Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Update: Hillen legt militairen spreekverbod op

  •  
16-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hillen_300_01.jpg
Defensie minister vindt het verontrustend dat militairen de media hebben geïnformeerd over de problemen
Minister Hans Hillen (Defensie) biedt zijn excuses aan voor de rommelige start van de politiemissie in Kunduz. De opbouwfase in het Afghaanse land liep ‘weerbarstiger’ dan de planning, schrijft hij aan de Tweede Kamer.
Militairen vertelden de NOS eerder dat de missie een logistieke puinhoop is. Essentieel materiaal zou ontbreken vanwege defecten aan voertuigen waardoor de training van de Afghaanse politieagenten nog steeds niet is gestart.
Hillen vindt het ‘verontrustend’ dat de militairen zelf de media hebben opgezocht om de opstartproblemen te melden. Een gevaarlijke actie omdat ‘tegenstanders meekijken’, meldde hij aan de NOS.
Update 17.8 09.40:
Minister Hans Hillen van Defensie legt de militairen in Kunduz een spreekverbod op. Dat kondigde hij woensdag aan in het NOS Radio-1 Journaal. Volgens Hillen staat veiligheid voorop en daar hoort dan ook bij dat militairen ‘altijd hun kaarten gedekt’ houden. Dus: geen één-op-één mailtjes met NOS meer. Hillen was gepikeerd toen hij erachter kwam dat militairen via de NOS de misstanden bij de politiemissie in Kunduz aan de kaart stelden.
Voorzitter van de militaire vakbond ACOM, Jan Kleian, vindt het spreekverbod met journalisten in strijd met de missie: Nederland is juist in Kunduz aanwezig om er ‘een stukje democratie’ te brengen.
cc-foto: PietPlaat

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Sonia2
Sonia216 aug. 2011 - 18:53

"Rommelige start"? Hou toch op met die propaganda. Please.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 aug. 2011 - 18:53

Geachte beschaafde Nederlanders, noem mij één beleidspunt van de heer Rutte die gelukt is behalve het erg vinden van een Turkse paspoort naast de Hollandse en het leuk vinden van een Zweedse paspoort naast de Hollandse. Aan de andere kant, wil ik graag zeggen tegen Rutte: Gun een mooie en veilige leven voor de Nederlandse militairen en hun gezinnen en ouders zoals u het zelf graag wens. Nederland is een vredige land en willen wij zo houden.Niemand haat ons hoor.

Joeri2
Joeri216 aug. 2011 - 18:53

Hoezo? Is het een militaire missie dan? Of mogen militairen niet over opleidingen praten? Wat een rampen kabinet, kunnen ze dan helemaal niets? Dat al die vvd stemmende managers zoiets in de soep zouden laten lopen dat snap ik, maar al die compete.... O wacht... Tja.

rgeurtsen
rgeurtsen16 aug. 2011 - 18:53

" Een gevaarlijke actie omdat 'tegenstanders meekijken' " Wat is dit een rare opmerking. Er is toch niet sprake van een oorlogsoperatie? Er is geen tegenstander, anders dan politieke tegenstanders in nederland. De tegenstanders van de westerse machten in Afghanistan wachten rustig of tot de agenten zijn opgeleid en woden dan ingelijfd. Gratis opleiding. Harstikke goed, bedankt mevrouw Sap.

a.doorgeest
a.doorgeest16 aug. 2011 - 18:53

Was heer Hillen niet de man die zojuist 1 miljard op onze Krijgsmacht heeft bezuinigd, en daarmee de slagvaardigheid van de Nederlandsche troepen een enorme slag heeft toegebracht? En dit alles natuurlijk om de HRA voor de speknekken uit zijn eigen achterban intact te kunnen laten. Was heer Hillen - onze wandelende nationale asbak - niet de frauderende tabakslobbyïst die meent dat roken onze levensduur verlengt, en niet met een jaar of 13 bekort? Was heer Hillen niet de man die Khadaffi erop wees dat Nederland geen geld meer heeft voor kostbare buitenlandse missies, en dat Khadaffi daarom maar met spoed weg moet? Heer Hillen is een beetje een wandelende babbelbox - een soort verslaggever in de marge. De man had zijn journalistieke loopbaan nooit moeten verruilen voor het Binnenhof: kan geen serieuze organisatie aansturen, en loopt constant weg voor zijn verantwoordelijkheid. "Aanloopproblemen in Kunduz?" Eén grote logistieke puinhoop, zal hij bedoelen. De ochtend van 6 juni op Omaha Beach is er niets bij vergeleken... Vanavond het andere Grote Licht van het huidige CDA weer eens op tv mogen zien: Haersma Buma. De man zelve heeft een beetje een vissekop, waar héél af en toe een heel klein luchtbelletje uit komt - waar zijn fans een heuse proefballon in proberen te zien. Dit CDA kan bijgezet worden op de heuvels rond Golgotha. De volkomen onbetrouwbare Verhagen - de meer dan onbetrouwbare Bleeker - de levende parodie op zichzelf: Donner. Het wantalent van deze club. Wee het land dat aan dit soort malloten is overgeleverd...

