Ziekenhuis zes maanden onder verscherpt toezicht ... Voorlopig geen longoperaties meer ... Oproep om bestuur af te laten treden
Het VUmc heeft de longarts en hoogleraar Postmus op non-actief gezet, zo meldt onder andere Trouw. De Volkskrant berichtte eerder dat de klokkenluider ontslagen was, maar formeel is er geen sprake van ontslag. Postmus trok begin juli aan de bel over de crisis op de afdeling longchirurgie. Andere artsen hebben boos gereageerd op het ontslag.
Bekijk de video in andere formaten. Update donderdag 07.15 De Volkskrant en Trouw schrijven dat longarts en hoogleraar Piet Postmus wordt afgestraft omdat hij zijn zorgen uitte bij de raad van toezicht en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
De raad van bestuur ziet geen reden om zelf af te treden, ook al heeft de patiëntorganisatie NPCF daar eerder toe opgeroepen. Ook een aanzienlijk deel van het personeel lijkt het vertrouwen in het bestuur te hebben verloren. Dinsdag stelde de inspectie het Amsterdamse ziekenhuis onder verscherpt toezicht omdat zij geen fiducie heeft in het optreden van de raad van bestuur. Die verzweeg een voortwoekerend conflict tussen medisch specialisten.
Eerder Het VUmc wordt onder verscherpt toezicht gesteld door de inspectie voor de gezondheidszorg. De inspectie had om opheldering gevraagd bij het bestuur over een conflict dat er zou zijn tussen medisch specialisten.
Het ziekenhuis heeft de IGZ verkeerd voorgelicht over het conflict, zo is duidelijk geworden. De inspectie verklaart:
Omdat de inspectie onvoldoende vertrouwen in het bestuurlijk optreden van de bestuurder heeft en vanwege het mogelijke risico voor de patiëntveiligheid, heeft de inspectie het VUmc onder verscherpt toezicht gesteld
De inspectie deed vorig jaar maart onderzoek naar het overlijden van een patiënt op de intensive care. Samenwerkingsproblemen tussen medisch specialisten zouden mede de oorzaak van het overlijden zijn. De problemen leken opgelost, maar deze week bleek opnieuw dat er grote problemen zijn in de samenwerking binnen en met de afdeling chirurgie, vooral rondom één longchirurg.
De IGZ vindt dat het ziekenhuis de problemen had moeten melden:
Dit vanwege de ernst van de problemen, de samenhang met de calamiteitenmelding en de hoge risico’s voor de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid.
Het VUmc wordt voor maximaal zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. In die periode moet de raad van bestuur werken aan de communicatie en samenwerking tussen medisch specialisten, zodat de patiëntveiligheid weer voldoende gewaarborgd kan worden. De inspectie zal de komende maanden zowel aangekondigde als onaangekondigde bezoeken brengen aan het ziekenhuis om de stand van zaken in de gaten te houden.
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat het bestuur van het VU medisch centrum opstapt. Volgens de NPCF is de situatie in het ziekenhuis zo gevaarlijk dat de Raad van Bestuur zijn conclusies moet trekken.
Het is niet de eerste keer dat de VU in opspraak raakt. In februari werd bekend dat het ziekenhuis samenwerkte met Eyeworks en daarbij geen rekening hield met het beroepsgeheim. NU.nl: VUmc onder verscherpt toezicht