Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Unilever blaast verhuizing naar Nederland af, oppositie ruikt bloed

  •  
05-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Algemene Politieke Beschouwingen

© 2018-09-21 19:49:15 DEN HAAG - Premier Mark Rutte in vak K tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. ANP REMKO DE WAAL

De voorgenomen verhuizing van Unilever van Londen naar Rotterdam en de plannen voor een nieuwe Nederlandse NV gaan niet door. Het verzet van met name de Britse aandeelhouders heeft de doorslag gegeven. De Britten zouden niet willen dat een Brits-Nederlands bedrijf helemaal Nederlands wordt.
Het nieuws is olie op het vuur van de politieke discussie over de afschaffing van de dividendbelasting. Premier Rutte drukte de maatregel eigenhandig door de coalitie-onderhandelingen met als doel om grote bedrijven in Nederland te houden of ervoor te zorgen dat ze hiernaartoe komen. Rapport na rapport toonde aan dat de maatregel veel duurder uit zou vallen dan werd gezegd en bovendien geen banen op zou leveren. Zowel onder burgers als in de Tweede Kamer was en is er veel verzet tegen de maatregel.
Nu de laatste strohalm van Rutte, de voorgenomen verhuizing van Unilever, niet doorgaat, willen de twee grootste oppositiepartijen, PVV en GroenLinks zo snel mogelijk een debat met premier Rutte. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt het nieuws ‘pijnlijk voor de premier’ op Twitter:
Geert Wilders van de PVV spreekt zelfs van een “mega-afgang”. Aangezien de maatregel ook binnen de partijen van coalitiegenoten D66 en ChristenUnie zeer gevoelig ligt, is nog maar de vraag of het moeizaam bereikte coalitie-akkoord over de kwestie stand houdt. Op het partijcongres van D66 morgen in Den Bosch liggen 4 moties over de kwestie klaar.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

adriek
adriek5 okt. 2018 - 22:39

"De Britten zouden niet willen dat een Brits-Nederlands bedrijf helemaal Nederlands wordt." Zouden die aandeelhouders zo idealistisch zijn of zou Theresa een nog grotere rookworst voor de aandeelhouders hebben dan Mark?

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks5 okt. 2018 - 17:13

Nu ja, gewoon laten doorgaan, het blijft een mooi kadootje voor Ruttes aanhang en de coalitiepartijen zitten nog niet op een breuk te wachten...

Break on through
Break on through5 okt. 2018 - 14:48

Sta je mooi in je hemd natuurlijk als je je de afgelopen maanden de naad uit je broek hebt gelogen en je dit overkomt.... Had je het nog zo mooi afgesproken Mark. Jij zou die dividendbelasting afschaffen, zou jij een leuke job bij de Unilever én de RD krijgen (ja dat kan). Naaien die fukkers in de Uk je een oor aan...

Pieter Z
Pieter Z5 okt. 2018 - 13:51

We gaan in onze euforie wel even voorbij aan de reden waarom Unilever heeft aangegeven niet te verkassen naar Rotterdam. Wat de bedrijven bij elkaar gaan krijgen is 2 miljard. Dat is zeker niet alleen voor Unilever. Het geld is eigenlijk best wel weinig voor zo'n bedrijf als Unilever of Shell. De eindeloze discussie en dreiging van de oppositie is dan ook de reden geweest om niet te verhuizen. De kans namelijk dat bij een volgende verkiezing alles weer wordt terug gedraaid is erg groot. Daar zit het gevaar nu bij alle overheidsinstellingen die veel met politiek te maken hebben. Je kan geen lange termijn afspraken maken, want op het moment dat er verkiezingen zijn geweest kan alles weer omdraaien. Vergis je niet in de consequenties van deze onbetrouwbaarheid. Dat zie je al op kleinere schaal bij ministeries en gemeenten zelf. Projecten zoals IT projecten duren vaak veel langer en kosten vaak veel meer dan gepland omdat er b.v. plotseling een nieuwe wethouder zit die alles weer anders wil en eer dat die plannen dan weer zijn uitgewerkt en daar weer mee begonnen is, is er weer een nieuwe wethouder. Bedrijven willen geld verdienen en hebben vooral bij langdurige projecten een betrouwbare partner nodig. Als ze risico's lopen omdat een partner niet betrouwbaar is, dan zal die partner dieper in haar of zijn buidel moeten tasten. Dat hebben we duidelijk gezien bij alle IT projecten van de overheid. Unilever heeft wederom aangetoont dat de overheid niet te vertrouwen is en kiest eieren voor haar geld. Ik zou daar ook als oppositie toch niet echt vrolijk van worden.

