Joop

Undercoverbeelden dierenleed veehouderij: excessen of gangbare praktijk?

  •    •  
11-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
animalrights
Wat zien we op de undercoverbeelden van Animal Rights?
Wederom laten de beelden van Animal Rights, gemaakt in verschillende stallen door heel Nederland, helaas vooral de normale gang van zaken in de intensieve veehouderij zien. Propvolle stallen met meerdere etages, kale, zieke en stervende dieren. De meeste eieren die te koop zijn in Nederland (en daarbuiten) worden op deze dieronvriendelijke manier geproduceerd in scharrelstallen en kooihuisvesting.
Aangroeiende veren Er is te zien dat in één stal de snavels van de kippen bekapt zijn, deze pijnlijke behandeling (met blijvende fantoompijn als gevolg) is gelukkig vanaf 2019 in Nederland voor legkippen verboden, maar was jaren de norm. Kippen, gehouden in grote groepen, pikken elkaar geregeld door de hoge mate van stress en ongerief. Kale kippen met soms bloederige wonden zijn het gevolg. Wanneer het misgaat is het door de grootschaligheid van de stallen lastig om nog effectief in te grijpen. Een vluchtweg voor belaagde kippen is er niet.
Dat dit in natuurlijkere leefomstandigheden niet gebeurt, wordt duidelijk wanneer deze kippen uit een dergelijke stal worden gehaald en in een kleinere groep worden geplaatst: binnen enkele maanden groeien al hun veren weer aan. En ja, waar duizenden kippen leven, zijn er ook veel zieken. Diarree en hersenverschijnselen, zoals op de beelden te zien, zijn heus niet altijd op grote schaal aanwezig, maar zijn ook zeker geen uitzondering te noemen.
Hygiëne Op de beelden is niet alleen te zien dat het welzijn van de dieren ernstig wordt geschaad, de hygiëne is in sommige van deze stallen ook ver te zoeken. De kapot gevallen eieren, de half verteerde lijken en de hoeveelheid mest zorgen voor een hoge infectiedruk. Dit vormt niet alleen een gevaar voor de gezondheid van de dieren zelf, maar is ook gevaarlijk voor de pluimveehouder en zijn medewerkers en leidt tot een ernstig gezondheidsrisico voor de consument. Dat dode kippen dagenlang tussen de levenden liggen te rotten en de ratten door de stal lopen daar schrikken we ook als dierenarts van. Dat is niet de standaard, maar het komt helaas zeker voor.
De beelden tonen slechts een gedeelte van het lijden van een legkip in de industriële pluimveehouderij. Het welzijn van de legkippen wordt ook ernstig geschaad tijdens de opfok, het vervoer naar de stal, het vangen en laden in kratten als de eierproductie is verminderd en het lange transport naar het slachthuis veelal in Oost-Europa. Ook de ééndagshaantjes die na het uitkomen gelijk worden vergast of levend vermalen, blijven buiten beeld.
Wij, dierenartsen van Caring Vets, pleiten voor een structurele verandering van de veehouderij, waarbij dieren naar hun eigen aard en behoeftes worden gehouden. Wanneer er dán nog eens dit soort beelden naar buiten komen, kan er met recht gesproken worden van excessen in plaats van de trieste realiteit. Hansen schreef dit stuk samen met Arabella Burgers, Frederieke Schouten en Anja Dijkstra.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Mostafa
Mostafa13 jan. 2019 - 13:20

Voorzichtig en met liefde omgaan met een rauwe ei maar tekeer en harteloos omgaan met juist diegene die dat ei heeft gelegd ?!

Piet de Geus
Piet de Geus12 jan. 2019 - 0:48

"Wij, dierenartsen van Caring Vets, pleiten voor een structurele verandering van de veehouderij, waarbij dieren naar hun eigen aard en behoeftes worden gehouden." Nu de consument er nog van overtuigen dat hij de bijbehorende prijs moet betalen, anders blijft het bij eieren kopen voor een habbekrats en er schande van spreken als weer eens blijkt hoe die prijs wordt gerealiseerd.

5 Reacties
quatsch
quatsch12 jan. 2019 - 13:22

Wie moet de consument overtuigen, in dit neoliberale tijdperk? Dat is geen taak meer van de overheid. Als promotor van het marktdenken, heeft u hier vast over nagedacht. Ben benieuwd naar uw (werkzame) voorstellen in deze.

