Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Universiteit van Leuven stelt woke-verbod in

  •  
02-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Iedereen kent inmiddels wel iemand die slachtoffer is geworden van de woke-cultuur. Gecanceld, ge-shamed, ge-exposed, ge-enig-andere-engelse-term. Allemaal het gevolg van studenten die zonder beperkingen willen discussiëren over maatschappelijk relevante onderwerpen. Het resultaat is dat mensen bedolven worden onder een tsunami aan opiniestukken, columns, essays en Twitterdraadjes van en over de slachtoffers van de woke-cultuur, die een moeilijker bestaan hebben dan de gemiddelde Afghaanse tolk die door Navo-troepen in de steek is gelaten. Kortom, er moet iets gebeuren.
Voor de KU Leuven reden een woke-verbod in te stellen op de campus. Alleen op speciaal ingerichten plekken mogen studenten nog discussiëren en ageren. Maar ook dat stuit natuurlijk weer op verzet van de die hard wokers. Het Vlaamse programma De Ideale Wereld maakte een reportage over het almaar aanzwellende probleem van politiek bewustzijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

dirk den boer
dirk den boer3 okt. 2021 - 15:09

De wokers uit mijn studententijd waren de marxisten die zelfs voor de culturele revolutie in China onvoorwaardelijke bewondering hadden. Hadden zij Das Kapital of het Rode Boekje gelezen? Nee, natuurlijk niet, dat hoefde ook niet, je hoefde een en ander ook niet te beargumenteren of onderbouwen, nabouwen ja, dat was genoeg. heel goed dat ze daar in Belgie, op de universiteit, de buik vol van beginnen te krijgen, al denk ik niet dt al dat woke gedoe in NL of Belgie dezelfde malicieuze proporties aan kan nemen als daar in dat verre USA, waar het trouwens wel een logischer voedingsbodem heeft, mensen daar zijn veel naiever en polariserender,idealistischer, nooit kolonies gehad waar de thuissituatie onbekend was daar leven ze van verontwaardigde massas, what the hell is wrong with you.....you bastard..

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer4 okt. 2021 - 11:48

In nrc dit weekend las ik een relaas van een jonge academica studente NLs dat me de haren te berge deed rijzen. Ze wil af van de canon vd babyboomers (te wit?patriarchaal? moreel fout?) en wil studie nederlands ombuigen naar maatschappij kritisch en politiek correct helpen en zorgen voor de gekleurde nederlandrs (zoals ene Aurangzeb, die zich onheus bejegend voelt en daar kond van doet in haar boek - 365 dagen Nederlander-). Superieur taalgebruik moet afgezwakt en omgebogen naar verbindend gebruik en bestrijding structureel racisme, iedereen moet zich veilig voelen, Woke in optima forma dus op de faculteit, en geen vd studenten ( op een dappere na die onwetendheid als excuus aanvoerde) die de boze voordracht van Aurangzeb aanhoorden durfden haar zelfs diplomatiek van repliek te dienen. Nu heb ik geleerd dat literatuur, kunst (en denk zelf wetenschap ook) geen kapstok mag zijn voor allerlei morele en politieke lessen en boodschappen. Maar dat ligt tegenwoordig op de faculteiten dus al heel anders. Ben benieuwd naar de nieuwe canon....

Jansen7
Jansen73 okt. 2021 - 14:27

Maar kun je op een universiteit nog steeds onderscheid maken tussen vrouwen en mannen of loop je dan toch risico dat je jezelf daarmee academisch buiten spel zet? Geen satirische vraag....

RechtdoorZee93
RechtdoorZee933 okt. 2021 - 8:04

Keigoede satire maar het onderwerp is (vind ik) weldegelijk serieus.

1 Reactie
ton14024
ton140243 okt. 2021 - 8:52

Krek zo is het. Ik hou me aan de code maar de terminologie ontbreekt nog. Wappie is niet langer woke en mafklappers is afgezaagd. Tjerrilijer of tjerrihoer is misschien iets?

FredD2
FredD23 okt. 2021 - 3:09

Ik vind het gewoon belachelijk dat er uberhaupt nog gewoked mag worden op schoolterreinen. Daarmee maak je een hele generatie kapot.

