Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uniek, maar geen outsider

  •  
09-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: hoe blijf je uniek, terwijl je er wel 'bij blijft horen'
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
De researchers deden veld- en laboratoriumonderzoek om te zien hoe mensen hun wens uniek te zijn bevredigden terwijl ze toch geen outsiders werden. Het blijkt dat men het meestal oplost door wel een merkartikel te kopen dat populair is bij de eigen groep (maar beslist niet bij de groep waar je niet toe wilt behoren), maar dat je dan kiest voor iets in een andere kleur of een ander design zodat je toch een beetje apart bent. Het onderzoek liet zien dat de mensen die zich vooral bezorgd maken over hun sociale identiteit voor de merkartikelen- vooral wat betreft kleding – gingen, terwijl  de mensen die een sterke neiging hadden om uniek te willen zijn minder populaire producten kozen.
Na het lezen van zo´n onderzoek vraag je je af hoeveel je zelf wel had kunnen bedenken zonder dat er een geleerde aan te pas kwam, maar anderzijds is het grappig dat wat je vermoedt ook vastgesteld kan worden.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.