Piet de Geus
Piet de Geus12 jan. 2019 - 16:36

"Wie moet de consument overtuigen" Wat dacht je zelf, bijdehandje? "Als promotor van het marktdenken, heeft u hier vast over nagedacht." Dat krijg je ervan als je zo dom bent om anderen standpunten toe te dichten: dan snap je niet dat iedereen die vindt dat je dat niet aan de markt over moet laten die plicht heeft. Verwijzen naar overheid of markt is slechts je handen in onschuld wassen en niet snappen wat voor druk je als consument op beide uitoefent.

quatsch
quatsch13 jan. 2019 - 12:58

Wat een enorm zwaktebod om iemand dom en bijdehand te noemen. Als dat uw manier van beargumenteren is, dan ben ik daar wel klaar mee. Dat soort rechtse vuilspuiterij bestaat er al genoeg in deze wereld.

Piet de Geus
Piet de Geus13 jan. 2019 - 23:42

"Wat een enorm zwaktebod om iemand dom en bijdehand te noemen." Hoe wilde je dan iemand noemen die aan geen enkele discussie een inhoudelijke bijdrage weet te leveren en nooit verder komt dan anderen standpunten toedichten? Quatsch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jan. 2019 - 7:33

Vroeger hadden we ook geen mega kippenstallen nodig in Europa, dat kan best anders. Ieder land kan gewoon de eigen eitjes produceren op de ouderwetse manier. Niets zo gemakkelijk te houden als kippen voor gebruik in eigen land op een kipwaardige manier. Maar nee het moet een industrie worden met hoge 'productie' en hoge verdiensten/rendementen d.m.v. export wat ook nog veel CO2 met zich meebrengt. Die kippetjes moeten nl. overal naartoe gesleept worden, levend op elkaar geperst, of voor Unilever als halffabricaat.

Bert de Vries
Bert de Vries11 jan. 2019 - 21:30

Het is een illusie om te denken dat in de veeteelt sprake is van zorg om het welbevinden van dieren, een enkele uitzondering daargelaten. En terzake de slachthuizen: van iemand die dag in dag uit dieren doodt of er het mes in zet, kun je op de werkvloer weinig meer dan onverschilligheid verwachten. Wie vlees eet, faciliteert dierenleed.

4 Reacties
Mostafa
Mostafa11 jan. 2019 - 22:50

Zo is dat.

Lucas2000
Lucas200011 jan. 2019 - 23:13

Mee eens. Hetzelfde geldt voor al die mensen die elke ochtend in hun uppie in de auto zitten en het milieu belasten of elke maand een weekendje met het vliegtuig naar London of Parijs. Kinderen krijgen in deze tijd is een misdaad.

koffieleut2
koffieleut212 jan. 2019 - 8:17

Wie vlees eet, faciliteert dierenleed. Wie stroom gebruikt faciliteert kernenergie en wie groene stroom opwekt faciliteert slecht dat centrales met een laag rendement gaan draaien. Wie verse groente koopt buiten het seizoen om faciliteert de lucht vaart. Wie goedkope kleding koopt faciliteert uitbuiting. enz. enz. Beetje dooddoener weet ik. Vlees is een mooi product en zeker niet fout. Maar de prijs in Nederland voor bio-industrie vlees is , om wat voor reden dan ook, al belachelijk hoog ( tenzij je het bij de islamitische slager koopt) . Beter zou zijn om er zorg voor te dragen dat vlees , afkomstig van een dier met een prettig leven, goedkoper wordt dan uit de hel die ze bio-industrie noemen. En wat ik al vaker heb geopperd, neem schoolklassen mee naar het slachthuis. Dan krijgen ze inzicht dat vlees een gedood dier is. Hopelijk neemt de respect voor het dier dan toe en de vleesconsumptie wat af.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 jan. 2019 - 9:03

'Maar de prijs in Nederland voor bio-industrie vlees is , om wat voor reden dan ook, al belachelijk hoog' Dat ben ik niet met je eens. Als je kijkt naar hoe gering het percentage inkomen wat mensen aan eten spenderen is. Dan is vlees eerder te goedkoop dan te duur.