3 Reacties
Zandb
Zandb3 okt. 2021 - 8:23

Fred U stel dus voor de vrijheid van meningsuiting op te heffen. Leuk. Dan kunnen Wilders en Baudet en Eerdmans hun mond gaan houden.

FredD2
FredD24 okt. 2021 - 4:50

@Zandb, ah, satirisch reageren op een stukje satire is aan u niet besteed merk ik alweer.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 okt. 2021 - 5:38

Ik heb het onderwerp in het programma De Afspraak behandeld zien worden door een prof van KU Leuven. Die gaf m.i. een zinnige verklaring. Helaas kan ik het niet meer terugkijken omdat ik geen Belg ben.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen3 okt. 2021 - 0:24

De klap van de boomerang is nu eenmaal onvermijdelijk bij de woke-beweging naar haar eigen aard.

2 Reacties
Zandb
Zandb3 okt. 2021 - 8:26

Tijn Ik ben toch heel benieuwd hoe u 'woke' onderscheidt van andere kritische uitingen. Hoe u 'achtie voeren' onderscheidt van 'woke'. Wat dan nog weel mag en wat dan precies niet. Of meent u dat de klap van de boemerang die u gooit, niet onvermijdelijk is?

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen3 okt. 2021 - 11:47

@Tijn In plaats van zich onderscheiden van willekeurig vele uitingen behorend tot andere stromingen is woke veel duidelijker te kennen in overeenkomsten met een aantal intolerante stromingen zoals orthodox religieuze, en dan b.v. zowel christelijke als islamitische, en in politieke opzichten met fascisme en communisme. Woke onderscheidt zich in vele opzichten niet van verschillende deze en andere kwalijke intolerante stromingen die zich tot doel stellen macht te verwerven in instellingen en tenslotte de samenleving. Diverse acties van aanhangers net als daarop steunende opvattingen van de woke-beweging zijn openlijk gericht tegen delen van de samenleving die zij kwalijk discriminerend identificeren naar huidskleur ("wit"), afstamming dan wel etniciteit (blank westers), religieuze oriëntatie (joods/christelijk), geslacht (man), seksuele identiteit (hetero's), en politieke overtuigingen (iedereeen die niet uiterst links is). Naar die intolerante aard zijn de fascisten, communisten, en steile christenen hier in ons Westen waar zij zich tijdelijk onstuitbaar manifesteerden op hun plaats gezet, en moet dat met de in vergelijking vooralsnog algemeen steile moslims nog gebeuren. Net als met de opkomende woke-beweging met naast haar de al even op intolerant identiteitsdenken gerichte uiterst rechtse stroming dient te gebeuren en dat ook gebeuren zal.

JanB2
JanB22 okt. 2021 - 23:26

Heel goed. Het zou inderdaad verboden moeten worden. Woke is een uiting danwel een vorm van extremisme, net zoiets als de boreale fantasieën van ene Baudet. Dat past niet binnen de academie.

3 Reacties
JanB2
JanB22 okt. 2021 - 23:30

Helaas is het (slechte) satire. Daar zetten we dan maar wat tegenover: https://www.youtube.com/watch?v=EZIAAKp52Ic

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 okt. 2021 - 19:29

JanB Het is een serieus onderwerp op de universiteit van Leuven omdat het tot steeds meer polarisatie leidt.

JanB2
JanB24 okt. 2021 - 0:01

Hoog tijd dus dat er eens paal en perk aan die onzin wordt gesteld. De zaken in het juiste perspectief stellen kan geen kwaad op dat punt. Die hele woke beweging heeft sterk intolerante kanten en repressieve trekken. Op het totalitaire af zou ik zeggen.

