Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Unilever sluit fabriek in Israëlische illegale nederzetting

  •  
04-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
unilever.jpg
Pretzelfabriek in Barkan sluit niet vanwege politieke redenen, maar vanwege 'puur zakelijke motieven'
De multinational Unilever trekt zich terug uit een door Israël bezet Palestijns gebied. Dat meldt NRC Handelsblad. Unilever was eigenaar van een pretzelfabriek in Barkan, de industriële zone van de joodse nederzetting Ariel op de bezette Westelijke Jordaanoever. De productie is verhuisd naar Safed, binnen Israëls grenzen.
Volgens internationaal recht zijn de honderden Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden illegaal. Donderdag riep de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties private ondernemingen dan ook op om geen zaken meer te doen in, of met, de nederzettingen, ‘om te voorkomen dat zij schadelijke invloed hebben op het Palestijnse volk’. De Israëlische nederzettingen ondermijnen volgens de raad het Palestijnse recht op zelfbeschikking.
Het heeft jaren geduurd voordat Unilever actie ondernam. In 2006 ontstond er voor het eerst ophef over de pretzelfabriek, toen de Nederlandse actiegroep United Civilians for Peace (UCP) een rapportage opstelde over de fabriek. Twee jaar later boycotten het Franse supermarktconcern Carrefour en het Britse warenhuis Harrods de zoute snacks. Hierop meldde Unilever dat het zijn meerderheidsaandeel in de fabriek zou verkopen, omdat de pretzels toch geen core business zouden zijn. Maar, in 2010 werd de multinational tóch volledige eigenaar van de fabriek. Wel kondigde Unilever tegelijk aan dat het de productie wilde verhuizen. Rond de jaarwisseling was het dan eindelijk zo ver: alle activiteiten zijn verhuisd van Barkan naar Safed.
De voormalige burgemeester van Ariel claimt dat Unilever verhuisd is vanwege politieke redenen. De multinational laat zelf weten dat het verhuisd is vanwege ‘puur zakelijke motieven’. De verhuizing zou kostenbesparend zijn. Maar ook bij UCP geloven ze dat niet helemaal:
Het besluit van Unilever is een duidelijke boodschap voor de Israëlische regering dat het internationale bedrijfsleven zich afkeert van haar nederzettingenbeleid.
Voor zover bekend was Unilever het grootste Nederlandse bedrijf dat direct in de Israëlische nederzettingen investeerde. De multinational wil zich hier niet voor excuseren en weigert verdere toelichting.
cc-foto: Izahorsky

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

insignia
insignia4 feb. 2013 - 11:26

Goed dat illegale activiteiten van dat bedrijf worden beeindigd. En zo eenvoudig, verplaatsen van de fabricage naar het eigen land. Nu die zog. kolonisten nog. En de Pavlov reactie van Nihilist is zoals we gewend zijn van lieden die kromme dingen recht willen praten.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 feb. 2013 - 11:26

Je mag de Palestijnen bezetten, slopen en mishandelen, maar zij kunnen nooit de Palestijnse hart breken of stelen. Dat hebben de Palestijenen bewijst als meer dan 60 jaar, tegenover alle machtstige landen ter wereld, Israel en Amerika. Ik hoorde een Palestijn zeggen: ''Israel kan ons allemaal in de gevangenis gooien,behalve onze hart.''

[verwijderd]
[verwijderd]4 feb. 2013 - 11:26

Als ik me niet vergis geldt het economisch benutten van bezet gebied als oorlogsmisdaad. Unilever heeft zich dus schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Overigens maakt Albert Heijn zich ook nog steeds schuldig aan dezelfde oorlogsmisdaden als Unilever. Boycot op z'n minst Israëlische landbouwproducten, de kans is enorm groot dat je met het kopen daarvan het Israëliche staatterorrisme steunt! Vermijd in de AH ook het vegetarische eigenmerk.

2 Reacties
insider070
insider0704 feb. 2013 - 11:26

Wees dan principieel en boycot alle Israëlische producten i.p.v. selectief shoppen, oei dat kan nog eens vervelend worden voor u... ik hoef u natuurlijk niet te wijzen op de hoeveelheid producten, goederen en techniek waar Israëlische hersens achter zitten.... Ben snel Israëlische dadels en mandarijnen aan het kopen, laat ik ze dan maar steunen!

juliusvold
juliusvold4 feb. 2013 - 11:26

Kijk: dat zijn nog een principes. Ik neem aan dat u wel consequent bent, en ieder abject regime boycott. Zo bezet Turkije al jarenlang Noord Cyprus en Koerdistan en wordt de Westelijke Sahara ook onrechtmatig bezet door Marokkko. Niet dat deze twee landen erg veel produceren, maar een boycott is vanzelfsprekend wel logisch.

insignia
insignia4 feb. 2013 - 11:26

@julius void - het zal een ieder duidelijk zijn dat Israel zeer bedreigend is, niet alleen voor de buurlanden maar ook voor de hele wereldvrede. Luister naar Needanjahu en neem zijn woorden letterlijk en dan gaan er dingen gebeuren waar onze bestaanszekerheid door geraakt zal worden. Een nucleaire oorlog n het MiddenOosten zal een vernietend effect op de wereld hebben. Vele miljoenen mensen zullen sterven. Onzewelvaart zal met sprongen afnemen. En u bagatelliseert dat?