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 okt. 2018 - 14:59

Beggar's can't be choosers ... bedoel je dat? Of, van democratie kun je niet eten?

Markzelluf
Markzelluf5 okt. 2018 - 13:35

Vanzelfsprekend is en was de afschaffing van de dividendbelasting omstreden. Een ongewis effect op het vestigingsklimaat wordt deels gefinancierd met zekere belastingverhogingen voor ondernemers die daar vanzelfsprekend allerlei bezwaren tegen hebben en daarnaast missen we een bedrag aan geld dat wellicht nuttiger besteed kan worden. Maar dat rechtvaardigt de huidige dividendbelasting nog steeds niet. Vergeet immers niet dat Nederlandse aandeelhouders uiteindelijk helemaal geen dividendbelasting betalen (het is een voorheffng die verrekend wordt). Waarom zouden buitenlandse aandeelhouders dat dan wel moeten doen? Nu zullen er vast lezers op Joop zijn die vinden dan je aandeelhouders niet hoog genoeg kunt belasten, maar hen wil ik toch wijzen op wie die aandeelhouders eigenlijk zijn. Niet de Johnnen en Johnies de Mollen van deze wereld zijn de grootste, maar de schooljuffen en -meester, verplegers en timmerlieden zijn, via hun pensioenfonds en levensverzekering, gezamenlijk de grootste. Zoiets geldt in het buitenland ook natuurlijk. Waarom zou een buitenlandse fabrieksarbeider wel mee moeten betalen aan de dividendbelasting en een Nederlandse brandweerman niet?

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen5 okt. 2018 - 12:42

Mag ik mij aan een voorspelling wagen? Rutte is binnenkamers nu bezig om met grof (verbaal) geweld zijn coalitiepartners in de aanloop naar het debat binnenboord te houden en naar rechts te richten. Tijdens het debat volgen er een kwinkslag, een lachje en mooi gedragen verhaal over de banen die Rutte voor Nederland gaat redden. En daarna......gaat de coalitie keurig akkoord met deze wet en wordt deze er voor de statenverkiezingen bij de 1e kamer doorheen geramd.....glas, plas was...

1 Reactie
Tweekeerbellen
Tweekeerbellen5 okt. 2018 - 13:39

Zie ik toch net de presco van glibberaal Rutte waarin 'ie aangeeft de boel te 'heroverwegen'....Mijn voorspelling gaat -gelukkig- niet uitkomen. Nu natuurlijk wél de vraag wat ervoor in de plaats komt.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard5 okt. 2018 - 12:28

Wat een onvoorstelbare afgang voor Rutte: alsof de paus na een diep gelovig leven aanklopt bij de hemelpoort en de deur wordt geopend door - Mohammed. .

JanBakker2
JanBakker25 okt. 2018 - 12:07

Aandeelhouders vinden, gezien verbaal geweld oppositie, de Nederlandse staat onbetrouwbaar en vinden Engeland in Brexit fase stukken veiliger. Gefeliciteerd oppositie.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard5 okt. 2018 - 12:05

Rutte: Ook gij, Unilever ? [vrij naar Shakespeare]

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard5 okt. 2018 - 12:01

. HAMSTEREN !!! . Unilever vertrekt uit Nederland! Het volk bestormt de Jumbo's en AH's - HAMSTEREN !!! - want binnenkort is er geen zeep meer, geen margarine, geen pindakaas en geen rookworst !!! .

W-74
W-745 okt. 2018 - 11:41

Ik hoop dat de oppositie zich nu eindelijk verenigd en zich over allerlei onderlinge -pietluttige- verschillen heen kan zetten en Rutte cs laat struikelen. Dit land kan mi wel nieuwe verkiezingen gebruiken.

