Joop

Undercoverbeelden varkenshouderij zijn wel degelijk representatief

  •    •  
13-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-12-13 om 10.55.44

© Undercoverbeelden Animal Rights

Uiteindelijk is er maar één oplossing, en die ligt bij de consument
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights bracht afgelopen vrijdag onthullende beelden uit de Nederlandse varkensindustrie naar buiten. ‘Tom’, een undercovermedewerker van onze organisatie, trad tijdelijk in dienst bij bedrijven in het Gelderse Lunteren en Nuenen in Noord-Brabant. Daar  filmde hij gewonde en zieke biggetjes, het onverdoofd afsnijden van hun staartjes, hoe er letterlijk mest uit biggetjes geknepen werd om een monster te nemen en hoe varkens tegen hun hoofd werden geschopt.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren met een grote behoefte om op onderzoek uit te gaan. In de overbevolkte en prikkelarme stallen waarin ze hun leven slijten kan deze behoefte onmogelijk vervuld worden. Daarom richten ze hun onderzoeksdrift op de uitstekende lichaamsdelen van soortgenootjes. Om dit gedrag tegen te gaan, worden bij biggetjes de staartjes afgeknipt. Deze verminking is ‘nodig’ omdat dieren voor onze vleesconsumptie in groten getale bij elkaar moeten zitten.
Het ‘couperen’ van staartjes als standaardpraktijk is bij EU-wet verboden. Tot amputatie mag pas overgegaan worden wanneer andere maatregelen om staartbijten te voorkomen, zoals het aanpassen van de omgeving, onvoldoende werken. Tijdens het couperen krijsen de biggetjes en verzetten ze zich hevig. Als het couperen met een koud mes of een schaar gebeurt, zoals bij de fokkerij in Nuenen, is er bovendien een grote kans op infecties.
Ook het slijpen van hoektanden mag niet routinematig worden uitgevoerd. Toch moest ‘Tom’ dit voortdurend doen, zonder dat hij hiervoor een opleiding genoten had.
In een reactie op de onthullende beelden liet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten: “Het is onaangenaam om de varkens in het filmpje te zien en te horen gillen. Ook het zien van zieke en dode dieren laat een mens niet onberoerd, zeker als je minder bekend bent met de varkenshouderij in Nederland.” De toezichthouder geeft dus toe dat je blijkbaar al afgestompt moet zijn om niet door de beelden geraakt te worden.
In wezen is er op de beelden niets vreemds te zien, aldus de toezichthouder: “De handelingen die op de beelden worden verricht – varkens insemineren, vaccineren, staarten couperen, het afvijlen van tanden en het oormerken van biggen – zijn toegestane handelingen die varkenshouders in Nederland regelmatig uitvoeren.” De NVWA verzwijgt dat de staarten niet als standaardprocedure gecoupeerd mogen worden, net als het slijpen van de tanden. Maar veel treffender is dat de beelden, die bij elk fatsoenlijk medium terecht met de woorden ‘pas op, schokkend’ ingeleid worden, verder kennelijk geen buitenwettelijke activiteiten tonen.
Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) gooit het over een totaal andere boeg dan haar toezichthouder: volgens de bewindsvrouw zouden de beelden vooral “niet representatief” zijn voor de sector. Maar is dat zo? ‘Tom’ heeft gesolliciteerd bij twee volstrekt willekeurige varkenshouderijen. Het enige criterium waarop wij deze bedrijven hebben uitgezocht, is dat ze een vacature hadden openstaan. Het zou wel erg toevallig zijn dat nou net alleen bij deze bedrijven de varkens zo slecht behandeld worden.
Schouten zei ook dat de NVWA kan pas ingrijpen als inspecteurs ter plekke hebben vastgesteld wat er is gebeurd. “Als je misstanden ziet of constateert, meld dat dan ook bij de NVWA.” De beelden alleen zijn niet voldoende voor actie, stelt de minister. “Je kunt niet zomaar op basis van beelden zeggen: dus het is fout. Daar moet ook wel echt een check voor plaatsvinden.” Natuurlijk heeft Animal Rights na publicatie van de beelden wel melding gemaakt van de misstanden.
Animal Rights blijft actievoeren tegen het afschuwelijke leed dat varkens wordt aangedaan. Uiteindelijk is er maar één oplossing, en die ligt bij de consument: stoppen met vlees eten. Alleen wie plantaardig consumeert, levert geen enkele bijdrage aan het leed van miljoenen dieren.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