2 Reacties
insider070
insider0704 feb. 2013 - 11:26

ach wat zijn de islamitische landen toch lief....nee hoor het ligt allemaal aan Israel... heeft u wel alles meegekregen wat er recent is gebeurd en nog steeds aan de gang is in de islamitische wereld (vijanden van israel) wat denkt u dat er gebeurt als de vijanden van israel hun wapens neerleggen en wat zal er gebeuren als israel zijn wapens neerlegt...juist, snapt u!

insider070
insider0704 feb. 2013 - 11:26

ach wat zijn de islamitische landen toch lief....nee hoor het ligt allemaal aan Israel... heeft u wel alles meegekregen wat er recent is gebeurd en nog steeds aan de gang is in de islamitische wereld (vijanden van israel) wat denkt u dat er gebeurt als de vijanden van israel hun wapens neerleggen en wat zal er gebeuren als israel zijn wapens neerlegt...juist, snapt u!

diadorim
diadorim4 feb. 2013 - 11:26

Op zich is het veel logischer om Turkije te boycotten: Turkije bezet sinds een illegale militaire invasie in 1974 van EU staat Cyprus tot op heden het noordelijke deel, heeft het etnisch gezuiverd van 350.000 Europeanen, er 200.000 Turkse kolonisten (gedwongen) naar toe gebracht, een illegale afscheidingsmuur over de hele lengte van het eiland gebouwd en heeft er permanent 40.000 bezettingstroepen gestationeerd (daarmee is de illegale en niet bestaande staat Noord-Cyprus na Noord-Korea het meest gemilitariseerde gebied op aarde). De hoofdstad van Cyprus, Nicosia is de enige Europese stad die tot op heden door een muur gescheiden is. Famagusta is in 1974 in z’n geheel etnisch gezuiverd door het Turkse leger is tot op heden met een groot hek van de buitenwereld afgesloten en de enige spookstad op Europees grondgebied. Turkije heeft over het jaar 2012 bovendien 1400 Koerden overhoop geschoten. Turkije overweegt annexeren Cyprus: http://www.deondernemer.nl/buitenland/634779/Turkije-overweegt-annexeren-Cyprus.html Als reactie kunnen we natuurlijk Turkije en alle Turken en dus alle Turken die in Europa wonen (hebben allemaal een dubbel paspoort en zijn dus burger van een land dat illegaal Europees grondgebied bezet) boycotten. Dan nemen we het langst durende conflict van afrika gelijk mee: de illegale bezetting van de Westelijke Sahara door Marokko: Na de Spaanse terugtrekking in 1975 bezette Marokko de westelijke sahara, een gebied 2,5 x groter dan Portugal en 60x groter dan de westbank en gaza samen, bouwde er de langste illegale afscheidingsmuur van 2700 km ter wereld dwars doorheen (dat het bezette gebied opdeelt in 6 van elkaar gescheiden gebieden waartussen geen verkeer mogelijk is) en legde er de grootste mijnenvelden ter wereld. De levensverwachting in de bezette westelijke sahara is 54, even laag als in Congo (Een goede indicatie hoe het Marokkaanse leger in bezet gebied te keer gaat). De levensverwachting in de gazastrook is trouwens veel hoger dan in ieder Arabisch land en zelfs Hongarije. Marokko heeft bovendien 66 (Zesenzestig!!!) VN veiligheidsraad resoluties aan z'n broek vanwege de bezetting van de westelijke Sahara. Het systeem van Marokkaanse afscheidingsmuren in bezet gebied: http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=File:Western_sahara_walls_moroccan_map-en.svg&page=1 Als reactie kunnen we natuurlijk Marokko en alle Marokkanen en dus alle Marokkanen die in Europa wonen (hebben allemaal een dubbel paspoort en zijn dus burger van een land dat illegaal grondgebied bezet) boycotten. Het non-discriminatie beginsel is de hoeksteen van het recht: een boycot van Marokkanen en turken is zelfs verplicht.

1 Reactie
Lopez
Lopez4 feb. 2013 - 11:26

Door iedere keer dat de wandaden van Israël belicht worden te proberen de aandacht af te leiden door op wandaden in andere landen te wijzen, wekt u niet de indruk werkelijk met zulke wandaden begaan te zijn. Ik krijg ook nooit de indruk dat u werkelijk iets doet aan de wandaden die u beschrijft. Verder zou het plezierig zijn als u zich bij uw beschrijving van de wandaden van Turkije en Marokko bij de feiten houdt. Bijvoorbeeld: Famagusta is geen ‘spookstad die door een groot hek van de buitenwereld is afgesloten’. De spookstad is Varosha, een voorstad van Famagusta. In Famagusta zelf wordt gewoon geleefd, u kunt er ook gewoon naartoe. Misschien handig om eens te doen voordat u met een volgende uiteenzetting komt.

Tealc2
Tealc24 feb. 2013 - 11:26

Volgens mij hebben sommigen hier de hele artikel niet gelezen. Want heb in dit artikel geen een woord over Turkije kunnen vinden. Wat in godsnaam heeft Turkije met dit stuk te maken????????? Iemand??????

1 Reactie
diadorim
diadorim4 feb. 2013 - 11:26

Turkije bezet sinds 1974 illegaal het noordelijke deel van EU-staat Cyprus, heeft dat etnisch gezuiverd, er 200.000 kolonisten naar toegebracht, er 40.000 bezettingstroepen gestationeerd en een illegale afscheidingsmuur over de hele lengte van het eiland gebouwd. Ik ben Europeaan en ik heb niks te maken met Israel, wel met Turkije dat illegaal bezet Europees grondgebied wil annexeren. Begrijp je dat niet?