LeftFuturist
LeftFuturist2 okt. 2021 - 19:25

Dat hele woke gedoe is zo uit zijn verband gerukt. Ooit een opmerking van Obama die het woord enigszinds verbasterde en opnieuw introduceerde. Woke was daarvoor allang gangbaar in de afro amerikaanse gemeenschap in de zin dat je jezelf niet er in moet laten luizen door mensen die je niet zo zien zitten en altijd wakker moet blijven en op moet blijven letten. Obama maakte er van dat er mensen in academische kringen rondlopen die andere met feitjes om oren slaan, vooral om je er in te luizen en voor hun eigen karretje te spannen.Dat laatste sloot weer enigzinds aan bij het oude woke. Maar dat laatste zei Obama niet expliciet, waardoor het in niet afro Amerikaanse kringen weer een geheel uit verband gerukte betekenis kreeg. Het werd vooral juist een verhaal tegen donkere mensen die zich uit-geprivilegieerd voelen. Maar het was juist iets wat Obama zei waar donkere mensen last van hadden(volgens hem) , niet wat donkere mensen deden om bijvoorbeeld links intellectueel over te komen. Vandaar je blanke CIsmannen voorbij ziet komen. Het gebeurde toevallig met BLM maar had er aanvankelijk niks mee te maken. Maar die betekenis kreeg uiteraard de voorkeur in academische kringen. En zoals met alles wat academisch is mag je met elke term aan de haal gaan zelfs als je hem niet zelf verzonnen hebt. Er is immers op het hoogste niveau voor geleerd en dat mag je toch verwachten dat mensen perfect geciteerd worden. Nou ik weet inmiddels wel beter. Hoewel dat vroeger wel anders was. Omdat er toen ook een drive was vanuit een overleveringsgedachte. Nu leven we in een tijd waar mondelingen overlevering bijna niet meer bestaan, het is immers niet meer te falsificeren.

2 Reacties
LeftFuturist
LeftFuturist2 okt. 2021 - 19:30

Daarbij hebben Engelsen vaak nog wel iets met overleveringen. Die namen vaak woorden uit andere culturen over om hun oorspronkelijke betekenis niet te verbasteren. Nederland en Belgie zijn echter niet uit dat hout gesneden. Hier wordt altijd met 10% van de betekenis aan de haal gegaan, wat er uit begrepen kan worden, vaak personen met een grote mond maar totaal geen interesse in andere culturen of vaak in de veronderstelling dat het begrip allang ergens ons de eigen cultuur leeft. En dat laatste, daar hebben Engelsen geen last van.

dirk den boer
dirk den boer3 okt. 2021 - 18:32

Bespeur ik hier overeenkomsten tussen woke en sofisme? De Atheense jongeren, die de tradities en normen vd brave burger neer sabelden, met retorische foefjes en hun grote mond. Hun leermeester Socrates werd om het bederf van die jongelui veroordeeld tot innemen van de gifbeker. Zulke drastische maatregels kennen wij nu niet meer, wij blijven slechts zitten met hun democratie en vrije meningsuiting. Maar zowel toen als nu: Gelijk hebben is van ondergeschikt belang geworden, het gaat om gelijk krijgen.

Uw Psychiator
Uw Psychiator2 okt. 2021 - 18:23

Wat is in Godsnaam een 'Witte Hetero Cisman'? - in mijn studiejaren (bij een zeer gedegen universiteit, met kwalitatief hoogstaand natuurwetenschappelijk onderzoek alsmede internationaal gewaardeerde humaniora-departementen) bestond deze uitdrukking niet. Vooralsnog associëer ik deze term met de Yeti, of zo men wil: het Monster van Loch Ness. Ik kan me echter geen enkele voorstelling maken bij academische en/of religieuze debatten over zulk een fenomeen. Of is die 'Witte Hetero Cis-Man' iets uit een film? Als dit klopt, dan moet het genoemde wezen stammen uit een Amerikaanse B-film uit de jaren 1950/1960. Dat kan niet anders. Ik denk dan bijvoorbeeld aan "The Incredibly Strange Creatures Who Stopped Living And Became Mixed-Up Zombies" van Ray Dennis Steckler (1964): https://en.wikipedia.org/wiki/The_Incredibly_Strange_Creatures_Who_Stopped_Living_and_Became_Mixed-Up_Zombies Ach ja. Wellicht duiken er binnenkort in dit oververhitte klimaat ook wel personages op uit de rolprenten van Ed Wood Jr., bijvoorbeeld "Plan 9 From Outer Space": https://nl.wikipedia.org/wiki/Edward_D._Wood_jr. https://nl.wikipedia.org/wiki/Plan_9_from_Outer_Space En als we niet op onze hoede zijn, dan zal ook wijlen Bela Lugosi een voorbeeldfiguur worden voor de moderne identiteits-idioterie.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 okt. 2021 - 6:02