JasDon
JasDon14 dec. 2018 - 12:18

Ik sprak recentelijk met een man over het transport van vee en deze begon spontaan te vertellen dat hij wit en zwart vee vervoerde, de laatst groep werd ook buiten de boeken om geslacht. Dat was voor mij wel een eye-opener. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat de bredere industrie problemen heeft zolang er nog 'zwart' vee bestaat.

Zandx
Zandx13 dec. 2018 - 18:08

Het schijnt dat er onder de mensheid ook heel veel leed voordoet, zelfs in Nederland. Uiteindelijk is er maar één oplossing, en die ligt bij de consument: stoppen met mensen maken. Alleen wie geen nieuwe mensen maakt, levert geen enkele bijdrage aan het leed van miljoenen mensen.

Spelchecker2
Spelchecker213 dec. 2018 - 15:13

'Uiteindelijk is er maar één oplossing, en die ligt bij de consument' Dat is niet de oplossing maar juist het probleem! Als wij een overheid hadden die werkelijk begaan was met haar burgers dan maakte zij wet- en regelgeing die dat collectieve belang zou versterken en laat ze dat niet aan die vrije markt over!

1 Reactie
vdbemt
vdbemt13 dec. 2018 - 17:08

Inderdaad. Zoals ook de zorg. Voor levensreddende behandelingen schijn je tegenwoordig te moeten crowdfunden. De zorgverzekeraar heeft het dure geld niet voor dergelijke patienten over. Oplossing dus een andere overheid Liberalisering met als laatste 3 kabinetten Rutte, heeft een hoop beschaving in doen leveren. Toch kunnen we ook zelf het nodige doen: geen vlees uit de bio-industrie eten en/of minder vlees eten, stemmen op de juiste politieke partij, klant zijn bij de juiste bank.

Henri Zwols
Henri Zwols13 dec. 2018 - 13:08

> Uiteindelijk is er maar één oplossing, en die ligt bij de consument: stoppen met vlees eten. Dat gaat niet op grote schaal gebeuren. Het lijkt me voorlopig dus wat voorbarig om de NVWA als oplossing af te schrijven.

Rechtse Bal
Rechtse Bal13 dec. 2018 - 10:22

misstanen qua dierenleed moeten gerapporteerd worden, maar voor de rest is de varkensvleesindustrie gewoon een bedrijf dat efficient moet draaien. Daarnaast si varkensvlees voorzien van alle voedingsstoffen die de mens nodig heeft. Natuurproducten dienen de mens en niet andersom.

3 Reacties
Thom As
Thom As13 dec. 2018 - 11:16

"varkensvlees is voorzien van alle voedingsstoffen die de mens nodig heeft", serieus? Heb je wel eens van vezels gehoord? In dierlijke producten zitten 0% vezels, terwijl een mens gemiddeld 30 tot 40 gram vezels per dag nodig heeft om gezond te kunnen blijven. 9 van de 10 Nederlanders krijgt (veel) te weinig vezels binnen. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, als je voedselpatroon voor meer dan de helft uit dierlijke voedingstoffen bestaat. Dan is dat in de praktijk een zo goed als onmogelijke opgave.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 dec. 2018 - 4:47

Thom As Dat is ook onzin. Vlees bevat wel degelijk vezels.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 dec. 2018 - 9:40

Thom As Ik denk toch dat je gelijk had, verwarring met gesneden vlees en oplosbare en niet oplosbare vezels.