Mostafa
Mostafa11 jan. 2019 - 21:16

Beste Partij voor de Dieren, Een ezel in Nederland krijgt een dak boven zijn kop, eten, drinken en worden constant geaaid door de verzorger en mogen thuis blijven en de kippen krijgen meer ''rechten'' : dagelijks nagel behandeling door kippen-schoonheid specialist ?!! Ezels hebben ook het recht om naar de kapper te gaan hoor !

8 Reacties
quatsch
quatsch11 jan. 2019 - 21:50

Ik houd je niet tegen voor een bezoekje aan de kapper!

Mostafa
Mostafa11 jan. 2019 - 22:41

Is goed broer!

Eric Minnens
Eric Minnens11 jan. 2019 - 22:50

@Mostafa Ja maak je er maar met een grapje vanaf. Wat een onverschilligheid Mostafa, werk je soms in de vleesindustrie? Of heb je sowieso een hekel aan dieren?

Mostafa
Mostafa12 jan. 2019 - 9:38

Eric Ik hou heel erg van dieren en vooral poezen en witte muizen. Hou jij van de Mensen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2019 - 17:47

Voor zover ik weet hoeven ezels niet naar de kapper. Je hoeft niet van alle dieren (of mensen) te houden, fatsoenlijk behandelen is voldoende.

Piet de Geus
Piet de Geus12 jan. 2019 - 21:41

"Voor zover ik weet hoeven ezels niet naar de kapper." Nee, alleen naar de manicure.

Mostafa
Mostafa13 jan. 2019 - 12:24

Hahahahahahaha en dat is waar ook. Fijne dag.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jan. 2019 - 15:15

Van paarden wist ik het maar zelfs geitenhoefjes moeten worden bijgesneden schijnt het.

Klifhanger
Klifhanger11 jan. 2019 - 19:55

Dat lijkt me een prima lofrijk streven. Klein puntje: ik begrijp dat de actievoerders van Animal Rights, s'nachts zonder toestemming, en zonder de benodigde hygiene maatregelen, stallen met slapende dieren zijn binnen gedrongen en dus hun nachtrust hebben verstoord. Voor een club die pretendeert het welzijn van dieren hoog in het vaandel te hebben, een beetje erg ondoordacht, is t niet, mevrouw Anne? Ooit wel eens gehoord van het feit dat het illegaal betreden van deze terreinen geen 'gangbare praktijk' hoort te zijn? en dat het niet nemen van desinfectie maatregelen, en het verstoren van dierennachtrust tot 'excessen' kan leiden? Dus Animal Rights was zwaar in overtreding, of is dit weer geoorloofd voor het 'hogere doel'? Je kan ook gewoon overdag aan de deur kloppen….

5 Reacties
quatsch
quatsch11 jan. 2019 - 21:42

#Je kan ook gewoon overdag aan de deur kloppen…. # En dan verzekert klifhanger je, dat alle deuren open gaan!

Satya
Satya11 jan. 2019 - 23:37

Als iedereen zich altijd aan de wet had gehouden hadden Afro Amerikanen nog steeds bepaalde winkels niet in gemogen. Vooral je aan de regels houden zodat nooit een misstand aan het licht komt.Ik heb

Klifhanger
Klifhanger12 jan. 2019 - 9:41

@Quatsch en Satya Ik vind het prima hoor dat we selectief winkelen met aan de wet houden, maar dan ook niet zeuren als de AIVD een inval doet bij Aimal Rights zonder vooraf aan te kloppen, midden in de nacht, en zonder huiszoekingsbevel…. Maar ik neem aan dat u beiden dan ineens de lat iets hoger legt? PS: mbt Afro Americans: ik meen me te herinneren dat M.L. King met z'n non violence nu nog steeds indruk maakt, dus het kan wel….

quatsch
quatsch12 jan. 2019 - 13:30

De politie staat 's nachts langs de weg snelrijders te flitsen. Maar ze kunnen ook overdag vragen of automobilisten te snel gereden hebben. Zo kunnen we wel doorgaan met allemaal dingen naar voren te brengen die er zijdelings mee te maken hebben.

Mr Ed
Mr Ed13 jan. 2019 - 11:19

Ik denk dat die dieren er wel wat nachtrust voor over hebben als hun situatie daardoor verbetert.