Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Unicef komt met voedselhulp voor hongerige Britse kinderen

  •  
16-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schoollunch

© cc-foto: Casey Lehman

Voor het eerst in zijn 70-jarige geschiedenis zet Unicef een actie op touw om hongerige kinderen in het Verenigd Koninkrijk te voeden. Het kinderfonds van de VN trekt 25.000 pond uit, zodat scholen in het Londense district Southwark hun leerlingen tijdens de kerstvakantie een ontbijt kunnen voorschotelen.
Het onderzoeksbureau YouGov stelde in mei van dit jaar vast dat er 2,4 miljoen Britse kinderen opgroeien in gezinnen waar voldoende eten geen vanzelfsprekendheid is. In oktober waren er 900.000 Britse kinderen aangemeld voor gratis schoolmaaltijden.
“Het is een schande dat Unicef te hulp moet schieten om de hongerige kinderen in ons land te voeden”, meent Angela Rayner van Labour. “We zijn een van de rijkste landen van de wereld. Onze kinderen zouden niet afhankelijk moeten zijn van humanitaire organisaties die normaal in oorlogsgebieden en bij natuurrampen te hulp schieten.
cc-foto: Casey Lehman

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 dec. 2020 - 13:37

Thatcher werkt nog steeds door ...

Greendutch
Greendutch17 dec. 2020 - 12:45

en dat in een stad waar de russische oligarchen de buurten bevolken waarvoor burgers moesten wijken. en waar -naar het boek van Joris Luyendijk- de macht van het geld het leven van velen op nare manier beïnvloedt. als er zoveel geld in zo 'n klein gebied beheert wordt dan vraag ik me af waar de regering naar luistert? dat geld kan toch belast worden om problemen op te lossen. waar veel geld zit begrijpt men niet dat men de oorzaak is van de onvrede bij minder welgestelden en dat ook daar de wensen groter worden waardoor grenzen gaan vervagen, men makkelijker keuzes maakt die men anders niet gemaakt zou hebben. tijd voor een andere economie. Laat BoJo zelf die pakketten uitdelen net zoals hier de betreffende verantwoordelijken de compensaties aan de beschadigde ouders zouden moeten overhandigen een manier om mensen die verantwoordelijk zijn (geweest) voor omstandigheden met de neus op de feiten te drukken

harmmeijer
harmmeijer17 dec. 2020 - 10:13

Worden de verhalen in de boeken van Dickens in 2021 weer realiteit in de VK?

1 Reactie
harmmeijer
harmmeijer17 dec. 2020 - 10:15

het VK

The Apple
The Apple17 dec. 2020 - 0:21

"Het kinderfonds van de VN trekt 25.000 pond uit," - Het gaat dus gelukkig alleen maar om een symbolische daad. "bijna 4,8 miljard euro. Dat is het bedrag dat MacKenzie Scott, de ex-vrouw van Amazon-baas Jeff Bezos, dit jaar al heeft weggegeven aan Amerikanen in nood. De miljarden die ze nu teruggeeft, betoogt Scott, behoren toe aan de gewone Amerikaan die ervoor hebben gezorgd dat zij en Bezos zo rijk werden. Scott: ‘Ik twijfel er niet aan dat iemands persoonlijke rijkdom het product is van een collectieve inspanning en van sociale structuren die kansen bieden aan sommige mensen en obstakels voor talloze anderen."

6 Reacties
The Apple
The Apple17 dec. 2020 - 0:21

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vrouw-van-50-miljard-ex-echtgenoot-van-amazon-baas-geeft-opnieuw-miljarden-weg~b81c70ae/

GoudenBergen
GoudenBergen17 dec. 2020 - 13:06

@The Apple Typisch Amerikaans: eerst miljardair worden en dan enorme bedragen weggeven. Daardoor is o.a. Harvard verreweg de rijkste universiteit van de wereld geworden. Maar er gaan ook tientallen miljarden naar andere goede doelen. Warren Buffett en Bill en Mellinda Gates zijn bekende voorbeelden. Particuliere liefdadigheid is een goede zaak. De kans dat het geld goed terecht komt is veel groter dan als de staat dit zou doen. Mensen die zoveel geld verdienen, kunnen het ook op een zakelijk verantwoorde manier weggeven.

The Apple
The Apple17 dec. 2020 - 20:39

GoudenBergen mist het punt waar het om gaat. MacKenzie Scott geeft als reden op, "dat iemands persoonlijke rijkdom het product is van een collectieve inspanning en van sociale structuren die kansen bieden aan sommige mensen en obstakels voor talloze anderen.”