Purper Floyd
Purper Floyd5 okt. 2018 - 11:41

Het Unilever hoofdkantoor in de UK heeft meer betekenis voor de UK dan een Nederlandse lokatie van dat hoofdkantoor ooit zal hebben. In NLD gaat het over relatieve ‘peanuts’ van 2 miljard, in de UK is het een politiek statement ten faveure van de Brexit.

Cave Canem
Cave Canem5 okt. 2018 - 11:27

Opvallend hoe vaak Klaver en Wilders het tegenwoordig met elkaar eens zijn. Les extrêmes se touchent, dat kennen we. Wellicht ook het begin van het type toenadering en verdere samenwerking dat tzt tot een regeringscoalitie gaat leiden?

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 okt. 2018 - 14:53

Hoefijzer-fallacy

Leo Patat
Leo Patat5 okt. 2018 - 10:49

Belastingparadijs Nederland is verloren. Elk jaar weer 2 miljard dividendbelasting door het putje en nog zitten multinationals liever in het VK met hun hoofdkantoor. Wat ook wel te begrijpen is met de Brexit in het vooruitzicht. Plek zat als alle EU profiteurs zijn opgezout naar het vasteland. En niet duur. Massale werkloosheid dadelijk in Nederland als we van hoog- naar laagconjuntuur gaan want geen hoofdkantoren van multinationals in Nederland. En alles nog meer kapot bezuinigen dan tijdens de villahypotheekcrisis al is gedaan. Want ja, nu missen ook nog eens elk jaar weer 2 miljard dividendbelasting. En de lagere belastingen voor bedrijven en de rijken draai je ook niet zomaar terug.

ruma ankka
ruma ankka5 okt. 2018 - 10:40

LOL! Maar Rutte glibbert zich er wel weer uit.

1 Reactie
Poezenmens
Poezenmens5 okt. 2018 - 12:06

‘Spuit elf geeft modder’-minister Sander Dekker geeft al vast een voorproefje: “Die maatregel hebben we niet alleen voor Unilever bedacht. Er zijn heel veel grote bedrijven in Nederland.'' De afschaffing van de dividendbelasting is volgens Dekker een 'onderdeel van' het pakket dat ervoor moet zorgen dat Nederland een 'fantastisch' land is voor bedrijven om zich te vestigen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 okt. 2018 - 10:38

Rutte gaat met z’n scheve schaats zo het wak in, ben benieuwd of Wopke zijn totaal pakket door de senaat krijgt nu de grond onder de afschaf praktisch weggevaagd is.

meneerjansen
meneerjansen5 okt. 2018 - 10:00

Money for nothing.... and shit for free;)

Poezenmens
Poezenmens5 okt. 2018 - 10:00

Marmite, marmite, marmite..... (iets smerigers heb ik nog niet vaak gegeten) Marmite afpakken van de Engelsen is ongeveer hetzelfde als Her Majesty ontvoeren naar Soestdijk. Rutte als anglofiel had dit kunnen weten. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/het-britse-verzet-tegen-het-verlies-van-unilever-zit-in-een-klein-bruin-potje-met-een-geel-deksel~bc84ab5c/

Piet de Geus
Piet de Geus5 okt. 2018 - 9:58

Volgens Paul Polman is de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting de schuld van het afblazen van het plan om het hoofdkantoor naar Rotterdam te verplaatsen. Hij voorziet Rutte dus van munitie om terug te schieten.

9 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 okt. 2018 - 11:22

Piet, dat zou ik ook gezegd hebben. Of het waar is weten we niet. Maar het is duidelijk dat het optreden van de oppositie er voor zorgde dat Rutte die munitie kan gebruiken. Met andere woorden, het wordt jij-bakken van twee kanten. Een zinloze discussie bij voorbaat. De regering zal nooit toegeven, de oppositie zal blijven bijten tegen beter weten in. Dit is een enorme miscalculatie van Rutte. De gok die verkeerd uitviel, precies waar we bang voor waren.

Klaas Punt
Klaas Punt5 okt. 2018 - 11:35

Maar ook de Britse aandeelhouders zouden toch vrijstelling van dividendbelasting krijgen? Ik heb nog nooit iemand van een douceurtje zien weglopen. Dus ik vermoed dat er toch wat anders achter zit. Al kan ik mij nauwelijks indenken dat het gaat om Lever Bros want van sentiment is nog nooit een investeerder wijzer geworden.

