Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Universiteiten en hogescholen moeten studenten met corona tegemoetkomen

  •  
13-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
tentamen

© cc-foto: moinzon

Minstens drie universiteiten en drie hogescholen geven geen mogelijkheid aan studenten in quarantaine om een gemiste toets in te halen.
Het blijkt naïef om te denken dat alle universiteiten en hogescholen in staat zijn om studenten met corona ten tijde van tentamens tegemoet te komen. Volgens het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is het zo dat minstens drie universiteiten en drie hogescholen geen mogelijkheid geven aan studenten in quarantaine om een gemiste toets in te halen. Dit is een zeer kwalijke zaak en zorgt er voor dat sommige studenten met corona alsnog op zullen komen dagen voor een toets, omdat zij een vak of een blok niet opnieuw willen doen wegens (terechte) afwezigheid door corona. Het inhalen van een toets wegens het missen ervan door corona zou dan ook goed geregeld moeten zijn op alle universiteiten.
Een deel van het hoger onderwijs stimuleert studenten indirect om op een onverantwoorde manier om te gaan met de coronamaatregelen. Juist nu we als land te maken hebben met een avondlockdown en te veel IC-opnames door de vele coronabesmettingen moeten de hogescholen en universiteiten zorgen dat studenten zich verantwoordelijk gedragen door niet met corona fysiek aanwezig te zijn in de les. Hierdoor kunnen ze anderen namelijk niet besmetten. Daarnaast is het zo dat sommige studenten weigeren te testen, doordat zij anders een cruciale toets moeten missen en zo het jaar niet kunnen halen. Ook dit komt niet ten goede van de bestrijding van het coronavirus. Het wordt voor iedereen lastiger om normaal te werken of studeren door de pandemie, maar wat er nu gebeurt lijkt mij niet de bedoeling.
Universiteiten en hogescholen horen als deel van het onderwijssysteem te allen tijde het beste voor te hebben met hun studenten. In plaats van studenten te straffen omdat zij het juiste doen en anderen niet willen besmetten met corona, zouden universiteiten en hogescholen al helemaal nu meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Deze verantwoordelijkheid kunnen zij nemen door met een goede regeling studenten tegemoet te komen als zij een toets missen door corona. Het is ook niet zo dat beter beleid onmogelijk is, want op veel universiteiten en hogescholen gaat het omgaan met coronabesmettingen tijdens toetsmomenten wel goed.
Als we iets hebben geleerd van de coronacrisis is het wel dat studenten ook online toetsen kunnen maken. Dit is op veel universiteiten en hogescholen in 2020 gelukt, dus ook nu zou dit een potentiële oplossing kunnen zijn voor de studenten die anderen niet willen besmetten. Het is uiteraard zo dat sommige studenten hier misbruik van zullen maken, maar veel studenten zullen dit niet doen. Zij mogen dan ook niet de dupe zijn van een kleine groep die er wel misbruik van maakt. Daarnaast lijkt mij de keuze snel gemaakt tussen het bestrijden van de pandemie met online toetsen of het coronavirus in de kaart spelen via de huidige regels. Tevens kunnen de drie universiteiten en drie hogescholen vast ook andere manieren bedenken om studenten met corona tegemoet te komen. Een oplossing voor dit probleem zou volgens mij iedereen baat opleveren. Zo kunnen studenten met corona een toets maken zonder anderen te besmetten en kunnen universiteiten en hogescholen meehelpen in het bestrijden van de pandemie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Roeluit1986
Roeluit198613 dec. 2021 - 17:51

Dit is inderdaad een zeer kwalijke zaak. De universiteiten en hogescholen moeten ook meebewegen met de tijd waar we in zitten. Natuurlijk kost het veel tijd om extra herkansingen te organiseren, maar daar moeten ze zich maar naar schikken. Toch zijn het niet alleen de universiteiten en hogescholen, ook zijn er bedrijven waar er druk op werknemers wordt gezet om toch maar naar het werk te komen ook al is iemand in het huishouden positief. En dit blijft volgens mij een heel groot onbenoemd punt in het coronagebeuren: de ongemakkelijkheid om je ziek te melden op je werk of op school. We hebben altijd de mentaliteit gehad van met een snotneus en een beetje verkoudheid kun je best komen en verder niet zeuren. En hier moeten we dus juist (tijdelijk?) vanaf! We kunnen nog wel honderd jaar mondkapjes blijven dragen, 1,5 meter afstand houden en weet ik wat niet meer allemaal maar als je scheef wordt aangekeken omdat je je ziek meldt dan hou je deze mentaliteit in stand. Iedere persconferentie wordt de burger aangesproken om zich aan de basisregels te houden. Is het niet een idee om ook de werkgever of opleiding eens direct aan te spreken? Zo breng je mensen niet in een lastige spagaat waar ze moeten kiezen voor hun eigen belang of de veiligheid van anderen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2021 - 8:35

Vraagje; Waren die studenten ook gevaccineerd?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 dec. 2021 - 16:39

u hebt helemaal gelijk