land blijven bevechten en desnoods sterven als martelaar. Gaddafi wijst op de invloed van buitenlandse elementen die achter de onrust in het land zitten: “Wij Libiërs hebben het land in het verleden verdedigd tegen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië en zullen nu ons ook niet overgeven. De strijd om de macht is over. We hebben de Fransen bevochten, net als Selassi. Zelfs Bourguiba.” Hij memoreert aan zijn rol in de revolutie die hem 41 jaar geleden in het zadel hielp: “De leider van een revolutie is geen president die aftreedt.” Gaddafi begrijpt niet waarom er gedemonstreerd wordt in zijn land, want volgens hem heeft het volk het voor het zeggen in Libië: “We hebben het regime aan het volk gelaten. Wij hebben geen autoriteit. De Libische autoriteit ligt bij alle Libiërs.” Hij geeft de schuld van de onrust aan jongeren die zich hebben laten inspireren door de ontwikkelingen in andere Arabische landen en volgens Gaddafi kregen de jonge demonstranten “hallucinatorische drugs” en is dat ook een oorzaak van hun gedrag. “Als we vuurkracht moeten gebruiken dan doen we dat. Ik blijf vechten tot de laatste druppel van mijn bloed. Met het Libische volk achter mij. Haal uw kinderen van de straat. Uw kinderen sterven, maar waarvoor? Voor welk doel? Voor niets, behalve om Libië te verbranden.” Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/02/22/gaddafi-gaat-hervormingen-aankondigen/

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 feb. 2011 - 20:28

Beste Joop, Hij zei ''haal uw kinderen van de straat''en meerde keer zei hij ook en dat is alle belangrijkste voor hem '' Ga morgen uw huis uit, protesteer voor mee, zwaai met Ghaddafi fotos zoals altijd, ik ben de eer van Libie, ik heb Libie opgebouw, Morgen, morgen halen jullie alle uw huizen leeg, kinderen, babys, bejaarden, iedereen de straat op, ik ben de eer'' 10 minuten laten melde Al Jazeera het volgende: Ghadaffi en zijn families en vrienden maken nu in Tripoli schoon, de lijken uit de straat en uit de ziekenhuizen gehaald en ergens verbrand en gegooit, hij nodigde ook de buitenlanbse media morgen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 feb. 2011 - 20:28

Cartoons over Gaddafi en de situatie nu. http://s3.amazonaws.com/twitpic/photos/large/246067992.gif?AWSAccessKeyId=0ZRYP5X5F6FSMBCCSE82&Expires=1298399855&Signature=LdlReb5EifVAETTvU8QgfcetfTU%3D http://s3.amazonaws.com/twitpic/photos/large/246045678.gif?AWSAccessKeyId=0ZRYP5X5F6FSMBCCSE82&Expires=1298399904&Signature=yQjh9YITLPbp4%2Fe983hFwuUKUWQ%3D http://s3.amazonaws.com/twitpic/photos/large/245841405.gif?AWSAccessKeyId=0ZRYP5X5F6FSMBCCSE82&Expires=1298400030&Signature=izrlpFyPQkrWhzguv80WBXIc984%3D

1 Reactie
Klaas2
Klaas221 feb. 2011 - 20:28

helaas, de links werken niet (bij mij)