JanBakker2
JanBakker25 okt. 2018 - 12:12

Hoorde net SP leidster op radio het antwoord hierop 3 maal ontwijken.

Krek
Krek5 okt. 2018 - 13:22

Geachte heer De Geus, Die uitleg snijdt hout. Helemaal gezien de uitspraken van de oppositie over een 'herstelwet'. Het zouden hele domme aandeelhouders zijn wanneer zij vóór zouden stemmen als het beoogde voordeel in rook op gaat zodra de huidige regering haar meerderheid verliest.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 okt. 2018 - 13:30

Rutte schijnt nu toch wel nattigheid te voelen en wil de komende jaren niet met dit debacle aan zijn been gehinderd worden. Stel je voor, hebben we ineens 2 miljard extra te besteden.

Piet de Geus
Piet de Geus6 okt. 2018 - 0:31

"Dus ik vermoed dat er toch wat anders achter zit." Naast nationalistische sentimenten en het voordeeltje m.b.t. de dividendbelasting (die ze in het UK overigens ook niet betalen) spelen er natuurlijk nog wat andere zaken. Een daarvan is dat het UK veel minder beschermingsconstructies tegen vijandige overnames toestaat dan Nederland. Als het gaat om het maken van snelle winst is dat natuurlijk een nadeel.

Hiltermann
Hiltermann6 okt. 2018 - 3:55

Polman fantaseert met zijn beroep op het afschaffen van de dividend belasting. Unilever blijft in Engeland omdat grote en kleine beleggers gezamenlijk tegen vestiging in Nederland zijn. Om Polman en Unilever een afgang op de aandeelhoudersvergadering te besparen trekt Unilever het voorstel in.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2018 - 14:23

Piet de Geus Je hebt gelijk m.b.t. die bescherming tegen vijandige overnames die ze pasgeleden ingesteld hebben, dat is weer van groot belang voor de aandeelhouders. Verder hebben Engelse aandeelhouders al lang gezegd dat die afschaffing iets afdeed of toevoegde aan hun beslissingen, zij die er niet van lieten afhangen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 okt. 2018 - 17:31

Minoes&tuin 6 oktober 2018 at 16:23 Ik vermoed dat Marike Stellinga in de NRC de vinger op de zere plek(ken) legt.

Erwin3
Erwin35 okt. 2018 - 9:34

Mooi nieuws zo op deze zonnige vrijdag. Nu het hele dividend-monster van tafel. Dank u.

2 Reacties
JanBakker2
JanBakker25 okt. 2018 - 12:11

BMW vindt VDL onbetrouwbaar mede gezien FNV acties en geeft Engelse vestiging een groter aandeel. Scheelt veel werkgelegenheid en dat vindt u zeker ook goed nieuws

Hiltermann
Hiltermann6 okt. 2018 - 4:03

Wat heeft BMW hier mee te maken? De verkoop van Minis is aanzienlijk terug gelopen. Daarom besluit BMW de produktie te verminderen. Dat is de reden voor het inkrimpen van het bestand medewerkers.

chwiedijk
chwiedijk5 okt. 2018 - 9:28

We weten niet wat het échte belang van Rutte is.

michellekepen
michellekepen5 okt. 2018 - 9:25

@Cliff, Nee, dit betreft geen fotomontage. Wel wordt de suggestie gewekt wordt dat het gaat om een kantoor dat boven en naast oude woonhuizen gesitueerd is. Niets is echter minder waar. Het bijzondere van kantoorgebouw 'De Brug' is namelijk dat het boven een fabriekscomplex gesitueerd is. Een complex waar om veiligheidsredenen niet gebouwd mocht worden. Het kantoor is daarom elders gebouwd en vervolgens in z'n geheel(!) verplaatst. Dit had uiteraard de nodige consequenties voor de manier van bouwen, namelijk een volledige staalconstructie. En voor het uiterlijk. Waar je over kunt twisten, zoals Cliff doet. Duidelijkere foto: https://www.rd.nl/vandaag/economie/nederland-blij-unilever-kiest-voor-rotterdam-1.1473748 Het getoonde gebouw is het hoofdkantoor van Unilever Bestfoods. Kort door de bocht: de margarine-tak van Unilever. Die hele tak wordt voor 6,8 mrd. aan KKR verkocht! Dus én niet het hoofdkantoor van Unilever, én het betreft een verkocht bedrijfsonderdeel. Het 'echte' Unilever hoofdkantoor is gevestigd aan Weena 455, midden in het centrum van Rotterdam. http://www.architectuur.org/bouwwerk/274/Hoofdkantoor_Unilever.html

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten5 okt. 2018 - 13:36

Wow, ook gaaf!