robertvdheide
robertvdheide16 aug. 2011 - 18:53

beter dat we er nu acter komen als dat het straks met lijkzakken bekend word struisvogel politiek mijnheer hillen van nu af aan gewoon een minister of staatssecretaris meesturen met missies ,mogen zelfs rouleren wat mij betreeft om de zoveel maanden ook de lijsttrekkers van oppositie die mee hebben gestemd mogen mee in dit roulatie systeem ,hoefen niet op missie mee ,maar op de basis verblijven ,,zodat bij urgentie de berichten serieus genomen worden door de verantwoordelijke beleidsmakers van mij part mag mevrouw sap of mijnheer hillen als eerste. moet je eens zien hoe snel de logistiek in orde is.

ErnsTT2
ErnsTT216 aug. 2011 - 18:53

Ja stel je voor dat er bekend word hoe dit Kabinet echt werkt... Dat kunnen ze niet hebben, dus er heerst een zeer strikte Gag-order, want Transparantie is de dood voor dit soort dictaturen... Ook hoe die CIDI medewerker die nu minister van Nuitenlandse zaken eergisteren in Nieuwsuur, alleen maar zijn Propaganda praatje hield, en geen enkel vraag beantwoorrdde, en telkens weer met dezelfde doodoener de vragen ontweek: "Daar laat ik iemand die er echt verstand van heeft op antwoorden als het zover is" Feitelijk zeggen ze dus steeds "ik weet van niks mijn naam is haas" onderwijl de media de schuld in de schoenen schuivend van het falen van hun democratische opdracht. Dat de Media daar dan niet eens in doorpakt blijft me verbazen...

JanJansen17
JanJansen1716 aug. 2011 - 18:53

"'Minister Hans Hillen van Defensie legt de militairen in Kunduz een spreekverbod op"" Deze militairen zijn tot in den treuren geïnstureerd over wat wel of niet veilig is,...... ......het geeft dan ook alleen maar weer hoe hoog de frustraties zitten bij de militairen. Dhr. Hillen laat voor de zoveelste keer zien dat hij de materie van zijn post op defensie niet beheerd!!

JoopSchouten
JoopSchouten16 aug. 2011 - 18:53

Kille Hillen's horen, zien en zwijgen politiek.

JanJansen9
JanJansen916 aug. 2011 - 18:53

Leg deze goede man zelf een spreekverbod op. Het zijn toch onze belastingcenten. Ik nodig eenieder uit om zijn zinvolle bijdrages aan de discussie uit pakweg de afgelopen 2 jaar te ventileren.

Yggdrasil
Yggdrasil16 aug. 2011 - 18:53

Toch is er iets meer aan de hand dan Hillen ons wil doen geloven. Militairen hebben de reputatie niet snel uit de school te klappen. Dat wordt ze in de opleiding al bijgebracht. Militairen worden vooral disciplinair getraind om vooral de vuile was binnen te houden. Als je zoals nu de situatie krijgt dat individuele militairen de publiciteit zoeken dan is er wel iets meer aan de hand dan een schroefje wat, volgens Hillen, mist. Dat Hillen die actie ziet als staatsgevaarlijk toont aan dat er veel meer en erger aan de hand is.