Karingin
Karingin17 dec. 2020 - 22:30

De idee dat de overheid het geld niet goed zou kunnen beheren is weer zo'n typisch slechts bull shit vooroordeel. Het wordt in elk geval op democratische wijze verdeeld. Filantropie is prima, maar als een land vrijwel alleen daar van afhankelijk is dan gaat er iets gruwelijk mis. Dan bepaalt de rijke elite welke doelen belangrijk zijn en welke niet

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 dec. 2020 - 6:32

Karingin Mensen moeten ook vooral dankbaar zijn en nederig voor zoveel goedertierenheid. Dat getuigt niet van grootmoedigheid maar van hoogmoed en is nog steeds vooral comfortabel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 dec. 2020 - 18:05

[De kans dat het geld goed terecht komt is veel groter dan als de staat dit zou doen. ] "Leuke" doelen waar de rijkaard goede sier mee kan maken.

Zapata
Zapata16 dec. 2020 - 20:28

Volgens mij hebben wij ook voedselbanken en schiet zelfs het Rode Kruis hier te hulp. https://www.rodekruis.nl/campagnes/maaltijd-voor-een-ander/ Ook in Nederland gaan kinderen zonder goede maaltijd naar school.

8 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté16 dec. 2020 - 22:46

Oh, maar dan is het goed. Ik schrok al. Het leek net alsof alleen Britse kindjes in armoe opgroeien. Maar gelukkig geldt dat ook voor Nederlandse kindjes. Ik kan weer tevreden zijn, want niemand kan beweren dat dit aan de lieve lieve Brexit ligt, of dat de stoute stoute EU iets goed doet.

Kilted
Kilted16 dec. 2020 - 23:22

Ja, en dat laatste is natuurlijk niet erg aanvaardbaar.... Alleen het argument van BoJo the Clown en andere Tory griezels is dat de voedselbonnen toch maar worden geruild voor Crack door het gepeupel. En dat gaat echt een stap te ver. Een beetje alsof je zegt dat de voedselbanken moeten sluiten omdat het voedsel toch alleen bij de koffieshops of de slijterijen terecht komt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2020 - 5:45

En uitgerekend nu de grote supermarkten geld hebben verdiend als water, gaan ze bezuinigen op voedsel door datgene dat eerst naar de voedselbanken ging zelf nog tegen gereduceerde prijzen te verkopen. De voedselbanken kwamen hier al van alles te kort en juist nu gaan ze dat doen waardoor de tekorten extra oplopen. De overheid vertikt het blijkbaar om de subsidie aan te vragen bij de EU die er voor staat. Ze doen liever alsof ze hier niet bestaan. Het is volgens mij al niet het gezondste voedsel wat ze daar vaak krijgen en bijna niets is vers.

Zapata
Zapata17 dec. 2020 - 9:45

@Le Chat. Nee ik zie niet in wat dit met de Brexit of de EU te maken zou hebben. De kloof tussen rijk en arm is sinds 2008 in the UK enorm geworden en dat was ruim voor dat er ook maar sprake was van een Brexit. https://www.thebritishacademy.ac.uk/blog/how-poverty-modern-britain-echoes-past/#:~:text=A%20History%20of%20Britain%2C%201900,in%20poverty%20or%20in%20want'.

GoudenBergen
GoudenBergen17 dec. 2020 - 13:09

@Zapata Als er nu iets misgaat in het VK, wordt dit door sommigen toegeschreven aan de Brexit, die nog geeffectueerd moet worden. De Britten zijn inmiddels aan het vaccineren, terwijl de Europese goedkeuring nog op zich laat wachten.

Karingin
Karingin17 dec. 2020 - 22:34

GB: Gelul, bepaalde effecten zijn allang zichtbaar. Kijk maar naar de files bij het Kanaal. Ook het investeringsklimaat zal er mee te maken hebben, en zo zullen er ongetwijfeld nog meer terreinen waar het al te merken is. Dat vaccin, ach gos gaan we daar nou alles aan ophangen? Dat heeft dus nix met Brexit te maken hè. En bovendien een gelukstreffer waarschijnlijk, het is niet of BoJo nou zo competent is

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 dec. 2020 - 6:47

Zapata Je hebt gelijk, dat klopt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 dec. 2020 - 6:52

Zapata. Aanvulling\: https://www.blikopnieuws.nl/buitenland/270248/15-miljoen-britten-leven-in-armoede.html