Ecclesia
Ecclesia5 okt. 2018 - 9:23

Nou, dan weten we nu ook vrijwel zeker dat Rutte geen baantje meer zal krijgen bij Unilever als we eindelijk van hem af zijn. Britse aandeelhouders zullen dan zeer waarschijnlijk tegen deze persoon stemmen gezien dit debakel. Overigens zie ik liever Rutte ophoepelen naar een multinational dan naar de EU. In het eerste geval zien we die neppe glimlach tenminste niet meer zo vaak op tv. Mocht hij president van Europa worden (geef me alvast een teiltje) zien we die kop nog steeds...

Erik20
Erik205 okt. 2018 - 9:10

Ik denk dat de VVD het gewoon door wilt drukken en wel bereid is om Rutte voor de afschaffing op te offeren. Dijkhof (die mij veel erger lijkt) staat al klaar om het over te nemen voor de volgende verkiezingen, en Rutte krijgt daarna een mooi baantje bij een multinational...

BobaFett
BobaFett5 okt. 2018 - 9:02

Goh, lekker. Wat een blamage voor deze teflon minpres. In zijn hempie gezet door de groep waar het allemaal om draait. Ik lach me ballen uit mijn broek. Twee miljard terug naar het volk. Hoezee!!

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard5 okt. 2018 - 8:58

ondertiteling: "Ook gij, Unilever !"

De Vries3
De Vries35 okt. 2018 - 8:47

Als Nederland meer multinationals kwijt raakt mag het wel eens tijd worden dat we stoppen met onze steun voor belasting ontwijking. Als de EU met een voorstel komt om belastingconstructies tegen te gaan stemmen wij standaard tegen. - Het wordt tijd dat Liechtenstein, Luxemburg, Zwitserland, Monaco en de Zuid-As eens fatsoenlijk belasting gaan betalen, op straffe van dichte grenzen. De EU blijft de grootste economie ter wereld en het gebied met de grootste levensstandaard, dus multinationals en rijken komen toch wel. Tijd dat we zo eens wat terug doen voor de burgers.

1 Reactie
koolnietwaard
koolnietwaard5 okt. 2018 - 20:37

De Vries 5 oktober 2018 at 10:47 Het wordt tijd dat Liechtenstein, Luxemburg, Zwitserland, Monaco en de Zuid-As eens fatsoenlijk belasting gaan betalen, op straffe van dichte grenzen. De EU blijft de grootste economie ter wereld en het gebied met de grootste levensstandaard, dus multinationals en rijken komen toch wel. Tijd dat we zo eens wat terug doen voor de burgers. --------------------------- Fantast, hoe lang bent u al niet meer op de hoogte?

BakkerGerard
BakkerGerard5 okt. 2018 - 8:39

Ook als Unilver wel naar Nederland zou verhuizen, moet de dividendbelasting niet worden afgeschaft. Nauwelijks onderbouwing over eventueel hierdoor toenemende werkgelegenheid weegt niet op tegen 2 miljard PER JAAR minder belastinginkomsten. En weegt nog minder op tegen de wens van het overgrote deel van de maatschappij die deze belasting instand wil houden.