"En als we niet op onze hoede zijn, dan zal ook wijlen Bela Lugosi hier een voorbeeldfiguur worden voor de moderne identiteitscrises." Daar is KU Leuven ook bang voor! Studenten staat tegenwoordig met verhitte koppen tegenover elkaar, slaan ze nog net niet in. Amerikanisme doet hier haar entree, het hele gedoe zal wel samengaan met kapitalisme. Ik heb ook al eens gedacht aan albino's. Albino-kinderen worden in Afrika al vroeg aan hun lot overgelaten, verstoten en weggetreiterd. Dat zijn gevaarlijke geesten voortkomend uit een andere dimensie, kwade geesten uit de onderwereld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 okt. 2021 - 6:03

studenten staan....

OlavM
OlavM2 okt. 2021 - 16:00

Heel leuk gedaan! Ik denk wel dat de Universiteit van Leuven nu een tsunami van aankomende studenten zal krijgen met rechts-extremistische sympathieën! Naar verluidt heeft e JFvD al belangstelling getoond. En mogelijk zal Thierry Baudet zich nu gaan aanbieden als part time docent anti-wokeologie. :)

3 Reacties
Jozias2
Jozias23 okt. 2021 - 7:50

@olav Ik denk dat heel veel meer mensen dan alleen extreem rechts zich niet aangetrokken voelt tot het hele wakkere gedoe. Ik denk iedereen muv extreem links denk ik.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 okt. 2021 - 10:23

Wokers vallen nooit Wilders of Baudet aan en andersom gebeurt dat ook weinig. Dat is denk ik om deze reden https://www.youtube.com/watch?v=Ev373c7wSRg&t=2s

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 okt. 2021 - 10:32

[Arzu Aslan is een basisschoolleerkracht die zich vooral op sociale media laat gelden, waar ze haar volgers wijst op wat ze als white privilege ziet: het uitgangspunt dat in de westerse samenleving wit de standaard is. Die witte mannen die gebroken moesten worden waren niet Wilders en Bosma, gaf Aslan aan, maar juist de ‘witte mannen van rond de vijftig jaar, vaak linksig, met als handelsmerk antiracisme en anti-islamfobie – er is een heel clubje van op Twitter. Dat paternalisme! Ik heb tien keer liever een diehard racist.’] https://www.groene.nl/artikel/ik-heb-tien-keer-liever-een-racist

EenMening
EenMening2 okt. 2021 - 15:36

Lees ipv woke rook.

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie2 okt. 2021 - 22:27

Ja echt joh?

KM2
KM22 okt. 2021 - 15:36

De afgaanse tolk is in de steek gelaten door de ANA, niet door NAVO troepen.

Geen3
Geen32 okt. 2021 - 15:05

Heerlijk! Humor!

RaymondenJoop
RaymondenJoop2 okt. 2021 - 14:59

Of het relevant is, wordt bepaald door de woke-likers zelf. Hoeveel dat er zijn tav het totaal is nog maar de vraag. Kan ook zijn, dat de meerderheid woke-moe is. Kan je als woker jezelf ook afvragen wat de beste manier is om zaken te veranderen. Blijkbaar schiet het wat door

4 Reacties
Volrin
Volrin2 okt. 2021 - 15:41

Dit is satire.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 okt. 2021 - 15:57

Nee, wokers zijn als streng gelovigen en missen zelfreflectie . Iedereen moet zo zijn zoals zij of anders....

RaymondenJoop
RaymondenJoop2 okt. 2021 - 19:30

@Thomas Als het satire is, zit er wat goed fout in de analyse van het eigen woke verhaal. Wat dat betreft zegt de kijkcijfers van het gouden kalf met zo'n rare genderneutrale prijs genoeg.

steel breeze
steel breeze3 okt. 2021 - 8:05

@ Griezel in post-gezellig Nederland Zo zie ik het ook.