Meta Foor
Meta Foor16 aug. 2011 - 18:53

Koppen dicht en schieten mannen/dames van het korps ! daar worden jullie voor betaald; laat het praten maar over aan de baas. wat me wakker houdt: wat is er toch gebeurd met al die militaire geheimen die uit Wikileads zouden komen ? is het complot geslaagd om het alles in de doofpot te kwakken ? volledige stilte eromheen... die hebben meer discipline dan onze agenten in den verre

drsAndus
drsAndus16 aug. 2011 - 18:53

Het spreekverbod dient niet de veiligheid van de militairen, maar slechts het veiligstellen van Hillens positie als minister!

msj_meijerink
msj_meijerink16 aug. 2011 - 18:53

... want alles ligt toch al op straat!

meijerlahn
meijerlahn16 aug. 2011 - 18:53

Wat hebben we daar in godsnaam nog te zoeken in Afghanistan. De Taliban heeft het niet meer voor het zeggen, maar andere walgelijke gewoonten worden weer in ere hersteld. De politie doet niets, sterker nog: ze doen er aan mee. Een onthutsende uitzending van Uitgesproken Vara: de dansjongens van Afghanistan. http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1108997-de-dansjongens-van-afghanistan

1 Reactie
denmol
denmol16 aug. 2011 - 18:53

We moeten echt niet willen werken met dit soort politieautoriteiten met hypocriete dubbele standaarden. Ze halen aan de ene kant de meest smerige dingen met kinderen uit en zijn aan de andere kant zo vroom dat je de profeet niet mag beledigen op straffe van de dood. Dat is in mijn ogen, zoals zoveel in dat land met z'n vreemde gewoontes, niet te rijmen met elkaar. Natuurlijk zullen zij afkeurend en wellicht geschokt opkijken van onze vrije zedelijke opvattingen zoals topless zonnen om maar wat te noemen maar zij hoeven hier geen deelgenoot van te zijn. De politietrainers doen als ze die mensen opleiden minimaal een oogje toe voor deze misstanden als daarvan op de hoogte zijn. Ik zeg OPRUTTE uit Afghanistan waar we niets te zoeken hebben en als we politietrainingen gaan verzorgen moeten we eerst kijken wie we trainen want wat ik gezien heb in die reportage zijn gewoon walgelijke kinderverkrachters die jongens als schandknapen houden zoals men vroeger slaven hield en er ook nog schik in hebben.

JoopSchouten
JoopSchouten16 aug. 2011 - 18:53

'Een gevaarlijke actie omdat 'tegenstanders meekijken'' ? Whuhhh... Kijken kunnen ze wel, mits ze een tv hebben, maar of ongeletterden ook Nederlands kunnen verstaan...? Volgens mij weet Kille Hillen zelf nog steeds niet hoe de lokale situatie precies in elkaar steekt. Hij spreekt zelf ook geen Afgaans naar zover ik weet. Kijkt deze gladprater naar het Afghaanse Journaal ?

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos16 aug. 2011 - 18:53

De Taliban weet tot op de komma hoe het reilt en zeilt in een land dat met troepen in Afghanistan zit. Het verbaasde mij ook maar ze weten alles. Telkens als er in Nederland gedoe was over de missies kwamen ze weer met commentaar. Ze hebben in Nederland gewoon goede bronnen.

Joeri2
Joeri216 aug. 2011 - 18:53

Waar is GL in deze? " Een gevaarlijke actie omdat 'tegenstanders meekijken' " We gingen politie mannen en vrouwen leren lezen en schrijven. Laat ze maar meekijken, dan leren ze misschien ook wel schrijven. Of heeft Hillen de memo niet gekregen dat dit een 'politie' missie is. Of bedoelt hij dat het eigenlijk altijd een zooitje is bij het nederlandse leger, dat de tegenstanders altijd zo 'weerbarstig' zijn? Laten we dan maar hopen dat we niet in een oorlog terecht komen. Want de logica van "het is niet erg als we onze zaken niet op oorde hebben, als de vijand het maar niet weet" gaat er bij niet in. Ik denk dat 'de vijand' daar snel genoeg achter komt mochten we in een echte oorlog terecht komen. Onder geen beding zal ik ooit voor zo'n sukkel als Hillen mijn leven wagen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 aug. 2011 - 18:53

Wij zijn organisatorisch niet in staat om zo'n missie te organiseren, laat staan uit te voeren. We beschikken nauwelijks over voldoende logistieke middelen, daardoor moeten we constant een beroep doen op anderen. En dan is er nog de verslechterende situatie. Al sinds het begin van de militaire "schooltjes opbouw missie" in 2006 is het resultaat 0 wat geboekt is. Eigenlijk is het resultaat niet nul, het resultaat is eigenlijk ongeveer -1 miljard Euro en 26 militaire doden aan Nederlandse zijde. http://icasualties.org/oef/ Daar komt deze marketing missie nog eens bij, weer een half miljard weg. En dan hebben we het nog niet eens over het verlies aan mensenlevens wat het waarschijnlijk gaat opleveren.