Gerrit Neerslag
Gerrit Neerslag5 okt. 2018 - 8:37

Unilever 169,000 personeelsleden over de gehele wereld. Er werken "slechts" 7300 mensen voor het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk en 3100 in Nederland. Net als Nissan, heeft Unilever alle truukjes in handen om de Engelse overheid te chanteren als Brexit een feit is. Nog meer belasting verlaging, meer subsidie, om maar niet te vertrekken. De productie van de merken die exclusief voor de Engelse markt worden gemaakt zal waarschijnlijk blijven, maar alle produkten die hinder ondervinden van import tarieven na Brexit, zullen gewoon geproduceerd gaan worden in andere landen. Het blijven van het "hoofdkantoor" heeft dus helemaal geen positieve uitwerking op werkgelegenheid, in tegendeel, de arbeidsomstandigheden en sociale zekerheid worden alleen maar minder, gelijk de belasting inkomsten. Rutte hoeft niet gechanteerd te worden, die is sowieso al overtuigd van z'n gelijk. Geen Unilever hoofdkantoor in Rotterdam heeft weinig effect op de "slechts" 3100 werknemers in Nederland. Sterker nog, er zouden wel eens banen bij kunnen komen als sommige producten voor de EU markt niet meer in Engeland gemaakt worden vanwege de import tarieven. Misschien dat de productie van wattenstaafjes (met houten steeltjes omdat plastic slecht is) in Nederland uitgebreid kan worden. Er zijn nogal wat verpakkingen nodig om de neo-liberale smurrie uit de oren van Rutte te verwijderen, zodat hij eindelijk weer kan luisteren naar het volk (en de experts, economen enz.), in plaats van het staren naar de gebarentaal van multinationals!

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 okt. 2018 - 8:22

De bijgaande foto(montage?) zegt alles, en in een tijd waarin het beeld het woord, en het verhaal, verdrongen heeft, is ze extreem deprimerend - afstotelijke, monsterlijke architectuur (jawel, er is in het Engels al lang een term voor: "brutal architecture") overheerst, onderdrukt, en verstikt al het menselijke. Welke halfapen verzinnen zo een gedrocht? Schoenendozen, mislukte denkbeeldige zeeschepen, die zijn de kerken en tempels van vandaag de dag. Ik ben nooit in de buurt geweest waar die foto (montage?) gemaakt is. maar ik vind dat beeld een grafschrift voor Nederland, eentje dat Jeroen Bosch met olieverf ook had kunnen maken. Mensen: Rutte 'is over', en we kunnen vandaag al beginnen met de wederopbouw van ons eens zo mooie land.

4 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten5 okt. 2018 - 9:01

Ik heb er niet zo veel tegen, mooie combinatie tussen nieuw en het behoud van oud. Het woord brutal(isme) verwijst naar ruw beton, dat aan de buitenkant niet is bewerkt maar 'ruw' blijft. In die periode werd wat er was vaak platgegooid, het was in die zin een totalitaire stijl. dat is hier niet gebeurd: er is hier gepoogd het oude - het goed onderhoudengebouw eronder - zichtbaar te houden. Ik vind het geen aantasting, ik vind het een redelijk werkende combinatie.

Ecclesia
Ecclesia5 okt. 2018 - 9:17

Helaas staat de VVD nog steeds op nr 1 qua zetels, 30+. Ik deel uw optimisme over 'wederopbouw van ons eens zo mooie land' helaas niet (ik deel wel de hoop, maar zie het niet gauw gebeuren). Net als dat ik na Balkenende (die was al erg genoeg) het nog erger zag worden onder Rutte, ben ik bang voor een post-Rutte Nederland. Dijkhof? Baudet? Buma? Gadver, allemaal.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen5 okt. 2018 - 12:51

Beste Cliff, Dan zou ik u toch eens willen uitnodigen dit architectonische hoogstandje te komen bekijken in de mooie stad Rotterdam. Een ongelooflijk staaltje techniek en een prachtig contrast tussen oud en nieuw. U kunt het uiteraard dan nog steeds foeilelijk vinden; ieder zijn ding. In dat geval raad ik u het nieuwe NS station Rotterdam Centraal aan, of anders Katendrecht. Absoluut de moeite waard. Vergeet u vooral de oude Fenixloodsen niet over te slaan. Gelezen uw smaak (althans, zoals ik deze meen te op te maken uit uw post) zou ik de Kop van Zuid overslaan.

ton14024
ton140245 okt. 2018 - 13:24

Je hint op demontage van dit Rotterdams icoon? Een snelle veer naar Londen.

korheiden2
korheiden25 okt. 2018 - 8:10

Te vrezen valt dat Rutte ook nu zijn poot stijf gaat houden. Maar in maart zijn er verkiezingen en kan de meerderheid in de Eerste Kamer verdwenen zijn. Een mooie gelegenheid om de dividendbelasting gewoon weer op de agenda te zetten.

