Joop

Undercoveractie toont dierenmishandeling bij slachthuis Epe

  •    •  
28-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
varkens
Uit undercoverbeelden die zijn gemaakt door Varkens in Nood, blijkt dat slachthuis Gosschalk in Epe de dierenwelzijnsregels aan de laars lapt. Medewerkers schoppen en slaan de dieren
Koeien en varkens krijgen structureel stroomschokken en worden agressief behandeld, stelt de dierenrechtenorganisatie op gezag van een onderzoeker die een maand bij de slachterij werkte. De medewerkers weten dat ze de regels overtreden: de dierenmishandeling vindt plaats buiten het zicht van de camera, en als er een NVWA-controleur aankomt, geven de werknemers elkaar een seintje.
De schokkende beelden van de mishandeling zijn te zien op YouTube. Directeur van Varkens in Nood Frederieke Schouten noemt het geweld “walgelijk en volkomen ontoelaatbaar”. Haar organisatie doet aangifte van dierenmishandeling en vraagt demissionair minister Carola Schouten (Landbouw) om het slachthuis te sluiten.
De directie van Gosschalk laat in een reactie tegenover RTL Nieuws weten een onderzoek in te stellen naar de misstanden. “We trekken ons dit zeer aan.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Paul250371
Paul25037129 jun. 2021 - 10:15

Smeerlappen, sluiten dat dierenconcentrtatiekamp.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2021 - 5:11

Ze trekken dit zich helemaal niet aan, laat staan zeer aan. Ze zijn nl. al heel vaak op de vingers getikt voor soortgelijke delicten. Wat de burgers zouden moeten doen is de Nederlandse instituties die niet ingrijpen en de politiek ter verantwoording roepen.

1 Reactie
adriek
adriek29 jun. 2021 - 7:20

De NVWA is vrijwel wegbezuinigd en tot een papieren tijgertje verworden. De vrije markt regelt dierenwelzijn prima - redeneert Rechts Den Haag.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf28 jun. 2021 - 20:31

Dit soort misstanden moet keihard worden aangepakt. Sluiting zou niet meer dan terecht zijn. Maar om een varkensslachterij nou een op een gelijk te stellen aan een kinderdagverblijf is meteen weer het andere uiterste.

2 Reacties
Bastet2
Bastet229 jun. 2021 - 8:03

Dat doet dan ook helemaal niemand. (Begrijpend lezen blijft kennelijk lastig...)

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf30 jun. 2021 - 19:57

In die tweet gebeurt dat wel degelijk.

Gijs Stoffel
Gijs Stoffel28 jun. 2021 - 19:55

Wat nu nodig is in plaats van iedere politisering of instrumentalisering voor ideologisch doeleinden is een direct opgelegde sluiting van dit bedrijf door de overheid ala overtuigend afschrikwekkend voor ieder ander slachtbedrijf. Want de keuze voor nuttigen van vlees is een bestaande en blijvende burgervrijheid, mits dat dus volgens regels gebeurt bij de slacht en verdere omgang met dieren.

6 Reacties
johannn2
johannn228 jun. 2021 - 20:13

Gijs, Ben het roerend eens met de maatregel in je alinea no 1 Je geloofsbeleidenis in alinea 2 deel ik niet. .

adriek
adriek29 jun. 2021 - 7:24

Sluiting van dit bedrijf heeft weinig zin als er niet veel betere en veel frequentere controles bij andere bedrijven komen. Het is maar zeer de vraag of dit een exces is, of dat het elders ook aan de orde van de dag is. En hoe voorkom je dat alle Nederlandse slachthuizen dichtgaan en de dieren in het vervolg naar Spanje of Roemenië vervoerd worden om daar (zonder toezicht) geslacht te worden?

Karingin
Karingin29 jun. 2021 - 8:34

Stoffig: Hou toch eens op met die onzin dat je zaken niet moet "politiseren". Misstanden zijn per definitie politiek! Het is de politiek die bepaalt of er tegen opgetreden wordt of niet. En in dit geval doet de politiek dat dus gewoon niet, uit onverschilligheid en/of economische motieven - precies die zaken die jouw (gebrek aan) moraal ook bepalen

Déjà vu
Déjà vu29 jun. 2021 - 8:44

@eirda In Nederland worden structureel dieren in de slachthuizen mishandeld. Dan kan je mijn inziens niet met droge ogen verkondigen dat ze in het buitenland minder af zijn!

rvb2
rvb229 jun. 2021 - 10:45

@Eirda: natuurlijk heeft sluiting van dit criminele bedrijf wel zin. Het heeft ook zin om moordenaars te straffen, maar volgens mij heeft niemand de illusie dat daarme gelijk alle moord verdwijnt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2021 - 19:12

Hier worden ze ook zonder toezicht geslacht. Dat is in ieder geval iets wat we zeker weten!