2 Reacties
Sonic2
Sonic25 okt. 2018 - 10:23

Het is goed denk ik om te vermelden dat Asscher er geen breekpunt van heeft gemaakt. Van het terugdraaien van de afschaffing van de dividend belasting. Ik zie de PvdA gewoon na Maart dit kabinet gedogen. Ik zie de PvdA dat ook niet zo snel terug draaien. Die zullen waarschijnlijk in ruil daarvoor heel veel kruimel goed krijgen. Om al een beetje in Sinterklaas termen te blijven. Voor de rest zullen als eerste D66, CDA de electorale klappen gaan opvangen. Dat zijn gewoon concurrenten van de VVD. CDA en D66 snappen dat kennelijk nog niet. Dat VVD hun ook gewoon als concurrenten ziet. En dus maar wat blij zijn als CDA en D66 in elkaar donderen. De VVD achterban vindt deze maatregel namelijk niet zo erg. Dus ik zie het allemaal niet zo snel veranderen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 okt. 2018 - 10:49

reactie op Sonic – 5 oktober 2018 at 12:23 Je bent hier valse informatie aan het verstrekken of je weet niet waar je het over hebt, als je dat willens en wetens doet heet dat kwaadsprekerij. https://www.youtube.com/watch?v=GpejC6qKTKg

Henri Zwols
Henri Zwols5 okt. 2018 - 8:06

Ik zie Rutte niet inbinden. Nu niet, nooit niet. Ik zie daarom maar twee mogelijke uitkomsten: - de coalitiepartners slikken weer die meloen door of - het kabinet valt hierover

3 Reacties
BakkerGerard
BakkerGerard5 okt. 2018 - 8:41

Ik zie Rutte wel inbinden. Nu Unilever afhaakt is er, ook voor hem, geen reden deze belasting af te schaffen.

chwiedijk
chwiedijk5 okt. 2018 - 9:32

Die coalitiepartners zijn óf christelijk óf D66. "Dat weet je nu eenmaal."

Frank1234
Frank12345 okt. 2018 - 9:57

Ik kan me niet voorstellen dat de coalitie partijen zich voor de Rutte trein gooien (zoals de PvdA vorige keer heeft gedaan). Waarschijnlijk inderdaad de val van het kabinet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 okt. 2018 - 7:53

Rutte zal zijn poot stijf houden!

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt5 okt. 2018 - 9:19

Ja, waar is Schmelzer als je hem nodig hebt?

Bluesboy
Bluesboy5 okt. 2018 - 10:08

Hopelijk komt de Premier nu net als zijn Britse collega met een ABBA nummer,maar dan Waterloo en wordt dat dan Ruttexit.

Middenman
Middenman5 okt. 2018 - 7:52

Binnen de coalitie zal de CU de druk gaan opvoeren en ik denk dat het ze zelfs een breuk waard is. Tot nu toe hebben ze vastgehouden aan 'afspraak is afspraak', ondanks dat ze inhoudelijk tegen het plan waren, maar als alle argumenten onder die afspraak wegvallen kunnen ze dat niet meer volhouden. D66 zal morgen een pittig congres hebben en misschien ook wel willen afhaken. Dat betekent dan exit Pechtold.

Martin108
Martin1085 okt. 2018 - 7:51

Dus... Unilever is democratischer dan de Nederlandse regering...

2 Reacties
rvb2
rvb25 okt. 2018 - 9:00

nee, unilever is een bedrijf en dus anti-democratisch. Ik kan me niet herinneren dat we ooit hebben mogen stemmen voor het bestuur van unilever. Wel kan je d.m.v. aandelen stemrecht kopen.

Ecclesia
Ecclesia5 okt. 2018 - 9:25

Ach, Nederland is op zich democratischer, alleen zit er een vertraging van vier jaar in. Behalve voor de VVD, die lijkt buiten het systeem te staan. Die krijgt het steeds weer voor elkaar de schuld van de problemen bij andere partijen te leggen, waarvan PvdA het laatste slachtoffer is. D66 / CD / CDA zijn volgende slachtoffers.